–Χαίρετε, πριν πάω στην αδηφάγο επικαιρότητα και τα… τετριμμένα του υπουργικού συμβουλίου, ξεκινώ με τα όμορφα της δημοσιογραφίας, τα οποία και (προ ημερών) αρνηθήκαμε να εγκαταλείψουμε με αποτέλεσμα κεφάτοι να συνεχίζουμε το ρεπορτάζ. Και επειδή τη δουλειά αυτή την κάνουμε χρόνια και πηγές έχουμε αρκετές, ρωτήσαμε και ψάξαμε να μάθουμε ποια είναι επιτέλους αυτή η Πεν Νταλαούρα, το περίφημο Συριζαϊκό τρολ που διαπρέπει σ’ αυτό που κατονόμασε (οψίμως) ο Σκουρλέτης ως dark web, όταν ξεκίνησε να τον βαράει ως εχθρό του μεγάλου τιμονιέρη του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Και επειδή αρχίσανε μεταξύ τους τις εσωτερικές μαχαιριές, ανοίξανε και τα στόματα. Λοιπόν, η Πεν Νταλαούρα όπως αντιλαμβάνεστε είναι καλλιτεχνικό και πρόκειται για τον Θανάση ή Θάνο (θα πεθάνωωωωω) που άγνωστο γιατί υπογράφει ως γυναίκα, ο οποίος δηλώνει PR expert και λέει ότι ασχολείται με τουριστικά, με celebrities και με τη Mykonooooos, ήταν θαυμαστής του Τσίπρα, αλλά τώρα είναι στενός (αν με αντιλαμβάνεστε) της νέας ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι τίποτα άλλο, αλλά ανέτρεξα στο αρχείο μας και βρήκα ένα αποθεωτικό δισέλιδο δημοσίευμα για τον ίδιο τον Θανάση ή Θάνο ή Πεν Νταλαούρα το οποίο είχε γίνει το 2015 σε αυτό το έντυπο που αποκαλεί σήμερα η κυρία Νταλαούρα ή Θανασάκης ή Θάνος «Πρώτο Φλέμμα». Πω πω πω, τι αγένεια είναι αυτή, κυρία μου.
Δίωρη συζήτηση για το φορονομοσχέδιο
-Μεγάλη κουβέντα έγινε χθες στο υπουργικό για το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη που “κλείνει” τα παράθυρα για τη φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών με το τεκμήριο που θα επιβληθεί. Η φορολόγηση, άλλωστε, είναι ένα ταυτοτικό ζήτημα για αρκετούς μέσα στη ΝΔ, με αρκετούς υπουργούς να εκφράζουν προβληματισμούς για πτυχές του νομοσχεδίου. Μέσα στη συνεδρίαση, πάντως, ο Χατζηδάκης τους εξήγησε ότι και εξαιρέσεις θα υπάρχουν για τους νέους επιχειρηματίες και μαχητό θα είναι το τεκμήριο για έναν ελεύθερο επαγγελματία που αποδεδειγμένα είχε μια κακή χρονιά, όπως ισχύει και στο Ε1. Για να καταλάβετε, από τις τεσσερισήμισι περίπου ώρες του υπουργικού, το νομοσχέδιο Χατζηδάκη μονοπώλησε τις δύο εξ αυτών.
Η οδηγία του Μητσοτάκη
-Και για το φορονομοσχέδιο και για άλλα νομοσχέδια που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, πάντως, ο Μητσοτάκης έδωσε μια σαφή ντιρεκτίβα: να τρέξουν γρήγορα οι υπηρεσίες και τα νομοθετήματα να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν γρήγορα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νομοσχέδιο του Ψηφιακής Διακυβέρνησης που κάνει ουσιαστικό “λίφτινγκ” σε χρονοβόρες διαδικασίες του Κτηματολογίου, για το οποίο ο Μητσοτάκης ζήτησε να προτεραιοποιηθεί.
“Από τον Νόλαν στον Αϊζενστάιν”
-Η παρομοίωση δεν είναι δική μου, αλλά ανήκει σε ταλαιπωρημένο υπουργό, ο οποίος έμεινε από τις 11:00 ως τις 15:30 στην καρέκλα του υπουργικού και είχε κινηματογραφικές ανησυχίες. Ελεγε, λοιπόν, ότι μέχρι πρότινος τα υπουργικά κρατούσαν περίπου δυόμιση ώρες, σαν ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν. Μετά, όμως, περάσαμε σε καθεστώς… σοβιετικού ρεαλισμού και ζήλεψαν τον Σεργκέι Αϊζενστάιν. Αφήστε, δε, που οι υπουργοί τη βγάζουν μόνο με κουλουράκια, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να έχει επισημάνει σε προηγούμενο υπουργικό ότι τουλάχιστον ο Σαμαράς τους έβγαζε και κανένα σάντουιτς.
Τα campus του Πιερρακάκη
-Σαρωτικές αλλαγές στην τεχνική εκπαίδευση επιφέρει το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες στο υπουργικό ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Πρακτικά, το επόμενο διάστημα θα συνενωθούν κτηριακά ΙΕΚ και ΕΠΑΛ και Επαγγελματικές Σχολές κατάρτισης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται 60 campus. Εκεί θα μπει manager που θα τρέχει το σύστημα, με τον τίτλο του εκτελεστικού διευθυντή με αυξημένα προσόντα. Παράλληλα, στην εξίσωση του campus θα προστεθούν και τα λεγόμενα ΓΕΑΣ, τα Γραφεία Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας που θα εξυπηρετούν πλέον και τα ΕΠΑΛ εκτός από τα ΙΕΚ, μέσα από τα οποία οι μαθητές θα ενημερώνονται για τις προοπτικές στην αγορά εργασίας. Περιττό να πω ότι οι διαδικασίες ψηφιοποιούνται, τα προγράμματα σπουδών εκσυγχρονίζονται και θα υπάρξει πρόνοια και για την αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής.
Ο ελληνο-ιταλικός πόλεμος… του τρένου
-Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής στις πολύ τεταμένες σχέσεις μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της Hellenic Train, της ΓΑΙΑΟΣΕ και του ΟΣΕ. Η Κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει την καταστροφή σε ευκαιρία, για να αποκτήσει -επιτέλους- η Ελλάδα έναν σιδηρόδρομο αντάξιο της γεωγραφικής της θέσης στην Ευρώπη. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Ρώμης είναι πυκνές και γεμάτες ένταση. Κατ’ αρχήν, όλοι χρωστούν σε όλους, δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ. Η Hellenic Train χρωστά στον ΟΣΕ, η ΓΑΙΑΟΣΕ χρωστά στην HT, το Δημόσιο χρωστά τα επιδόματα CoViD που πήραν τα ΚΤΕΛ αλλά όχι τα τρένα. Ο ΟΣΕ καθυστερεί τραγικά στην αναβάθμιση των υποδομών (γραμμές, συντήρηση, κλοπές, wifi κ.λπ.). Η Hellenic Train δεν πληρώνει τον ΟΣΕ αν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Οι Ιταλοί έκαναν το μεγάλο λάθος να απειλήσουν με μειώσεις προσωπικού, εκ περιτροπής εργασία και υποχρεωτικές αργίες. Η ΓΑΙΑΟΣΕ θυμήθηκε ότι η HT της χρωστάει λεφτά. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει σιδηρόδρομο όχι μόνο για την εξυπηρέτηση επιβατών, αλλά -κυρίως- για τη μεταφορά εμπορευμάτων από τα λιμάνια της. Η Κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τη χρονοβόρα προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Η λύση επιδιώκεται να είναι πολιτική και να έχει αναπτυξιακό πρόσημο. O ιταλικός Όμιλος FS, ιδιοκτήτης της Hellenic Train, οφείλει να επενδύσει και να φέρει σύγχρονα τρένα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα οφείλει να έχει τις κατάλληλες υποδομές πάνω στις οποίες θα κινηθούν τα σύγχρονα τρένα. Οι πληροφορίες λένε ότι ο χρυσός συμβιβασμός μπορεί και να μην είναι μακριά.
Μετεγγραφές εσωτερικού και εξωτερικού
-Το θέμα συζήτησης στην αγορά είναι οι μετεγγραφές (εσωτερικού) Α. Αθανασόπουλου και (εξωτερικού) Ι. Γιαννακλή. Όσον αφορά τον πρώτο ήταν γνωστό στην αγορά πως στην οικογένεια Γερμανού ήταν σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα ένας σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα του ομίλου. Ο Αθανασόπουλος έχει περάσει με σημαντική επιτυχία από διαφορετικές διοικητικές θέσεις, γνωρίζει άριστα το retail, είναι εργασιομανής και πορεύεται με σεμνότητα. Το προφίλ ταιριάζει στον Π. Γερμανό, οπότε προσθέστε κι ένα πακέτο που δεν ακούς ούτε εύκολα, ούτε δύο φορές στη ζωή σου, κι έχετε την απάντηση. Ο Γιαννακλής από την άλλη πλευρά είναι “παιδί της Εurobank”, μετοίκησε επαγγελματικά στο Ομάν όχι γιατί είχε κάποιο πρόβλημα στην τράπεζα αλλά για οικονομικούς λόγους, οπότε τώρα έχοντας τα κίνητρα της μεγαλύτερης καρέκλας, του ενισχυμένου οικονομικού πακέτου και της οικογένειας, πήρε τον δρόμο του επαναπατρισμού. Το μόνο αξιοπερίεργο, είναι πως δεν δεσμευόταν από την εργασία του στο Ομάν να αποχωρήσει πριν καν συμπληρώσει 6 μήνες απασχόλησης.
Ο ιταλικός γάμος της Υδρόγειος Ασφαλιστική
-Μετά από πολλές ζυμώσεις, εντάσεις, διαπραγματεύσεις και καθυστερήσεις, η διοίκηση της “Υδρόγειος Ασφαλιστική” αύριο θα ανακοινώσει την εξαγορά της από τη Società Reale Mutua di Assicurazioni, τη μεγαλύτερη ιταλική αλληλασφαλιστική η οποία μέχρι το τέλος του 2026 θα έχει αποκτήσει το 80% των μετοχών της Οικογένειας Κασκαρέλη, το 70% μέχρι τα τέλη του 2023 και το 10% μέχρι το τέλος του 2026. Τόσο η επωνυμία όσο και το εμπορικό σήμα της Υδρογείου Ασφαλιστικής παραμένουν ως έχουν με την προσθήκη ότι η Εταιρεία γίνεται μέλος της Reale Mutua – Ομίλου Reale. Ο Αναστάσιος Κασκαρέλης παραμένει Πρόεδρος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και ο Παύλος Κασκαρέλης παραμένει Διευθύνων Σύμβουλος.
Η συγχώνευση της ΙΟΝ
-Στην ΙΟΝ προχωρά το σχέδιο μετασχηματισμού της βιομηχανίας μετά την περυσινή απόκτηση του 60% (με option για αύξηση του ποσοστού) από την Bespoke SGA Holdings του Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Μεταξύ άλλων, έχει αποφασιστεί και προχωρά η συγχώνευση των ΙΟΝ Α.Ε. και της Αφοί Ι. ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΙ ΑΕ (θα απορροφηθεί η δεύτερη από την πρώτη), η οποία είχε ιδρυθεί το 1962 για να αναλάβει την αποκλειστική διανομή και διάθεση των προϊόντων της μητρικής ΙΟΝ ΑΕ. Η συγχώνευση αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ενδοομιλικής αναδιάρθρωσης που έχει ξεκινήσει ώστε να υπάρχει ορθολογικότερη οργάνωση των δραστηριοτήτων και ήδη δημοσιοποιήθηκε το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης.
ΔΕΛΤΑ – Vivartia: Αγώνας να κρατήσουν το κεφάλι πάνω από το νερό
-Με εξωστρέφεια η ΔΕΛΤΑ πρόβαλε την εξαγορά της Cold Sin, του τέταρτου μεγαλύτερου παίκτη της αγοράς του βιομηχανοποιημένου παγωτού που έχει τα σήματα Haagen Dazs, Mars κ.ά. Η γαλακτοβιομηχανία με την εξαγορά προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα της προσθέτοντας νέα προϊόντα που έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Χωρίς όμως την ίδια εξωστρέφεια, η ΔΕΛΤΑ την περασμένη Παρασκευή (παραμονή της 28ης Οκτωβρίου) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα 2022 που… δεν τα λες και τα καλύτερα. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 15,8%, αλλά μεσοσταθμικά και οι ανατιμήσεις στα προϊόντα της ήταν 14%. Τα EBIDTA υποχώρησαν στα 470.000 ευρώ (συμπτωματικά η Cold Sin είχε κέρδη μετά τους φόρους 447.000 ευρώ – προφανώς για αυτό και γιόρτασαν τη συμφωνία) και γενικά η χρονιά έκλεισε άσχημα για τη ΔΕΛΤΑ, με καθαρές ζημίες 19,1 εκατ. ευρώ από κέρδη 960.000 ευρώ το 2021. Πιθανόν για αυτό ψιθυρίζεται στην αγορά πως υπάρχουν σκέψεις των μετόχων για αλλαγές στο management της Vivartia, όπως και ότι είναι σε εξέλιξη μια πρώτη διερεύνηση για το μέλλον της Μπάρμπα Στάθης.
Intracom Properties: Φοιτητικές κατοικίες στην Καλλιθέα
-Με παρόντα τον Δ. Κλώνη (Πρόεδρος) και τον Σ. Μπακαγιάννη (CEO), η χθεσινή γενική συνέλευση της Κλουκίνας Λάππας πραγματοποιήθηκε σε χρόνο-ρεκόρ και έδωσε τις εγκρίσεις για μια σειρά εταιρικών κινήσεων (απορρόφηση του κλάδου ακινήτων της ΚΛΜ ΑΤΕ από την Κλουκίνας- Λάππας κ.ά.) που είχαν δρομολογηθεί και που θα οδηγήσουν (περί τον Φεβρουάριο) σε μετονομασία και συγχώνευση με την Intracom Properties, η οποία και θα είναι εισηγμένη στο Χ.Α. Στο περιθώριο της συνέλευσης, η στήλη ενημερώθηκε πως τρέχουν όλα τα project αξιοποίησης σειράς ακινήτων που έχει στην ιδιοκτησία της η εταιρεία. Καταρχάς, στο κτίριο γραφείων της οδού Παστέρ στους Αμπελόκηπους έχει ανακαινιστεί και θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της Mothercare, ενώ η συμφωνία με τη Zara για ανανέωση της μίσθωσης (με μεγάλη αύξηση) του καταστήματος της Ερμού οδεύει προς υπογραφή. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και τα project στον Ταύρο όπου η εταιρεία διαθέτει ακίνητα, καθώς λόγω γειτνίασης με το Χαροκόπειο σχεδιάζεται η δημιουργία φοιτητικών κατοικιών, γραφείων, αλλά και συνεργασία-έκπληξη.
Τα Three Cents τελικά δεν πάνε με την Coca-Cola
-Η γνωστή εταιρεία premium αναψυκτικών Three Cents πουλήθηκε πέρυσι στην Coca-Cola HBC AG, έναντι 46 εκατ. ευρώ και με βάση τις οικονομικές καταστάσεις της που αναρτήθηκαν χθες στο ΓΕΜΗ μάθαμε πως τελικά ο τζίρος της το 2022 διαμορφώθηκε σε 6,4 εκατ. ευρώ και οι ζημιές σε 1,9 εκατ. ευρώ (από κέρδη το 2021). Προκύπτει επίσης πως τα ίδια κεφάλαια γύρισαν πέρυσι αρνητικά και απαιτείται αύξηση κεφαλαίου. Η εταιρεία είχε επίσης μια εγκεκριμένη γραμμή χρηματοδότησης 700 χιλ. με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αυξήθηκε το 2023 σε 3,5 εκατ. ευρώ.
Ανοιγόμενα ή ανακλινόμενα παράθυρα….
-Ο διαγωνισμός της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT), για την αξιοποίηση 41 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ, εξελίσσεται με περίεργους ρυθμούς. Αφορά 176 σταθμούς εποπτείας φάσματος ραδιοσυχνοτήτων. Προκηρύχθηκε το 2021 και ενώ όλα έδειχναν ότι μετά από 2 χρόνια κάπου καταλήγει, οι τελευταίες πληροφορίες από τη Λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι λένε ότι ο διαγωνισμός πάει για ολική ματαίωση και επαναπροκήρυξη. Η αιτιολογία: Ενώ ο διαγωνισμός φάνηκε να καταλήγει στον πρώτο πλειοδότη (Intracom), ξαφνικά κάποιοι ανταγωνιστές θυμήθηκαν να ρωτήσουν εάν τα 6 αυτοκίνητα κινητών Σταθμών του, έχουν στο πίσω μέρος τους… ανοιγόμενα ή ανακλινόμενα παράθυρα. Αυτός ο διαγωνισμός έχει προϊστορία και δικαστικές προσφυγές στο ΣτΕ μεταξύ γνωστών εταιριών πληροφορικής με προφανή συνέπεια καθυστερήσεις και μεταφορές κονδυλίων στο νέο ΕΣΠΑ και όπως φαίνεται αυτό το βιολί θα συνεχιστεί.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ο Καφηρέας
-Για πρώτη φορά σήμερα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα 9μήνου, μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου, θα συμπεριλάβει ένα μεγάλο μέρος (όχι το σύνολο) της δραστηριότητάς της στην Εύβοια, στον Καφηρέα. Ο Καφηρέας είναι το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 330 MW. Με την έναρξη της λειτουργίας του η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ξεπέρασε στην Ελλάδα το 1 GW σε παραγωγή πράσινης ενέργειας ενώ συνολικά με τις επενδύσεις στο εξωτερικό (Πολωνία, Βουλγαρία) το 1,225 GW.
Η Vodafone πουλά και ξεκίνησε από την Ισπανία
-Η διοίκηση της Vodafone στη Βρετανία αποφάσισε να ικανοποιήσει τους μετόχους της, να περιορίσει τις ζημιές στη μετοχή της γι’ αυτό συμφώνησε να πουλήσει τη θυγατρική της Ισπανία, στην επίσης βρετανική επενδυτική εταιρεία Zegona Communications. Η Vodafone θα εισπράξει 4,1 δισ. ευρώ σε μετρητά και έως και 900 εκατ. ευρώ σε προνομιούχες μετοχές. Η θυγατρική της Vodafone στην Ισπανία, τα τελευταία χρόνια δεν πήγαινε καλά. Ακόμη και πέρυσι κατέγραψε μείωση εσόδων κατά 3%. Η μητρική Vodafone έχει πολλά έξοδα να διαχειριστεί. Ομόλογα που λήγουν και θα αντικατασταθούν με υψηλότερα επιτόκια, μεγάλες επενδυτικές δαπάνες στο δίκτυο και στις νέες τεχνολογίες και -κυρίως- επιθετικές κινήσεις που θα κρατήσουν ζωντανό το επενδυτικό ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, σε μια περίοδο που όλα δείχνουν δύσκολα για τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της Vodafone, Margherita Della Valle.
Περιμένοντας τα σχέδια της Worldline για την Ελλάδα
-Ο διευθύνων σύμβουλος της Worldline Hellas, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου περιμένουμε να ανακοινώσει διοικητική αναβάθμιση για την Ελλάδα και ορισμένες επεκτατικές κινήσεις. Η Worldline δραστηριοποιείται σε 52 χώρες, στον τομέα διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών και πιστωτικών καρτών και σύντομα μετακομίζει από το Νέο Ηράκλειο σε μεγαλύτερα γραφεία στη Λεωφόρο Μεσογείων επειδή σχεδιάζει αναβάθμιση των εργασιών της. Υπενθυμίζεται ότι η Worldline πριν από λίγες ημέρες προκάλεσε ρίγη σε όλο τον ευρωπαϊκό κλάδο fintech, όταν υποβάθμισε τις προοπτικές πωλήσεών της και προειδοποίησε για οικονομικές προκλήσεις, με αποτέλεσμα η μετοχή της να βρεθεί σε ελεύθερη πτώση και να εξανεμιστούν 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ της κεφαλαιοποίησής της.
Η γερμανική πειθαρχία ρίχνει τις τιμές
-Όπως είπε η Λαγκάρντ ο πληθωρισμός θα πέσει, αλλά οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές στην Ευρωζώνη. Οι Γερμανοί καταναλωτές όμως -με αξιοθαύμαστη πειθαρχία που δείχνουν στην καταναλωτική τους συμπεριφορά- κατάφεραν να ρίξουν τις τιμές. Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν απροσδόκητα κατά 0,8% σε μηνιαία βάση, σε πραγματικούς όρους τον Σεπτέμβριο. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση 4,6%. Πριν από έναν χρόνο, ο πληθωρισμός στη Γερμανία «έτρεχε» με 11,6%. Φέτος τον Οκτώβριο ο ρυθμός αύξησης των τιμών έπεσε στο 3%.