search icon

dark room

Το «σόλο» ΚΜ και οι δυο εκπλήξεις για τους αγρότες, το ΤΧΣ για την Τράπεζα Πειραιώς, οι παλιές δόξες και τα νέα σφυριά, αναζητείται αγοραστής για την Avramar

  –Χαίρετε, λοιπόν στο Μ.Μ. μου λένε ότι η συνάντηση πήγε καλά με τον Μητσοτάκη, μόνο σε ένα – δυο σημεία απειλήθηκε… σύρραξη όταν οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν στον παριστάμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη ζητώντας εξηγήσεις για όσα είχε πει περί υποκινούμενων μπλόκων. Ο Μητσοτάκης όμως είχε φροντίσει από πριν να διαμηνύσει στον υπουργό του […]

 

Χαίρετε, λοιπόν στο Μ.Μ. μου λένε ότι η συνάντηση πήγε καλά με τον Μητσοτάκη, μόνο σε ένα – δυο σημεία απειλήθηκε… σύρραξη όταν οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν στον παριστάμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη ζητώντας εξηγήσεις για όσα είχε πει περί υποκινούμενων μπλόκων. Ο Μητσοτάκης όμως είχε φροντίσει από πριν να διαμηνύσει στον υπουργό του να παραμείνει ήσυχος, έχει διαπιστωθεί άλλωστε ότι ορισμένα μέλη της κυβέρνησης είναι πιο παραγωγικά όταν κρατούν το στόμα τους κλειστό. Η πηγή λοιπόν μου ανέφερε ότι η πλειοψηφία των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων αποχώρησε από τη συνάντηση ικανοποιημένη. Όλοι, πλην του ΚΚΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες ώρες θα κινούνται προς αποκλιμάκωση και πιθανότατα στα μπλόκα θα παραμείνουν μόνο οι αγροτοσυνδικαλιστές του Περισσού.

Οι δυο εκπλήξεις

-Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι και οι ίδιοι εξεπλάγησαν ακούγοντας τα μέτρα για το ρεύμα που είχαν συμφωνήσει ο Μητσοτάκης με τον Στάσση της ΔΕΗ. Διότι εδώ δεν μιλάμε για αυξημένη επιδότηση, αλλά για “κλείδωμα” της τιμής χαμηλά, ειδικά για τους συνεπείς, σε βάθος χρόνου, αλλά και περιθώριο ρύθμισης για όσους χρωστάνε. Και μαθαίνω ότι, ασχέτως του τι λένε δημοσίως, το άκουσαν θετικά, ενώ η λύση δεν έχει και κόστος για τον προϋπολογισμό. Όπως επίσης, το ποσοστό του 50% για επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο υπερέβη τις εκτιμήσεις των αγροτών που περίμεναν ένα 30%. Με άλλα λόγια, έφυγαν με πρακτικές απαντήσεις σε ζητήματα που έθεταν χρόνια.

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια

-Με την ευκαιρία που ήρθε η κουβέντα στο ρεύμα, σημειώστε ότι -όπως μου έλεγε σοβαρή πηγή μου στο Μαξίμου- οι αγρότες είχαν δίκιο ως προς την ανασφάλειά τους για το κόστος του ρεύματος, καθώς τα τιμολόγια για τα χωράφια που πήραν για Νοέμβριο και Δεκέμβριο ήταν πολύ αυξημένα, συγκριτικά με τα οικιακά. Με αποτέλεσμα να αγωνιούν για το πώς θα βγάλουν τη νέα χρονιά. Ρώτησα επίσης αν η νέα ρύθμιση θα αφορά κι άλλους παρόχους εκτός από την ΔΕΗ και μου απάντησαν ότι, ως επί το πλείστον, οι αγρότες είναι πελάτες της ΔΕΗ.

Μητσοτάκης

Πάντως, για να κλείσουμε το θέμα, πρέπει να επισημάνουμε ότι -για ακόμη μια φορά- ο Μητσοτάκης «το πήρε πάνω του», το μελέτησε με τη γνωστή επιμέλεια, υπομονή και επιμονή που τον διακρίνει, κράτησε και τις ισορροπίες με τους υπόλοιπους επαγγελματικούς κλάδους όσον αφορά τις παροχές -γιατί δεν έχουν μόνο οι αγρότες δικαιώματα- και φαίνεται ότι είμαστε κοντά σε μία λύση. Θα το δούμε, βέβαια, τις επόμενες μέρες.

Φροντιστήριο για μη κρατικά ΑΕΙ

-Την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου διεξαγόταν η συνάντηση πρωθυπουργού και αγροτών, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε φροντιστήριο… συγγνώμη, ενημέρωση ήθελα να πω… στους βουλευτές της ΝΔ για το νομοσχέδιο των μη κρατικών πανεπιστημίων. Οι διατάξεις αναμένεται να κατατεθούν στο κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα και η κυβέρνηση θέλει “ετοιμοπόλεμα” τα μέλη της πλειοψηφίας, καθώς η σύγκρουση με την αριστερή πτέρυγα της Βουλής αναμένεται σφοδρή και ανελέητη. Όπως μαθαίνω, η συζήτηση μεταξύ του υπουργού και των “γαλάζιων” βουλευτών που μετέχουν παράλληλα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων κινήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα. Δόθηκαν αναλυτικές εξηγήσεις και επιχειρήματα για τη συνταγματική αρτιότητα του σχεδίου νόμου, καθώς ενδεχόμενη απόρριψη από το ΣτΕ θα επιφέρει ισχυρό πολιτικό πλήγμα, ενώ υπήρξαν επιμέρους παρατηρήσεις για τη θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Ξεκινάει το ματς

-Θεωρητικά, η τελική συζήτηση του νομοσχεδίου για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, που ξεκινά σήμερα στις 10 το πρωί στη Βουλή και ολοκληρώνεται αύριο το βράδυ, θα ήταν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να ακουστούν σοβαρές απόψεις και από τα δύο στρατόπεδα. Και από όσους συμφωνούν με τις ρυθμίσεις και από εκείνους που διαφωνούν. Δυστυχώς, προβλέπω ότι η συζήτηση θα μονοπωληθεί από τους καλικάντζαρους της Νίκης και τις “κεραλοιφές μόνο για άνδρες” του Βελόπουλου.

Τα προγνωστικά

-Όσο για τα τελικά προγνωστικά της ψηφοφορίας; Από τη ΝΔ φαίνεται ότι οι διαφοροποιήσεις δεν θα ξεπεράσουν τις 45. Τις τελευταίες μέρες μαθαίνω ότι όλο και περισσότεροι μετακινούνται από το “όχι” στην αποχή και από την αποχή στο υπέρ. Την ίδια στιγμή ο Γιάννης Μπρατάκος κάνει ψηστήρι σε διαφωνούντες να εκφράσουν τις διαφωνίες τους στην κάλπη και όχι με παράλληλη ομιλία. Οι υπολογισμοί του Μαξίμου δείχνουν ότι θα πάρουν τον λόγο λιγότεροι από 15 “αντάρτες”. Στο ΠΑΣΟΚ δόθηκε μάχη ώστε οι “πράσινες” αποχές να πέσουν από τις 15 σε μονοψήφιο, αλλά δεν βλέπω να το καταφέρνουν, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ ο βασικός αστάθμητος παράγοντας ακούει στο όνομα “Πολάκης”.

Το ΤΧΣ συζητά για την Τρ. Πειραιώς

-Συνεδρίασε χθες το ΔΣ του ΤΧΣ και συζήτησε την πώληση των μετοχών της Τρ. Πειραιώς, χωρίς να λάβει αποφάσεις. Μέχρι το Σάββατο αναμένεται η Bank Of America -που ενεργεί ως σύμβουλος του Ταμείου- να κάνει την εισήγησή της σχετικά με το ποσοστό που θα διατεθεί. Περιττό να πούμε ότι υπάρχει μία… σύγκλιση των πιέσεων υπέρ της πώλησης του 27%, χωρίς ωστόσο να έχει κλειδώσει οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το ποσοστό.

Αλλαγή CEO στην Avramar, η Deloitte ψάχνει αγοραστή

-Ήλθε το πλήρωμα του χρόνου για τον Θορ Τάλσεθ ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του Group CEO της AVRAMAR. Στον Talseth, κατά πληροφορίες, χρεώθηκε η καταστροφική πορεία της εταιρείας που προήλθε από τη συγχώνευση των Νηρέα-Σελόντα, Ανδρομέδα και Περσέα και ξεκίνησε με υψηλότατους στόχους για να καταστεί ηγέτης στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια. Ωστόσο, η πραγματικότητα τα έφερε αλλιώς, υπήρξαν λάθος επιλογές διοίκησης (πώς να «τρέξεις» έναν όμιλο από την Ισπανία;) και επιχειρησιακού μοντέλου, απομακρύνθηκαν άνθρωποι-κλειδιά που ήξεραν τη δουλειά, ήρθε και ο κορωνοϊός και το εγχείρημα ναυάγησε. Ο Τάλσεθ, ως ισχυρός παράγοντας της Amerra στην AVRAMAR, είχε ρόλο στη λήψη αποφάσεων, αρχικά κατείχε τη θέση του προέδρου και προ διετίας ανέλαβε καθήκοντα CEO. Από τη θέση αυτή ζήτησε σανίδα σωτηρίας από τις τράπεζες με ενδιάμεση χρηματοδότηση καθώς η AVRAMAR έφθασε σε σημείο να αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της, με την έκθεση των τραπεζών στην εταιρεία να ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ. Η αποχώρηση του Τάλσεθ έρχεται λίγο καιρό μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες για την ενδιάμεση χρηματοδότηση στα επίπεδα των 20 εκατ. ευρώ, με ενεχυρίαση των μετοχών της υπέρ των τραπεζών. Τη θέση του θα αναλάβει ο Ευγένιος Μεσκίνι ο οποίος είναι στέλεχος της AMERRA Capital (και μάλλον λύση ανάγκης, παρότι υπήρξαν σκέψεις να τοποθετηθεί interim management και, κυρίως, έλεγχος από την Deloitte ως σύμβουλος των τραπεζών στη διαχείριση των κεφαλαίων της ενδιάμεσης χρηματοδότησης. Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες που έχει αναλάβει η Deloitte ως σύμβουλος των τραπεζών για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Ενδιαφέρον υπάρχει για το ελληνικό κομμάτι του ομίλου, αν και οι τράπεζες ιδανικά θα επιθυμούσαν πώληση συνολικά του ομίλου.

Τελειώνουν τα due diligence

-Κοντά στην ολοκλήρωσή τους είναι τα δυο παράλληλα due diligence που είναι σε εξέλιξη σε Atticabank και Παγκρήτια. Τα συμπεράσματα στα οποία θα καταλήξουν είναι σημαντικά για την επικείμενη συγχώνευση των δυο τραπεζών, τις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή κ.ά.

Τρίτη και 13 για το Χρηματιστήριο

Τίποτα δεν πήγε καλά στη χθεσινή -γρουσούζικη- συνεδρίαση. Τα πολυαναμενόμενα στοιχεία πληθωρισμού από την Αμερική, που δικαιολογούσαν επιτάχυνση στη μείωση των επιτοκίων, δεν επιβεβαίωσαν τις αισιόδοξες προβλέψεις. Όχι μόνον ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 3,1% αλλά επιπλέον μεγάλωσε η ψαλίδα με τον δομικό πληθωρισμό που στέκεται στο 3,9%. Ο δομικός πληθωρισμός είναι η πυξίδα για τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τη συνέχιση ή όχι της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, γιατί δεν συμπεριλαμβάνει τις εποχιακές μεταβολές των τιμών στα καύσιμα και στα νωπά τρόφιμα. Στην Αθήνα, η Τρίτη και 13 σημείωσε την τρίτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση. Μέχρι το μεσημέρι η διολίσθηση του Γενικού Δείκτη ήταν ήπια και διακριτική. Μετά την ανακοίνωση όμως των στοιχείων του αμερικανικού πληθωρισμού, οι πωλήσεις επιταχύνθηκαν και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.385,47 μονάδες με -0,62%. Οι προσυμφωνημένες συναλλαγές έφτασαν τα 24,17 εκατ. ευρώ. Το ΕλΒεν μοιάζει να βρίσκει την ισορροπία του. Άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 27 εκατ. ευρώ κι έκλεισε στα 8,87 ευρώ, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα το πρωί είχε φτάσει στα 9 ευρώ.

Τρία ξένα funds πήραν τα 9 πακέτα της ΙΝΤΡΑΚΑΤ

-Λέγαμε προηγουμένως πως τίποτε δεν πήγε καλά στη χθεσινή συνεδρίαση, αλλά αυτό δεν ισχύει για τη μετοχή της ΙΝΤΡΑΚΑΤ που κινήθηκε αντίθετα στο ρεύμα και έκλεισε στα 4,86 ευρώ με άνοδο 0,41% και τζίρο 21,2 εκατ. ευρώ. Στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ χθες τοποθετήθηκαν τρία ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια από αυτά που πρωταγωνιστούν στις επενδύσεις στο ΧΑ. Για αυτό και ο τζίρος της συνεδρίασης ήταν αυξημένος στα 135 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των 9 πακέτων ύψους 18,7 εκατ. που έγιναν στη μετοχή της Intrakat.

«Παλιές δόξες» του επιχειρείν σε… νέα σφυριά

-Τη δεκαετία του ’80 η Μέτων-ΕΤΕΠ των οικογενειών Αρφάνη – Χιώνη ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας. Στη συνέχεια, όμως και πριν από την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008, ο όμιλος βίωσε τη μεγάλη δική του εσωτερική κρίση, αρχικά λόγω του «νόμου Βενιζέλου» (για την ονομαστικοποίηση των μετοχών των προμηθευτών του Δημοσίου) και του υψηλού φόρου κληρονομιάς που αναγκάστηκαν να πληρώσουν οι διάδοχοι του εκλιπόντος Χρήστου Αρφάνη, αλλά και με τον «εμφύλιο» με την πλευρά Χιώνη. Ακολούθησε η απορρόφηση από την ΑΕΓΕΚ που κατέληξε (και αυτή) στα βράχια. Καθοριστικό ρόλο στην πορεία για την κατάρρευση έπαιξε, όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι, το «Βατερλώ» που υπέστη ο όμιλος Μέτων-ΕΤΕΠ στη Λιβύη λόγω των οφειλών για μεγάλα έργα από το καθεστώς Καντάφι. Εκείνη την εποχή γινόταν λόγος για «φέσι» της τάξης των 70 δισ. δραχμών… Στο «ιστορικό» των δύο βασικών μετόχων του ομίλου περιλαμβάνεται και η εξαγορά της Τράπεζας Κρήτης από τον Κοσκωτά, όταν άρχισε και εκείνος να καταρρέει. Τα χρόνια πέρασαν με τον όμιλο να σβήνει από τον επιχειρηματικό χάρτη, όχι όμως και οι περιπέτειες για την οικογένεια Αρφάνη. Έτσι, πρόσφατα αναρτήθηκε πλειστηριασμός που αφορά ιδιοκτησία της Ελένης-Νίκης Αρφάνη (του Χρήστου) στην Κηφισιά με επισπεύδοντες ιδιώτες και αρχική τιμή εκκίνησης 265.000 ευρώ. Κατόπιν προσφυγής, η οποία έγινε εν μέρει δεκτή, το δικαστήριο στις 8 Ιανουαρίου αποφάσισε την αύξηση της τιμής στις 550.000 ευρώ. Με αυτόν τον πήχη χτύπησε το σφυρί στις 24 Ιανουαρίου, αλλά ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών. Και τώρα έχει οριστεί ξανά (με την ίδια τιμή εκκίνησης) για τις 13 Μαρτίου. Αφορά οριζόντια ιδιοκτησία-διαμέρισμα 179 τ.μ. του δευτέρου ορόφου σε πολυκατοικία, στην Πολιτεία, που περιλαμβάνει χολ, δύο διαδρόμους, ένα λίβινγκ ρουμ, τρεις κοιτώνες, κουζίνα, λουτρό, δωμάτιο υπηρεσίας, W.C. και ένα βοηθητικό δωμάτιο πάνω από το χολ. Το ακίνητο έχει ανεγερθεί περί το 1975 και σύμφωνα με το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης, «βρίσκεται σε προνομιακό σημείο στην Κηφισιά [περιοχή ”Πολιτεία – Καστρί”] και έχει ωραία θέα. Επιπλέον, υπάρχει βοηθητικό δωμάτιο πάνω από το χολ που επικοινωνεί με εσωτερική σκάλα μέσω του οποίου υπάρχει η μοναδική δίοδος της πολυκατοικίας προς το δώμα, καθιστώντας έτσι, το εν λόγω δώμα, ”αποκλειστικής χρήσης”». Σημειώνεται ακόμη ότι η αντικειμενική αξία του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου φθάνει τις 545.950 ευρώ, αφού το τετραγωνικό μέτρο στην περιοχή κυμαίνεται από τις 3.000-3.050 ευρώ το τ.μ.

Κόκκινα δάνεια στη Γερμανία

-Το CNN αποκαλύπτει ότι οι γερμανικές τράπεζες προετοιμάζονται για ένα μεγάλο κύμα επισφαλών δανείων στη «μεγαλύτερη κρίση ακινήτων μετά την οικονομική κρίση». Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά κτιρίων γραφείων στη Γερμανία καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο δεκαετιών με προφανείς αιτίες το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και τη μεγάλη απροθυμία των εργαζομένων να επιστρέψουν στη δουλειά 9 με 5 στον επαγγελματικό τους χώρο. Η ύφεση στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων επιταχύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2023 με πτώση 13% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τη γερμανική ένωση τραπεζών VDP. Για ολόκληρο το έτος, οι τιμές μειώθηκαν περισσότερο από 10% κι αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση από τότε που ξεκίνησαν τα ρεκόρ του 2003. Οι προοπτικές για το 2024 δεν είναι ενθαρρυντικές. Δεν υπάρχει διάθεση για νέες επενδύσεις γιατί δεν υπάρχουν προσδοκίες για αποδόσεις και η πολιτική αστάθεια επιβαρύνει το οικονομικό περιβάλλον…

Η Τουρκία επενδύει στο ισλαμικό κεφάλαιο

-Μεθαύριο Παρασκευή η κυβέρνηση Ερντογάν διοργανώνει στην Κωνσταντινούπολη ένα μεγάλο επενδυτικό φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν ο υπουργός Οικονομίας Σιμσέκ αλλά και ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Khalid A. Al Falih. Από τον περασμένο Ιούλιο, όταν υπογράφηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας, η επενδυτική δραστηριότητα των δύο κρατών έχει πυκνώσει εντυπωσιακά. Μεγάλες τουρκικές και σαουδαραβικές εταιρείες από τους τομείς του τουρισμού, των υποδομών, των κατασκευών, της ενέργειας, των ψηφιακών τεχνολογιών, των τροφίμων, των υπηρεσιών υγείας, των φαρμακευτικών προϊόντων, των ηλεκτρονικών συσκευών, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, έχουν ανακοινώσει ότι στέλνουν στο επενδυτικό forum αντιπροσωπείες υψηλού επιπέδου. Τα ονόματα από σαουδαραβικής πλευράς είναι επίσης εντυπωσιακά: Saudi Aramco, Saudi Gold Refinery, Saudi National Bank, Riyadh Bank, Saudi Airlines και Saudi Telecom Company. O Ερντογάν διαφημίζει ότι διευκολύνει με όλους τους τρόπους τις ξένες επενδύσεις και γι’ αυτό έχει μειώσει το ποσοστά ανεργίας στο 8,8% τον Δεκέμβριο, αυξάνοντας τον αριθμό των απασχολουμένων κατά 399.000 σε 32,05 εκατομμύρια. Το ποσοστό απασχόλησης σήμερα στην Τουρκία είναι 48,5% του εργατικού δυναμικού…

Οι εταιρείες tech θυμήθηκαν την επαναγορά ιδίων μετοχών

-Μετά από αποχή πλέον του ενός έτους κι αφού το αμερικανικό χρηματιστήριο έγραψε νέα ρεκόρ, οι διοικήσεις των εισηγμένων στη Wall Street εταιρειών θυμήθηκαν την αγορά ιδίων μετοχών. Τώρα που τα κέρδη των μετόχων ζαλίζουν και προδιαθέτουν για πωλήσεις κατοχύρωσης κερδών οι (τεχνολογικές κυρίως) εταιρείες του S&P 500 αγοράζουν τις δικές τους μετοχές για να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ζάκεμπεργκ. Έχουν ως υπόδειγμα το ιστορικό ράλι της Meta, μετά την ανακοίνωση επαναγοράς 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η Meta (πρώην Facebook) είναι η πρώτη εταιρεία τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης που ανακοίνωσε μέρισμα εδώ και χρόνια. Οι μετοχές, συνήθως με πραγματικά υψηλές λειτουργικές ταμειακές ροές, είναι οι πιο πρόθυμες σήμερα να στηρίξουν την κεφαλαιοποίησή τους με επαναγορά ιδίων μετοχών.

Exit mobile version