-Χαίρετε, χθες το θέμα της ημέρας δεν ήταν ούτε ο Μητσοτάκης, που συνεχίζει το προεκλογικό tour σ’ όλη τη χώρα, ούτε ο Τσίπρας που αναζητεί (δύσκολα, βέβαια) κάποιον βηματισμό, αλλά το ΠΑΣΟΚ. Τι… καλή χαρά τους έπιασε και σε μία (προεκλογική) περίοδο που η ΝΔ κατεβαίνει με κεντρικό σλόγκαν «ψηφίστε μας και πάλι για να συνεχίσουμε να μειώνουμε ΟΛΟΥΣ τους φόρους», άρχισαν τα… συριζαίικα, κανείς δεν κατάλαβε. Το σύνθημα στους πολίτες όλου του κόσμου – πλην κάποιας κατηγορίας που αποκλείεται να πάει τώρα στο ΠΑΣΟΚ – είναι ένα: καλός φόρος είναι… αυτός που δεν υπάρχει. Για ποιον λόγο και πόσα πια θα κερδίσει το ελληνικό Δημόσιο να φορολογήσει τα μερίσματα άνω των 100.000 ευρώ (Δουδωνής, χθες) με 15% όταν μάλιστα από τις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας του ΟΟΣΑ προβλέπεται στις ξένες επιχειρήσεις φόρος 5%. Ρίχνεις έτσι τις ελληνικές επιχειρήσεις ή (το πιο πιθανό) οδηγείς τους επιχειρηματίες στη φοροδιαφυγή, για να μην πληρώσουν αυξημένο φόρο στο μέρισμα.
Επίσης, αυτό που… διαφεύγει στους εγκεφάλους του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι πριν από τη φορολογία επί του μερίσματος, που επιβάλλεται στον μέτοχο, έχει πληρωθεί και από την επιχείρηση ένα 22% επιπλέον. Δηλαδή, ο επιχειρηματίας έχει δώσει στο Δημόσιο 27% φόρο. Το χειρότερο είναι ότι εδώ, στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, δεν είχαμε… Κατρουγκαλιά, αλλά το λέει το πρόγραμμά τους. Αμ, η πρόταση για έκτακτη φορολόγηση μεγάλων επιχειρήσεων, τι το λες χωρίς να το προσδιορίζεις το μέτρο με ακρίβεια, γιατί αν κρίνει ο πολίτης ότι στα μερίσματα βάζεις τον ανώτατο συντελεστή (φόρου 15%) στις 100.000 ευρώ, τότε πώς ορίζεις τη μεγάλη επιχείρηση;
Γονικές παροχές
-Τέλος, στις γονικές παροχές η πρόταση ΠΑΣΟΚ να περιορίσει το αφορολόγητο είναι πρόταση ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δύο μήνες. Τους συμφέρει η ταύτιση; Ασφαλώς όχι. Συμπέρασμα, μαζέψτε τα αυτά στα γρήγορα, όσο υπάρχει χρόνος, γιατί σας βλέπω χλωμούς.
«Υπουργοί»
-Διαβάζω κατά καιρούς διάφορες πληροφορίες για το υπουργικό συμβούλιο του Μητσοτάκη εφόσον αποκτήσει την αυτοδυναμία. Αφού καταρχήν ξεκαθαρίσω ότι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που τα γράφουν… δεν τα γεννάνε από το κεφάλι τους, κουβεντούλα γίνεται μεταξύ στελεχών και άρα φτάνει σε αυτιά των media, έχω να πω το εξής: Όταν ρώτησα (κορυφαία) κυβερνητική πηγή μου για όλα αυτά μου είπε: «Αν κάποιος θέλει να εκνευρίσει τον Μητσοτάκη, να τον… γρουσουζέψει (ενημερώνω ότι ο πρόεδρος της ΝΔ όσο κι αν δεν φαίνεται έχει κι αυτός, όπως πολλοί εξ ημών, τις προλήψεις του) δεν έχει παρά να του λέει για υπουργικά συμβούλια. Επομένως ό,τι ακούτε, αν ισχύει θα ισχύει μόνο ως εικασίες ή λογικούς συνειρμούς.
Η μάχη της Κρήτης και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
-Λέγαμε χθες για τη μάχη του Ηρακλείου, η οποία αγριεύει και εξελίσσεται σε ανελέητη αναμέτρηση σε πολλά επίπεδα. Το ένα στρατόπεδο που συγκρούεται είναι Αttica Group με Μινωικές Γραμμές. Οι Μινωικές άφησαν από φέτος το δρομολόγιο στα Χανιά κι έμεινε η κοινοπραξία ΑΝΕΚ – Αttica Group που παίζει πλέον μόνη της. Αν όμως και παίζει μόνη της το εισιτήριο “ξεχάστηκε” στα 48 ευρώ στο κατάστρωμα, δηλαδή την ίδια τιμή που είχε και πέρυσι. Την ίδια στιγμή όμως για το Ηράκλειο, που υπάρχει ανταγωνισμός καθώς κάνουν δρομολόγια, η κοινοπραξία και οι Μινωικές οι τιμές για κατάστρωμα είναι αντιστοίχως 36 ευρώ και 42 ευρώ.
Από τα σενάρια–Μάρθα Βούρτση στο χαρακίρι
– Στο μεταξύ, εκκρεμεί η ολοκλήρωση του νέου εταιρικού σχήματος της κοινοπραξίας ΑΝΕΚ – Αttica Group. Οι πληροφορίες στην αγορά είναι ότι πλησίασαν την Επιτροπή Ανταγωνισμού με στυλ “dο you know who Ι am” και επιπλέον με μη πλήρη φάκελο. Αυτά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (και πολύ σωστά) δεν περνάνε, οπότε τους πετσόκοψε και έβγαλε τη γνωστή ανακοίνωση ότι υπάρχουν θέματα και θα χρειαστεί να τα μελετήσει. Aνεπισήμως για όσους τα βίωσαν εκ του σύνεγγυς οι καταστάσεις φαίνεται πως ήταν αρκετά πιο rock γιατί γρήγορα εγκατέλειψαν και τα σενάρια – Μάρθα Βούρτση για τους τουρίστες που, δήθεν, το καλοκαίρι θα μείνουν χωρίς πλοία και πέρασαν σε πιο δραστικές λύσεις από την ιαπωνική κουλτούρα: Χαρακίρι.
O Γιάννης Γρύλλος παίρνει τα πλοία του Attica Group
-Και στο σημείο αυτό η στήλη απεκδύεται το ένδυμα της κυνικής αμεσότητας, βάζει τη στολή των δημοσίων σχέσεων και με το ανάλογο ύφος αναφέρει ότι ο επιχειρηματίας Γιάννης Γρύλλος έκλεισε ήδη μια ενδιαφέρουσα συμφωνία με τη Strix Holdings ώστε να αποκτήσει έναν μεγάλο αριθμό πλοίων Superfast Ferries, Blue Star Ferries και Hellenic Seaways. Με τον τρόπο αυτό ενισχύει τον στόλο του και ταυτόχρονα διευκολύνει την Επιτροπή Ανταγωνισμού να αποφασίσει ταχύτερα για τη συγχώνευση του Attica Group με την ΑΝΕΚ. Η Attica Group σήμερα διαχειρίζεται 30 πλοία, 20 συμβατικά επιβατηγά οχηματαγωγά, 9 ταχύπλοα και ένα φορτηγό οχηματαγωγό.
Θα χυθεί πολύ… χρήμα στο Ηράκλειο
-Και αφού λοιπόν βαφτίσαμε την ανάγκη (τεμαχισμού της Attica Group) φιλοτιμία (o Γ. Γρύλλος παίρνει καράβια) έχουμε στη μια γωνία του ρινγκ έναν ισχυρό παίκτη που χτυπάει με αξιώσεις το λιμάνι Ηρακλείου και διαθέτει έναν βραχίονα (Γ. Γρύλλος) να έχει αεροπορική εταιρία και σε λίγο καράβια και τον άλλο (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) να έχει το νέο αεροδρόμιο και να χτυπά τον ΒΟΑΚ. Απέναντί τους ο Ναπολιτάνος Εμ. Γκριμάλντι, που δηλώνει αποφασισμένος να πάρει το λιμάνι του Ηρακλείου και το περιβάλλον του (λέει ) πως θα βάλει βαθιά το χέρι στην πράγματι βαθιά του τσέπη. Ο Γκριμάλντι θέλει πολύ το λιμάνι και αυτό το καταλάβαμε όλοι όταν στην ξενάγηση που έγινε στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ήταν ο μόνος επιχειρηματίας μεταξύ των διαφόρων στελεχών που συμμετείχε αυτοπροσώπως. Όσον αφορά τη διαδικασία οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές έχουν υποβληθεί και θα αποσφραγισθούν στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ . Πιθανότατα θα ζητηθούν βελτιωτικές προσφορές (αν τα τιμήματα είναι κοντά) οπότε ως τα μέσα Ιουλίου θα ξέρουμε ποιος παίρνει το λιμάνι. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα χυθεί πολύ χρήμα.
Πάει για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο η Sky Express
-Παρεμπιπτόντως, να αναφέρουμε πως το επόμενο βήμα του Γιάννη Γρύλλου (ανεξάρτητα από τον διαγωνισμό για το Λιμάνι Ηρακλείου) είναι η είσοδος των μετοχών της Sky Express στο Χρηματιστήριο. Μόλις ολοκληρώσει η Optima Bank τη δική της δημόσια εγγραφή, η Sky Express θα είναι έτοιμη κι εφόσον οι συνθήκες των αγορών δεν είναι αρνητικές, θα επιταχύνει τη δική της αρκετά μεγάλη δημόσια εγγραφή…
Deal στην Κύπρο από τη Ηellenic Energy
-Συνέχεια στον χορό των εξαγορών θα έχει η ενεργειακή αγορά και σειρά παίρνει αυτή τη φορά η Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ). Σήμερα, αναμένεται να ανακοινωθεί η πρώτη εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στην Κύπρο, που αποτελεί τον πρώτο σταθμό επέκτασης των δραστηριοτήτων του ομίλου εκτός της ελληνικής επικράτειας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία εξαγοράς αφορά φωτοβολταϊκό πάρκο σε λειτουργία με στόχο την ανάπτυξη του διυλιστηριακού ομίλου με μία «δεξαμενή» έργων από 50 έως 100 MW στο νησί. Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι η αγορά των ΑΠΕ στην Κύπρο δεν είναι ανεπτυγμένη καθώς όλο το βάρος τα τελευταία χρόνια έχει πέσει στους υδρογονάνθρακες και κυρίως το πετρέλαιο, παρά τις μεγάλες ανακαλύψεις σε φυσικό αέριο. Τα έργα ΑΠΕ σε λειτουργία υπολογίζονται περί τα 500 μεγαβάτ όταν η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα 10 γιγαβάτ. Τα πρώην ΕΛΠΕ που κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να ξορκίσουν τα «πετρέλαια» από την επωνυμία τους, μελετούν διεξοδικά την έξοδο και σε άλλες αγορές βλέποντας πλέον και προς την πλευρά των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το αφήγημα άλλωστε της πράσινης ανάπτυξης συμβαδίζει με τον τομέα των ορυκτών καυσίμων καθώς η Helleniq Energy παραμένει ενεργή και σε διάφορα πρότζεκτ έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων επί ελληνικού εδάφους. Πρόσφατα μάλιστα συμμετείχε και στην τεχνική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου κατά την οποία παρουσιάστηκε ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας.
Το deal της ΑΒΑΞ με τους Ιρακινούς
-Έχοντας υλοποιήσει στο πρόσφατο παρελθόν πολύ απαιτητικά έργα στο Ιράκ, ο όμιλος ΑΒΑΞ «ανταμείφθηκε» από τους Ιρακινούς της Mass Group με ένα νέο συμβόλαιο 673 εκατ. ευρώ για την κατασκευή σταθμού παραγωγής ενέργειας ισχύος 1.750 ΜW στη Ρουμανία. Πρόκειται για το τρίτο έργο που αναλαμβάνει η ΑΒΑΞ για λογαριασμό του ιρακικού ομίλου ο οποίος έχει αναθέσει συμβάσεις αξίας περίπου 1,6 δισ. ευρώ στην ελληνική εταιρεία. Το project αφορά τη θυγατρική της Mass Group στη Ρουμανία η οποία εξαγοράστηκε το 2022 και υλοποιεί μεγάλο πλάνο αναβάθμισης της παραγωγής της. Η Mass Group Holding έχει τυπικά έδρα στο Αμμάν, πρόκειται όμως για ιρακινό όμιλο με μεγάλη και σημαντική δραστηριότητα στην ενέργεια, τη χαλυβουργία και την παραγωγή τσιμέντου, ο οποίος ελέγχεται από τον κουρδικής καταγωγής επιχειρηματία Ahmed Ismail Salih και την οικογένειά του.
Στον ανακριτή οι χρήστες πειρατικoύ τηλεοπτικού περιεχομένου
-Κλιμακώνεται η μάχη κατά της πειρατείας στη συνδρομητική τηλεόραση. Οι ανακριτές καλούν πλέον και χρήστες πειρατικού οπτικοακουστικού περιεχομένου να καταθέσουν, με κίνδυνο ποινής και για τους ίδιους, αφού το να παρακολουθεί κάποιος πειρατικά συνδρομητική τηλεόραση είναι πλέον αδίκημα. Στελέχη της αγοράς λένε ότι κατά καιρούς έχουν καταδικαστεί χρήστες με ποινές φυλάκισης έως 12 μηνών και χρηματική ποινή έως 15.000 ευρώ. Πιο πρόσφατη περίπτωση είναι η εξάρθρωση σπείρας στην Πάτρα, όταν οκτώ «πελάτες» βρέθηκαν στον ανακριτή και… μπλεγμένοι, γιατί τα στοιχεία τους ήταν μέσα στη δικογραφία. Υπάρχει όμως και ένας ακόμη σοβαρός κίνδυνος καθώς οι παράνομοι αποκωδικοποιητές αποτελούν… ορθάνοιχτες πόρτες για το κυβερνοέγκλημα και τους χάκερ, που εύκολα μπαίνουν στα συστήματα αυτά και μπορούν να κλέψουν τραπεζικούς κωδικούς, προσωπικά δεδομένα κτλ.
Τα βλέπει διψήφια το 2023 η Intralot
-Να γιατί πρέπει να έχουν και ελληνικό στοιχείο οι τηλεδιασκέψεις των εισηγμένων με τους αναλυτές. Δύο ερωτήσεις έγιναν χθες από ξένους στη τηλεδιάσκεψη της Intralot μετά την ανακοίνωση των ισχυρών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, καμία για το θέμα της επιτήρησης ή των σχεδίων για τη θυγατρική στις ΗΠΑ. Όμως, και για το ομόλογο της εταιρείας που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024, ονομαστικής αξίας €500 εκατ. (€ 356 εκατ. μετά τις επαναγορές), η διοίκηση ερωτήθηκε μεν αλλά απλώς επανέλαβε ότι αποτελεί προτεραιότητα και πως εξετάζει τις επιλογές της. Η αγορά πάντως κρατά την εκτίμηση του αναπληρωτή CEO, Χρυσόστομου Σφάτου, πως το δεύτερο τρίμηνο πηγαίνει εξ ίσου καλά με το πρώτο και πως το 2023 μπορεί να κλείσει με διψήφια ανάπτυξη για την Intralot. Όσο για τα σενάρια περί ενδιαφέροντος (μέσω κοινπραξίας) για τη λοταρία στη πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία, είναι ακόμη πρώιμο να ειπωθεί κάτι. Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία έχει εστιάσει στο μεγάλο έργο του VLT monitoring που έχει αναλάβει στη Βικτόρια.
Το παιχνίδι των καθυστερημένων
Είναι σίγουρο πλέον, με μοναδική επιφύλαξη ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις εκλογές ή μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, ότι σήμερα υπάρχουν πολλά και ισχυρά χαρτοφυλάκια, με μεγάλο απόθεμα επενδυτικών κεφαλαίων, έτοιμα να μπουν δυναμικά στην ελληνική αγορά. Είναι αυτοί που καθυστέρησαν. Δεν πίστεψαν, δεν έσπευσαν να τοποθετηθούν εγκαίρως, δεν ακολούθησαν τα μηνύματα της αγοράς. Όλοι αυτοί, τώρα περιμένουν μια μεγάλη διόρθωση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας για να τοποθετηθούν γιατί όλα τα δεδομένα οδηγούν σε αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της αγοράς. Η χθεσινή συντηρητική και συντεταγμένη διόρθωση της αγοράς έδωσε σε λίγους μόνο την ευκαιρία να τοποθετηθούν. Οι πολλοί όμως περιμένουν με το δάκτυλο στη σκανδάλη. Αν η αγορά δεν τους κάνει τη χάρη, αν συνεχίσει έτσι με μικρές ενδοσυνεδριακές διορθώσεις και σταθερή πορεία, τότε η άνοδος θα είναι εντυπωσιακή. Οι διεθνείς αγορές, όσο κινούνται πλαγιοκαθοδικά, δεν θα σταθούν εμπόδιο στο αθηναϊκό πάρτι…
Αυτοί που απέχουν λίγο από τα ιστορικά υψηλά μιας εικοσαετίας….
-Πριν από 20 χρόνια, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας πετούσε αμέριμνος στις 5.200 μονάδες. Σήμερα υπάρχουν εισηγμένες εταιρείες που βρίσκονται ήδη ή πλησιάζουν εξαιρετικά κοντά στα επίπεδα τιμών των μετοχών τους, της εποχής εκείνης, αν και η αλήθεια είναι ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που ήταν προ 20ετίας. Η ιστορικά υψηλή τιμής 20ετίας της Aegean ήταν 9,84€. Της Autohellas 14,64€. Της CENERGY 5,6€. Της ΒΙΟΧΑΛΚΟ 5,7€. Η Mytilineos ήταν στα 29,5€. Η ΤΕΡΝΑ Energy στα 20,94€. Η μετοχή της ΚΑΡΕΛΙΑΣ απέχει μόλις 3% από την υψηλότερη τιμή 20ετίας. Το ίδιο και η JUMBO. Eλάχιστα απέχουν η Motor Oil, τα Πλαστικά Κρήτης, η Quest, η ΛΑΜΨΑ. Η μεγάλη και βαριά Coca Cola 3 Ε απέχει λίγα μόνον ευρώ από το υψηλό 20ετίας που ήταν τα 35€. Δεν είναι μία και δύο περιπτώσεις. Είναι πολλές κι έρχονται κι άλλες. Με απλά λόγια, η χρηματιστηριακή αγορά μόνη της έχει αναβαθμιστεί και περιμένει την επικύρωση της αλλαγής επενδυτικής κατηγορίας.
Πυρετός στην Πληροφορική
-Η εκρηκτική άνοδος στις εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής στηρίζεται προφανώς στη… δίψα της ελληνικής οικονομίας για εκσυγχρονισμό και ψηφιακή μετάβαση. Οι αριθμοί ζαλίζουν: Η EpsilonNet από την Εναλλακτική Αγορά εκτινάχθηκε στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου και «παντρεύτηκε» την Εθνική Τράπεζα. Αποτιμάται σήμερα στα 430 εκατ. Ευρώ. Η Entersoft ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με περισσότερο συντηρητικά βήματα. Αποτιμάται στα 146 εκατ.€, δεν έχει δάνεια και αποδίδει μερισματικά 4%. H αποτίμηση της Profile Software είναι πιο συντηρητική στα 90 εκατ.€. Η Performance παραμένει για λίγο ακόμη στην ΕΝΑ+ του ΧΑ αλλά η χρηματιστηριακή της αξία έφτασε τα 60 εκατ. ευρώ. Μπροστά τους έχουν προς υλοποίηση έργα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ και πάρα πολλές εξαγορές ώστε να συντηρήσουν τις σημερινές και μελλοντικές αποτιμήσεις. Διεθνώς, η τάση είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για τον κλάδο.
Το παιχνίδι των tech στη Νέα Υόρκη
-Ο δείκτης S&P 500 την περασμένη εβδομάδα κατέγραφε κέρδη της τάξης του +10% από την αρχή του έτους. Μια προσεκτικότερη ματιά ωστόσο αποκαλύπτει ότι από τις 500 εταιρείες του δείκτη, 7 μόνον μετοχές απέδιδαν κέρδη άνω του 45%. Οι υπόλοιπες 493 εταιρείες κατά μέσο όρο, ήταν περίπου +1% από την αρχή του έτους. Ποιες είναι οι 7 εταιρείες με τα πραγματικά μεγάλα κέρδη; Η Facebook (Metaverse), η Amazon, η Microsoft, η Apple, η Google,η NVDA (με κεφαλαιοποίηση 1 τρις δολαρίων πλέον) και η TESLA.
Το παραμύθι των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας
-Ίσως πρέπει κάποια στιγμή, η Δύση να αποφασίσει ότι αυτό το «ειρηνικό υπερ-όπλο» των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας ίσως και να μην είναι αποτελεσματικό. Το Bloomberg χθες αποκάλυψε, χωρίς αμφιβολίες ότι, η Σαουδική Αραβία αγοράζει πρόθυμα και μαζικά εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου, αυτό που η Ευρώπη δεν επιτρέπει πλέον στις χώρες της να εισάγουν. Ταυτόχρονα η Σαουδική Αραβία προμηθεύει πρόθυμα με άφθονο πετρέλαιο τους Ευρωπαίους αγοραστές.