-Χαίρετε, αναμφίβολα το θέμα του Σαββατοκύριακου που πέρασε ήταν η επιστροφή του Πολάκη -η οποία προφανώς κατόπιν συνεννοήσεως- ξεκίνησε από μια επιστολή συγγνώμης του προς τον Τσίπρα και μόνο (και κατά ουδέναν τρόπο σε όσους καθύβριζε και απειλούσε ο Πολάκης με εκείνη την ανάρτηση προ 20ημέρου). Αλλωστε, αυτό δεν άργησε να καταστεί σαφές μερικές ώρες αργότερα όταν ο βουλευτής Χανίων ξανάρπαξε το πληκτρολόγιο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και ξανάβρισε έναν από όσους είχε επιτεθεί (τον Χατζηνικολάου) εννοώντας όμως και τους υπόλοιπους δημοσιογράφους. «Να ζητήσετε συγγνώμη για όλα όσα κάνετε εσείς οι ''δημοσιογράφοι'' τα τελευταία 13 χρόνια» κ.λπ. τουίταρε ο Πολάκης τα ξημερώματα, έτσι όπως έκανε πάντοτε αργά το βράδυ, σαν να μην πέρασε μια ημέρα.

Tι συνέβη

-Το τι συνέβη και ο Τσίπρας πήρε πίσω ασθμαίνοντας τον Πολάκη είναι ηλίου φαεινότερο και ακόμα κι εμείς (που είμαστε ψιλοάσχετοι από τα εσωτερικά τους) το είχαμε περιγράψει στο Dark την Παρασκευή, ημέρα που ξεκίνησε η «αναστροφή». Το διαζύγιο Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με τη στροφή σ’ ένα πιο κεντρώο προφίλ του Τσίπρα, το οποίο συνοδεύτηκε με ήπιο και συγκροτημένο δημόσιο λόγο του αρχηγού, οι ατάκες του -«εμείς δεν θα έρθουμε ως ρεβανσιστές»- οι εμφανίσεις του στο Πρώτο Θέμα και στο Mega, οι συναντήσεις του με τον Στουρνάρα και τον Μπλίνκεν δεν «έγραψαν κάτι θετικό» στις δημοσκοπήσεις και τα focus groups που πλέον γίνονται επαγγελματικά στον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον δημοσκόπο Μαύρο της MRB, τον δικό τους δημοσκόπο Πουλάκη και ένα κανονικό τιμ εξειδικευμένων ανθρώπων. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα Τέμπη, στην πραγματικότητα -αντί να πάρει κάτι, κανέναν πόντο δημοσκοπικά- έμεινε καθηλωμένος, κατ’ άλλους (Φαναράς και πρόσφατα Γεράκης) έχασε και έναν με δυο πόντους. Εγώ δεν ξέρω αν έχασε από τη γενική αντισυστημική οργή του κόσμου (εκεί έπαιξε ρόλο και ο Σπίρτζης που δήλωσε αλά Τόσκας στην τηλεόραση ότι «δεν φταίμε εμείς για το δυστύχημα») ή από τον Πολάκη. Μπορεί και λίγο από τα δυο.

Τον φόβισε το περιβάλλον του

-Θα πείτε ίσως κι εσείς αυτό που μου είπε χθες έμπειρος πολιτικός αναλυτής, «καλά, κοροϊδευόμαστε τώρα, ο Τσίπρας ανέμενε αποτέλεσμα από τη στροφή προς το Κέντρο και την απομάκρυνση Πολάκη σε 15 ημέρες, αυτό δεν έχει γίνει ποτέ». Συμφωνώ, αλλά αν εξαιρέσεις έναν - δυο «εξωκοινοβουλευτικούς φίλους του», μου λέει η πηγή μου ΣΥΡΙΖΑ, ουδείς άλλος από τον περιβάλλον του ήθελε να επιμείνει στην απομάκρυνση Πολάκη γιατί, πρώτον, είδαν ότι η βάση κλωτσάει και, δεύτερον, γιατί… τον γουστάρουν με τρέλα. Στην ερώτηση αν «συμφωνείτε ή όχι με τον Πολάκη;» οι εσωτερικές έρευνες του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι είναι υπέρ του βουλευτή Χανίων το 60% των ερωτηθέντων - εμένα μου φαίνεται και λίγο. Βέβαια, αυτοί θα ψήφιζαν ούτως η άλλως τον Τσίπρα έστω και στο τέλος με το… τραβάτε με κι ας κλαίω που διακρίνει όλους τους φανατικούς των κομμάτων.

Υπέρ Πολάκη και η εσωκομματική αντιπολίτευση

-Το παράξενο, αλλά μάλλον όχι και τόσο για κομμουνιστικό κόμμα, είναι ότι υπέρ Πολάκη ήταν και όσοι είναι (σχεδόν) απέναντι στον Τσίπρα ή έστω τον κριτικάρουν, ήτοι οι Ομπρελίνοι, ο Φίλης, ο Βούτσης και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις. Μου λέει η πηγή μου ΣΥΡΙΖΑ, «αυτοί τον θέλουν μέσα τον Πολάκη να δημιουργεί συνέχεια προβλήματα στον Αλέξη και να τον... πηγαίνει βόλτα όπως γουστάρει κάθε φορά. Δες τι έγινε μόλις τον ξαναπήρε πίσω, άρχισε τα ίδια με το πληκτρολόγιο, ούτε μισή μέρα δεν πέρασε». Σατανικό, ε;

Συμπέρασμα…

-Το αποτέλεσμα πάντως είναι εξίσου καθαρό, ο Τσίπρας το φοβήθηκε με τον Πολάκη και η στροφή προς το Κέντρο φαίνεται να έληξε άδοξα, μπορεί εδώ που τα λέμε και να μην το ήθελε και ποτέ στ’ αλήθεια. Ενδεχομένως να αντέδρασε υπό το βάρος των εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται και τώρα γι’ αυτόν ο πήχης εντός του κόμματός του πήγε -μετά τα Τέμπη- πιο ψηλά. Η ουσία είναι ότι όσοι άρχισαν να τον «ακούνε» σε πρώτο στάδιο, ειδικά μετά την απομάκρυνση Πολάκη και την τραγωδία στα Τέμπη, λογικά θα… ξαναμαζεύτηκαν ή θα έφυγαν τρέχοντας. Στη μικρή εικόνα σίγουρα μπορεί να αισθάνεται πιο ήσυχος - για τη μεγάλη έχει ο Θεός, μετά τις εκλογές...

Μέγαρο Μαξίμου - Πολάκης

-Τώρα στο Μ.Μ. να πω ότι στενοχωρήθηκαν με την εξέλιξη Πολάκη… θα πω ψέματα, γιατί κάποιοι εξ αυτών δεν είχαν δει καλά την κίνηση Τσίπρα προς το Κέντρο και μάλιστα ναι μεν έλεγαν ότι «αργά το αποφάσισε», αλλά από την άλλη είχαν και έναν φόβο αφού, όπως έλεγε η πηγή μου, «ο Τσίπρας όταν αποφασίσει να παίξει έναν ρόλο, τον υπηρετεί καλά και όσο να ‘ναι έχει λίγο χρόνο μπροστά του να πείσει κάποιους αναποφάσιστους μέχρι τον Ιούλιο». Έτσι λοιπόν είδαν με ανακούφιση την «αναστροφή» Τσίπρα και τουλάχιστον έβγαλαν ένα (ακόμα) πρόβλημα από τη μέση μετά τα Τέμπη.

Η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα Credit Suisse

-Κι εφόσον λύσαμε τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, πάμε στα εσωτραπεζικά που μοιάζουν δυσεπίλυτα. Κατ΄ αρχήν σήμερα το πρωί, όταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, θα δούμε πώς θα αντιδράσουν οι αγορές στο deal διάσωσης της εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσας Credit Suisse με τη UBS και σε ποιον βαθμό κρίνουν τη λύση οριστική και ξεκάθαρη. Οσον αφορά τα δικά μας, μέχρι και την πρώτη ημέρα του Μαρτίου ο Γενικός Δείκτης ατένιζε νέες κορυφές και οι μετοχές βρισκόταν σε πολυετή υψηλά. Τι μεσολάβησε, είναι γνωστό. Η πτώση είναι σημαντικά υπολογίσιμη, το κυριότερο όμως είναι πως άλλαξε η ψυχολογία της αγοράς: σε μόλις 12 συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται 10% χαμηλότερα από τα υψηλά των 1.133 μονάδων (1/3), αν και διατηρεί θετικό πρόσημο από την αρχή του 2023 (+9,8%). Ο αδύναμος κρίκος ήταν οι τραπεζικές μετοχές με μεγάλες απώλειες που, στην καλύτερη περίπτωση, ξεπέρασαν το 16%. Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη σοφία για να πούμε ότι είναι κομβική η Τετάρτη 22 Μαρτίου με τις ανακοινώσεις της FED για τα επιτόκια και τη μεσοπρόθεσμη νομισματική πολιτική.

Μια διάσωση που φέρνει θύελλα στην αγορά ομολόγων

-Το πρόβλημα στις αγορές σήμερα είναι ότι με τη συμφωνία διάσωσης της Credit Suisse δεν τηρήθηκαν οι βασικοί κανόνες. Συγκεκριμένα, σε ένα τυπικό σενάριο διάσωσης μιας τράπεζας, προηγούνται οι μέτοχοι στο κούρεμα και έπονται οι ομολογιούχοι. Η διάσωση της Credit Suisse έγινε με τρόπο που καταφέρει συντριπτικό πλήγμα στην αγορά των ομολόγων ΑΤ1, καθώς οι συγκεκριμένοι τίτλοι αξίας 16 δισ. φράγκων που είχε εκδώσει η ελβετική τράπεζα διαγράφονται πλήρως, δηλαδή μηδενίζονται. Έχουμε, δηλαδή, μια περίπτωση που δεν τηρήθηκε η συνήθης «ιεραρχία» στην κεφαλαιακή δομή της τράπεζας, καθώς η συνήθης «διαδρομή» είναι να πληρώνουν οι μέτοχοι και μετά οι ομολογιούχοι.  Οι μέτοχοι της Credit Suisse είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση από όσους κατείχαν ομόλογα Aditional Tier 1 της τράπεζας. Αυτό εκτιμάται ότι θα είναι και το βασικό πρόβλημα στις αγορές σήμερα, διότι ομόλογα ΑΤ1 έχουν εκδώσει οι πιο πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες και η επικρατούσα αντίληψη ήταν ότι είναι πιο ασφαλή από τις μετοχές. Η διάσωση της Credit Suisse αποδεικνύει το αντίθετο.

Το φλερτ Μυστακίδη - Αegean BB λήγει άδοξα

-Είπα για τα νάζια της Credit Suisse και θυμήθηκα να σας πω τα νάζια που κάνει η Αegean Baltic Bank στον Τέλη Μυστακίδη. Αντίθετα από τις προσδοκίες, τα δισεκατομμύρια του Μυστακίδη φαίνεται πως δεν δελέασαν αρκούντως, γιατί τελικά επαληθεύτηκε και πάλι μια αναντίρρητη αλήθεια της ζωής: Τα λεφτά δεν είναι το παν, όταν έχεις πολλά λεφτά. Να μην πολυλογώ, ο διαγωνισμός -κυριολεκτικά προ του νήματος της επιτυχούς ολοκλήρωσης- σκόνταψε και έτσι έχουμε νέα προθεσμία για την κατάθεση των προσφορών, την Παρασκευή 24 Μαρτίου. Ως τότε θα ξεκαθαρίσει το πράγμα, αλλά η αιτία της καθυστέρησης είναι ότι ο όμιλος Τσάκου φαίνεται πως αποφάσισε τελικά να διατηρήσει στον έλεγχό του την Αegean BB. Το γεγονός είναι πολύ φρέσκο ακόμη, αλλά πηγές που επικοινώνησαν σχετικά έλαβαν την απάντηση ότι ως παλαιοί μέτοχοι έχουν το δικαίωμα. Λέγεται μάλιστα ότι ο όμιλος Τσάκου θα πάρει και το 7% της τράπεζας που ήταν εκτός του ελέγχου των βασικών μετόχων. Οπότε, έτσι όπως εξελίσσεται τώρα η κατάσταση, το πιθανότερο είναι ότι το ειδύλλιο Μυστακίδη - Αegean BB να λήξει άδοξα.

Check up Θεσμών - EKT στις ελληνικές τράπεζες

-Να επανέλθω στην κρίση της Credit Suisse και τα δικά μας. Ολες οι τράπεζες την Παρασκευή έλαβαν mail από την ΕΚΤ με το οποίο τους ζητήθηκε να δηλώσουν τυχόν ανοίγματα στην Credit Suisse. Οι απαντήσεις δόθηκαν άμεσα και ευτυχώς οι ελληνικές τράπεζες ανέφεραν μηδενική έκθεση. Σημειώστε επίσης πως μέσα στην εβδομάδα οι συστημικές τράπεζες θα έχουν τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς. Η ατζέντα της συζήτησης τραπεζών - θεσμών είναι τα κόκκινα δάνεια με ενημέρωση για τα νέα δάνεια που μπαίνουν σε 3μηνη καθυστέρηση, την πορεία των ρυθμισμένων, τις επισφάλειες ανά κλάδο κ.λπ. Στην ατζέντα φυσικά υπάρχουν και η κεφαλαιακή επάρκεια και η πιστωτική επέκταση.

Το νέο δόγμα και τα lear Jets στη μακρινή Νεμπράσκα

-Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 20 ιδιωτικά τζετ προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Ομάχα, στη Νεμπράσκα. Οι μεγαλομέτοχοι 20 «μικρών» ιδιωτικών τραπεζών έσπευσαν γονυπετείς να ζητήσουν τις συμβουλές -αλλά και την οικονομική βοήθεια- του μεγαλύτερου επενδυτή, του Γουόρεν Μπάφετ. H Wall Street Journal έλεγε ότι 186 ιδιωτικές αμερικανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τη Silicon Valley Bank. O Μπάφετ είναι ορθολογιστής. Βάζει τα λεφτά του σε αξίες. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι πολιτικός. Δεν θέλει να σκάσει τράπεζα στη βάρδιά του. Γι’ αυτό και οι εντολές του είναι σαφείς: Θα τις κρατήσουμε όρθιες (we bail out everything and everyone). Έτσι όμως δημιουργούνται τρία προβλήματα: 1. Το πολιτικό: Τι είδους καπιταλισμός είναι αυτός; Όχι κι ότι μας πολυνοιάζει όταν ο καπιταλισμός σοσιαλίζει για το κοινό καλό, αλλά η κουλτούρα της ελεύθερης οικονομίας στις ΗΠΑ είναι θεσμός 2. Το οικονομικό: Ρίχνοντας τόσα πολλά χρήματα στην αγορά, τροφοδοτούν τον πληθωρισμό που υποτίθεται ότι προσπαθεί να χαλιναγωγήσει η FED, η οποία αργά το βράδυ της Τετάρτης θα ανακοινώσει νέα αύξηση επιτοκίων του δολαρίου. 3. To ηθικό (moral hazard): Αλλά αυτό αφορά μόνο τους πλουσίους και όχι όλους τους υπερχρεωμένους Αμερικανούς πολίτες…

Οι Έλληνες πελάτες της Credit Suisse

-Κατά τη διάρκεια της μεγάλης ελληνικής κρίσης (2010-2018), το ελληνικό γραφείο της Credit Suisse First Boston έκανε χρυσές δουλειές. Ήταν ένα μικρό, πολυτελές γραφείο (στην οδό Νεοφύτου Βάμβα δίπλα στο Friday’s, στο Κολωνάκι) με 3 άτομα προσωπικό που με διάφορα ασφαλιστικά συμβόλαια και επενδυτικά εργαλεία, βοηθούσε τους πλούσιους και ευκατάστατους αυτής της χώρας να εξασφαλίσουν τα λεφτά τους. Τα 3 στελέχη της Credit Suisse κέρδισαν πολλά -πάρα πολλά- από τις προμήθειες εκείνων των προϊόντων. Οι Έλληνες πελάτες της Credit Suisse, όσοι -ελάχιστοι- είχαν απλά καταθετικά προϊόντα φρόντισαν από το καλοκαίρι να αλλάξουν τράπεζα. Οι υπόλοιποι δεν ανησυχούν. Τα επενδυτικά και ασφαλιστικά προϊόντα που αγόρασαν, συνεχίζουν να αποδίδουν και η CSFB λειτουργούσε απλώς ως θεματοφύλακας. Αν τελικά η UBS αγοράσει την Credit Suisse μόλις με ένα δισ. ευρώ (ενώ η κεφαλαιοποίησή της ξεπερνά τα 7 δισ.), οι Έλληνες πλούσιοι απλώς θα αλλάξουν θεματοφύλακα.

Πυρετός εξελίξεων στην doValue

-Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι υπέβαλε την παραίτησή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της doValue, Andrea Mangoni, για να «επιδιώξει νέες επαγγελματικές ευκαιρίες». Στις 27 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μετόχων, για να εγκριθεί η αποχώρηση και να οριστεί διάδοχος. Ο Andrea Mangoni δεν θα πάρει αποζημίωση, αλλά θα μάθουμε πόσες μετοχές είχε. Το ζήτημα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Η doValue Greece (θυγατρική του ιταλικού ομίλου doValue SPA κατά 80%, με το υπόλοιπο 20% να κατέχει η Eurobank), έχει καθιερωθεί ως η πιο αποτελεσματική και κερδοφόρα επένδυση του Ομίλου doValue. Απασχολεί το 48% των υπαλλήλων του Ομίλου κι έχει ξεπεράσει κατά 35% τους οικονομικούς στόχους που της είχαν τεθεί.

Νέες εγκρίσεις για τις παραθαλάσσιες βίλες στο Ελληνικό

-Τουλάχιστον 4 ακόμη φάκελοι με τις προμελέτες των πολυσυζητημένων κατοικιών στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού είναι έτοιμοι για να «περάσουν» αυτήν την εβδομάδα από τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Πολιτισμού και συγκεκριμένα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Πρόκειται για τις διώροφες μονοκατοικίες με υπόγειους χώρους στάθμευσης και πισίνες στα συνολικά 29 οικόπεδα - φιλέτα της παραλίας που ήταν και τα πρώτα που είχε πουλήσει ο φορέας της επένδυσης, η Lamda Development. Μεταξύ των ιδιοκτητών λοιπόν είναι ένας ακόμη Ισραηλινός, ο Yoav Harlap από τα γνωστά επιχειρηματικά ονόματα στο Ισραήλ, αντιπρόεδρος της Colmobil LTD με δραστηριότητα στον χώρο των αυτοκινήτων στο Ισραήλ, αλλά και γνωστός φιλότεχνος στους κόλπους των γνωστών, μεγάλων οίκων δημοπρασιών. Επίσης είναι ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino, πρώην Hilton) η οποία τώρα προχωρά στην επόμενη φάση του joint venture με τη Lamda για τα δύο ξενοδοχεία με τις «επώνυμες» κατοικίες στο Ελληνικό όπου ο προϋπολογισμός έχει ανέβει κοντά στο μισό δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της αξίας της γης. Επίσης είναι η IΝΤΕΡΚΑΤ Α.Ε. των αδελφών Παπαϊωάννου, με δραστηριότητα σε κατασκευές, εμπόριο και δομικά μηχανήματα και τέσσερις εταιρείες στην «ομπρέλα» τους και συγκεκριμένα -πέραν της ΙΝΤΕΡΚΑΤ- τις ΕΡΓΟΚΑΤ, PAPTRUCKS και INTERGROUP.

Και ολίγος ανταγωνισμός στην καρτοκινητή

-Κατά 33% μείωσε ξαφνικά την είσοδο στην καρτοκινητή τηλεφωνία η NOVA, ανεβάζοντας τον πυρετό του ανταγωνισμού. Το ελάχιστο ποσό για καρτοκινητή ήταν 12 ευρώ και η Nova το προσφέρει πλέον στα 8 ευρώ και μάλιστα με αναλογική χρέωση του χρόνου ομιλίας, ανά δευτερόλεπτο, από τρίλεπτο που ήταν πριν. Αμέσως απάντησε η Cosmote. To πακέτο σύνδεσης και ανανέωσης του υπολοίπου στις συνδέσεις What’s Up έπεσε στα 8 ευρώ αλλά διατηρεί -προς το παρόν- τη χρέωση ανά τρίλεπτο. Σε λίγες μέρες στον χορό της καρτοκινητής θα μπει και η Vodafone.

Ανακοινώσεις από τη Microsoft

-Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει αύριο η διοίκηση της Microsoft στην Ελλάδα. Επηρεασμένη από την απόφαση της μητρικής εταιρείας για μείωση του προσωπικού κατά 10.000 άτομα, η διοίκηση του Θεοδόση Μιχαλόπουλου θα παρουσιάσει το δικό της σχέδιο αναδιάρθρωσης (όχι τόσο βίαιο όσο της μητρικής) αλλά και τα νέα σχέδια ανάπτυξης γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και τα data centers.

Στην Ευρώπη τώρα βλέπουν επιτόκια 5%

-Χωρίς ενοποιημένη αγορά κεφαλαίων, χωρίς ενιαία τραπεζική αγορά και χωρίς στενή πολιτική συνεννόηση μεταξύ των κυβερνήσεων, η δουλειά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι πολύ πιο δύσκολη από εκείνη της FED. Όλα δείχνουν ότι η  Κριστίν Λαγκάρντ δεν πρόκειται να σταματήσει στο 3% και θα προσπαθήσει να πλησιάσει το 5% της FED. Αυτό σημαίνει λιγότερα δάνεια από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία, λιγότερες επενδύσεις, λιγότερες προσλήψεις, μικρότερη ανάπτυξη. Στην Ελλάδα, οι πιέσεις για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων είναι πολύ μικρότερες. Μέχρι χθες, όλες οι τράπεζες έδιωχναν τους καταθέτες και τους έσπρωχναν στα Αμοιβαία Κεφάλαια. Με τη βοήθεια των αναπτυξιακών κεφαλαίων της ΕΕ, η χορήγηση δανείων μπορεί να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα…