–Χαίρετε, δυστυχώς συνεχίζεται για τρίτη ημέρα το ολοκαύτωμα της Ελλάδας και άκουγα τον Κικίλια -που, παρεμπιπτόντως, έχει να κοιμηθεί στο σπίτι του… κάτι εβδομάδες- να λέει ότι χθες το πρωί στις 9 έπιανε στον Ασπρόπυργο μία φωτιά κάθε τέσσερα λεπτά. Ακουσα όμως και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής αλλά και αρκετούς ακόμα να μιλάνε για «γνωστό πρόβλημα εδώ και χρόνια, με τους Ρομά να καίνε λάστιχα και να λιώνουν χαλκό στα χωράφια, βάζοντας έτσι φωτιά έστω και εξ αμελείας, ειδικά σε συνθήκες ζέστης και ισχυρών ανέμων». Λοιπόν, πόσο θα περιμένει ακόμα η Αστυνομία να τους αρπάξει όλους μαζί και να τους μπουζουριάσει, ειδικά τους κλεπταποδόχους, πόση ανοχή στην κλοπή, στον βανδαλισμό, στη φθορά ξένης περιουσίας μπορεί να ανεχθεί μία κοινωνία. Πόσο ακόμα θα κυριαρχεί το μπάχαλο και η ανομία; Αυτά όλα σωρεύονται όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας και θα έχουμε τίποτα δράματα και εκπλήξεις. Αρχής γενομένης στον δήμο Αθηναίων μη δείτε δεύτερη δύναμη του Κασιδιάρη ανέτως…
Μούργα ο Πατούλης
-Χθες μου έκανε εντύπωση, όχι ότι δεν το ξέραμε, πως δεν υπάρχει πουθενά η Περιφέρεια Αττικής. Άριστος στις δημόσιες σχέσεις και στα TikTok ο Πατούλης, κάτι ακούω και για ένα μεγάλο μπλέξιμο που έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολύ… μούργα μαζεύτηκε και μυρίζει, σκάνδαλο και απάτη η δουλειά. Έπεται συνέχεια…
Στο σκοπευτικό του Μ.Μ. οι παραχωρησιούχοι για τα διόδια
-Τώρα με τις φωτιές και τις επισκέψεις των ξένων ηγετών το θέμα είναι μάλλον σε εκκρεμότητα, αλλά μόλις επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς θα ανεβεί ψηλά στην ατζέντα. Στο Μ.Μ. επικρατεί μεγάλος εκνευρισμός -κοινώς, τα έχουν πάρει- με τους παραχωρησιούχους (εκτός Αττικής Οδού) επειδή αποφάσισαν από 1ης Σεπτεμβρίου αυξήσεις που αντιστοιχούν σε αύξηση 12% στο ύψος των διοδίων, οι οποίες είχαν ανασταλεί έπειτα από κυβερνητικό αίτημα. Ο εκνευρισμός έρχεται από ψηλά -πιο ψηλά δεν γίνεται- κι αν στα χαμηλότερα κλιμάκια μιλούν για αναξιόπιστους συνομιλητές που αγνόησαν τις συνεννοήσεις που είχαν με την Κυβέρνηση, αντιλαμβάνεστε το κλίμα. Και τι θα μπορούσατε να κάνετε, ρώτησα τον συνομιλητή μου. “Θα μειώναμε τον ΦΠΑ από το 24% στο 13% ώστε να μην επιβαρυνθεί ο κόσμος. Αυτή ήταν η απόφασή μας αλλά οι παραχωρησιούχοι, ενώ μιλάγαμε μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά αυξήσεις” ήταν η απάντηση. Οπότε καλά ξεμπερδέματα, αν και δεν μου φαίνεται ότι θα είναι καλά.
Οι business με Ινδία
-Με την ευκαιρία να σας πω τα νεότερα για την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Μόντι. Τελικά την Παρασκευή θα έρθουν στην Αθήνα για να έχουν επαφές με Έλληνες ομολόγους τους, επτά Ινδοί επιχειρηματίες και όχι 12. Είπαμε, το πρόγραμμα του ταξιδιού διαμορφώνεται ταχύτατα, σε πολύ στενά χρονικά περιθώρια.
Προσεχώς η Eurobank στο 51% της Ελληνικής Τράπεζας – Έπονται 2-3 συναλλαγές
– Με υπομονή… που σκάει γάιδαρο, ο Φ. Καραβίας κατάφερε να ολοκληρώσει το σχέδιό του για την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου. Αποκτώντας το 17,3% ουσιαστικά παίρνει τον έλεγχο της κυπριακής τράπεζας καθώς ανέβασε τη συνολική συμμετοχή της Eurobank στο 46,5%. Τώρα δεν ξέρω αν αυτό θα συμβεί κατά τη διάρκεια της δημόσιας πρότασης ή νωρίτερα, πάντως υπάρχουν συμφωνίες με 2 – 3 ακόμη μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας και έτσι το ποσοστό της Eurobank θα ανεβεί στο 51% ώστε να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο. Αυτό θα επιτρέψει στη Eurobank να ενοποιεί και να ορίζει το management, αν και το τελευταίο μπορεί να το κάνει και με το 46,5%. H Eλληνική βγάζει περίπου 500 εκατ. τον χρόνο, έχει 25 δισ. καταθέσεις, ενώ η Eurobank εδραιώνεται ως περιφερειακή τράπεζα έχοντας ισχυρή παρουσία σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο.
Ο Βούλγαρος που θέλει τον Κωτσόβολο
– Στην αγορά κυκλοφορεί πως αρχικό ενδιαφέρον για την Κωτσόβολος εκδήλωσαν επτά υποψήφιοι, αλλά νομίζω πως τελικά ο έβδομος παίκτης αποφάσισε πως δεν θα διαβεί τον Ρουβίκωνα. Οπότε το πιθανότερο είναι να έχουμε έξι παίκτες, αν και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ορισμένοι που συμμετέχουν στη διαδικασία… από περιέργεια. Εκτός λοιπόν των ΔΕΗ και του Θ. Φέσσα/Quest υπάρχει και τρίτος ισχυρός παίκτης που προέρχεται από τη Βουλγαρία, κάνει εκεί την ίδια δουλειά και ο επιχειρηματίας – ιδιοκτήτης της αλυσίδας έχει μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Οπότε η ΔΕΗ, ο Φέσσας και ο Βούλγαρος είναι τα φαβορί. Όπως είπαμε όμως το ζήτημα είναι τι λεφτά είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν αυτοί για τον Κωτσόβολο. Τα περιθώρια κέρδους είναι μικρά κι όσοι γνωρίζουν τον κλάδο υποστηρίζουν πως τα νούμερα που κυκλοφορούν στην πιάτσα είναι υπερβολικά. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά άνθρωπος που ξέρει σε βάθος την αγορά, “250 εκατ. θα δοθούν μόνον αν κάποιος τσατιστεί και θέλει την εταιρία απεγνωσμένα”. Υποθέτω πως Currys και Citigroup θα έχουν διαφορετική άποψη, αλλά κοντός ψαλμός αλληλούια.
Εξαγοράζονται τα Μάρμαρα Παυλίδη
Τον Ιούλιο, η στήλη ενημέρωνε για τις διαφωνίες ανάμεσα στην ECM, τον ιδιοκτήτη της «Μάρμαρα Παυλίδης», και στο management της εταιρείας μετά την εξαγορά που ολοκληρώθηκε στις αρχές του χρόνου. Σήμερα, έναν μήνα μετά, οι σχέσεις φαίνεται ότι δεν εξομαλύνθηκαν και οδηγούν τη συνεργασία σε αδιέξοδο, μέσα σε λιγότερο από 10 μήνες. Όπως πληροφορούμαστε, η «Μάρμαρα Παυλίδης» αποσυνδέεται από την ECM, εξαγοράζεται από το Group των επενδυτών με επικεφαλής τον Χριστόφορο Παυλίδη. Η στήλη θα σας ενημερώνει για όλες τις νεότερες εξελίξεις…
Αλλαγή φρουράς για τη NIKE στο Σύνταγμα
-Στο κέντρο της Αθήνας και στην πρώτη εμπορική πιάτσα της χώρας, πολύ σύντομα οι περαστικοί θα δουν αλλαγές στον αριθμό 1 της Ερμού. Το «χρυσωρυχείο» της ΝΙΚΕ στην Ελλάδα, το κατάστημα που έφερνε τα περισσότερα έσοδα στη Folli Follie -πριν περάσει υπό τη νέα διεύθυνση του Ιταλού Aντόνιο Περκάσι, που διαχειρίζεται πλέον το δίκτυο λιανικής της Nike στη χώρα μας- κλείνει στο τέλος του μήνα. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανακαίνισή του με συνοπτικές διαδικασίες ώστε να είναι έτοιμο να ανοίξει εκ νέου, ανανεωμένο, στις αρχές του φθινοπώρου ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για το πιο σημαντικό από τα πρώην «ασημικά» του ομίλου Folli Follie, που περνούν στην ομπρέλα του πρώην ποδοσφαιριστή της Ατλάντα: Το όνομα του Αντόνιο Περκάσι ανακοινώθηκε το φθινόπωρο του 2019 για τη διαχείριση του δικτύου καταστημάτων της ΝΙΚΕ στην Ελλάδα, με την ελληνική θυγατρική να παρουσιάζει το 2022 αύξηση στον κύκλο εργασιών, φτάνοντας τα 13,1 εκατ. ευρώ και πολλαπλάσια καθαρά κέρδη προ φόρων, φτάνοντας τα 2,77 εκατ. ευρώ.
To πρόβλημα της στέγης σε Αμερική και Καναδά
-Μετά τον Αμερικανό καταναλωτή -που όπως γράφαμε τελευταία δεν αισθάνεται πολύ καλά- κινδυνεύει και το «αμερικανικό όνειρο» της στέγης. Οι Αμερικανοί έχουν τη συνήθεια να αγοράζουν το σπίτι τους με δάνεια σταθερού επιτοκίου. To 85% των στεγαστικών δανείων έχουν ληφθεί με σταθερό επιτόκιο για 30 χρόνια. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 60% των στεγαστικών δανείων στις Η.Π.Α. επιβαρύνεται με επιτόκιο 4%. Σήμερα όμως το μέσο στεγαστικό επιτόκιο για ένα δάνειο 30 ετών έχει εκτιναχθεί σε 7,5% (το υψηλότερο επιτόκιο των τελευταίων 23 ετών). Με απλά λόγια, η ανανέωση ενός στεγαστικού δανείου, μια μετακίνηση σε μεγαλύτερο ή καλύτερο σπίτι είναι απαγορευτική. Γι’ αυτό άλλωστε ο αριθμός κατοικιών προς πώληση στην αμερικανική οικονομία σήμερα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις Η.Π.Α. μειώθηκαν φέτος 16,6% στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010. Αναπόφευκτα, οι τιμές πέφτουν. Στον Καναδά, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Το 70% των στεγαστικών δανείων είναι σταθερού επιτοκίου αλλά μόλις για 5 χρόνια… Το επιτόκιο ήταν 2,79% σήμερα εκτινάχθηκε σε 6%. Όταν θα έρθει η ώρα για ανανέωση αυτών των στεγαστικών δανείων, οι δανειολήπτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εξελίξεις.
Γιατί ξεκίνησαν οι υποβαθμίσεις στις Η.Π.Α.
-Το αμερικανικό Δημόσιο Χρέος σήμερα αντιστοιχεί στο 119% του ΑΕΠ. Το 2000 ήταν μόλις στο 50% του ΑΕΠ. Με απλά λόγια, η Αμερική που κάποτε συμπεριλαμβανόταν στο κλειστό club των 5 χωρών με το χαμηλότερο χρέος ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος, σήμερα βρίσκεται -μαζί με τη μικρή Ελλάδα- στον όμιλο με τις χώρες με το υψηλότερο Χρέος/ΑΕΠ. Τα τελευταία 3 χρόνια, η αμερικανική κυβέρνηση δανείστηκε 8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Με τον ρυθμό αυτόν, μέχρι το 2050, το αμερικανικό δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 225% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό ξεκίνησαν οι υποβαθμίσεις από τους -αμερικανικούς- Οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.