-Χαίρετε, κακό χωριό τα λίγα σπίτια λέγανε οι παλιοί και το θυμήθηκα τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, που αφού ξεμαλλιάστηκαν όλο το σαββατοκύριακο μεταξύ τους στο δεύτερο υπόγειο ξενοδοχείου στο Μεταξουργείο, τώρα θυμήθηκαν και τη Novartis. Δηλαδή, λέει είπε ο δημοσιογράφος ο Λιάνης ότι ζήτησε συγνώμη κάποιος για λογαριασμό του Τσίπρα στον Λοβέρδο, μετά γράφτηκε στον enikos.gr ότι ζήτησε συγνώμη και ο Τσίπρας και από τον Βενιζέλο για τη Novartis, οι κύκλοι του Τσίπρα το διέψευσαν αλλά όχι… μετά βδελυγμίας λένε και άρχισε το νέο τσουρομάδημα. Πιάστο αυγό και κούρευτο λέω εγώ, αλλά να θυμίσω ότι πρώτον, ο ίδιος ο Τσίπρας είχε πει προ μηνών σε συνέδριο της Καθημερινής ότι «υπήρξαν κάποιοι λάθος χειρισμοί στη Novartis» και δεύτερον, να συμφωνήσουμε ότι υπάρχει και μια δικαστική απόφαση που αθωώνει αυτούς τους ανθρώπους, οπότε δεν αντιλαμβάνομαι ακόμα και να μην ζητήσει κάποιος συγγνώμη δημοσίως, γιατί να μην το κάνει ιδιωτικώς, όποιος και να 'ναι είτε πολιτικός, είτε φούρναρης. Πάντως, επειδή ρώτησα, δεν έχει υπάρξει συνάντηση Τσίπρα-Βενιζέλου, ούτε φυσικά κάποια συγνώμη στον Λοβέρδο.

Η αλήθεια

-Μιας και πιάσαμε τα παλιά όμως, να σας πω τι μου είπε η πηγή ότι συνέβη τότε. Λοιπόν όταν εμφανίστηκε η υπόθεση Novartis έγινε μια κυβερνητική σύσκεψη στο Μ.Μ. στην οποία ήταν ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής Βούτσης, ο Παρασκευόπουλος ως πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και (έγκριτος!!!) νομικός και εκείνος ο γάτος ο Τζανακόπουλος που τον είχε ο Τσίπρας δεξί χέρι ως υπουργό Επικρατείας, αν θυμάμαι. Λοιπόν εκεί, τους παρουσιάστηκαν κάτι «στοιχεία» σύμφωνα με τα οποία… υπήρχε κάτι για τους τρεις υπουργούς Υγείας Λοβέρδο, Αβραμόπουλο και Άδωνι σχετικά με τη Novartis και κάτι... σούπα μούπες Παπαγγελοπαυλοπουλiστικα για όλους τους άλλους. Στην ουσία, όποιους δεν χώνευε ο Μίμης, ο Προκόπης και ο Ραφήνας (λιγότερο) από πολιτικούς, τους βάφτισαν υπόπτους, ήτοι τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, τον Στουρνάρα, τον παντελώς άσχετο Πικραμένο κ.λπ. Όταν τα είδε αυτά ο ηγέτης Αλέξης -κατά την πηγή μου- τρόμαξε και είπε ρε παιδιά τι είναι αυτά θα γίνει της κακομοίρας αλλά οι σοφοί του ΚΚΕ εσωτερικού Βούτσηδες κ.λπ. του είπαν να μην ανακατευτούμε και μας ξανακατηγορήσουν για βρώμικο ’89, άσε να κάνει ότι θέλει η Δικαιοσύνη. Έλα όμως που οι τύποι δεν είχαν λάβει υπόψιν τους ότι η Δικαιοσύνη ήταν… ο Μίμης και η παρέα του! Οπότε μπλέχτηκαν όλοι και όλα μαζί και κατέληξε σε μια από τις πιο ντροπιαστικές υποθέσεις πολιτικής σκευωρίας της νεότερης Ιστορίας, για την οποία φυσικά έχουν δίκιο να φωνάζουν ακόμα και σήμερα όσοι διασύρθηκαν.

Ο νόμος είναι νόμος… 4 από 20

-Αφαιρέθηκαν μαθαίνω οι περισσότεροι εκ της φύλαξης του Κασσελάκη από την ΕΛΑΣ και έμειναν 4 αστυνομικοί από τους περίπου 20 που είχε. Υπήρξε διαμαρτυρία επ’ αυτού αλλά αρμοδίως απαντήθηκε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να είναι διαφορετικά γιατί ο Στέφανος δεν είναι πρόεδρος.

Φήμες…

-Κρίμα πάντως που το «Ιερατείο», που λέει και η Πεν Νταλαούρα, καθάρισε τον φουκαρά τον Στέφανο γιατί θα μπορούσε να συντονιστεί με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο (με γεια Νίκο) Ανδρουλάκη και με liaison τον αδάμαστο Ευάγγελο Αποστολάκη να καταφέρουν καίρια πλήγματα στον Κ.Μ. στη Βουλή (βλέπετε ομιλώ στρατιωτικά…).

Οι γκρινιάρηδες Κινέζοι, το Ιove letter και το... τιμόνι του ΑΔΜΗΕ

-Τώρα που ο ΑΔΜΗΕ με την καταλυτική βοήθεια της κυβέρνησης έχει βάλει το νερό στα αυλάκι για το καλώδιο Κρήτης-Κύπρου παρά τις εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν και είναι πολλές (σ.σ. από το επιτρεπόμενο έσοδο και το Full notice to Proceed μέχρι την είσοδο των Κυπρίων στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου, την αλλαγή μεθοδολογίας κ.α.), ετοιμάζει όπως πληροφορούμαι βαλίτσες για ένα ταξίδι προς τον… δρόμο του μεταξιού που θα «ζεστάνει» και τις σχέσεις με την Κινεζική State Grid. Ο μέτοχος μειοψηφίας του ΑΔΜΗΕ (ελέγχει το 24% των μετοχών του) έχει αρχίσει να γκρινιάζει με τα μπρος-πίσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης, αλλά κυρίως με το γεγονός ότι ο Διαχειριστής πληρώνει για το έργο αλλά δεν έχει εγκριθεί ακόμη το επιτρεπόμενο έσοδο με το οποίο θα ανακτήσει τις δαπάνες. Και αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί σοβαρά και τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ. Το ταξίδι πάντως στην Κίνα και το timing που γίνεται δεν φαίνεται να συνδέεται τόσο με τις εξελίξεις γύρω από τον GSI. Εκτιμάται ότι στέλνει βαθύτερα μηνύματα και συνδέεται και με την λήξη της θητείας του παρόντος Δ.Σ. τους προσεχείς μήνες. Θυμίζουμε ότι το 2019 που η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές, η State Grid είχε στείλει ένα love letter υπέρ της παραμονής του Μάνου Μανουσάκη στο τιμόνι του Διαχειριστή. Με εξαίρεση το 2021 που προσπάθησε πιεστικά να τον απομακρύνει από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου, τώρα ο M. Μανουσάκης φαίνεται να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, κάτι βέβαια που θα πρέπει να φανεί μέχρι το προσεχή Δεκέμβριο, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ανανεώσει τη θητεία του ή να προτείνει κάποιο νέο πρόσωπο για μάνατζερ του ΑΔΜΗΕ. Θα δούμε...

Μαχαίρια στην πληροφορική: Γ. Κυριακόπουλος εναντίον Ν. Βαρδινογιάννη - Γουάτσα

-Και ξαφνικά βγήκαν τα μαχαίρια στην πληροφορική καθώς η DIS (DYNAMIC INTEGRATED SOLUTIONS) κατηγόρησε δημόσια την Real Consulting και την Praktiker Hellas για παραβίαση των δικαιωμάτων της και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό πως η DIS δεν είναι άγνωστη, ούτε τυχαία στον κλάδο της πληροφορικής, ιδρύθηκε προ αρκετών ετών από τον Γιάννη Κυριακόπουλο και το 2000 συγχωνεύθηκε με την Computer - Logic για να δημιουργηθεί η Logic-Dis, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο όμιλο πληροφορικής στην Ελλάδα. Τo 2006 o Γ. Κυριακόπουλος αποχώρησε από την εταιρεία και ίδρυσε τη «νέα» DIS, ενώ σήμερα συνεχιστής της επιχειρηματικής αυτής προσπάθειας είναι ο γιος του, Παναγιώτης. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη DIS το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με απόφασή του (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων), πιθανολόγησε την παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της DIS από τις δύο εταιρείες στα λογισμικά προγράμματα που χορήγησε η DIS στο πλαίσιο συμβατικής σχέσης με την Praktiker Hellas. Η DIS, λοιπόν, προσφεύγει ενώπιον της αστικής και ποινικής δικαιοσύνης αιτούμενη «αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων από τις Real Consulting και Praktiker Hellas για τη προκληθείσα βλάβη», όπως σημειώνει, και την ποινική τιμωρία κάθε υπεύθυνου. Μέχρι στιγμής από τις Real Consulting (συμφερόντων Νίκου Β. Βαρδινογιάννη) και Praktiker Hellas (ανήκει στη Fairfax του Πρεμ Γουάτσα) δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, παρά μόνον ανεπίσημα, κύκλοι της πρώτης εταιρείας ανέφεραν πως θα υπάρξει άμεση απάντηση για όλα, καθώς το νομικό τμήμα της εταιρείας εξετάζει την υπόθεση. Οι ίδιοι συμπλήρωναν, ανεπίσημα πάντα, πως θεωρούν εντελώς αβάσιμη αυτή την ιστορία και παράλληλα έθεταν ερωτήματα για το timing που είδε το φως το ζήτημα.

Μπένι... ο αδάμαντας

-Δεν νομίζω να υπάρχει άλλος δισεκατομμυριούχος στον κόσμο, ο οποίος να έχει συλληφθεί τέσσερις φορές σε αεροδρόμια (τουλάχιστον τόσες γνωρίζουμε εμείς), να έχει καταδικαστεί στην Ελβετία, όπου η αστυνομία μπούκαρε και ξεσκόνισε το σπίτι του και να καταζητείται από τη Ρουμανία. Αυτά μόνον ο Mπένι Στάινμετζ τα έχει καταφέρει κι εμείς σε αυτόν τον αδάμαντα της διεθνούς επιχειρηματικότητας πουλήσαμε τα ακίνητα της Εθνικής. Μπρρρρρρ

Alpha Bank: 120 εκατ. για τα Malls στην Κύπρο

-Όπως αναφέρει στο Linkedin ο Γενικός Διευθυντής της Alpha Bank, Γ. Εμίρης, η τράπεζα συντόνισε και κάλυψε τη χρηματοδότηση 120 εκατ. για τα Mall of Cyprus και Mall of Egnomi στη Λευκωσία. Ο επενδυτής είναι η Pareto, μια από τις μεγαλύτερες real estate εταιρείες της Νότιας Αφρικής και από τους μεγάλους developers και επενδυτές στην Κύπρο. Η συναλλαγή αναφέρει ο Γ. Εμίρης υπογραμμίζει την ηγετική θέση της Alpha Bank σε σημαντικές συναλλαγές και εμβληματικές επενδύσεις στην Κύπρο.

Η Mediobanca για το DTC και το μέρισμα 2025 της ΕΤΕ

-Τα στοιχεία του χθεσινού ρεπορτάζ του newmoney για την επιτάχυνση απόσβεσης του αναβαλλόμενου φόρου (DTC) αναφέρθηκαν στο banking daily της Mediobanca της 14 Οκτωβρίου, ένα από τα ημερήσια reports που διαβάζονται περισσότερο στον ευρωπαϊκό τραπεζικό χώρο. Συγκεκριμένα στο report της Mediobanca αναφέρεται πως το newmoney καταγράφει την πρόθεση των τραπεζών να ανακοινώσουν με τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου την επιτάχυνση απόσβεσης του DTC, με στόχο να αποσβεστεί πλήρως στις αρχές της δεκαετίας του 2030 έναντι των αρχών της δεκαετίας του 2040 που ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Αυτό, αναφέρεται στο report, θα βοηθούσε τον επόπτη να εγκρίνει υψηλότερα μερίσματα κατά τις επόμενες χρήσεις. Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στην πιθανότητα η Εθνική να αυξήσει τη διανομή μερίσματος στο 60% για τη χρήση 2025.

Η εξαγορά της ΕΛΤΟΝ

-Για την ΕΛΤΟΝ Χημικά υπήρξαν ανά διαστήματα φημολογίες ότι θα εξαγοραστεί, ωστόσο η εισηγμένη είναι αυτή που πραγματοποιεί εξαγορές. Έναντι 6,3 εκατ. ευρώ αποκτά την «Λεκός Χημικά» που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διανομή πρώτων υλών και χημικών στον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων. Με την κίνηση αυτή η ΕΛΤΟΝ διευρύνει την παρουσία της στον συγκεκριμένο κλάδο και αποκτά νέο πελατολόγιο. Να σημειωθεί πως η εξαγορά χρηματοδοτήθηκε κατά 5,5 εκατ. ευρώ μέσω του πενταετούς ομολογιακού δανείου από την Alpha Bank και το υπόλοιπο με ίδια κεφάλαια. Η Λεκός για το 2024 εκτιμάται ότι θα πραγματοποιήσει τζίρο 12 εκατ. ευρώ. Παρά τις προοπτικές που δημιουργεί η εξαγορά, η μετοχή της ΕΛΤΟΝ παραμένει... ασυγκίνητη, με την καλή εταιρεία να μένει κολλημένη εδώ και καιρό στα 45 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίησης.

Σαλπιγγίδης VS Βρύζας: Κρατάει χρόνια αυτή η... κόντρα

-Μια δεκαετία και βάλε κρατάει η… κολόνια της κόντρας μεταξύ δύο πρώην διεθνών επιθετικών για ένα παλιό χρέος και ένα σπίτι στη Χαλκιδική. Ο λόγος αφενός για τον Ζήση Βρύζα, με πολυετή καριέρα στη Skoda Ξάνθη, τον ΠΑΟΚ και το ιταλικό πρωτάθλημα, αλλά και συμμετοχή στην Εθνική Ομάδα που κατέκτησε το Euro 2004. Αφετέρου για τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, που αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ και στον Παναθηναϊκό, ενώ διακρίθηκε στην Εθνική, της οποίας υπήρξε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σκόραρε σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου (εναντίον της Νιγηρίας). Η μεταξύ τους κόντρα ξεκίνησε το 2013, όταν με βάση το ιστορικό της υπόθεσης ο Ζήσης Βρύζας δανείστηκε από τον Σαλπιγγίδη 65.000 ευρώ, αλλά όπως φαίνεται δεν του τα επέστρεψε ποτέ. Η αντιπαράθεση έφτασε στα δικαστήρια, καθώς ο Σαλπιγγίδης κατέθεσε αγωγή κατά του άλλοτε συμπαίκτη του, η οποία εκδικάστηκε τον Νοέμβριο του 2018 και στις 18 Απριλίου 2019 εκδόθηκε η απόφαση που τον δικαίωνε. Κάπως έτσι μπήκε στο στόχαστρο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών η μεζονέτα που διατηρεί ο Βρύζας στη Χαλκιδική. Τον Ιούνιο του 2019 έγινε κατάσχεση για 97.232,38 ευρώ και ακολούθησε το πρώτο σφυρί στις 15 Ιανουαρίου 2020, με τιμή εκκίνησης 250.000 ευρώ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια, όμως, η «βεντέτα» επανήλθε στο προσκήνιο, καθώς για τις 31 Μαΐου 2024 είχε προγραμματιστεί νέος πλειστηριασμός για το ίδιο ακίνητο και με τους ίδιους πρωταγωνιστές, δηλαδή τον Ζήση Βρύζα ως οφειλέτη και τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη ως επισπεύδοντα. Το ακίνητο όμως δεν βγήκε τελικά στο σφυρί αφού ο πλειστηριασμός ανεστάλη, δημιουργώντας την αίσθηση ενός άτυπου συμβιβασμού. Δεν ήταν όμως έτσι τα πράγματα, αφού ανέβηκε ξανά στην πλατφόρμα για τις 27 Σεπτεμβρίου 2024. Και πάλι όμως ανεστάλη. Τώρα…ξαναβγήκε με προγραμματισμό για τις 18 Δεκεμβρίου, αλλά πλέον ποιος ξέρει τι θα γίνει. Για την ιστορία, πρόκειται για μια μεζονέτα 125 τ.μ.σε ένα συγκρότημα κατοικιών στη θέση «Ζαντραχι» ή «Τηγάνι Ράχη» της Κοινότητας Αφύτου, στην Κασσάνδρα, Χαλκιδικής και είναι δεύτερη από τη θάλασσα. Όσον αφορά την τιμή πρώτης προσφοράς, έχει οριστεί σε 200.000 ευρώ, δηλαδή μειωμένη κατά 20% σε σχέση με την τιμή εκκίνησης του αρχικού πλειστηριασμού.

«Πράσινο» ομόλογο από τη ΔΕΗ

-Έτοιμη είναι η διοίκηση της ΔΕΗ να προχωρήσει στην έκδοση ενός «πράσινου» ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ. Όπως συμβαίνει συνήθως το ομόλογο αυτό θα είναι συνδεδεμένο με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων για τη μείωση ρύπων. Θα υπάρχει ένα λεπτομερές  Sustainability-Linked Bond Performance Report για το συγκεκριμένο ομόλογο με ρήτρα αειφορίας (Sustainability-Linked Senior Notes) και πιθανότερη ημερομηνία λήξης το 2029. Στην περίπτωση που η ΔΕΗ δεν θα καταφέρνει τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το επιτόκιο του ομολόγου θα επιβαρύνεται κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%) επιπλέον.

Η Αegean αντιστέκεται και το παλεύει

-Κάτω από την κεφαλαιοποίηση του 1 δισ. ευρώ παραμένει προσγειωμένη η μετοχή της Aegean, που χθες έδειξε τις διαθέσεις της να ξεκολλήσει και να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Παρά τη χθεσινή εντυπωσιακή άνοδο (+1,89% στα 10,22€), η μετοχή βρίσκεται περίπου 20% χαμηλότερα από τα επίπεδα προ 6 μηνών, σε μια περίοδο βέβαια που οι πόλεμοι δεν επιτρέπουν στις αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης να πάρουν ανάσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το 3ο τρίμηνο του έτους που είναι το πιο «καυτό» όχι μόνο λόγω θερμοκρασιών αλλά και ιδιαίτερα αυξημένης τουριστικής κίνησης, για την Aegean η επιβατική κίνηση του δικτύου εξωτερικού σημείωσε μικρή πτώση 3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 αποτυπώνοντας κυρίως τη μείωση της δραστηριότητας στο Ισραήλ και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή (Βηρυτό, Αμάν), αλλά και τον σημαντικό περιορισμό της δραστηριότητας σε ναυλωμένες πτήσεις που επιλέχθηκε για την αντιμετώπιση της στενότητας στη διαθεσιμότητα αεροσκαφών. Φυσιολογικά, η διοίκηση της Aegean προσπαθεί να αναπληρώσει τα χαμένα έσοδα με άλλες δραστηριότητες και η αγορά δείχνει να διαισθάνεται αυτήν ακριβώς την προσπάθεια απογείωσης.

Η Καρδίτσα πήγε... Λάρισα και θα συνεχίσει στον Βόλο

-Πλήρες τραπεζικό κατάστημα στο κέντρο της Λάρισας, εγκαινίασε η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, δείχνοντας τις προθέσεις της για επέκταση στις όμορες περιφέρειες. Στα εγκαίνια ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας είπε ότι είναι πελάτης της Τράπεζας, ο Πρόεδρος Γ. Μπούκης ισχυρίστηκε ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας έχει (εγχωρίως φυσικά) τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και ο Διευθύνων Σύμβουλος Π. Τουρναβίτης δήλωσε ότι επόμενος στόχος είναι η δημιουργία νέου καταστήματος στη Μαγνησία και συγκεκριμένα στον Βόλο.

Αντλήθηκαν 2,9 δισ. από το Χρηματιστήριο

Από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, αντλήθηκαν από το Χρηματιστήριο περισσότερα από 2,9 δισ. ευρώ. Στο 50% των περιπτώσεων, οι τιμές σήμερα είναι χαμηλότερες από τις τιμές στις οποίες έγιναν οι δημόσιες εγγραφές. Χωρίς όμως εισροές φρέσκου χρήματος -κυρίως από το εξωτερικό- οι δυνάμεις της αγοράς μας φαίνεται πως δεν αρκούν για να συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό. Χθες, είδαμε την αξία των συναλλαγών να πέφτει πολύ κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, στα 81,7 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 3,08 εκατ. ήταν σε πακέτα. Ο Γενικός Δείκτης με τη βοήθεια της Coca Cola, της Aegean και της Metlen κατάφερε να κρατήσει τις 1.411 μονάδες (-0,37%) με τις τράπεζες (πλην Alpha) να κλείνουν με αρνητικό πρόσημο. Ούτε η Εθνική, ούτε η Cenergy πήραν δύναμη από τις επιτυχημένες δημόσιες εγγραφές τους, το αντίθετο. Η Metlen πήρε θάρρος από τα εκπληκτικά ρεκόρ που γράφει η τιμή της αλουμίνας, αλλά την ανοδική της δυναμική (+2,25%) διέκοψαν κάποιοι αγχωμένοι πωλητές που βρήκαν ευκαιρία για να αποκτήσουν ρευστότητα και έστειλαν την μετοχή στα 33 ευρώ (+0,3%). Τον χαμηλό τζίρο εκμεταλλεύτηκαν οι μετοχές των mezzanine στην Εναλλακτική Αγορά αφού όλες έκλεισαν με θετικό πρόσημο

Οι αγορές, η θεωρία και ο χρυσός

Η θεωρία λέει ότι οι τιμές των ομολόγων και οι τιμές του χρυσού ακολουθούν παράλληλες διαδρομές ως ασφαλή καταφύγια σε περιόδους που εμφανίζονται οικονομικές δυσκολίες και αναταράξεις στα επιτόκια. Τις τελευταίες 3 εβδομάδες, καταγράφεται μια ραγδαία πτώση στις τιμές των ομολόγων (δηλαδή άνοδος των επιτοκίων που τα επιβαρύνουν) τη στιγμή που το δολάριο ανεβαίνει. Αυτά τα δύο στοιχεία κανονικά θα πρέπει να επηρεάσουν πτωτικά το χρυσάφι. Η τιμή του χρυσού ωστόσο βρίσκεται 29% υψηλότερα από την αρχή του έτους και φλερτάρει με νέες τιμές ιστορικού ρεκόρ στα 2.700 δολάρια η ουγκιά. Αν το 2024 τελείωνε σήμερα, ο χρυσός θα είχε καταγράψει την καλύτερη χρονιά του των τελευταίων 15 ετών. Αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία, ο χρυσός θα μπορούσε να δει την καλύτερη χρονιά του από το 1979. Το 1979 όμως ήταν χρονιά πληθωριστικής έκρηξης και ο χρυσός ανέβηκε +126% μέσα σε 12 μήνες. Σήμερα όμως, ο πληθωρισμός θεωρητικά έχει τεθεί υπό έλεγχο και τα επιτόκια αναμένονται να ακολουθήσουν πτωτική πορεία. Τα επίσημα παγκόσμια αποθέματα χρυσού έχουν φτάσει τα 1.170 εκατομμύρια ουγκιές κι αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσότητα από τη δεκαετία του 1970. Κατά συνέπεια αν δεν φοβούνται τον πληθωρισμό, οι αγοραστές του χρυσού φοβούνται τις μεγάλες γεωπολιτικές εντάσεις σε όλο τον κόσμο.