search icon

dark room

Το Μαξίμου σταματάει (για λίγο) τα γκάλοπ, το ΠΑΣΟΚ μετράει τη στρατηγική του, η έξωση του Καμπουρίδη, ο Γουάτσα και ο… Μίλκο

  –Χαίρετε, το θέμα των Τεμπών έχει περάσει πια στη φάση της πολιτικής αντιπαράθεσης – τρίτη εβδομάδα, πλέον. Και ναι μεν στη Βουλή κρατήθηκε ένα επίπεδο μεταξύ των νυν και πρώην υπουργών και των κομμάτων που συζητούν τα αίτια της τραγωδίας, αλλά δυστυχώς εκτός Βουλής άρχισαν τα παπατζιλίκια με τις επισκέψεις σε γιαπιά και διάφορες […]

 

Χαίρετε, το θέμα των Τεμπών έχει περάσει πια στη φάση της πολιτικής αντιπαράθεσης – τρίτη εβδομάδα, πλέον. Και ναι μεν στη Βουλή κρατήθηκε ένα επίπεδο μεταξύ των νυν και πρώην υπουργών και των κομμάτων που συζητούν τα αίτια της τραγωδίας, αλλά δυστυχώς εκτός Βουλής άρχισαν τα παπατζιλίκια με τις επισκέψεις σε γιαπιά και διάφορες άλλες «κιτρινίλες» οι οποίες δεν κάνουν καλό σε κανέναν γιατί απλούστατα η κοινή γνώμη όσον αφορά τις ευθύνες έχει μετρηθεί εδώ και 20 ημέρες με όλους τους τρόπους, απ’ όλες τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και έχει καταλήξει στο «φταίει όλο το πολιτικό σύστημα» κατά 80%.

Κοινή γνώμη

-Από τη χθεσινή ακρόαση στη Βουλή για το θέμα, απ’ όλα όσα άκουσα μου έκανε εντύπωση μια… μικρή λεπτομέρεια η οποία δείχνει πως όταν στραβώνουν τα πράγματα η επικοινωνία μέσω των social media μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ώστε να… σε στείλει αδιάβαστο. Ίσως λοιπόν πολλοί από εσάς θα έχουν δει στα social media (Fb, twitter, TikTok) το περίφημο πλέον βίντεο όπου 15-20 ημέρες νωρίτερα από την τραγωδία εμφανίζεται ο υπουργός Καραμανλής να αγορεύει από βήματος της Βουλής, λέγοντας «δεν δέχομαι να θέτετε θέμα ασφάλειας των τρένων» κλπ. κλπ. Η πραγματικότητα είναι ότι ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει… «για λόγους ασφαλείας» να περάσει η διαχείριση του γραφικού μικρού οδοντωτού τρένου που περνάει από τα χωριουδάκια του Πηλίου στον τοπικό δήμο, αντί για τον ΟΣΕ. Και έτσι απάντησε ο Καραμανλής τότε ότι ο… θρυλικός μουτζούρης, όπως αποκαλείτο το μικρό «αρχαίο» τρενάκι, δεν μπορεί να περάσει σε έναν δήμο, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει πουθενά σε καμία χώρα της Ευρώπης. Άσχετο με το δυστύχημα, άσχετο με τα κανονικά τρένα και φυσικά με το τραγικό δυστύχημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι ευθύνες που όλοι αναγνωρίζουν.

Μέγαρο Μαξίμου

-Κατά τα άλλα στο Μέγαρο Μαξίμου, μου είπε η πηγή, ότι αυτή την εβδομάδα δεν πρόκειται να τρέξουν δημοσκοπήσεις και έως την 25η Μαρτίου. Θεωρούν ότι έχουν βγάλει τα συμπεράσματα τα οποία συνοψίζονται στα εξής: «Πρώτον, η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα, εκτός απροόπτου, δηλαδή μη συμβεί κάποιο άλλο ακραίο γεγονός. Εφόσον μετά από 20 ημέρες η Ν.Δ. έχει διαφορά περί τις 4 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από ένα τόσο ισχυρό σοκ στην κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει για πρώτος. Δεύτερον, η πλειοψηφία της γκρίζας ζώνης των αναποφάσιστων είναι ”δικοί μας ψηφοφόροι” λένε στο Μ.Μ., θα διεκδικήσουμε με υπομονή, στρατηγική και τον Μητσοτάκη να ξαναπάρουμε πίσω τους μισούς. Αν πάρουμε πίσω το ένα τρίτο θα είμαστε κοντά στην αυτοδυναμία, κι ό,τι παραπάνω πάρουμε, θα επιτύχουμε. Σημειώστε ότι οι αναποφάσιστοι είναι περί το 17% σήμερα σύμφωνα με τους δημοσκόπους. Τρίτον, στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν πλέον, αυτά που βλέπουμε κι εμείς… ολίγον εξωραϊσμένα, αλλά τα βλέπουν. Αν πήγαιναν για την ανατροπή δεν θα ξαναγύρναγαν στον Πολάκη, θα παρέμεναν στην προσέγγιση του Κέντρου. Διαχειρίζονται την ήττα αλλά κοντά στο πρώτο κόμμα, ώστε να μην έχει εσωτερικό θέμα ο Τσίπρας. Ο Πολάκης πέραν του ότι θα έκανε τη ζωή κόλαση στον Τσίπρα, εκτός ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που είναι εντός θα πάρει το μερίδιο που του αναλογεί». Αυτά έμαθα και σας τα μεταφέρω.

ΠΑΣΟΚ

-Στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν ψύχραιμα και «μετρούν» το νέο σκηνικό, δεν φαίνεται να τους έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ζημιά, μισή μονάδα πάνω ή κάτω. Αντιθέτως, αντιλαμβάνονται ότι τώρα όσο ποτέ μπορεί πραγματικά να είναι οι ρυθμιστές, αφού η αυτοδυναμία είναι ακόμα μακριά για τη Ν.Δ. Μια ξεκάθαρη στρατηγική του Ν.Α. θα απελευθερώσει ψηφοφόρους, μου λέει η πηγή, που μετράει πάνω από «40 χρόνια εκλογές» στο ιστορικό της.

Προβλήματα ενόψει και με τα τιτλοποιημένα εταιρικά δάνεια

-Μια άλλη εστία ανησυχίας από την επιθετική άνοδο των επιτοκίων συνδέεται με τα επιχειρηματικά δάνεια, κυρίως αυτά που έχουν τιτλοποιηθεί. Τα δάνεια που εντάχθηκαν στις τιτλοποιήσεις ήταν δομημένα κατά τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στο περιβάλλον εκείνης της περιόδου. Μια εταιρία π.χ. επιβαρυνόταν με Εuribor (δηλαδή, τίποτε) και ένα spread 2 μονάδων. Σήμερα η ίδια εταιρία καλείται να πληρώσει 3,5% +2% spread, δηλαδή ένα σημαντικά αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης δανείου που είναι αμφίβολο αν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί. Τα έσοδα από το δάνειο όμως είναι συνδεδεμένα με τα business plan των τιτλοποιήσεων. Οπότε είτε πρέπει να βρεθούν για ένα τουλάχιστον διάστημα κάποιοι τρόποι απαλλαγής των εταιριών από τις καταβολές των αυξημένων τοκοχρεολυσίων ή πρέπει να καταγγελθούν τα συγκεκριμένα δάνεια που δεν είναι εξυπηρετήσιμα στο νέο περιβάλλον.

Πρεμ Γουάτσα: Μητσοτάκη δαγκωτό

-”Outstanding year” to 2022 για την Eurobank “under Fokion Karavias leadership” γράφει ο Πρεμ Γουάτσα στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της Fairfax. Προβλέπει πως τους επόμενους 12 με 24 μήνες και παρά τις εξωτερικές πιέσεις από τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία η Ελλάδα θα πάρει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα και ψηφίζει Μητσοτάκη δαγκωτό, καθώς αναφέρει πως “πιστεύει ότι οι Έλληνες θα αναγνωρίσουν τα επιτεύγματα του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και θα τον επανεκλέξουν με αυτοδυναμία για μια δεύτερη θητεία”. Τέλος, ο Γουάτσα καταθέτει την άποψή του για τη μετοχή της Eurobank που, αν και χτύπησε τα ψηλά των 1,45 ευρώ, έχει ακόμη δρόμο.

Η αποθέωση του Γ. Χρυσικού

-Στην ίδια επιστολή και μετά την τράπεζα, ο Γουάτσα αναφέρεται στην Grivalia όπου η συμμετοχή της Fairfax έφτασε το 78% από 51%. Υπενθυμίζει τα κέρδη του 1 δισ. για τη Fairfax από τη συγχώνευση Grivalia – Eurobank και “με ευγνωμοσύνη προσθέτει το όνομα του Γιώργου σε αυτό του Richie Bouchers από την Bank of Ireland ο οποίος ήταν”, όπως γράφει, “our first billion dollar man”.

Ερώτηση: Γιατί πλακώθηκαν (δημοσίως) Καμπουρίδης και συνέταιροι;

-Υπάρχει το σημείο που η πλάτη αλλάζει όνομα. Αυτό έγινε η Dolphin Capital Investors (DCI) με τον Μίλτο Καμπουρίδη της DCP, καθώς η η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου αποφάσισε να τον απομακρύνει άμεσα από το ΔΣ – κοινώς να τον πετάξει έξω, διακόπτοντας τη συμφωνία διαχείρισης επενδύσεων που είχαν. Η DCI υποστηρίζει ότι ο Καμπουρίδης μέσω της DCP το 2018, όταν αγόρασε το Amanzoe στο Πόρτο Χέλι, έκανε συμφωνία προαίρεσης αγοράς ποσοστού 15% του ξενοδοχείου, χωρίς η ίδια να το γνωρίζει εκείνη τη στιγμή. Ο Καμπουρίδης απάντησε στην DCI ότι η διακοπή του συμβολαίου είναι ενέργεια αβάσιμη, καταχρηστική και παράνομη, ότι οι ισχυρισμοί είναι αστήρικτοι και δυσφημιστικοί, και αποδίδει ιδιοτελείς ενέργειες στους διευθυντές της DCI, Nick Paris και Nicolai Huls. Η ανακοίνωση Καμπουρίδη καταλήγει με την αναφορά ότι παραμένει βασικός μέτοχος της DCI – κατά πληροφορίες της στήλης, ελέγχει ποσοστό 10%.

Απάντηση: Επειδή πούλησε το 15% του Amanzoe στην Grivalia

-Προφανώς οι διαφορές των δυο πλευρών θα λυθούν στα δικαστήρια με τις πηγές από την πλευρά Καμπουρίδη να υποστηρίζουν ότι θα προσφύγει στη βρετανική δικαιοσύνη για να ακυρώσει τη διακοπή του συμβολαίου. Το βασικό όμως ερώτημα είναι γιατί μια συναλλαγή που έγινε το 2018 πυροδότησε ετεροχρονισμένα, σχεδόν πέντε χρόνια μετά, αυτόν τον άγριο καυγά με ανακοινώσεις, εκπαραθυρώσεις και δικαστήρια; Η απάντηση είναι γιατί τώρα ο Μ. Καμπουρίδης πούλησε το 15% του Amanzoe στο Πόρτο Χέλι που είχε αποκτήσει τότε, στην Grivalia. H πώληση προφανώς αιφνιδίασε την DCI οπότε ξεκίνησε το ματς. Η ουσία πάντως είναι ότι η Grivalia ελέγχει τώρα το 100% του Amanzoe, οπότε καλορίζικα στους Γουάτσα – Χρυσικό και «καλή μεριά» στον Καμπουρίδη.

Ο… Μίλκο

-Στην αγορά του Λονδίνου πάντως, όπου η φήμη προηγούνταν πάντα της παρουσίας του, του είχαν δώσει το παρατσούκλι Μίλκο. Για να είμαι ειλικρινής ποτέ δεν κατάλαβα γιατί επέλεξαν το όνομα ενός σοκολατούχου γάλακτος, που ρουφάνε, απομυζούν οι νέοι με μανία μέχρι και την τελευταία σταγόνα, πριν καταλήξει η συσκευασία στα σκουπίδια. Και δεν το καταλαβαίνω ειλικρινά, γιατί στην κατηγορία των σοκολατούχων προϊόντων υπάρχουν και άλλα που αποδίδουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη σύντμηση και επιπλέον είναι πιο γευστικά, όπως π.χ. οι ελβετικές σοκολάτες Μilka.

Η συνεργασία ΟΠΑΠ – OpenΒet και τα υψηλά για τη μετοχή

-Στον ΟΠΑΠ κρατάνε χαμηλά τον πήχη αλλά στην αγορά προκάλεσε εντύπωση η συνεργασία του Οργανισμού με τον κολοσσό της OpenBet για την ανανέωση του Pamestoixima.gr. O CEO του ΟΠΑΠ, Γιαν Κάρας, είπε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές πως και κατά το παρελθόν υπήρξαν τέτοιες προσπάθειες, ωστόσο η τωρινή συνεργασία έχει όλα τα εχέγγυα για να δώσει νέα δυναμική στην πλατφόρμα online αθλητικού στοιχήματος του Οργανισμού. Με τις δραστηριότητες στο διαδίκτυο να αποτελούν σημαντικό κομμάτι των δραστηριοτήτων του Ομίλου, ο ΟΠΑΠ επέλεξε τη λύση της OpenBet, θυγατρικής του εισηγμένου στο NYSE Εndeavor Group Holdings, που έχει συνεργασίες με όλους σχεδόν τους μεγάλους διεθνείς παίκτες στα τυχερά παιχνίδια. Με καταλύτη την εξέλιξη αυτή, τα ισχυρά αποτελέσματα του 2022 και τη θετική έκπληξη του ύψους των πληρωμών προς τους μετόχους (προμέρισμα, μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου) η μετοχή επιχείρησε να κινηθεί προς τα 15 ευρώ, έχοντας υψηλό 12μήνου τα 15,34 ευρώ. Η Εurobank Equities έδωσε πάντως τιμή-στόχο τα 16,60 ευρώ σε νέο της report και η Citi ακόμη πιο ψηλά, στα 17,50 ευρώ.

ΧΑ: Αργά για να πουλήσεις, νωρίς για να αγοράσεις

-«Δεν είναι αργά για να πουλήσεις και είναι πολύ νωρίς για να αγοράσεις». Είναι ορατή πλέον η νέα στρατηγική, όλων όσων ασχολούνται με την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Τους τελευταίους 6 μήνες, με την προοπτική της πολιτικής σταθερότητας και συνέχειας, αλλά και της αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας άφησε τις 783 μονάδες και εκτινάχθηκε μέχρι τις 1.140. Χθες, για λίγα λεπτά της ώρας, έχασε το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, αλλά γρήγορα ανέκαμψε και σταθεροποιήθηκε ψηλότερα, πάνω από τις 1.020 μονάδες. Με άλλα λόγια, ακόμη και τώρα προσφέρει κέρδη της τάξης του 22% -σε Ευρώ- μέσα σε 6 μήνες… Το να προσπαθείς να επιλέξεις σωστές μετοχές μέσα στη σημερινή συγκυρία, είναι σαν να βγαίνεις για ψάρεμα στη θάλασσα εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας, με ακραία φυσικά φαινόμενα.

Η UBS απολογείται στους μετόχους της

-Οι πρώτες αντιδράσεις των στελεχών της UBS, που εισέπραξαν όσοι επικοινώνησαν για να πάρουν τα πρώτα σχόλια και αντιδράσεις, μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse First Boston, είναι αποκαλυπτικές των εξελίξεων: «Η συμφωνία ανακοινώθηκε, ΔΕΝ υπογράφηκε». Η απολογητική επιστολή της διοίκησης της UBS προς τους μετόχους της «μια μικρή αύξηση κεφαλαίου κάνουμε, χωρίς εσάς, το dilution του 3% έως 4% είναι μικρό μπροστά στην προοπτική να αποκτήσουμε κάτι μεγάλο, δεν είχαμε άλλη επιλογή», μάλλον δεν έπεισε. Επίσης, μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι σε περίπτωση προβλήματος πρώτα έχαναν λεφτά οι μέτοχοι και μετά οι ομολογιούχοι. Στην περίπτωση της Credit Suisse, ούτε αυτός ο θεμελιώδης κανόνας ίσχυσε και έτσι έγινε πολύ πιο επισφαλής και ακριβή η αγορά των subordinated bonds (ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης), για όποια τυχόν τράπεζα στο μέλλον χρειαστεί να προχωρήσει σε έκδοση.

Ψάχνουν τον επόμενο αδύναμο κρίκο

-Όλοι συζητούν για τα προβλήματα της Deutsche Bank, της Société Générale και των ιταλικών τραπεζών. Όλες αυτές οι τράπεζες ωστόσο επέλεξαν να διανείμουν μερίσματα στους μετόχους τους, παρά να κρατήσουν κεφάλαια και ρευστότητα. Τώρα θα μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές; Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όλοι γνώριζαν ότι η διαχείριση επενδυτικών κινδύνων της Silicon Valley Bank ήταν εγκληματικά πλημμελής. Κι όμως ο επικεφαλής της SVB, Greg Becker, εισέπραξε 9,9 εκατ. δολάρια (1,5 εκατ. δολάρια ήταν το bonus) για τις εκπληκτικές υπηρεσίες του. Λίγες ώρες πριν από το λουκέτο της SVB, o Greg Becker εξαργύρωσε μετοχές και δικαιώματα προαίρεσης αξίας 2,27 εκατ. δολαρίων.

Δεν φτάνει η κρίση, θα τους κόψουν και τον… μπάφο

-Ένα από τα μεγάλα θύματα της περιφερειακής τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ είναι και η βιομηχανία της κάνναβης. Σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ η χρήση κάνναβης για προσωπική «διασκέδαση» είναι νόμιμη. Σε Ομοσπονδιακό επίπεδο όμως είναι παράνομη. Η βιομηχανία της κάνναβης (ιδιαίτερα στη φιλελεύθερη Καλιφόρνια αλλά όχι μόνον), γνώριζε μεγάλες πιένες τα τελευταία χρόνια και αναπτυσσόταν ραγδαία. Δεν μπορούσε ωστόσο να τύχει χρηματοδότησης από τις μεγάλες συστημικές τράπεζες. Ούτε οι εταιρείες του κλάδου μπορούσαν να είναι επιλέξιμες για την ασφάλιση των καταθέσεών τους από το Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Υποχρεωτικά λοιπόν, τον ευαγή αυτόν κλάδο εξυπηρετούσαν τράπεζες όπως η Silicon Valley Bank, η Signature Bank, η Valley Bank, η East West Bank και η Western Alliance Bancorp. Οι τελευταίες εξελίξεις στην αμερικανική τραπεζική αγορά θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα στους καταπιεσμένους ψυχολογικά από τα χρέη Αμερικανούς πολίτες.

H Έκθεση της Sotheby’s Intl και η Ελλάδα

-Σε λίγες μέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα μια μεγάλη και εξαιρετικά αναλυτική έκθεση για την αγορά πολυτελών ακινήτων, παγκοσμίως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων. Την επιμέλεια της έκδοσης έχει η Sotheby’s International Realty και το Luxury Outlook 2023 αφιερώνει αρκετές σελίδες για την ελληνική αγορά πολυτελών ακινήτων αλλά και για άλλες αντίστοιχες αγορές από τις Μπαχάμες, μέχρι τη Μύκονο και τη Λευκάδα, από το Σιάτλ μέχρι το Ντάλας, από τα ελβετικά καντόνια μέχρι τα πολυτελή θέρετρα στον Νείλο. Το κεντρικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι πως η αγορά πολυτελών ακινήτων κινείται κυρίως με μετρητά και καθόλου δανεικά, πλέον. Eπομένως, τώρα πια, είναι οι αγοραστές με μετρητά στην τσέπη που ορίζουν τις τιμές και όχι οι πωλητές ούτε οι εκτιμητές των τραπεζών. Η Έκθεση είναι ενδιαφέρουσα σε πολλά επίπεδα. Αποκαλύπτει τις χώρες που ευνοούν φορολογικά τους πλούσιους αυτού του πλανήτη, με μηδενικούς ή εξαιρετικά χαμηλούς φόρους εισοδήματος, κεφαλαίου και επιχειρήσεων. Με τη σειρά που τις παρουσιάζει: Το Πριγκιπάτο της Ανδόρας, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Γεωργία, Νησιά Τζέρσεϊ, Λιχνενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μαυροβούνιο και τελευταία η Ελβετία.

Exit mobile version