-Χαίρετε, ας επιχειρήσουμε μια καταγραφή και κάποια πρώτη αποτίμηση της επόμενης ημέρας από μια εθνική τραγωδία που προκαλεί σοκ, θλίψη, αλλά και τεράστια ερωτηματικά για το πώς συνέβη, έστω από ένα ανθρώπινο λάθος ή μια σειρά παραλείψεων και ένα πολύ κακό timing. Έτσι όπως συνήθως δηλαδή συμβαίνουν τα τρομακτικά, πολύνεκρα δυστυχήματα με τα τρένα, τα αεροπλάνα ή τα καράβια.

Πολιτική διαχείριση

-Κατ’ αρχήν η κυβέρνηση επιχειρεί μια πολιτική διαχείριση ενός τρομακτικού συμβάντος, για το οποίο είτε έχει λίγες είτε αρκετές είτε καθόλου ευθύνες, πάντα θα την επηρεάζει γιατί… έτσι είναι η ζωή, όταν κυβερνάς φέρεις και την ευθύνη. Όση σου αναλογεί - ή και παραπάνω, τις περισσότερες φορές. Ο πρωθυπουργός, παρ’ ότι δεν μπορεί να συγκριθεί το συμβάν στο Μάτι με το προχθεσινό (το 2018 έγιναν σωρεία λαθών κατά συρροή από δεκάδες κρατικούς αξιωματούχους) ακολούθησε τελείως διαφορετική τακτική. Από την πρώτη ώρα κινητοποιήθηκε όλο το κράτος, ενημερωνόταν η κοινή γνώμη κάθε ώρα, όλη νύχτα, ατύπως ή επισήμως για την εξέλιξη (νεκρούς, τραυματίες, εγκλωβισμένους κ.λπ.) και σχεδόν η μισή κυβέρνηση έσπευσε στο σημείο της καταστροφής. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης αποφάσισε να «πιει το πικρό ποτήρι» μέχρι τέλους, να πάει εκεί, να πάει στα νοσοκομεία, να δει τους συγγενείς. Να βγει και να μιλήσει κατευθείαν σε διάγγελμα γι’ αυτό.

Καραμανλής

-Ο δε αρμόδιος υπουργός Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε μέσα σε 18 ώρες αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη. Όχι γιατί ευθύνεται για ένα ανθρώπινο λάθος ενός δημοσίου υπαλλήλου, αλλά γιατί δεν ολοκληρώθηκε επί θητείας του ο εκσυγχρονισμός των σιδηροδρομικών συστημάτων, ώστε να προλαμβάνεται ένα δυστύχημα που μπορεί να προκληθεί από ανθρώπινο λάθος. Σωστό ή λάθος; Κατά τη γνώμη μου απολύτως σωστό πολιτικά αν και ο ίδιος είπε σε δικό του άνθρωπο, «δεν ξέρω το πολιτικό αποτέλεσμα για μένα, αλλά εγώ αισθάνθηκα την εσωτερική ανάγκη να παραιτηθώ σεβόμενος τους νεκρούς και τις οικογένειές τους. Το συμβάν έγινε επί θητείας μου, άρα εγώ όφειλα να παραιτηθώ». Θυμίζω ότι ο Τόσκας στην αντίστοιχη περίπτωση που τα είχε κάνει μπάχαλο με τους υφισταμένους του και επί 12 ώρες άφησε να καίγονται άνθρωποι είχε διαπιστώσει σε συνέντευξη Τύπου ότι «δεν έγιναν και τίποτα σοβαρά λάθη», ο δε Τσίπρας ρώταγε στις 11 το βράδυ αν έχει νεκρούς, ενώ είχαν χάσει τη ζωή τους περί τα 100 άτομα.

Το Μαξίμου και το βασικό σενάριο των εκλογών

-Εδώ μπαίνουμε πλέον σ’ ένα ερώτημα που για την ώρα δεν έχει απάντηση γιατί απλούστατα είναι πολύ νωρίς. Η αλήθεια είναι ότι οι ημερομηνίες «σφίξανε» αν μιλάμε για εκλογές πριν από το Πάσχα, δηλαδή στις 9 Απριλίου, αν και ο Μητσοτάκης αποδεικνύεται πολύ έμπειρος αφού δεν δήλωνε μέχρι τελευταία στιγμή την ακριβή ημερομηνία. Προχθές που ρωτήθηκε στο συνέδριο του ygeiamou.gr «πότε τελικά θα προκηρύξετε εκλογές» και απάντησε «την Άνοιξη, σας έχω πει», ξαναρωτήθηκε «μα, αύριο μπαίνει η Άνοιξη…» για να απαντήσει ο πρωθυπουργός «ημερολογιακά η Άνοιξη μπαίνει στις 21 Μαρτίου». Πάμε λοιπόν να δούμε τι μπορεί να συμβεί από εδώ και στο εξής με τις εκλογές. Το πρώτο σενάριο είναι ο Μητσοτάκης να μην αλλάξει την ημερομηνία των εκλογών και αυτές να προκηρυχθούν στις 9 Μαρτίου και να γίνουν Κυριακή των Βαΐων. Η πηγή μου (στο Μ.Μ.) μου λέει ότι αυτή την ώρα αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο. Δεν αλλάζει η ημερομηνία των εκλογών. Αν όχι, δηλαδή αν αλλάξει, τότε ή θα γίνουν 30 Απριλίου και 28 Μαΐου (πρώτη και δεύτερη κάλπη) ή θα γίνουν 14 Μαΐου και 18 Ιουνίου αντιστοίχως. Πολλά θα εξαρτηθούν από την πολιτική διαχείριση και το αποτέλεσμά της τα επόμενα 24ωρα.

Έλεος πια

-Τώρα, με όλη αυτή τη θλίψη τι να σας πω; Ότι οι servicers για το τριήμερο του εθνικού πένθους αποφάσισαν να αναστείλουν κάθε ενέργεια, δηλαδή από τηλεφωνικές οχλήσεις μέχρι πλειστηριασμούς; Αυτό τους έλειπε, έλεος πια.

Η Macquarie “αγκαλιάζει” το 50% της ΕΝΕL...

-Πάμε λοιπόν να αλλάξουμε λίγο ατμόσφαιρα με τα νέα από την αγορά, με τα νέα από τον διαγωνισμό που τρέχει για την ΕNEL Ελλάδος. Οι πληροφορίες είναι ότι η Macquarie φέρεται να είναι μια από τους τους ισχυρότερους ανταγωνιστές στη διαδικασία για την απόκτηση του 50% της ελληνικής θυγατρικής του ιταλικού κολοσσού. Κατά τις πληροφορίες το προβάδισμα της Macquarie φαίνεται να το παίρνει επειδή αποτιμά την εταιρία περίπου 21 δισ. ευρώ και σε γενικές γραμμές αποδέχεται τους όρους διακυβέρνησης που ζητά η ΕNEL.

...ενώ ταυτόχρονα συζητά (και) με την Deutsche Telekom

-Πολλά σενάρια κυκλοφόρησαν τελευταία για το Macquarie και τον ΟΤΕ με αφορμή κυρίως από την καχεξία που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η μετοχή του Οργανισμού. Επειδή το Macquarie ταιριάζει με το προφίλ που χρειάζεται ένας δυνητικός στρατηγικός επενδυτής του ΟΤΕ οι συγκεκριμένες φήμες έκαναν τον γύρο της αγοράς. Ωστόσο, αξιόπιστες πηγές που γνωρίζουν το θέμα κατηγορηματικά διαβεβαιώνουν ότι η Deutsche Telekom δεν πουλάει. “Δεν έχουν κανέναν λόγο οι Γερμανοί να σκοτώσουν την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά” λένε αναφερόμενοι στην Cosmote και αποδίδουν τη χρηματιστηριακή καχεξία στη συγκυρία και τα κεφάλαια που καίνε λόγω 5G και για άλλες απαραίτητες επενδύσεις. Ωστόσο, οι φήμες ότι ο αυστραλιανός Όμιλος συζητά με την Deutsche Telekom δεν κυκλοφόρησαν τυχαία, καθώς η αλήθεια είναι ότι η Macquarie ενδιαφέρεται να επενδύσει σε υποδομές στην Ελλάδα και τώρα τελευταία την ενδιαφέρουν τα μεγάλα δίκτυα fiber που θα συνδέουν τα data centers που αυξάνονται και πληθύνονται τελευταία στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ το ΒC Partners κοιτάζει δύο τρία πράγματα στην Ελλάδα

-”Δύο – τρία πράγματα στην Ελλάδα κοιτάζει αυτό το διάστημα και το ΒC Partners” σύμφωνα με άλλη έγκυρη πηγή. Φυσικά και ρώτησα τι πράγματα και στο σημείο αυτό η συζήτηση έλαβε τέλος με την απάντηση “Το ΙΑΣΩ κι ένα - δυο άλλα πράγματα” ήταν η απάντηση καθώς η πηγή έδωσε ονομαστικά το deal που δεν προχωρά (τα είπαμε και τις προάλλες) και κράτησε στο σκοτάδι τα “ένα -δυο άλλα πράγματα” που προφανώς είναι οι ουσιαστικές κινήσεις του private equity. Έχω νέα και για το CVC, που κοιμούνται και ξυπνάνε με μια… μεζούρα, αλλά το ρεπορτάζ δεν είναι ακόμη ώριμο.

Κατενάτσιο Μάριου Ηλιόπουλου

-Τις νομικές ενέργειες Μ. Ηλιόπουλου που ζητά ασφαλιστικά μέτρα και διαχειριστικό έλεγχο για τη MIG, υποθέτω τα γνωρίζετε. Τα ασφαλιστικά μέτρα συζητούνται σήμερα και πάντοτε σε αυτή τη διαδικασία το Δικαστήριο δεν μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης, αλλά εξετάζει αν το αίτημα είναι εύλογο. Οπότε αν είναι σωστά δομημένη η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει δεκτή, που σημαίνει χρονική καθυστέρηση. Βέβαια, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι η στρατηγική του Μ. Ηλιόπουλου -προς το παρόν τουλάχιστον κι αφού η Πειραιώς έβαλε το χέρι στην τσέπη- μόνον καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει.

Ο Μαλτέζος επενδυτής που ανοίγει McDonalds στην Αθήνα...

οικογένεια Χίλι (Hili) είναι μια από τις πλουσιότερες της Μάλτας, με δραστηριότητες από τη διαχείριση λιμένων και το real estate, μέχρι το retail και τη ναυτιλία. H Hili Ventures μέσω της Premier Capital ήταν από τους ελάχιστους ξένους επενδυτές που μέσα στη καταιγίδα των μνημονίων αποφάσισε να επενδύσει την Ελλάδα. Πίσω στο 2011 έγινε Developmental Licencee της McDonald’s στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση της αλυσίδας του πολυεθνικού κολοσσού που μέχρι τότε δεν τα πήγαινε τόσο καλά στη χώρα μας. Χθες ο Μέλο Χίλι, επικεφαλής της Hili Ventures που έχει δραστηριότητες σε 12 χώρες, βρέθηκε στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου για να εγκαινιάσει το 29ο εστιατόριο της McDonalds στην Ελλάδα, γνωστοποιώντας πως μέσα στο 2023 θα ανοίξει ακόμη τρία, ενώ σε βάθος πενταετίας έχει στόχο να φθάσει τα 50 σημεία και να διπλασιάσει τον αριθμό των εργαζομένων που σήμερα αριθμούν πάνω από 1.500 άτομα. Από το 2011 η Premier Capital έχει επενδύσει περισσότερα από 35 εκατομμύρια ευρώ για το άνοιγμα νέων εστιατορίων, την ανακαίνιση υφιστάμενων καθώς και την αναβάθμιση υποδομών και τεχνολογίας σε ολόκληρο το δίκτυό της αλυσίδας.

...και ταυτόχρονα διεκδικεί το λιμάνι του Βόλου

-Ο Μέλο Χίλι τρέχει τον όμιλο συμμετοχών της οικογένειας ενώ ο αδελφός του, Μάριν, έχει αναλάβει το τιμόνι μιας άλλη εταιρείας, της Mariner Capital, η οποία περιλαμβάνεται στα 8 σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την παραχώρηση ποσοστού τουλάχιστον 67% του Οργανισμού Λιμένος Βόλου. Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτός απροόπτου μέσα στον μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η προεπιλογή των επενδυτών που θα περάσουν στη δεύτερη βάση του διαγωνισμού για τον ΟΛΒ. Για τις δεσμευτικές προσφορές μάλλον θα περιμένουμε έως το το καλοκαίρι, ελέω και εκλογών.

Τα καλά και τα κακά νέα για το Χρηματιστήριο

-Τα καλά νέα είναι ότι η Αθήνα είναι πρώτη στον κόσμο στις αγορές με ισχυρό, σταθερό νόμισμα. Hδη παρουσιάζει άνοδο 21,5% σε ευρώ από την αρχή του έτους, αποδίδει καλά και τις τελευταίες 52 εβδομάδες. Τα κακά νέα είναι ότι αυτός ο επενδυτικός ενθουσιασμός αφορά μόνο 10-15 εταιρείες του FTSE 25 (Τράπεζες, Ενέργεια, Κατασκευές, Τηλεπικοινωνίες) και δεν αφορά καθόλου τις υπόλοιπες 100 μετοχές του ταμπλό. Ήδη καταγράφεται μια απομόνωση της χρηματιστηριακής περιφέρειας από το σύνολο της αγοράς. Για τις τράπεζες υπάρχει μια υψοφοβία που εκδηλώνεται με κάθε ευκαιρία, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει αυθεντικό αγοραστικό ενδιαφέρον. «Τα pull backs βρίσκουν εύκολα αγοραστές» όπως έλεγε διαχειριστής από το Λονδίνο. Χθες λόγω του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος κυκλοφορούσαν φήμες στην αγορά για ενδεχόμενες αλλαγές στις ημερομηνίες των εκλογών, φημολογία που προκάλεσε διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη.

Το μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος

-Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει τα αποτελέσματα της περασμένης χρονιάς και μαζί το μέρισμα που (εκτός από τους μικρομετόχους που το απολαμβάνουν), κάθε χρόνο συμβάλλει ουσιαστικά, στην υγεία του κρατικού προϋπολογισμού. Πέρυσι, το μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν 0,6720 ευρώ. Φέτος, επειδή υπήρξαν και κάποιες σωστές κινήσεις hedging, στις αρχές του 2022, για να καλυφθούν οι πιθανοί κίνδυνοι λόγω του πολέμου, το μέρισμα εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 0,64 ευρώ. Η είδηση εδώ είναι ότι και το 2022 η Τράπεζα της Ελλάδος γράφει κέρδη, όταν οι άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης παρουσίαζαν πέρυσι ζημιογόνους ισολογισμούς. Στις 7 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η Γενική Συνέλευση των μετόχων, με την καθιερωμένη Έκθεση που διαβάζει ο Γιάννης Στουρνάρας. Στις 20 Απριλίου κόβεται το μέρισμα, το οποίο και μοιράζεται στις 27 Απριλίου.