-Χαίρετε, είδα προχθές στην tv τον παρολίγον υπουργό της Ν.Δ. ναύαρχο Αποστολάκη να λέει ότι δεν έπρεπε να στείλουμε όπλα στην Ουκρανία γιατί… η Ρωσία είναι πολύ επικίνδυνη με τα πυρηνικά και η αποστολή οπλισμού ρίχνει λάδι στη φωτιά κι εμείς δεν θέλουμε φωτιά κ.λπ. Εντάξει, ναύαρχε, το λάδι κάνει κι άλλες δουλειές ενίοτε, διευκολύνει και στη διείσδυση, μήπως να κάνουμε αυτό; Να τον χαίρεται όποιος τον πρότεινε για υπουργό και να χαίρεται που τελικώς δεν εδέχθη ο ίδιος!

Πολιτική Σταθερότητα

-Ρωτάνε πολλοί αν οι δραματικές εξελίξεις μπορεί να αλλάξουν, δηλαδή να επισπεύσουν τον χρόνο των εκλογών ή να φέρουν και «βελτιώσεις» στον εκλογικό νόμο ώστε να απαλειφθεί το αδιανόητο -με την κοινή λογική- ισχύον σενάριο να έχει το πρώτο κόμμα 7%-10% διαφορά με το δεύτερο και να μη σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το πρώτο (για εκλογές blitzkrieg) το βλέπω δύσκολο, το δεύτερο για πολιτική σταθερότητα το θεωρώ επιβεβλημένο. Εδώ είμαστε, να γράφουμε.

Ο αρχιτέκτων και η επιστροφή Χρυσοχοΐδη

-Η επιστροφή στην ενεργό δράση και στη Ν.Δ., με την οποία θα κατέβει για βουλευτής (στα Δυτικά) ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είναι σημαντική κίνηση για την ενίσχυση του κεντρώου προφίλ της κυβέρνησης. Αρχιτέκτων και «επιμελητής» της επιστροφής ήταν ο ίδιος ο Γρηγόρης Δημητριάδης.

Αύξησε η HSBC στα 100 εκατ.

-Εντός του προσεχούς διαστήματος η Παγκρήτια τράπεζα θα καταθέσει φάκελο στην Τράπεζα της Ελλάδος για την εξαγορά της ελληνικής HSBC. Το deal δίνει αέρα ανάπτυξης στην Παγκρήτια ώστε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, ενώ θα αποκτήσει το δίκτυο των 15 καταστημάτων της HSBC εκτός Κρήτης, όπως και 330 άτομα προσωπικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η HSBC αύξησε το ποσό που βάζει στο τραπέζι για να κλείσει το κεφάλαιο της παρουσίας της στη χώρα μας, ώστε να διαμορφώνεται περί τα 100 εκατ. ευρώ. Φυσικά, μετά την κατάθεση του φακέλου, για να προχωρήσει η δουλειά, πρέπει να ανάψει το «πράσινο φως» η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ποιος αντέχει το τριήμερο;

Πρώτη μέρα ανακωχής όχι στο πεδίο των μαχών αλλά στις αγορές, ήταν η χθεσινή. Βοήθησαν και οι δηλώσεις του Αμερικανού Κεντρικού Τραπεζίτη Τζερόμ Πάουελ για σύντομη επιστροφή στην κανονικότητα και τα προβλήματα… πληθωρισμού της ομαλότητας. Στην Ελλάδα η Coca Cola 3 E εξέδωσε μια ενημέρωση επενδυτών (trading update) στην οποία περιέγραψε με ειλικρίνεια τα προβλήματά της στην Ουκρανία και στη Ρωσία, καταλήγοντας ότι η ζημιά θα είναι της τάξης του 20% στον τζίρο και 20% στα κέρδη προ φόρων. Όταν οι ζημιές ποσοτικοποιούνται οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να χαράξουν στρατηγική με βάση τους φόβους και τις προσδοκίες της αγοράς. Από την άλλη πλευρά, το ερώτημα σήμερα είναι ποιοι επενδυτές θα αντέξουν να φύγουν το εορταστικό τριήμερο, με χαρτιά στο χαρτοφυλάκιό τους, μη γνωρίζοντας τι τους επιφυλάσσει η Τρίτη μετά την Καθαρά Δευτέρα…

Τα κρυφά προβλήματα...

-Δύσκολη, περίπλοκη και αβέβαιη η διασταύρωση των προβλημάτων που δημιουργεί η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Στην αγορά φημολογείται ότι μεγάλος παραδοσιακός βιομηχανικός όμιλος, έχει ζήτημα επειδή προμηθευόταν πρώτη ύλη για θυγατρική του από τη Rusal, τον ρωσικό όμιλο που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο. Μικρό το κακό θα πείτε, καθώς θα αλλάξει προμηθευτή και θα συνεχίσει την παραγωγή. Πιθανόν όμως η αναζήτηση νέου παραγωγού (και ειδικά σε αυτή τη συγκυρία) να αλλάξει και τα περιθώρια με τα οποία δουλεύει η εταιρία. Για αυτό σας λέω: Χρειάζεται να περάσει χρόνος για να αποτιμήσουμε τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

...και τα φανερά προβλήματα

Δεν χρειάζεται να διαθέτεις κληρονομικό χάρισμα για να αντιληφθείς ότι η μετοχή της ΔΕΗ παρασύρεται στη δίνη του πολέμου της Ουκρανίας και τη βομβαρδίζουν ελληνικά και κυρίως ξένα χαρτοφυλάκια. Ακούγονται και γράφονται διάφορα αυτές τις μέρες για τη ΔΕΗ και τη δήθεν κυβερνητική παρέμβαση στα περιθώρια κέρδους. Η αλήθεια είναι ότι η ΔΕΗ ποτέ δεν υποσχέθηκε θεαματική κερδοφορία στην τελευταία γραμμή του ισολογισμού της, για το 2022. Είχε υποσχεθεί λειτουργικά κέρδη, τα οποία τώρα εν καιρώ πολέμου ενδεχομένως να γίνουν θυσία στον βωμό της κοινωνικής αλληλεγγύης. Η μετοχή της ΔΕΗ έφαγε πολύ ξύλο όταν έσπασε τα 8,5 ευρώ, ένα stop loss αρκετών ελληνικών και ξένων χαρτοφυλακίων. Μετά ήρθε η Ουκρανία και η δήλωση του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Από κοντά και αρκετά hedge funds που μειώνουν συνολικά την έκθεση στις αναδυόμενες αγορές και να η μετοχή της ΔΕΗ στα 7,64 ευρώ. Οι επαΐοντες πάντως μιλάνε για βραχυπρόθεσμο φαινόμενο, λόγω της συγκυρίας που προαναφέρθηκε. Ωστόσο και γενικότερα η τροπολογία για την επιβολή πλαφόν ως τον Ιούνιο στα κέρδη που προκύπτουν από την τιμή των καυσίμων -καθώς και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών που εκτοξεύονται οι τιμές τους- θα έχει τα δικά της θύματα όπως θα διαπιστώσουμε σήμερα στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Τα διυλιστήρια βέβαια δεν τα επηρεάζει καθώς ουσιαστικά βάζει πλαφόν στα περιθώρια κέρδους του Σεπτεμβρίου του 2021 στα καύσιμα, τότε που άρχιζε η κρίση. Γεωργιάδης και Σκέρτσος συζήτησαν με τον σύνδεσμο πετρελαιοειδών και ζήτησαν να μπει το πλαφόν για να αποφευχθούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας. Ωστόσο στελέχη της αγοράς έλεγαν ότι η ρύθμιση που τελικά παρουσιάστηκε είναι διαφορετική από αυτά που συμφώνησαν και ζητούν διευκρινίσεις ζητώντας παράλληλα να καταργηθεί η ρύθμιση όταν τελειώσει η κρίση.

Oι αλευροβιομήχανοι ετοιμάζονται

-Με την ευκαιρία να σας πω ότι εδώ και μερικές ημέρες έχουν αυξηθεί πολύ οι παραγγελίες σε άλευρα, γιατί οι αρτοποιοί ανησύχησαν από τις εξελίξεις σε Ρωσία - Ουκρανία, καθώς οι δύο χώρες από κοινού αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών. Στο μεταξύ οι αλευροβιομήχανοι, ήδη από το περασμένο καλοκαίρι έχουν αναθεωρήσει (διάβαζε, αυξήσει) τους τιμοκαταλόγους τους δύο φορές. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να συνεχίσω, όλοι καταλαβαίνετε τη συνέχεια.

Το... ρετιρεδάκι των 12,5 εκατ.

-Στο σημείο αυτό η στήλη λέει αρκετά πια με τις δυσοίωνες ειδήσεις και αμέσως αλλάζει θεματολογία, περνώντας σε άλλα νέα, με ένα αγαπημένο της θέμα, τη ζωή των πλουσίων. Λοιπόν, αν προτίθεστε να βάλετε το χέρι βαθιά στην τσέπη (κι έχετε, φυσικά, την ανάλογη οικονομική επιφάνεια) σας έχω τα trophy assets που είναι διαθέσιμα στην αγορά του real estate σήμερα (αφού ο Δ. Διαμαντίδης -καλά να είναι άνθρωπος - σκούπισε τα οικόπεδα του Αστέρα). Λοιπόν, να μη μακρηγορώ, στον Πύργο του Ελληνικού έχουν μείνει διαθέσιμοι και θα βγουν στην αγορά οι τρεις τελευταίοι όροφοι και τα δύο penthouses. Μη ρωτάτε τιμές, όποιος ξεκινά να συζητά με αυτή την ερώτηση, δεν θα αγοράσει ποτέ. Τώρα, για όλους εμάς που θα τα χαζεύουμε με τα κιάλια και το κίνητρο είναι η περιέργεια, υπολογίστε για τα ρετιρέ 25.000 το τετραγωνικό κι ασφαλώς δεν θα είναι μικρότερο από 500 τ.μ.

Κουκουβάγια

-Fukuro Capital, όπου Fukuro είναι η κουκουβάγια στα Ιαπωνικά. Πρόκειται για την εταιρία του πρώην managing partner της Deloitte, Mιχάλη Χατζηπαύλου που έχει γραφεία στην οδό Φραγκοκλησιάς και εμφανίζεται ιδιαίτερα δραστήρια στην αγορά των NPLs με εξειδίκευση στα ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια.

Η καταλανική «καρδιά» της Apivita

Πέρασε πάνω από ένας χρόνος από την αποχώρηση του ζεύγους Κουτσιανά από την Apivita μέχρι να οριστικοποιηθεί η νέα διοίκηση. Όπως είναι γνωστό, η εταιρεία καλλυντικών ελέγχεται πλήρως πλέον από τον πολυεθνικό όμιλο Puig, ωστόσο ύστερα από την παραίτηση του Νίκου Κουτσιανά από τη θέση του Προέδρου και έως πρόσφατα δεν είχε στελεχωθεί πλήρως το Διοικητικό Συμβούλιο. Όπως μαθαίνω όμως, γύρω στα τέλη Ιανουαρίου υπήρξε ανασυγκρότηση του Δ.Σ. και πλέον ανέλαβαν καθήκοντα ο Manuel Puig Rocha ως Πρόεδρος, ο Marc Puig Guasch ως Αντιπρόεδρος, ο Claude Francois Lesieur ήταν και παραμένει Διευθύνων Σύμβουλος, ενώ θέσεις μελών κατέλαβαν ο Javier Bach Kutschruetter και ο Joan Albiol Ramis. Σημειωτέον ότι όλοι οι παραπάνω, με εξαίρεση τον Γάλλο Lesieur, είναι προερχόμενοι από τη Βαρκελώνη, όπου εδρεύει άλλωστε και ο όμιλος Puig. Καταλανική «καρδιά» για την Apivita

Περί ελέγχου της ΕΤΑΔ

Προβληματισμό έχουν εκφράσει οι θεσμοί σχετικά με τον επικείμενο έλεγχο της ΕΤΑΔ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Επιφυλάξεις διατυπώνουν και νομικοί κύκλοι αναφορικά με τη δυνατότητα υπαγωγής της εταιρείας στον εν λόγω έλεγχο. Δεδομένης μάλιστα πρόσφατης σχετικής απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ για άλλη θυγατρική της ΕΕΣΥΠ, ενισχύονται οι επιφυλάξεις. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει για λόγους εντυπώσεων και για να δημιουργήσουν τρικυμία άνευ λόγου και αιτίας. Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της εταιρείας, Στέφανος Βλαστός δεν δείχνει να ανησυχεί κι αγνόησε τις συστάσεις των νομικών συμβούλων να αντιταχθεί στον σχετικό έλεγχο. Και πολύ ορθά έπραξε, ώστε να περάσει προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι η ΕΤΑΔ λειτουργεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και πλήρη διαφάνεια.