–Χαίρετε! Καλό μήνα να έχουμε, γνωρίζω ότι σας έλειψα και φυσικά κι εσείς μου λείψατε γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, το να κάνω ρεπορτάζ και να μαθαίνω νέα χωρίς να (σας) τα γράφω δεν γίνεται.
-Πρώτα απ’ όλα τα πρωθυπουργικά νέα, καθώς και εκείνα του Μ.Μ. Ήσυχες ημέρες με αρκετή ξεκούραση (χτες, πάντως, ο Μητσοτάκης ήταν στο γραφείο του) και ικανοποίηση λόγω των δημοσκοπήσεων πέρασε όλο το κεντρικό σύστημα. Όχι, για ανασχηματισμό δεν σκέφτεται τώρα ο πρωθυπουργός, ακόμα κι αν έρθει το καλοκαίρι και ηρεμήσουμε από την πανδημία. Το πάει για τον Σεπτέμβριο λένε, μία και καλή, με προοπτική να πάρει μπροστά η οικονομία και, κυρίως, οι διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι – για την ώρα – δεν σκέφτεται και τις εκλογές για φέτος, λογικά. Τώρα, εγώ μάντης δεν είμαι, αλλά αν θέλεις να κάνεις εκλογές και το σκέφτεσαι, «τραβάς» κι έναν ανασχηματισμό έξι μήνες νωρίτερα, ας πούμε, για να «ρετουσάρεις» την εικόνα σου. Άρα, οι υπουργοί και λοιποί κρατικοί παράγοντες θα κάνουν ένα καλοκαίρι ακόμα με τα αξιώματά τους, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να αναμένουν τη σειρά τους. Ας πούμε, μη χαλάσει και ο μήνας του μέλιτος της Ολγας που μόλις παντρεύτηκε η γυναίκα, σε περίπτωση που ήθελε να την κάνει υπουργό.
–‘’Ηabemus papam’’ ανακράζουν στην Εθνική Τράπεζα και η στήλη βάζει όλα τα στοιχήματα ότι στην προσεχή Γενική Συνέλευση θα εκλεγεί για τον προεδρικό θώκο της πάλαι ποτέ μεγάλης μας φίλης, ο Γκίκας Χαρδούβελης. Και η βεβαιότητα της στήλης δεν προκύπτει λόγω κληρονομικού χαρίσματος, ούτε λόγω επαφής με το λόμπι του Ανδρέα Γαβριηλίδη. Βρε κουτά, αφού του τα χώνει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί ο απερχόμενος. Σε όλη την αγορά τον “στολίζει”. Ο (σύντομα) πρώην βρίζει τον (συντόμως) επόμενο Πρόεδρο – στοιχειώδες, που έλεγε κι εκείνος ο λογοτεχνικός ήρωας με το παράξενο (κυνηγητικό;) καπέλο.
-Για να το θέσω κομψά, εκδηλώθηκε ένας διαγκωνισμός σε σχέση με τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις θέσεις – κλειδιά στο ΤΑΙΠΕΔ. Ο λόγος είναι ότι οι γάτοι στην αγορά οσμίστηκαν εγκαίρως ότι ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ θα αναβαθμιστεί αποκτώντας κομβικό ρόλο στη διαχείριση του πακτωλού των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό θα γίνει μέσω της νέας επιχειρησιακής μονάδας που θα δημιουργηθεί εσωτερικά στο Ταμείο, η οποία θα λειτουργεί ως Μηχανισμός Προετοιμασίας Έργων (Project Preparation Facility – PPF). Με αυτόν τον τρόπο το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει συμμετοχή σε projects ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ σε ενέργεια, μεταφορές και ψηφιακή τεχνολογία κ.ά. Εάν δε, κάποιος φορέας του Δημοσίου δεν έχει τη γνώση ή δυνατότητα υλοποίησης τέτοιων έργων ή διαγωνισμών, το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλαμβάνει να «τρέξει» το project για λογαριασμό του. Για να το θέσω απλά, για τα προβληματικά, βραδυκίνητα ή και άλλα τμήματα του Δημοσίου με ελλείψεις τεχνογνωσίας, κατάλληλου δυναμικού κ.λπ., το ΤΑΙΠΕΔ με τη νέα του οργάνωση θα είναι αυτό που στον αμερικανικό στρατό αποκαλούν δύναμη ταχείας επέμβασης ή, στην ελληνική Πυροσβεστική, ΕΜΑΚ. Για τον αυξημένο ρόλο του Ταμείου υπήρξαν και ορισμένες αντιδράσεις, αλλά για την κυβέρνηση προέχει η σωστή απορρόφηση των πόρων. Οπότε, περιμένετε σύντομα να εκδηλωθούν και οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις.
-Τελικά, τη Μ. Παρασκευή επέλεξαν και άλλες εισηγμένες, πέραν της «Ίλυδα Πληροφορική», για να ανακοινώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το 2020. Πρόκειται για τις Doppler, Mediterra και Μαθιός Πυρίμαχα. Με βάση όσα ανακοίνωσαν, η Ίλυδα είχε αύξηση πωλήσεων και επιστροφή σε κέρδη (και την ίδια ελεγκτική εταιρεία εδώ και 22 χρόνια), η Doppler πτώση της προ φόρων κερδοφορίας κατά 67%, η Mediterra είδε τα προ φόρων κέρδη στο -76% και η Μαθιός Πυρίμαχα πτώση σε τζίρο (-29%) και ζημιές. Σήμερα Τετάρτη (τελευταία ημέρα της προθεσμίας) αναμένονται ανακοινώσεις από αρκετές ακόμη εισηγμένες και μένει να φανεί ποιες εταιρείες, με διάφορες αιτιολογίες, δεν θα ανακοινώσουν αποτελέσματα. Οι (δυσάρεστες) εκπλήξεις δεν πρέπει να αποκλείονται.
-“Ένας φίλος ήρθε απόψε απ’ τα παλιά, φορτωμένος με χιλιάδες αναμνήσεις” θα τραγουδούσαν ευτυχείς εφοπλιστές στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, στο άκουσμα της είδησης ότι επιστρέφει δυναμικά στη ναυτιλία ο Βίλλυ Παναγιωτίδης. Στη σφαίρα των αναμνήσεων ανήκουν πλέον εκείνες οι αποφράδες ημέρες, όταν οι τύποι του Οaktree, εν μια νυκτί, είχαν απομακρύνει τον Γαβριήλ – Βίλλυ Παναγιωτίδη από τη θέση του CEO της Excel Maritime. Mάλιστα, οι Αμερικάνοι (που, άλλωστε, είναι γνωστό ότι δεν φημίζονται ιδιαίτερα για τους τρόπους τους) είχαν μεταχειριστεί τον εφοπλιστή που ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με το αμερικανικό χρηματιστήριο, με έναν τρόπο που χαρακτηρίστηκε τότε, από κύκλους της αγοράς, «δυναμικός» έως και «άκομψος», καθώς είχαν μπει στα γραφεία της εταιρείας κι είχαν σηκώσει τα πάντα – από υπολογιστές και εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, έως φακέλους. Τέλος πάντων, όλα αυτά πλέον ανήκουν στο παρελθόν γιατί ο Βίλλυ, επτά χρόνια μετά την περιπέτειά του, έχει επανακάμψει και είναι ιδιαίτερα δραστήριος στη ναυτιλία. Συγκεκριμένα, έχει εξελιχθεί σε μεγάλο παίκτη στην αγορά “μεταχειρισμένων”, second hand, πλοίων μέσω της ναυτιλιακής εταιρείας Castor Maritime και από τις αρχές του έτους ως σήμερα έχει αγοράσει, σύμφωνα με ναυλομεσιτικούς οίκους, 11 πλοία. Τον Ιανουάριο του 2021 ξεκίνησε με την αγορά, έναντι 17,5 εκατ. δολαρίων ενός capesize φορτηγού πλοίου ναυπηγήσεως του 2006. Τον Φεβρουάριο ακολούθησαν διαδοχικές αγορές ενώ οι πιο πρόσφατες αγορές του αφορούν ένα δεξαμενόπλοιο aframax, ναυπηγημένο το 2005 σε κορεατική γιάρδα που αγοράστηκε έναντι 14,8 εκατ. δολαρίων κι ένα φορτηγό πλοίο τύπου kamsarmax που ναυπηγήθηκε το 2015 στην Κίνα κι αγοράστηκε έναντι 23,5 εκατ. δολαρίων.
-Κι αφού ο λόγος είναι για εφοπλιστές, η στήλη να μνημονεύσει για την καλοσύνη τους τον Όμιλο Αγγελικούση και το Ίδρυμα Ωνάση, διότι έβαλαν το χέρι στην τσέπη και συνέβαλαν να επιστρέψουν στην πατρίδα επτά από τους εννέα Έλληνες ναυτικούς που ήταν εγκλωβισμένοι στο πλοίο Angelic Power (ανήκει σε κληρονόμους Λαιμού) και το οποίο, εξαιτίας οικονομικών διαφωνιών με τον ναυλωτή, εγκαταλείφθηκε στην τύχη του στη ράδα Guishan της Κίνας, εγκλωβίζοντας τα 22 μέλη του πληρώματος για πάνω από 9 μήνες. Το ζήτημα πήρε μορφή ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς οι εννέα που είχαν απομείνει πάνω στο πλοίο δεν είχαν τρόπο να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο, ούτε πετρέλαιο για τις γεννήτριες ώστε να έχουν ρεύμα και θέρμανση, αλλά ούτε και φαγητό. Ο πράκτορας έκανε έκκληση στα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας να στείλουν λεφτά και να καλυφθούν οι ζωτικής σημασίας ανάγκες του πληρώματος. Κινητοποιήθηκαν οι Γ. Πλακιωτάκης και Ν. Δένδιας, έβαλαν (προς τιμήν τους) το χέρι στην τσέπη (το κόστος επαναπατρισμού, προμήθειες πετρελαίου, τροφίμων κ.λπ. άγγιξε τα 150.000 ευρώ) όμιλος Αγγελικούση-Ιδρυμα Ωνάση και στο πλοίο πλέον απομένουν ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος για τους οποίους δεν έδωσαν άδεια επαναπατρισμού οι κινεζικές αρχές.
-Δεν ξέρω αν γνωρίζετε τον δόκτορα John Charalambakis για τον οποίο τελευταία γίνεται κουβέντα στην αγορά. Με τον αδελφό του Joel, ο Dr. John κάνει κουμάντο στο Black Summit Financial Group που συμμετέχει στον διαγωνισμό για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Ο συγκεκριμένος πλασαρίστηκε στο σκηνικό για τα λιμάνια ως «εκλεκτός» της πανίσχυρης IDFC (International Development Finance Corporation), δηλαδή της κρατικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, που με «πορτοφόλι» 100 δισ. δολ. υποστηρίζει επενδύσεις «συμβατές» με τους γεωστρατηγικούς στόχους της Ουάσιγκτον. Τον περασμένο Σεπτέμβριο μάλιστα ο επικεφαλής της Adam Boehler ήρθε στην Ελλάδα μαζί με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων και περιόδευσε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τα λιμάνια κ.ά., υποσχόμενος μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας. Μετά λύπης μου σας ενημερώνω, ότι σήμερα ότι ο Boehler, ο οποίος είχε αναπτύξει «καλή χημεία» και συνεργασία με Έλληνες υπουργούς, εδώ και λίγο καιρό αποτελεί παρελθόν για την IDFC. Σε αυτό το νεοσύστατο κρατικό fund τον είχε τοποθετήσει ως πρώτο CEO ο Τραμπ. Καθότι ο επικεφαλής της IDFC «αναφέρεται» απευθείας στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, με την αποχώρηση Ντόναλντ και την έλευση Μπάιντεν, προφανώς η μπάλα πήρε και τον Boehler. Βλέπετε, αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη «μητρόπολη» της Δύσης. Επιπλέον, όμως, μαθαίνω ότι εκτός από την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, κάτι «παράξενα» είχαν ακουστεί εκεί για το πρώτο εντός συνόρων δάνειο που έδωσε επί των ημερών του η IDFC. Ήταν ένα δάνειο ύψους 765 εκατ. δολαρίων προς την Kodak με σκοπό τη μετατροπή της γνωστής εταιρείας φωτογραφικών προϊόντων σε φαρμακευτική, το οποίο και χαρακτηρίστηκε «αμφιλεγόμενο». Η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άρχισε να διερευνά ισχυρισμούς για διαπραγμάτευση εμπιστευτικών πληροφοριών πριν από την ανακοίνωση του δανείου και κάτι τέτοια ανάλογα. Με τούτα και με εκείνα, πληροφορώ γνωστούς και φίλους ότι ο Boehler «μάς τελείωσε» από την IDFC και τώρα, απ ό,τι μαθαίνω, έχει ανοίξει τη Rubicon Founders, μια εταιρεία επενδύσεων στον τομέα της υγείας, με έδρα στο Νάσβιλ του Τενεσί.
-Όσο για το ποιος κάνει κουμάντο πλέον στην IDFC, αυτός είναι, προς το παρόν, ο Dev Jagadesan που έχει ρόλο Acting Chief Executive Officer. Για να επανέλθω, όμως, στον Dr. John Charalambakis, να σας πω ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με την εδώ πρεσβεία (μία είναι η πρεσβεία) και εκτός από πολυπράγμων έχει διακριθεί για τις αιρετικές απόψεις του. Όπως για παράδειγμα, όταν έχει πει ότι «θα έπρεπε να είχαμε αφήσει τις τράπεζες να πεθάνουν», μιλώντας το 2013 σε οικονομικό forum στη Bιέννη. Ο «δόκτωρ» έχει εκφράσει, ακόμα, τις επιφυλάξεις του για τη «μακροβιότητα» της Eυρωπαϊκής Ένωσης και έχει χαρακτηρίσει το ευρώ ως το πιο δυσλειτουργικό νόμισμα στον κόσμο που πρέπει να καταργηθεί. Όσο για την ελληνική κρίση, πιστεύει ότι χρησιμοποιήθηκε ως αντιπερισπασμός το 2009, «την ώρα που οι μεγάλες τράπεζες στην Eυρώπη βρίσκονταν στο χείλος της χρεοκοπίας». Tο Black Summit Financial Group, πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται επενδυτικά στην Eλλάδα. Tον Aπρίλιο 2014 απέκτησε το 10,8% της εταιρίας πληροφορικής Quality & Reliability (Q&R) από τη Eurobank, ποντάροντας στις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας στη διεθνή αγορά. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, όμως, τον Γενάρη του 2016, αποεπένδυσε με το ποσοστό του να αποκτάται από τον Aλ. Mαρκεσίνη. Τώρα για τα λιμάνια, όταν γίνονταν οι αρχικές διεργασίες για τα σχήματα των μνηστήρων, είχε «κολλήσει» στην υπό διαμόρφωση κοινοπραξία της Goldair με τον Όμιλο Κοπελούζου και την αμερικανική SSA Marine, η οποία στην πορεία «λάκισε». Τελικά, οι δύο πρώτοι συνασπίστηκαν με τον γαλλικό όμιλο Bollore και η BlackSummit τράβηξε για αλλού…