-Χαίρετε, τα δύο τραγικά ναυάγια με τους δεκάδες νεκρούς στη Λέσβο και στα Κύθηρα, αλλά και τους πάνω από 100 διασωθέντες από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, που παλεύουν δύο μερόνυχτα για να σώσουν ψυχές, έρχονται σε μία στιγμή που «βράζει» το μεταναστευτικό σ’ όλη την Ευρώπη. Ας το λάβουν υπόψη τους οι εταίροι, αλλά και οι εν Ελλάδι επικριτές, δηλαδή η αντιπολίτευση, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για το ΠΑΣΟΚ ειλικρινά δεν μπορώ να εξηγήσω την επιμονή του Ανδρουλάκη σ’ ένα θέμα που δεν του δίνει ούτε χιλιοστό του πόντου στις δημοσκοπήσεις, τις υποκλοπές. Και χθες τα ίδια επανέλαβε στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν ξέρω τι να υποθέσω, αλλά λίγη σημασία έχουν οι δικές μου υποθέσεις ή ακόμα και οι δικές του. Σημασία έχει ότι προφανώς υπάρχει έλλειψη θεματολογίας, ιδεών, συνθέσεων πολιτικής, απορία ψάλτου βηξ, που λέγανε και οι παλιοί. Ας κάνουμε λίγη υπομονή να δούμε πού θα καταλήξει αυτό το τροπάρι.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ψάχνει τον δανεισμό μετοχών

-Όλες οι χρηματιστηριακές εταιρίες και οι εταιρίες αμοιβαίων κεφαλαίων έλαβαν χθες μια επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπου τους ζητείται να αναφέρουν όλα τα προϊόντα που συνδέονται με συναλλαγές χρηματοδότησης τίτλων του κανονισμού SFTR. Σε απλά Eλληνικά, πρόκειται για δανεισμό τίτλων, repos κ.λπ. Προφανώς κάτι έφτασε στα αυτιά της Επιτροπής και τώρα ακτινογραφούν όλη την αγορά σε ένα πεδίο ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Πουλήθηκε το ΕΛΑΤΟΣ Resort

-Ένα ακόμη γνωστό ξενοδoχείο άλλαξε χέρια. Πρόκειται για το ΕΛΑΤΟΣ Resort & Health Club στον Παρνασσό το οποίο πέρασε στον έλεγχο της οικογένειας Αθανάσιου Λασκαρίδη. Το ΕΛΑΤΟΣ ανήκε στους ιδιοκτήτες της ναυτιλιακής Ελετσον, ήτοι τις οικογένειες Χατζηελευθεριάδη, Καρασταμάτη και Κέρτσικοφ. Η ιδιοκτησία στον Παρνασσό είναι 80 στρεμμάτων και σε αυτήν αναπτύσσονται 45 ξύλινα bungalows και το κεντρικό κτίριο. Το ξενοδοχείο (που οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες είχαν βγάλει στην αγορά για πώληση από τον Μάρτιο 2021) έκλεισε με τη λήξη της χειμερινής σεζόν 2022 και η νέα ιδιοκτησία σκοπεύει να το επαναλειτουργήσει περίπου μετά μια διετία, εφόσον ολοκληρωθεί πρόγραμμα ριζικής ανακαίνισης της μονάδας.

Ο Λιβάνης, τα «φέσια» και το restart (ο Θεός να μας φυλάει)

Τον περασμένο Μάιο οι χρηματιστηριακές αρχές αποφάσισαν την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Λιβάνης, γιατί η εταιρεία δεν κατάφερε να δημοσιοποιήσει οικονομικά αποτελέσματα για το 2021. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν τελικά χθες 6/10 και, όπως προκύπτει, πρόκειται για έναν κατάλογο με κάθε είδους «φέσια». Χρωστάει σε όποιον μιλάει Ελληνικά, σε τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές, ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων είναι αρνητικό. Δεν ξέρω εάν όλο αυτό το χάλι του Λιβάνη οφείλεται στην εκδοτική καριέρα του επί ΣΥΡΙΖΑ, όπου έβγαζε εφημερίδες τις οποίες διάβαζε ο ίδιος, πάντως σήμερα ο ορκωτός ελεγκτής αναφέρει ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν την ύπαρξη σημαντικής αβεβαιότητας σχετικά με τη δυνατότητα ομαλής συνέχισης της δραστηριότητας της εισηγμένης. Ο Ηλ. Λιβάνης όμως επιμένει και υπέβαλε νέο επιχειρηματικό σχέδιο αναδιάρθρωσης και την 01.07.2022 κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών για να προστατευθεί από όλους αυτούς που φέσωσε.

Η μάχη του... κοτόπουλου

-Ανακατατάξεις ψιθυρίζουν στην αγορά ότι επίκεινται στη βιομηχανία πουλερικών. Η σχετική αγορά έχει πολλές μικρές μονάδες και δυο μεγάλες (Νιτσιάκος, Πίνδος). Με τα κόστη και τον ανταγωνισμό που επικρατεί στον κλάδο, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις εκτιμάται ότι είναι ζήτημα χρόνου. Στην αγορά οι παίκτες έχουν στρέψει το βλέμμα σε δύο μονάδες που θεωρούν ότι είναι πιθανόν να είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων. Πρόκειται για τον Μιμίκο που επιβιώνει επειδή έχει πίσω του την υποστήριξη του ισχυρού ομίλου Φιλίππου και τον Συνεταιρισμό Άρτας, στον οποίο η πρώτη αναδιάρθρωση χρεών έγινε μέσω PQH και οι υποχρεώσεις περιορίστηκαν στα 30 εκατ.

Miracolo!

-Διάβασα σε site (του οποίου την εγκυρότητα δεν διανοούμαι να αμφισβητήσω) ότι πριν στεγνώσει καλά καλά το μελάνι της συμφωνίας των βασικών μετοχών της για τη «σωτήρια» αύξηση του μετοχικού της Τράπεζας Αττικής, ανακοινώθηκε χθες η πρώτη «επιθετική κίνηση» της διοίκησης της. “Η Τράπεζα”, αναφέρεται, “προχώρησε στη χορήγηση ομολογιακού δανείου 5 εκατ. ευρώ στον Όμιλο Στασινόπουλου και πιο συγκεκριμένα στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Με το δάνειο, το οποίο θα είναι πενταετούς διάρκειας, η εταιρεία θα αναχρηματοδοτήσει τον υφιστάμενο δανεισμό της”. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια σχέση της τράπεζας με τον όμιλο Στασινόπουλου που δημιούργησε ο τέως CEO Θ. Πανταλάκης τον Ιούλιο 2021, με αρχικό ποσό έγκρισης 30 εκατ. και έκτοτε εκταμιεύεται σταδιακά, υποθέτω ότι μάλλον πρόκειται για το θαύμα του δισυπόστατου τραπεζίτη, οπότε αύριο πρωί πρωί στους Άγιους Ισίδωρους στον Λυκαβηττό, να μας ευλογήσει ο παπα-Δημήτρης.

Το 2008 αγοράστηκε 26,25 εκατ. Το 2022 πουλήθηκε μόλις για 9,5 εκατ.

-H Οne United Properties, από τις πλέον γνωστές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων στη Ρουμανία, είναι ο αγοραστής του γραφειακού συγκροτήματος Eliade Tower από τη Eurobank Ελλάδος, έναντι τιμήματος 9,5 εκατ. ευρώ. Το κτίριο βρίσκεται κοντά στο μικτό συγκρότημα της One United με την ονομασία One Floreasca City, επομένως είναι εύλογες οι συνέργειες για τον ρουμανικό όμιλο που έχει ένα αξιοπρόσεκτο χαρτοφυλάκιο γραφείων στο Βουκουρέστι. Το Eliade Tower έχει εκμισθώσιμη επιφάνεια 10.000 τ.μ. και έχει αυτή τη στιγμή ένα ποσοστό πληρότητας στο 50%, με την One United να το λειτουργεί σε πρώτη φάση ως γραφεία, αλλά σε δεύτερη φάση να εξετάζει κι άλλες χρήσεις. Πίσω στο… μακρινό παρελθόν, προ 15ετίας η ρουμανική εταιρεία Εliade Tower, ιδιοκτήτρια του κτιρίου γραφείων, είχε αποκτηθεί το 2008 από την τότε Εurobank Properties AEEAΠ (την εποχή που συνυπήρχαν στην εταιρεία ο κ. Γιώργος Χρυσικός ως Διευθυντής Επενδύσεων, σημερινός αντιπρόεδρος της Eurobank κι επίσης διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Hospitality και ο Αριστοτέλης Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος σήμερα της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ) έναντι τιμήματος 26,25 εκατ. ευρώ και ήταν τότε πλήρως ανακαινισμένο και μισθωμένο.

Ένας «θεός» στις startup

-Όσοι έζησαν τις χρυσές εποχές της κινητής τηλεφωνίας σίγουρα θα θυμούνται το προσωνύμιο «θεός» για τον Γιώργο Κορωνιά. Ο επί σειρά ετών επικεφαλής της Vodafone, μετά την αποχώρησή από το τιμόνι του τηλεπικοινωνιακού ομίλου πέρασε από σαράντα κύματα – κυριολεκτικά λόγω και της σύντομης δραστηριοποίησής του στην ναυτιλία – ενώ τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα ενεργός στην αγορά των νεοφυών επιχειρήσεων. Ως επενδυτής σε ορισμένες από αυτές, όπως η Inaccess, είδε να αλλάζουν χέρια και να πωλούνται σε μεγαλύτερους ομίλους, ενώ άλλες αναζητούν τον βηματισμό τους. Είχε μάλιστα μπει και στην αγορά των κρυπτονομισμάτων με την Εxcelon Financial Services, αλλά και στις έξυπνες ενεργειακές λύσεις με τη Meazon παλαιότερα. Τώρα απέκτησε θέση στο ΔΣ της Acromove που ίδρυσαν και είναι επικεφαλής οι Αρτέμης (CEO) και ο Βαγγέλης Αχιλλόπουλος (CTO), ενώ στο ΔΣ συναντά κανείς τον Σπύρο Τραχάνη (επίσης επενδυτή σε σειρά τεχνολογικών εταιρειών), τον Τζo Κοστέλλο (πρώην CEO της Cadence) αλλά και των Θωμά Ρούμπα (πρώην Dionic). Η Acromove πρόσφατα υλοποίησε έργο για την Retail & More, συμφερόντων Νίκου Θ. Βαρδινογιάννη, που αναπτύσσει το δίκτυο των Carrefour στην Ελλάδα.

Το Χρηματιστήριο προσλαμβάνει

-Εάν θέλετε να γίνετε μέλος μιας φιλόδοξης ομάδας στελεχών που θα βγει στις αγορές και θα φέρει περισσότερες εταιρείες στο Χρηματιστήριο και περισσότερες εκδόσεις μετοχών και ομολόγων, μπορείτε να υποβάλετε την αίτησή σας σήμερα στην ΕΧΑΕ. Η διοίκηση της ΕΧΑΕ αναζητά «Senior Officer» για τη Διεύθυνση «Listings and Issuers Division» και θέλει μόνον τους καλύτερους!

Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης;

-Με μεγάλο ενδιαφέρον διάβασε η αγορά την εξαγορά μιας μικρής ενεργειακής εταιρείας από τη νέα διοίκηση της ΙΝΤΡΑΚΑΤ. H DNS Energy εξαγοράστηκε έναντι 15 εκατ. ευρώ, δηλαδή με τίμημα που αντιστοιχεί σε 30.000 ευρώ για κάθε αδειοδοτημένη μεγαβατώρα. Ρωτώ για να μη δημιουργούνται άδικες εντυπώσεις, γιατί στην αγορά κάποιοι -δυσαρεστημένοι, προφανώς- ψιθυρίζουν ότι στην DNS Energy πολύ πιθανόν να υπάρχουν μετοχικά συμφέροντα κάποιων - γνωστών από παλιά - προσώπων της εταιρείας.

Οι ελληνικές τράπεζες και οι ξένοι επενδυτές

-H Ελλάδα βρίσκεται κυριολεκτικά ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Η οικονομία της θα συνεχίσει να τρέχει με θετικούς ρυθμούς φέτος και του χρόνου τουλάχιστον. Οι μετοχές των συστημικών τραπεζών διαπραγματεύονται -όλες- κάτω από την τιμή των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, σήμερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας το σύνολο του τραπεζικού συστήματος της χώρας έχει αξία της τάξης των 10 δισ. ευρώ μόνο. Η Ελλάδα είναι η μοναδική αναδυόμενη -ακόμη- οικονομία με σταθερό νόμισμα το ευρώ και προοπτική αναβάθμισης. Δικαιολογημένο είναι λοιπόν το ενδιαφέρον των ξένων διαχειριστών που πηγαίνουν στην οδό Πανεπιστημίου και ρωτούν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πότε και πώς θα ξεκινήσει την αποεπένδυσή του. Η Κυβέρνηση θέλει, οι διοικήσεις των τραπεζών δεν μπορούν να έχουν αντίρρηση, επομένως το επόμενο τραπεζικό deal θεωρείται από αρκετούς στην αγορά ότι είναι ζήτημα χρόνου. Προφανώς όλα όσα συμβαίνουν αυτή την εποχή στην Ευρώπη, με τα σοβαρά προβλήματα μεγάλων τραπεζικών ομίλων, καθυστερούν τις εξελίξεις.

H στρατηγική του παλιού και η Credit Suisse

-Ένας παλιός διαχειριστής κεφαλαίων εξομολογήθηκε την κερδοσκοπική του στρατηγική: «Όταν βλέπω μια εταιρεία πρωτοσέλιδο στους Financial Times λόγων προβλημάτων που αντιμετωπίζει, τότε μπαίνω και αγοράζω είτε τις μετοχές της είτε τα ομόλογά της». Στην περίπτωση της Credit Suisse ωστόσο δεν έκανε το ίδιο κόλπο. «Η CS αντιμετωπίζει το κλασικό πρόβλημα των μεγάλων τραπεζών της περασμένης 20ετίας. Έχουν την έδρα τους σε μια χώρα (Ελβετία) αλλά η δραστηριότητά τους επεκτείνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Δικαιολογημένα λοιπόν η κεντρική τράπεζα της χώρας όπου εδρεύει, δεν παρεμβαίνει να τη σώσει και να πληρώσει για τα λάθη των θυγατρικών της». Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή σε λίγες μέρες ο νέος CEO της Credit Suisse, Urlich Kerner, θα ανακοινώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Ομίλου. Οι πιέσεις των αγορών διευκολύνουν τον CEO να ανακοινώσει σκληρά και δυσάρεστα μέτρα που, υπό κανονικές συνθήκες, δεν περνούσαν.