–Χαίρετε! Όπως ορθώς είχα προβλέψει, ως «σοφός ρεπόρτερ» που είμαι, μετά το Πάσχα που άνοιξε η αγορά (σταδιακά) τα κρούσματα ανεβαίνουν δεν ανεβαίνουν δεν θα… συγκινείται κανείς. Άρχισαν να… μην πουλάνε και στα δελτία ειδήσεων τα κακά νέα (ακόμα κι αυτά παλιώνουν, όσο κακά και να ‘ναι, και σταματούν να ενδιαφέρουν) και τώρα ασχολούμαστε όλοι με τις βόλτες. Οσονούπω και με τα μπάνια του λαού, από Σ.Κ. Στην εστίαση υπήρξε έκρηξη κρατήσεων, η οποία θα διατηρείται στα παραλιακά για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ όλοι περιμένουν την 15η Μαΐου. Το ωράριο θα πάει 12 τα μεσάνυχτα, στα μαγαζιά θα καταργηθούν τα παράξενα κλικ away κ.λπ. (σιγά που τηρούνται και τώρα…) και θα αρχίσουν οι χοροί (καταργούνται οι περιορισμοί στη μουσική).
-Εντύπωση, μαθαίνω, προκάλεσε η πληροφορία μου ότι ο πρωθυπουργός δεν θα κάνει -μεσούντος του θέρους- ανασχηματισμό, όλοι είχαν άλλη εντύπωση. Προσοχή στους ενδιαφερόμενους, ας μην υπάρξει χαλάρωση, γιατί ενίοτε οι άνθρωποι αλλάζουν γνώμη, ιδίως όταν προκαλούνται.
-Εχω μία απορία: τον κ. Καλογρίτσα τι τον ενοχλεί και δεν πάει να καταθέσει στη Βουλή, ο κορωνοϊός, το εμβόλιο του κορωνοϊού ή κάτι άλλο;
-Εχω μία δεύτερη απορία: μήπως μπορεί ένα κόμμα να ζητήσει να δοθούν στη δημοσιότητα τα κονδύλια (ποσά) που εδίδοντο επί ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ από τα ΕΛΠΕ για δαπάνες επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων; Υπό την έννοια ότι εκεί υπήρχε διοίκηση ελεγχόμενη από το κράτος, δηλαδή από την τότε κυβέρνηση. Ας το ζητήσει, βρε αδελφέ, το ΚΙΝΑΛ ας πούμε, που ούτε είναι κυβέρνηση σήμερα, ούτε ήταν και τότε. Θα γελάσουμε και τότε θα καταλάβουμε και πολλές σημερινές γκρίνιες.
-Το φιάσκο της Τράπεζας Αττικής είναι πρωτοφανές. Μαζί με την… Ξυλεμπορία είναι οι δύο εισηγμένες που, τελικά, δεν κατάφεραν να βγάλουν εγκαίρως ισολογισμό. Και η Ξυλεμπορία πουλάει παρκέ και μελαμίνες. Πώς να εμπιστευτείς μια τράπεζα που δεν πρόλαβε να βγάλει ισολογισμό; Κατά τα λοιπά, η Αττικής επιρρίπτει ευθύνες στην KPMG, λέγοντας πως αναμένει την ολοκλήρωση της σχετικής έκθεσης των ορκωτών ελεγκτών της KPMG. Οι ορκωτοί που καλούνται να υπογράψουν το πιστοποιητικό δεν έβγαιναν χθες στα τηλέφωνα των δημοσιογράφων, ενώ από την KPMG, ατύπως, απέδιδαν το θέμα σε «εσωτερικές διαδικασίες για τη διασφάλιση της ποιότητας του ελέγχου» με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Επιπλέον, σε πιο κλειστό κύκλο, έλεγαν πως άλλα είχαν συνεννοηθεί με την τράπεζα. Μην κουράζεστε, αγόρια. Απαράδεκτο και για την τράπεζα και για ελεγκτική εταιρία του club των big 4. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, η δωρεάν συμβουλή της στήλης είναι: αφήστε το crisis management, βγάλτε τον ισολογισμό όσο πιο γρήγορα μπορείτε και προσευχηθείτε να πιάσουν γρήγορα οι ζέστες και να αρχίσουν τα μπάνια. Στην Ελλάδα όλα ξεχνιούνται. Ακόμη και οι πιο δυσάρεστες ξεφτίλες.
-Αποχωρίζεται το κελεπούρι ο Οδυσσέας, καθώς η Prodea Investments αγοράζει το σύνολο των μετοχών τη εταιρίας Lamda Ilida Office S.M.S.Α., που έχει το κτίριο γραφείων «Ilida Business Center» στο Μαρούσι. Για deal done η συμφωνία έχει κάποιες ασάφειες, καθώς «η πώληση – μεταβίβαση θα ολοκληρωθεί μετά την πλήρωση συγκεκριμένων αναβλητικών αιρέσεων» ως τις 30.9.21, το δε «τίμημα για την αγορά των μετοχών θα ισούται με την αξία της καθαρής θέσης (NAV) της προς απόκτηση εταιρείας, όπως αυτή θα προσδιοριστεί σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους της ως άνω σύμβασης κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής».
-Το συγκεκριμένο κτίριο, που βρίσκεται δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο, έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που πιθανόν εξηγεί τις επιφυλάξεις της Prodea. Οικοδομήθηκε το 2003 και νοικιάστηκε από τη SIEMENS, ενώ σε αυτό ήταν και τα προσωπικά γραφεία των Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, όπως και της ναυτιλιακής εταιρίας τους. Τον Ιούνιο 2007 το ακίνητο αγοράστηκε από τη Eurobank Ergasias Leasing έναντι 40,8 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα με το ίδιο συμβόλαιο παραχωρήθηκε με χρηματοδοτική μίσθωση (sale and lease back) αξίας 47.1 εκατ. στην Blue Land Ανώνυμη Κτηματική Εταιρεία, των Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου.
-Ακολούθως προέκυψαν ορισμένες «πολεοδομικές ιδιορρυθμίες» (κατά την εμπνευσμένη έκφραση δικηγόρου) σε σχέση με το κτίριο και η συνέχεια δόθηκε στα δικαστήρια με το ζεύγος Αγγελοπούλου να κινείται κατά της Lamda και τη Eurobank να προσπαθεί με δικαστικές ενέργειες να προστατέψει τα δικά της συμφέροντα. Να μη σας κουράζω, τον Οκτώβριο 2016 εκδικάστηκε η υπόθεση και όλα αυτά τελειώνουν κάπου το 2018, καθώς στη σελίδα 3 των οικονομικών καταστάσεων της Lamda αναφέρεται ότι πήρε πίσω το κτίριο καταβάλλοντας το ποσό των 54 εκατ. Τη συνέχεια την ξέρετε.
-Αραβο-φιλανδο-ελληνική σύμπραξη στα φωτοβολταϊκά. Ο ενεργειακός κολοσσός των Εμιράτων στις ΑΠΕ, Masdar, σε κοινοπραξία με τη φιλανδική Taaleri Energia, θα αναπτύξει ηλιακό φωτοβολταϊκό έργο 65 MW στην περιοχή της Βοιωτίας. Στο project συμμετέχουν επίσης ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου και ο όμιλος Βασιλάκη, μέσω της Autohellas. Υπενθυμίζεται ότι το σχήμα Masdar – Taaleri πίσω στο 2019 είχε υπογράψει MoU με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για να εξετάσουν τις δυνατότητες της συνεργασίας με στόχο την κατασκευή και ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα, επικεντρώνοντας σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα.
-Έναν κάποιο προβληματισμό εντοπίζουν οι αντένες της στήλης στο ολλανδικό στρατόπεδο σε σχέση με το διοικητικό σχήμα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τις μελλοντικές προκλήσεις που έχει μπροστά του ο όμιλος.
-Λαϊκός (μικρο)καπιταλισμός: Η Πλαστικά Κρήτης προχώρησε στη δωρεάν διάθεση 1.507 ιδίων μετοχών σε εργαζομένους της. Με βάση την τιμή στο ταμπλό, η αξία των μετοχών αυτών είναι 27.000 ευρώ. Καθώς ο όμιλος στο τέλος του 2020 απασχολούσε 1.127 άτομα και η εταιρεία 457 άτομα αντίστοιχα, άντε οι τυχεροί να πήραν 1-2 κομμάτια έκαστος. Άμα είσαι χουβαρντάς…