–Χαίρετε, η παγκόσμια Κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην Ουκρανία οι οποίες έχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που σήμερα δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα τι θα συμβεί, καθώς όλα είναι έτοιμα απ’ όλους για στρατιωτική εμπλοκή, κάτι βεβαίως το οποίο ενίοτε λειτουργεί και αποτρεπτικά για να (μη) συμβεί. Στην Αθήνα το παρακολουθούν (τι άλλο να κάνουν;) γιατί βεβαίως αν μη τι άλλο επηρεάζει άμεσα τον εκλογικό τους σχεδιασμό λόγω της ενεργειακής κρίσης που μια πιθανή σύρραξη θα την επιτείνει -μαζί και την ακρίβεια- για αρκετούς μήνες ακόμα. Και ο ευρύτερος εκλογικός σχεδιασμός, ό,τι κι αν λένε, έχει ξεκινήσει, ακόμα κι αν ο Μητσοτάκης λέει ότι θα πάει σε κάλπες τον Απρίλιο του 2023 κάτι που ενδεχομένως να συμβεί. Το Σάββατο πάντως, τόσο ο ίδιος όσο και ο αρμόδιος υπουργός Βορίδης, «σκότωσαν» δημοσίως το σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου. Για τώρα ή και… για πάντα δεν ξέρω, στην πολιτική άλλωστε έχουμε βιώσει πολλά, ειδικά όταν έρχεται η ώρα… να ξυρίσουν τον γαμπρό.
Τέσσερις εξαγορές σε έξι εβδομάδες, πόσες σε 52;
-Οι εξελίξεις μέχρι τώρα επιβεβαιώνουν όσους υποστηρίζουν ότι φέτος θα έχουμε πραγματικό καταιγισμό επιχειρηματιών συμφωνιών. Σκεφτείτε ότι έχουμε διανύσει μόλις ενάμιση μήνα από το 2022 και σ’ αυτό το διάστημα των έξι εβδομάδων είχαμε τρία deal στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας με πρωταγωνιστές βαριά ονόματα της διεθνούς επιχειρηματικότητας, όπως και την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Αllianz. Ταυτόχρονα, έρχεται στο προσκήνιο το λεγόμενο και “μικρό Ελληνικό” στη Σαρωνίδα, μία επένδυση που θα υπερβεί τα 750 εκατομμύρια και για την οποία σημειώστε, ότι εκτός από την Vita Development πρέπει να συμμετέχει στο σχήμα και ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός των Υγειονομικών “Υγεία” που κατέχει την έκταση, καθώς προκύπτει ότι μοιράζονταν με τη Vita Development ακόμη και τα έξοδα για τους φακέλους της επένδυσης που κατατίθενται στο Enterprise Greece.
Η Ιntrum πουλάει πακέτο (κόκκινων) ξενοδοχείων
-Νέες δουλειές αναφύονται συνεχώς ακόμη και στο δύσκολο πεδίο των κόκκινων δανείων, όπου λίγο-πολύ οι μεγάλες συμφωνίες έχουν ήδη δρομολογηθεί. Εν αναμονή λοιπόν της συναλλαγής “Αριάδνη” της PQH (τα κόκκινα δάνεια των bad banks, όπου οι μη δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν 28 Φεβρουαρίου), προκύπτει μια ακόμα συναλλαγή που θα συγκεντρώσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Μας έρχεται από την Intrum, η οποία βγάζει σε διαδικασία πώλησης χαρτοφυλάκιο αποκλειστικά ξενοδοχειακών δανείων. Οι εγγυήσεις που συνοδεύουν το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο αφορούν καμιά 50αριά ξενοδοχεία διαφορετικών δυναμικοτήτων. To project φέρει την επωνυμία TETHYS και σύμβουλοι έχουν αναλάβει EY και Euroxx. Οι μη δεσμευτικές προσφορές πρόκειται να κατατεθούν στο τέλος Απριλίου.
Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ… ετοιμάζεται
-Δεν περιλαμβάνουν τα σχέδια της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έκδοση ομολόγου ύψους 200 εκατ. ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία με το δύσκολο περιβάλλον επιτοκίων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουμε κάποια αλλαγή στα σχέδια αναδιάρθρωσης του δανεισμού: Το πλάνο για το ομόλογο των 650 εκατ. παραμένει ενεργό, συζητείται και η σχετική διαδικασία ξεκινά φέτος και θα ολοκληρωθεί Ιανουάριο 2023. Η στήλη, για κάποιον μυστήριο λόγο, αρχίζει να σχηματίζει την εντύπωση ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα είναι το επίκεντρο μεγάλης επιχειρηματικής συμφωνίας που θα αλλάξει τις ισορροπίες στον κατασκευαστικό κλάδο, με καταλύτη τη διεκδίκηση της Αττικής Οδού.
Πατούν γκάζι για ΤΧΣ
-Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς σε μεγάλο βαθμό ολοκληρώθηκαν και στο υπουργείο Οικονομικών πατούν γκάζι για να τελειώνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα με το νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στην αγορά ήδη γίνονται κάποιες διακριτικές βολιδοσκοπήσεις προθέσεων για τον σύμβουλο που θα αναλάβει να οργανώσει το σχέδιο αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες. Αν καταλαβαίνω σωστά, δεν θα πλήξουμε ιδιαίτερα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
WOOD: Κέρδη 517 εκατ. φέτος η Μytilineos.
-Με νέο report η WOOD διατηρεί τη σύσταση BUY και την τιμή-στόχο 21 ευρώ για τη μετοχή της Μytilineos. Οι αναλυτές της WOOD προβλέπουν εφέτος αύξηση κερδοφορίας κατά 44% σε σχέση με το 2021, στα 517 εκατ. ευρώ και επισημαίνουν πως η ανάπτυξη της εταιρείας θα συνεχιστεί δυναμικά και μετά το 2022, καθώς εκτιμούν εκ νέου αύξηση της κερδοφορίας κατά σχεδόν 10% τον χρόνο από τα νέα υψηλά του 2022. Η εκτίμηση της WOOD για το EBITDA το 2023 και το 2024 είναι στα 561 εκατ. ευρώ και 607 εκατ. αντίστοιχα.
Στο report αναφέρεται ότι η Μytilineos θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με μέσο ρυθμό κοντά στο 25% για τα επόμενα χρόνια, λόγω μίας σειράς συγκριτικών πλεονεκτημάτων της εταιρείας σε σχέση με τον ανταγωνισμό, όπως το χαμηλό κόστος παραγωγής Αλουμινίου και Αλουμίνας, με τη Μytilineos να βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στους πιο φτηνούς παραγωγούς παγκοσμίως, το γεγονός ότι διαθέτει τον πιο αποδοτικό στόλο θερμικών μονάδων στην Ελλάδα, τη νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας που προστίθεται από φέτος κ.ά.
Μια δύσκολη χρηματιστηριακή εβδομάδα
-Τα εγχώρια δεδομένα είναι δεν είναι αρνητικά. Η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών σταθερά πάνω από 100 εκατ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης σε υψηλά 7ετίας και η Εθνική Τράπεζα οδεύει ολοταχώς προς τα 4 €/μτχ, επίπεδο στο οποίο η αγορά εκτιμά ότι θα γίνει το πρώτο placement. Τα ομόλογα της Safe Bulkers ξεκινούν το χρηματιστηριακό τους ταξίδι στην Αθήνα με ένα επιτόκιο 2,95%, ενώ σήμερα ολοκληρώνεται με απόλυτη επιτυχία η αύξηση κεφαλαίου της INTRAKAT μ’ έναν τρόπο που δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για καλύτερες μέρες στον Όμιλο. Το διεθνές περιβάλλον όμως δεν ευνοεί φιλόδοξους χρηματιστηριακούς στόχους. Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν μπορούν να πείσουν τις αγορές ότι ελέγχουν την έκρηξη των τιμών και η κατάσταση στην Ουκρανία συντηρεί το παιχνίδι της διεθνούς κερδοσκοπίας στις μεταφορές και στις τιμές των πρώτων υλών. Η τιμή του Αλουμινίου σταθερά πάνω από 3.000$ ο τόνος, ενώ ο μεγάλος παραγωγός Rusal είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο όλων των αντιποίνων που θα ανακοινώσουν οι Ευρωπαίοι ΑΝ τελικά οι Ρώσοι προχωρήσουν στο απονενοημένο διάβημα…
Η Ευρωπαϊκή Πίστη και η Ασφαλιστική μας αγορά…
-Τελικά ο 80χρονος Χρήστος Γεωργακόπουλος με τους ωραίους και πρωτότυπους λαιμοδέτες (παπιγιόν), σαγήνευσε τη Φιλίππα Μιχάλη της Allianz και την έπεισε να πληρώσει όχι 250 εκατ. (όπως είχε προαναγγείλει μόνο το Dark Room) αλλά… μόνο… 240 εκατ. ευρώ, ώστε η Allianz να αποκτήσει -καταβάλλοντας υψηλότατο premium επιπλέον της πρόσφατης σημαντικής ανόδου της τιμής μετοχής- το δίκτυο και τα χαρτοφυλάκια της Ευρωπαϊκής Πίστης. Η Allianz είναι καλή στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, η Ευρωπαϊκή Πίστη είναι καλή στις Γενικές Ασφαλίσεις και θα προσδώσει όγκο και μέγεθος στην Allianz, σε μια εποχή που όλα αλλάζουν στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά. Το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης των εργαζομένων του υπουργείου Οικονομικών που είχε υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την Ευρ. Πίστη -τώρα, ξαφνικά- γίνεται ισότιμος συνεταίρος με την Allianz, αλλά και την PIMCO κι αυτό μόνο καλά νέα είναι για το ΤΕΑ ΥπΟικ και τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών…
Η ΝΝ τώρα επιταχύνει την απορρόφηση της MetLife (Alico)
-To αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο (αν όχι νωρίτερα), θα έχει ολοκληρωθεί η πλήρης και λειτουργική απορρόφηση της MetLife από την ΝΝ. Ήδη όλα τα emails και τα ηλεκτρονικά συστήματα της MetLife έχουν την υπογραφή ΝΝ, σε λίγες μέρες κατεβαίνει η επιγραφή MetLife από τα κτίρια της και η κυρία CEO της ΝΝ, η Μαριάννα Πολιτοπούλου αναβαθμίστηκε σε CEO του νέου μεγάλου Ασφαλιστικού Οργανισμού. Η κυρία Πολιτοπούλου ανέλαβε τη διοίκηση της ΝΝ το 2016 (προερχόμενη από τον Τραπεζικό και όχι τον Ασφαλιστικό χώρο), στη χειρότερη στιγμή του Οργανισμού. Μέσα σε πεντέμισι χρόνια κατάφερε όχι μόνο να ανατρέψει τη ζημιογόνο πορεία (-25 εκατ. Ευρώ) σε κερδοφόρο (+25 εκατ. €) αλλά και να πείσει τους σφιχτοχέρηδες Ολλανδούς να επενδύσουν περισσότερα στη χώρα μας. Οι 400 εργαζόμενοι της NN θα ενωθούν με τους 200 εργαζόμενους της MetLife κάτω από ένα ενιαίο και γενναιόδωρο Κανονισμό, ενώ από το 2023 θα ενοποιηθούν και τα δίκτυα πωλήσεων 1.000 ασφαλιστών της ΝΝ με τους 400 ασφαλιστές της MetLife. Σε κάθε γενική διεύθυνση θα τοποθετηθεί ένας και ένας διευθυντής από κάθε οργανισμό, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης, ομαλή και απολύτως λειτουργική ενοποίηση…
Η Prodea πείσθηκε να κάνει το μεγάλο βήμα. Σύντομα…
-Άργησαν λίγο, αλλά το κατάλαβαν. Τώρα, τρέχουν. Mαθαίνω ότι η διοίκηση της Prodea Investments ανέθεσε σε μεγάλη συστημική Τράπεζα και σε ισχυρό επενδυτικό οργανισμό με πολύ καλές διασυνδέσεις με επενδυτές του εξωτερικού, να προχωρήσει σε placement των μετοχών της. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα περίπου το 10% των μετοχών της Prodea Investments θα τοποθετηθεί σε ισχυρά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού.
Ο ελληνικός τζόγος και οι παράπλευρες απώλειες…
-Είναι πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που αποκάλυψε, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) Δημήτρης Ντζανάτος. Αναδεικνύουν και ορισμένες παράπλευρες φορολογικές απώλειες. Οι Έλληνες, σύμφωνα με τον κ. Τζανάτο, «επένδυσαν» 1,8 δισ. ευρώ στον τζόγο. Ο on line στοιχηματισμός αυξήθηκε κατά 22% ενώ δεσπόζουσα θέση κατέχει φυσικά ο ΟΠΑΠ που ελέγχει μέσω της STOIXIMAN το 50% των συναλλαγών. Mέχρι εδώ, καλά. Διαβάζοντας όμως τον κατάλογο των εταιρειών που πρωταγωνιστούν στο παιχνίδι, αποκαλύπτεται μια εταιρεία η οποία στους 10 μήνες του 2021 πραγματοποίησε τζίρο 30 εκατ. ευρώ και μπράβο της. Η ίδια εταιρεία, ολόκληρο το 2020, είχε πραγματοποιήσει τζίρο μόλις 1,8 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο του χρόνου 15πλασίασε τον τζίρο της! Τι μεσολάβησε; Απλώς, αδειοδοτήθηκε! Πήρε νόμιμη άδεια και τώρα απλώς εμφανίζει τον τζίρο της. Αυτό όμως μας οδηγεί σε ορισμένα συμπεράσματα όσον αφορά τον τζίρο των προηγούμενων ετών. Μήπως ήταν μεγαλύτερος; Μήπως το Κράτος έχασε το 30% της φορολογίας αυτού του «μυστικού» τζίρου; Μήπως πρέπει να γίνει ένας αναδρομικός έλεγχος;
Πούντο, πούντο το δακτυλίδι…
-Και για να κλείσουμε με κάτι ανάλαφρο, τα καλά νέα είναι ότι ο Κωστής Πηλαδάκης το αγαπάει το κορίτσι (και τι κορίτσι, η Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου του Survivor!) και μπορεί και να πάμε σε κάτι πιο σοβαρό, τα κακά νέα είναι ότι είπε στη στήλη ότι τώρα δεν είμαστε για τέτοια, ακριβά δώρα και λούσα γιατί έχουμε τρεχάματα και μπερδέματα που κοιτάμε να τα φέρουμε βόλτα και να σώσουμε τις δουλειές. Συγγνώμη, Ναυσικά, από τη στήλη, δεν θέλαμε να σε… χαλάσουμε εκεί που λιώνεις στην πείνα στην Καραϊβική, είναι σήμερα και του Αγίου Βαλεντίνου…