search icon

dark room

Τα παράπονα του Τριωδίου στο ΚΙΝΑΛ, οι τοίχοι με τα αυτιά στα πλουσιόσπιτα, ο γάμος ΑΝΕΚ – Attica Group και τα όνειρα των «Μπάκων» στην κινητή τηλεφωνία

    –Χαίρετε, η κρίση στην Ουκρανία παίρνει δραματική τροπή με τον Πούτιν να ανάβει το «πράσινο φως» της εισβολής με μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση. Οι προβλέψεις είναι μάλλον δυσοίωνες για το πότε και πώς θα εκτονωθεί η κρίση, αφού ούτε οι Ρώσοι είναι πιθανό να κάνουν πίσω από την ώρα που «πάτησαν πόδι» […]

 

 

Χαίρετε, η κρίση στην Ουκρανία παίρνει δραματική τροπή με τον Πούτιν να ανάβει το «πράσινο φως» της εισβολής με μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση. Οι προβλέψεις είναι μάλλον δυσοίωνες για το πότε και πώς θα εκτονωθεί η κρίση, αφού ούτε οι Ρώσοι είναι πιθανό να κάνουν πίσω από την ώρα που «πάτησαν πόδι» στην Ουκρανία, ούτε φυσικά και όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να πάρουν πίσω τα οικονομικά μέτρα κατά του Πούτιν. Μάλλον το πιο σοφό θα είναι να συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το τι θα κάνουν με το επιπλέον ενεργειακό κόστος που θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά τους, κάτι που σκοπεύει να θέσει σήμερα και ο Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες.

Πρωθυπουργός-καρνάβαλος

-Πάμε τώρα στα πιο ζουμερά. Η αλήθεια είναι ότι εμμέσως εδέχθην παράπονα ως στήλη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη, επειδή (πάλι εμμέσως) έγραψα για «πληροφορίες ότι θα προταθεί σε τρικολόρε κυβέρνηση της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Βαρούφος) για «πρωθυπουργός-καρνάβαλος». Απαντώ στον συμπαθή πολιτικό που δεν τυγχάνει να γνωρίζω ότι: Πρώτον, στη ζωή χρειάζεται και λίγο χιούμορ, άρα μην τα παίρνει όλα τοις μετρητοίς. Δεύτερον, χαρακτήρισα μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-ΜΕΡΑ 24- ως «κυβέρνηση τριωδίου» άρα ο πρωθυπουργός της μοιραία δεν μπορεί παρά να είναι ο… βασιλιάς Καρνάβαλος. Τρίτον (και χειρότερο) θέλει γενικώς προσοχή για το τι λες, γιατί στο τέλος του τριωδίου καίνε τον βασιλιά Καρνάβαλο. Υ.Γ.: Για περισσότερες πληροφορίες και εξηγήσεις κ. N.A., Χαριλάου Τρικούπη 50, ενταύθα.

Και οι τοίχοι έχουν αυτιά και ειδικά στα πλουσιόσπιτα!

Γκρίνιες όμως (και μάλιστα συνεχώς εντεινόμενες) έχουμε και στον ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήλη να θεωρεί ότι έχουν να κάνουν με τις αποφάσεις Τσίπρα για τα συνεδριακά. Όχι, όχι, δεν αναφέρομαι στον Ευκλείδη (την Αριστόγατα) ή στον σταθερά γκρινιάρη Φίλη, αλλά σε αμιγώς «στενούς» του αρχηγού, Ολγα, Δημητράκη (γυαλίζει μάτι) κ.λπ. Προσοχή, και οι τοίχοι έχουν αυτιά, ειδικά στα πλουσιόσπιτα!

Εθνική Ασφαλιστική – CVC: Επιτέλους, τέλος

-Ξεκινάμε από τα νέα της αγοράς, με γρήγορες κοφτές μπαλιές: Σήμερα 24 Φεβρουαρίου αναμένονται να φθάσουν τα έγγραφα της DG Comp με την έγκριση για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC. Αμέσως θα εκκινήσει η διαδικασία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με τη μεταβίβαση των μετοχών να τοποθετείται χρονικά κάπου προς Απρίλιο με αρχές Μαΐου. Με την έγκριση της DG Comp μπαίνει τέλος σε ένα ψυχόδραμα, γιατί αν αυτό το μεταβατικό στάδιο διαρκούσε ακόμη έξι μήνες δεν θέλω να ξέρω τι θα γινόταν με την εταιρία.

Προχωρεί ο γάμος ΑΝΕΚ – Αttica Group

-Προχωρεί η συγχώνευση – απορρόφηση της ΑΝΕΚ με το Αttica Group. Η Τράπεζα Πειραιώς βιάζεται να τελειώνει και εκτός απροόπτου θα πρέπει να ολοκληρωθεί προς τον Μάιο -Ιούνιο. Αυτό φυσικά αν δεν ανακύψουν έκτακτα προβλήματα καθώς οι αρχικές προθέσεις της Πειραιώς ήταν να τελειώσει η σχετική διαδικασία πριν από το τέλος του 2021. Οπότε λέμε «εκτός απροόπτου», γιατί στην αγορά κυκλοφορεί ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα μεταξύ μετόχων, με νομικές διαστάσεις.

Καταλύτης για το Ελληνικό η Αττική Οδός

-Μεγάλα σχέδια φαίνεται ότι υπάρχουν στη Lamda Development. Μου λένε ότι η εταιρία είναι σε συζητήσεις με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών για να χρηματοδοτήσει την εκπόνηση μελέτης ώστε η Αττική Οδός να επεκταθεί μέχρι το Ελληνικό. Μιλάμε για ένα τεράστιο project, μεγάλου κόστους, το οποίο αν υλοποιηθεί κάποια στιγμή στο μέλλον θα είναι καταλυτικής σημασίας για τις προοπτικές του όλου project στο Ελληνικό.

Τώρα Μπάκος – Καϋμενάκης και στην κινητή τηλεφωνία

-Μπορεί να μην το καταλάβατε (ακόμη) αλλά αποκτήσαμε τέταρτο «παίκτη» στην αγορά κινητής τηλεφωνίας. Η Volton των Μπάκου – Καϋμενάκη είναι ο νέος εικονικός πάροχος (πρόκειται για εταιρείες που δεν διαθέτουν τηλεπικοινωνιακές υποδομές, αλλά μισθώνουν το δίκτυο κάποιου παρόχου κινητής) της αγοράς καθώς εξασφάλισε σχετική συμφωνία με τη Vodafone. Τώρα μένει να φανεί εάν θα επιβεβαιωθούν όσοι υποστηρίζουν πως υπάρχει χώρος για νέους παίκτες στην αγορά και πως ο ανταγωνισμός θα σπρώξει τις τιμές παρακάτω. Και, βεβαίως, τι είδους προγράμματα θα προσφέρει η Volton και πώς θα συνδυαστεί με τη δραστηριότητα που έχει αναπτύξει στην Ενέργεια. Δραστηριότητα όχι ιδιαίτερα πετυχημένη μέχρι σήμερα, καθώς η εταιρεία των Μπάκου – Καϋμενάκη, που στο πρόσφατο παρελθόν εξαγόρασε από τον όμιλο Καράτζη τη (ζημιογόνο) ΚΕΝ, εμφανίζεται να βρίσκεται υπό πίεση με σημαντικές οφειλές προς ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Τα ενεργειακά κανόνια και το τελευταίο καταφύγιο

-Με την ευκαιρία που ήρθε η κουβέντα στις εταιρίες ενέργειας, σημειώστε ότι η ΡΑΕ ακούω πως άρχισε να ζορίζει τους παρόχους να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Πώς θα γίνει αυτό δεν το γνωρίζω καθόλου, καθώς μιλάμε για περίπου 400 εκατ. χωρίς τις οφειλές προς ΟΤΑ. Θυμάστε που γράφαμε προσφάτως ότι στις τράπεζες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για μια – δύο εταιρίες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, από αυτές που δεν διαθέτουν υποδομές παραγωγής ρεύματος; Λοιπόν αν – ο μη γένοιτο – επιβεβαιωθούν οι φόβοι των τραπεζών και αρχίσουν τα κανόνια, η πελατεία από τις εταιρίες που θα καταρρεύσουν θα περάσει στο πελατολόγιο της Εlpedison. Kι αυτό επειδή η ΡΑΕ έχει επιβάλλει στις εταιρίες να αναλαμβάνουν εκ περιτροπής τον ρόλο του τελευταίου καταφυγίου για τους πελάτες, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της αγοράς. Τώρα είναι η σειρά της Εlpedison, η οποία αν έχουμε κανόνια ως 31/12/22, θα αναλάβει τους πελάτες των εταιριών που θα κατεβάσουν ρολά. Το 2023, η σκυτάλη περνά σε άλλα χέρια.

Το ομόλογο (;) της ΙΝΤΡΑΚΑΤ και η αναταραχή στην αγορά

-Οφείλω να παραδεχθώ ότι αιφνιδιάστηκα. “Είσαι σίγουρος;” ρώτησα την πηγή μου. “Ναι”, απάντησε κατηγορηματικά, “έτσι λένε”. Η πηγή υποστήριζε με βεβαιότητα ότι η ΙΝΤΡΑΚΑΤ σχεδιάζει έκδοση ομολογιακού δανείου 100 με 120 εκατ. και μάλιστα πριν από το καλοκαίρι. Ο δισταγμός της στήλης να “καταπιεί’ με άνεση τη συγκεκριμένη πληροφορία για το ομόλογο της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, προήλθε λόγω της κατάστασης στην αγορά. Ποια τράπεζα σε αυτήν τη συγκυρία θα αναλάβει το ρίσκο να βγάλει εταιρικό ομόλογο; Πόσο μάλλον όταν ακούγεται στην αγορά ότι στην τελευταία έκδοση (αυτήν της ναυτιλιακής του Πόλυ Χατζηιωάννου) χρειάστηκε να επιστρατευτούν πρόσθετες δυνάμεις (σε βαθμό που ανησύχησε ένας μεγάλος τραπεζίτης) για να συγκρατηθούν οι αποδόσεις εντός του εύρους και να φτάσουμε στο happy end. Οπότε σας τα είπα όλα και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα. Πάντως η ΙΝΤΡΑΚΑΤ πάει καλά, πήρε ένα τρίτο έργο μέσα στον μήνα, μικρού προϋπολογισμού αλλά για μια εταιρεία του μεγέθους της ΙΝΤΡΑΚΑΤ κάθε έργο έχει τη δική του σημασία. Η εταιρία συμμαχεί σε ισχυρές κοινοπραξίες και διεκδικεί μερίδιο στον κατασκευαστικό οργασμό της επόμενης εποχής.

Οι εργολάβοι, οι χαμηλές εκπτώσεις και η νέα εποχή… της τροχοβίλας

Κι αφού περάσαμε στις κατασκευές, η Κυβέρνηση (με λεπτούς αλλά εύστοχους χειρισμούς) τα κατάφερε και… ίσιωσε τους εργολάβους. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των έργων που δημοπρατήθηκαν τις τελευταίες μέρες είναι οι πολύ χαμηλές εκπτώσεις της τάξης του 6%, έως το πολύ 8%. Τα έργα έχουν δημοπρατηθεί με κατ` αποκοπή τίμημα ενώ ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της μελετοκατασκευής (ενίοτε είμαι και γλωσσοπλάστης ο μπαγάσας- πώς λέμε τροχοβίλα και δεν ενοχλεί κανέναν). Το «κατ’ αποκοπή τίμημα» (δηλαδή, όχι με τιμολόγιο) βάζει φραγμό στις επαναλαμβανόμενες παρατάσεις και τις παράλογες διεκδικήσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευής κάθε έργου. Τα έργα θα υλοποιηθούν με μελέτη-κατασκευή. Αυτό σημαίνει ότι οι οριστικές μελέτες θα γίνουν από τον ανάδοχο κι επομένως η υλοποίηση κάθε έργου θα είναι ευκολότερη και συντομότερη. Αυτό πρέπει να είναι το μέλλον των Δημοσίων Έργων: Μικρότερος χρόνος ωρίμανσης έργων από την αναθέτουσα αρχή, σφιχτοί χρόνοι δημοπράτησης, πιο “σοφές” εκπτώσεις, μετάθεση της μελέτης στον ανάδοχο, σαφές χρονοδιάγραμμα.

Έχεις γράμμα… από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

-Δυο επιστολές με οδηγίες έλαβαν χθες οι εισηγμένες εταιρίες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η μια (που έλαβαν οι μεγάλες εταιρίες) αφορά τις γνωστοποιήσεις μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης (θέματα ΕSG) που πρέπει να κάνουν οι εταιρίες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το άρθρο 8 του κανονισμού Taxonomy που φέτος εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Η δεύτερη που εστάλη σε όλες τις εταιρίες του ΧΑ αφορούσε την εταιρική διακυβέρνηση με έμφαση στις Επιτροπές Ελέγχου με σχετικές οδηγίες.

Η «έξυπνη» Ελλάδα πάει Μπαρτσελόνα

Eίναι το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός στον χώρο της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. To Mobile World Congress της Βαρκελώνης συγκεντρώνει ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η Ευρώπη της νέας εποχής. Φέτος η Ελλάδα είναι ο πιο «sexy» επενδυτικός προορισμός, με όλα όσα λέγονται κι ακούγονται (βλ. Timotheus Höttges, Jamie Dimon, Facebook, Google κ.λπ.). Στη Βαρκελώνη θα στήσουν περίπτερο όχι μία ούτε δύο αλλά 42 εταιρείες του κλάδου, με επιπλέον φετινές προσθήκες την Ιntrakom Telekom αλλά και την Αdapit. Από την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε πολλά να πούμε όχι μόνο για τα εντυπωσιακά επιτεύγματα της τεχνολογίας, αλλά κυρίως για πολλές επιχειρηματικές συμφωνίες που θα κλείσουν μέσα στην περιβόητη La Sagrada Família στην περιοχή Poblet της πάντα όμορφης Βαρκελώνης…

Entersoft: νούμερα εντυπώσεις και… αναμνήσεις

Άφησε καλές εντυπώσεις σε Έλληνες και ξένους αναλυτές, η διοικητική ομάδα της Entersoft, κατά την προχθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων και των προοπτικών. Σύντομες, συγκεκριμένες απαντήσεις από ανθρώπους που ήξεραν τι έλεγαν και πού πατούσαν. Αξιοσημείωτος ο εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός ξένων αναλυτών και διαχειριστών για μια μεσαία εταιρεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Μάθαμε ότι το λειτουργικό περιθώριο κέρδους της Entersoft κυμαίνεται στο 37,5%, το καθαρό περιθώριο κέρδους στο 20% και ότι η εταιρεία έχει 8 εκατ. ευρώ στο ταμείο, διαθέσιμα για εξαγορές και στρατηγικές συμμαχίες. Από τα 25 εκατ. ευρώ του τζίρου τα 4 προέρχονται από τα Βαλκάνια. Το σημαντικό είναι ότι στη διοικητική ομάδα της Entersoft συμμετέχουν σήμερα στελέχη του κλάδου της Πληροφορικής που έζησαν την «τρελή» χρηματιστηριακή εποχή του 1999-2000 από άλλα μετερίζια (Computer Logic, Softone κ.λπ.). Τότε που οι χρηματιστηριακές αποδόσεις κάλπαζαν αλλά η πραγματική δουλειά έμενε πίσω. Έπαθαν κι έμαθαν. Γι’ αυτό προχθές ακούγαμε συνετές, συνεσταλμένες εκτιμήσεις και προβλέψεις που γι’ αυτό και μόνο είχαν τεράστιο ενδιαφέρον…

Exit mobile version