-Χαίρετε, είπαμε από χθες ότι μπορεί η υπόθεση της επιστροφής των Μαρμάρων να πηγαίνει καλά, αλλά ο Μητσοτάκης δεν θέλει – και λογικά – να φέρει σε δύσκολη θέση τον Στάρμερ, με τον οποίο έχει αναπτύξει μία καλή σχέση από την εποχή που ο Βρετανός πολιτικός ήταν στην αντιπολίτευση. Τα υπόλοιπα για τις επαφές του πρωθυπουργού τα διαβάσατε, αλλά νομίζω ότι από την επίσκεψη αυτή «άνοιξε» ένα θέμα σοβαρό που θα μας απασχολήσει αρκετά τις επόμενες ημέρες.

Τράπεζες

-Λοιπόν, προχθές ο Κ.Μ στο Λονδίνο, απαντώντας σε ερωτήσεις επενδυτών αν θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των τραπεζών, απάντησε αρνητικά (προς τέρψιν των αγορών). Χθες ο Ανδρουλάκης κατέθεσε μία πρόταση νόμου ή τροπολογία τέλος πάντων που προβλέπει φορολόγηση των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών με 5% επί των κερδών τους, ήτοι να μαζέψει το Δημόσιο περί τα 200 εκατ. ευρώ, αν υπολογίσει κανείς ότι η κάθε μία εξ αυτών θα βγάλει κέρδος φέτος περί το 1 δισ. ευρώ. Εδώ λοιπόν υπάρχει ένα θέμα πολιτικό προς επίλυση γιατί ο κόσμος δικαίως αναρωτιέται γιατί ο Κ.Μ απέρριψε τη φορολόγηση σε υπερκέρδη τραπεζών, σε αντίθεση με ό,τι έκανε στα διυλιστήρια από τα οποία μάζεψε περί τα 300 εκατ. ευρώ. Η απάντηση λοιπόν του Μ.Μ είναι ότι με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που ισχύει στην ΕΕ, ένα κράτος δεν μπορεί να πάρει μέρος των κερδών μιας επιχείρησης και να τα χρησιμοποιήσει ως δαπάνη υπέρ μίας κοινωνικής ομάδας, όπως έγινε προσφάτως με τα έσοδα από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί και την επόμενη εβδομάδα ο Κ.Μ να κάνει κάποια κίνηση που σε χρήμα μπορεί να κοστίσει αρκετά περισσότερο στις τράπεζες από τα 200 εκατ. ευρώ που θα στοίχιζε η φορολόγησή τους με ένα επιπλέον 5% (Ανδρουλάκης). Πρόκειται να εξαγγείλει μία νομικώς συμβατή διαδικασία με την οποία οι τράπεζες θα περικόψουν τις άγριες προμήθειες που χρεώνουν στους καταναλωτές, ακόμα και για έναν καφέ που πας να πάρεις με κάρτα, ενώ ταυτοχρόνως κρατούν τα επιτόκια καταθέσεων χαμηλότερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες. Η πηγή μου λοιπόν επ’ αυτού μού είπε ότι εντός των επόμενων ημερών «οι τραπεζίτες θα νιώσουν για τα καλά τον λογαριασμό και θα λάβουν την κρυάδα, μετά τις χαρές του Λονδίνου». Ας περιμένουμε.

Μεταναστευτικό και retreat για την Άμυνα

-Το παρασκήνιο λοιπόν όπως σας είπα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι και τόσο μεγάλο από την Downing Street, όπου βρέθηκε χθες ο Κ.Μ, το βασικό για εμάς ήταν ο Στάρμερ να μην έχει θέμα με μια δυνητική συμφωνία που είναι στα σκαριά από το 2025. Μου λένε άνθρωποι που ήταν παρόντες στη συζήτηση ότι οι Βρετανοί μίλησαν πολύ για το μεταναστευτικό που τους ανησυχεί, καθώς δέχονται πίεση με βάρκες και δεν έχουν βρει ένα ικανοποιητικό μοντέλο διαχείρισης - μετά το φιάσκο του να στέλνουν μετανάστες στη Ρουάντα. Μαθαίνω ότι είναι πιθανό ο Μητσοτάκης και ο Στάρμερ να τα ξαναπούν σε κάνα τρίμηνο, εφόσον ο Βρετανός πρωθυπουργός δώσει το «παρών» σε ένα άτυπο retreat ηγετών που θα διοργανώσει ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις αρχές Φεβρουαρίου με θέμα την Αμυνα. Γενικώς, η τάση είναι να μειωθεί η διάρκεια των επίσημων συνόδων και να πάμε σε ένα μοντέλο περισσότερων και συχνότερων ανεπίσημων συναντήσεων των ηγετών.

Από τους FT στον Ανδρουλάκη

-Μπορεί να μην ανακοινώθηκε, αλλά χθες το πρωί ο Κ.Μ πήρε πρωινό καφέ με το editorial board των Financial Times στο Λονδίνο, όπου συζήτησαν για πολλά και διάφορα πράγματα, μεταξύ των οποίων και για τη μεγάλη ρευστότητα στην Ευρωζώνη, όπου η γαλλική κυβέρνηση καταρρέει και η Γερμανία πάει σε πρόωρες εκλογές. Κυρίαρχο θέμα, οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες μετά την εκλογή Τραμπ για τη στρατηγική αυτοάμυνα.

Ελληνοτουρκική υποψηφιότητα

-Ολοκληρώνεται με επιτυχία μια πολύμηνη διπλωματική μάχη που δόθηκε στον ΟΑΣΕ για την προώθηση της ελληνοτουρκικής υποψηφιότητας του Φ. Σινιριόγλου και της Μ. Τελαλιάν για δύο κορυφαίες θέσεις του Οργανισμού. Ήδη στη Βιέννη πέρασε τόσο από την προκαταρκτική επιτροπή όσο και το Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ το πακέτο των τεσσάρων κορυφαίων θέσεων. Για τη θέση του ΓΓ ο Φ. Σινιριόγλου, για την επικεφαλής του ODIHR η Μ. Τελαλιάν, για τον Ύπατο Εκπρόσωπο για τις μειονότητες HENM ο Ολλανδός Κ. Καμπ και ο Νορβηγός για την ελευθερία των ΜΜΕ RFOM. Έτσι, είναι πλέον τυπική διαδικασία η επικύρωση της απόφασης την Παρασκευή στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 57 χωρών-μελών του ΟΑΣΕ, παρουσία και των Γ. Γεραπετρίτη και Χ. Φιντάν, οι οποίοι είχαν αναλάβει την πρωτοβουλία για την προώθηση της κοινής υποψηφιότητας. Η διαδικασία αυτή δεν ήταν καθόλου εύκολη, καθώς ο ΟΑΣΕ -λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία- αποτελεί «κινούμενη άμμο» και χρειάστηκε μεγάλη διπλωματική προσπάθεια και από τους δύο υπουργούς εξωτερικών και από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας μας στον ΟΑΣΕ.

Πρεσβεία στο οικόπεδο Ατατούρκ

- Πολύ καλή ατμόσφαιρα ήταν, όπως μας μεταφέρουν, στη χθεσινή συνάντηση του Πολιτικού Διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας που έγινε στην Αθήνα, με επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών την υφυπουργό Εξωτερικών Αλ. Παπαδοπούλου και τον ομόλογό της Μ.Κ. Μποζάι. Τα μεγάλα θέματα μπορεί να περιμένουν για... καλύτερες ημέρες και έτσι ο Πολιτικός Διάλογος ασχολείται με θέματα πιο «ταπεινά», αλλά ιδιαίτερα σημαντικά. Μαθαίνουμε ότι από ελληνικής πλευράς τίθεται το θέμα που εκκρεμεί όχι μία, όχι δύο δεκαετίες, αλλά σχεδόν έναν αιώνα. Αφορά την άδεια για ανέγερση ελληνικής πρεσβείας στο οικόπεδο που είχε παραχωρήσει ο Κεμάλ Ατατούρκ στον Ελ. Βενιζέλο το 1930! Και φυσικά υπάρχει και το θέμα της άδειας για νέο κτήριο του Ελληνικού Γενικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη που πλέον ασφυκτιά στο παλιό κτήριο, μια και είναι πια το μεγαλύτερο ελληνικό Γενικό Προξενείο στον κόσμο. Και φυσικά τέθηκαν και κάποια άλλα ζητήματα που αφορούν την ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη. Η τουρκική πλευρά έθεσε τα γνωστά θέματα για τη μουσουλμανική μειονότητα, αλλά δόθηκαν απαντήσεις με στοιχεία μάλιστα. Πάντως, αυτό που έκανε εντύπωση ήταν η αγωνία των Τούρκων διπλωματών για τις εξελίξεις στη Συρία που αναδεικνύεται σε ένα ακόμη καυτό μέτωπο στα πολλά που έχει ανοίξει η Τουρκία…

Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο

-Η πληροφορία έρχεται από καλή και αξιόπιστη πηγή: Το κτήριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στις αρχές της Συγγρού έχει βγει στην αγορά προς πώληση. Κατά την πηγή δεν είναι γνωστό αν έχει ανατεθεί επισήμως, πάντως αρμοδίως “χτύπησαν πόρτες” σε δυνητικά ενδιαφερόμενους επενδυτές. Ούτως ή άλλως ένα κτήριο τέτοιων προδιαγραφών δεν απευθύνεται στον καθένα. Οπότε, αν ξεκίνησε η βολιδοσκόπηση...

Αγορές ιδιωτικών σχολείων: Έπεται συνέχεια

-Τα εκπαιδευτήρια Πλάτων είναι το πέμπτο κατά σειρά ιδιωτικό σχολείο (μετά Μωραΐτη, Κωστέα-Γείτονα, Δούκα και International School of Athens που αλλάζει μετοχική βάση και περνά σε οργανισμούς που ελέγχουν μεγάλο αριθμό σχολείων. Με την αλλαγή ιδιοκτησίας στα εκπαιδευτήρια Πλάτων, ένα σχολείο με ιστορία από το 1969 εμφανίζεται στη χώρα μας η βρετανική ISP, ενώ έχουν προηγηθεί οι Inspired, Cognita και Dukes. Σημειώστε πως το κύμα των εξαγορών ιδιωτικών σχολείων δεν έχει τελειώσει, καθώς έπεται συνέχεια με μικρότερα σχολεία και όχι απαραιτήτως στην Αθήνα.

Κάθε λιμάνι και καημός… έστω και κινεζικός

-Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος που αποκαλύπτει στο best seller βιβλίο της με τίτλο «Ελευθερία», η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για την εποχή που το Grexit ήταν στο τραπέζι των συζητήσεων, είναι ότι δέχθηκε ισχυρές πιέσεις... από την Κίνα για να μείνει η Ελλάδα στο Ευρώ. Το κινεζικό ενδιαφέρον φυσικά δεν προκλήθηκε από κάποιο ιδιαίτερο αίσθημα φιλελληνισμού, αλλά για την προστασία της μεγαλύτερης επένδυσης των Κινέζων στην Ελλάδα, που ήταν και παραμένει το Λιμάνι του Πειραιά. Αν πετούσαν τη χώρα έξω από τη ζώνη του Ευρώ, όχι μόνον θα δημιουργούνταν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του λιμανιού, αλλά και θα υποβαθμιζόταν η επένδυσή τους στον ΟΛΠ, αφού δεν θα μπορούσε να είναι πύλη εισόδου στην ΕΕ για τα ασιατικά προϊόντα.

Η αβεβαιότητα επηρέασε (και) το συνέδριο του ΧΑ

-Τραπεζίτες, δικηγόροι, σύμβουλοι ακόμη κι ένας... γνωστός head hunter περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των συμμετεχόντων στις παρουσιάσεις των εισηγμένων εταιρειών στα πλαίσια του συνεδρίου της Morgan Stanley στο Λονδίνο. Η αλήθεια είναι ότι για τους περισσότερους Ευρωπαίους διαχειριστές κεφαλαίων, το μεγάλο ζήτημα και επενδυτικό αίνιγμα δεν είναι πόσα μπορούν να κερδίσουν από την Ελληνική Κεφαλαιαγορά, αλλά πόσα κινδυνεύουν να χάσουν εξαιτίας της πολιτικής κρίσης στη Γαλλία και της πολιτικής αστάθειας στη Γερμανία. Αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας, μαζί με τις επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ, έχει επηρεάσει προφανώς το κλίμα στις εκδηλώσεις για το Ελληνικό Χρηματιστήριο κι όχι μόνο στο Λονδίνο, αλλά και χθες στην Πράγα στο αντίστοιχο event της Wood. Την επόμενη εβδομάδα η σκυτάλη περνά στη Νέα Υόρκη για το συνέδριο της Capital Link.

Ο Ν. Σταθόπουλος στο «πάνθεον»

-Ο Νίκος Σταθόπουλος, που έχει συνδέσει το όνομά του με την BC Partners, ένα από τα πλέον επιτυχημένα επενδυτικά funds στον κόσμο με κεφάλαια άνω των 50 δισ. ευρώ, κέρδισε μια διεθνή αναγνώριση από το Private Equity News, μέλος του group της Wall Street Journal. Συγκεκριμένα, το Private Equity News κατέταξε τον Σταθόπουλο ανάμεσα στους 50 πιο επιδραστικούς επενδυτές παγκοσμίως. Η λίστα περιλαμβάνει τους κορυφαίους του κλάδου, αντανακλώντας τη δυναμική και την επιρροή αυτών που διαμορφώνουν το μέλλον και τις τάσεις των αγορών.

Σε θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο η Attica Συμμετοχών

-Σαλπάρει, τρόπος του λέγειν, για Λονδίνο στις αρχές του 2025 η διοίκηση της Attica Συμμετοχών. Η εισηγμένη προγραμματίζει να πραγματοποιήσει στη βρετανική πρωτεύουσα παρουσιάσεις σε διεθνείς επενδυτές τον προσεχή Ιανουάριο, προφανώς με το βλέμμα σε placement μόλις το επιτρέψει η συγκυρία. Σημαντικό ρόλο στο roadshow που ήδη προετοιμάζεται θα έχει φυσικά και το λονδρέζικο fund Blantyre Capital, βασικός μέτοχος της Attica Συμμετοχών. H εταιρεία περιλαμβάνεται στις εισηγμένες με περιορισμένη μετοχική διασπορά καθώς η STRIX Holdings που ελέγχεται από την Blantyre κατέχει το 86,7% του μετοχικού κεφαλαίου και κατά καιρούς έχει αναφερθεί πως εξετάζει διάφορες επιλογές για να πετύχει την πλήρωση των κριτηρίων διασποράς του ΧΑ και να αυξήσει την εμπορευσιμότητα της μετοχής. Πέραν των άλλων ο όμιλος υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα άνω του 1 δισ. ευρώ με επίκεντρο την ανανέωση του στόλου του που σήμερα με τα εμπορικά σήματα Superfast Ferries, Blue Star Ferries, Hellenic Seaways και ΑΝΕΚ αριθμεί 43 πλοία. Ήδη έχει συμφωνήσει για τη μακροχρόνια ναύλωση με δικαίωμα αγοράς 2 νέων πλοίων «πράσινης» τεχνολογίας που θα παραδοθούν το 2027 και απέκτησε το ταχύπλοο πλοίο «High Speed 3» (πρώην Thunder). Παράλληλα έχει επεκταθεί και στον ξενοδοχειακό τομέα με μονάδες σε Νάξο, Τήνο. Με την ΑΝΕΚ και τις θυγατρικές της να ενσωματώνονται για πρώτη φορά στα αποτελέσματα του 9μήνου 2024, η Attica Συμμετοχών εμφάνισε σημαντική βελτίωση στις οικονομικές της επιδόσεις. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου για το συγκεκριμένο διάστημα αυξήθηκε κατά 27,4% (στα 593 εκατ., από 465,6 εκατ.), αντίθετα τα EBITDA και τα κέρδη μετά από φόρους μειώθηκαν κατά 23% (στα 93,5 εκατ.) και 24% (στα 45,3 εκατ.) αντίστοιχα σε σχέση με το περυσινό 9μηνο. Αιτία τα μη επαναλαμβανόμενα έξοδα (ενδεικτικά το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το κόστος αναβάθμισης των πλοίων κ.ά.) που σχετίζονται με τη συγχώνευση και τη λειτουργική ενσωμάτωση της ΑΝΕΚ, ύψους 18,5 εκατ. Επιπλέον, το λειτουργικό κόστος επηρεάστηκε και από την επιβάρυνση για αγορά δικαιωμάτων ρύπων, ύψους 14,1 εκατ.

Η αγορά θέλει. Μπορεί όμως;

-Η προχθεσινή αισιόδοξη και δυναμική συνεδρίαση έδωσε μια άνοδο +2,21% για τον Γενικό Δείκτη. Αυτή η άνοδος ήταν και η μεγαλύτερη της χρονιάς. Δεν μπορεί περισσότερο η σημερινή Ελληνική Κεφαλαιαγορά. Κι αυτό φάνηκε χθες. Η συνεδρίαση ξεκίνησε αισιόδοξα για να συνεχίσει στο προχθεσινό ανοδικό μοτίβο. Ο Γενικός Δείκτης έφτασε μέχρι τις 1.436 μονάδες (+0,79%), εκεί όμως κατάλαβε ότι οι δυνάμεις του τον εγκατέλειψαν και διολίσθησε μέχρι 1.429,22 μονάδες (+0,34%). Τράπεζες και JUMBO ήταν οι χθεσινοί πρωταγωνιστές. Από τα 30 εκατ. μετοχές που διακινήθηκαν χθες, τα 23,4 εκατ. αφορούσαν τραπεζικούς τίτλους. Η Εθνική έδειξε μια άνεση και σκαρφάλωσε στα 7,2 ευρώ (+ 3,69%), Alpha Bank και Eurobank ακολούθησαν όχι με τον ίδιο ενθουσιασμό αλλά με άνοδο της τάξης 1,6% και η Piraeus έμεινε από δυνάμεις αφού έκλεισε με κέρδη +0,3% στα 3,64 ευρώ. Η Jumbo ξεχώρισε με +3,2% στα 25,8 ευρώ, η Aegean ακολούθησε με +1,80% και ΟΤΕ με +0,93%. Στο υπόλοιπο ταμπλό, οι επενδυτές είχαν διάθεση ρευστοποίησης για να κλειδώσουν τα κέρδη προηγούμενων ημερών. Μ’ αυτά και μ’ αυτά η αξία των συναλλαγών ανέβηκε στα 137,16 εκατ. ευρώ, με λίγα πακέτα αξίας 5,6 εκατ. ευρώ.

Η Γερμανία πέφτει, ο DAX ανεβαίνει

-Μέσα στους πολλούς πονοκεφάλους των διαχειριστών κεφαλαίων, αυτή την εποχή είναι και το Γερμανικό Χρηματιστήριο. Η γερμανική οικονομία -για 2η διαδοχική χρονιά- εμφανίζει αρνητική ανάπτυξη, οι τιμές ανεβαίνουν, οι απεργίες πληθαίνουν, μεγάλες βιομηχανίες απειλούν να κλείσουν εργοστάσια και -κόντρα σε όλα τα ανωτέρω- ο δείκτης DAX του Γερμανικού Χρηματιστηρίου, πέτυχε χθες ένα ιστορικό ορόσημο, σπάζοντας το όριο των 20.000 μονάδων για πρώτη φορά. Από την αρχή του έτους έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 20%. Δεν είναι η κερδοφορία των εταιρειών που ανεβάζει τις τιμές στο Γερμανικό Χρηματιστήριο. Δεν είναι η ανάπτυξη. Είναι η προθυμία των επενδυτών να πληρώσουν ακριβότερα για τις ίδιες μετοχές. Ο δείκτης τιμής προς κέρδη (P/E) του DΑΧ αυξήθηκε από 12,3 τον Ιανουάριο σε 15,2 σήμερα. Κατά μία παράξενη συνάρτηση, ο DAX παίρνει δύναμη από τα διαδοχικά πάρτι στη Wall Street. Η κεφαλαιοποίηση του Αμερικανικού Χρηματιστηρίου αντιπροσωπεύει πλέον το 74% του MSCI World Index, ένα νέο υψηλό όλων των εποχών. Από το τέλος της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί κατά περίπου 25 μονάδες. Αντιθέτως, το μερίδιο της Ευρώπης κατά περίπου 15 μονάδες και οι επενδυτές πιστεύουν ότι πρέπει να καλύψουν αυτή τη μεγάλη απόσταση. Ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 έχει προσφέρει απόδοση +450% τα τελευταία 15 χρόνια σε σύγκριση με κέρδη +70% του Euro Stoxx 50.

Μιλούν για τη Γαλλία… για να ξεχάσουν την Αμερική

-Καθημερινές είναι πλέον οι βαθυστόχαστες αναλύσεις -αμερικανικών οίκων, κυρίως- για το πού μπορεί να οδηγήσει η κρίση χρέους στη Γαλλία, αφού το Δημόσιο Χρέος των 2,8 τρισεκατομμυρίων έφτασε το 112% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Μ’ έναν περίεργο τρόπο όλοι αυτοί οι αναλυτές παραλείπουν να μιλούν για το Αμερικανικό Χρέος το οποίο έχει αισίως φτάσει στα 36 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή στο 121% του ΑΕΠ. Το μακρινό 2008 το Αμερικανικό Δημόσιο Χρέος δεν ξεπερνούσε το 60% του ΑΕΠ. Τώρα όμως η κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ θα πρέπει να βρίσκει 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, μόνο για την εξυπηρέτηση των τόκων. Ούτε την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν είχε περάσει το Δημόσιο Χρέος το 120% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.