-Χαίρετε, πέρασε η Κυριακή του Θωμά άνοιξαν και τα σχολεία, τα κεφάλια μέσα λοιπόν αν και σιγά σιγά μπαίνουμε στο καλοκαίρι αλλά και μαζί στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές. Εδώ να σημειώσουμε ότι τελικά η επιστολική ψήφος δεν θα είναι και τόσο αμελητέα αφού 200.000 εγγεγραμμένοι που θα ψηφίσουν είναι 2-3 μονάδες του εκλογικού σώματος, ειδικά αν έχει και μεγάλη αποχή λόγω εποχής αλλά και γιατί δεν είναι όπως και να το κάνουμε εθνικές κάλπες. Λοιπόν πάμε τώρα στα τρέχοντα, υπάρχει μια έξαρση στα εθνικά τόσο με το Σκοπιανό όσο και με τα ελληνοτουρκικά αλλά και με την επίσκεψη του Ράμα αν και αυτή μάλλον ήρεμα πήγε. Ειδικά με το Σκοπιανό η κυβέρνηση θα ανεβάσει τόνους γιατί πραγματικά η στάση τους είναι απαράδεκτη και φυσικά δημιουργείται κλίμα.

Δημοσκοπήσεις…

-Αν και η εβδομάδα που πέρασε ήταν χαλαρή εντούτοις δημοσκοπήσεις γίνονται από την Τετάρτη που πέρασε και συνεχίζουν ως κυλιόμενες, σας αναφέρω τα νούμερα αν και δεν βλέπω μεγάλες αλλαγές. Η ΝΔ είναι σε καλό φεγγάρι και πάτησε άνετα το 33%, έχει να αλιεύσει και από ένα δικό της 10% αναποφάσιστων μέχρι το τέλος της προεκλογικής περιόδου, ο Κασσελάκης συνεχίζει ακατάπαυστα την προεκλογική του εκστρατεία σε όλη την χώρα, δεν έχει σημασία τι λέει και τι κάνει, συνήθως άλλα αντ' άλλων, πάντως το πολεμάει όπως αυτός νομίζει. Το Σάββατο το βράδυ πρόλαβε να φορέσει το σμόκιν του και να πάει σε ένα σούπερ κοσμικό εφοπλιστικό γάμο να ακούσει και λίγο Σάκη με Αργυρό. Μιλάμε για γκροτέσκο κατάσταση για αρχηγό Αριστερού κόμματος αλλά εμάς μας αρέσει, άσε που δεν μας πέφτει και λόγος. Πάντως ο Στέφανος είναι εκεί κοντά στο 15%, ενώ ο «θυμωμένος Νίκος»... δεν είναι πουθενά, δηλαδή παλεύει εκεί στο 12% αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις που συνήθως πέφτουν μέσα. Η προσέγγιση της ΝΔ και του ΚΜ με την Εκκλησία φαίνεται ότι φρέναρε και τον Βελόπουλο κάτω από το 10% αν και κάτι παίρνει από τους Σπαρτιάτες. Μου είπε χθες ο δημοσκόπος - πηγή μου ότι είναι η πρώτη φορά που μετράνε την κοινή γνώμη χωρίς τους Σπαρτιάτες μέσα και βλέπουν ότι πολλοί ψήφοι τους πάνε στο Αφροδιτάκι (Λατινοπούλου) που είναι στο κατώφλι της Ευρωβουλής! Αμ, τι νομίζατε μόνο η Ζωίτσα θα κάνει γκελ και καρδούλες στο φιλοθεάμων εκλογικό κοινό; Στο 8% το ΚΚΕ, στο 4% η Νίκη και στο όριο του 2,5% η Νέα Αριστερά. Εγώ λοιπόν με βάση αυτά τα νούμερα έχω μια απορία, οι κανονικοί Συριζαίοι άραγε τι θα ψηφίσουν και πού να είναι άραγε κρυμμένοι, γιατί Χαρίτση δεν ψηφίζουν όπως βλέπω, ΠΑΣΟΚ ούτε με σφαίρες, ενώ οι ψηφοφόροι του Κασσελάκη είναι κατά τα λεγόμενα των αναλυτών κατά 40% άλλος κόσμος από εκείνον που ψήφισε Τσίπρα. Θα έχει ενδιαφέρον μεγάλο μου φαίνεται η νύχτα της 9ης Ιουνίου...

Πού βρισκόμαστε με την Elpedison

-Συνεχίζονται οι διεργασίες για το μέλλον της Elpedison. Χωρίς να είναι απαραίτητα δεσμευτικό μέσα στον Ιούνιο πρέπει να συμφωνηθεί η αποτίμηση της εταιρίας. Η πλευρά της Edison φουσκώνει τα νούμερα, βάζοντας projects που δεν έχουν προχωρήσει καθόλου αλλά έχουν αδειοδοτηθεί, όπως η πλωτή δεξαμενή FSRU στη Θεσσαλονίκη ή τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη επίσης που συζητούν ατέρμονα με τη Helleniq Energy. Τα νούμερα που κυκλοφορούν για την αποτίμηση της Elpedison είναι τρελά σε βαθμό που η στήλη προτιμά να μην αναφέρει. Οι CFO της Helleniq Energy και της Edison συνεχίζουν να μιλάνε σε μια προσπάθεια να συγκλίνουν οι δύο όμιλοι σε κάποια βασικά δεδομένα του deal ώστε στη συνέχεια να αναλάβουν οι CEO για να οδηγηθούμε σε συμφωνία. Οι Ιταλοί από την πλευρά τους περνούν την εικόνα ότι θέλουν να μείνουν στην Elpedison ή να αποχωρήσουν με υψηλό τίμημα.

Το παζάρι για το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας

-Η Hellenic Energy κατέχει το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία έχει θυγατρική τη Φυσικό Αέριο που κάνει την ίδια δουλειά με την Elpedison. Για αυτό και ο CEO της Helleniq Energy Α. Σιάμισιης είχε την πρόθεση μέσα στο Α’ εξάμηνο 2024 να αποχωρήσει από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, γιατί όπως έλεγε «δεν μπορούμε να πατάμε σε δυο βάρκες». Έπαιξαν στην αγορά σενάρια πως το Δημόσιο θα αγόραζε το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας και θα έδινε αντάλλαγμα στην Helleniq Energy κάποια assets σε ΑΠΕ της ΔΕΠΑ κυρίως φωτοβολταϊκά όπου έχει 500 MW. Οι εξελίξεις με την Elpedison προφανώς και συναρτώνται με τις αποφάσεις για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και για αυτό βαδίζουμε στην ολοκλήρωση του Α’ εξαμήνου χωρίς να έχουμε νεότερα.

Στη Dimand περνά το ακίνητο της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Κοραή

-Τα χέρια δόθηκαν οριστικά πριν από τις ημέρες του Πάσχα, οι ανακοινώσεις ωστόσο θα γίνουν αυτή την εβδομάδα για ένα deal που είχε πρωτοακουστεί πριν από ένα χρόνο. Ο λόγος για το ακίνητο της οδού Κοραή της Εθνικής Ασφαλιστικής που περνά προς αξιοποίηση στη Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου, μετά από μία μακρά περίοδο επαφών που σύμφωνα με τον ίδιο τον Ανδριόπουλο, όταν είχε ρωτηθεί σχετικά πριν από ένα χρόνο, τον Μάιο του 2023, είχε απαντήσει «με την Εθνική Ασφαλιστική συζητάμε μια ευρύτερη συνεργασία, στρατηγικού χαρακτήρα, χωρίς να μπορούν να ειπωθούν περισσότερα». Η ώρα λοιπόν να ειπωθούν περισσότερα ήρθε τώρα, ενώ και η επίσημη έκθεση για τα αποτελέσματα του 2023 έχει ήδη από καιρό προϊδεάσει, αναφερόμενη στο Κοινό Ομολογιακό Δάνειο με ομολογιούχο την Εθνική Ασφαλιστική και εκδότη την εταιρεία, ποσού έως 10 εκατ. ευρώ διάρκειας 3 ετών και σταθερού επιτοκίου 8%, το οποίο στο τέλος του 2023 έχει αναληφθεί στο σύνολο του. Από τη συμφωνία εξαιρείται ο χαρακτηρισμένος ως Χώρος Μνήμης, τα γνωστά κρατητήρια επί Γερμανικής κατοχής 1940 -1945 στα αντιαεροπορικά καταφύγια του κτιρίου, που επιτάχθηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής, και στέγασαν την Kommandatur, το γερμανικό φρουραρχείο.

Τα δικαστήρια κρίνουν την πτώχευση της ΑΧΟΝ Συμμετοχών

-Και από τις επιχειρηματικές συμφωνίες που είτε παλεύονται είτε κλείνουν, πάμε στα ζόρια και τις καταστροφές. Συνεχίζεται λοιπόν το σίριαλ της ΑΧΟΝ Συμμετοχών, του επιχειρηματικού ομίλου του Θωμά Λιακουνάκου που ξεκινώντας από τις αμυντικές προμήθειες είχε δημιουργήσει έναν πολυσχιδή όμιλο με δραστηριότητες από το real estate και τα media, μέχρι την ανάπτυξη λογισμικού, τις υπηρεσίες υγείας και τις αερομεταφορές για να χαθεί τελικά σε μια θάλασσα δανείων. Η ΑΧΟΝ είχε τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης το 2019 και δύο χρόνια μετά είχε ξεκινήσει η διαδικασία για τη διενέργεια διαγωνισμών προκειμένου να πουληθούν τα τελευταία ιμάτιά της. Σε αυτά εκείνη την περίοδο (το 2021) είχε αναφερθεί πως περιλαμβάνονταν συμμετοχή 49,71% στην Sonak, στην ΑΧΟΝ Χρηματιστηριακή (η οποία διευκρινίζεται πως σήμερα δεν έχει σχέση με την πρώην ιδιοκτησία), κινητά πάγια περιουσιακά στοιχεία κ.α. Μέσω διαγωνισμού έγινε η πώληση του ποσοστού της χρηματιστηριακής (Ε ομάδα ενεργητικού) και μετέπειτα η ειδική διαχειρίστρια με αίτηση που ακολούθησε ζήτησε να κηρυχθεί η ΑΧΟΝ σε καθεστώς πτώχευσης. Αρχικά το Ειρηνοδικείο Αθηνών δήλωσε αναρμόδιο και παρέπεμψε το ζήτημα στο Πρωτοδικείο Αθηνών το οποίο και όρισε τη σχετική συζήτηση για τον Μάρτιο του 2023. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη και με τη γνωστή ταχύτητα που έχουν οι δικαστικές διαδικασίες στην Ελλάδα προ ημερών ορίστηκε νέα συζήτηση για να τεθεί η ΑΧΟΝ σε καθεστώς πτώχευσης σε λίγες ημέρες, στις 29 Μαΐου 2024.

Το φορτηγό, η Ίρις και ο Σιούφας

-Η μακρά περιπέτεια της εταιρείας «Εκτυπώσεις Ίρις ΑΕΒΕ» είναι γνωστή, με το λουκέτο και τους διαδοχικούς πλειστηριασμούς που ακολούθησαν για τα όποια «ασημικά» της και κυρίως το μεγάλο ακίνητο στο Κορωπί το οποίο άλλαξε χέρια τελικά τον περασμένο Νοέμβριο. Έλα όμως που από τα «ιμάτιά» της έχει ξεμείνει ένα φορτηγό… Όπως μαθαίνω λοιπόν για τις 10 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί «το με αριθμό κυκλοφορίας ΖΧΜ 9558 φορτηγό όχημα μάρκας “Daimler Chrysler”, τύπου 2541 Actros, χρώματος μπλε, πετρελαιοκίνητο, μη ανατρεπόμενο, τριαξονικό, με όπισθεν ανοιγόμενη υδραυλική πόρτα για φόρτωση, με άσπρο κλειστό κουβούκλιο». Όπως αναφέρεται μάλιστα «τα ελαστικά του βρίσκονται σε μέτρια προς καλή κατάσταση, το κουβούκλιο έχει ράγισμα στη δεξιά και προς την πίσω πλευρά, ενώ ο εσωτερικός του χώρος (σαλόνι) βρίσκεται σε καλή κατάσταση και φέρει όλο του τον εξοπλισμό για την καλή λειτουργία και την κίνησή του». Το φορτηγό θα βγει με τιμή εκκίνησης 10.000 ευρώ και η κατάσχεση επιβλήθηκε για οφειλή 14.938,99 ευρώ «και όλα αυτά, πλην του κονδυλίου των τόκων, νομιμοτόκως από την επίδοση της επιταγής και μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση, άλλως θα εκτελεστεί η παρούσα αναγκαστικά οπότε θα προστεθεί και το ποσό των πενήντα ευρώ (50,00) (άρθρο 927 ΚΠολΔ) για εντολή προς εκτέλεση», όπως τονίζεται κάπως αυστηρά. Πάμε τώρα στο πιο ενδιαφέρον. Επισπεύδουσα είναι η Δικηγορική Εταιρεία με την επωνυμία «Σιούφας και Συνεργάτες». Μάλιστα φύλακας και μεσεγγυούχος, -όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις-, «ορίζεται ο δικηγόρος Σιούφας Μάριος του Δημητρίου». Δεν φαντάζομαι βέβαια ότι κοτζάμ μεγαλοδικηγόρος θα το… πάει και βόλτα.

Ένας…«Πίθηκος» στην Αντίπαρο

-Έμαθα ότι τις τελευταίες μέρες βρίσκεται αντιμέτωπος με περιπέτειες ένας… πίθηκος στην Αντίπαρο. Καλά μη φανταστείτε τώρα ότι εκτός από διασημότητες στο πανέμορφο νησί έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται και οι συμπαθείς πρόγονοι του ανθρώπου. Η υπόθεση αφορά, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, την αίτηση άδειας λειτουργίας για ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιχείρησης με διακριτικό τίτλο «Πίθηκος» στη θέση Ξώπυργα Κάστρου Αντιπάρου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και ειδικότερα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων έβγαλε «κόκκινη κάρτα» στο αίτημα «καθώς στο ακίνητο υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές, η νομιμοποίηση των οποίων δεν προβλέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο και οι οποίες πρέπει να αποξηλωθούν, σύμφωνα με την αρχαιολογική και πολεοδομική νομοθεσία, πριν την εξέταση τυχόν νέου αιτήματος, που θα γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση βεβαίωσης απομάκρυνσης των αυθαίρετων κατασκευών και της νομιμότητας του ακινήτου», όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση. Δύσκολη η… ανάβαση στο κάστρο ακόμη και για έναν «πίθηκο»…

Η οικοδομή και τα «χρυσά κουτάλια» σήκωσαν τον Βαρβέρη

-«Εορταστικά» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Βαρβέρη, με τα Moda Bagno και Interni, καθότι συμπληρώνει φέτος και τα 50 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην αγορά. Έτσι όπως αναφέρεται «το 2023 για την εταιρεία, ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά, η καλύτερη σε σχέση με όλα τα προηγούμενα έτη, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης». Λογικό καθώς ο τζίρος ανέβηκε στα 24,52 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι 20,9 εκατ. ευρώ το 2022, με τα καθαρά κέρδη να πολλαπλασιάζονται στα 4,1 εκατ. ευρώ έναντι 1,07 εκατ. ευρώ. Εξ ου και η απόφαση για διανομή μερίσματος 717.315 ευρώ από τα κέρδη της χρήσης. Η βελτίωση των επιδόσεων αποδίδεται αφενός στην «αξιοπιστία του «brand» με το οποίο αναγνωρίζονται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της εταιρείας προς τους πελάτες της, καθώς και στη συνεχή άνοδο σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια του κλάδου της οικοδομικής δραστηριότητας, που συνδέεται άμεσα με τα προϊόντα που εμπορεύεται η εταιρεία και κατ΄ επέκταση και ο χώρος του επίπλου, που συνδέεται και αυτός με τις νέες κατασκευές σπιτιών, τουριστικών καταλυμάτων και ανακαινίσεις υπαρχόντων». Αφετέρου, όμως, στο «χρυσοφόρο» Interni, το γνωστό εστιατόριο της Μυκόνου, το οποίο όπως τονίζεται «ξεπέρασε σε μεγάλο βαθμό τις αρχικές προβλέψεις, κάνοντας τον μεγαλύτερο τζίρο από κάθε προηγούμενη χρονιά με αύξηση 11,17% από το 2022». Αρκεί να αναφέρουμε ότι ο τομέας των επίπλων σπιτιού κ.λπ. «έφερε» 16,3 εκατ. ευρώ στον τζίρο, με τα κέρδη εκμετάλλευσης στα 7,43 εκατ. ευρώ, ενώ τα «λοιπά» στα οποία κυριαρχεί η εστίαση, έκαναν 8,5 εκατ. ευρώ (από 7,64 εκατ. ευρώ το 2022), με τα κέρδη εκμετάλλευσης να φτάνουν τα 6,85 εκατ. ευρώ. Από τις εκτιμήσεις της διοίκησης αξίζει να κρατήσουμε ακόμη, την πρόβλεψη ότι «τα μηνύματα από τον Τουρισμό γεννούν βάσιμες προσδοκίες για ένα νέο ρεκόρ αφίξεων και εσόδων», ενώ η κατανάλωση παραμένει ισχυρή παρά τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων λόγω πληθωρισμού και ο τομέας των κατασκευών διατηρεί αμείωτη τη δυναμική των τελευταίων δύο ετών.

Οι δύο επιχειρηματίες που δουλεύουν για την Ελληνοτουρκική προσέγγιση

-Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου που αναλαμβάνει Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου και ο γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη Έλληνας επιχειρηματίας Βύρων Νικολαΐδης, CEO της PeopleCert, σε στενή συνεργασία με το «δεξί χέρι» του Προέδρου Ερντογάν, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν αλλά και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, προσπαθούν -μήνες τώρα- να χτίσουν τις γέφυρες των οικονομικών-επιχειρηματικών συμφερόντων που θα φέρουν πιο κοντά την Ελλάδα με την Τουρκία. Την περασμένη Παρασκευή (αλλά και το Σαββατοκύριακο), ενόψει της ολιγόωρης σημερινής επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα, στο Ξενοδοχείο Marmara στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, πραγματοποιήθηκε ένα -σημαντικής προσέλευσης και απήχησης στον τουρκικό Τύπο- Ελληνοτουρκικό Φόρουμ Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ακαδημαϊκών που προσπάθησε να εντοπίσει τους 15 τομείς συνεργασίας πάνω στους οποίους μπορεί να στηθεί η Ελληνοτουρκική προσέγγιση. Τουρισμός, εμπόριο, ενέργεια και τεχνολογία είναι οι πρώτοι προφανείς τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Για τους Τούρκους, η Ελλάδα είναι η μικρή πύλη που μπορεί να τους οδηγήσει στη μεγάλη Ευρωπαϊκή αγορά. Για τους Έλληνες, τα 80 εκατομμύρια νεαρής ηλικίας καταναλωτών είναι μια πρόκληση που δεν μπορούν να αγνοήσουν. Οι καθηγητές Νίκος Βέττας του ΙΟΒΕ και Κωνσταντίνος Φίλης του Αμερικανικού Κολλεγίου, έθεσαν το πλαίσιο των κοινών ενδιαφερόντων ενώ ο Τούρκος επιχειρηματίας, πρώην πρόεδρος της Γαλατασαράι, Αντνάν Παρλί μίλησε γι’ αυτά που ενώνουν τους δύο λαούς (φαγητό, μουσική, ανέκδοτα, συμφέροντα, ιστορίες).

Τα μεγάλα πορτοφόλια μαζεύονται σήμερα στο Παλάτι των Βερσαλλιών

-Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν θέλει να καθιερώσει το Παρίσι ως το νέο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης, στη θέση του Λονδίνου μετά το Brexit. Η Γαλλία για 5η διαδοχική χρονιά είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Σήμερα στο επιβλητικό Château de Versailles της Γαλλική πρωτεύουσα, φιλοξενούνται με προσωπική πρόσκληση του Προέδρου Μακρόν περισσότεροι από 180 Διευθύνοντες Σύμβουλοι επιχειρηματικών κολοσσών του πλανήτη (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική), κρατικά επενδυτικά ταμεία και θεσμικοί επενδυτές υψηλότατου επιπέδου, στο περιβόητο Choose France Summit. H Morgan Stanley θα εκπροσωπηθεί από τον CEO Ted Pick που θα ανακοινώσει ότι ανοίγει γραφείο στο Παρίσι με 100 εργαζόμενους. Και η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lilium θα ανακοινώσει μια νέα επένδυση 400 εκατ. ευρώ στη Γαλλία, όπως και η ελβετική KL1. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και ο Jamie Dimon της JP Morgan μαζί με πολλούς CEO κορυφαίων βιομηχανιών του πλανήτη. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων, του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Σαουδικής Αραβίας, της Αρχής Επενδύσεων του Κατάρ, της Αρχής Επενδύσεων του Κουβέιτ, της Mumtalakat του Μπαχρέιν, εκπρόσωποι της Mubadala Investment Company στο Αμπού Ντάμπι καθώς και της εταιρείας εναλλακτικών επενδύσεων Investcorp με έδρα το Μπαχρέιν είναι μεταξύ εκείνων που θα συμμετάσχουν στο Φόρουμ. Η σύνοδος κορυφής Choose France είναι πνευματικό τέκνο του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και πραγματοποιείται για 7η διαδοχική χρονιά.

Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις για να βελτιώσει την παραγωγικότητα της εργασίας

-Η τελευταία μελέτη του ΟΟΣΑ είναι απογοητευτική. Η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα, ήταν κατά 30% τουλάχιστον χαμηλότερη από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, το 2022. Η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα μειώθηκε δραματικά κατά την περίοδο 2015-2022. Ο λόγος είναι απλός: Για να αυξηθεί η παραγωγικότητα, ο εργαζόμενος χρειάζεται εργαλεία. Η επιχείρηση που τον απασχολεί πρέπει να επενδύσει. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα, ξεκίνησαν μια ανοδική πορεία από το 2019 και μετά, απέχουν όμως πολύ από το επιθυμητό. Ταυτόχρονα οι άλλες χώρες δεν σταμάτησαν, επενδύουν συνεχώς στην αύξηση της παραγωγικότητας τους. Με απλούς αριθμούς, η παραγωγικότητα της εργασίας όσον αφορά το ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας ήταν 34,5 δολάρια το 2022, από 34,1 δολάρια το 2021 (+1,2%). Το 2022 ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ ήταν 53,8 δολάρια, ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη των 19 κρατών ήταν 60,8 δολάρια και ο μέσος όρος της Ευρώπης των 28 ήταν 55,7 δολάρια.

Τα βλέμματα στραμμένα στην Λαγκάρντ

-Οι περισσότεροι αναλυτές στην Ευρώπη, πιστεύουν ότι φέτος τον Ιούνιο, για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προηγηθεί της Fed και θα ξεκινήσει πρώτη τον χορό της μείωσης των επιτοκίων. Η Ευρώπη χρειάζεται τεράστιες επενδύσεις και η ΕΚΤ οφείλει να διευκολύνει. Αυτή η πεποίθηση έχει ανεβάσει τις προσδοκίες των αγορών, με αποτέλεσμα όλες να φλερτάρουν με ιστορικά υψηλά, μαζί με το δικό μας Χρηματιστήριο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στη Γερμανία, ο δείκτης Dax κέρδισε περισσότερα από 4% αυτή την εβδομάδα και βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών. Από την άλλη πλευρά, όλες μαζί οι 40 εταιρείες του DAX, αξίζουν λιγότερο από την Nvidia, την Alphabet ή την Amazon στη Wall Street. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας, τρέχει χωρίς να βιάζεται. Ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 14,76% από αρχές έτους. Ο FTSE25 +15,23%, ο Τραπεζικός Δείκτης +21,59% ακόμη και η μεσαία κεφαλαιοποίηση κερδίζει 6,30%. Στην αρχή του έτους, οι αναλυτές έθεταν ως στόχο για τον Γενικό Δείκτη τις 1.600 μονάδες. Βρισκόμαστε ακόμη στον 5ο μήνα του έτους και ο Δείκτης φλερτάρει με τις 1.500 μονάδες. Στην Ελλάδα, εκτός από τη ρευστότητα, έχουμε και μεγάλες προσδοκίες για επιχειρηματικές συμφωνίες. Μέχρι στιγμής, όσοι περίμεναν υπομονετικά δικαιώθηκαν με υψηλές αποδόσεις…

Η ακρίβεια εξαΰλωσε 2,1 τρισ. από τις αποταμιεύσεις των Αμερικανών

Τον Αύγουστο του 2021, μέσα στην κρίση του κορονοϊού, οι αποταμιεύσεις των Αμερικανών είχαν φτάσει στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας τους. Από τότε μέχρι σήμερα αποταμιεύσεις ύψους 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν εξαϋλωθεί. Οι Αμερικανοί έτρωγαν από τα έτοιμα για να επιβιώσουν. Από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Αύγουστο του 2021, δημιουργήθηκαν πλεονάζουσες αποταμιεύσεις ύψους 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ήταν η εποχή που η κυβέρνηση μοίραζε απλόχερα επιδόματα και βοηθήματα συνολικού ύψους 4 τρισ. δολαρίων. Από τότε, τα αμερικανικά νοικοκυριά έχουν ξοδέψει αυτές τις αποταμιεύσεις με ρυθμό περίπου 70 δισ. δολαρίων το μήνα. Μόνον τον Μάρτιο φέτος έσβησαν περίπου 72 δισ. δολάρια. Ταυτόχρονα, το χρέος των πιστωτικών καρτών των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 330 δισεκατομμύρια δολάρια στο ρεκόρ των 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο μέσος Αμερικανός έχει τώρα 6.500 δολάρια σε χρέος πιστωτικών καρτών. Η μέση αμερικανική οικογένεια έχει λιγότερες από 8.000 δολάρια σε αποταμιεύσεις. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το επιτόκιο στις πιστωτικές κάρτες των Η.Π.Α. κυμαίνεται γύρω από το 25%. Δηλαδή σε 4 χρόνια, το χρέος διπλασιάζεται.