search icon

dark room

Τα φρέσκα γκάλοπ, ο Ρώσος ολιγάρχης με την ελληνική εταιρεία, ο Φέσσας και τα ΕΛΤΑ, οι εργολάβοι και τα… άσφαιρα σφυριά του διαφημιστή

    –Χαίρετε, όπως λέγαμε και χθες οι ημέρες (και οι νύχτες) είναι και θα παραμείνουν ταραγμένες για αρκετό καιρό, ακόμα και το «πράσινο» θα εναλλάσσεται με το «κόκκινο» στις αγορές, θα αλλάζει με συχνότητα και ένταση που προσομοιάζει με θρίλερ. Μα, θρίλερ είναι κι ο πόλεμος και μάλιστα δεν «παίρνει» μόνο λεφτά αλλά δυστυχώς […]

 

 

Χαίρετε, όπως λέγαμε και χθες οι ημέρες (και οι νύχτες) είναι και θα παραμείνουν ταραγμένες για αρκετό καιρό, ακόμα και το «πράσινο» θα εναλλάσσεται με το «κόκκινο» στις αγορές, θα αλλάζει με συχνότητα και ένταση που προσομοιάζει με θρίλερ. Μα, θρίλερ είναι κι ο πόλεμος και μάλιστα δεν «παίρνει» μόνο λεφτά αλλά δυστυχώς και ζωές, οπότε όλα τα υπόλοιπα έπονται. Παρά ταύτα, κάθε 24ωρο που περνάει όλες οι πλευρές συνειδητοποιούν το αδιέξοδο και όλο και θα εντείνονται οι διπλωματικές πρωτοβουλίες. Στην Ευρώπη εξελίσσεται το κλασικό έργο διαμάχη Βορρά-Νότου, με τους Γερμανούς (αφού μας χαντάκωσαν κανονικά με την αφελέστατη πολιτική τους στην Ενέργεια να αφήσουν τον Πούτιν να κάνει κουμάντο) να δυσκολεύουν τη ζωή σχεδόν όλων των υπολοίπων. Πάλι καλά που επικρατεί στο τέλος η κοινή λογική (όπως και στην πανδημία) αλλά πραγματικά είναι τόσο αναμενόμενοι οι άτιμοι στην γκρίνια τους, τη μιζέρια και την εξυπηρέτηση μόνο των δικών τους συμφερόντων.

Μαλλιά κουβάρια στο Υπουργικό

-Ενδιαφέρον (αν και προχθεσινό) από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου έγιναν (λεκτικά πάντα) μαλλιά κουβάρια Τσιάρας – Άδωνις – Πικραμμένος γιατί ο πρώτος έφερε κάποιες ενσωματώσεις ευρωπαϊκών οδηγιών για την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (Whistleblowers) και οι δυο άλλοι υπουργοί (που έχουν υποφέρει από τη Novartis) έγιναν έξαλλοι, αν και η ευρωπαϊκή νομολογία δεν αφορά υποθέσεις τύπου Novartis.

Οι φρέσκες δημοσκοπήσεις

-Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός έλαβε το προηγούμενο Σ.Κ. φρέσκες δημοσκοπήσεις (την Κυριακή θα έχει μια πιο φρέσκια το Πρώτο Θέμα) στις οποίες η αγωνία και η δυσαρέσκεια για τον πόλεμο και την ακρίβεια είναι ψηλά, αλλά πιο ψηλά είναι και η πρόθεση ψήφου για την κυβέρνηση, περί το 36%-37%. Λογικό φαίνεται, διότι ο κόσμος στην κρίση και στον πόλεμο συσπειρώνεται στην κυβέρνησή του και σε πολιτικούς που – είτε συμφωνεί κανείς, είτε όχι – έχουν σοβαρό προφίλ και μπορούν να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 22%-23% και το ΚΙΝΑΛ στο 15%, δεν ανεβαίνει, αλλά δεν πέφτει κιόλας. Στα άκρα κινούνται στο 2% ο Κασιδιάρης από τη φυλακή και ο Βαρούφας στο 2,5% με πολλά εσωτερικά προβλήματα, γιατί οι βουλευτίνες του κόμματος… τη σπάνε στη Δανάη (αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες). Αλήθεια, τι νούμερα έχουν δει τα μάτια μας;

Και οι επτά ήταν υπέροχοι (και βαθύπλουτοι)

-Όσο ο χρόνος περνά, οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας και ειδικά των ολιγαρχών απλώνονται και διευρύνονται όπως ο λεκές πάνω στο ρούχο. Πάρτε παράδειγμα τι συμβαίνει σε έναν από τους πιο γνωστούς φορολογικούς παραδείσους, τα Cayman Islands. Με ημερομηνία 10/3/2022, η Cayman Islands Monetary Authority (CIMA) ενημερώνει όσους έχουν εταιρίες, funds και κάθε είδους συμφέροντα να ελέγξουν αν έχουν λογαριασμούς, funds ή άλλες οικονομικές σχέσεις μια σειρά προσώπων που αναφέρονται στο έγγραφο. Δίνονται οδηγίες ότι πρέπει να αποφύγουν οποιαδήποτε συναλλαγή, να παγώνουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία, να τους απομακρύνουν από θέσεις που μπορεί να κατέχουν, να ενημερώσουν τις Αρχές κ.λπ. Στη συνέχεια του εγγράφου παρατίθενται τα ονόματα επτά προσώπων που περιλαμβάνουν τον R. Abramovich που δεν χρειάζεται συστάσεις, τον O. Deripaska της EN+Group, τον A. Κostin πρόεδρο της VTΒ Βank, τον πρόεδρο της Bank Rossiya D. Lebedev, το αφεντικό της GazProm Α. Miller και τους Ι. Sechin και N. Tokaref επικεφαλής, αντίστοιχα, των Rosneft Traneft.

Πώς φοβάμαι τις λίστες…

-Θα βιαστείτε να πείτε πως κάποιοι θα βγάλουν χρήματα προσφέροντας υπηρεσίες διευκόλυνσης στους ολιγάρχες, αλλά δεν είναι έτσι. Όποιος τολμήσει, σύντομα θα έχει στο κατόπι του όλες τις αμερικάνικες υπηρεσίες. Και ο κλοιός σφίγγει συνεχώς. Σας είπα τις προάλλες ότι ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος συγκεντρώνει τις ελληνικές οικονομικές συναλλαγές με Ρωσία. Ακούω τώρα ότι τον επόμενο μήνα περιμένουμε να ανακοινωθεί νέα λίστα με 400 ονόματα ολιγαρχών, συνεργατών κ.λπ. μεταξύ των οποίων μαθαίνω ότι θα είναι ένας Ρώσος με ελληνικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της «J.S.F.C. Sistema», ο οποίος μέσω θυγατρικών εταιριών είχε αποκτήσει από την Intracom Holdings την πλειοψηφία των μετοχών της Intracom Telecom. Στη συνέχεια, με διάφορες συναλλαγές που έγιναν σταδιακά, η Intracom Telecom πέρασε στον έλεγχο της Intracom Middle East FZE που εδρεύει στο Ντουμπάι.

Σταϊκούρας – τράπεζες: 0-0

-Σήμερα ο Χρ. Σταϊκούρας έχει την τακτική περιοδική σύσκεψή του με τους εκπροσώπους τραπεζών και servicers. Ακούω ότι το ΥΠΟΙΚ θα πιέσει πολύ για καλύτερες επιδόσεις στις ανακτήσεις δανείων. Η καλύτερη στιγμή της σύσκεψης, φαντάζομαι, θα είναι όταν με συγκαταβατικό ύφος οι τραπεζίτες θα απαντήσουν, “ναι, μπορούμε. Να φορτώσουμε περισσότερους πλειστηριασμούς στις πλατφόρμες”. Μετά όλοι μαζί θα αρχίσουν να παρατηρούν το ταβάνι, θα παραγγείλουν καμία πορτοκαλάδα να ανεβεί το ζάχαρο και θα περάσουν σε άλλες εποικοδομητικές ιδέες, για προγράμματα στήριξης κ.λπ. Ευτυχώς, σήμερα είναι Παρασκευή.

Φέσσας μαινόμενος κατά ΕΛΤΑ

-Μαίνεται η κόντρα μεταξύ της ACS του ομίλου Φέσσα και των ΕΛΤΑ. Η καταγγελία που έκανε η ACS στην Ε.Ε. για να διερευνηθεί εάν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία δέχθηκαν κρατική ενίσχυση, οδήγησε την παντοδύναμη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) να ανοίξει τον φάκελο ΕΛΤΑ. Μετά την προκαταρκτική της αξιολόγηση, η Επιτροπή εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με το εάν ορισμένα μέτρα υπέρ των ΕΛΤΑ συνάδουν με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Για τον λόγο αυτόν αποφάσισε να κινήσει διεξοδική έρευνα για μια σειρά αποζημιώσεων, εισφοράς κεφαλαίου και άλλων μέτρων που αποφασίστηκαν για τα ΕΛΤΑ. Η διοίκηση των ΕΛΤΑ αλλά και το Υπερταμείο, στο οποίο ανήκουν τα ταχυδρομεία, εμφανίζονται καθησυχαστικοί λέγοντας πως όλα έχουν γίνει by the book. Να σημειωθεί πως ο σχεδιασμός για τα ΕΛΤΑ προβλέπει την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, το 2025 βέβαια, αλλά όσο να ‘ναι, αν αργήσει να ξεκαθαρίσει αυτή η ιστορία ή αν πέσει βαρύ πρόστιμο το πράγμα περιπλέκεται. Σημειώστε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η ACS σφάζεται με τα ΕΛΤΑ, καθώς είχε προηγηθεί η δικαστική κόντρα για την ταχυδρομική αποστολή των λογαριασμών ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΗ κ.ά.

Οι εργολάβοι πάνε Θεσσαλονίκη

-Ετοιμαστείτε για μια ακόμη μάχη εργολάβων στη Θεσσαλονίκη καθώς οι διαδικασίες για το έργο αρχικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ που αφορά στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της πόλης, συνολικού μήκους 40 χιλιομέτρων, προχωρούν με ταχύτητα. Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Θεσσαλονίκης, Πάρις Μπίλλιας, μιλώντας στο συνέδριο Prodexpo North 2022, ανέφερε πως με βάση τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα αναμένεται έως τις αρχές του 2023. Το έργο προβλέπει την ανάπλαση 40 χλμ. του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης που αφορά σε επτά δήμους, από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, με στόχο τη δημιουργία μίας συνεχούς παράκτιας ζώνης αναψυχής και περιπάτου δίπλα στη θάλασσα, συνεχή ποδηλατόδρομο, χώρους αθλητισμού και πολιτισμού και εννέα τοπόσημα. Προβλέπει, επίσης, τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου (με βάση σχετική μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων και Υγροτόπων), δημιουργία ενός αλιευτικού καταφυγίου, αλλά και δημιουργία διαδρομής πεζών και ποδηλάτων από την περιοχή της λιμνοθάλασσας έως την περιοχή του Δενδροποτάμου.

Τίτλοι τέλους για την (ελληνική) ιχθυοκαλλιέργεια

-Μετά τον Νηρέα και τη Σελόντα, που αποκτήθηκαν προ ετών από το σχήμα Mubadala-Amerra Capital, σε ξένους πέρασε μια ακόμη γνωστή ελληνική εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας. Η Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς της οικογένειας Γερουλάνου εξαγοράστηκε από τον ισπανικό όμιλο Grupo Profand, με την οικογένεια των ιδρυτών να διατηρεί μειοψηφικό ποσοστό της τάξης του 40%. Επικεφαλής της Grupo Profand (η δεύτερη μεγαλύτερη της Ισπανίας) είναι ο Enrique García Chillón, με καταγωγή από το Βίγκο της Γαλικίας, τον οποίο προ ετών η El Pais είχε χαρακτηρίσει ως ο «βασιλιάς του χταποδιού».

Τα «άσφαιρα» σφυριά του Έλληνα Γκέιτς και του διαφημιστή

-Μπορεί το χθεσινό «μενού» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών να μην είχε πολλά σφυριά -μόλις 75- ωστόσο περιλάμβανε και κάνα δυο «ηχηρά ονόματα». Το ένα ήταν του Κωστή Παπαδημητρακόπουλου, του προβαλλόμενου κάποτε ως Έλληνα Μπιλ Γκέιτς, μέχρι που ο «συνήθης ύποπτος», δαιμόνιος fund manager Γκάμπριελ Γκρέγκο του QCM, -που αποκάλυψε αργότερα και το σκάνδαλο της Folli Follie- τινάξει στον αέρα το success story της Globo, η οποία, παρακαλώ, ήταν και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η συνέχεια είναι γνωστή… Χθες λοιπόν βγήκε στο σφυρί η μεζονέτα (μετά πισίνας) του Mr. Globo στην Κηφισιά με τιμή πρώτης προσφοράς 550.000 ευρώ, αλλά δεν βρέθηκε ενδιαφερόμενος, οπότε ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών. Το ίδιο συνέβη και με την κατοικία, επίσης στην Κηφισιά, του πολυπράγμονος, άλλοτε, διαφημιστή Μάκη Σεριάτου, που βγήκε για πολλοστή φορά στις 573.000 ευρώ, χωρίς και εδώ κανείς να πατήσει το κουμπί…

-Για να πούμε και κάτι ξεχωριστό. Χθες βγήκε στο σφυρί και μια μονοκατοικία (700 τ.μ. και πάνω) πολυτελούς κατασκευής (του 2000), σε άριστη εξωτερική κατάσταση, κτισμένη σε νεοκλασική αρχιτεκτονική, με προσεγμένο κήπο, πισίνα, γκαράζ κ.λπ. στην Πεντέλη. Το παράξενο, εκ πρώτης όψεως, ήταν ότι η ιδιοκτήτρια και η επισπεύδουσα είχαν το ίδιο όνομα και επώνυμο. Δεν ήταν, όμως, ασφαλώς το ίδιο πρόσωπο, αλλά… συννυφάδες. Για να μην πολυλογώ, η μία -μαζί με ένα ακόμη μέλος της οικογένειας- προχώρησαν σε κατάσχεση για οφειλή 20.890 ευρώ. Ο πλειστηριασμός ορίστηκε για χθες με τιμή εκκίνησης 970.000 ευρώ, αλλά η ιδιοκτήτρια προσέφυγε στα δικαστήρια και την ανέβασε στα 1,3 εκατ. ευρώ. Το σφυρί και εδώ πάντως αποδείχθηκε «άσφαιρο»…

…και το επαναληπτικό σφυρί της ΔΟΥ

-”Αυτή τη ΔΟΥ, ποιος θα την πάρει;” ρωτούσε πρόσφατα το σχετικό ρεπορτάζ για το ακίνητο της οδού Μετσόβου 4 (πίσω από το Radisson Hotel, στη Λ. Αλεξάνδρας) που ανήκε στη Μονή ΕΜΑΟΥΣ και στεγάζει τη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού. Τελικώς, κανείς δεν την πήρε τη ΔΟΥ γιατί ο πλειστηριασμός αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας. Τώρα, επαναλαμβάνεται στις 30 Μαρτίου. Το 4ώροφο κτίριο των 2.230 τ.μ. βγαίνει στον πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης 1,872 εκατ.

Σήμα για σκληρό Ευρώ

-Χθες, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδειξε με όλους τους τρόπους ότι βασική της προτεραιότητα είναι η «σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη» και το ισχυρό Ευρώ. Γι’ αυτό, παρά τις πολεμικές ιαχές και την αιματοχυσία, ανακοίνωσε ότι θα συμμαζέψει -από φέτος- τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, γιατί βασική της αγωνία δεν είναι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης (θα περιοριστεί από την αρχική εκτίμηση του 4,2% σε 3,7%) αλλά η πληθωριστική απαξίωση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Με απλά λόγια, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε «ξεχάστε το εύκολο και φθηνό χρήμα. Ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με το ισχυρό Ευρώ».

Η Κριστίν πήρε το μήνυμα του Τζερόμ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο υψηλότερος πληθωρισμός των τελευταίων 40 ετών δεν προκαλεί πανικό. Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι ο πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στις τιμές των τροφίμων και της Ενέργειας, ενώ μοιάζει να έχει αποκατασταθεί η τροφοδοτική αλυσίδα της αγοράς. O Δομικός Πληθωρισμός (αύξηση τιμών χωρίς Ενέργεια και Τρόφιμα) δεν δείχνει να ανησυχεί την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα ούτε την Κυβέρνηση Μπάιντεν. Γι’ αυτό άλλωστε ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα σχέδιο που περιλάμβανε την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού, μείωση του κόστους μέσω κρατικών παρεμβάσεων, πάταξη των καρτέλ και ενθάρρυνση των εργαζομένων να βρουν καλύτερες θέσεις εργασίας παρέχοντας πόρους όπως η επανεκπαίδευση. Και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τους επόμενους μήνες, κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα θα ασχολούνται με την ισχύ και το κύρος του δολαρίου

Καλό ταξίδι

-Κλείνοντας τη στήλη, ένα ύστατο χαίρε στον Δημήτρη Κοντομηνά, έναν από τους πιο μεγάλους επιχειρηματίες της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ο Κοντομηνάς έζησε και δημιούργησε επιχειρηματικά… για δέκα ζωές. Καλό ταξίδι.

Exit mobile version