–Χαίρετε, δεν ξέρω αν… ο κόσμος χάνεται με τη μυστηριώδη διαρροή του Nord Stream ή τις αναλύσεις για τη Μελόνι και την άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά εδώ εμείς έχουμε άλλα, πιο μεγάλα θέματα. Όπως ένας παππάς στο εκκλησάκι του Λυκαβηττού που κινδυνεύει να διαλύσει την ιεραρχία και την κυβερνησάρα μας μαζί. Γιατί οι μισοί πιστοί λένε ότι ο παππά Δημήτρης Λουπασάκης (έτσι λέγεται) είναι θαυματοποιός και οι άλλοι μισοί είναι αγύρτης και κοροϊδεύει τον κόσμο. Αντε τώρα να βρεις άκρη…
Τα hot «Μπακακάκια»
-Σε άλλα, ωραία νέα αυτή τη φορά, έχω να πω ότι τα media τελικά, ρε παιδιά, δεν πεθαίνουν ποτέ. Ό,τι και να γίνει βρίσκεται πάντα ένας «φρέσκος αιμοδότης», τον αρπάνε και οι… επιστήμονες γύρω-γύρω, δημοσιογράφοι, δημοσιοσχετίστες κ.λπ. και έτσι παίρνει ανάσα το σύστημα, μέχρι τον επόμενο. Τα νέα hot ονόματα στην πιάτσα, λοιπόν, και ειδικά στην τηλεοπτική πιάτσα είναι τα αποκαλούμενα και «Μπακακάκια», που πιο παλιά ονομάζονταν και Σακομπακοκαϋμενάκια, ήτοι ο συνδυασμός τριών επιχειρηματιών (Σ. Καλλιτσάντσης, Μπάκος και Καϋμενάκης). Τώρα λοιπόν από το προσκήνιο (τουλάχιστον) έφυγε ο κ. Καλλιτσάντσης και προστέθηκε ο δικηγόρος κ. Εξάρχου μαζί με τους δύο εφοπλιστές που διαπρέπουν στην… εξωτική Φουτζέιρα και εκτός από την Ιντρακάτ πήραν και το Action 24, άρα έγιναν και mediάνθρωποι. Μαθαίνω λοιπόν ότι (καλά να ‘ναι οι άνθρωποι να ξοδεύουν) άνοιξαν το πορτοφόλι. Και να οι μεταγραφές στο κανάλι, να οι αγορές σάιτ, να οι προτάσεις σε hot παρουσιαστές και διευθυντές καναλιών, φεύγουν τα μύρια σαν εκείνη την κάνουλα του πετρελαίου που… καμιά φορά χάνει τον προσανατολισμό της και ρίχνει και τίποτα χιλιάδες λίτρα παραπάνω. Επειδή όμως τα… χαμένα λίτρα θέλουν λύτρα, γίνονται και κάτι ωραίες μηντιακές επενδύσεις για να ‘χουμε το κεφάλι μας ήσυχο στην πατρίδα. Καλά να ‘ναι οι άνθρωποι να προσφέρουν στην επικοινωνία και την ενημέρωση, άλλωστε δεν είναι οι πρώτοι, ούτε και όπως φαίνεται οι τελευταίοι. Γι’ αυτό άλλωστε και το μισό υπουργικό συμβούλιο τους υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες τους επενδυτές, από τις μπροστά ή ενίοτε και τις πίσω πόρτες.
Στην Εθνική συζητούν για τη στρατηγική της τράπεζας
-Aν έχετε δουλειές με τα ανώτατα διοικητικά κλιμάκια της Εθνικής Τράπεζας, από εβδομάδα καλύτερα. Η Εκτελεστική Επιτροπή και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο έχουν καταλύσει στο Costa Navarino για να συζητήσουν τη στρατηγική της τράπεζας. Ελπίζω τέτοια εποχή στο ξενοδοχειακό συγκρότημα να μην κυκλοφορούν τίποτε πελάτες με κελεμπίες και ταραχτούν άδικα οι άνθρωποι.
-Η Lavipharm και ο Αντιβασιλέας της μικρής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ
-Στην υποβολή ενημερωτικού δελτίου για την αύξηση κεφαλαίου της Lavipharm, ύψους έως 58 εκατ. ευρώ, προχωρά άμεσα ο σύμβουλος της έκδοσης της φαρμακευτικής εταιρίας, η Ambrosia Capital του Τάσου Αστυφίδη, του επονομαζόμενου στο ΧΑ και αντιβασιλέα της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης. Το ενημερωτικό δελτίο έχει επικαιροποιηθεί με τα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου και ήδη έχει ξεκινήσει το pro-marketing. Εάν το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί και δοθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις, η αύξηση θα έχει ολοκληρωθεί με την είσοδο προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο τέλος Νοεμβρίου. Έτσι, εφόσον υλοποιηθεί η ΑΜΚ στο σύνολό της, η εταιρεία θα εμφανίζει ίδια κεφάλαια περίπου 46 εκατ. ευρώ (σήμερα έχει αρνητική θέση περίπου 10 εκατ. ευρώ), επιτυγχάνοντας έξοδο από την επιτήρηση, εξασφάλιση χρηματοδότησης και θα είναι σε θέση να διανείμει μέρισμα, λογικά από το 2024.
Υ.Γ.1: Φίλος της στήλης (που όταν ακούει το όνομα Αστυφίδης παίρνει φάρμακα για την πίεση) φωνάζει πως αφού είναι τόσο μάγκας, να κάνει τη δουλειά με τον Δ. Κούτρα στα 2,95 ευρώ ανά μετοχή της Intrakat και να μη ζητά χαμηλότερες τιμές.
Υ.Γ.2: Πού να είναι, άραγε, ο θρύλος της Σοφοκλέους του ‘99, ο Μανώλης Μητσοτάκης;
Στη Φιλοθέη για νέες business η Dimand
-Στην αγορά οικοπέδου έκτασης 1.290 τ.μ., επί της οδού Καλλιγά στη Φιλοθέη, προχώρησε η Dimand. Το οικόπεδο, στο οποίο υπήρχε μια παλιά διώροφη οικοδομή, αγοράστηκε έναντι 2,03 εκατ. ευρώ τον περασμένο Απρίλιο και η Dimand θα προχωρήσει στην ανάπτυξη συγκροτήματος κατοικιών, συνολικής επιφάνειας 1.542 τ.μ., με σκοπό να τις μισθώνει.
Η Amazon κάνει τη Νάξο smart island
-Ανέπαφες συναλλαγές χωρίς μετρητά για όλους τους καταναλωτές εγκαινιάζει την ερχόμενη Τρίτη ο ΟΤΕ που θέλει να καθιερωθεί στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών. Η ημέρα όμως δεν είναι ιδανική για το ντεμπούτο του ΟΤΕ, γιατί την ερχόμενη Τρίτη ένα μεγάλο παιδί της διεθνούς αγοράς, η Amazon Web Services, θα εγκαινιάσει στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, στη Νάξο, ένα πρωτότυπο δίκτυο υποδομών, στα πλαίσια του σχεδίου «Νάξος, Smart Island» που είχε συμφωνήσει το καλοκαίρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τζεφ Μπέζος. Το σχέδιο προβλέπει πτήσεις drones που θα μεταφέρουν βιολογικό υλικό και φάρμακα, ένα προηγμένο σύστημα τηλεϊατρικής, αλλά και drones, εφοδιασμένα με κάμερες και πομπούς που θα χρησιμοποιούνται από το Λιμενικό Σώμα Νάξου για τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής γύρω από το νησί και σε απόσταση έως και 12 χλμ. περίπου από την ακτή. Στη Νάξο, η Amazon Web Services δημιουργεί ένα κύκλωμα τύπου Internet of Things (IoT) με πολλές χρήσεις. Περιττό να πούμε πως στο νησί αναμένονται υψηλές παρουσίες.
Τζίροι και ζημιές στους Πεταλιούς…
-Πάμε τώρα στα… βάσανα που τραβάνε ορισμένοι πλούσιοι όπως, για παράδειγμα, οι δύο οικογένειες Εμπειρίκου και Καρνέση, οι οποίες «μοιράζονται» τις λεγόμενες «Ελληνικές Μαλδίβες», τουτέστιν το φημισμένο νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών. Εκτός από τον «εμφύλιο» που σοβεί ανάμεσα στις δύο πλευρές σχετικά με τα μετοχικά δικαιώματα του Μαρή Εμπειρίκου και ουσιαστικά για το κουμάντο της εταιρείας «Κτήμα Πεταλιοί», υπάρχουν και οι οφειλές οι οποίες αφορούν κυρίως τον ΕΝΦΙΑ. Έτσι, με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα της «Κτήμα Πεταλιοί» για το 2021, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ήταν 21.804,24 ευρώ, όσα ακριβώς και το 2020 (λίγο περίεργο φαίνεται αυτό) και τα αποτελέσματα προ και μετά φόρων -καθότι ο φόρος ήταν μηδενικός- διαμορφώθηκαν σε ζημιές 760.229,44 ευρώ, έναντι ζημιών 1.061.109,14 ευρώ. Όσον αφορά την πορεία της εταιρείας, αναφέρεται ότι «δεν υπάρχουν παράγοντες που να θέτουν σε κίνδυνο την προοπτική της οντότητας ως συνεχιζόμενης δραστηριότητας». Ωστόσο, σημειώνεται ότι τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας την 31/12/2021 ύψους 746.615,85 ευρώ έχουν μειωθεί περισσότερο από το ήμισυ (1/2) του μετοχικού της κεφαλαίου. Συνεπώς, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4, του άρθρου 119, του Ν. 4548/2018, το διοικητικό συμβούλιο οφείλει να συγκαλέσει γενική συνέλευση με θέμα τη λύση της εταιρείας ή την υιοθέτηση άλλου μέτρου.
…και ο ΕΝΦΙΑ των 879.660,68 ευρώ (η παγοκύστη δωρεάν)
-Σημειώνεται ακόμη ότι το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων της εταιρείας, που έχουν οδηγήσει σε μείωση της καθαρής της θέσης, αφορά τον ΕΝΦΙΑ καθώς και προσαυξήσεις αυτού, που έχουν βεβαιωθεί ύστερα από την έκδοση πράξεων εκτιμώμενου προσδιορισμού από τη φορολογική αρχή. Πάμε τώρα στο ζουμί… Η εταιρεία οφείλει στο Δημόσιο για τον ΕΝΦΙΑ των ετών 2014-2017 συνολικό ποσό 879.660,68 ευρώ, το οποίο έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, ειδικά για τη χρήση 2021 βεβαιώθηκε ο ΕΝΦΙΑ των ετών 2016 και 2017 ύψους 459.744,04 ευρώ και ότι κατά την εξόφληση των ανωτέρω ποσών θα προκύψουν τόκοι υπέρ Δημοσίου. Για τη χρήση 2021 έχουν ήδη λογιστικοποιηθεί ως βεβαιωθέντα έξοδα από τη φορολογική αρχή τόκοι ύψους 441.356,51 ευρώ (το επιτόκιο ανέρχεται σε 0,78% ανά μήνα). Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η διοίκηση της εταιρείας (με Πρόεδρο την Ανζελίκ Καρνέση), έχει σχηματίσει πρόβλεψη την 31/12/2021, για τον ΕΝΦΙΑ των ετών 2018-2021 ύψους συνολικά 919.488,08 ευρώ, εκ των οποίων 289.613,12 ευρώ επιβάρυναν τη χρήση του 2021, 745.791,60 ευρώ είχαν επιβαρύνει τη χρήση του 2020, ενώ τα 304.000 ευρώ είχαν επιβαρύνει τα αποτελέσματα των παρελθουσών χρήσεων (2014- 2019). Παράλληλα, ποσό πρόβλεψης ύψους 419.916,64 ευρώ που αφορούσε τον ΕΝΦΙΑ των ετών 2016 και 2017 και είχε σχηματιστεί την προηγούμενη χρήση, αντιστράφηκε εντός της χρήσης 2021, ύστερα από τη βεβαίωση των σχετικών φόρων από τη φορολογική διοίκηση.
Η πιστωτική σύσφιξη ξεκίνησε
-Από το QE, στο QT. Από το Quantitative Easing, στο Quantitative Tightening. Αυτό που δεν κατάφερε να κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τα επιτόκια, τελικά το πέτυχαν οι αγορές μόνες τους. Η Πιστωτική Σύσφιξη ξεκίνησε. Μπορεί επισήμως τα επιτόκια του ευρώ να είναι ακόμη κάτω από 3%, οι αγορές όμως ανέβασαν τα spreads και το πραγματικό επιτόκιο δανεισμού (ακόμη και των μεγάλων επιχειρήσεων) έχει εκτιναχθεί σε απαγορευτικά ύψη. Το ομόλογο της Deutsche Telekom που λήγει σε 5 χρόνια, από το 2,7%, η απόδοσή του εκτινάχθηκε στο 4%. Στον Ευρωπαϊκό Νότο τα πράγματα είναι χειρότερα. Το «πράσινο» ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας λήγει τον Οκτώβριο 2026 και η απόδοσή του εκτινάχθηκε στο 6,7%. Το αντίστοιχο «πράσινο» ομόλογο της Πειραιώς λήγει τον Νοέμβριο 2027 και η απόδοσή του ξέφυγε στο 8,6%. Της Eurobank στο 7%. Όταν οι τράπεζες δανείζονται με αυτά τα επιτόκια, με τι επιτόκια θα δώσουν δάνεια στις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες;
Η Fraport Greece, τα Χανιά και οι… μικροί
Στα Χανιά βρέθηκε αυτές τις μέρες ο Αλεξάντερ Τσινέλ, ο επικεφαλής της Fraport Greece και παρουσίασε στους τοπικούς παράγοντες όχι μόνον τα μεγέθη αλλά κυρίως τις προοπτικές του αεροδρομίου, τα επόμενα χρόνια. Ειδικά τον Σεπτέμβριο, η κίνηση στο αεροδρόμιο των Χανίων από το εξωτερικό δείχνει αύξηση 23,4%. Οι συζητήσεις όμως ανέδειξαν έναν διχασμό στην τουριστική επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων: Οι λεγόμενοι «μικροί» της τοπικής τουριστικής αγοράς (μικρά ξενοδοχεία, δωμάτια κ.λπ.) έδειξαν την προτίμησή τους στη χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Ryanair και πίεσαν τη διοίκηση της Fraport να συμβιβαστεί μαζί της στα θέματα κόστους των ελληνικών αεροδρομίων. Αντιθέτως, οι μεγάλες και οργανωμένες τουριστικές μονάδες έδειξαν να προτιμούν τις «κανονικές» αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν υψηλότερα βαλάντια. Ο Τσινέλ ξέφυγε από την “κακοτοπιά” απαντώντας πως, ειδικά για τους χειμερινούς μήνες, που είναι κατά τεκμήριο δύσκολοι για την προσέλκυση διεθνών δρομολογίων, η Fraport Greece προσφέρει στις αεροπορικές εταιρείες έκπτωση που ισοδυναμεί με 35% επί των τελών αεροδρομίου.
Έρχονται δημόσιες προτάσεις
-Το σκηνικό των αγορών είναι νεφελώδες και αβέβαιο. Οι επιχειρηματίες μεγαλομέτοχοι εισηγμένων εταιρειών ωστόσο έχουν δύο δεδομένα. Αφενός, τα πολύ χαμηλά επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες για καταθέσεις και αποταμιευτικά εργαλεία. Αφετέρου, τις πολύ χαμηλές τιμές των μετοχών των εταιρειών τους για τις οποίες γνωρίζουν τις προοπτικές και δυνατότητες. Έχουν λοιπόν κάθε κίνητρο να προχωρήσουν τώρα στην αγορά περισσότερων μετοχών (των εταιρειών τους) και να εισπράττουν το μέρισμα που οι ίδιοι αποφασίζουν να διανείμουν. Μερικοί προχωρούν ακόμη περισσότερο: Συζητούν με τους συμβούλους τους για Δημόσιες Προτάσεις ώστε να ανακτήσουν τώρα ολόκληρες τις εταιρείες τους αντί να ταλαιπωρούνται στη ρηχή ελληνική Χρηματιστηριακή λίμνη.
Ανάσες στο Χρηματιστήριο χωρίς τζίρο
-Το αδύναμο Ευρώ καθιστά ελκυστικότερες ορισμένες προσεκτικά επιλεγμένες μετοχές, σε πολύ αυστηρά περιθώρια τιμών. Σε 2 μέρες τελειώνει ο μήνας, το τρίμηνο, το εννεάμηνο και ορισμένοι αισιόδοξοι επενδυτές πρέπει να κλείσουν τις ανοιχτές long θέσεις που είχαν πάρει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η χρηματιστηριακή μας αγορά δείχνει κάποια περιορισμένα σημάδια αντίστασης στο γενικότερο κλίμα της ευρωπαϊκής μιζέριας που βλέπει το παγόβουνο της ύφεσης να πλησιάζει χωρίς να υπάρχει καπετάνιος ικανός να στρίψει το τιμόνι. Ο τζίρος παραμένει χαμηλός, αδιάφορος, νωχελικός και φοβισμένος. Η κατάσταση στην Ευρωζώνη θυμίζει τον στασιμοπληθωρισμό της δεκαετίας του ’70, η ελληνική οικονομία ξεχωρίζει σαν την μύγα μεσ’ το γάλα με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι όμως οφείλονται κατά κύριο λόγο στην κυκλικότητα της οικονομίας. Η Ελλάδα πρέπει να δώσει δείγματα γραφής, με σημαντικές μεταρρυθμίσεις, για να ξεχωρίσει ως επενδυτικός προορισμός.