search icon

dark room

Τα άφωνα χείλη (των εξωθεσμικών), το χιλιάρικο βασικός μισθός στις τράπεζες και το φλερτ του Σπύρου με την ανιψιά της ΙΟΝ

    –Χαίρετε, η είδηση που συντάραξε την κοινή γνώμη χθες ήταν η σύλληψη της «μητέρας των τριών παιδιών της Πάτρας», θέμα που επικοινωνιακά μπορεί να «σκεπάσει» ακόμα και σεισμό. Αντιθέτως, από την κοινή γνώμη, η είδηση που «άφησε άφωνους» πολιτικούς παράγοντες και επιχειρηματίες ήταν η προχθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού για το θέμα της (μη) […]

 

 

Χαίρετε, η είδηση που συντάραξε την κοινή γνώμη χθες ήταν η σύλληψη της «μητέρας των τριών παιδιών της Πάτρας», θέμα που επικοινωνιακά μπορεί να «σκεπάσει» ακόμα και σεισμό. Αντιθέτως, από την κοινή γνώμη, η είδηση που «άφησε άφωνους» πολιτικούς παράγοντες και επιχειρηματίες ήταν η προχθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού για το θέμα της (μη) αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ο. κ. Μητσοτάκης όχι μόνο απέκλεισε κατηγορηματικά την όποια αλλαγή-η έστω βελτίωση-του υφιστάμενου εκλογικού νόμου, αλλά ταυτοχρόνως άνοιξε διάπλατα κι ένα «παράθυρο» για κυβερνήσεις συνεργασίας δύο η περισσότερων κομμάτων. Ο πρωθυπουργός είπε ότι φυσικά και θέλει την αυτοδυναμία, αλλά «από εκεί και πέρα όμως ο λαός θα μας υποδείξει εάν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή περισσότερα κόμματα από ένα».

-Άρα, λοιπόν, η Ν.Δ. -για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση- θα πρέπει να «πιάσει» στις μεθεπόμενες εκλογές (οι επόμενες είναι με απλή αναλογική) κάτι παραπάνω από 38%. Αν το ποσοστό αυτό είναι εφικτό να «πιαστεί» ή ουτοπικό, το αφήνω στην κρίση του καθενός. Πάντως, να συμφωνήσουμε ότι είναι ένα «δύσκολο νούμερο», υψηλό ποσοστό να επιτευχθεί, ειδικά έπειτα από μια τόσο δύσκολη τετραετία. Αλλά και «ανέφελη» να ήταν, πάλι μια απώλεια 50-80.000 ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του 2019 λογικά θα την είχε η όποια κυβέρνηση. Σημειώστε ότι ο πρωθυπουργός για την προχθεσινή του απόφαση δεν ενημέρωσε από πριν κανέναν – απόλυτο δικαίωμά του, βεβαίως. Με την απόφασή του μάλιστα αυτή, το πιθανότερο είναι -αν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία- να μην μπορεί να αλλάξει τον υφιστάμενο νόμο καμία κυβέρνηση συνεργασίας. Κοινώς, μπορεί η Ελλάδα να μπει σε μια φάση δικομματικών ή και τρικομματικών κυβερνήσεων για μερικά χρόνια.

Η ΟΤΟΕ στρίμωξε τις τράπεζες: Πάνω από 1.000 ευρώ ο βασικός

-Σήμερα θα γίνει η έβδομη κατά σειρά συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των τραπεζών για την κλαδική σύμβαση. Οι πληροφορίες είναι ότι η πρόταση που θα συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση -χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συμφωνία- προβλέπει 3ετή κλαδική σύμβαση με κατώτατο μισθό στις τράπεζες άνω των 1.000 ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη σύμβαση στη χώρα με εισαγωγικό μισθό πάνω από 1.000 ευρώ. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, τότε η ΟΤΟΕ μάλλον στρίμωξε τις τράπεζες, όπως φαίνεται από το ύψος του κατώτατου μισθού και τον αριθμό των συναντήσεων.

Με τον πήχη ψηλά

Αγρίεψε, μου λένε, ο Χρήστος Μεγάλου και έχει ετοιμάσει ένα πολύ επιθετικό business plan για την Τράπεζα Πειραιώς. Ανακοινώσεις την άλλη Τετάρτη, με τις πηγές να αναφέρουν πως ο πήχης έχει μπει πολύ ψηλά για τις επιδόσεις της τράπεζας τα επόμενα χρόνια. Στο μεταξύ, η Citi αναβάθμισε από neutral σε buy/High risk τη μετοχή της Πειραιώς, θέτοντας τιμή στόχο τα 1,80 ευρώ.

Αποχώρηση δύο στελεχών

-Με την ευκαιρία, αφού η συζήτηση ήρθε στην Τράπεζα Πειραιώς, να σας πω πως δύο στελέχη της τράπεζας αποχωρούν και μεταναστεύουν στον διαχειριστή Blantyre Capital για να αναλάβουν, κατ’ ουσίαν, τη διαχείριση των μετοχών που έχει η τράπεζα από τις διάφορες non core συμμετοχές.

Ο Π. Μαντωνανάκης… και τα καιρικά φαινόμενα

-Επειδή η στήλη έγραφε κατά καιρούς τις πληροφορίες ότι η Κυβέρνηση θα πάρει νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες προκειμένου να ωθήσει σε μια συμβιβαστική λύση με τον μεγαλοξενοδόχο Π. Μαντωνανάκη και τις οικονομικές απαιτήσεις που έχει από το Δημόσιο, αφού κέρδισε στα δικαστήρια, αλλά και επιπλέον επειδή ακούω στην αγορά τελευταία να ανακυκλώνεται συνεχώς η πληροφορία ότι έχουν ωριμάσει οι παραπάνω πρωτοβουλίες, η στήλη απευθύνθηκε σε έγκυρες πηγές. Ρώτησα λοιπόν τι συμβαίνει, πόσο υπαρκτή είναι η κινητικότητα για το θέμα, κατά πόσον είμαστε στα πρόθυρα ανάληψης δράσεων και άλλα τέτοια ανάλογα και η κατάσταση έχει ως εξής: «Τι κάνετεεε; Πώς είστε; Καλά, καλά εσείς; Ευτυχώς έφτιαξε ο καιρός γιατί μας κούρασε ο Χειμώνας. Πού θα πάτε για Πάσχα; Εμείς Μύκονο, να ξεσκάσουν λίγο και τα παιδιά, εσείς; Μα πού είναι επιτέλους ο σερβιτόρος να παραγγείλω έναν καφέ; Τι άλλα νέα;», κ.λπ. κ.λπ.

Γιατί τρέχουν στο ταμπλό ΓΕΚ και ΤΕΝΕΡΓΑ

Χθες, στο Χρηματιστήριο καταγράφηκε εντυπωσιακή διπλή αντίδραση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. ΟΙ ΑΠΕ είναι πολύ της μόδας και οι μετοχές τους πετούν σε νέα ύψη διεθνώς, όπως για παράδειγμα η μετοχή της ισπανικής Solaria που διαπραγματεύεται ταυτόχρονα σε Μαδρίτη και Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτόξευση των μετοχών του ομίλου στις τελευταίες συνεδριάσεις οφείλεται (εκτός από τη γενικότερη τάση για τις ΑΠΕ) σε ελκυστικές προτάσεις που έχουν φθάσει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ΤΕΝΕΡΓ. Κατά τις φήμες πάντοτε, τα προσφερόμενα τιμήματα ανά μετοχή υπερβαίνουν τα 20 ευρώ. Βέβαια, από τις προτάσεις μέχρι τις αποφάσεις υπάρχει τεράστια απόσταση και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν την έχουν καλύψει. Οι προοπτικές που δημιουργεί το επιχειρηματικό/επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΤΕΝΕΡΓΑ είναι το βασικό καύσιμο της ανόδου των μετοχών, χωρίς να μπορούμε να προδικάσουμε (προς το παρόν) οποιαδήποτε εξέλιξη.

Η ΙΟΝ, το ΚΤΕΟ της Τρίπολης και η πολιορκία

-Εσείς αν λειτουργούσατε ένα ΚΤΕΟ π.χ. στην Τρίπολη και ξαφνικά εμφανιζόταν ένας αξιόπιστος και σοβαρός κύριος, σας πρόσφερε μερικές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ, για ένα περιουσιακό στοιχείο που απλώς κληρονομήσατε αλλά δεν διαχειρίζεστε, τι θα απαντούσατε; Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία της κατάκτησης της ΙΟΝ. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος φλέρταρε με την ανιψιά του ιδρυτή της ΙΟΝ, Τίνα Κωτσιοπούλου, εδώ και πολλά χρόνια. Εκείνη, ανένδοτη, ούτε που συζητούσε ενδεχόμενο πώλησης. Παράλληλα με την κυρία Κωτσιοπούλου, που ήδη διανύει την 6η δεκαετία του βίου της, υπήρχαν και άλλοι κληρονόμοι (ξαδέλφια), μικρομέτοχοι, αλλά με σημαντικό ποσοστό. Ένας μάλιστα από τους εξαδέλφους λειτουργεί κι ένα ΚΤΕΟ στην Τρίπολη, χωρίς να ασχολείται με το μεγαλείο της ελληνικής σοκολατοβιομηχανίας.

-Από αυτούς τους μικρομετόχους ξεκίνησε αυτή τη φορά, πριν από περίπου 3 μήνες, την πολιορκία της ΙΟΝ ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Εξασφάλισε πρώτα τη δική τους συγκατάθεση, για πώληση του μεριδίου τους (10 φορές τα EBITDA) και κατόπιν πήγε στην Alpha Bank για να ζητήσει τη χρηματοδότηση. Έχοντας στα χέρια του τις μετοχές των μικρομετόχων ως Δούρειο Ίππο, επισκέφθηκε πολλές φορές την κυρία Τίνα Κωτσιοπούλου, προσφέροντάς της υψηλότερη αποτίμηση των μετοχών της. Η διαρροή των πληροφοριών στον Τύπο λειτούργησε ως καταλύτης που επιτάχυνε τις εξελίξεις. Για να αποδείξει τις σοβαρές προθέσεις του, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος δημιούργησε την εταιρεία συμμετοχών Βespoke SGA Holdings, με έδρα την Κηφισιά και μετοχικό κεφάλαιο της τάξης των 140 εκατ. ευρώ. Ανακοίνωσε την εξαγορά των εταιρειών Έδεσμα και Αμβροσία, ενώ από κοινού με το επενδυτικό κεφάλαιο EOS Capital Partners, που διαχειρίζεται ο Απόστολος Ταμβακάκης, συμφώνησε με τους μετόχους της εταιρείας Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος κρατά την πρώην εισηγμένη στο Χρηματιστήριο αλλαντοβιομηχανία Νίκας στο περιθώριο, ενώ το περασμένο καλοκαίρι μπήκε με 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΜΕΒΓΑΛ.

Tα πλαστά τραπεζικά έγγραφα

Σε πολύ κρίσιμο στάδιο εισέρχεται η δίκη των Κουτσολιούτσων. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση στελέχους της Alpha Bank για τα πλαστά τραπεζικά έγγραφα μέσω των οποίων οι Κουτσολιούτσοι εμφάνιζαν ψευδώς να υπάρχουν τεράστια χρηματικά ποσά ώστε να αποτυπώνεται μία εύρωστη οικονομική εικόνα, κυρίως στην Ασία. Όπως έχει δείξει η έρευνα, σε έναν μόνο τραπεζικό λογαριασμό η εταιρεία -μέσω ψευδών στοιχείων- είχε καταφέρει να εμφανίζει υπόλοιπο 70 εκατ. ευρώ, αν και το πραγματικό διαθέσιμο ήταν μόλις 60 ευρώ. Τέτοιοι λογαριασμοί, όπως έδειξε η έρευνα, υπήρχαν δεκάδες, ενώ τα τραπεζικά παραστατικά – μαϊμού, όπως το θρυλικό πλέον που απεστάλη στον… «Γιώργο Πουτσίδη», έδιναν και έπαιρναν. Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει και η κατάθεση μέσα στις επόμενες ημέρες του κ. Αντωνιάδη, στελέχους της Pwc και επικεφαλής της ομάδας η οποία ανέλαβε τη διεξαγωγή του διαχειριστικού ελέγχου και της έκθεσης που συντάχθηκε για το σκάνδαλο της Folli Follie.

Ο ΟΤΕ και η στρατηγική ESG

Στη διοίκηση του ΟΤΕ ανέθεσε η Deutsche Telekom τη διαμόρφωση της στρατηγικής ESG μέχρι το 2024 για τις 10 χώρες στην Ευρώπη στις οποίες έχει παρουσία η DT. Όπως αποκάλυψε η Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ, στο ESG Athens Symposium 2022 «στον ΟΤΕ, εδώ και κάποιους μήνες, σχεδόν έναν χρόνο, εξαιτίας των αποτελεσμάτων που έχουμε φέρει, εμπιστεύτηκε η Deutche Telecom παγκόσμια τη δημιουργία της στρατηγικής ESG μέχρι το 2024 για τις 10 χώρες στην Ευρώπη στις οποίες έχει παρουσία”.

Το τελευταίο αντίο στον Οδυσσέα Κυριακόπουλο

Την περασμένη Παρασκευή, στη μία το μεσημέρι, φίλοι και γνωστοί αποχαιρέτησαν σε μια μικρή σεμνή τελετή τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο. Συγκλονιστική στιγμή της κηδείας η απαγγελία του Ave Maria από τους καλλιτέχνες που χρόνια τώρα στηρίχθηκαν από τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο. Ήταν εκεί -με μαύρα σκούρα γυαλιά- ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο Παύλος Μυλωνάς, ο Νίκος Νανόπουλος, ο Τάκης Κανελλόπουλος του Τιτάνα, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Παναγιώτης Θωμόπουλος της ΤτΕ και του ΤΧΣ.

Exit mobile version