–Χαίρετε, αρχίζω με φρέσκα κουλούρια που λένε, λοιπόν στη Βουλή αναμένεται σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα η δικογραφία για το σκάνδαλο με τα αεροπλάνα – σαπάκια 70 ετών, P-3B Orion του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία αγόρασε έναντι 500 εκατ. δολαρίων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015 μέσα στην κρίση και εννιά χρόνια μετά δεν έχουν πετάξει ποτέ και βρίσκονται «αραγμένα» σε κάτι πάρκινγκ της ΕΑΒ. Ο φάκελος έφυγε πριν από 2 ημέρες από τον Άρειο Πάγο και θα φτάσει στο κοινοβούλιο αφού πρώτα πάρει τις απαραίτητες υπογραφές από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τώρα, το αίτημα του ανώτατου δικαστηρίου αν και αφορά την ίδια απόφαση, θα καλεί τη Βουλή να πάρει δύο ξεχωριστές αποφάσεις. Για τον ναυαρχούκο Αποστολάκη θα κινηθεί η διαδικασία της άρσης βουλευτικής ασυλίας, εφόσον η Ολομέλεια ψηφίσει υπέρ – που είναι και το πιθανότερο – και έτσι ο βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ θα παραπεμφθεί στον φυσικό του δικαστή για τα περαιτέρω. Για τον δε Πάνο Καμμένο – Ferretti ή οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της τότε κυβέρνησης που ενδεχομένως εμπλέκεται – θα ζητείται η εκκίνηση της διαδικασίας του άρθρου 86 του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Δηλαδή, τουλάχιστον 30 βουλευτές, εφόσον κρίνουν ότι η δικογραφία περιέχει σαφείς αποδείξεις ή αποχρώσες ενδείξεις, μπορούν να καταθέσουν πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των φερόμενων αδικημάτων είναι η απιστία, η δωροδοκία και η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Τα δύο τελευταία θεωρούνται διαρκή και δεν παραγράφονται. Ρωτάω λοιπόν εγώ τώρα, ποιος θα πει όχι σε μία προανακριτική για μία τέτοια σκανδαλάρα, η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ ή οι τόσο ξέμπαρκοι ανεξάρτητοι βουλευτές;
Ο Μακρόν (αλλά από το κάτω ράφι)
-Λοιπόν, μία πολύ καλή πηγή μού είπε χθες δυο-τρεις άριστες πληροφορίες τόσο για τα συριζοκασσελακικά όσο και τα ανδρουλακικοπασοκικά. Ο Στέφανος λέει ασφαλώς και θα προτιμούσε στα σίγουρα να πάρει τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα χωρίς το «Ιερατείο», που λέει και η Πεν Νταλαούρα στα social media, αλλά έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι αυτοί δεν θα τον αφήσουν ούτε να πάει στο Συνέδριο, οπότε πάπαλα ο ΣΥΡΙΖΑς. Δεν το βάζει κάτω όμως αφού ο ίδιος λέει δεξιά και αριστερά «εγώ είμαι ο νέος Μακρόν – περάστε, κόσμε». Σου λέει «εγώ δεν είμαι ούτε Αριστερός, ούτε όμως Δεξιός, ούτε Κεντρώος». Μάλλον είναι κάτι… a la carte και αν βρει και καμία δεκαριά βουλευτές κολλάει παντού και φτιάχνει μία ωραία «per view» κυβέρνηση, τώρα που η ΝΔ δεν έχει και την αυτοδυναμία στο τσεπάκι της. Οπότε όσοι πιστοί προσέλθετε, αν και ομολογουμένως χρειάζεται και κανένα φραγκάκι γιατί δεν είμαστε για τέτοια. Το θέμα είναι ποιος θα τον πιστέψει τον Στέφανο, οι… δέκα βουλευτές ή οι «συμπαραστάτες», γιατί δεν φαίνεται και ο πλέον αξιόπιστος και φερέγγυος παίκτης, αν γίνομαι αντιληπτός.
Αστυνομική προστασία
-Πάντως η πίεση του Κασσέλ στην ΕΛΑΣ για μεγαλύτερη αστυνομική προστασία έπιασε τόπο έμαθα, αφού αρχικώς οι 21 αστυνομικοί της προσωπικής του φύλαξης έγιναν τέσσερις και κατόπιν γκρίνιας ξανάγιναν εννιά. Ε, πώς να κυκλοφορεί ο Στέφανος, σκέτος; Σωστό κι αυτό.
ΠΑΣΟΚ, Αννα, Παύλος
-Τώρα οι νοήμονες άνθρωποι που έχουν και κάθε λόγο να θέλουν να «στήσουν» μία σοβαρή αντιπολίτευση απέναντι στον Κ.Μ (ο Θεός να την κάνει!) λένε στον Ν.Α που τσίμπησε 2%-2,5% στην πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση (GPO-Star) να βάλει στο κόλπο ως αντιπροέδρους τον Γερουλάνο και τη Διαμαντοπούλου. Αλλά εγώ πιστεύω ότι στο τέλος ο αρχηγός Νίκος είναι πιο εύκολο να βάλει εμένα από το να ανεχτεί την Αννα και τον Παύλο, οπότε θα δούμε πώς θα πάει αυτό.
Μονομαχία Κωστόπουλου – Σαρακάκη για το Ελληνοαμερικανικό
-Σε σύγκρουση αλά ΣΕΒ οδηγούμαστε στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Στον συγκεκριμένο οργανισμό δεν κάνουν εκλογές ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα επιμελητήρια, αλλά στη Γενική Συνέλευση προς το καλοκαίρι. Ουσιαστικά ως τώρα γινόταν συμφωνία για το πρόσωπο που θα αναλάμβανε τα ηνία και τον εξέλεγε το Διοικητικό Συμβούλιο, περίπου όπως γινόταν στον ΣΕΒ, όπου με εξαίρεση τις τελευταίες εκλογές κατέβαινε ένας υποψήφιος. Ο νυν Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Νίκος Μπακατσέλος έχει συμπληρώσει δύο θητείες οπότε θα πρέπει να τον διαδεχθεί ένα νέο πρόσωπο. Ωστόσο, δεν υπάρχει συναίνεση για την εκλογή του νέου ισχυρού άνδρα του Επιμελητηρίου και έτσι θα έχουμε μονομαχία μεταξύ του σημερινού Γενικού Γραμματέα Αλεξ. Κωστόπουλου της Foresight Strategy & Communications και του νυν Αντιπροέδρου Ιωαν. Σαρακάκη του ομώνυμου ομίλου.
Το ραντεβού των μετόχων στη Viva Wallet
-Ημέρα εξελίξεων για τη Viva Wallet καθώς σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί (με τηλεδιάσκεψη) έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας. Τα θέματα που καλούνται να συζητήσουν οι μέτοχοι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πέραν της αλλαγής ορισμένων άρθρων του καταστατικού περιλαμβάνουν την ενημέρωση των μετόχων σχετικά με την ανάπτυξη του Ομίλου, το ζήτημα της συγχώνευσης των θυγατρικών εταιρειών VIVA Payments και Vivabank και η σύνθεση του ΔΣ της νέας εταιρείας που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση. Το ζήτημα της ανάπτυξης της Viva είναι ευρύ και δεν είναι σαφές εάν περιλαμβάνει την επέκταση του ομίλου στις ΗΠΑ που αποτέλεσε ένα από τα σημεία διαφωνίας (μαζί με την αποτίμηση της εταιρείας και σειράς άλλων) των μετόχων, της WeRealize, συμφερόντων Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα και της JP Morgan που έλυσαν τις διαφορές τους τον περασμένο Ιούνιο στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου. Είναι χαρακτηριστικό πως στην ατζέντα της προηγούμενης έκτακτης ΓΣ, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 17/7, υπήρχαν δύο σχετικά θέματα, η «διερεύνηση δυνατότητας επέκτασης των υπηρεσιών πληρωμών της Viva Wallet στην αγορά της Αμερικής δια της απόκτησης της αναγκαίας κανονιστικής άδειας (προς έγκριση)» και «Έρευνα και απόκτηση πιθανών στόχων εξαγορών και συγχωνεύσεων από τη Viva Wallet στην αμερικανική αγορά (προς έγκριση)».
Προσπαθεί να ανεβάσει ταχύτητα η ΔΕΗ
-Με τα υψηλά των 12,52 ευρώ του περασμένου Ιανουαρίου δείχνει διάθεση να αναμετρηθεί αργά ή γρήγορα η μετοχή της ΔΕΗ η οποία τις τελευταίες ημέρες καταγράφει ένα μίνι-ράλι. Η Επιχείρηση έχει πραγματοποιήσει τελευταία σειρά κινήσεων για την ανάπτυξη του «πράσινου» χαρτοφυλακίου της στο πλαίσιο του ενεργειακού της μετασχηματισμού και της αύξησης των ΑΠΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στα αιολικά. Στόχος είναι το 2026 οι ΑΠΕ να αποτελούν το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος του ομίλου ΔΕΗ μέσω επενδύσεων και συμπράξεων σε Ελλάδα, Ρουμανία και άλλες περιοχές στη ΝΑ Ευρώπη. Το πρασίνισμα αυτό αλλάζει και το επενδυτικό προφίλ της ΔΕΗ καθώς αίρονται οι περιορισμοί που έχουν sovereign funds όπως το Norges Bank για τοποθετήσεις σε εταιρείες με υψηλό ανθρακικό αποτύπωμα. Κοντά σε CVC Capital, Wellington, Elikonos στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ υπάρχει πλέον μια ισχυρή βάση της τάξης του 15% με «ισχυρά χέρια» που στηρίζουν τον μετασχηματισμό του Ομίλου με μακροπρόθεσμη προοπτική. Ίσως έτσι εξηγείται το γεγονός ότι χθες είχαμε την 4η διαδοχική ανοδική συνεδρίαση για τη μετοχή που καταγράφει κέρδη 6,29% σε μηνιαία βάση με την κεφαλαιοποίησή της να έχει ξεπεράσει τα 4,6 δισ. ευρώ.
Ο επώνυμος (και αμφιλεγόμενος) επενδυτής της HelleniQ Energy
-Τη σταθερότητα ή τη στασιμότητα αν προτιμάτε της ελληνικής κεφαλαιαγοράς φαίνεται πως εκμεταλλεύεται επώνυμος (και αμφιλεγόμενος για ορισμένους) επενδυτής με λεφτά από τις θαλάσσιες μεταφορές ο οποίος τοποθετείται σταθερά στη μετοχή της HelleniQ Energy. Πολλοί συνδυάζουν αυτή την απόφαση του εφοπλιστή με την επίσημη ανακοίνωση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης των ερευνών για υδρογονάνθρακες που διεξήγαγε η κοινοπραξία ExxonMobil/HELLENiQ ENERGY στις θαλάσσιες περιοχές του οικοπέδου «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», καθώς και με την απόφαση της κοινοπραξίας να προχωρήσει επίσημα στη β’ φάση ερευνών που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ). Αυτή η κινητικότητα στη μετοχή ανέβασε λίγο (+1,5%) την κεφαλαιοποίηση της HelleniQ Energy πάνω από τα 2,1 δισ. ευρώ, η οποία παραμένει ωστόσο 5% χαμηλότερη από τη χρηματιστηριακή της αξία προ τριμήνου.
Στη “Τhe Mart” ο Γ. Πάσχας
-Στην εταιρεία χονδρεμπορίου “Τhe Mart” εργάζεται σήμερα ο πρώην Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Πάσχας, μετά την παραίτησή του τον περασμένο Μάιο. Η Μart είναι η μεγαλύτερη εξειδικευμένη εταιρία στην Ελλάδα για τους επαγγελματίες κυρίως του κλάδου HORECA.
Παίρνουν θέσεις μάχης για το «έξυπνο σπίτι»
-Τρεις μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι θα πρωταγωνιστήσουν στη νέα αναδυόμενη αγορά του “smart home” στην Ελλάδα. ΟΤΕ, ΔΕΗ και Vodafone θα επιδιώξουν να καλύψουν τις νέες ανάγκες των σύγχρονων νοικοκυριών. Η NOVA έχει δικά της εσωτερικά θέματα να λύσει πριν μπει και αυτή δυναμικά στο παιχνίδι. Ο κάθε όμιλος έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ο ΟΤΕ -για παράδειγμα- έχει το δίκτυο, έχει τα καταστήματα αλλά πάνω απ’ όλα έχει την τεχνική εξυπηρέτηση. Τους τεχνικούς που μπαίνουν σε κάθε σπίτι και μετατρέπονται σε πωλητές. Τι δεν έχει; Δεν έχει δίκτυο πωλήσεων για «λευκές συσκευές» και συσκευές σπιτιού. Η ΔΕΗ έχει τον Κωτσόβολο ο οποίος πέρα από το δίκτυο έχει και δικό του σύστημα μεταφοράς προϊόντων και διευρυμένο πελατολόγιο. Τι δεν έχει η ΔΕΗ; Τεχνική υποστήριξη για τηλεπικοινωνιακές ανάγκες και πληροφορική. Τέλος, η Vodafone τα έχει όλα, αλλά σε μικρότερη κλίμακα. Έχει τη συνεργασία με τα Public και την πρώην Mediamarkt, συνεργάζεται με τον «Δουλευταρά» και έχει τεχνική υποστήριξη. Στο παιχνίδι αυτό έχει μείνει απ’ έξω -προς το παρόν- το ΠΛΑΙΣΙΟ που έφυγε από το Χρηματιστήριο αλλά εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στις λευκές συσκευές, στο service και στο e commerce. Το παιχνίδι “smart home” μόλις ξεκίνησε στην Ελλάδα…
Οι συσκευές της Quest
-Αυτή την ίδια αγορά των “smart home”, αλλά σε μικρότερες συσκευές, στοχεύει και η Quest του Θόδωρου Φέσσα. Εξαγόρασε τη ΓΕ Δημητρίου και μπήκε στα «έξυπνα κλιματιστικά» και επεκτείνεται στο κλάδο της λιανικής μικρών ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών με την «Μπενρουμπής». Τα consumer electronics ενδιέφεραν πάντα τον Όμιλο του Θ. Φέσσα που βλέπει ότι η λιανική έχει μεγαλύτερους κινδύνους αλλά και μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Με τη ΓΕ Δημητρίου ο όμιλος Quest διαχειρίζεται ήδη τα εμπορικά σήματα Singer και της Izola καθώς και τη διανομή των ιαπωνικών Toyotomi, ενώ η Μπενρουμπή διατηρεί τα δικαιώματα διανομής στην Ελλάδα των Pyrex, Babyliss και izzy. Σε λίγο έρχεται και η XIAOMI με τις δικές της έξυπνες συσκευές. Για αυτό κάποιοι βρίσκουν λογικό ότι η επόμενη κίνηση του Θ. Φέσσα θα μπορούσε να είναι ένας όμιλος με παράδοση και εξειδίκευση στα ηλεκτρολογικά.
Πρεμιέρα για τη MED
-Σήμερα Παρασκευή ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της MED ΑΕΒΕ που προέκυψαν από απορρόφηση των εταιρειών ΟΝΥΞ ΑΕ, GREEN HOPE ΑΕ και ΑΓΑΝΩΡ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ. Αυτό σημαίνει ότι η MED AEBE από 11,9 εκατ. μετοχές εισηγμένες στην Παράλληλη Αγορά που είχε από σήμερα έχει προς διαπραγμάτευση 69,5 εκατ. μετοχές. Γι’ αυτό άλλωστε το εύρος διακύμανσης της μετοχής αυξάνεται από +/-10% σε =/-30%. Ταυτόχρονα η MED έχει προσλάβει την εταιρεία Vigor ΑΧΕΠΕΥ του Ν. Κονταρούδη, για τον συντονισμό και τη χρηματιστηριακή διαχείριση της μετοχής στην προσπάθειά της να ανεβεί από την Παράλληλη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.
Ελπίδες για ένα «year end rally»
-Με αξία συναλλαγών στα 116,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 24,1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές και με ιδιαίτερα στενό εύρος διακύμανσης του Γενικού Δείκτη, το Χρηματιστήριο της Αθήνας συνεχίζει αυτή την -πρωτοφανούς διάρκειας- συσσώρευση δυνάμεων που ξεκίνησε από τις αρχές του καλοκαιριού (τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου) και -απ’ ό,τι φαίνεται- μπορεί να φτάσει μέχρι τα Χριστούγεννα. Οι επαγγελματίες της αγοράς έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σ’ ένα «year end rally» που θα προσφέρει τις τελευταίες καλές αποδόσεις της χρονιάς. Η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου μας απέχει πολύ από τα 100 δισ. ευρώ και ο Γενικός Δείκτης, προς το παρόν, ουδεμία διάθεση δείχνει να ξεφύγει από το στενό εύρος των 1.400 έως 1.450 μονάδων. Χθες, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη +0,6% στις 1.438 μονάδες, με τη βοήθεια των τραπεζών κυρίως χωρίς όμως την Piraeus που έκλεισε με μικρές απώλειες. Η Motor Oil ξεκόλλησε από τα χαμηλά 52 εβδομάδων με κέρδη +1,05%, ο ΤΙΤΑΝ εντυπωσίασε με κέρδη +2,28% αλλά η ElvalHalcor έκλεψε την παράσταση με +2,61% παρασύροντας και τη μαμά ΒΙΟΧΑΛΚΟ (+1,25%). Όλα αυτά όμως συμβαίνουν με μια χαλαρότητα ίσως και αδιαφορία, με χαμηλές συναλλαγές και υψηλές προσδοκίες για ένα γεγονός που θα ανάψει το φιτίλι για να ξεκινήσει μια νέα πορεία.
Πού θα σταματήσει το χρυσάφι
-Μέχρι σήμερα στη θεωρία μαθαίναμε ότι οι τιμές του χρυσού και του δολαρίου κινούνται αντίστροφα. Όταν το δολάριο ανέβαινε, έπεφτε η τιμή του χρυσού και τούμπαλιν. Γενικά, ένα ισχυρότερο δολάριο πιέζει τη ζήτηση του χρυσού, γίνεται πιο ακριβός για τους εκτός Αμερικής επενδυτές που είναι και οι περισσότεροι. Σήμερα, στην εποχή της άφθονης ρευστότητας και της μεγάλης αβεβαιότητας η «χρυσή ισορροπία» κλονίσθηκε. Από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι χθες, η ισοτιμία του δολαρίου έναντι των βασικών νομισμάτων αυξήθηκε +3% και την ίδια περίοδο η τιμή του χρυσού έσπασε το ρεκόρ των 2.700 δολαρίων η ουγκιά. Την ίδια ακριβώς περίοδο, οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων έπεσαν, οι αποδόσεις τους ανέβηκαν παρά τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων του δολαρίου. Το συμπέρασμα είναι ότι σ’ αυτή την περίοδο της μεγάλης γεωπολιτικής αβεβαιότητας η ζήτηση για «ασφαλή καταφύγια» δεν κατευθύνεται σε παραδοσιακές αξίες όπως τα δολαριακά ομόλογα, αλλά διοχετεύεται στον χρυσό. Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν σκοπό να είναι φειδωλές στις μειώσεις των επιτοκίων, αφού οι ξαφνικές πληθωριστικές εξάρσεις καραδοκούν. Σ’ αυτό το περιβάλλον οι επενδυτές ξαναθυμήθηκαν το χρυσάφι.
H αυτοσυγκράτηση των Γερμανών
-Γενικά, ολόκληρη τη φετινή χρονιά, οι γερμανικές εξαγωγές δεν πάνε πολύ καλά. Η οικονομία και φέτος είναι κολλημένη στην ύφεση και οι μισθοί δεν ανεβαίνουν. Οι Γερμανοί όμως ξέρουν να περιορίζουν τις δαπάνες (και τις εισαγωγές) τους όταν τα εισοδήματα δεν φτάνουν. Ακόμη και τον Αύγουστο που είναι μήνας που οι Γερμανοί ταξιδεύουν στο εξωτερικό, το μηνιαίο εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε στα 22,5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, από 16,9 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,3% αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι εισαγωγές μειώθηκαν περισσότερο κατά 3,4%. Οι Γερμανοί κατάφεραν να αυξήσουν κατά 5,5% τα αγαθά που εξήγαγαν στις ΗΠΑ. Οι εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 1,9% στα 7,4 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 5,7% στα 6,8 δισ. ευρώ.