-Χαίρετε, δεν περίμενε κανείς χθες να πάει διαφορετικά απ’ ό,τι πήγε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα, γιατί ούτε ο Τούρκος θα έκανε πίσω για τις απόψεις του για το Ισραήλ και ειδικά μπροστά σε μια τρίτη χώρα όπως είναι η Ελλάδα, ούτε και θα έπαιρνε πίσω την πρόσφατη απόφασή του για τη Μονή της Χώρας. Η επίσκεψη αυτή ήταν προγραμματισμένη εδώ και μήνες, είχε πολλά ουσιαστικά στοιχεία και να το πω κι αλλιώς δεν γινόταν να ματαιωθεί γιατί τότε θα δημιουργούνταν πολύ περισσότερα προβλήματα απ’ αυτά που είχαμε τώρα με την απόφασή του να κάνει τζαμί το πολύ σημαντικό ιστορικό αυτό μνημείο της Μονής της Χώρας.

Προσεκτική σκηνοθεσία

-Για να γνωρίζετε, πάντως, Ερντογάν και Μητσοτάκης έμειναν σχεδόν απόλυτα στο script που είχαν συμφωνήσει τα επιτελεία τους. Όπως είχε γίνει και στην Αθήνα. Ο Ερντογάν διέτρεξε διαγώνια χωρίς ουσιαστική αναφορά τα θέματα της Θράκης και της Κύπρου και απλά έθιξε το ζήτημα της Γάζας, το οποίο προφανώς ήταν και αυτό που τον ενδιέφερε περισσότερο. Σημειωτέον, ο Ερντογάν είχε αφήσει τον Μητσοτάκη να δευτερολογήσει στην Αθήνα και δεν είχε απαντήσει. Και στην Άγκυρα, όμως, όταν τελείωσε την πεντάλεπτη δευτερολογία του για τη Γάζα, περίμενε τον Μητσοτάκη να βγάλει το ακουστικό και να απαντήσει. Και μετά έφυγαν για φαγητό.

Άγκυρα ξανά

-Ως το τέλος του έτους, πάντως, ο Μητσοτάκης θα πάει ξανά στην Άγκυρα (δεν είχε ξαναέρθει στη ζωή του), καθώς θα συνεδριάσει στην Τουρκία το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών που είχε γίνει πέρυσι στην Αθήνα. Προφανώς, η λογική είναι να καθιερωθεί η συνεδρίαση σε ετήσια βάση και έτσι και οι Έλληνες υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Λευκό Σαράι, το οποίο είναι ένα εντυπωσιακό (και φαραωνικό) σύμπλεγμα κτιρίων, ακόμα και με το προσωπικό τζαμί του Ερντογάν.

Ντολμαδάκια και μουσική

-Το γεύμα Μητσοτάκη-Ερντογάν διήρκεσε κάτι παραπάνω από μια ώρα και οι Τούρκοι έβγαλαν πλούσιο μενού, το οποίο συμπεριελάμβανε και ντολμαδάκια που αρέσουν στον Έλληνα πρωθυπουργό. Επειδή, όμως νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, έφεραν οι Τούρκοι και κάτι όργανα, για να συνοδεύσουν οι ηγέτες το γεύμα.

Βουλή ή final 4;

-Για την Παρασκευή 24 Μαΐου ορίστηκε η μάχη των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή που θα είναι και η τελική κοινοβουλευτική σύγκρουση πριν από τις ευρωεκλογές. Η διαδικασία που προκλήθηκε από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συζητηθεί η ακρίβεια, είναι σίγουρο ότι θα επεκταθεί σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας. Προβλέπω βέβαια πως το βράδυ της ίδιας ημέρας θα τα έχουμε ξεχάσει όλα καθώς ξεκινούν τα κρίσιμα ματσάκια του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στο final 4 του μπάσκετ.

Η νέα εφαρμογή του Λιβάνιου

-Τρέχει κανονικά η διαδικασία της επιστολικής, καθώς η αποστολή των φακέλων με τα ψηφοδέλτια και το ενημερωτικό υλικό προς τους παραλήπτες εκλογείς έχει ξεκινήσει. Όπως σας έλεγα και χθες οι 200.000 εγγεγραμμένοι δεν είναι και τόσο αμελητέα εκλογική «δεξαμενή» και όντως, αν υποθέσουμε ότι η συμμετοχή στις ευρωεκλογές θα κινηθεί στα επίπεδα των εθνικών του περασμένου Ιουνίου, το ποσοστό τους φτάνει το 3,9%! Τώρα, όπως πληροφορούμαι, ο Θοδωρής Λιβάνιος, που έχει και την ευθύνη για την προετοιμασία των εκλογών, ετοιμάζει ένα έξτρα ψηφιακό «δωράκι» για τους εγγεγραμμένους στην επιστολική. Μια εφαρμογή όπου θα μπορούν να «σταυρώνουν» και να εκτυπώνουν το επιστολικό ψηφοδέλτιο σε περίπτωση που συμπληρώσουν λάθος το ένα και μοναδικό ψηφοδέλτιο που θα τους αποσταλεί.

Η μεζονέτα των 6,8 εκατομμυρίων

-Προσύμφωνο για την πώληση μιας από τις είκοσι συνολικά πολυτελείς μεζονέτες που θα κατασκευάσει δίπλα στη μαρίνα του Αγ. Κοσμά στο Ελληνικό υπέγραψε η Orilina Properties, εταιρεία ιδιοκτησίας του Τρύφωνα και της Δέσποινας Νάτση. Προ ημερών συμφώνησε (με ιδιωτικό συμφωνητικό προκαταβολής) να πουλήσει την κατοικία (με ιδιωτική πισίνα και κήπο) στο υπό ανάπτυξη συγκρότημα «Marina Residences by Kengo Kuma» έναντι 6,8 εκατ. ευρώ. Το παραθαλάσσιο οικιστικό συγκρότημα αποτελεί έργο αρχικού προϋπολογισμού 57,4 εκατ. ευρώ και θα έχει θέα στον κόλπο του Σαρωνικού και το τοπόσημο του Πύργου Κατοικιών του Ελληνικού. Η οικιστική ανάπτυξη της Orilina (φέρει την υπογραφή του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Kengo Kuma) και το private club που θα δημιουργηθεί σε όμορη έκταση, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

Αποχαιρετισμοί

-Την τελευταία του τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ως επικεφαλής του ΟΤΕ αναμένεται να έχει σήμερα ο Μιχάλης Τσαμάζ. Σήμερα το πρωί ο Οργανισμός θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για το 2024 και μετά θα ακολουθήσει το καθιερωμένο conference call. Όταν πραγματοποιηθεί το επόμενο, για τα αποτελέσματα του β' τριμήνου, θα έχει αλλάξει η διοικητική σκυτάλη αφού στη γενική συνέλευση στις 28 Ιουνίου θα επικυρωθεί και τυπικά η τοποθέτησή του Κώστα Νεμπή στην θέση του προέδρου Δ.Σ. και CEO. Οπότε σήμερα αναμένεται -αφού, εκτός απροόπτου, θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη- ένας ακόμη αποχαιρετισμός από τον επί 13 (και κάτι) χρόνια επικεφαλής του Οργανισμού, αυτή τη φορά στους επαγγελματίες της αγοράς που καλύπτουν τον ΟΤΕ. 'Όσο για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση των εσόδων (και ιδιαίτερα στην ελληνική αγορά) αλλά συνολικά οριακή άνοδο της κερδοφορίας.

Οι επενδύσεις του Μήτση

-Τα 4 ορόσημα για τον όμιλο Μήτση: Το 2025 θα ξεκινήσει η mega επένδυση του ομίλου Μήτση στην Αφάντου στη Ρόδο, σε μία επένδυση περί τα 500 εκατ. ευρώ. Ο Σταύρος Μήτσης μίλησε στο βρετανικό ‘’Business Focus’’ για τα πλάνα του ομίλου έως το τέλος της δεκαετίας με στόχο την πλήρη αναβάθμιση των 21 ξενοδοχείων και resorts από το χαρτοφυλάκιο του ομίλου και τα νέα projects. Ο όμιλος, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ενισχύσει την τελευταία διετία τη θέση του στα τρία βασικά νησιά -Κρήτη, Κω και Ρόδο- όπου έχει ήδη σημαντική παρουσία. Στη Ρόδο, αγόρασε δύο νέα ξενοδοχεία και πλέον έχει τρεις μονάδες τη μία δίπλα στην άλλη κι εκεί αναπτύσσεται ένα «ολοκληρωμένο resort» με τρεις διαφορετικές ξενοδοχειακές προτάσεις κι επιπλέον υποδομές για ενηλίκους και παιδιά. Επιπλέον, στα projects του ομίλου στο νησί είναι φυσικά και η επένδυση στην περιοχή Αφάντου (στο γνωστό, πολυσυζητημένο ακίνητο) όπου σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου βασική επιδίωξη είναι να αναβιώσει το γκολφ το οποίο δεν έχει συντηρηθεί τα τελευταία 50 χρόνια και «δουλεύουμε αυτή τη στιγμή με έναν σχεδιαστή ώστε να ξανακατασκευάσουμε το γήπεδο. Θέλουμε να αναπτύξουμε ένα ολοκληρωμένο τουριστικό θέρετρο που θα έχει κι ένα μικρό τουριστικό λιμάνι, ένα μικρό τουριστικό χωριό επίσης, ένα γκολφ resort, boutique ξενοδοχείο και διαμερίσματα κοντά στο λιμάνι». Στην Κω, ο όμιλος Μήτση με παρουσία από τη δεκαετία του ’70 πρόσφατα απέκτησε δύο νέες εκτάσεις όμορες σε αυτές που είχε ήδη, με συνολική επιφάνεια πλέον 140 στρεμμάτων. Στόχος είναι να κτιστεί εκεί ένα «πράσινο» resort απόλυτα προσαρμοσμένο σε όρους αειφορίας και κοντά στη φύση. Αντίστοιχα στα Καμένα Βούρλα η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών θέτει τον στόχο για «τη δημιουργία ενός από τα σημαντικά spas στην Ελλάδα», σύμφωνα με τον κ. Μήτση. «Αυτά τα τέσσερα projects θα είναι και τα ορόσημα για τον όμιλό μας, χωρίς αντίστοιχα στη Μεσόγειο», αναφέρει ο ίδιος.

Εξελίξεις στον Όμιλο Κυπριώτη

-Είχαμε πει για τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της «Γ. Κυπριώτης και Υιοί Α.Ε.» που θα γινόταν στις 8 Μαΐου. Υπενθυμίζω ότι ο Όμιλος Κυπριώτη διαθέτει τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία στην Κω, αλλά και μια… διπλή «βεντέτα», αφενός με τις τράπεζες για δάνεια του παρελθόντος, αφετέρου με το αμερικανικό fund H.I.G. Capital που αγόρασε από τις τράπεζες (Eurobank, Πειραιώς και Attica Βank) δάνεια ονομαστικής αξίας 140 εκατ. ευρώ του ομίλου, με στόχο τα ξενοδοχεία, τα οποία όμως ακόμη τα βλέπει με το… κιάλι. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι ο Όμιλος Κυπριώτη διαχειρίζεται πέντε πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Κω (τα 5 αστέρων Kipriotis Panorama Hotels & Suites, Kipriotis Maris Suites και τα 4 αστέρων Kipriotis Aqualand Hotel, Kipriotis Hippocrates Hotel και Kipriotis Village Resort). Όπως έμαθα όμως είχαμε κάποιες ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Καταρχάς, η Γενική Συνέλευση δεν έγινε, καθώς όπως αναφέρεται «κατόπιν αιτήματος της μετόχου ''Κως Συμμετοχών Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία'', που υποβλήθηκε στο προεδρείο της τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εταιρείας, που έλαβε χώρα στις 08/05/2024 και στην οποία συμμετείχαν μέτοχοι που εκπροσωπούν το 100% του μετοχικού κεφαλαίου, αναβλήθηκε η συνεδρίαση της τακτικής Γενικής Συνέλευσης και η λήψη απόφασης επί όλων των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, για την Παρασκευή, 17/05/2024». Εκτός αυτού, επίσης κατόπιν σχετικού αιτήματος της μετόχου «Κως Συμμετοχών Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» προστέθηκε ένα νέο θέμα στην ημερήσια διάταξη. Αυτό το θέμα όμως λέει πολλά, δεδομένου ότι προβλέπει την ενημέρωση των μετόχων για: α. Τη μετοχική σύνθεση και το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας. β. Την πορεία των εταιρικών υποθέσεων και τη διαχείριση της Εταιρείας από το έτος 2011 μέχρι σήμερα. γ. Τα οικονομικά στοιχεία και αποτελέσματα της Εταιρείας για τη χρήση από 01.01.2022 έως 31.05.2022. δ. Τους όρους διαχείρισης και εκμετάλλευσης των ξενοδοχείων της Εταιρείας για τα έτη 2015-2022. ε. Τη συνεργασία της Εταιρείας με την εταιρεία «Hotel Brain». στ. Τις συναλλαγές της Εταιρείας με συνδεδεμένα μέρη. ζ. Το λειτουργικό κόστος της Εταιρείας για τα έτη 2011-2022 και τις αμοιβές των μελών του ΔΣ της». Τώρα, όσον αφορά την «Κως Συμμετοχών Μ.Α.Ε.», συστάθηκε τον Νοέμβριο του 2022, ως εταιρεία χαρτοφυλακίου (Holding), με μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ, εδρεύει στο Μαρούσι και έχει πρόεδρο τον οικονομολόγο κ. Κωνσταντίνο Μπήτρο και αντιπρόεδρο τον επίσης οικονομολόγο κ. Κωνσταντίνο Σιδέρη. Για όσους δεν θυμούνται, ο Κωνσταντίνος Μπήτρος είναι ο διαχειριστής των επενδύσεων της HIG Capital στην Ελλάδα. Να δούμε τι θα γίνει στις 17 Μαΐου…

Η Εθνική μπαίνει σε άλλη πίστα

-Από την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου, εκπνέει η εξάμηνη προθεσμία που είχε τεθεί στο ΤΧΣ μετά την πώληση του 22% των μετοχών της Εθνικής σε θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού. Τότε, μέσα Νοεμβρίου 2023, το placement έγινε στην τιμή των 5,3 ευρώ/μετοχή και η αξία του πακέτου ήταν 1,067 δισ. Από τη Δευτέρα, το ΤΧΣ έχει δικαίωμα να προχωρήσει -εφόσον το επιλέξει- και στη διάθεση του υπολοίπου 18,39% που σήμερα αποτιμάται 1,4 δισ. ευρώ περίπου, αφού η μετοχή σήμερα αξίζει 8 ευρώ. Το γεγονός ότι πρόσφατα η DBRS έδωσε investment grade στην Εθνική, διευκολύνει τη διαδικασία. Το δίλημμα που αντιμετωπίζει τώρα η κυβέρνηση είναι αν θα σπεύσει να εκμεταλλευτεί το χρηματιστηριακό κλίμα των ημερών και θα επιλέξει να πουλήσει ολόκληρο το πακέτο 18,39% ή θα επιλέξει το placement ενός ακόμη μικρότερου πακέτου (π.χ. 10%) ώστε το Δημόσιο να διατηρεί μετοχική επαφή με τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Κάποιοι άλλοι (όχι στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά στην οδό Πανεπιστημίου) θεωρούν ότι θα ήταν καλύτερο να περιμένουμε μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, να έρθει και η πολυαναμενόμενη αναβάθμιση από την Moody’s ώστε το κλίμα (αλλά και το τίμημα) να είναι καλύτερα. Το πιθανότερο πάντως -με βάση τα ισχύοντα δεδομένα- είναι το placement των μετοχών της ETE να πάει για το Φθινόπωρο και η σχετική διαδικασία να αφορά περίπου το μισό ποσοστό της θέσης του ΤΧΣ.

Η Eurobank σήκωσε την Profile

-Σ’ ένα πτωτικό χρηματιστήριο, με σχετικά χαμηλούς όγκους συναλλαγών, η μετοχή της Profile ξεχώρισε χθες με άνοδο πάνω από τα 5,1 ευρώ φτάνοντας σε κεφαλαιοποίηση 126,4 εκατ. ευρώ. Πολλοί εκτιμούν ότι στην ανοδική αυτή κίνηση συνεισέφερε η έκθεση του τμήματος αναλύσεων της Eurobank που θεώρησε ότι μπορεί να συστήσει αγορά της μετοχής με τιμή στόχο τα 6,5 ευρώ. Η ανάλυση της Eurobank προβλέπει υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας της Profile μέχρι το 2026 που υποστηρίζεται από το τεράστιο ανεκτέλεστο υπόλοιπο ύψους 130 εκατ. ευρώ (ουσιαστικά εξασφαλισμένα έσοδα για τα επόμενα 3 χρόνια). Επιπλέον, η Eurobank εκτιμά ότι τα καθαρά ταμειακά αποθέματα της Profile θα την οδηγήσουν να υποκύψει στον πειρασμό για εξαγορές μικρότερων εταιρειών ώστε να αυξήσει την εμβέλειά της…

Tα προβλήματα της Boeing ανεβάζουν την Aegean

-Τον τελευταίο καιρό η Boeing βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Πληθαίνουν τα περιστατικά ελαττωματικής φροντίδας των αεροσκαφών της και πολλοί κατηγορούν την εταιρεία ότι προτάσσει το κέρδος σε αντίθεση με την Airbus στην οποία μέτοχοι είναι μεγάλες ευρωπαϊκές κρατικές οντότητες και οι έλεγχοι ποιότητας και ασφάλειας είναι αυστηρότεροι. Αλήθεια ή ψέμα, γεγονός είναι ότι οι επενδυτές στα χρηματιστήρια του πλανήτη αποφεύγουν να τοποθετηθούν σε αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν αεροπλάνα της Boeing, προτιμώντας ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες που, κατά κύριο λόγο, πετούν με Airbus. Στο κλίμα αυτό εντάσσεται και η μετοχή της Aegean η οποία τον τελευταίο μήνα έχει κερδίσει περισσότερο από 30% και η χρηματιστηριακή της αξία έφτασε στα 1,2 δισ. ευρώ.

Η ΑΒΑΞ κάτι έχει να πει

-Σήμερα το μεσημέρι στις 3, η διοίκηση της ΑΒΑΞ κάλεσε τους χρηματιστηριακούς αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων για να τους ενημερώσει επί των τελευταίων εξελίξεων. Σίγουρα δεν είναι τα κέρδη των 10 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2023 ούτε το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των 3,3 δισ. ευρώ που οδήγησε χθες τη μετοχή σε μια εντυπωσιακή άνοδο +7,91% και στην κεφαλαιοποίηση των 234 εκατ. ευρώ. Ούτε φυσικά τα νέα έργα και η γραμμή 4 του Μετρό. Πολλοί πιστεύουν ότι η ενασχόληση της οικογένειας Ιωάννου με τον κλάδο του hoteling έχει πλέον δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον περιουσιακό στοιχείο το οποίο αν πουληθεί η αποσχιστεί από τον κατασκευαστικό Όμιλο θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το δανειακό του βάρος και να απελευθερώσουν πόρους. Καλύτερα όμως να ακούσουμε τους αρμόδιους σήμερα το μεσημέρι.

Η διόρθωση του νικητή

-Με την άνεση του σκορ των προηγούμενων ημερών (άνοδος +14% από την αρχή του χρόνου), ο Γενικός Δείκτης έκανε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τις 1.500 μονάδες, έφτασε μέχρι τις 1.486 (+0,14%) αλλά υποχώρησε μπροστά στη διάθεση πολλών να κατοχυρώσουν τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας. Τελικά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.476 μονάδες (-0,54%), πιο ψηλά από τα χαμηλά της συνεδρίασης και με τζίρο μόλις 120 εκατ. ευρώ που όμως περιελάμβανε και πακέτα αξίας 30 εκατ. ευρώ. Επομένως, είχαμε μια διόρθωση με σχετικά χαμηλή αξία συναλλαγών και την αγορά να επικεντρώνεται στα σενάρια και τα αφηγήματα συγκεκριμένων εταιρειών. Σήμερα το βράδυ περιμένουμε την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI Greece, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι δεν αναμένουν εισόδους ή εξόδους μετοχών παρά το γεγονός ότι ο ΤΙΤΑΝ πλησίασε τα 2,5 δισ. ευρώ (πλην όμως η αξία των μετοχών του σε ελεύθερη διασπορά δεν επιτρέπει ακόμη είσοδο στον δείκτη). Η Quest πάνω από τα 6 ευρώ επιβεβαίωσε τη θέλησή της να μη φύγει από τους δείκτες FTSE, ενώ η ΕΥΔΑΠ κάτω από τα 6 ευρώ δείχνει ότι μάλλον θα αποχωρήσει στο τέλος του μήνα. Οι επενδυτές επιβράβευσαν την ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+2,6%) στα 2,76 ευρώ επειδή θα μοιράσει μέρισμα (επιστροφή κεφαλαίου) για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια (0,5 ευρώ ανά μετοχή) ενώ η HelleniQ Energy (+2,14%) στα 8,61 ευρώ έδειξε ότι κάτι θα έχει να μας πει μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Εντύπωση προκάλεσε η πτώση της μετοχής του ΟΤΕ (-2,36%) στα 14,09 ευρώ η διοίκηση του οποίου θα ανακοινώσει αποτελέσματα σήμερα. Το σόου της χθεσινής συνεδρίασης έγινε στη μετοχή της Foodlink (+29,7%), της Foodlink που είδε το 5% του μετοχικού της κεφαλαίου να αλλάζει χέρια με 4 διαφορετικά πακέτα.

Όλος ο κόσμος μαζεύει χρυσάφι

-Όλοι λένε ότι σύντομα θα νικήσουμε το τέρας του πληθωρισμού, όλοι δηλώνουν αισιόδοξοι για τις αναπτυξιακές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, όλοι όμως συστηματικά και χωρίς επιφυλάξεις, συγκεντρώνουν χρυσό στα χαρτοφυλάκιά τους. Επισήμως πλέον, τα παγκόσμια αποθέματα χρυσού έχουν φτάσει τα 1.170 εκατομμύρια ουγκιές. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος όγκος αποθηκευμένου χρυσού, από τη δεκαετία του '70, τότε που ο Πρόεδρος Νίξον αποφάσισε να αποσυνδέσει την ισοτιμία του δολαρίου από τις διακυμάνσεις στο χρυσάφι. Τα τελευταία 5 χρόνια, η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί κατά 85%. Μόνον φέτος η τιμή ανέβηκε 15% μέσα σε 130 μέρες. Το 2022 οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 1.081 τόνους χρυσού. Το 2023 αγόρασαν 1.037 τόνους. Τη μεγάλη διαφορά κάνουν οι Κινέζοι που επιλέγουν πλέον να επενδύουν στον χρυσό και όχι στα κρατικά ομόλογα των ισχυρών οικονομιών της Δύσης. Είναι πόλεμος; Είναι επιλογή ασφαλείας; Ο καιρός θα δείξει.

Θα μείνουμε με το στόμα ανοιχτό…

-Την προηγούμενη εβδομάδα, η κοινότητα της τεχνητής νοημοσύνης έμεινε άφωνη όταν το lmsys (πλατφόρμα δοκιμών και συγκριτικής αξιολόγησης μοντέλων AI) δημοσίευσε δοκιμαστικά το gpt2-chatbot. Αν και διατέθηκε για λίγες ώρες στην πλατφόρμα, οι εντυπώσεις που κατέγραψαν οι ακαδημαϊκοί που πρόλαβαν να το δοκιμάσουν ήταν εξαιρετικές, αφού μεταξύ άλλων έλυσε ένα περίπλοκο πρόβλημα της Μαθηματικής Ολυμπιάδας με ένα μόνο prompt. Μετά την απόσυρση του μοντέλου, ο CEO του OpenAI, Σαμ Αλτμαν, επιβεβαίωσε την προέλευσή του στο X, κάτι που μας προδιαθέτει για τη διάθεσή του σε enterprise χρήστες σύντομα. Μετάφραση: Εν αναμονή ενός νέου γλωσσικού μοντέλου με ακόμα πιο εντυπωσιακές δυνατότητες από το OpenAI.