-Χαίρετε, για τις τιμές του ρεύματος τα είπαμε από χθες, φταίει δεν φταίει η κυβέρνηση όταν το ρεύμα πάει 200 ευρώ η κιλοβατώρα και αναμένεται τον Αύγουστο να φτάσει τα 250 ευρώ, ο κόσμος σε εκείνη θα το χρεώσει. Όπως συνέβαινε και πριν από 18-20 μήνες και δαπανήθηκαν μερικά δισ. στις επιδοτήσεις.

Επιδότηση και φόρος στις εταιρείες

-Τώρα, χθες αποφασίστηκε μια επιδότηση που ουσιαστικά θα φέρνει σε τιμές Ιουνίου τους λογαριασμούς Ιουλίου και Αυγούστου από τον Κ.Μ και κάποια φορολογία στους παρόχους για να καλυφθεί (περίπου) η κρατική δαπάνη. Δεν θα είναι πάντως ούτε άγρια, ούτε μόνιμη η φορολογία, αφού εκτιμάται ότι από τον Σεπτέμβριο θα ομαλοποιηθεί η αγορά.

Τι λέει ο Σκυλακάκης

-Έχει πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί έγινε ξαφνικά όλο αυτό και πώς το εξηγεί ο ίδιος ο Σκυλακάκης που είναι σοβαρός και μελετημένος στο αντικείμενό του. Το πρόβλημα, λέει, είναι εξωγενές, γιατί εκτός από τον δικό μας καύσωνα, έχει καύσωνες και 45άρια ακόμα και σε μέρη ή χώρες που δεν το φανταζόταν κανείς. Επιπλέον η σύνδεση Ουγγαρίας με Κεντρική Ευρώπη «έχει γονατίσει» και σαν αν μην έφτανε αυτό, μία μονάδα 1 Γιγαβάτ στη Βουλγαρία έχει βγει off για συντήρηση. Και το κακό δεν σταματά εδώ επειδή, λόγω καταστροφής των υποδομών από τους Ρώσους, η Ουκρανία παίρνει ρεύμα από τη Ρουμανία. Ο υπουργός κάνει λόγο και για μεγάλες στρεβλώσεις του ευρωπαϊκού συστήματος αφού, παραδόξως και μυστηριωδώς, το πρόβλημα των υψηλών τιμών (600 ευρώ η MWH) έχει μεταφερθεί όλο ανατολικότερα και εκτονώνεται έως 1.000 χλμ. μακριά - μέχρι και σε εμάς - ενώ η Αυστρία, που είναι δίπλα, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου! «Δεν είναι θέμα των αρμοδίων στην Ελλάδα γιατί, τελευταία φορά που μπορούσαν να επηρεάσουν τις τιμές σε Ουγγαρία και Αυστρίας ήταν επί βυζαντινής αυτοκρατορίας και Βασιλείου Βουλγαροκτόνου», λέει ο Σκυλακάκης και προσθέτει ότι με τις τιμές να έχουν εκτιναχθεί στα 600 ευρώ, υπάρχουν υπερκέρδη γιατί για τους παραγωγούς το κόστος δεν είναι πάνω από 80 ευρώ.

Δεν περπάτησε η πρόταση για πλαφόν

-Εκτός από τις αποφάσεις για το ρεύμα στο εσωτερικό, η κυβέρνηση ψάχνεται και ευρωπαϊκά, διότι διαπιστώνει πλήρη απορρύθμιση του συστήματος της τιμολόγησης του φυσικού αερίου. Αρχικά, ζητήθηκε από την υφυπουργό Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, που ήταν χθες και προχθές στη Βουδαπέστη, στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, να διαπιστώσει αν "περνάει" μια παρέμβαση με πλαφόν στη χονδρική του ρεύματος. Η απάντηση της Κομισιόν ήταν αρνητική, στην κυβέρνηση όμως δεν το παρατάνε και "ψάχνονται" για μια πιο συνολική παρέμβαση που θα αντισταθμίζει τις ακραίες διακυμάνσεις της εκάστοτε περιόδου.

Διαμαντοπούλου

-Από την παρουσία της Αννας Διαμαντοπούλου, που ανήγγειλε την υποψηφιότητά της για την ηγεσία της ΠΑΣΟΚάρας με ένα βίντεο με ηχητικό αλά Κάρμινα Μπουράνα (ειδικά στο τελείωμά του), μου έμεινε μια αποστροφή της ομιλίας της: Είπε κάποια στιγμή ότι «εμείς οι Ελληνες κάποια στιγμή στον δρόμο χάσαμε το μέτρο, την αυτοκυριαρχία μας και στο τέλος την ελπίδα». Τώρα βέβαια σε αυτή τη σωστή διαπίστωσή της υπάρχει ένα ζήτημα αυτογνωσίας, έστω όσον αφορά στο κόμμα της το οποίον κατά καιρούς τα 'χει κάνει γης μαδιάμ, ή όχι; Γενικώς πάντως η Αννα είχε μια σοβαρή, όπως άλλωστε αναμενόταν, εικόνα και λόγο και σίγουρα θα μπει στο παιχνίδι και ειδικά αν περάσει στον δεύτερο γύρο ή έστω πάρει διψήφιο ποσοστό.

Κασσελάκης-Πολάκης

-Διάβασα χθες ότι ο Κασσελάκης πήρε τηλέφωνο τη Συρεγγέλα και της ζήτησε συγγνώμη, προφανώς για λογαριασμό του Πολάκη. Για να καταλάβω, στον Πολάκη δεν θα μας πει αν είπε κάτι ή γενικώς θεωρεί ότι έχει το ακαταλόγιστο, κάτι του τύπου «ο άνθρωπος είναι τρελός, μην του δίνεις σημασία, αλλά απολογούμαι οικογενειακώς»; Κωμωδία, απλώς

Γκάζι για τις Constellation από το ΚΥΣΕΑ

-Μια σειρά εξοπλιστικών, αλλά και ερευνητικών προγραμμάτων για τις Ένοπλες Δυνάμεις πήραν «πράσινο φως» από το χθεσινό ΚΥΣΕΑ μετά τις εισηγήσεις του αρμοδίου υπουργού Νίκου Δένδια, αλλά θα σταθώ σε μία. Τη μελέτη που ξεκινά για το πώς θα εμπλακούν και τα ελληνικά ναυπηγεία στην κατασκευή της αμερικανικής φρεγάτας Constellation, μετά και τη θετική εισήγηση του ΣΑΓΕ προ εβδομάδων. Το "κλειδί" είναι η διαμόρφωση των φρεγατών που μπορούν να κατασκευάζονται εδώ, καθώς δεν είναι υποχρεωτικό να είναι ίδιες με αυτές που θα έχει το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, αλλά στην πραγματικότητα εμείς μπορούμε να "πατήσουμε" στην ιταλική έκδοση των φρεγατών FREMM.

Τι σημαίνει η συμφωνία Cosmote – Νova στα αθλητικά

-Δεν είναι μυστικό πως οι συνδρομητικές πλατφόρμες των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην Ελλάδα μπαίνουν μέσα λόγω πειρατείας, φόρων πάνω στους υφιστάμενους φόρους κ.ά. Επενδύουν εκατομμύρια για την απόκτηση εθνικών και διεθνών δικαιωμάτων, αλλά εισπράττουν λιγότερα από όσα ξοδεύουν, με τη συνολική απώλεια εσόδων τους να ανέρχεται τουλάχιστον στα 125 εκατ. ευρώ ετησίως. Βασική αιτία είναι οι πειρατικές πλατφόρμες (παράνομα κανάλια, υπηρεσίες streaming μέσω παράνομων συσκευών ή/και μέσω διαδικτύου) έναντι συνδρομής οι οποίες εκτιμάται ότι έχουν από 600.000 έως 900.000 «συνδρομές» των 15-20 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το αρχικό κόστος για το «κουτί». Έτσι λοιπόν Cosmote – Νova συμφώνησαν στην κοινή χρήση των αθλητικών τους καναλιών, επιτρέποντας -με ένα επιπλέον μικρό κόστος- την πρόσβαση των συνδρομητών στα αθλητικά κανάλια που διαθέτουν. Η πρακτική αυτή συνηθίζεται στο εξωτερικό και με μια πρώτη ματιά έχει ως στόχο να φέρει μέρος του τζίρου από την παράνομη, στη νόμιμη αγορά. Πόσο μάλλον όταν αναμένεται στο παιχνίδι να μπει και ο τρίτος της παρέας, η Vodafone, με ανάλογη συμφωνία...

Να κερδίσουν πελάτες – τζίρους από την παράνομη αγορά

-Από τη στιγμή λοιπόν που δεν θα υπάρχει κίνητρο για κάποιον να έχει πειρατικό κουτί και να πληρώνει συνδρομή με το ρίσκο να βρεθεί μπλεγμένος (πλέον έχουν αρχίσει και ποινικές κυρώσεις για χρήστες και όχι μόνο για πειρατές), κάθε ένας από τους παρόχους έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει ένα μεγάλο μέρος των παράνομων συνδρομητών και να βελτιώσει τις cross selling δραστηριότητές του. Με τον τρόπο αυτό εμπλουτίζουν το περιεχόμενο που προσφέρουν στους συνδρομητές, μαζί καταπολεμούν την πειρατεία αφού ο κάθε τηλεθεατής θα μπορεί να απολαμβάνει όλες τις αθλητικές διοργανώσεις, με ένα τίμημα που θα είναι ευθέως ανταγωνιστικό της πειρατείας. Σε μια αγορά που έχει ταβανώσει, κάθε συνδρομητής που φεύγει από τους παράνομους για τους νόμιμους παρόχους είναι κέρδος και για τους δύο, έλεγαν από τις εταιρείες. Έτσι στο εξής ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων της συνδρομητικής τηλεόρασης θα επικεντρωθεί στο περιεχόμενο, τις υπηρεσίες και φυσικά στην τιμολόγηση.

Ρήτρες και μεταβλητές

-Όπως είναι φυσικό η προσέγγιση των δύο πλευρών είχε διάφορες αναγνώσεις και πολλοί αναζήτησαν προεκτάσεις, επιχειρηματικές και... αθλητικές. Στην πραγματικότητα αυτό που πρέπει να κρατήσει κάποιος είναι πως πρόκειται για μια συμφωνία που δεν είναι γραμμένη στην πέτρα. Κοινώς, είναι μια δυναμική εξίσωση, υπάρχουν ρήτρες και αν αλλάξουν κάποιες από τις μεταβλητές που υφίστανται σήμερα, αλλάζει και η συμφωνία. Από τη μια μεριά η Cosmote έβαλε στο τραπέζι το Champions League, το Europa League, το Conference League, τους εντός έδρας αγώνες των Ολυμπιακού, ΑΕΚ, Παναθηναϊκού, ΟΦΗ, Βόλου, Λαμίας, Παναιτωλικού και Καλλιθέας για τη Stoiximan Super League, το ΝΒΑ, το Κύπελλο Ελλάδας και τα ξένα πρωταθλήματα που διαθέτει, για να αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια και από την άλλη η NOVA έβαλε τους αγώνες της Premier League, τους εντός έδρας αγώνες για ΠΑΟΚ, Άρη, Αστέρα Τρίπολης, Ατρόμητο, Πανσερραϊκό, Λεβαδειακό) ή όλους τους αγώνες μπάσκετ στη EuroLeague με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, την Εθνική ομάδα μπάσκετ, μεταξύ άλλων. Cosmote και Νova παραμένουν ανταγωνιστές και εάν μελλοντικά κάποια από τις ομάδες ή διοργανώσεις αλλάξει τηλεοπτική στέγη, αλλάζει και η συμφωνία, αναλόγως φυσικά της εμπορικής της βαρύτητας. Για παράδειγμα, τα συμβόλαια για τις ομάδες της Super League λήγουν το 2025 και εάν υπάρξουν αλλαγές ή νέοι διεκδικητές, μένει να φανεί σε ποιον βαθμό θα προσαρμοστεί η συμφωνία. Αλλά και επιχειρηματικά, λόγου χάρη, εάν η μητρική United Group αλλάξει ιδιοκτήτη (είναι σε εξέλιξη η διαδικασία) ως σύνολο ή σε κομμάτια ή ακόμη εάν πουληθεί η ΝΟVA πιθανώς όλα αλλάζουν.

Και μια άλλη ανάγνωση….

Τα παραπάνω που σας έγραψα λοιπόν είναι αυτά τα οποία μου προέκυψαν κατόπιν ρεπορτάζ στις πηγές των δυο εταιρειών. Αλλά στη συμφωνία υπάρχει και μια άλλη ανάγνωση: «Αφού δεν βγαίνουμε που δεν βγαίνουμε ή, μάλλον, μπαίνουμε ολοσούμπιτο μέσα, γιατί να χτυπιόμαστε μεταξύ μας;». Γιατί, όπως θυμάστε, στην αρχή ήταν η Nova μονοπώλιο και είχε το ελληνικό ποδόσφαιρο, που είναι και το πιο σέξι κομμάτι του αθλητικού θεάματος. Μετά που είχε προβλήματα η Nova μπήκε κι άρπαξε κομμάτι η Cosmote των Γερμανών πανίσχυρων μετόχων. Και τα τελευταία δυο χρόνια επανέκαμψε η Νova στον ανταγωνισμό με την εξαγορά της από τη United και την BC Partners χτυπώντας μερίδια του καλού ελληνικού αθλητικού περιεχομένου κ.λπ. Λοιπόν, τώρα που τα βρίσκουν, γιατί όταν τελειώσουν τα πανάκριβα συμβόλαια με τις μεγάλες ΠΑΕ να χτυπηθούν μεταξύ τους; Ακριβώς το αντίθετο θα συμβεί λέω εγώ, γι' αυτό και οι ιδιοκτήτες των ισχυρών ΠΑΕ, που τυγχάνουν (οι περισσότεροι) και καναλάρχες, δεν νομίζω να μείνουν με σταυρωμένα χέρια

Κεφαλαιακή ένεση για τη «Στάδιο 2020» των Κωνσταντακόπουλου – Στασινόπουλου

-Σε αύξηση κεφαλαίου κατά 3,1 εκατ. ευρώ προχώρησε πριν από λίγες ημέρες η «Στάδιο 2020», συμφερόντων του επικεφαλής της ΤΕΜΕΣ Αχ. Κωνσταντακόπουλου και του Ιπποκράτη-Ιωάννη Στασινόπουλου του ομίλου Viohalco. Η εταιρεία έχει αναλάβει να υλοποιήσει επενδυτικό σχέδιο στο Κέντρο Αντισφαίρισης στο ΟΑΚΑ με στόχο να δημιουργήσει ένα σύγχρονο πόλο για το τένις στο Μαρούσι.

«Γκαζώνει» η Avis

-Το φράγμα των 300 εκατ. ευρώ ξεπέρασαν οι πωλήσεις της Avis Hellas για το 2023. Συγκεκριμένα, έφτασαν στα 308,34 εκατ. ευρώ, έναντι 234,92 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας αύξηση κατά 31,25% και φυσικά νέο ρεκόρ. Αντίστοιχα τα EBITDA αυξήθηκαν στα 161,16 εκατ. ευρώ έναντι 123,5 εκατ. ευρώ (+30,54%) και τα κέρδη προ φόρων ανέβηκαν στα 37,24 εκατ. ευρώ έναντι 35,23 εκατ. ευρώ (+5,7%). Η θετική τροχιά της εταιρίας, στην οποία CEO είναι ο Ανδρέας Ταπραντζής, συνεχίζεται και φέτος καθώς ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης οχημάτων εμφανίζει κατά το 1ο τρίμηνο του 2024 διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, κυρίως λόγω της ανόδου του τουρισμού και της αξιοποίησης των διεθνών αεροπορικών αφίξεων σε όλα τα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας. Όπως είναι λογικό, από την ώρα που άρχισε η θερινή σεζόν, οι μισθώσεις έχουν χτυπήσει «κόκκινο»… Στον κλάδο της μακροχρόνιας μίσθωσης (leasing) υπάρχει μια διπλή εικόνα. Αφενός εξακολουθεί να υπάρχει μια «υγιής ζήτηση» στο πεδίο των εταιρικών μισθώσεων. Αντίθετα, στις μισθώσεις ιδιωτών παρατηρούνται σημάδια κόπωσης και επιβράδυνσης ως αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκεί ο πληθωρισμός στο διαθέσιμο εισόδημα. Γενικότερα πάντως και στο σκέλος των μακροχρόνιων μισθώσεων καταγράφεται ρυθμός ανάπτυξης 15% στο 1ο φετινό τρίμηνο σε σχέση με το περσινό. Όσο για τις πωλήσεις μεταχειρισμένων συνεχίζουν με σταθερά υψηλά νούμερα. Να σημειωθεί ότι φέτος η Γ.Σ. των μετόχων αποφάσισε μέρισμα ύψους 1,41 εκατ. ευρώ από τα καθαρά κέρδη του 2017, ενώ το Δ.Σ. της εταιρείας θα προτείνει τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2023.

Πράσινο φως για το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά

-Εγκρίσεων συνέχεια για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, ένα project ύψους 80 εκατ. ευρώ που έχει αναλάβει και ήδη «τρέχει» κατασκευαστικά η DIMAND, σε συνέχεια του διαγωνισμού που πραγματοποίησε το «Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων» (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.). Οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού προχώρησαν στην έγκριση «της μελέτης ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά με έξι ορόφους και ένα υπόγειο και της μελέτης αποκατάστασης του χαρακτηρισμένου ως μνημείου κτηρίου γραφείων Κλωστοϋφαντουργίας στη συμβολή των οδών Χαϊδαρίου και Παπαστράτου 10, του Δήμου Πειραιά που περιβάλλεται από τις οδούς Παπαστράτου, Χαϊδαρίου, Μεθώνης, Φωκίωνος, με φορέα επένδυσης HUB204 M.A.E.» Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση της 11ης Ιουλίου, η έγκριση δίνεται δεδομένου ότι η προτεινόμενη μελέτη λαμβάνει υπόψη της την προστασία, λειτουργική επανάχρηση και ανάδειξη του νεότερου μνημείου. Μεταξύ των όρων που τίθενται από την αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Εργων του ΥΠΠΟ είναι «να υποβληθεί στη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων μελέτη συντήρησης των ξύλινων και μεταλλικών στοιχείων του χαρακτηρισμένου ως μνημείου κτηρίου και οι εξωτερικοί και εσωτερικοί χρωματισμοί να προκύψουν μετά από διερεύνηση των υποκείμενων στρωμάτων, να υποβληθεί μελέτη με τα προτεινόμενα υλικά και τις δαπεδοστρώσεις του περιβάλλοντος χώρου στο άμεσο περιβάλλον χώρο του μνημείου, να υποβληθεί ηλεκτρομηχανολογική μελέτη για το χαρακτηρισμένο ως μνημείο κτήριο και σε περίπτωση εγκατάστασης εξωτερικού φωτισμού, να υποβληθεί μελέτη προς έγκριση στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ». Το διατηρητέο κτίριο εντάσσεται στο σύνολο της νέας εγκατάστασης του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά. Το νέο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου προβλέπεται ότι θα είναι σε λειτουργία το 2027. Θα στεγάζει 310 δικαστικούς και 565 διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ η πρόβλεψή του είναι για έως 1.200 θέσεις εργασίας. Συνολικά θα κατασκευαστούν 26.000 τ.μ. ανωδομής και 10.000 υπόγεια, με 303 θέσεις στάθμευσης και 1.500 τ.μ. αποθηκών και αρχείων. Το Δικαστικό Μέγαρο θα είναι πολυώροφο σε διάταξη «Π», με βαθμιαία κλιμάκωση των ορόφων, γύρω από το διατηρητέο κτίριο όπου προβλέπεται να δημιουργηθούν γραφεία δικηγόρων.

Δημόσια Πρόταση για το ομόλογο της Sani/Ikos

-Πριν από ακριβώς 3 χρόνια, έκλεινε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογo της Sani/Ikos Financial Holdings, του ξενοδοχειακού ομίλου της Sani/Ikos Group. Η Sani/Ikos άντλησε 300 εκατ. ευρώ μ΄ ένα ομόλογο διάρκειας 5,5 ετών και επιτόκιο 5,625%. Το ομόλογο αυτό διαπραγματεύεται στην αγορά των Channel Islands και κανονικά λήγει τον Δεκέμβριο. Η Sani/Ikos αποφάσισε να βγει με Δημόσια Πρόταση ζητώντας από τις αγορές να επιμηκύνουν τη χρονική διάρκεια του ομολόγου και να συρρικνώσουν το επιτόκιο δανεισμού. Οι επενδυτές που θα ανταποκριθούν θα αποκτήσουν το ομόλογο στην τιμή των 101,45% της ονομαστικής του αξίας και θα περιμένουν να αποκομίσουν πρόσθετα οφέλη τόσο από την -προσδοκώμενη- μείωση των επιτοκίων του Ευρώ και τη ραγδαία ανάκαμψη του τομέα των πολυτελών all inclusive ξενοδοχείων.

Δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο για τα ενέχυρα

-Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατεβάζει νομοσχέδιο με το οποίο θεσπίζεται το νέο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ενεχύρων. Ουσιαστικά καθιερώνεται ένας νέος τρόπος σύστασης του ενεχύρου ως "μέσο παροχής ασφάλειας και διευκόλυνσης επενδύσεων". Μέχρι σήμερα, όλων των ειδών τα ενέχυρα (για δάνεια, για μόχλευση κεφαλαίων, μετοχών και επιχειρηματικές συμφωνίες) συνοδεύονταν από μια περίπλοκη, βαριά, έγχαρτη, γραφειοκρατική διαδικασία. Η κυβέρνηση αποφάσισε να ψηφιοποιήσει όλη αυτή τη διαδικασία για να υπάρξει ταχύτητα, διαφάνεια και ομογενοποίηση των χαρακτηριστικών. Δεν θα χρειάζονται πλέον στρατιές δικηγόρων να ψάχνουν στα αρχεία των Υποθηκοφυλακείων και -το σημαντικότερο- όλοι μας θα γνωρίζουμε πλέον on line τις λεπτομέρειες για τα ενέχυρα που μας αφορούν. Για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου εργαλείου, του Ηλεκτρονικού Μητρώου Ενεχύρων, ενδιαφέρθηκαν πολλοί ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς (το Χρηματιστήριο, το ΓΕΜΗ και άλλοι). Τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε το έργο να το αναλάβει το Ελληνικό Κτηματολόγιο που έχει δώσει μέχρι σήμερα εξαιρετικά δείγματα γραφής ως προς την ταχύτητα και την πληρότητα υλοποίησης τέτοιων έργων.

Ωφελούνται και οι προμηθευτές…

-Μετά την ολοκλήρωση των εγκριτικών διαδικασιών για τη συμφωνία, όλα κινούνται με μεγάλη ταχύτητα. Ιδρύεται μια νέα εταιρεία από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και τη σλοβακική εταιρεία MSM του τσέχικου ομίλου CSG που θα αναλάβει την παραγωγή πυρομαχικών από τη μονάδα της ελληνικής εταιρείας στο Λαύριο. Το επόμενο ερώτημα είναι ποιος θα προμηθεύει με πρώτες ύλες τη νέα εταιρεία. Η απάντηση ίσως κρύβεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό της Αθήνας…

Το Χρηματιστήριο φοβήθηκε τους έκτακτους φόρους

-Η αμέριμνη -χωρίς μεγάλους τζίρους- ανοδική πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, κόντρα στη φοβισμένη πτωτική τάση των ευρωπαϊκών αγορών, διακόπηκε απότομα χθες, με προφανή αιτία την εξαγγελθείσα πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλλει ανώτατο όριο τιμών αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών στη χονδρεμπορική αγορά, συνδυαστικά με νέα έκτακτη εισφορά. ΔΕΗ (-2,58%), Μetlen (-2,51%), HelleniQ Energy (-1,70%) και Μotor Oil (-1,64%) ήταν τα πρώτα θύματα του καύσωνα και των δραματικά αυξημένων τιμών ηλεκτρικού ρεύματος που προκάλεσαν την κυβερνητική αντίδραση. Με την μπάλα (αξία συναλλαγών) να παίζεται χαμηλά, πήραν θάρρος και οι παίκτες στο Χρηματιστήριο Παραγώγων που περίμεναν πώς και πώς μια διόρθωση παίζοντας short τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου γενικότερα. Ενδεικτικά στη ΔΕΗ "άνοιξαν" 948 Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης με discount -2,10%, ενώ short ΣΜΕ ενεργοποιήθηκαν και σε άλλες μετοχές. Στη χρηματιστηριακή αγορά η αξία των συναλλαγών κρατήθηκε χαμηλά στα 102,74 εκατ. ευρώ, αλλά με 26,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης με αρνητικό πρόσημο. Υποχώρησε μέχρι και τις 1.446,05 μονάδες (-0,85%) αλλά μετά θυμήθηκε ότι πρέπει να υπερασπιστεί το οχυρό των 1.450 μονάδων γι’ αυτό έκλεισε στις 1.449,4 μονάδες (-0,63%). Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες όσον αφορά τη ράθυμη σταθερότητα της αγοράς, ο μισός τζίρος της συνεδρίασης έγινε σε 5 μόλις μετοχές, στις 4 τράπεζες και τον ΟΠΑΠ.

Οι αγορές ανακάλυψαν το ασήμι

-Στον καιρό των παράλογων αποτιμήσεων, με τις τεχνολογικές μετοχές να διαπραγματεύονται σε εξωπραγματικές τιμές, το πανάκριβο χρυσάφι να θεωρείται καταφύγιο και «ασφαλές μέσο συναλλαγών», δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από το παιχνίδι και το ασήμι. Ο άργυρος διαπραγματεύεται σε υψηλά 12 ετών, καταγράφει κέρδη +36,20% από την αρχή της χρονιάς και +42,42% πέρυσι τέτοια εποχή. Το ενδιαφέρον είναι ότι όλοι προσδοκούν περαιτέρω άνοδο, αφού 7 στους δέκα επενδυτές που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη αγορά διατηρούν θέσεις long… Τώρα δημοσιεύονται αναλύσεις που μιλούν για έλλειψη αργύρου στην εξόρυξη. Εκτιμούν το έλλειμμα σε 663 εκατομμύρια από το 2021 έως το 2023 - σχεδόν το 80% της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής εξόρυξης αργύρου. Ένα πρόσθετο έλλειμμα 215 εκατομμυρίων ουγγιών προβλέπεται για το 2024. Στην πραγματική οικονομία, μεγάλες βιομηχανίες της Ινδίας δηλώνουν ότι αγωνίζονται να εξασφαλίσουν αρκετό φυσικό ασήμι για ηλιακούς συλλέκτες και άλλα συναφή προϊόντα. Το ασήμι είναι πλέον της μόδας.

Η Τουρκία βελτιώνει θεαματικά τα δημόσια οικονομικά της

-Αργά αλλά σταθερά, εφαρμόζοντας πολιτικές ΔΝΤ χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ, η Τουρκία εμφανίζει μια θεαματική εξυγίανση των μακροοικονομικών της δεικτών. Τον Μάιο κατάφερε περίπου να ισοσκελίσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών καταγράφοντας μια σημαντική εισροή 14,4 δισ. δολαρίων ιδιαίτερα σε ροές χαρτοφυλακίων και αγορές κρατικών τίτλων από μη κατοίκους Τουρκίας. Τα αποθεματικά της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας αυξήθηκαν κατά 17,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Τώρα πια οι αναλυτές εκτιμούν ότι για ολόκληρο το 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα κυμανθεί γύρω στο 2% του ΑΕΠ. Με απλά λόγια, η Τουρκία παράγει περισσότερα, εισάγει λιγότερα και -κυρίως- πουλάει τα προϊόντα της στο εξωτερικό εισπράττοντας συνάλλαγμα.