–Χαίρετε, λοιπόν πάει κι αυτό, μπόρα (βαρβάτη) ήταν και πέρασε, αν και το έκανε ολίγον Μπεν Χουρ η ίδια η κυβέρνηση το τελευταίο τρίμηνο. Η αλήθεια είναι ότι αν το ψάξεις σε όλη την Ευρώπη, όπου πέρασε ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών υπήρξαν έντονες αναταράξεις (η Μέρκελ το θυμάται ακόμα στο κόμμα της) και γι’ αυτό δεν νομίζω ότι θεωρεί κανείς ότι θα επαναληφθεί ένα τέτοιο φαινόμενο με 20 «όχι» και 31 αποχές στην παρούσα κυβέρνηση. Τώρα, στο Μ.Μ ανέμεναν περίπου ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ίσως τελικά ήταν και λίγο καλύτερο, ειδικά ως προς τα «όχι», αφού δεν ξεπέρασαν τα 20.
Σαμαράς
-Λοιπόν, μερικές παρατηρήσεις για την ομιλία-εμφάνιση Σαμαρά. Οι θέσεις του αναμενόμενες, αυτός ήταν πάντα, αυτές οι απόψεις του πάνω-κάτω, στα όρια της ακροδεξιάς. Προσπάθησε να είναι… κόσμιος και ισορροπημένος, αλλά βέβαια δεν το μπορεί αυτό και πολύ, γι’ αυτό και σε μία αποστροφή του λόγου του είπε ότι «… θα χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα» για τον γάμο των ομόφυλων. Οι παρόντες της ΝΔ στην ομιλία του ήταν περί τους 40 βουλευτές και οι χειροκροτούντες 5-6 αλλά ήταν παρούσα σύσσωμη η ακροδεξιά – δηλαδή ο Βελόπουλος, όπως και το παπαδαριό της Νίκης. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σαμαράς -για να δικαιολογήσει τις θέσεις του- αναρωτήθηκε αν «και ο Κουτσούμπας και το ΚΚΕ είναι ακροδεξιοί;». Οχι, Αντώνη μου, μην το λες, προοδευτικοί και δημοκράτες είναι, όπως ο Πούτιν!
Τι λέει το Μαξίμου
Ζήτησα ένα σχόλιο από το Μ.Μ, αλλά δεν τους είδα ιδιαιτέρως πρόθυμους για την ουσία. Απλώς η πηγή μου είπε ότι «είναι ολίγον οξύμωρο να μιλάει για πιέσεις από εμάς σε βουλευτές μας να ψηφίσουν, όταν ο ίδιος έκανε εδώ και εβδομάδες αυτή τη δουλειά μαζί με τους παππάδες και τους καλόγερους».
Στέφανος – κομπάρσος υβρίζει…
-Στο μεταξύ, τον φουκαρά τον Stefanos τον έχουν τρελάνει οι συριζαίοι, η «Εφσυν» τον γράφει κομπάρσο, αυτός το «Πρώτο Θέμα» βρίζει (καλά θα πάει αυτό, ρώτα και τους προηγούμενους). Τι να πω, το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη, υστερία και πάνω απ’ όλα φαιδρότητα, για τα οποία όμως (αυτή τη φορά) εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη, ούτε συμμετοχή. Μόνοι σας, συντρόφια, βάλατε τα χεράκια σας και βγάλατε τα ματάκια σας με τον «κομπάρσο» – που λέτε κι εσείς. Πρώτος και καλύτερος βέβαια τον τρέλανε ο Πολάκης που -δήθεν απαντώντας στον Μητσοτάκη- τον τρόλαρε τον αρχηγό του, βασικά λέγοντας ότι σώζει ζωές στο χειρουργείο, γράφοντας στα παλαιότερα των στιβανιών του την κομματική πειθαρχία του φουκαρά προέδρου του.
Ψιλό γαζί
-Βέβαια, εγώ ρώτησα έναν φίλο μου γιατρό τι είναι αυτό που δείχνει ο Dr Παύλος στο fb του και μου απάντησε ότι είναι μια μικροεπέμβαση (τοποθέτηση θωρακικής παροχέτευσης για πλευριτική συλλογή) που διαρκεί μισή ώρα και μάλιστα, απ’ ό,τι έμαθα, έγινε μεσημέρι. Οπότε ο Πολάκης τον επεξεργάστηκε κανονικά τον πρόεδρο.
Τράπεζα Πειραιώς: Η μετοχή και ο μπαλαντέρ
-Όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στην Τράπεζα Πειραιώς ενόψει του επικείμενου placement και η έως τώρα πορεία της μετοχής φαίνεται πως δικαιώνει όσους στην αγορά υποστήριζαν ότι η μετοχή, όταν ξεκινήσει το placement, θα είναι πάνω από το επίπεδο των 4 ευρώ, ώστε το discount να είναι σταθμισμένο κατάλληλα. Η μετοχή οδεύει προς την κεφαλαιοποίηση των 5 δισ. ευρώ και η μετοχή έχει θετικό εβδομαδιαίο πρόσημο +3,89%. Από την αρχή του έτους η χρηματιστηριακή αξία της Τρ. Πειραιώς έχει εκτιναχθεί +23,63% και απολαμβάνει την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 36 μηνών. Οι πληροφορίες συνεχίζουν να κάνουν λόγο για ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το placement, ενώ το ποσοστό που θα διατεθεί από το 27% των μετοχών του ΤΧΣ αναδεικνύεται στον μπαλαντέρ της υπόθεσης, καθώς πιθανότατα θα το πληροφορηθούμε την Παρασκευή 1η Μαρτίου, με το βιβλίο να ανοίγει -εκτός απροόπτου πάντοτε- τη Δευτέρα 4 Μαρτίου.
Η μετοχή του Ελ. Βενιζέλος και το «μαξιλάρι»
-Στο Χρηματιστήριο η μετοχή της «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» (ΔΑΑ) έκλεισε την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης (7/2) στα 9,16 ευρώ και ενδοσυνεδριακά έφθασε και τα 9,56 ευρώ. Έπειτα από πέντε συνεδριάσεις έχει υποχωρήσει κατά 4,5% και χθες έκλεισε στα 8,75 ευρώ, ενώ «είδε» και τα 8,73 ευρώ. Σημειώνεται πως η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας ήταν ίση με την τιμή διάθεσης της συνδυασμένης προσφοράς, ήτοι τα 8,20 ευρώ ανά μετοχή. Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή στο Χ.Α., υπάρχει πρόβλεψη ο διαχειριστής σταθεροποίησης να μπορεί να αποκτήσει έως 5,1 εκατ. μετοχές της εταιρείας στο πλαίσιο της σχετικής περιόδου σταθεροποίησης, σε τιμή ίση με το άθροισμα της τιμής διάθεσης και οποιωνδήποτε σχετικών εξόδων και δαπανών. Το τέλος της περιόδου σταθεροποίησης έχει οριστεί όχι αργότερα από την 7η Μαρτίου 2024.
Το επόμενο βήμα της Sarantis
-Στο 78% ανέρχεται -σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστηριακών κύκλων- το ποσοστό των μετοχών της Sarantis που ελέγχεται εμμέσως ή αμέσως από την οικογένεια Σαράντη. Αυτή η συγκέντρωση μετοχών, σε μια περίοδο ανοδικής κίνησης της αγοράς και με προφανές επενδυτικό ενδιαφέρον, ίσως να προϊδεάζει για στρατηγικές κινήσεις από τους βασικούς μετόχους. Με την άνοδο της κεφαλαιοποίησης στα 643 εκατ. ευρώ και τη μετοχή να κερδίζει περισσότερο από 10% φέτος, η παραμονή στον δείκτη FTSE 25 θεωρείται εξασφαλισμένη και οι επόμενες κινήσεις αναμένονται με ενδιαφέρον…
Δεν άργησαν πολύ: Περίμεναν μόλις… από τον Ιούλιο 2022!
-Σήμερα ή τη Δευτέρα η Εθνική Τράπεζα θα καταθέσει την αίτηση για τις εγγυήσεις του Ηρακλή ΙΙΙ στο πακέτο Frontier ΙΙ που αποτελείται κυρίως από εξασφαλισμένα, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ακαθάριστης λογιστικής αξίας σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική έχει υπογράψει από τον Ιούλιο 2022 συμφωνία διαχείρισης του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου με την doValue Greece και ανέμεναν την ολοκλήρωση της διαδικασίας τιτλοποίησης με την παροχή εγγυήσεων από τον Ηρακλή.
Τραπεζικές συναλλαγές με AI
-Κι αφού η συζήτηση ήρθε στην Εθνική Τράπεζα, να αναφέρουμε πως ο CEO Π. Μυλωνάς, μιλώντας σε παρουσίαση για το ανανεωμένο λογότυπο της Εθνικής Τράπεζας, αναφέρθηκε στις επενδύσεις της τράπεζας στην τεχνολογία, λέγοντας μεταξύ άλλων πως οι συναλλαγές των πελατών της τράπεζας “σκανάρονται” πλέον από σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Ο αλγόριθμος σταδιακά εξοικειώνεται με τη συναλλακτική συμπεριφορά των πελατών και το αποτέλεσμα είναι πως εντοπίζει τις τέσσερις στις πέντε περιπτώσεις απάτης, fishing κ.λπ.
Το τηλεπικοινωνιακό δίπολο της Volton με Vodafone και ΔΕΗ
-Υλοποιείται η συμφωνία της Volton με τη Vodafone και προς το καλοκαίρι η Volton υπολογίζει πως θα ξεκινήσει να προσφέρει στους πελάτες της -εκτός από ηλεκτρικό ρεύμα- και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πληροφορίες ότι η Volton είναι σε συζητήσεις με τη ΔΕΗ για να αποκτήσει πρόσβαση χονδρικής και στο δίκτυο οπτικών ινών που δημιουργεί η ΔΕΗ και το οποίο μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο θα μπορεί να καλύψει 1 εκατομμύριο χρήστες.
Από τη ΔΕΗ προς τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ
-Από την ημέρα που κυκλοφόρησε η είδηση για την προκαταρκτική «γνώμη» της Κομισιόν σχετικά με ενδεχόμενη παραβίαση, από την πλευρά της ΔΕΗ, των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ για τη χρονική περίοδο 2013 – 2019, τα χρηματιστηριακά διαγράμματα δείχνουν μια σημαντική μετατόπιση κεφαλαίων από τη ΔΕΗ προς τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ. Η ΔΕΗ φάνηκε πως έχασε τη δυναμική της με τη μετοχή κάτω από τα 12 ευρώ και συναλλαγές 2,5 εκατ. τεμαχίων, ενώ ο ΑΔΜΗΕ φάνηκε να σταθεροποιείται πάνω από τα 2,34 ευρώ με συνολικές συναλλαγές άνω των 2,7 εκατ. ευρώ.
Ηχηρό «παρών» (στη Χαλκιδική) από τους Αυστραλούς της Macquarie
-Χρειάστηκε τους Αυστραλούς της Macquarie, που εξαγόρασαν πρόσφατα το 50% των μετοχών της, για να βγει επιθετικά η Enel και να βγάλει τον συντηρητικό μανδύα που φόραγε όλα τα προηγούμενα χρόνια στην αγορά των ΑΠΕ. Αυτό δείχνει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την αποθήκευση που ολοκληρώθηκε χθες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με την Εnel να προκρίνεται στην τελική λίστα με ένα έργο μπαταρίας 49MW στη Χαλκιδική, καταθέτοντας μία από τις 11 χαμηλότερες οικονομικές προσφορές. Η πρόκριση της Enel συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης και για τη διοίκηση της εταιρείας υπό τον Αριστοτέλη Χαντάβα, δείχνοντας τη διάθεση των Αυστραλών να επενδύσουν στην Ελλάδα και να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στον δύσκολο δρόμο για την ενεργειακή μετάβαση.
Φίδια και αρουραίοι στο… υπουργείο Ενέργειας
–Μάχη με τους… αρουραίους δίνουν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Και δεν εννοούμε κάτι ύποπτο, αλλά κανονικούς αρουραίους και άλλα τέτοια… όμορφα. Για να εξηγούμαστε, πριν από λίγες μέρες η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών ενέκρινε την ανάθεση εργασιών απεντόμωσης και μυοκτονίας σε κτήρια όπου στεγάζονται υπηρεσίες του ΥΠΕΝ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Στην απόφαση, μεταξύ άλλων, ελήφθη υπόψη η «κατεπείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης εντομολογικών προσβολών (από κατσαρίδες, μυρμήγκια, κουνούπια, ψύλλους και κοριούς), που προξενούν σημαντική όχληση και επιμολύνουν τους χώρους με μικρόβια και αλλεργιογόνα». Οι εργασίες απεντόμωσης-μυοκτονίας θα γίνουν σε 13 κτήρια του ΥΠΕΝ και συγκεκριμένα στο κεντρικό του υπουργείου στη Λεωφόρο Μεσογείων 119, καθώς και σε άλλα 9 στην Αθήνα (Αμαλιάδος 17, Αμαλιάδος 17 & Πουλίου, Αμαλιάδος & Έσλιν, Πανόρμου 2, Λεωφόρος Πατησίων 147, Γαβριηλίδου 7, Λεωφόρος Αλεξάνδρας 11, Τέρμα Αλκμάνος, Ιλίσια) στις Αποθήκες Αμυγδαλέζας, και σε άλλα τρία στη Θεσσαλονίκη (Βασιλίσσης Όλγας 160-162 & 25ης Μαρτίου, Ανδριανουπόλεως 24, στην Καλαμαριά, και Κουντουριώτου 6 & Φώκαιας). Η εταιρεία που ανέλαβε θα εφαρμόσει μυοκτονία των τρωκτικών σε αποθήκες, υπόγεια και φρεάτια ενώ «η τοποθέτηση των δολωμάτων, όπου κρίνεται αναγκαία, θα πραγματοποιηθεί είτε με αξιοποίηση των υφιστάμενων δολωματικών σταθμών, είτε με τοποθέτηση νέων, που δεν θα ξεπεράσουν τους 40». Όπως διευκρινίζεται, οι δολωματικοί σταθμοί βρίσκονται κατά κύριο λόγο στα υπόγεια γκαράζ του κτηρίου επί της λεωφόρου Μεσογείων 119 και περιμετρικά του, στον υπόγειο χώρο του κτηρίου επί της οδού Αμαλιάδος 17, καθώς και σε άλλες εγκαταστάσεις. Σημειώνεται δε ότι στους χώρους της Αμυγδαλέζας και της οδού Αλκμάνος στα Ιλίσια θα εφαρμοστούν επιπλέον φάρμακα με στόχο την καταπολέμηση των αρουραίων αγρού και της οφιοαπώθησης. Τονίζεται ακόμη ότι τα εντομοκτόνα που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι επώνυμα και όχι γενόσημα, εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς επίσης ασφαλή και φιλικά προς το περιβάλλον. Για την ιστορία, τη δουλειά ανέλαβε η εταιρεία Insecta PCS, η αξία της σύμβασης φτάνει τις 4.761,60 ευρώ (περιλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) και η διάρκειά της είναι 30 ημέρες από την υπογραφή της.
Ασκήσεις ψυχραιμίας στο Χρηματιστήριο
-Τριψήφια αξία συναλλαγών, με λίγα πακέτα, έντονη κινητικότητα στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση και σταθερότητα του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.403 μονάδες με τη βοήθεια της Τρ. Πειραιώς (μοναδική ανοδική μετοχή από τις 4 συστημικές), της Coca Cola 3 E που ξεπέρασε τα 10,5 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση με την καλύτερη χρηματιστηριακή εβδομάδα από τον Μάιο του 2022 και του ΟΤΕ μαζί με τη ΔΕΗ που έδειξαν αντίδραση στο κύμα πωλήσεων των τελευταίων ημερών. Μεγάλη κινητικότητα στον κατασκευαστικό κλάδο, με τα σενάρια να δίνουν, να παίρνουν και να… διαψεύδονται συστηματικά, αλλά την πραγματικότητα των μεγάλων έργων υποδομής να επιβάλει στενές συνεργασίες.
Προβλήματα στον παράδεισο των ΑΠΕ
–Κλείνουν ανοίγματα και μειώνουν το κόστος οι μεγαλύτεροι διεθνώς κατασκευαστές αιολικής ενέργειας και ανεμογεννητριών. Αυξήσεις επιτοκίων, γενικότερα κόστους όπως και προβλήματα ποιότητας σε τουρμπίνες, σε συνδυασμό με καθυστερήσεις και ακυρώσεις έργων, έπληξαν τον κλάδο και τα σημάδια αρχίζουν να είναι εμφανή. Ηδη Οrsted, Siemens Energy και Vestas σταμάτησαν τις πληρωμές μερισμάτων σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα έξοδα και να επιστρέψουν στην κερδοφορία.
H ευρωπαϊκή αγορά των τηλεπικοινωνιών αλλάζει
-Στις 21 Φεβρουαρίου, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ θα παρουσιάσει -για πρώτη φορά- το νέο σχέδιο που χαλαρώνει τους κανόνες διασυνοριακών συγχωνεύσεων και ενοποιεί τους κανόνες στην αγορά τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης. Πρόκειται για μια θεαματική αλλαγή σκηνικού. Σήμερα στην ΕΕ λειτουργούν 50 πάροχοι κινητής τηλεφωνίας και περισσότεροι από 100 πάροχοι σταθερής. Την ίδια στιγμή, υπάρχει το Ευρωπαϊκό Σχέδιο να έχει συνδεθεί ολόκληρη η ΕΕ με οπτικές ίνες μέχρι το 2030, που απαιτεί τεράστιες επενδύσεις σε δίκτυα και ήδη εμφανίζει μεγάλες καθυστερήσεις. Σκοπός της ΕΕ είναι να διευκολύνει εξαγορές και συγχωνεύσεις τηλεπικοινωνιακών οργανισμών ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο μέγεθος των επενδύσεων. Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν έναν τρόπο για να υποχρεώσουν τους παρόχους εφαρμογών περιεχομένου (CAP) να συνεισφέρουν οικονομικά στο κόστος ανάπτυξης του δικτύου. Είναι η περιβόητη «fair share debate», η συζήτηση για τη δίκαιη κατανομή του κόστους κατασκευής των δικτύων ώστε να πληρώσουν όχι μόνον οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι αλλά και οι κολοσσοί που κερδίζουν από τα δίκτυα με τις εφαρμογές τους. Συμπερασματικά, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε πολλές συγχωνεύσεις τηλεπικοινωνιακών παρόχων, αλλά και επιτάχυνση στα δίκτυα με άλλη κατανομή του κόστους…
Εμφανίστηκαν ξαφνικά οι Σαουδάραβες
-Ένα καινούργιο στοιχείο στην ευρωπαϊκή τηλεπικοινωνιακή αγορά είναι η δυναμική επανεμφάνιση αραβικών κεφαλαίων, ιδιαίτερα σαουδαραβικών κεφαλαίων, τα οποία συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών παρόχων (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η Vodafone στην Ισπανία και τη Βρετανία). Τα ίδια αυτά σαουδαραβικά funds εκδηλώνουν επενδυτικό ενδιαφέρον στις επικείμενες συγχωνεύσεις τηλεπικοινωνιακών παρόχων.
Πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια αξίζει το bitcoin
-Επειτα από 2 χρόνια και αφού πέρασε από πολλές διακυμάνσεις, η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin ξεπερνά το 1 τρισ. δολάρια. Με απλά λόγια, το Βitcoin αξίζει περισσότερα από το ΑΕΠ της Ολλανδίας (991 δισ. $), ή της Ελβετίας (808 δισ. $), ή του Ισραήλ (522 δισ. $) ή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (508 δισ. $). Η έγκριση της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, να διαπραγματεύονται νομίμως τα ETF Bitcoin στην spot αγορά, ανέβασε την αξία του κρυπτονομίσματος πιο ψηλά και από την Berkshire Hathaway του Ουόρεν Μπάφετ. Όλα αυτά για ένα νόμισμα που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, δεν ελέγχεται, μόνον «εξορύσσεται» και προστατεύει με ανωνυμία νόμιμες και παράνομες συναλλαγές.