-Χαίρετε, τώρα το ότι ο νέος POTUS Ντόναλντ είναι μερακλής το γνωρίζει δα ο κόσμος όλος, τον είδαμε σ’ όλη την καμπάνια του, τι έλεγε, τι έκανε, πώς χόρευε κ.λπ. Αρα, το ότι μας έστειλε την Κίμπερλι πακέτο για πρεσβευτή μπορεί να προκαλεί εντύπωση, αλλά δεν θα ‘πρεπε, έχοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω αλλά και όσους γνωστούς, φίλους και συγγενείς διορίζει σιγά σιγά σ’ αυτή τη νέα θητεία του. Τώρα, επί της ουσίας, η πηγή μου εξεπλάγη από αυτή την απόφαση αφού μέχρι και προχθές το μεσημέρι επρόκειτο στο επιτελείο του Τραμπ να γίνει μια σύσκεψη για τη θέση της ελληνικής πρεσβείας, δηλαδή ποιος θα έρθει εδώ, όπου ακούγονταν ονόματα όπως του Μπιλιράκη και άλλων γνωστών Ελληνοαμερικανών. Αλλά ως γνωστόν το περίφημο Kitchen Cabinet υπερισχύει σχεδόν πάντα σ’ αυτή τη ζωή κι όλοι το γνωρίζουμε ή το έχουμε υποστεί.

Στην Τουρκία όμως…

-Τώρα, ας περιμένουμε την κυρία να τη δούμε, να τη γνωρίσουμε πολιτικά και ας την κρίνουμε μετά, γιατί μπορεί και αυτή, βρε παιδάκι μου, να έχει χάρισμα. Σίγουρα πάντως, μου λέει η άριστη πηγή μου, ο αντίστοιχος που διορίστηκε στην Άγκυρα, ο Τομ Μπάρακ, είναι εντελώς «άλλο πράγμα». Πρόκειται κατά τις ίδιες πληροφορίες για «πρόσωπο βαρέων βαρών» με μεγάλο πέρασμα στον ίδιο τον Πρόεδρο Ντόναλντ. Σηκώνει το τηλέφωνο και μιλάει μαζί του όποτε θέλει (που λέει ο λόγος), πλούσιος και διασυνδεδεμένος με επαφές παντού στη Μέση Ανατολή, εξού και το παρελθόν του στην υπόθεση διαφθοράς των Εμιράτων που έχει εμπλακεί.

Ενόχληση Μ.Μ για ταξίδια υπουργών

-Σαν να χαλάρωσε... ο έλεγχος των υπουργών και το τελευταίο διάστημα πύκνωσαν τα πολυήμερα ταξίδια ορισμένων, κάποια εκ των οποίων είναι και άσχετα με το χαρτοφυλάκιό τους. Προφανώς, κάτι βρίσκουν για να τα κάνουν σχετικά, αλλά φορτώνουν τον προϋπολογισμό με περιττά έξοδα. Το Μαξίμου είδε ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις και αντιλαμβάνεται ότι το "λουρί" παραχαλάρωσε, οπότε αποφάσισε να "τραβήξει αυτιά" για να συμμαζευτούν ορισμένοι. Ζήτησε, όπως μαθαίνω, αναλυτική ενημέρωση πλέον από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς για το αντικείμενο των εκάστοτε ταξιδιών τους, αλλά και για το πόσο θα μένουν εκτός.

ΠΑΣΟΚ - Τράπεζες

-Λοιπόν χθες μου διευκρίνισε μέσω ενός φίλου ο παλαιός υπουργός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης ότι παρότι «εμπλέκεται» με το οικονομικό επιτελείο του αρχηγού μας Νίκου Α. (με την καλή έννοια του όρου πάντοτε) δεν έχει σχέση με τη νεότερη τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για τις τράπεζες, η οποία ως γνωστόν προτείνει διοικητικό καθαρισμό των επιτοκίων χορηγήσεων. Ο ίδιος βεβαίως εξηγεί ότι και η νέα αυτή τροπολογία του Νικόλα του αρχηγού μας δεν εννοεί διοικητικές παρεμβάσεις και ότι «η μείωση του spread μπορεί να γίνει αν αυξηθούν τα επιτόκια κατευθείαν». Αυτό βέβαια το γνωρίζουν και οι γάτες που βολτάρουν στα κεραμίδια, αλλά εμείς διαβάσαμε την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ και καταλάβαμε άλλο. Τέλος πάντων, κρατήστε ότι δεν την έγραψε ο πρώην υπουργός την τροπολογία και τελειώνουμε μ’ αυτό.

Τράπεζες: Στα 200 εκατ. τα μέτρα με δύο ταχύτητες

-Και παραμένω στις τράπεζες για να σας μεταφέρω αυτά που οσμίζεται το dark room, με την επιφύλαξη αφενός ότι τα γεγονότα είναι σε εξέλιξη και αφετέρου επειδή λέγεται πως πριν από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή, θα υπάρξει νέα συνάντηση Κ. Χατζηδάκη με τους CEOs των τραπεζών. Στόχος θα είναι να διερευνηθούν τα βήματα καλής θέλησης, ώστε να αποφευχθούν νομικοί και άλλοι περιορισμοί. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως από τους υπολογισμούς που έχουν κάνει οι τράπεζες βάσει της ενημέρωσης που έχουν λάβει, θα επιβαρυνθούν συνολικά με περίπου 200 εκατ. Από αυτά, χοντρικά τα 100 εκατ. θα προέλθουν από μειώσεις προμηθειών, χρεώσεων κ.λπ., ενώ τα υπόλοιπα 100 εκατ. θα αποτελούν εφάπαξ δαπάνη των τραπεζών η οποία αφορά είδος συμμετοχής τους (πιθανόν έμμεσης) στον φορέα μίσθωσης πρώτης κατοικίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες. Για να είμαστε δίκαιοι, οι τράπεζες είχαν κινηθεί πριν από την “κρίση των προμηθειών” για να συμβάλλουν στη λειτουργία του φορέα για τους ευάλωτους, οπότε οι διαδικασίες είναι ώριμες. Για τέτοιου είδους συνέργειες που συμπληρώνουν το πακέτο των μέτρων έχει προγραμματιστεί η νέα συνάντηση με τους CEOs, αν τελικά πραγματοποιηθεί.

Η αιφνίδια αναβολή και η φημολογία

-Να αναφέρω και μια ενδιαφέρουσα φήμη που κυκλοφόρησε χθες το βράδυ στην Αθήνα. Σήμερα είναι προγραμματισμένο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ένα ελληνο-γαλλικό συμπόσιο με αντικείμενο την καινοτομία στην Αμυνα. Το άνοιγμα του συμποσίου θα έκαναν ο ΥΠΕΘΑ Ν. Δένδιας με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας Sebastian Lecornu. Την τελευταία στιγμή ο Lecornu ανέβαλε την παρουσία του στο συμπόσιο και θα τον αντικαταστήσει ο πρέσβης της Γαλλίας. Η αιφνίδια ανατροπή στο πρόγραμμα του Γάλλου υπουργού τροφοδότησε φήμες πως προβάλλει ως σοβαρή υποψηφιότητα να είναι ο νέος Πρωθυπουργός μετά την παραίτηση Μπαρνιέ. Τέτοιες φήμες δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, συνεπώς μην το δέσετε κι άλλωστε μπορεί η σεναριολογία να προήλθε λόγω των στενών και καλών σχέσεων που έχει ο Lecornu με τον Πρόεδρο Μακρόν.

Το... σκαλοπάτι της μετοχής και το 9μηνο της Αττικής

-Έχασε ελαφρώς έδαφος τις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή της Τράπεζας Αττικής, έχοντας προλάβει προηγουμένως να καταγράψει υψηλό (μετά την είσοδο και των μετοχών που προέκυψαν από τα warrants) στα 0,7180 ευρώ. Φαίνεται πως λίγο χαμηλότερα από αυτά τα επίπεδα η μετοχή έχει κάνει ένα πρώτο σκαλοπάτι εν όψει και των επόμενων κινήσεων που ετοιμάζονται και οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων τη διεύρυνση της διασποράς με την είσοδο νέων στρατηγικών επενδυτών. Πάντως και με βάση το χθεσινό κλείσιμο στα 0,68 ευρώ, η απόδοση για τους επενδυτές που μπήκαν στην αύξηση και άσκησαν τα δικαιώματα από τα warrants είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική. Η αγορά τώρα αναμένει τα αποτελέσματα 9μήνου της Τράπεζας Αττικής που ανακοινώνονται σήμερα για να διαπιστώσει κατά πόσο ο ρυθμός βελτίωσης που καταγράφηκε στο 6μηνο θα συνεχιστεί και κυρίως την καθαρή πιστωτική επέκταση, τις νέες εκταμιεύσεις, τη λειτουργική κερδοφορία, πώς προχωρά η λειτουργική συγχώνευση με την Παγκρήτια κ.ά.

H Aegean, το Λονδίνο και το μέρισμα

-Ο απόηχος των θετικών εντυπώσεων που άφησε η Aegean στο επενδυτικό συνέδριο του Χ.Α. και της Morgan Stanley στο Λονδίνο αποτυπώθηκε στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Η μετοχή έκανε πράξεις και στα 10,20 ευρώ έπειτα από αρκετό διάστημα, με τους αναλυτές και τους fund manager στο Λονδίνο να εστιάζουν και στο divident play της Aegean που φυσιολογικά για φέτος θα μοιράσει τους μετόχους μέρισμα τουλάχιστον ίσο με την περυσινή χρήση (0,75/μετοχή) εκτός εάν υπάρξει ευχάριστη έκπληξη και το μέρισμα κινηθεί υψηλότερα καθώς οι ταμειακές ροές παραμένουν ισχυρές. Η Aegean οδεύει στο κλείσιμο μιας εξαιρετικής χρονιάς, έχοντας ήδη στο 9μηνο καταγράψει την υψηλότερη ιστορικά επίδοση σε επίπεδα επιβατικής κίνησης και κύκλου εργασιών για την εταιρεία αλλά και τη δεύτερη ιστορικά υψηλότερη επίδοση σε κερδοφορία. Και αυτό επιτυγχάνεται κόντρα στις δυσκολίες που έβαλε η ανάγκη πρόωρων ελέγχων στους κινητήρες GTF της Pratt & Whitney αλλά και οι περιορισμοί στις πτήσεις με με Τελ Αβίβ και Βηρυτό λόγω των συγκρούσεων στην περιοχή. Η κίνηση είναι αυξημένη και στο τελευταίο τρίμηνο και η εταιρεία έχει αναφέρει πως θα προσφέρει 4,5 εκατ. θέσεις, 7% περισσότερες από πέρυσι, ενώ ετοιμάζονται και νέες παραλαβές αεροσκαφών.

Ο Αμβρόσιος και τα ιερά φέσια της Τοπλού

-Μια εξωπραγματική υπόθεση με πρωταγωνιστή τον ηγούμενο της Μονής Τοπλού Αμβρόσιο και τους βιοκαλλιεργητές Σητείας εκτυλίσσεται τελευταία στην Κρήτη. Αφορμή είναι η μήνυση που κατέθεσαν αγρότες της περιοχής στην Εισαγγελία Λασιθίου για ένα φέσι 500.000 σε παραγωγούς λαδιού που έβαλε το άλλοτε διαμάντι του μοναστηριού, οι «Βιοκαλλιεργητές Σητείας». Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1999 και αποτέλεσε το success story της Κρήτης, επιτυγχάνοντας σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα σε χώρες όπως η Κίνα η Γερμανία, η Γαλλία, η Αγγλία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας μετά την ανάληψη της νέας διοίκησης. Η τελευταία έφερε τα πάνω κάτω στους βιοκαλλιεργητές και οδήγησε στην κατάρρευση του πετυχημένου συνεταιρισμού με μεγαλομέτοχο το μοναστήρι και Πρόεδρο τον ηγούμενο Αμβρόσιο-και πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Ιεράπετρας και Σητείας. Αποκορύφωμα όλων είναι το αίτημα πτώχευσης στο πρωτοδικείο Λασιθίου που κατατέθηκε φέτος το καλοκαίρι από τους βιοκαλλιεργητές ΑΕ και αναμένεται να εκδικαστεί στις 15 Ιανουαρίου μετά την αναβολή της δίκης στις 12 Νοεμβρίου. Οι παραγωγοί εκφράζουν τον φόβο ότι αν η εταιρεία πτωχεύσει κινδυνεύουν να χάσουν κάθε δυνατότητα διεκδίκησης των οφειλόμενων γι’ αυτό και έχουν προχωρήσει σε όλες τις νομικές διαδικασίες με μηνύσεις, καταθέτοντας στο πλαίσιο της διαδικασίας προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από εντολή του Εισαγγελέα. Η οικονομική δυσχέρεια στην οποία βρίσκεται η εταιρεία επιβεβαιώνεται και από το μεγάλο άνοιγμα που έχει στην εφορία, το οποίο ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ. Οι βιοκαλλιεργητές Σητείας αποτέλεσαν ένα ισχυρό πυρήνα παραγωγών λαδιού στην Κρήτη με τζίρο το 2017 ύψους 16,5 εκατομμύρια ευρώ και λειτουργικά κέρδη 500.000. Σήμερα η εταιρεία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Τα δύσκολα Χριστούγεννα της Folli Follie

-Απελπισμένες προσπάθειες καταβάλει η σημερινή διοίκηση της Folli Follie υπό τον Γιώργο Σάμιο να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, πρόθυμος να επενδύσει στο μέλλον αυτής της πολύπαθης εταιρείας. Η δικαστική απόφαση που απαγορεύει την πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία ύψους τουλάχιστον 23 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες πίστωσης λόγω του βεβαρυμένου παρελθόντος οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία οδηγείται σε λουκέτο. Αυτές τις μέρες των γιορτινών αγορών, καταγράφεται αυξημένη κίνηση στα προϊόντα της Jack & Jones, στα κοσμήματα της FF, της Links of London και των Cosmetics, αλλά η βιωσιμότητα της επιχείρησης τελεί εν κινδύνω. Υπάρχουν κάποιοι κακοπροαίρετοι που πιστεύουν ότι από τον θάνατο της Folli Follie μπορεί να γεννηθεί μια νέα FF υπό τη σκιώδη καθοδήγηση των καταδικασμένων πρώην ιδιοκτητών της.

Κακό χωριό τα λίγα σπίτια

-Αυτές τις μέρες οι χρηματιστηριακοί αναλυτές προσπαθούν να διαμορφώσουν το outlook του 2025 για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, δηλαδή τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις τους αλλά -κυρίως- τις επενδυτικές τους προτάσεις για τη νέα χρονιά. Φέτος, έχουν ξεμείνει από επιλογές. Όχι γιατί δεν βρίσκουν καλές, υγιείς και δυναμικές εταιρείες, αλλά επειδή δεν βρίσκουν εταιρείες -μεγάλου μεγέθους, για να προσελκύσουν σοβαρούς επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού- που να μπορούν να υποσχεθούν μια προοπτική ανόδου 25% ή 30% για τη νέα χρονιά. Είναι δύσκολο να βρεις τον ΤΙΤΑΝα του 2025. Στη μεσαία και τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις υπάρχουν εταιρείες με προοπτικές σημαντικής ανόδου. Εκεί όμως υπάρχει έντονο το πρόβλημα της ρευστότητας, του free float και του μεγέθους που δεν είναι ικανό να προσελκύσει μεγάλους ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Ο εντεταλμένος του ΟΣΕ

-Κατατέθηκε χθες στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την “Αναδιάρθρωση σιδηροδρομικού τομέα και ενίσχυση ρυθμιστικών φορέων μεταφορών” από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση και ήδη από τις πρώτες καταγεγραμμένες παρατηρήσεις φαίνεται σαν κάποιοι να έχουν σκοπό να «τα αλλάξουν όλα», αλλά να παραμείνουν ίδια όλα. Ξαφνικά προέκυψε, ότι κάτω από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο θα υπάρχει ένας «Εντεταλμένος Σύμβουλος». Όχι αναπληρωτής, αλλά «Εντεταλμένος». Η διαφορά είναι σημαντική, γιατί ένα «εντεταλμένος» συνεπάγεται συγκεκριμένες αρμοδιότητες χωρίς να ελέγχεται από τον CEO. Θα μπορούσε π.χ. να αναλάβει τα έργα υποδομής του νέου Σιδηροδρομικού Οργανισμού, χωρίς να ελέγχεται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και να συνεχιστεί έτσι η όχι και τόσο πετυχημένη πορεία του παρελθόντος. Βέβαια, αυτό μπορεί να αλλάξει στην πορεία με τη δημόσια διαβούλευση.

Πλήρης ακινησία στο Χρηματιστήριο

-Αν δεν υπήρχαν τα 8 πακέτα μετοχών της ΓΕΚ συνολικής αξίας 50 εκατ. ευρώ που αφορούσαν μια συγκεκριμένη προσυμφωνημένη συναλλαγή, η χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο θα περνούσε εύκολα στην περιοχή της λήθης. Ο Γενικός Δείκτης έμεινε ακίνητος στις 1.467 μονάδες (-0,08%) και η συνολική αξία των συναλλαγών έφτασε τα 141,4 εκατ. ευρώ. Όλοι οι επιμέρους δείκτες της αγοράς κινήθηκαν γύρω από το 0% και το θετικό κλίμα στις μεγάλες διεθνείς κεφαλαιαγορές ουδόλως επηρέασε τη Λεωφόρο Αθηνών. Η Metlen (+1,1%) στα 33,08€, η Coca Cola (+0,6%) στα 33,7€ και προφανώς η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,98%) στα 18,58 ευρώ έδωσαν το θετικό στίγμα της ημέρας και βρήκαν βοήθειες από την Lamda (+1,82%) στα 7,26 ευρώ, την ΕΥΔΑΠ (+1,57%) στα 5,84 ευρώ και το Αεροδρόμιο ΔΑΑ (+1%) στα 8,1 ευρώ.

H ώρα της Λαγκάρντ

-Από χθες συνεδριάζουν οι Ευρωπαίοι Κεντρικοί Τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη όχι μόνον για τη σημερινή -προεξοφλημένη από την αγορά- ανακοίνωση μείωσης των επιτοκίων του Ευρώ στο 3% αλλά -κυρίως- για τη συνέχιση και τη διάρκεια της πορείας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρώτος στόχος είναι να μειωθεί το βασικό επιτόκιο του Ευρώ στο 2% μέχρι τον Ιούνιο. Στόχος είναι να τονωθεί η ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Οικονομία αλλά κυρίως να αντιμετωπισθεί ο πληθωρισμός που προκαλείται από την πολιτική του «ισχυρού δολαρίου» που φαίνεται πως επιλέγει η νέα αμερικανική κυβέρνηση. Στο επίκεντρο των χθεσινών συζητήσεων βρέθηκε ο υψηλός πληθωρισμός των υπηρεσιών αλλά και οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, σε μία συγκυρία που οι οικονομίες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, βρίσκονται σε στασιμότητα. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε μπει σε μια εποχή που το χρήμα θα έχει αξία και το περιβόητο «ουδέτερο επιτόκιο» θα ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία και στον τομέα της απασχόλησης.

Το πρόβλημα του Τζερόμ Πάουελ

-O Αμερικανός Κεντρικός Τραπεζίτης έχει από τη δική του πλευρά να αντιμετωπίσει πιο περίπλοκα και περισσότερο «πολιτικά» προβλήματα. Αφενός πρέπει να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της FED, αφετέρου δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην επιθετική πολιτική που θέλει να εφαρμόσει ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Τα πραγματικά δεδομένα της αμερικανικής οικονομίας δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια ευελιξίας. Το Δημόσιο Χρέος των ΗΠΑ έφτασε στο ρεκόρ των 36,17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, δηλαδή κατά μέσο όρο 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι το Χρέος των ΗΠΑ «τρέχει» με ρυθμό ταχύτερο από τη μεγέθυνση της οικονομίας των ΗΠΑ. Ο λόγος Χρέους προς ΑΕΠ ανέρχεται σήμερα στο 121%, το υψηλότερο σε 3 χρόνια και κοντά στο πρόσφατο υψηλό ρεκόρ. Η κρίση χρέους δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ. Οι περισσότερες χώρες G7 αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα: Ιαπωνία: 255% Χρέος προς ΑΕΠ, Ιταλία: 139%, Ηνωμένες Πολιτείες: 121%, Γαλλία: 112%, Καναδάς: 105%, Ηνωμένο Βασίλειο: 104%. Η Γερμανία ξεχωρίζει με 64%.

Το καραβάκι της Tesla πλέει με ούριο άνεμο

-Μπορεί οι ανακοινώσεις κερδοφορίας να μην ικανοποιούν απολύτως τους μετόχους της TESLA αλλά η αυτοκινητοβιομηχανία (ή μάλλον η εταιρεία τεχνολογίας) του Ελον Μασκ, έχει πάρει τα πάνω της, μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ. Η μετοχή της Tesla στις αρχές του χρόνου είχε βυθιστεί με πτώση σχεδόν -50%. Σήμερα φαίνεται ότι θα κλείσει το 2024, με κέρδη πάνω από +60%. Η Tesla αξίζει σήμερα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή είναι η 8η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο. Μόλις πριν από 6 μήνες, την ψάχναμε κάτω από την πρώτη εικοσάδα των εταιρειών της Wall Street. Σήμερα, πλέει με ούριο άνεμο.