search icon

dark room

Ονόματα υπουργών που στριφογυρνάνε, το «ξεκαβαλήστε» του Κ.Μ στους δικούς του, το «εγώ δεν είμαι Σαμαράς» και τα σκιάχτρα των ολιγαρχών

  –Χαίρετε, λοιπόν η χθεσινή είδηση της ημέρας βγήκε κατευθείαν δια στόματος πρωθυπουργού, straight from the horse’s mouth, που λένε και οι Αγγλοσάξονες. Ο Κ.Μ τον σκέφτεται, τον μελετάει και τον στριφογυρίζει τον ανασχηματισμό, αφού όπως είπε στον Σρόιτερ (Alpha) μπορεί και να πάει μετά την Παρασκευή, αν και προσωπικά δεν το πιστεύω. Τώρα αυτό […]

 

Χαίρετε, λοιπόν η χθεσινή είδηση της ημέρας βγήκε κατευθείαν δια στόματος πρωθυπουργού, straight from the horse’s mouth, που λένε και οι Αγγλοσάξονες. Ο Κ.Μ τον σκέφτεται, τον μελετάει και τον στριφογυρίζει τον ανασχηματισμό, αφού όπως είπε στον Σρόιτερ (Alpha) μπορεί και να πάει μετά την Παρασκευή, αν και προσωπικά δεν το πιστεύω. Τώρα αυτό έχει ένα καλό ότι «αν είναι να κάνω κάτι, να το επεξεργαστώ καλά στο μυαλό μου», έχει και έναν προβληματισμό, δεν έχω καταλήξει τι ακριβώς είναι το πιο σωστό. Ξέρετε, παρά το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης -όπως προέκυψε από τις ευρωεκλογές- δεν έχει αντίπαλο ένα κόμμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει και αντίπαλο γενικώς και μάλιστα πολύ επικίνδυνο. Ο αντίπαλός του είναι εντός των τειχών, το κόμμα του, η κυβέρνησή του απέναντι στα τεράστια προβλήματα της καθημερινότητας. Και ειδικά όταν δεν υπάρχει το πρέσινγκ από τον «επερχόμενο δεύτερο» και διανύεις δεύτερη τετραετία το πράγμα γίνεται πιο σύνθετο να το αντιληφθείς όχι μόνο εσύ ο ίδιος, αλλά και τα στελέχη σου που την είδανε 41% και πάνε.

Το mea culpa

-Από τη χθεσινή συνέντευξη ξεχώρισα μία ειλικρινέστατη παραδοχή του Κ.Μ, ότι «η υπόθεση του γάμου των ομοφύλων μας κόστισε ακριβά και άρα, παρότι το πιστεύω, έκανα λάθος που το έφερα». Επίσης μία ακόμα παραδοχή, ότι η ελάχιστη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών «μας κόστισε». Μα φυσικά και κόστισε αλλά το ξαναείπαμε, οι υπόλοιποι που πληρώνουμε φόρους δεν είμαστε κορόιδα.

«Εγώ Σαμαράς δεν γίνομαι»

-Και επειδή αυτές τις ημέρες έγιναν αρκετές συζητήσεις στο Μ.Μ για το τι κατεύθυνση θα πάρει το καράβι, αν θα κάνει μπρος ή θα πάει γύρω γύρω, η πηγή μου μού είπε ότι «το λέει και το ξεκαθαρίζει παντού ο Μητσοτάκης ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει σχεδιάσει. Μάλιστα, η πηγή μού είπε ότι κάποια στιγμή απάντησε σε συνομιλητή του «εγώ Σαμαράς δεν γίνομαι».

Ρεπορτάζ…

-Εν πάση περιπτώσει σας πέθανα στις θεωρίες, μπορείς να τις πεις και ολίγον αμπελοφιλοσοφίες, αλλά και αυτές χρήσιμες είναι στην προκειμένη περίπτωση γιατί τα συμπεράσματα προκύπτουν κατόπιν ρεπορτάζ. Τώρα όπως καταλαβαίνετε εφόσον ο Κ.Μ θα το πάει μάλλον πιο αργά, ό,τι ισχύει σήμερα μπορεί να μην… κρατάει, γιατί οι ανασχηματισμοί έτσι είναι. Είναι κάτι σαν μπιλιάρδο και όταν το μπιλιάρδο κρατάει μια εβδομάδα πολλά γίνονται. Αραδιάζω λοιπόν ονόματα υπό απομάκρυνση, μετακίνηση ή επαναφορά και μην τα δένετε κόμπο, αλλά στήλη είμαστε, δημοσιογράφοι είμαστε, την υπογραφή τη βάζει ένας στον (κάθε) ανασχηματισμό και αυτός ξέρουμε ποιος είναι. Λοιπόν εκ των πρωτοκλασάτων η Κεραμέως, ο Αυγενάκης, η Δόμνα, ο Βρούτσης, ο Σκρέκας, ο Καιρίδης καθώς και έξι – εφτά υφυπουργοί είναι σε… κίνηση. Να εξηγηθούμε, μερικοί εξ αυτών θα τη γλιτώσουν, μερικοί θα μετακινηθούν και άλλοι θα φύγουν για να επανέλθουν ο Θεοδωρικάκος, ίσως ο Μηταράκης από τις παλιές φουρνιές, μπορεί και ο Τσιάρας και καμιά δεκαριά νέα πρόσωπα κυρίως από την κοινοβουλευτική ομάδα. Για τον Φλωρίδη γίνεται μία συζήτηση αν θα παραμείνει ή θα αλλάξει πόστο, αλλά δεν ξέρω κάτι παραπάνω και θα μου κάνει και εντύπωση. Προσοχή, ξαναλέω τι ακούγεται στο ρεπορτάζ, όχι τι θα διαβάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μαρινάκης στο τέλος, όταν θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός.

Ολιγάρχες και Κ.Μ

-Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο πάντοτε στη διακυβέρνηση, κυρίως εδώ (στα Βαλκάνια) είναι η σχέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του με τους ολιγάρχες της χώρας. Τους ισχυρούς επιχειρηματίες που πάντοτε θέλουν ρόλο και διεκδικούν δουλειές, επιρροή, εξουσία, νομή και διανομή, πλοκή και διαπλοκή. Είτε απλώς για να αυξάνουν τις μπίζνες τους, είτε έτσι από καπρίτσιο γιατί γουστάρουν να κάνουν κουμάντο. Οι απώλειες ποσοστού στις ευρωεκλογές από την κυβέρνηση πάντα ανοίγει ορέξεις για περισσότερη πίεση, στη «νομή και διανομή» και επομένως τώρα είμαστε σε μία πολύ λεπτή και κρίσιμη φάση για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Μητσοτάκη.

Τα σκιάχτρα…

-Βασικά αυτό που συνέβη τον τελευταίο χρόνο, ο οποίος όμως αποτελεί συνέχεια της διακυβέρνησης μετά την επανεκλογή του Κ.Μ, είναι το εξής: Οι ολιγάρχες, επιχειρηματίες, κρατικοδίαιτοι και μη έστησαν απέναντι σ’ έναν πανίσχυρο πρωθυπουργό του 41%… ό,τι υπήρχε για να βρεθεί, βρε παιδάκι μου, ένα αντίπαλο δέος, ένα σκιάχτρο προκειμένου να τους υπολογίζει. Στο παρελθόν το σκιάχτρο ήταν ο Τσίπρας όπου το έστησαν επιτυχώς απέναντι στον Σαμαρά, που ούτως ή άλλως κατέρρεε και τους βγήκε μία χαρά. Όταν πήρε την εξουσία ο Αλέξης και αφού άφησε τις τρέλες του πρώτου εφταμήνου, μετά τις εκλογές τον πήγαν τρένο μέχρι τις αρχές του 2019 που είδαν ότι έπεφτε. Σήμερα, εννοώ πριν από τις κάλπες της Κυριακής, έστησαν δύο σκιάχτρα απέναντι στην εξουσία του Μητσοτάκη, τον Κασσελάκη και τον Ανδρουλάκη. Τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ τον κατάλαβαν από νωρίς ότι δεν κάνει ούτε για σκιάχτρο, ή μάλλον σκιάζει τους ψηφοφόρους αντί για τον Μητσοτάκη και σχεδόν τον εγκατέλειψαν. Τον Κασσελάκη έβλεπαν τα γκάλοπ του «17%-18% μπορεί και 20%» και παρότι καταλάβαιναν ότι το παιδί είναι για θίασο και όχι για να… κάνει τη δουλειά, τον στήριζαν όσο μπορούσαν. Μέχρι που τώρα που τελειώνουν και τα πρωινάδικα για καλοκαίρι, θα μεταφερθεί ο θίασος στις Σπέτσες και μάλλον κάπου τον χειμώνα θα ρίξει αυλαία. Πάρα ταύτα υπάρχει πάντα το σκιάχτρο της καθημερινής τριβής στη διακυβέρνηση, που είναι και το πιο αποτελεσματικό.

Διαπλοκή – καλώδια

-Ωστόσο είναι κρίσιμο για την πορεία και τον βίο της κυβέρνησης η στάση του Κ.Μ απέναντι στα συμφέροντα, τους ολιγάρχες και τους καπριτσιόζους της εξουσίας. Αν φοβούμενος το 28,5% παραδοθεί τότε θα τον ροκανίσουν, και στο τέλος θα τον φάνε. Όπως κρίσιμο είναι να μην έχει και τα «καλώδιά» τους στην κυβέρνηση που στη μικρή αυτή χώρα -που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα- τους ξέρουν όλοι. Άλλωστε δεν κρύβονται κιόλας, κυκλοφορούν παντού σαν τους μαϊντανούς, σπέρνουν δημοσιεύματα και έτσι επιβεβαιώνουν όσα ο κόσμος έχει τούμπανο…

Σκούρα τα πράγματα για AVRAMAR

-Τα νέα από το μέτωπο της Avramar δεν φαίνεται ότι είναι ευχάριστα. Την Παρασκευή λήγει η προθεσμία για την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών και δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα ούτε για τους ενδιαφερόμενους, ούτε και για τα ποσά που θα μπουν στο τραπέζι. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 2-3 σοβαρούς ομίλους που θα μπορούσαν να σηκώσουν την εξαγορά του ομίλου της Avramar συνολικά σε Ελλάδα και Ισπανία, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη η συμμετοχή τους ενώ, ακόμη κι αν το πράξουν, το τίμημα δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, οπότε οι τράπεζες θα χρειαστεί να κάνουν σοβαρό haircut.

Στη μάχη της κάλπης (του ΣΕΒ) για πρώτη φορά

-Ξεμπλέξαμε με τις ευρωεκλογές και πάμε τώρα στην εκλογική αναμέτρηση στον ΣΕΒ η οποία θα γίνει – ως είθισται – με κλειστή ψηφοφορία την προσεχή Τρίτη 18 Ιουνίου. Για την προεδρία του Συνδέσμου είναι γνωστές οι δύο υποψηφιότητες και για αυτό η προσοχή της στήλης εστιάζεται στα μέλη του ΔΣ επειδή υπάρχει αυξημένος ανταγωνισμός υποψηφίων. Μεταξύ των υποψηφίων υπάρχουν και πρόσωπα που κατεβαίνουν για πρώτη φορά στις εκλογές του ΣΕΒ, όπως ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος της ΒΙΑΝΕΞ, η Εφη Κουτσουρέλη της Quest, η Φίλιππα Μιχάλη της NN, ο Κώστας Νεμπής του ΟΤΕ και ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου της IDEAL.

Εννέα χρόνια για ένα κατάστημα και τέσσερα για ένα εργοστάσιο

-Δεν μάσησε τα λόγια του (για άλλη μια φορά) ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, βασικός μέτοχος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΕΝΕΤΗΣ ΑΒΕΕ στη χθεσινή ενημερωτική συνάντηση για την εξαγορά της Παγωτά Δωδώνη. «Είναι δυνατόν να έχουμε εργοστάσιο στην Αττική; Θέλουμε να μεταφέρουμε το εργοστάσιό μας στη Βοιωτία και δεν μας αφήνουν, η μια καθυστέρηση πίσω από την άλλη», έλεγε. Εδώ και τουλάχιστον μια τετραετία προσπαθεί, όπως είπε, να ξεκινήσει τη λειτουργία της νέας μονάδας παραγωγής 15.000 τ.μ., στη Βοιωτία αλλά η γραφειοκρατία μοιάζει ανυπέρβλητη. Όσοι τον άκουγαν θυμήθηκαν να λέει παλαιότερα πως στην Αγγλία η Βενέτης ανοίγει κατάστημα σε μια μόλις μέρα και στην Ελλάδα για να ανοίξει ένας φούρνος απαιτούνται τρία χρόνια… Και πάλι καλά, θα λέγαμε εμείς: για το νέο κατάστημα της Βενέτης στο Κολωνάκι, εκεί που ήταν το γνωστό Jackson’s Hall στην οδό Μηλιώνη, χρειάστηκε να περάσουν 9 ολόκληρα χρόνια. Η μίσθωσή του υπογράφηκε το 2015, αλλά απαιτήθηκαν σημαντικές αλλαγές και υπήρξαν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις για τις άδειες, αφήστε και τα λογής νομικά και γραφειοκρατικά ζητήματα, με αποτέλεσμα να φτάσουμε αισίως τον Ιούλιο του 2024.

Από υπάλληλος στα παγωτά Δωδώνη, ιδιοκτήτης

-Το ‘χει πάντως στο διάβα του ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης να μπαίνει σε υποθέσεις που θέλουν… ξεμπέρδεμα. Για να κλείσει και τυπικά η εξαγορά της Παγωτά Δωδώνη απαιτήθηκαν μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με πέντε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είχαν αναλάβει τη διαχείριση της εταιρείας, στη συνέχεια αποκτήθηκαν τα δάνεια και κατόπιν ήρθε σε συμφωνία με επτά διαφορετικές πλευρές για να αποκτηθούν οι μετοχές της. Και δεν έχει τελειώσει ακόμη καθώς θα πρέπει να προχωρήσει και να εγκριθεί η ένταξη της Δωδώνη σε διαδικασία εξυγίανσης, κάτι που υπολογίζεται πως θέλει 2-3 χρόνια. Ο Μονεμβασιώτης, πάντως, ερωτήθηκε κατά πόσον όλες αυτές οι δυσκολίες τον έφεραν σε σημείο να σκεφτεί να εγκαταλείψει τη διάσωση της εταιρείας. Η απάντηση ήταν αρνητική καθώς ο ίδιος αποκάλυψε πως υπήρχε ένας άγνωστος συναισθηματικός δεσμός αφού νεαρός, πίσω στο ’84 – ’85, είχε δουλέψει ως υπάλληλος στο κατάστημα της Παγωτά Δωδώνη στο Μαρούσι.

Στο 1 δισ. οι ελληνικές επενδύσεις της Brook Lane Capital

-Με ένα χαρτοφυλάκιο 1 δισ. ευρώ σε δρομολογημένα έργα για τα επόμενα χρόνια κινείται αυτή τη στιγμή η Brook Lane Capital, όπως ανέφερε χθες ο ιδρυτής της Francis Aziz με αφορμή τις ανακοινώσεις για το deal της εκμίσθωσης στην εταιρεία συμβουλευτικών- ελεγκτικών υπηρεσιών ΕΥ μέρους του νέου κτιριακού συγκροτήματος ‘’Τhe Grid’’ στο πρώην ακίνητο της Kodak στο Μαρούσι, που αναπτύσσει η επενδυτική εταιρεία από κοινού με τη Noval Property ΑΕΕΑΠ. Πέραν της συγκεκριμένης επένδυσης, ύψους 120 εκατ. ευρώ (50%- 50% Noval και Brook Lane) που θα αποτελεί και το μεγαλύτερο «πράσινο» γραφειακό campus στο επιχειρηματικό κέντρο του Αμαρουσίου, όπως αναφέρθηκε στα δρομολογημένα έργα είναι φυσικά και το mega project του μισού δισ. ευρώ για τον Πύργο Μικτής Χρήσης στο Ελληνικό, στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας με τη Lamda. Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες ο Francis Aziz, η Brook Lane διατηρεί ενδιαφέρον και για άλλα έργα εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου. Σε ερώτημα για το ενδεχόμενο επέκτασης της συνεργασίας μεταξύ Noval- Brook Lane οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι μπορεί να υπάρξουν σκέψεις μελλοντικά, ωστόσο «θα πρέπει να γίνεται ένα βήμα τη φορά. Η Brook Lane, όπως έγινε ήδη γνωστό, δρομολογεί και συμφωνία με την Πειραιώς για τη διαχείριση, ωρίμανση κ.λπ. μικρότερων ακινήτων της τράπεζας αξίας περί τα 300 εκατ. ευρώ χωρίς πάντως να «παίζει» στενότερη μετοχική συνεργασία με την Τrastor ΑΕΕΑΠ όπου η Πειραιώς διατηρεί την πλειοψηφία. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η εταιρεία έχει σημαντική εμπειρία με μία οργανωμένη ομάδα σε αυτό το κομμάτι έχοντας προχωρήσει προ πενταετίας, το 2019, σε συμφωνία με τη Eurobank για τα 370 ακίνητα των χαρτοφυλακίων Opus και Resi.

Θερμοπληξία και στο Χρηματιστήριο

-Οι υπουργοί κατέβασαν τα μολύβια περιμένοντας τον ανασχηματισμό, οι επενδυτές σταμάτησαν να ασχολούνται με τις μετοχές κι άρχισαν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγορά των ομολόγων και οι αναλυτές περιμένουν την ανακοίνωση των επόμενων επιχειρηματικών deals. Η χρηματιστηριακή αγορά -σε θερμοπληξία- είχε και χθες χαμηλό τζίρο στα 88,3 εκατ. ευρώ (5,9 εκατ. σε πακέτα) και ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας στις 1.448,75 μονάδες με πτώση -0,69%. Ο Τραπεζικός Δείκτης επηρεάστηκε αναμφίβολα από την αγορά των ομολόγων. Το ιταλικό δεκαετές κρατικό ομόλογο έσπασε το φράγμα του 4% (4,08%), η πάλαι ποτέ πανίσχυρη Γερμανία δανείζεται πλέον με 2,66% και η Γαλλία υποφέρει πληρώνοντας 3,26% για δανεισμό 10ετίας. Για την Ελλάδα, η ζημιά είναι μικρότερη. Φυσικά το 10ετές ελληνικό ομόλογο ακολουθεί την άνοδο των υπολοίπων ευρωπαϊκών, αλλά αυτό δεν θα κοστίσει αφού ο ΟΔΔΗΧ έχει ήδη καλύψει το μεγαλύτερο σκέλος του φετινού δανειακού προγράμματος και δεν έχει λόγο να σχεδιάζει παρά μόνο μία έκδοση νέου ομολόγου μέχρι τέλος του 2024. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο Τραπεζικός Δείκτης νωρίς το πρωί σκαρφάλωσε μέχρι τις 1.331,22 μονάδες (+1,48%) αλλά τελικά ολοκλήρωσε με απώλειες -1,1% στις 1.297,45 μονάδες, παρασύροντας στην πτώση του το σύνολο σχεδόν της αγοράς. Ξεχώρισαν 3 μετοχές με άνοδο. Η Coca Cola με ανεπαίσθητη άνοδο +0,06%, η Motor Oil (+0,23%) που ολοκλήρωσε την επιχειρηματική συμφωνία με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την εξαγορά της ΗΛΕΚΤΩΡ και φυσικά η Cenergy που έχει χαράξει τον δικό της δρόμο για τη διεθνοποίηση του μετοχολογίου της.

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Πώς assets 2,7 δισ. αποτιμώνται 1,6 δισ.

-Με τη χθεσινή πτωτική κίνηση της μετοχής, η κεφαλαιοποίηση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ βρέθηκε ελάχιστα κάτω από τα 1,6 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή η θυγατρική της Cenergy -στην οποία η ΒΙΟΧΑΛΚΟ έχει το 79,78% των μετοχών- μετά τη χθεσινή ανοδική συνεδρίαση αξίζει 1,8 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα όμως η ΒΙΟΧΑΛΚΟ έχει στην κατοχή της το 85% των μετοχών της ΕlvalHalkor που αξίζει περίπου 697 εκατ. ευρώ αλλά και το 65% της Noval που μπήκε στο Χρηματιστήριο με αξία 350 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ ελέγχει και μία μη εισηγμένη εταιρεία, τη ΣΙΔΕΝΟΡ, η αξία της οποίας -αν υπολογίσουμε μ’ έναν ελάχιστο πολλαπλασιαστή 5,5 φορές τα λειτουργικά της κέρδη- ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά μαζί και ταυτοχρόνως δημιουργούν μια περιουσία της τάξης 2,7 δισ. ευρώ. Για μια ΒΙΟΧΑΛΚΟ που στο Χρηματιστήριό μας αξίζει 1,6 δισ. ευρώ.

Ο Κ. Γεράρδος (Πλαίσιο) τώρα και στα ελικόπτερα

-Αύριο το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μουσικής, θα ανακοινωθεί επισήμως, παρουσία κυβερνητικών στελεχών, η έναρξη λειτουργίας της «hoper», της πρώτης εταιρείας στην Ελλάδα που θα προσφέρει προγραμματισμένες αεροπορικές μετακινήσεις με ελικόπτερο σε δημοφιλείς προορισμούς, σε όλη τη χώρα. Την εταιρεία και τις υπηρεσίες της θα παρουσιάσει η ιδρυτική ομάδα, δηλαδή οι Δημήτρης Μέμος – CEO hoper, Κώστας Γεράρδος – CEO Πλαίσιο, Γιώργος Παπαϊωαννίδης – Partner Saronic Ferries και η Μathilda Νathan – CEO Borrn. Η «hoper» θα εκτελεί καθημερινά προγραμματισμένες πτήσεις με ελικόπτερο μέχρι 4 ατόμων, εξυπηρετώντας την Αθήνα καθώς και 10 ελληνικά νησιά μεταξύ των οποίων η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Τήνος, οι Σπέτσες, η Σίφνος και η Ίος. Αν ενδιαφέρεστε, η τιμή ανά άτομο για μία μονή μετακίνηση ξεκινά από τα 360 ευρώ και ανεβαίνει ανάλογα με τον προορισμό και τη ζήτηση. Η επιτυχία του νέου εγχειρήματος -στο οποίο συμμετέχει και ο γιος του Γιώργου Γεράρδου, με μια επένδυση της τάξης των 400.000 ευρώ- θεωρείται δεδομένη. Μία ακόμη αξιοπρόσεκτη λεπτομέρεια είναι το γεγονός ότι η εταιρεία «hoper» ιδρύθηκε πριν από 5 χρόνια. Ξεπέρασε τις γραφειοκρατικές και άλλες δυσκολίες και ξεκινά τις εργασίες της φέτος το καλοκαίρι.

Στο μισό τρισεκατομμύριο το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας

-Έχουν συμπληρωθεί ήδη 27 μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατομμύρια ζωές καταστράφηκαν. Στο Βερολίνο πραγματοποιείται η 2η Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας η οποία προηγείται μιας ακόμη ειρηνευτικής Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στην Ελβετία. Η 1η Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας είχε γίνει στο Λονδίνο πριν από έναν χρόνο. Υστερα από 27 μήνες πολέμου, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει πλέον ότι το κόστος για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα φτάσει τα 486 δισεκατομμύρια δολάρια. Τόσο περίπου είναι το μέγεθος ολόκληρου του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού στη Γερμανία. Το γεγονός ότι κάποιοι ήδη σχεδιάζουν την ανοικοδόμηση, που προϋποθέτει μια αξιόπιστη μακροπρόθεσμη ειρηνευτική συνθήκη, ίσως εκληφθεί ως ελπιδοφόρο μήνυμα. Το τέλος του πολέμου για κάποιους μπορεί να είναι η αρχή μεγάλης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Exit mobile version