search icon

dark room

Όλα για τη ΔΕΗ, ο εφοπλιστής Δ με μισό δισ. ευρώ κάνει τον Αστέρα «Διαμαντούπολη» και οι Άραβες ονειρεύονται 800άρες για το ξενοδοχείο

  –Xαίρετε! Ξεκινάμε σήμερα με τη ΔΕΗ που πολυσυζητείται (και όπως συμβαίνει με κάθε τι που πολυσυζητείται ακούγονται και διάφορες ανοησίες) επειδή η στήλη έχει από διαφορετικές και έγκυρες πηγές προχωρημένη ενημέρωση. Κατ΄ αρχήν, να σταθούμε στα 750 εκατ. της ΑΜΚ: Είναι μεγάλο ποσό κι αν εξαιρέσουμε τις τράπεζες, από την εποχή που ο αείμνηστος […]

 

Xαίρετε! Ξεκινάμε σήμερα με τη ΔΕΗ που πολυσυζητείται (και όπως συμβαίνει με κάθε τι που πολυσυζητείται ακούγονται και διάφορες ανοησίες) επειδή η στήλη έχει από διαφορετικές και έγκυρες πηγές προχωρημένη ενημέρωση. Κατ΄ αρχήν, να σταθούμε στα 750 εκατ. της ΑΜΚ: Είναι μεγάλο ποσό κι αν εξαιρέσουμε τις τράπεζες, από την εποχή που ο αείμνηστος Βγενόπουλος σήκωσε 5 δισ. από τις αγορές για τη MIG, δεν έχει ξανασηκώσει τόσο πολύ χρήμα άλλη εισηγμένη επιχείρηση. Το πρώτο ερώτημα λοιπόν, είναι «το μεγάλο μέγεθος της ΑΜΚ κρύβει κάποιον στρατηγικό εταίρο για τη ΔΕΗ;». Κοινώς, μετά την αύξηση θα δούμε έναν ευρωπαϊκό ενεργειακό παίκτη να ελέγχει π.χ. το 15% της ΔΕΗ; Οι πληροφορίες είναι ότι αυτός ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά η ταχύτητα με την οποία ανέκαμψε η ΔΕΗ (μόλις πριν από δύο χρόνια) από την απειλή της χρεοκοπίας άλλαξε τον σχεδιασμό. Σε αυτό έπαιξαν σημαντικό ρόλο τα δύο ομόλογα που έβγαλε η ΔΕΗ και κυρίως το τίμημα από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ. Στο Μ.Μ. έκριναν ότι ένας στρατηγικός εταίρος δεν μπορεί να προσφέρει κάτι χρήσιμο (π.χ. τεχνολογία) και επέλεξαν ο ρόλος της ΔΕΗ να είναι αυτός του εθνικού πρωταθλητή. Για αυτό και το επενδυτικό σχέδιο έχει εξαγορές στο εξωτερικό, ενώ σημειώστε πως η αύξηση του ειδικού βάρους της ΔΕΗ θα δημιουργήσει νέες ισορροπίες στην ενεργειακή αγορά.

-Συνεπώς, η απάντηση είναι ότι μετά την ΑΜΚ θα δούμε θεσμικά κεφάλαια στο μετοχολόγιο της ΔΕΗ, αλλά όχι έναν ενεργειακό παίκτη. Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι ότι ξεκινήσαμε με αύξηση 750 εκατ. αλλά -τελικά- η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη. Το πιθανότερο (σήμερα) είναι η ΑΜΚ να φτάσει το 1 δισ., αν και δεν αποκλείεται τελικά να φτάσει και το 1,1 – 1,2 δισ. Μια ακόμη σημαντική πτυχή είναι η εξής: Αν η μετοχή της ΔΕΗ απορροφήσει τις πιέσεις και συντηρηθεί στο επίπεδο των 8 ευρώ, τότε έχουμε μια κεφαλαιοποίηση της τάξης του 1,8 δισ. Με ΑΜΚ 750 εκατ. θα αυξηθεί στα 2,5 δισ. και αν τελικά η ΑΜΚ είναι της τάξης του 1 δισ. τότε η κεφαλαιοποίηση “ακουμπά” στα 2,8 δισ. Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ αποκτά το κατάλληλο μέγεθος για να μπει στους δείκτες ΜSCI. Είτε στην τακτική αναθεώρηση του Νοεμβρίου, είτε εκτάκτως λόγω σημαντικού εταιρικού γεγονότος, επαναλαμβάνοντας το επιτυχημένο προηγούμενο της Alpha Bank.

-Τώρα, ότι υπάρχουν κάτι παιδιά στην αγορά που πουλούσαν τη μετοχή της ΔΕΗ, με επιχειρήματα του τύπου “θα πάει στα 20 ευρώ, είναι το κυβερνητικό success story, είναι το χαρτί του 2022” και άλλα τέτοια ανάλογα -και τώρα είναι με την παγοκύστη στο κεφάλι– είναι απολύτως κατανοητό. Ετσι είναι, δυστυχώς, οι αγορές. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί να λέει ο καθένας ό,τι του κατέβει και να ξεσηκώνουν και την Αντιπολίτευση που δεν πολυκαταλαβαίνει το αντικείμενο. Αν τους παρηγορεί πάντως, φαίνεται ότι είναι πιθανόν να δικαιωθούν σε αυτά που έλεγαν στα πελατάκια τους, αλλά με καθυστέρηση μερικών μηνών. Αν δεν κάνω λάθος μάλιστα, άκουσα στην αγορά ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από τις χρηματιστηριακές εταιρίες, όποιος έχει αντιληφθεί ύποπτες συναλλαγές στην αγορά με τη ΔΕΗ, να το αναφέρει για να ερευνηθεί. Οπότε, όποιος έχει στοιχεία ας τα καταθέσει, ώστε να πάψουν οι αερολογίες και οι μπαρούφες.

-Άλλα 51 εκατ. ευρώ για νέα projects ρίχνει στην Κοινοπραξία με την Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου, η EBRD. Έτσι έως τώρα η συνολική επένδυση της EBRD στην Cante Holdings, όπως ονομάζεται η Κοινοπραξία, θα φθάσει τα 71,5 εκατ. ευρώ ενώ το ΔΣ έχει θέσει “ταβάνι” τα 143 εκατ. ευρώ, πέραν φυσικά των ανοικτών πιστωτικών γραμμών. Για την ιστορία, η EBRD κατέχει το 35% του μετοχικού κεφαλαίου της Κοινοπραξίας και η Dimand μέσω της θυγατρικής Arcela Investments Ltd., το 65%. Το συνολικό πρότζεκτ υπολογίζεται στα 357 εκατ. ευρώ ενώ οι εκταμιεύσεις νέων κεφαλαίων, με βάση τη συμφωνία των δύο, θα γίνεται σταδιακά και με βάση τα έργα που αναλαμβάνει.

-Δεν θέλω να στεναχωρήσω τον Ανδριόπουλο και την EBRD, αλλά αυτά τα πενηνταρικάκια (εκατομμύρια) είναι ψιλοπράγματα. Γιατί μετά το Ελληνικό, το μεγαλύτερο real estate project στη χώρα πραγματοποιείται στη Διαμαντούπολη, δηλαδή τις 12 βίλες στον Αστέρα Four Seasons Boυλιαγμένης. Οπως πιθανόν θυμάστε, ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης, που είχε αγοράσει τρία οικόπεδα, αγόρασε ένα τέταρτο και πήρε option για ένα πέμπτο με στόχο να το κάνει κήπο ώστε να μην έχει οπτική επαφή με τους γείτονες, με αποτέλεσμα η στήλη -προφητικά- να αποκαλεί τις 12 βίλες «Διαμαντούπολη». Ε… λοιπόν, επιβεβαιωθήκαμε – που λένε και οι συνάδελφοι. Ο Διαμαντής Διαμαντίδης απασφάλισε τον τραπεζικό του λογαριασμό και αγοράζει και τα 10 οικόπεδα! Δηλαδή, αυτά που είχε ήδη αγοράσει και επιπλέον όσα χρειάζεται για να κατέχει 10 από τις 12 ιδιοκτησίες. Επειδή αγοράζει στη χονδρική, αντί 42 εκατ. πληρώνει 38 εκατ. Σκοπεύει στα 10 οικόπεδα (6-6,5 στρέμματα έκαστο) να χτίσει συνολικά 6 βίλες. Σύνολο επένδυσης 380 εκατ. μαζί με τις κατασκευές, κήπους κ.λπ., η επένδυση θα φτάσει το μισό δισ. Ο εφοπλιστής πιστεύει ότι σε δέκα χρόνια η αξία των συγκεκριμένων ακινήτων θα είναι διπλάσια.

-Με την ευκαιρία, αφού ήρθε η συζήτηση στον Αστέρα Four Seasons Boυλιαγμένης, να σας πω ότι η ACG (που υποστηρίζεται από κρατικά funds του Άμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ) και η Dogus Group που έκαναν την επένδυση στον Αστέρα, βγήκαν στην αγορά να πουλήσουν το ξενοδοχειακό συγκρότημα. Χτύπησαν πόρτες σε κάτι… φτωχαδάκια, αλλά οι απαιτήσεις τους ήταν υπερβολικές, καθώς ζητούν 800 εκατομμύρια.

-Eίναι εντυπωσιακό πως στην Ελλάδα, που δεν έχει ούτε καν επενδυτική βαθμίδα, ξαφνικά παίζουν deals των 800 εκατ. Γιατί υπάρχει μια ακόμη δουλειά αναλόγου ύψους για την οποία ήδη σπρώχνονται διάφοροι μεγάλοι. Ο λόγος για τον διαγωνισμό του mega ΣΔΙΤ του Ultrafast Broadband (UFBB), ύψους 868 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Αρχικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον 8 σχήματα, στα οποία περιλαμβάνονται όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και γνωστά επιχειρηματικά ονόματα. Τελικά, στο μεγάλο έργο -που θα φέρει υπερταχύτητες στο ίντερνετ για την περιφέρεια- προσφορές κατέθεσε ο ΟΤΕ και η Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ) σε κοινοπραξία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ωστόσο, υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον να μπουν στο project και άλλοι ενδιαφερόμενοι, κάτω από τους ίδιους παίκτες που κατέθεσαν προσφάτως προσφορές. Το έργο έχει εξασφαλίσει περίπου 300 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και θεωρείται ένα από τα πολύ μεγάλα για τα ελληνικά telecoms.

-Και για να μη χάσουμε την μπάλα με την Τράπεζα Αττικής, σας δίνω την τελευταία και έγκυρη 100% ενημέρωση: Το Virtual Data Room (VDR) που επρόκειτο να κλείσει την Παρασκευή πήρε παράταση και παραμένει ανοικτό μέχρι και σήμερα Δευτέρα, έπειτα από αίτημα των επενδυτών. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6 ενεργοί ιδιώτες επενδυτές στο VDR, οι περισσότεροι πολύ γνωστά επενδυτικά funds. Aκόμη δεν μπορούμε να πούμε αν θα καταθέσουν προσφορές, πάντως δείχνουν σοβαρό ενδιαφέρον.

-Στο μέτωπο της πώλησης των υπηρεσιών καρτών, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Τις επόμενες δύο – τρεις εβδομάδες η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ολοκληρώσει τη συμφωνία και να ανακοινώσει τη συνεργασία της με την EVO Payments. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αποτίμηση ολοκληρώθηκε από τους ενδιαφερόμενους και ξεπερνάει συνολικά τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Το μοντέλο, που από την αρχή είχε επιλέξει η διοίκηση της Εθνικής, δεν ήταν η πώληση του 100% των υπηρεσιών, αλλά η δημιουργία ενός σχήματος join venture με διεθνή εξειδικευμένο συνεταίρο, ο οποίος θα μεγεθύνει και μεσοπρόθεσμα τα επιχειρηματικά της οφέλη. Στη φάση αυτή η τράπεζα θα πουλήσει το 50%. Ετσι, στο νέο σχήμα η Εθνική και η EVO θα έχουν από 50% η κάθε μία. Αυτή την εβδομάδα στο μεταξύ και η Eurobank προβλέπεται να πάρει δύο δεσμευτικές προσφορές, προκειμένου να προχωρήσει και αυτή στη διαδικασία πώλησης των υπηρεσιών των καρτών της. Χοντρά – ψιλά η αγορά των POS, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πώλησης από όλους, θα έχει αποδώσει συνολικά και για τις τέσσερις τράπεζες πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ! Εντυπωσιακό πράγματι, εάν σκεφθεί κάποιος ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση και των τεσσάρων τραπεζών είναι χαμηλότερη σήμερα από 10 δισεκατομμύρια.

-Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, χειρότερα είναι τα πράγματα ώστε να αγοράσει η Eurobank τις δραστηριότητες HSBC στη χώρα. Οπως μου εξηγούσαν, οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα στοιχεία πελατείας κ.λπ. είναι λίγο πολύ συνηθισμένο φαινόμενο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και συνήθως λύνονται με αμοιβαίες υποχωρήσεις και κατάλληλες προσαρμογές στο τίμημα. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η διελκυστίνδα για τη διοικητική ομάδα της HSBC στην Ελλάδα και των αποζημιώσεων που πρέπει να τους δοθούν. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, θα κληθούν να σηκώσουν για διάστημα αρκετών μηνών όλο το διαδικαστικό κομμάτι για να υλοποιηθεί η συμφωνία και να γίνει σωστά η μεταφορά των assets στη Eurobank. Με το management στα κάγκελα αυτές οι δουλειές δεν προχωράνε.

-Και περνάμε σε άλλα νέα τώρα, από τις business της εστίασης: Η Μύκονος, λόγω των υψηλών προδιαγραφών με τις οποίες δουλεύουν τα περισσότερα εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.λπ., αποτελεί για το προσωπικό που απασχολείται σε αυτά μια άτυπη αλλά ουσιαστική πιστοποίηση υψηλής επαγγελματικής επάρκειας. Αυτή είναι η θεωρία. Πάμε τώρα στην πράξη: Ο Τούρκος επιχειρηματίας και σεφ Νurset, αυτός που πουλάει τρέλα με τον τρόπο που βάζει αλάτι, άνοιξε το περασμένο Σάββατο το εστιατόριό του στο Λονδίνο. Aπασχολεί καμιά πενηνταριά εργαζόμενους και από αυτούς οι 17 είναι Ελληνες που ήρθαν απευθείας από το εστιατόριό του στη Μύκονο.

– Δεν ξέρω αν θυμάστε τον Δημήτρη Κιτσινέλη. Πρόκειται για επιχειρηματία που ειδικεύεται κυρίως σε μαγαζιά εστίασης όπως το «Cacti», το εστιατόριο μεξικάνικης κουζίνας στην Αγ. Παρασκευή ή παλαιότερα το bar-restaurant «Inbi». Ο Δ. Κιτσινέλης, ωστόσο, έγινε πιο γνωστός όταν προ δεκαετίας είχε ανοίξει μαζί με την τηλεπερσόνα Σίσσυ Φειδά το εστιατόριο με την ονομασία «Adamo» στο Νέο Ψυχικό, εκεί που λειτουργούσε το ιστορικό στέκι «Διόσκουροι». Για να μην πολυλογώ, το “Adamo” άνοιξε, αλλά μετά έκλεισε εν μία νυκτί οδηγώντας τον επιχειρηματία και τη συνεταίρο του σε (μεταξύ τους) δικαστική διαμάχη. Όπως λένε όμως, «ενός κακού μύρια έπονται», έστω και με… χρονοκαθυστέρηση. Έτσι, ο Δ. Κιτσινέλης βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν πλειστηριασμό για μεγάλο ακίνητο στη Σύρο, το οποίο έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί στις 19 Ιανουαρίου 2022. Πρόκειται για συγκρότημα έξι αυτοτελών, ανεξάρτητων, διηρημένων και διακεκριμένων οριζοντίων ιδιοκτησιών που βρίσκονται ”σε κτίσμα το οποίο αποτελείται, λόγω και του επικλινούς του εδάφους, από υπόγειο όροφο Α΄ στάθμης , υπόγειο όροφο Β΄ στάθμης – ισόγειο όροφο Α΄ στάθμης, ισόγειο όροφο Β΄ στάθμης – πρώτο, δεύτερο και τρίτο όροφο και δώμα, σε οικόπεδο στη Θέση «Λιβοχώρι» της περιοχής «Μαύρου» εντός του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλεως και Δήμου Ερμούπολης Σύρου, εμβαδού του οικοπέδου 200,17 τ.μ.”. Το ακίνητο, το οποίο είναι ημιτελές, με εξαίρεση τον τελευταίο όροφο και το γκαράζ, περιήλθε στον Δ. Κιτσινέλη λόγω γονικής παροχής το 2006. Έκτοτε, φορτώθηκε με προσημειώσεις και υποθήκες με αποτέλεσμα να κατασχεθεί για 450.000 ευρώ τον περασμένο Ιούνιο. Τώρα βγαίνει στο σφυρί από την Intrum, με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 605.000 ευρώ.

Exit mobile version