search icon

dark room

Ο Τσίπρας, ο κονφερασιέ-αρχηγός και ο αντίπαλός του, ο Μητσοτάκης, τα γκάλοπ και ο Βράχμα, η φάρσα-ιστορία του ΠΑΣΟΚ και το τηλεφώνημα της Δόμνας στον Ιερώνυμο

  –Χαίρετε, πριν πάμε στα όμορφα που εξελίσσονται από χθες στον ΣΥΡΙΖΑ με την παρέμβαση του ηγέτη -ένας στα 100 χρόνια- Αλ. Τσι., ένα σχόλιο: Ποιος ακούει τώρα τον Μητσοτάκη που επέμεινε για τα ομόφυλα ζευγάρια και αντί να δει τη ΝΔ να πέφτει, όπως του έλεγε το μισό Μ.Μ. και υπουργοί του, βγήκε ενισχυμένος […]

 

Χαίρετε, πριν πάμε στα όμορφα που εξελίσσονται από χθες στον ΣΥΡΙΖΑ με την παρέμβαση του ηγέτη -ένας στα 100 χρόνια- Αλ. Τσι., ένα σχόλιο: Ποιος ακούει τώρα τον Μητσοτάκη που επέμεινε για τα ομόφυλα ζευγάρια και αντί να δει τη ΝΔ να πέφτει, όπως του έλεγε το μισό Μ.Μ. και υπουργοί του, βγήκε ενισχυμένος (δημοσκόπηση Φαναράς, Mega). Θα νομίζει ότι μιλάει… με τον Βράχμα εκεί στην Ινδία και δικαιολογημένα!

The show must go on (ΣΥΡΙΖΑ)

-Λοιπόν, όταν είσαι ηγέτης δύο λέξεις λες… άντε μία ανάρτηση στο Fb κάνεις και καθαρίζεις τα πάντα. Κάτι σαν το παλάτι που τον παλιό καλό καιρό άλλαζε τους πρωθυπουργούς σαν τα πουκάμισα. Κλασικός Τσίπρας, πρώτος, καλύτερος, ασύλληπτος στην ίντριγκα, του πέταξε το δηλητήριο από τα αποδυτήρια λίγο πριν από τη σέντρα (του Συνεδρίου), του Stefanos.

Εχει σχέδιο…

-Το ερώτημα είναι αν ο ηγέτης που τον τοποθέτησε, «παραμερίζοντας» ο ίδιος όπως είπε και θέλει τώρα να τον βγάλει, έχει σχέδιο πίσω από την καταφανέστατη κίνησή του να τον τελειώσει ή έστω να ξεκαθαρίσει ότι δεν τον θέλει πια «αυτόν τον κλόουν για αρχηγό», όπως τον αποκαλεί. Θα εμφανίσει κάποιον εκλεκτό στις εκλογές και ποιον ή απλώς «διορθώνει» το ιστορικό του λάθος να υποστηρίξει ένα αλλοπρόσαλλο άτομο που μέσα σε τέσσερις μήνες διέλυσε το κόμμα (του);

Φαραντούρης και Γαβρίλος

-Ρώτησα την καλή πηγή μου αν η εκλεκτή μπορεί να είναι η Ολγα, αλλά δεν πήρα και πολύ ζεστή (θετική) απάντηση, ρώτησα για τον Τεμπονέρα αλλά πάλι υπήρξε «σιγή ασυρμάτου» στο τηλέφωνο. Μήπως είναι ο Φαραντούρης (προσοχή, όχι η Φαραντούρη του Τηλέμαχου). Δεν ξέρω, αλλά αφήστε να δούμε τι θα γίνει, ακόμα είναι νωρίς. Βλέπετε, βρήκε την ώρα και ο Γαβρίλος (Σακελλαρίδης) να πάει στη Νέα Αριστερά, αλλά πάλι η πλαστική χειρουργική κάνει θαύματα πια, μπορεί να ξαναενώσει και κομμένα χέρια ακόμα, ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί;

Και ο Stefanos;

Στο μεταξύ ο Stefanos, που εμφανίστηκε ως κονφερασιέ (Βενετσάνος, για τους παλιούς) ή life coach (για τους νεότερους) στο συνέδριο, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα παραπάνω από αυτό που έκανε, εκτός αν ήθελε να πάει holidays (κανονικές…) με τον Τάιλερ. Τώρα, ποιος θα του βρει αντίπαλο δεν ξέρω, αλλά πάντως το βέβαιο είναι ότι αυτή τη φορά ο αντίπαλος ή οι αντίπαλοι δεν θα έχουν αντίπαλο και τον Τσίπρα, και ο ίδιος δεν θα έχει τις πλάτες τού «μία φορά στα 100 χρόνια ηγέτη».

ΠΑΣΟΚ – Φάρσα η Ιστορία

-Στο μεταξύ, στο ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνεται πλήρως το ρητό ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Ο πρόεδρος Ν.Α., ενώ είχε αρχικά τοποθετηθεί ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, τώρα το… γύρισε λέγοντας ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Η στάση όμως αυτή φαίνεται από βεβιασμένη έως… μυστηριώδης, αφενός επειδή έθεσε όρους που ήδη υπάρχουν στο νομοσχέδιο – όπως η παρουσία ανεξάρτητης αρχής που θα κρίνει και τα δημόσια και τα μη κρατικά πανεπιστήμια – όσο και επειδή δεν περίμενε να δει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου το οποίο θα μπορούσε να τα είχε ενσωματώσει. Λένε στη ΝΔ ότι βιάστηκε επειδή ένα κομμάτι της κοινοβουλευτικής του ομάδας είναι θετικό, επίσης στο Μ.Μ. πιστεύουν ότι θα του κοστίζει εκλογικά του ΠΑΣΟΚ η άρνησή του αυτή.

Το τηλεφώνημα Δόμνας στον Ιερώνυμο

-Στα… απόνερα του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, οι βουλευτές της ΝΔ στον Πειραιά δέχονται αλλεπάλληλους αφορισμούς, καθώς μετά τον Μητροπολίτη Κυθήρων ήρθε χθες και ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ να τους “αποβάλλει” από την εκκλησία. Μαθαίνω όμως ότι η υπουργός Εργασίας και βουλευτής Α’ Πειραιώς Δόμνα Μιχαηλίδου δεν το άφησε να περάσει, καθώς τηλεφώνησε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με βάση και την καλή προσωπική σχέση που έχουν. Μαθαίνω ότι του είπε ότι οι βουλευτές δέχονται bullying και στο τέλος της ημέρας “όλοι Χριστιανοί είμαστε”. Ο Ιερώνυμος άκουσε και δεν σχολίασε.

Συναγερμός για 11.000 συνταγές ozempic – Πήγαν να αδειάσουν οι αποθήκες

-Θα ανοίξω ένα θέμα που τελευταία είναι πολύ της μόδας τόσο κοινωνικά όσο και επενδυτικά (Novo Nordisk, Eli Lilly). Ο λόγος για τις διάσημες ενέσεις για τον διαβήτη, ozempic, που από την περασμένη άνοιξη σπάνε ταμεία, καθώς αν και το φάρμακο έχει στην Ελλάδα -αλλά και στην Ευρώπη- ένδειξη χορήγησης μόνο για διαβητικούς, έφευγε με τρελούς ρυθμούς από τα φαρμακεία καθώς το ozempic έγινε το ιερό δισκοπότηρο για την απώλεια βάρους και πλασαρίστηκε σαν το απόλυτο φάρμακο. Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αποδείχθηκε διάτρητο, καθώς υπήρχαν γιατροί που «βάφτιζαν» όσους ήθελαν διαβητικούς και χορηγούσαν αφειδώς τις ενέσεις, χωρίς να τους απασχολούν οι παρενέργειες. Όταν οι διαβητικοί χρειάστηκαν το φάρμακο, το ΙΦΕΤ, θυγατρική ΑΕ του ΕΟΦ, αναγκάστηκε να κάνει εισαγωγές μερικών χιλιάδων, αλλά με τιμή πολλαπλάσια της τιμής κυκλοφορίας που είχε μέχρι τότε στην Ελλάδα, καθώς το Ινστιτούτο το αναζήτησε και πλήρωσε όσο όσο στην αγορά της Ευρώπης. Στο μεταξύ, ΗΔΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ έβαλαν κάποια φίλτρα που φόβισαν λίγο τους γιατρούς και έτσι το ozempic σταμάτησε να κυκλοφορεί ευρέως ως ένεση αδυνατίσματος. Τα εισαγόμενα οzempic είχαν ξεμείνει στις αποθήκες του ΙΦΕΤ, όπως άλλωστε και το κενό στο σύστημα e-syntagografisi. Έτσι, μόλις ξεχάστηκε λίγο το θέμα -και οι έλεγχοι προφανώς ατόνησαν- όσα είχαν μείνει στις αποθήκες γράφτηκαν από γιατρούς απροκάλυπτα σε υπέρβαρους, πιθανότατα παρανόμως. Λέγεται ότι μέχρι να το εντοπίσει η ΗΔΙΚΑ και να κλειδώσει το σύστημα, περίπου 11.000 συνταγές ozempic, με τιμή έως και 1.000 ευρώ η καθεμία, εκδόθηκαν και μέχρι στιγμής μερικές εκατοντάδες έχουν εκτελεστεί. Διάτρητες οι χειρόγραφες συνταγές, αλλά και το σύστημα e-syntagografisi δεν περιχαρακώνει τελικά ούτε τη σωστή ιατρική ούτε τα ταμεία του ΕΟΠΥΥ. Οπότε, ούτε τολμώ να φανταστώ τι θα γίνει μόλις κυκλοφορήσει (στις αρχές του 2025) και το φάρμακο της Eli Lilly, το οποίο σημειώστε ότι πλασάρεται ως φάρμακο και για υπέρβαρους κι όχι μόνον για διαβητικούς, όπως το ozempic. Και δεν συζητώ καθόλου τι “δώσε και μένα, μπάρμπα” μας περιμένει όταν μπούμε στην περίοδο που θα πλησιάζει το καλοκαίρι.

Μ. Τσαμάζ: Τους 678.000 συνδρομητές έφτασε η τηλεόραση του ΟΤΕ

-Αισιόδοξος ότι ο όμιλος θα κερδίσει περαιτέρω μερίδιο το 2024 στις υπηρεσίες τηλεόρασης εμφανίστηκε ο Μιχάλης Τσαμάζ, πρόεδρος και CEO του ΟΤΕ, χθες στην τηλεδιάσκεψη των αναλυτών, παρά το γεγονός ότι η πειρατεία στον κλάδο καλά κρατεί, με εκτιμήσεις για πάνω από 500 χιλιάδες χρήστες πειρατικών συσκευών και σε αυτό οι πάροχοι ζητούν τη συνδρομή της Πολιτείας. «Τις επιδόσεις στο κομμάτι της συνδρομητικής ενισχύουν περαιτέρω τα δικαιώματα στα αθλητικά – κυρίως του ποδοσφαίρου, γενικότερα το εμπλουτισμένο περιεχόμενο και η αναβαθμισμένη εμπειρία του πελάτη», σχολίασε ο Μ. Τσαμάζ. Συνολικά το 2023, ο ΟΤΕ επέκτεινε περαιτέρω την πελατειακή του βάση στις υπηρεσίες τηλεόρασης, καταγράφοντας αύξηση 5,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φτάνοντας τους 678 χιλιάδες συνδρομητές. Σε μία άλλη δραστηριότητα του ομίλου κι ερωτηθείς για το αν ο όμιλος ενδιαφέρεται να εξαγοράσει εταιρεία στον τομέα των μεγάλων ψηφιακών έργων (ICT) o CEO του ΟΤΕ ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοια προοπτική – ο όμιλος είναι πολύ καλά τοποθετημένος και είμαστε μεταξύ των leaders ως προς τα έσοδα από αυτά τα έργα».

Κρι-Κρι: Οι διψήφιες αυξήσεις τιμών φούσκωσαν τα κέρδη της

-Διαβάζοντας προσεκτικά την έκθεση της Eurobank Equities για την ΚΡΙ-ΚΡΙ (ξεκινά κάλυψη με τιμή-στόχο τα 13,60 ευρώ) δύσκολα προσπερνά κανείς το σημείο όπου γίνεται λόγος για τις αυξήσεις στις τιμές που έκανε η γαλακτοβιομηχανία. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, η ΚΡΙ-ΚΡΙ προχώρησε σε διψήφιες αυξήσεις τιμών/μίγματος στο διάστημα 2022-23, που εκτιμάται από τη χρηματιστηριακή πως θα οδηγήσουν σε αύξηση των πωλήσεών της κατά 24% το 2023. Οι αυξήσεις που έκανε στα προϊόντα της φάνηκαν βέβαια στο ράφι των σούπερ μάρκετ και όπως προκύπτει και στα οικονομικά της μεγέθη. Σημειώνεται πως στο 9μηνο του 2023 η εταιρεία από τις Σέρρες γνωστοποίησε αύξηση στον κύκλο εργασιών 28% και εκτόξευση της κερδοφορίας της κατά 400%. Έτσι, για το σύνολο της χρονιάς η διοίκηση έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψη για τα μεγέθη της και τοποθετεί τις συνολικές πωλήσεις στα 210 εκατ. και τα κέρδη προ φόρων, τόκων (EBIT) στο εύρος 41 – 44 εκατ. ευρώ.

H Noval ετοιμάζεται για πριν από το Πάσχα

-Ανεβαίνει ο πυρετός των προετοιμασιών στον Όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ για την είσοδο της Noval στο Χρηματιστήριο. Οι σχεδιασμοί της διοίκησης προβλέπουν δημόσια εγγραφή μέσα στον Απρίλιο κι αυτό σημαίνει ότι από τα μέσα Μαρτίου η NOVAL θα πρέπει να αρχίσει να δημοσιοποιεί τις κινήσεις της και τις επενδύσεις που θα δικαιολογούν την τιμή της μετοχής και τις προοπτικές της. Προς το παρόν, φαίνεται ότι η ΝΟVAL θα είναι η δεύτερη σε μέγεθος επενδυτικού χαρτοφυλακίου ΑΕΕΑΠ της χώρας, μετά την Prodea. Το χαρτοφυλάκιό της σήμερα εκτιμάται σε 500 εκατ. ευρώ, αλλά καλό θα είναι να περιμένουμε τις ανακοινώσεις του επόμενου μηνός. Στη Δημόσια Εγγραφή θα συμμετάσχει και η EBRD κι αν όλα πάνε καλά, ο αρχικός στόχος για άντληση 100 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιαγορά ίσως να αποδειχθεί συντηρητικός.

Η ΑΑΔΕ και τα χρωστούμενα

-Προ δεκαετίας και βάλε, τον Νοέμβριο του 2013, είχε δοθεί από το Υπουργείο Οικονομικών μια λίστα με «επώνυμες» περιπτώσεις επιχειρηματιών που χρωστούσαν κάποια… δισ. ευρώ στο Δημόσιο. Μεταξύ αυτών και επιχειρηματίας στην αγορά γυναικείας ένδυσης που χρωστούσε εκείνη την εποχή 2,3 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να κατασχεθεί ακίνητό του στη Νέα Ερυθραία, το οποίο θα οδηγείτο σε πλειστηριασμό έναντι 1.040.000 εκατ. ευρώ. Τα χρόνια πέρασαν, αλλά ο Θ.Π., όπως φαίνεται, μυαλό δεν έβαλε… Έτσι, εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί και πάλι σε πλειστηριασμό, με επισπεύδουσα την ΑΑΔΕ, ο οποίος αφορά το ίδιο ακίνητο στη Ν. Ερυθραία… Το σφυρί έχει προγραμματιστεί για τις 20 Μαρτίου με τιμή πρώτης προσφοράς 1,76 εκατ. ευρώ, και είναι επαναληπτικό καθώς ο πήχης αντιστοιχεί στο 80% της αρχικώς ορισθείσης (το 2022) από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών τιμής των 2,2 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ακίνητο… κουβαλάει 6 προσημειώσεις και υποθήκες συνολικού ποσού 14,5 εκατ. ευρώ, αλλά και 5 κατασχέσεις για ποσά 6,83 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται, «ο διωκόμενος οφειλέτης του Δημοσίου Θ. Π., κάτοικος Ν. Ερυθραίας Αττικής, οφείλει στη Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Ε. Αθηνών, ατομικά και ως διευθύνων σύμβουλος της (ήδη διαγραφείσης λόγω συγχώνευσης) εταιρείας με την επωνυμία “G…A…” ποσό 7.414.945,72 ευρώ, πλέον προσαυξήσεων και λοιπών εξόδων μέχρι το τέλος του πλειστηριασμού». Τώρα, για την ικανοποίηση του Δημοσίου εκτίθεται σε αναγκαστικό πλειστηριασμό το ακίνητό του που περιγράφεται σε έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης του Νοεμβρίου 2014. Πρόκειται για την πλήρη κυριότητα αυτοτελούς και ανεξάρτητης οριζόντιας ιδιοκτησίας κτηρίου που βρίσκεται σε συγκρότημα κατοικιών στη θέση «Κοκκιναράς- Καστρί».

Η Ελλάδα διαφέρει και στις καμπύλες (των ομολόγων)

-Στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης η καμπύλη αποδόσεων των κρατικών ομολόγων είναι αντεστραμμένη, ακόμη ένα υφεσιακό σημάδι, με τη 2ετία να δίνει 2,8% και τη 10ετία 2,38%. Ανάλογη και πιο ανάγλυφη εικόνα προσφέρουν και οι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες (Δανία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία) με τους επενδυτές να απαιτούν σήμερα μεγαλύτερες αποδόσεις για να δανείσουν το Δημόσιο. Αντιθέτως, η Ελλάδα ξεχωρίζει με μια ομαλή καμπύλη που δικαιολογείται όχι μόνο από την καλή πορεία της οικονομίας, αλλά και από τη συντονισμένη προσπάθεια που κάνει ο ΟΔΔΗΧ να διατηρεί διαρκή επαφή με τις αγορές, με επανεκδόσεις ομολόγων, την εξασφάλιση του κόστους δανεισμού με τα swaps ή και με τις πρόωρες αποπληρωμές χρέους. Σήμερα, το διετές ομόλογο προσφέρει απόδοση 2,77% και το δεκαετές 3,35%, δηλαδή προκύπτει μια διαφορά άνω των 50 μονάδων βάσης η οποία είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Αντίστοιχα, η 30ετία σήμερα διαπραγματεύεται στο 3,75%. Το επόμενο βήμα του ΟΔΔΗΧ είναι η δραστική μείωση των εκδόσεων σε Έντοκα Γραμμάτια του Δημοσίου έως και 40% σε ετήσια βάση. Τα 6μηνης διάρκειας Έντοκα Γραμμάτια που εκδόθηκαν προχθές προσέφεραν ετησιοποιημένη -αφορολόγητη- απόδοση 3,83%.

Στα ΕΛΤΑ η αλληλογραφία της Τρ. Πειραιώς

-Γράφαμε χθες για τα ΕΛΤΑ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να πούμε σήμερα κι ένα καλό νέο. Λοιπόν, έπειτα από διαγωνισμό, τα ΕΛΤΑ κέρδισαν ως πελάτη την Τράπεζα Πειραιώς για τη διακίνηση της αλληλογραφίας της τράπεζας προς τους πελάτες της. Επίσης, πρέπει να αναφέρω πως τα ΕΛΤΑ εισπράττουν 15 εκατ. ευρώ ετησίως για την «καθολική υπηρεσία» κι όχι 45 εκατ.

Βουνό τα χρέη του αμερικανικού Δημοσίου

-Αυξάνονται και πληθύνονται οι οικονομολόγοι που διαβλέπουν δημοσιονομική κρίση στις ΗΠΑ, ίσως και λόγω της προεκλογικής περιόδου που ήδη έχει ξεκινήσει. Γεγονός είναι ότι τα ελλείμματα διογκώνονται και το χρέος εκτινάσσεται σε πρωτοφανή ύψη. Τόσο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, κυβέρνησαν τις ΗΠΑ με σημαντική διόγκωση των ελλειμμάτων, οδηγώντας το δημόσιο χρέος πάνω από τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι ανησυχίες εντείνονται καθώς το τεράστιο έλλειμμα του περασμένου έτους συνέπεσε με τη δραματική και βίαιη αύξηση των επιτοκίων. Το δημόσιο χρέος που κατέχει το Δημόσιο ξεπέρασε τα 26 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2023, που αντιστοιχεί στο 97% του ΑΕΠ, όπως αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου. Το συνολικό δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 120% του ΑΕΠ. Αυτοί οι αριθμοί προκαλούν δικαιολογημένη ανησυχία και όχι μόνον στη Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη.

Χάλασαν κι οι Γερμανοί

-Στη Γερμανία έχουν καθιερώσει ένα είδος βασικού εισοδήματος άνευ όρων, το UBI Unconditional Basic Income, το οποίο δικαιούνται όλοι. Όπως συνήθως συμβαίνει με αυτού του είδους τις κοινωνικές πολιτικές, υπάρχει πάντα ένας τεράστιος συνωστισμός πολιτών που κρύβουν τα πραγματικά εισοδήματά τους ώστε να δικαιούνται του επιδόματος. Οι τελευταίες εκτιμήσεις των επίσημων αρχών εκτιμούν ότι η παραοικονομία στη Γερμανία έχει φτάσει τα 463 δισ. ευρώ. Την ίδια ακριβώς περίοδο το εργατικό δυναμικό έχει αυξηθεί στα 46 εκατ., που είναι επίπεδο-ρεκόρ. Παρά την αύξηση των απασχολουμένων κατά περίπου 0,5% σε ετήσια βάση, η οικονομική παραγωγή έχει συρρικνωθεί. Τι σημαίνει αυτό; Οι Γερμανοί εργάζονται ολοένα και λιγότερες ώρες και η παραγωγικότητα δεν έχει αυξηθεί πολύ. Άλλωστε, το ΑΕΠ είναι ο αριθμός των εργαζομένων, πολλαπλασιασμένος με την παραγωγή του εργατικού δυναμικού, συν το καθαρό νέο χρέος. Το Χρέος αυξάνεται αλλά το ΑΕΠ της Γερμανίας, φέτος και πέρυσι, δεν κινείται ανοδικά. Αντιθέτως, όσοι μπορούν, κρύβουν το εισόδημά τους για να απολαμβάνουν των κοινωνικών επιδομάτων.

Exit mobile version