search icon

dark room

Ο Τραμπ και τα νέα δεδομένα, οι κουκούλες της Novartis, τα 56 εκατ. ευρώ, ο Εισαγγελέας και ο Κασσελάκης, ο Γιατρομανωλάκης για CEO στην ΕΡΤ

–Χαίρετε, ένα συγκλονιστικό παγκόσμιο γεγονός ήρθε να ταράξει το σαββατοκύριακο, γεγονότα από αυτά που συμβαίνουν κάθε 3-4 δεκαετίες, η απόπειρα στον Ρέιγκαν, η δολοφονία του Κένεντι από sniper, όπως ακριβώς προχθές στον Τραμπ. Ο πρώην ρεπουμπλικάνος πρόεδρος -που τη γλίτωσε κυριολεκτικά για ένα-δυο εκατοστά, αφού η σφαίρα τον βρήκε στο αυτί- μάλλον είναι τόσο τυχερός […]

Χαίρετε, ένα συγκλονιστικό παγκόσμιο γεγονός ήρθε να ταράξει το σαββατοκύριακο, γεγονότα από αυτά που συμβαίνουν κάθε 3-4 δεκαετίες, η απόπειρα στον Ρέιγκαν, η δολοφονία του Κένεντι από sniper, όπως ακριβώς προχθές στον Τραμπ. Ο πρώην ρεπουμπλικάνος πρόεδρος -που τη γλίτωσε κυριολεκτικά για ένα-δυο εκατοστά, αφού η σφαίρα τον βρήκε στο αυτί- μάλλον είναι τόσο τυχερός που λογικά θα είναι ξανά και ο επόμενος POTUS. Επίσης, αν και τώρα δεν φύγει ο Μπάιντεν, το πιθανότερο είναι ότι ο Τραμπ θα κερδίσει δια περιπάτου.

Novartis-είναι πολλά τα λεφτά…

-Ασφαλώς το θέμα Τραμπ επισκιάζει τα πάντα, αλλά πείτε μου εσείς αν περιμένατε ότι αυτό όλο το απίθανα άρρωστο σενάριο της Novartis με τις κουκούλες των καλών αυτών ανθρώπων -αλλά και των ηθικών αυτουργών τους- έκρυβαν «μεροκάματα» 56 εκατ. ευρώ. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν νομίζω ότι πέραν των εμπλεκόμενων, δηλαδή αυτών που τα πήραν αλλά και των Συριζοπαπαγγελοπουλαίων, ίσως και κάποιων δικαστών, ήξερε κανείς αυτή την τεράστια μπίζνα που στήθηκε. Και τώρα γίνεται και ξεκάθαρο ότι πρόκειται για την πιο μυστήρια και βρώμικη ιστορία της Μεταπολίτευσης, αφού πίσω από τις κουκούλες και τα χονδροειδή ψεύδη κρύβονταν 56 ολόκληρα εκατομμύρια.

Ποιοι και πώς…

-Εδώ λοιπόν αρχίζει μια καινούργια, πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία για το ποιοι ακριβώς τα πήραν και γιατί, πού και πώς φορολογήθηκαν, πού βρέθηκε και από ποιον ο δικηγόρος-βουλευτής Σαράκης που πήρε 30 ολόκληρα εκατομμύρια (μόνος;), τι γνώριζε η Τουλουπάκη και, φυσικά, τι ο Ρασπούτιν Παπαγγελόπουλος. Ολοι αυτοί λοιπόν και όλα αυτά ας τα αναλάβει ένας καλός Εφέτης Ανακριτής να τα ξεδιαλύνει και φυσικά και ο Βουρλιώτης, γιατί μη μου πείτε ότι δεν σας μυρίζει πολιτικό χρήμα; Τι, τζάμπα έγινε όλο αυτό;

Κασσελάκης ποιεί την νήσσαν…

-Επίσης μου κάνει μεγαααάλη εντύπωση που ο αδιάφθορος Κασσελάκης, που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, έσπευσε να δηλώσει ότι δεν πρέπει να… κουνηθεί φύλλο στην υπόθεση Novartis. Λες και την έβγαζε την ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ του 2019! Μάλλον κάποιος τον κορόιδεψε τον προεδράκο μέσα στον καύσωνα.

«Σκιά» στη δεξίωση του Τσούνη

-Και ενώ αυτά συνέβησαν στις ΗΠΑ με τον Τραμπ, σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μουσικής η αμερικανική πρεσβεία απευθύνει το κάλεσμα για την 4η Ιουλίου. Αυτή τη φορά δεν θα ανοίξουν οι κήποι της πρεσβευτικής κατοικίας, αλλά ο πρέσβης Τζωρτζ Τσούνης θα αποχαιρετίσει τους (πολλούς) φίλους του στην Αθήνα στο κλιματιζόμενο Μέγαρο. Όπως είναι φυσικό, η απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ, αλλά και η επίπτωση αυτής στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια. Πλέον, το ενδιαφέρον είναι ποιος θα είναι ο διάδοχος του Τσούνη, καθώς με τη νέα χρονιά δεν αποκλείεται καθόλου να έχουμε νέα πολιτική κατάσταση στην Ουάσιγκτον.

«Τσεκ» για τα F-35 στο ΚΥΣΕΑ

-Και τυπικά «πράσινο φως» θα πάρει από το ΚΥΣΕΑ της Τρίτης η προμήθεια των F-35, για τα οποία υπάρχει ανοιχτή γραμμή του Πενταγώνου με τις ΗΠΑ. Προ ημερών, μάλιστα, είχε ανάψει το πράσινο φως και η Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής, οπότε απέμενε η εκκρεμότητα του ΚΥΣΕΑ. Από την τακτική συνεδρίαση της Τρίτης αναμένεται να περάσουν προς έγκριση και τα μη επανδρωμένα ελικόπτερα S-100 που θα είναι συμβεβλημένα με τις νέες φρεγάτες που θα παραλάβει η χώρα μας από το 2025.

Ένας πρώην υφυπουργός για την ΕΡΤ

-Εξελίξεις στα τηλεοπτικά έχουμε, με άξονα την ΕΡΤ. Σας είπα προ ημερών την είδηση ότι μοιάζει να «κλειδώνει» η παρουσία του Κωνσταντίνου Ζούλα στο Ραδιομέγαρο. Το Σαββατοκύριακο, όμως, στο Μέγαρο του ΟΤΕ, λάμβανε χώρα και το γραπτό τεστ του διαγωνισμού για τον CEO στο Ραδιομέγαρο. Εκτός της νυν διευθύνουσας Κατερίνας Κασκανιώτη, ένα πρόσωπο-έκπληξη που πήγε για να δώσει ήταν ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος είναι τεχνοκράτης του χώρου της επικοινωνίας και είναι εκτός πολιτικής, μιας και δεν εξελέγη και δημοτικός σύμβουλος με τον Κώστα Μπακογιάννη το περασμένο φθινόπωρο.

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

-Σε αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια υπάρχει η διάθεση να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. Είναι χιλιάδες άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τέτοια δάνεια – υπολογίζεται ότι είναι 80.000 δάνεια με 200.000 δανειολήπτες – και στην κυβέρνηση αναζητούν λύσεις επειδή θέλουν να βοηθήσουν να υπάρξει κάποια διευθέτηση. Πρόκειται όμως για ένα σύνθετο πρόβλημα που δεν έχει εύκολες και ανώδυνες λύσεις. Το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι διαφορετικό απ’ ό,τι σε Πολωνία και Ουγγαρία όπου εκδόθηκαν θετικές αποφάσεις, ταυτόχρονα πολλοί Έλληνες δανειολήπτες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και έχουν εκδοθεί ή και εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις και επιπλέον οι όποιες ρυθμίσεις δεν πρέπει να δημιουργούν ζητήματα με την ΕΚΤ και η υπόθεση να μην εξελιχθεί για τις τράπεζες όπως συνέβη με τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου που προκάλεσαν νέες επισφάλειες.

Σήμερα συνεδριάζει το ΤΧΣ για Attica Bank – Την Πέμπτη οι αποφάσεις

-Σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, αναμένεται -εκτός απροόπτου – να γίνει η τακτική συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στην ατζέντα είναι φυσικά η συμφωνία Attica Bank και Παγκρήτιας, αλλά η συνεδρίαση φαίνεται ότι θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και οι αποφάσεις μετατίθενται για τις 18 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που απαιτείται για την αύξηση κεφαλαίου της ενιαίας τράπεζας θα διαμορφωθεί περί τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό που προκύπτει μετά την αξιολόγηση που πραγματοποίησε ο οίκος DBRS για τις ζημιές από τα κόκκινα δάνεια και των δύο τραπεζών είναι της τάξης των 800 εκατ.

O γρίφος της Avramar

-Φτάσαμε αισίως στα μέσα του Ιουλίου και η υπόθεση της Avramar παραμένει γρίφος. Οι Άραβες της Mubadala, επιβεβαιώνοντας όσους τους χαρακτήριζαν ως παθητικούς μετόχους, έδωσαν το ποσοστό τους (43,08%) στην Amerra Capital με φόντο τις ισπανικές δραστηριότητες της εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος έχει προχωρήσει και σε αναδιάρθρωση των τραπεζικών του υποχρεώσεων στην Ισπανία. Η εξέλιξη αυτή, όπως σχολίαζαν τραπεζικά στελέχη, αποδίδεται στο γεγονός πως σε αντίθεση με τη Mubadala -για την οποία η Avramar είναι μια από τις εκατοντάδες επενδύσεις και όχι ιδιαίτερα σημαντική- η Amerra ως private equity διαθέτει ισχυρότερο κίνητρο για να αναζητήσει αξία σε αυτό το project. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες στην Ελλάδα που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση δεν βλέπουν ακόμη φως στο τούνελ, με την κατάσταση στην εταιρεία να είναι κάπως καλύτερη και να μπαίνει χρήμα αφού λόγω καλοκαιριού, τουρισμού κ.λπ. τα ψάρια φεύγουν ευκολότερα, αλλά αυτό είναι πρόσκαιρο καθώς η εταιρεία χρειάζεται σημαντικά κεφάλαια και τα δάνεια παραμένουν κόκκινα. Οι επαφές με τους τρεις ενδιαφερόμενους (το ισπανικό fund Atitlan, την Aqua Bridge από τα ΗΑΕ και τη Philosofih της Diorasis) συνεχίζονται αλλά το θέμα του κουρέματος παραμένει αγκάθι.

Ξεχασιάρηδες

-Μπορεί να φταίει η ζέστη, ενδεχομένως κάτι άλλο, ωστόσο όλο και συχνότερα παρατηρείται το φαινόμενο εισηγμένες να γνωστοποιούν, όπως οφείλουν, στις αρχές της κεφαλαιαγοράς και το επενδυτικό κοινό την πώληση περιουσιακών τους στοιχείων, δίχως όμως να αποκαλύπτουν τον αγοραστή. Το είδαμε σχετικά πρόσφατα στην περίπτωση της Μαθιός, το βλέπουμε ξανά στη Medicon και καλό θα ήταν να μη συμβαίνει προς αποφυγή παρερμηνειών και παρεξηγήσεων… Στη Μαθιός πουλήθηκε οικόπεδο στον Ασπρόπυργο για 400 χιλιάρικα και χρειάστηκε μέτοχος να αναφέρει στη γενική συνέλευση πως αγοραστής είναι η EFIGA ΙΝVESTMENTS (επωνυμία κι αυτή…) των Κατσιώτη και Δρακόπουλου της ΕΛΓΕΚΑ. Προχθές η Medicon ανακοίνωσε στο Χ.Α. ότι πούλησε για 356 χιλιάδες το 51% της θυγατρικής της «Πληροφορική Ελλάδος» χωρίς όμως να αναφέρει τον αγοραστή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η συμμετοχή επιδρά στις οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης καθώς η συμμετοχή αυτή αποτυπώνεται με τη μέθοδο της πλήρους ενοποίησης στις οικονομικές καταστάσεις της Medicon. Επιπλέον, με τoν κλάδο της πληροφορικής να βρίσκεται στο peak σε επίπεδο αποτιμήσεων, το τίμημα των 356 χιλ. ευρώ, και μάλιστα σε δόσεις, πώς άραγε αιτιολογείται;

Οι κρίσεις του Θόδωρου…

-Ούτε ψύλλος στον κόρφο του! Τη μία κατραπακιά μετά την άλλη δέχεται τις τελευταίες μέρες ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Πέρα από την προσωπική απώλεια της μητέρας του, η οποία είναι μεγάλη και βαριά σε συναισθηματικό επίπεδο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει πιάσει στα χέρια του ουκ ολίγες καυτές πατάτες. Από το «μπερδεμένο» ηλεκτρικό καλώδιο Κρήτης-Κύπρου του ΑΔΜΗΕ -που απαιτεί πολιτική λύση για να λυθεί- μέχρι τους κεραυνούς των εμποροβιοτεχνών για το αλαλούμ με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα που κάποιοι τις πήραν -μέσα στην ενεργειακή χρήση- με τις φούριες Σκρέκα χωρίς να τις δικαιούνταν και τώρα 1,5 χρόνο καλούνται να τις επιστρέψουν.

…και ο χάκερ του ΔΑΠΕΕΠ που «έδιωξε» 1 εκατ. ευρώ

-Σαν μην έφταναν αυτά, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας έσκασε και η βόμβα του ΔΑΠΕΕΠ! Ο υπουργός, μέσω του στενού του συνεργάτη και Γενικού Γραμματέα Ενέργειας Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, πληροφορήθηκε για την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Γιάννης Γιαρέντης. Για όσα συνέβησαν στον ΔΑΠΕΕΠ ενημερώθηκαν αρμοδίως από τη διοίκηση της εταιρείας η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου και ο A. Αϊβαλιώτης που βρίσκονταν στη Χίο. Νωρίτερα ο Γ. Γιαρέντης είχε στείλει email στους εργαζόμενους της επιχείρησης, που τους εξηγούσε ότι υπήρξε κυβερνοεπίθεση σε βάρος του εταιρικού του ηλεκτρονικού λογαριασμού. Πλαστογραφήθηκε, όπως αποκαλύφθηκε, η ψηφιακή υπογραφή του και δημιουργήθηκε πλαστή εντολή προς την Τράπεζα Αττικής για μεταφορά 1 εκατομμυρίου σε άγνωστη εταιρεία στο εξωτερικό. Η μεταφορά έγινε αντιληπτή από το λογιστήριο στο πλαίσιο του καθημερινού αντιλογισμού των τραπεζών και υπήρξε άμεση κινητοποίηση και ενημέρωση της τράπεζας, με αποτέλεσμα το 1 εκατομμύριο να επιστραφεί. Να σημειωθεί ότι πριν από περίπου δύο χρόνια, στην καρδιά του καλοκαιριού, είχε δεχτεί επίθεση από χάκερ και ο ΔΕΣΦΑ με διαρροή πολύτιμων αρχείων και δεδομένων. Έναν χρόνο νωρίτερα και το ίδιο το ΥΠΕΝ είχε πέσει θύμα χάκερ, με τους κυβερνοεγκληματίες να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση για τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές μέσα στο καλοκαίρι! Ο ΔΑΠΕΕΠ, πάντως, που είναι το τελευταίο κρούσμα κυβερνοεπίθεσης, βρίσκεται αυτό το διάστημα σε επιλογή νέας διοίκησης, με 17 υποψηφίους να έχουν περάσει ήδη από το «εξεταστήριο» του ΑΣΕΠ, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο νυν διευθύνων σύμβουλος αλλά και στελέχη του ΑΔΜΗΕ. Ο Γιάννης Γιαρέντης είναι στη θέση του επικεφαλής από το 2019 με απόφαση Κωστή Χατζηδάκη και πέρσι που έληξε η θητεία του, παρέμεινε στο ίδιο πόστο με απόφαση Σκρέκα.

Η ΕΡΕΤΒΟ παίρνει το έργο

-Στην ΕΡΕΤΒΟ πηγαίνει το έργο της αποκατάστασης του Τεμένους Χαμζά Μπέη («Αλκαζάρ») στη Θεσσαλονίκη, από τα σημαντικότερα στη συμπρωτεύουσα που έχουν ενταχθεί στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον πολιτισμό. Με βάση το πρακτικό της αποσφράγισης των οικονομικών προσφορών της περασμένης εβδομάδας, η εταιρεία υπέβαλε προσφορά με μέση έκπτωση 1% και με επιμέρους ποσοστά έκπτωσης επί των τιμών του τιμολογίου της μελέτης, δηλ. με προϋπολογισμό έργου που ανέρχεται σε 7,35 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ. Με βάση την οικονομοτεχνική μελέτη του έργου, ο προϋπολογισμός μελέτης αντιστοιχεί σε 7,42 εκατ. χωρίς ΦΠΑ και 9,2 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Το μνημείο βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και αποτελεί τον παλαιότερο ισλαμικό ευκτήριο οίκο που κτίσθηκε στην πόλη, ενώ προστατεύεται ως ιστορικό και αρχαιολογικό μνημείο.

Εμβληματικές Επενδύσεις

-Η κυβέρνηση το 2022, δημιούργησε μια ιδιαίτερη κατηγορία Στρατηγικών Επενδύσεων τις οποίες ονόμασε «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας». Οι επενδύσεις αυτές χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερη σημασία τους, έχουν μεγαλύτερα περιθώρια χρηματοδότησης αλλά έχουν κι έναν σημαντικό περιορισμό: Η ημερομηνία ολοκλήρωσης κάθε επένδυσης δεν πρέπει να ξεπερνά την 31η Δεκεμβρίου 2025, προφανώς γιατί πηγή χρηματοδότησης είναι το Ταμείο Ανθεκτικότητας & Ανάκαμψης. Το περίεργο είναι ότι αυτές οι «Εμβληματικές Επενδύσεις» υπάγονται στο «Enterprise Greece» και στο υπουργείο… Εξωτερικών, ειδικότερα στον Υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη ο οποίος γνωρίζει πολλά από επιχειρηματικότητα αλλά εκ της θέσεώς του δεν διαθέτει μηχανισμούς αξιολόγησης των επενδύσεων. Αποτέλεσμα: Από τους 24 φακέλους που υποβλήθηκαν στο Enterprise Greece, μόνο ΜΙΑ εντάχθηκε στις Εμβληματικές Επενδύσεις, παρά το γεγονός ότι το ΦΕΚ ορίζει πως η αρμόδια τριμελής επιτροπή και το Enterprise Greece, οφείλουν εντός 45 ημερών να αποφανθούν για το αν μια επένδυση είναι «Εμβληματική» ή όχι. Τον περασμένο Απρίλιο, οι υπηρεσίες ζήτησαν από τους υποψήφιους επενδυτές να υπογράψουν Υπεύθυνη Δήλωση ότι έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν την επένδυση που προτείνουν, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2025. Ακόμη και μετά την Υπεύθυνη Δήλωση -βρισκόμαστε ήδη στον Ιούλιο 2024- οι εγκρίσεις δεν έχουν έρθει. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα μεγάλα και περίπλοκα επενδυτικά σχέδια που θα προωθούν την πράσινη οικονομία, την καινοτομία, την τεχνολογία, την οικονομία χαμηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος και ενισχύουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα, πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε 18 μήνες. Ίσως γι’ αυτό ξεκίνησε μια προσπάθεια να επιστρέψουν αυτές οι «Εμβληματικές Επενδύσεις» από το ΥπΕξ, στην εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης που έχει τους αναπτυξιακούς μηχανισμούς να ολοκληρώσει τη διαδικασία αξιολόγησης, σε συντομότερους χρόνους. Προφανώς αυτή η αλλαγή αρμοδιοτήτων δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση.

Τα Public και η Τεχνητή Νοημοσύνη

-Με μια ανάρτησή του στο LinkedIn o Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Αντρέας Αθανασόπουλος, ενημερώνει ότι τα καταστήματα Public διαθέτουν πλέον κινητά τηλέφωνα με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη, κατασκευασμένα από τον Όμιλο OPPO, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές έξυπνων συσκευών παγκοσμίως (4ος στον κόσμο, 2ος στην Κίνα). Η OPPO δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 60 χώρες, με περισσότερα από 290.000 σημεία πώλησης. Το σημαντικό είναι ότι μπήκαν στην ελληνική αγορά τα AI smartphones ανοίγοντας ένα νέο πεδίου ανταγωνισμού, σε μια «κορεσμένη» -όπως λανθασμένα θεωρούσαμε- αγορά κινητών τηλεφώνων. «Μερικές φορές οι άνθρωποι πιστεύουν ότι όλα τα κινητά τηλέφωνα Android είναι τα ίδια, κάτι που είναι λάθος. Υπάρχει διαφοροποίηση τεχνολογίας και προδιαγραφών και είμαστε στην ευχάριστη θέση να αντιπροσωπεύουμε την ΟPPO στην ελληνική αγορά», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Αντρέας Αθανασόπουλος.

Τα μαθήματα των αμερικανικών τραπεζών

-Την περασμένη Παρασκευή, τρεις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες (JP Morgan, Citi και Wells Fargo) ανακοίνωσαν αποτελέσματα εξαμήνου. Σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα η BlackRock και η Goldman Sachs, ενώ ακολουθούν Bank of America και Morgan Stanley. Με το που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, η μετοχή της Wells Fargo κατέρρευσε -6%, η JPMorgan Chase υποχώρησε -1,2% και η Citi έχασε -1,8%. Κοινή συνισταμένη των ανακοινώσεων είναι μία: Τα έσοδα από προμήθειες επενδυτικής τραπεζικής της JP Morgan Chase αυξήθηκαν κατά +52% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και της Citigroup +63%. Ωστόσο, στη βασική τους δουλειά, στα δάνεια, τα πράγματα δεν είναι το ίδιο καλά. Η JP Morgan Chase και η Citigroup απέτυχαν στους στόχους και στις προβλέψεις τους για τα καθαρά έσοδα από τόκους ή τη διαφορά μεταξύ του τι κερδίζουν οι τράπεζες από τοκοφόρα περιουσιακά στοιχεία όπως τα δάνεια και τι πληρώνουν στους καταθέτες τους και σε άλλους πελάτες. Η Wells Fargo ήταν ακόμη χειρότερη. Τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας ανήλθαν σε 11,9 δισ. δολάρια για το τρίμηνο και χαμηλότερα από τα μειωμένα έσοδα των 13,2 δισ.$ την ίδια περίοδο πέρυσι. Η Wells Fargo παραμένει σε καθεστώς εποπτείας, μετά το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στο οποίο οι υπάλληλοι δημιούργησαν εκατομμύρια μη εξουσιοδοτημένους λογαριασμούς για πελάτες της τράπεζας.

Μεγάλη κρίση, πολλές πτωχεύσεις

-Στη Γερμανία, ο αριθμός των εταιρικών πτωχεύσεων καταγράφει αύξηση +30%. Τον Απρίλιο του 2024, τα τοπικά δικαστήρια ανέφεραν 1.906 εταιρικές πτωχεύσεις. Στην Αμερική, οι πτωχεύσεις μόλις έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών: 346 εταιρείες έχουν κηρύξει πτώχευση έως τον Ιούνιο του 2024 κι αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός πτωχεύσεων από το 2010, έναν χρόνο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Οι πτωχεύσεις στις ΗΠΑ κατέγραψαν επίσης τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση σε τουλάχιστον 4,5 χρόνια, με 75 νέες πτωχεύσεις τον Ιούνιο του 2024. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του 2020, ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων σε έναν δεδομένο μήνα ήταν 74. Στη Γερμανία, το πρόβλημα δεν είναι τόσο η πτώση της κατανάλωσης και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού όπως στις ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των γερμανικών επιχειρήσεων ήταν η υψηλή εξάρτησή τους από τις αγορές της Ρωσίας και ο ανεξήγητος εφησυχασμός τους ότι θα συνεχίσουν να δανείζονται με χαμηλά επιτόκια και να τροφοδοτούνται με προκλητικά χαμηλότερες τιμές ενέργειας. Το αφήγημά τους κατέρρευσε και τα γερμανικά δικαστήρια υπολογίζουν τώρα τις απαιτήσεις των πιστωτών από τις εταιρικές πτωχεύσεις που αναφέρθηκαν τον Απρίλιο του 2024 σε περίπου 11,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Έναν χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2023, οι απαιτήσεις δεν ξεπερνούσαν το 1,3 δισ. ευρώ.

Exit mobile version