–Χαίρετε, η προεκλογική περίοδος συνεχίζεται κανονικά και για λίγες ημέρες ακόμα θα υπάρχει και η Βουλή, όπου εκεί ο Μητσοτάκης θα φέρει μερικά μέτρα ακόμα, τον κατώτατο μισθό, περίπου 780-800 ευρώ και μια ακόμη μείωση των εισφορών.
Χαμηλούς τόνους λέει ο Σταν…
Στο Μ.Μ. είναι πλέον σχεδόν εγκατεστημένος ο σύμβουλος του Κ.Μ., Σταν Γκρίνμπεργκ, ο οποίος επιμένει «ήπιοι τόνοι, χαμηλά την μπάλα, δεν είμαστε τέλειοι, δεν τα κάνουμε όλα καλά, δεν μας νοιάζει ο Πολάκης, μας νοιάζουν οι αναποφάσιστοι και πάμε να τους πάρουμε… γλυκά».
Μπλίνκεν και Στουρνάρας στον ΣΥΡΙΖΑ
-Στον ΣΥΡΙΖΑ επίσης βρίσκονται στον αστερισμό «τώρα που αναχαιτίσαμε τον Βαρουφάκη, πάμε λίγο πιο κεντρώα, πιο μαλακά, μήπως πάρουμε κάτι κι από εκεί». Έτσι, ο αρχηγός πήγε μετά από εφτά χρόνια και… εφτά χιλιάδες απειλές και κατάρες στην Τράπεζα της Ελλάδος την προηγούμενη εβδομάδα, ως μέρος της στρατηγικής που… θέλει τον Αλέξη να ‘χει αλλάξει και να έχει φορέσει το φανελάκι του κεντροαριστερού, που μιλάει με τους θεσμούς, τον Μπλίνκεν και τα… συστημικά Μέσα. Μάλιστα. Μικρή λεπτομέρεια από τη συνάντηση στην ΤτΕ, ο Στουρνάρας δεν ζήτησε από τον Τσίπρα να κάνουν ένα τετ-α-τετ πριν από την κανονική μπροστά σε όλους – που ήταν και πολλοί – συνάντηση. Δώδεκα άτομα (όλοι οι γενικοί διευθυντές της κεντρικής τράπεζας) με πέντε-έξι από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Bras de fer Μυστακίδη – εφοπλιστών για την Aegean Bank
-Επειδή πολλά λέγονται και ψιθυρίζονται αυτές τις μέρες για τη μικρή και υγιή Aegean Baltic Bank με το πλούσιο ναυτιλιακό δανειακό χαρτοφυλάκιο, η κατάσταση έχει ως εξής: Προς το παρόν δεν έχει υπογραφεί -με κανέναν από τους 3 υποψηφίους- Σύμφωνο Αποκλειστικών Διαπραγματεύσεων. Από τις συζητήσεις με τους υποψήφιους αγοραστές, η πρόταση Μυστακίδη φαίνεται να προηγείται σημαντικά, με την έννοια ότι έχουν ξεπεραστεί τα περισσότερα -όχι όμως όλα ακόμη- από τα εμπόδια που υπήρχαν στην αρχική πρόταση. Υπάρχει επίσης έντονο εφοπλιστικό ανταγωνιστικό ενδιαφέρον. Μόλις ξεπεραστούν και τα τελευταία εμπόδια, ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να περάσει τη διαδικασία fit & proper με την Τράπεζα της Ελλάδος. Αμέσως μετά θα ολοκληρωθεί η συναλλαγή, οπότε πετάξτε αετό με άνεση, καθώς χρειάζεται ακόμη κάποιος χρόνος για να δρομολογηθούν τα πράγματα.
Μετωπική σύγκρουση για το Solar
-Eχετε δει στη ρουλέτα πώς αναπηδά η μπίλια και αλλάζει συνεχώς θέσεις πριν καθίσει σε ένα νούμερο; Έτσι ακριβώς αλλάζει χέρια μεταξύ Brace Bridge και WaterWheel η συναλλαγή Solar με επιχειρηματικά δάνεια και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Έχουν αλλάξει servicers, έχουν αλλάξει οικονομικές προσφορές και γενικότερα δεν υπάρχει τίποτε που δεν άλλαξε και η μπίλια ακόμα δεν έχει κάτσει.
Η Τράπεζα Πειραιώς οχυρώνεται για τη ΜIG…
-Όλο το ανώτατο management της Τράπεζας Πειραιώς είναι απασχολημένο αυτές τις ημέρες με τη διαχείριση της κρίσης που έχει ξεσπάσει με τη MIG και το deal Αttica -ANEK. Στην τράπεζα επικρατεί ψυχραιμία και σιγουριά για το αποτέλεσμα. «Ο Ηλιόπουλος ό,τι ήταν να πάρει, το πήρε» λένε και περιμένουν υπομονετικά να περάσουν οι 4 έως 6 εβδομάδες, να γίνει η επαναληπτική γενική συνέλευση και στις 10 Απριλίου να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα. Στο μεταξύ, τα στελέχη της Τρ. Πειραιώς διαβεβαιώνουν πως δεν σχεδιάζουν να βγάλουν τη MIG από το χρηματιστηριακό ταμπλό. Αντιθέτως -λένε- θέλουν να την αξιοποιήσουν.
…ενώ ο Ηλιόπουλος βλέπει (και) χρηματιστηριακές “τρύπες”
-Στην αντίπερα όχθη, δηλαδή το στρατόπεδο Μ. Ηλιόπουλου – ο οποίος σήμερα δίνει συνέντευξη για το κοινωνικό του έργο – ενεργοποιεί το νομικό οπλοστάσιο. Η πλευρά του εφοπλιστή ακούω ότι θα θέσει και ορισμένα ζητήματα καθαρά χρηματιστηριακής φύσης. Το ένα -λίγο πολύ γνωστό- είναι οι αγορές μετοχών της MIG από τον Πρόεδρο και τον CEO της εταιρείας, όπως και τυχόν άλλων προσώπων, μόλις δύο εβδομάδες πριν εμφανιστεί και επισήμως ο Μ. Ηλιόπουλος με το 5%. Το δεύτερο είναι η απότομη άνοδος που σημείωσε η μετοχή της Αttica. Επειδή – λένε – η Τράπεζα Πειραιώς είχε το ομολογιακό δάνειο π.χ. πέριξ των 400 εκατ. και η αποτίμηση της Αttica ήταν σημαντικά χαμηλότερη – κατά την ανταλλαγή μεταξύ Τράπεζας Πειραιώς και STRIX Holdings, θα προέκυπταν ένθεν κακείθεν λογιστικές διαφορές, δηλαδή ζημίες, οι οποίες και απαλείφθηκαν αυτομάτως με την έντονη άνοδο της μετοχής, καθώς και τα δύο περιουσιακά στοιχεία απέκτησαν περίπου ισότιμη αξία. Επίσης η πλευρά Ηλιόπουλου, βάσει της δημόσιας πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς, θεωρεί εκτός πραγματικότητας την αποτίμηση της MIG, αλλά επειδή αυτό τους συμφέρει γιατί κερδίζουν από τις μετοχές που κατέχουν, κάτι πάνε να ψιθυρίσουν πάνω στον οίστρο τους και αμέσως μετά το μαζεύουν. Τέλος, κλείνω αναφέροντας πως, όπως πιθανόν να υποπτεύεστε, το casus belli για τον Μ. Ηλιόπουλο ήταν όταν η Τράπεζα Πειραιώς ενέταξε στον συγκεκριμένο σχεδιασμό την ΑΝΕΚ.
Τι ψάχνει στην ενέργεια η Άβαξ
–Ενεργειακά έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό «κυνηγά» ο όμιλος ΑΒΑΞ. Στη χώρα μας το ενδιαφέρον είναι λίγο-πολύ χαρτογραφημένο, ενώ εκτός Ελλάδας η εστίαση είναι κυρίως στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Ο όμιλος είχε αναλάβει και ολοκλήρωσε ένα τεράστιο έργο στο Ιράκ, την κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή Μπισμάγια, ισχύος 1.650 MW και ένα δεύτερο, ξανά για την ίδια μονάδα 1.500 MW και κινείται για να ενισχύσει το ενεργειακό του χαρτοφυλάκιο στην περιοχή.
Τα σενάρια στον ΟΤΕ και οι απαντήσεις
-Σήμερα ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα για το 2022 ο ΟΤΕ, με το consensus ανεβάζει τα έσοδα στα 3,47 δισ. ευρώ έναντι 3,37 δισ το 2021 και EBITDA στο 1,39 δισ. έναντι 1.30 δισ το 2021. Ωστόσο το ενδιαφέρον της αγοράς βρίσκεται στη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που θα ακολουθήσει, καθώς όλοι περιμένουν εάν θα υπάρξει τοποθέτηση από τον Μιχάλη Τσαμάζ για τη σεναριολογία (συχνά εντελώς άστοχη) που δεν λέει να κοπάσει σε σχέση με την επόμενη ημέρα του Ομίλου. Θυμίζουμε πως προ 10ημέρου η μητρική Deutsche Telekom διάψευσε με ανακοίνωσή της (κάτι που δεν το κάνει συχνά, να ασχολείται δηλαδή με φημολογίες) τις πληροφορίες περί πώλησης του ΟΤΕ στο CVC. Παρ’ όλα αυτά εσχάτως τη… θέση του CVC στα σενάρια πήρε η Macquarie παρότι είναι γνωστό πως το fund κυνηγά ένα άλλο μεγάλο deal στην Ελλάδα. Για να τοποθετηθεί, πάντως, ο επικεφαλής του ΟΤΕ θα πρέπει να… ερωτηθεί, αν και το πιθανότερο είναι – εφόσον συμβεί – να υπογραμμίσει πως αυτά τα θέματα εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του βασικού μετόχου…
H Cenergy και οι φήμες για αγορά ιδίων
-Στις 10 Μαρτίου η Viohalco ανακοινώνει τα αποτελέσματα του Ομίλου και είναι η πρώτη φορά που όλες οι εταιρείες του ομίλου ανακοινώνουν τόσο νωρίς μεγέθη χρήσης, αφού στις 7 Μαρτίου ανακοινώνει η ElvalHalkor και στις 8 Μαρτίου η Cenergy. Φημολογίες στην αγορά αναφέρουν ότι μαζί με τα οικονομικά αποτελέσματα θα ανακοινωθεί και ένα σχέδιο αγοράς ιδίων μετοχών της Cenergy. Η συγκεκριμένη φήμη προκαλεί την περιέργεια, γιατί το free float της Cenergy μετά βίας ξεπερνά το 12%. Επομένως, αν η εταιρεία αποφασίσει να συγκεντρώσει και άλλες μετοχές από την αγορά, προφανώς έχει αποφασίσει να διαθέσει ένα μεγάλο πακέτο μετοχών σε κάποιον (θεσμικό ή στρατηγικό;) επενδυτή. Ο όμιλος ανακοίνωσε επένδυση 80 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της Κορίνθου, προκειμένου να είναι έτοιμος το 2025 να αντεπεξέλθει στην -όπως εκτιμάται- ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση, διπλασιάζοντας την παραγωγική δυναμικότητα στον τομέα των υποβρύχιων καλωδίων.
Αναζητείται ο Έλληνας συνεταίρος της Dyson
-Πιθανόν γνωρίζετε τον επιχειρηματία και εφευρέτη, Τζέιμς Ντάισον, ο οποίος μέσω της ομώνυμης εταιρίας του διαθέτει και στην ελληνική αγορά καινοτόμες ηλεκτρικές συσκευές. Λοιπόν, η Dyson προσανατολίζεται, σχεδόν το έχει αποφασίσει μου λένε, να ανοίξει κατάστημα στην Αθήνα, πιθανότατα στο Mall και για αυτό αναζητά τον κατάλληλο συνεργάτη. Η εταιρεία διαθέτει συνολικά περίπου 100 demo store σε διάφορες χώρες. Σας θυμίζω ότι και η MIELE πρόσφατα είπε ότι θέλει να ανοίξει καμιά δεκαριά καταστήματα, οπότε ίσως έχουμε μια νέα τάση σε ένα τμήμα της αγοράς λιανικών πωλήσεων.
Ελληνικές start up εξαγοράζουν αμερικανικές (ενίοτε συμβαίνουν και αυτά)
-Μάλλον είναι ο επόμενος μονόκερος στην Ελλάδα (Unicorn =εταιρεία που αξίζει 1 δισ. €). Ο λόγος για την Blueground που δραστηριοποιείται στην αγορά του real estate και της τεχνολογίας (PropTech) και η οποία προχώρησε στην εξαγορά της Travelers Haven που είναι κορυφαίος πάροχος στις ΗΠΑ για διαμερίσματα που είναι διαθέσιμα on demand, κατόπιν δηλαδή αιτήματος από τον πελάτη που επιπλώνονται ανάλογα με τις ανάγκες του. Από τις τελευταίες κινήσεις της Blueground, είναι φανερό ότι επιδιώκει την είσοδό της σε κάποιο διεθνές χρηματιστήριο. Η Blueground είναι μια εταιρεία που ξεκίνησε μέσα στην κρίση το 2012, παρουσιάζοντας πλήρως επιπλωμένα διαμερίσματα για ενοικίαση στην Αθήνα. Σήμερα διαχειρίζεται χιλιάδες διαμερίσματα και έχει παρουσία σε 30 πόλεις.
Συστημική διόρθωση
-Με το Έντοκο Γραμμάτιο του Δημοσίου 6μηνης διάρκειας να προσφέρει ετησιοποιημένη απόδοση 3,07% ακόμη και οι μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση δείχνουν λιγότερο ελκυστικές σήμερα στην αγορά. Η πολυαναμενόμενη διόρθωση μετά την ανοδική κούρσα των τελευταίων μηνών γίνεται με τρόπο συντεταγμένο και χωρίς πανικό. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας προφανώς επηρεάζεται από το κλίμα στην Ευρώπη και -κυρίως- στη Wall Street. Mε τα επιτόκια του δολαρίου στο 5% σήμερα και στο 5,30% σύντομα, το Ρ/Ε μιας απλής κατάθεσης φτάνει στο 18. Προφανώς οι μετοχές με Ρ/Ε ίσο ή μεγαλύτερο του 18 αντιμετωπίζουν υπαρξιακό πρόβλημα. Η μόνη λύση σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι η μακροπρόθεσμη προοπτική. Για την Ελλάδα, το βασικό θετικό σενάριο που ποντάρουν οι ξένοι επενδυτές δεν αλλάζει.