-Χαίρετε, ραγδαίες αλλά όχι και μη αναμενόμενες οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την κλιμάκωση του Ισραήλ με τα χτυπήματα και την εμπλοκή του Ιράν σε μία πυραυλική επίθεση στις μεγάλες πόλεις του Ισραήλ. Μία παρατήρηση, οι δυνατότητες του Ιράν σε «αντεπίθεση» μέσω πυραύλων στα χτυπήματα του Ισραήλ δεν φαίνονται και… τόσο αποτελεσματικές, αφού μετά από καμία ώρα εκτοξεύσεων πυραύλων… σφύριξαν μόνοι τους τη λήξη. Αυτό για να ξέρουμε τι λέμε, αλλά πάντως η διεθνής κοινή γνώμη και οι αγορές ασφαλώς και παρακολουθούν με αγωνία την κλιμάκωση και τη συνέχεια στο σκηνικό πολέμου της Μέσης Ανατολής. Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός συγκάλεσε ΚΥΣΕΑ για σήμερα το πρωί και φυσικά όλα επανεξετάζονται με βάση τα γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή.

Μαδάμε μαργαρίτα...

-Μικρή διακοπή πριν ξαναγυρίσουμε στο σοβαρό εν εξελίξει θέμα της ημέρας, χθες λοιπόν στην πιάτσα μας συζητιόταν αν θα πάει τελικώς στη Ρηγίλλης ο Καραμανλής (Ραφήνα) και ο Σαμαράς στη γιορτή για τα 50 χρόνια της Δημοκρατίας. Η δουλειά έγινε σωστά από χθες όπου μία εφημερίδα παραδοσιακή της Κεντροδεξιάς όπως η «Καθημερινή» είχε την είδηση πρώτο θέμα, «Ενωτικό τηλεφώνημα Μητσοτάκη» και τώρα αφού ο πρωθυπουργός πήρε τηλέφωνο και προσκάλεσε και «δια ζώσης» τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, τους πέταξε και την μπάλα για να δούνε όλοι τι θα κάνουν. Νομίζω ότι στα 50 χρόνια της ΝΔ ο ανιψιός του ιδρυτή της και πάνω από δέκα χρόνια ένοικος της Ρηγίλλης πρώην πρωθυπουργός δύσκολα θα αποφασίσει να μην πάει σε μία συμβολική εκδήλωση για την παράταξή του, ασχέτως αν δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις ή δεν είναι... στα μέλια με τον Μητσοτάκη. Τώρα ο Σαμαράς είναι άλλος τύπος χαρακτήρα, δεν τον έκανε Επίτροπο το 2019, κάτι με τη Novartis, κάτι με τα καθημερινά, τα άθροισε όλα στο μυαλό του και θύμωσε για τα καλά. Εντάξει, δεν χάθηκε κι ο κόσμος, πάνε δεν πάνε, αλλά να, κάτι να έχουμε να λέμε και να γράφουμε, εδώ ο κόσμος χάνεται...

Αν έχεις τύχη διάβαινε...

-Το Ισραήλ δέχθηκε την επίθεση του Ιράν με την ανησυχία για ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή να εξαπλώνεται στις αγορές δημιουργώντας ένα δύσκολο και ρευστό περιβάλλον το οποίο φυσικά επηρεάζει και το placement της Εθνικής Τράπεζας που δεν έπεσε και στην πιο ευνοϊκή συγκυρία. Αυτό το ιδιαίτερο κλίμα είναι προφανώς και η αιτία που δεν ακούσαμε χθες το νέο εύρος τιμών του placement, κάτι το οποίο θα πληροφορηθούμε σήμερα το πρωί, καθώς στις 4 το μεσημέρι κλείνει το βιβλίο προσφορών. Οι αποφάσεις δεν έχουν κλειδώσει αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κερδίζουν έδαφος προτάσεις για τιμή μετοχής προς τα υψηλότερα επίπεδα του εύρους. Προφανώς μια τέτοια απόφαση, εφόσον επαληθευτεί σήμερα το πρωί, θα δημιουργήσει προβλήματα στη μετοχή της ΕΤΕ που θα χρειαστεί μήνες για να ξεπεραστούν, ενώ θα πλήξει τον κλάδο και το χρηματιστήριο γενικότερα. Άλλωστε η Εθνική έκλεισε χθες στο χαμηλό της συνεδρίασης στα 7,65 ευρώ. Στη χθεσινή συνεδρίαση, στις 10:45 το πρωί άλλαξαν χέρια 1.320.000 μετοχές ΕΤΕ στην τιμή των 7,769 ευρώ. Το πακέτο ξεχώρισε γιατί ήταν αξίας 10,26 εκατ. ευρώ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης η μετοχή μονοπωλούσε το ενδιαφέρον, αφού στη συνολική αξία συναλλαγών ύψους 108,12 εκατ. ευρώ, τα 32 εκατ. ευρώ αφορούσαν την ΕΤΕ. Υπήρξαν πολλοί που αγόρασαν έως και στα 7,772 ευρώ (+1,25%) αλλά οι πωλητές ήταν περισσότεροι.

Τα αμοιβαία κεφάλαια (λόγω ΕΤΕ) πούλησαν μετοχές ΟΤΕ

-Προχθές Δευτέρα, η μετοχή του ΟΤΕ κατέγραψε μια εντυπωσιακή μεγάλη πτώση -3,67% από τα 16,08 ευρώ στην αρχή της συνεδρίασης έως τα 15,49 ευρώ, που ήταν και το χαμηλό ημέρας. Χθες, η μετοχή ανέκαμψε +1,61% στα 15,74 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση έπιασε τα 6,5 δισ. ευρώ. Η απάντηση στις απορίες της αγοράς για τα βίαια σκαμπανεβάσματα της μετοχής βρίσκεται μάλλον στην απεγνωσμένη προσπάθεια Διαχειριστών Αμοιβαίων Κεφαλαίων να αντλήσουν ρευστότητα για το μερίδιό τους στην πώληση του πακέτου της Εθνικής Τράπεζας. Ο ΟΤΕ προσέφερε διψήφια απόδοση μέσα στον Σεπτέμβριο (+10,25%) και +18% στο τρίμηνο. Το μεγάλο free float επιτρέπει τις γρήγορες κινήσεις εξόδου και εισόδου στη μετοχή. Χθες, αυτοί που πουλούσαν μαζικά, έσπευσαν να αγοράσουν με εντολές από τα 15,60 έως τα 15,82 ευρώ (2,05%). Όταν θα κληθούν να πληρώσουν τις αγορές τους, θα έχει τελειώσει το placement της Εθνικής.

Οι ανακοινώσεις για τις στρατιωτικές σχολές;

-Σοβαρά καμπανάκια έχουν χτυπήσει στο Πεντάγωνο για τα πολύ μεγάλα κενά στις εισαγωγές των στρατιωτικών σχολών και τώρα Νίκος Δένδιας και Κυριάκος Πιερρακάκης επιχειρούν να συμμαζέψουν την κατάσταση - ήδη ο Δένδιας έχει ετοιμάσει ορισμένες παρεμβάσεις, σε συνεννόηση και με το Μαξίμου. Θα αυξηθεί η μηνιαία αποζημίωση στους φοιτητές των σχολών, πηγαίνοντας περίπου στα 600 ευρώ, ενώ θα διευρυνθούν και οι κατευθύνσεις, από τις οποίες προέρχονται οι σπουδαστές (σήμερα είναι μόνο από τη Θετική). Από την άλλη, το υπουργείο Παιδείας έχει αναλάβει να κάνει σε ορίζοντα διετίας έναν εξορθολογισμό των βάσεων, έτσι ώστε να μη μένουν εκτός σπουδαστές που θα ήθελαν να κάνουν καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο trendy Καματάκης και οι επενδυτές που ψάχνουν τα χρήματά τους

-Πολύ μακριά από τις σκοτούρες όσων επενδυτών αγόρασαν ομόλογα της MLS και ακόμη προσπαθούν να βγάλουν άκρη εάν κάποτε θα πάρουν πίσω κάποια από τα χρήματά τους έδειχνε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ο Γιάννης Καματάκης, ιδιοκτήτης και βασικός μέτοχος της εταιρείας πληροφορικής MLS που «έσκασε» πριν από τέσσερα χρόνια. Με trendy, casual εμφάνιση, ντυμένος στα άσπρα και με ένα γαλάζιο φουλάρι να θυμίζει κάτι από Αιγαίο, απολάμβανε στο «Ακτή Νοβίλ» της Καλαμαριάς τα φημισμένα ψαρικά του εστιατορίου, συνοδεία λευκών κρασιών δημοφιλούς οινοποιείου της βορείου Ελλάδος. Βλέπετε, μπορεί στην εταιρεία του να έχουν εντοπιστεί λογιστικές παρατυπίες και να έχει ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής και των ομολόγων της, να εμπαίζονται οι επενδυτές, να κινδυνεύει η εταιρεία από πλειστηριασμούς, αλλά έχοντας εξασφαλίσει νομική προστασία συνεχίζει ταυτόχρονα να κάνει άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες χωρίς να τρέχει μία…

Τα νερά είναι της μόδας και η ΕΥΑΘ... βολεύει

-Τρεις είναι οι εισηγμένες εταιρείες που ασχολούνται με το πολυτιμότερο αγαθό -που ολοένα και σπανίζει στη χώρα μας- το νερό. Η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και η πολύ μικρότερη αλλά εξειδικευμένη Unibios (πρώην ΒΙΟΣΩΛ). Από τις τρεις, η ΕΥΑΘ αυτή την εποχή τραβά περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς έχει πολύ μικρότερο free float επομένως είναι ευκολότερα «διαχειρίσιμη», έχει έναν ισχυρό μέτοχο μειοψηφίας (τη γαλλική Suez) και τελικά έχει μικρότερο χρηματιστηριακό μέγεθος (μόλις 118 εκατ. ευρώ) και συνεπώς μπορεί ευκολότερα να προσφέρει μεγάλες αποδόσεις. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα συγκεντρώσουν υπό τη σκέπη τους τις μικρές περιφερειακές εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης ώστε να διαχειριστούν το πρόβλημα της λειψυδρίας, των γεωτρήσεων και της αφαλάτωσης, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Η ΕΥΑΘ, προς το παρόν, ξεχωρίζει χρηματιστηριακά, λόγω ειδικών χαρακτηριστικών.

Οι στρατηγικές κινήσεις της Aegean

-Η μεγάλη επένδυση ύψους 140 εκατ. ευρώ της Aegean, για τη δημιουργία κέντρου υπηρεσιών συντήρησης πτητικών μέσων και κέντρου προσομοιωτών πτήσεων και εκπαίδευσης πληρωμάτων, ενισχύει τις θετικές προοπτικές για την αεροπορική εταιρεία. Όσοι «παλιοί» θυμούνται πως ήταν η παλιά, εγκαταλελειμμένη, μεγάλη τεχνική βάση της πρώην κρατικής Ολυμπιακής Αεροπορίας, στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, σήμερα θα τρίβουν τα μάτια τους από την έκπληξη. Στο μεγάλο υπόστεγο της τεχνικής βάσης της "παλιάς" ΟΑ, έκτασης 73.000 τ.μ. που είχε σταματήσει να λειτουργεί από το 2012, γεννήθηκε ένα σύγχρονο Κέντρο Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων, στο οποίο εργάζονται 380 generation z εργαζόμενοι που επισκευάζουν και συντηρούν τα αεροπλάνα της Aegean (και όχι μόνον) σε οτιδήποτε δεν αφορά τις μηχανές αεροσκαφών (οι μηχανές επισκευάζονται από την Airbus). To κόστος συντήρησης και επισκευής μεταφέρεται πλέον «inhouse» και αυτό συνεπάγεται επιπλέον έσοδα - αλλά και μη έξοδα - για την Aegean. Όλα δείχνουν ότι η βιομηχανία των αερομεταφορών έχει ήδη μπει σε μια νέα φάση στην οποία οι εταιρείες με γερό ταμείο και λίγα χρέη θα πρωταγωνιστούν. Στο κλίμα αυτό εντάσσεται η κίνηση της Aegean με τη Volotea, με την παροχή υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης αεροσκαφών τρίτων εταιρειών και έπεται συνέχεια. Η μετοχή πάντως κινήθηκε τις προηγούμενες ημέρες πάνω από τα 11 ευρώ, επίπεδα που θέλει να κατοχυρώσει.

Το ίδρυμα, τα φιλέτα και οι… δόσεις

-Πολλά «περίεργα» έχουν συμβεί εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον, με τους πλειστηριασμούς οι οποίοι αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία του εκλιπόντος γνωστού γιατρού και καθηγητή Νικόλαου Λυγιδάκη. Οι πλειστηριασμοί αυτοί, με την ίδια πάντα ιδιώτη επισπεύδουσα, ήταν σε βάρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Nikolaos and Despina Lygidakis Stiftung” το οποίο είχε συσταθεί από τον ίδιο και τη σύζυγό του, με έδρα στο Λιχτενστάιν και αφορούσαν διαμερίσματα και θέσεις στάθμευσης στο Κολωνάκι και στο Παγκράτι, κατοικία στη Βούλα κ.ά. Τα ακίνητα που είχαν περάσει στην περιουσία του Ιδρύματος μετά τον θάνατο του Ν. Λυγιδάκη θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «φιλέτα» καθότι βρίσκονται πάνω στη δημοφιλή πλατεία Κολωνακίου, στην κεντρική οδό Π. Ιωακείμ, αλλά και επί της Λεωφόρου Β. Σοφίας. Τα περισσότερα από αυτά «έφυγαν» εκτός διαδικασίας πλειστηριασμού έπειτα από σχετικές αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ για άλλα υπήρξε αναστολή μετά από ανακοπή του Δημοσίου (μέσω ΑΑΔΕ). Οι πληροφορίες πάντως έκαναν λόγο για περίεργες συμπτώσεις τόσο σχετικά με τον ρόλο των εμπλεκομένων στις διαδικασίες, όσο και τους τελικούς αγοραστές. Για να πάμε στα νεότερα. Όπως μαθαίνει η στήλη, με επίσπευση του ίδιου προσώπου κινήθηκε στις αρχές Ιουλίου άλλος ένας πλειστηριασμός, ο οποίος προσδιορίστηκε για τις 23 Οκτωβρίου 2024. Αυτός αφορά το ποσοστό του ενός δευτέρου (1/2) εξ αδιαιρέτου του υπ’ αριθμ. 12 διαμερίσματος του πέμπτου ορόφου της πολυκατοικίας που βρίσκεται επί της οδού Καψάλη 1 και της πλατείας Φιλικής Εταιρείας (Κολωνακίου). Το διαμέρισμα, με πρόσοψη επί της οδού Καψάλη, έχει εμβαδόν 110 τ.μ. και αποτελείται από είσοδο, χολ, τραπεζαρία, λίβινγκ ρουμ, έναν κοιτώνα, οφφίς, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, αποχωρητήριο υπηρεσίας αποχωρητήριο ξένων, βεστιάριο, λουτρό και βεράντα, ενώ του ανήκει και αποθήκη του υπογείου. Σε αυτό το διαμέρισμα βρισκόταν το ιατρείο του Ν. Λυγιδάκη. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 167.100 ευρώ. Βέβαια, το συγκεκριμένο σφυρί δεν πρόλαβε να αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και εξαφανίστηκε. Αλλά στις 24 Σεπτεμβρίου επανήλθε και αναμένεται να χτυπήσει στις 23 Οκτωβρίου. Να σημειώσω επιπλέον ότι για τις 20 Ιουλίου 2023 είχε προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί το ίδιο ή το… άλλο ½ του εν λόγω διαμερίσματος με τιμή 130.000 ευρώ και μετά από ανακοπή του Δημοσίου η τιμή ανέβηκε στις 167.100 ευρώ. «Φιλέτα» με… δόσεις. Παράξενα πράγματα…

H Λαγκάρντ (διπλωματικά) υπέρ Unicredit

-Είκοσι ολόκληρα χρόνια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζει την Ευρωζώνη για τις μεγάλες διασυνοριακές συμμαχίες και συγχωνεύσεις με στόχο να δημιουργηθούν -επιτέλους- οι μεγάλοι Ευρωπαίοι πρωταθλητές που θα ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τους Αμερικανούς γίγαντες. Φέτος φαίνεται πως ήρθε η ώρα της δικαίωσης με την προσπάθεια της Unicredit να συμμαχήσει την Commerzbank. H Κριστίν Λαγκάρντ φρόντισε να πάρει -με τον δικό της διακριτικό και διπλωματικό τρόπο- σαφή θέση υπέρ της προσπάθειας της UniCredit να αποκτήσει στρατηγικής σημασίας μειοψηφικό ποσοστό στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας. Χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα στη Unicredit, μιλώντας σε Ευρωβουλευτές, στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της ΕΚΤ ενθάρρυνε, και μάλιστα χαρακτήρισε αναγκαία, τη δημιουργία μεγαλύτερων τραπεζικών σχημάτων στην Ευρώπη, μέσω διασυνοριακών συγχωνεύσεων και εξαγορών. Στόχος είναι η συγκρότηση μεγαλύτερων χρηματοοικονομικών μεγεθών, ως αντίβαρο κυρίως στις αμερικανικές αλλά (δευτερευόντως ) και στις κινεζικές τράπεζες. Τα τελευταία 10 χρόνια η απίσχναση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι φανερή και με όρους χρηματιστηριακής αξίας. Ενδεικτικά, η Deutsche Bank- ισχυρότερη τράπεζα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης- αποτιμάται στα 30,038 δισ. ευρώ, η δε Commerzbank στα 19,58 δισ. Την ίδια ώρα η UniCredit αποτιμάται στα 61,078 δισ. Γίνεται πλέον φανερό ότι η προσπάθεια της Unicredit έχει βρει στηρίγματα στη Φρανκφούρτη, ενώ αντιθέτως το Βερολίνο ακολουθεί τη δική του παλιομοδίτικη τακτική της «προστασίας του εθνικού πλούτου».

H Κίνα μαθαίνει (και παθαίνει) τον καπιταλισμό

-Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας που κυβερνά τη χώρα εφάρμοσε τις τακτικές των δυτικών κεντρικών τραπεζών για να «τονώσει» την οικονομία. Η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια, διοχέτευσε ρευστότητα και «συμβούλευσε» τις εμπορικές τράπεζες να μειώσουν κι αυτές τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που έχουν ήδη χορηγήσει. Το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό. Μέσα σε λίγες μέρες, η Κίνα πέρασε από τις σοβαρές ανησυχίες για ύφεση στην καταγραφή των μεγαλύτερων ημερήσιων κερδών της χρηματιστηριακής αγοράς από το 2008. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Beijing 50 κατέγραψε ρεκόρ ενδοσυνεδριακής ανόδου +15%. Οι Κινέζοι έπεσαν με τα μούτρα στην αγορά μετοχών και οι χρηματιστηριακές εταιρείες δουλεύουν πια 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα για να εξυπηρετήσουν τους μικροεπενδυτές απ’ ολόκληρη την αχανή χώρα. Μέχρι χθες η Κίνα κατέγραφε 5 συνεχόμενα τρίμηνα αποπληθωρισμού, το μεγαλύτερο διαδοχικό πτωτικό διάστημα από το 1999. Τώρα όμως, εμφανίστηκαν τεράστιες ποσότητες επενδυτικών κεφαλαίων. Η Δύση όμως γνωρίζει καλά. Η νομισματική πολιτική από μόνη της χωρίς σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές στην πραγματική οικονομία δεν μπορεί να αποδώσει. Οδηγεί πάντα σε φούσκες, υπερπληθωρισμό και κατόπιν σε κραχ. Προς το παρόν οι Κινέζοι απολαμβάνουν το πάρτι των μετοχών…