-Χαίρετε! Εντυπωσιακό ομολογουμένως το πακέτο των μέτρων, ελαφρύνσεων και παροχών που έδωσε ο Μητσοτάκης για το 2022, ισχυρό για τις επιχειρήσεις, αλλά θα έλεγα κυρίως επικεντρωμένο στον κόσμο, στους πολίτες – από την επιδότηση του ρεύματος για όλους, μέχρι τις αφορολόγητες γονικές παροχές. Σαφώς και όταν ερωτάται ένας πρωθυπουργός, πια, για το «πότε θα κάνει εκλογές» θα απαντήσει «στο τέλος της τετραετίας». Απλώς, εγώ να σημειώσω ότι πακέτα δημοσιονομικού κόστους 3,5 δισ. ευρώ, όπως το συγκεκριμένο, δεν δίδονται κάθε χρόνο. Λέω τώρα, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος. Ούτως ή άλλως, βέβαια, ο πολιτικός χρόνος μετράει αλλιώς, 6 ή 12 μήνες είναι… μια αιωνιότητα.
-Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έλευση ενός μεγάλου και σοβαρού θεσμικού παίκτη από τη μακρινή Αυστραλία όπως η Macquarie με τόσο «ηχηρό τρόπο», έδωσε 2,1 δισ. ευρώ για να πάρει το 49% (άνευ μάνατζμεντ) του ΔΕΔΔΗΕ είναι καλό νέο για την αγορά και για την Ελλάδα. Πρώτον, δείχνει εμπιστοσύνη των ξένων στην πορεία της χώρας, δεύτερον, έβαλε έναν νέο τεράστιο παίκτη, άρα οι υφιστάμενοι αντίστοιχοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι… δεν παίζουν μόνοι τους (γιατί μάλλον… μπερδεύτηκαν απ’ ό,τι ακούω) και, τρίτον, σημειώστε ότι οι συγκεκριμένοι Αυστραλοί επενδυτές δεν επέλεξαν να μπουν στη δουλειά έχοντας local partner (λέγε με «προστασία», γιατί από κεφάλαια έχουν να… φάνε κι οι κότες) αν και στο κοντινό παρελθόν είχαν μιλήσει γι’ αυτό με έναν από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα.
-Στη Βουλιαγμένη, Εκκλησία και δήμος πλακώνονται για τα ιερά οικόπεδα -τακτοποιημένα και μη- που θέλει να αξιοποιήσει η Εκκλησία στη Βουλιαγμένη και βρίσκει μπροστά της τη σθεναρή αντίσταση του δήμου. Τα τελευταία νέα από το μέτωπο της σύγκρουσης είναι η… αντεπίθεση από πλευράς της Εκκλησίας, η οποία σε προσφυγή της ζητεί την ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για την ‘’εκ νέου ρυμοτομική απαλλοτρίωση σε 288,7 στρέμματα αδόμητης γης στη Βουλιαγμένη, φερόμενης ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος’’. Τη σχετική απόφαση έλαβε ο δήμος μέσα στον Ιούλιο με το σκεπτικό του αρνητικού περιβαλλοντικού ισοζυγίου στην περιοχή, η οποία έχει δομηθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια.
-Οι άγιοι πατέρες -στην προσφυγή τους προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, κατά της δημοτικής απόφασης- υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι -ουσιαστικά- δεν αιτιολογείται επαρκώς η σοβαρή πολεοδομική ανάγκη που επικαλείται ο δήμος, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη – πίστωση αποζημίωσης, την ίδια στιγμή που αμφισβητείται και ο προηγούμενος δασικός χαρακτήρας των επίμαχων οικοπέδων. Η διαμάχη ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο όταν δημοσιεύτηκε η πρόσκληση από πλευράς της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) για την εκδήλωση αρχικού και μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, τόσο για τακτοποιημένα, όσο και για αρρύθμιστα οικόπεδα, συνολικά 38 εκκλησιαστικών ακινήτων στους δήμους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κηφισιάς, Αχαρνών, Μοσχάτου, Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
-Τα ασημικά της Εκκλησίας προκάλεσαν επενδυτικό παροξυσμό στους κύκλους του real estate και κατά πληροφορίες συγκεντρώθηκαν, τελικά, πάνω από 200 αρχικές (μη δεσμευτικές) προσφορές. Ειδικά στη Βουλιαγμένη, που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σταθερά στο επίκεντρο της ζήτησης από Έλληνες και ξένους υποψηφίους αγοραστές, η διαδικασία αφορούσε συνολικά σχεδόν 190 στρέμματα, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα, κοντά στα 182, είναι ‘’ατακτοποίητα’’ και τα υπόλοιπα 9 θεωρούνται, βάσει της προκήρυξης, ρυθμισμένα. Το ενδιαφέρον, όπως είναι εύλογο, ήταν στο ‘’κόκκινο’’, ακόμη και για τα αρρύθμιστα ακίνητα. Πρόθεση της ΕΚΥΟ είναι να προχωρήσει μέσα στο Φθινόπωρο σε νέους διαγωνισμούς των ‘’τακτοποιημένων’’ οικοπέδων για την υποβολή δεσμευτικού ενδιαφέροντος, αφήνοντας στην άκρη -επί του παρόντος- τα αρρύθμιστα.
-Κι αφού η κουβέντα είναι για τη Βουλιαγμένη, να σας πω τα νέα για το Astir-Four Seasons. Επιτέλους, οι Άραβες της ACG έχουν λόγους να χαμογελάνε. Με τις βίλες κάτι γίνεται, αφού ο Δ. Διαμαντίδης πήρε 4 οικόπεδα και πήρε option για ένα πέμπτο. Ταυτόχρονα, ακούω ότι δυο μεγάλες εφοπλιστικές οικογένειες της χώρας –κάτι για Μαρτίνους μου είπαν- και ένας… παραλής Σαουδάραψ κοιτάζουν τις υπόλοιπες. (Αρα, καταλάβατε γιατί ο Διαμαντίδης παίρνει πέμπτο οικόπεδο, για να αφήσει απόσταση από τους… ανταγωνιστές).
-Αλλά αυτό που πάει σφαίρα είναι το ξενοδοχείο Astir-Four Seasons. Σας τα λέω, λοιπόν, όπως μου τα είπαν ότι το average rate για τα low category room έφτασε στα 1.600 ευρώ τη διανυκτέρευση! Κι επειδή θα βιαστείτε να πείτε ότι κονομούν οι Άραβες, πρέπει να σας θυμίσω ότι για να φτάσουν σε αυτό το σημείο, έδωσαν σε εκατομμύρια ευρώ τα κάτωθι: 450 εκατ. για αγορά του ξενοδοχείου, 200+ για ανακατασκευές ανακαινίσεις, έργα κ.λπ., δεν ξέρω πόσα τους κόστισαν οι εθελούσιες του προσωπικού κι ετοιμάζονται να ρίξουν άλλα 35 εκατ. για τη μαρίνα. Συνεπώς, το όλον μας κάνει κάτι παραπάνω από 685 εκατ. Όπως λένε στα υπαίθρια καζίνο, στα πανηγύρια, «πολλά βάζετε, πολλά παίρνετε». Αλλά ακόμη και με 1.600 ευρώ τη διανυκτέρευση, θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια για να αποσβέσουν την επένδυση, αν δεν πουληθούν τα οικόπεδα.
-Η DoValue “πρασινίζει» κάθε μήνα προβληματικά δάνεια ύψους 71,25 εκατ. ευρώ τα οποία και επιστρέφει στη Εurobank. O servicer με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο NPLs που τρέχει ο Θ. Καλαντώνης, από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 31 Αυγούστου έχει επιστρέψει στη Εurobank πρασινισμένα δάνεια ύψους 570 εκατ. ευρώ.
-Ότι η εγχώρια τηλεπικοινωνιακή/τηλεοπτική/internet αγορά είναι σε κατάσταση βρασμού μετά την εξαγορά της WIND από την BC Partners είναι κοινό μυστικό. Άλλωστε, είναι προφανές και από διάφορες εξελίξεις, όπως π.χ. η Vodafone, που υποχρεώθηκε να τερματίσει την συνεργασία στην ΤV με τη NOVA, λόγω WIND. Μεγάλη όμως αίσθηση στην αγορά έχει προκαλέσει η απόφαση της Deutsche Telekom (για να μην ξεχνιόμαστε, βασικού μετόχου του ΟΤΕ) να πουλήσει την ολλανδική θυγατρική της στην κινητή τηλεφωνία T-Mobile Netherlands, έναντι 5,1 δισ. ευρώ. Αγοραστές είναι οι Warburg Pincus και Apax Partners και αποτελεί, μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο deal στα telecoms για το 2021.
– Στην πιάτσα το συγκεκριμένο deal συζητείται πολύ επειδή κατά καιρούς κυκλοφορούν διάφορα σενάρια που φέρουν την Deutsche Telekom διατεθειμένη υπό προϋποθέσεις να πουλήσει τον ΟΤΕ, οπότε λογικό είναι να γίνονται διάφοροι συνειρμοί. Ισως επειδή ο ΟΤΕ έχει φτάσει σε κεφαλαιοποίηση τα 7,3 δισ., οι Γερμανοί έχουν ρευστοποιήσει όλες τις θυγατρικές εξωτερικού κι έχουν «χορτάσει» μερίσματα. Όμως, για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις, να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς πληροφορία ότι η DT πουλάει την Ελλάδα δεν έχουμε. Απλώς, στην αγορά γίνονται πολλοί συνειρμοί και λόγω Wind και γενικότερα λόγω των διάφορων deals στις τηλεπικοινωνίες που γίνονται διεθνώς.
-Αποκαλυπτήρια στη ΔΕΘ για τον «Μηχανισμό Προετοιμασίας Έργων» (Project Preparation Facility, PPF) του ΤΑΙΠΕΔ. Με απλά λόγια, είναι το «εργαλείο» του ΤΑΙΠΕΔ ώστε, πέραν των αποκρατικοποιήσεων, να συμβουλεύει φορείς έργων του Δημοσίου σε κρίσιμους τομείς (ενέργεια, μεταφορές, ψηφιακή τεχνολογία κοκ) για τη γρήγορη προετοιμασία προκήρυξης διαγωνισμών, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ -υπό προϋποθέσεις- θα πραγματοποιεί και τον σχετικό διαγωνισμό.
-Ψιλά γράμματα θα μου πείτε… αλλά στο παρά ένα της ΔΕΘ επήλθε τροποποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου των εκθέσεων και συνεδρίων, προκειμένου να επιτρέπεται να γίνει διανομή υλικού στους επισκέπτες και συμμετέχοντες. Απλώς, αυτό θα πρέπει να είναι αεροστεγώς συσκευασμένο…
-Σήμερα στις 7μ.μ., στο ΕΒΕΑ, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου, του Δημήτρη Μηλιάκου για την Αγροτική Τράπεζα. Αν κρίνω από το γεγονός ότι στην πρόσκληση ο συγγραφέας αναφέρεται με την ιδιότητα “πρ. Διοκητής ΑΤΕbank” και ο τίτλος είναι “Η κοινωνικοοικονομική πορεία και το βίαιο τέλος της Αγροτικής Τράπεζας. Ντοκουμέντα, μυθεύματα και αναπάντητα ερωτήματα”, η εκδήλωση συνίσταται για μερακλήδες και σκληροπυρηνικούς λάτρεις της νεότερης ιστορίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
-Κι επειδή μιλάμε για μερακλήδες και σκληροπυρηνικούς του τραπεζικού συστήματος, η περίοδος άσκησης των warrants που εκδίδει η Attica bank λήγει την Τετάρτη. Η Attica bank θα περάσει στο Δημόσιο, καθώς θαρραλέοι δεν φαίνεται να υπάρχουν. Την ίδια ημέρα αποφασίζονται στη συνέλευση οι όροι της αύξησης για την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας. Αν και ο ορίζοντας για την αύξηση παραμένει θολός και το εγχείρημα έχει αβεβαιότητες, υπάρχει μια σκέψη ό,τι μείνει αδιάθετο στην ΑΜΚ να το πάρει ο ΕΦΚΑ. Γενικότερα, πάντως, η στήλη -φύσει αισιόδοξη- πιστεύει πως μέσω της ΑΜΚ κι αν όχι στη συνέχεια και εκτός της συγκεκριμένης διαδικασίας, κάποια λύση θα βρεθεί τελικά για την Attica bank.