–Χαίρετε, ας ξεκινήσουμε με τα όμορφα γιατί, στο κάτω κάτω της γραφής, δύσκολος χειμώνας έρχεται, οπότε χρειάζεται και χιούμορ. Λοιπόν, καλέ, τι νεύρα και απρέπειες είναι αυτές, κύριε Πανούλη μου (Καμμένε) με το «Πρώτο Θέμα»; Τι σου κάναμε και μας τουιτάρισες ότι «άμα γυρίσω θα σας γαμ…»; Κρυφό το έχεις, ολόκληρο σκάφος που αρμενίζεις εδώ και τρία χρόνια το Αιγαίο, ίσα ίσα που γράψαμε και τα καλύτερα, στυλάκι, κόκκινο – Γκαγκάριν μπλουζάκι, trendy παντελονάκι, Θεό σε κάναμε και συ απειλείς ότι θα μας γαμ…; Λοιπόν, κοίτα, πρώτον… να πάρεις φόρα και να έρθεις όποτε θες, με το λευκό παντελονάκι ή και χωρίς αυτό. Άλλωστε, βρε χαζούλη, εμείς μία φωτογραφία από το σκάφος σου ανεβάσαμε, που, στην τελική, δεν το κρύβεις κιόλας, τι, κλεμμένα τα ‘χεις; Προς Θεού, όχι βέβαια. Δεύτερον, ούτε ασχοληθήκαμε με τα «σοβαρά» που έσπευσαν (και αυτά) να τα κουκουλώσουν οι «στρογγυλοί» σ’ αυτή τη φιλεύσπλαχνη κυβέρνηση, που φυσικά τώρα τα βρίσκει όλα μπροστά της σιγά σιγά. Αυτά και καλές, ατελείωτες διακοπές.
Τα funds θα χρηματοδοτούν εταιρικές αναδιαρθρώσεις
-Για την αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων χρειάζεται χρηματοδότηση και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα. Αν λάβετε υπόψη ότι οι servicers σχεδιάζουν τα επόμενα χρόνια να κάνουν 20.000 πλειστηριασμούς κατ’ έτος, με μια μέση τιμή 80.000 ευρώ ανά ακίνητο, τότε η αγορά χρειάζεται 1,6 δισ. ετησίως. Στα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια, η ανάγκη συνένωσης ομοειδών επιχειρήσεων και η επανεκκίνησή τους με φρέσκα κεφάλαια και νέο management είναι επιτακτική, για να διασωθούν και αναπτυχθούν, να σωθούν θέσεις εργασίας, κ.λπ. Διαφορετικά, έχουμε μια μαύρη τρύπα και γυρίζουμε όλοι γύρω της.
Αυτές οι χρηματοδοτήσεις δεν μπορούν να γίνουν από τις τράπεζες, καθώς πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσεις, δεν τηρούν τα κριτήρια κ.λπ. Για αυτό και οι αρχές ενθαρρύνουν τη δημιουργία χρηματοδοτικών σχημάτων που θα ασχολούνται με τις αναδιαρθρώσεις. Αυτά ισχύουν γενικώς.
Η Fortress μπαίνει στις χρηματοδοτήσεις NPLs
-Τώρα λοιπόν που έχουμε μια εικόνα του γενικότερου πλαισίου, η στήλη επισημαίνει μια ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Eurocastle Investment Limited. H εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας εταιρία (για αυτό και η σχετική δημοσιοποίηση) ανακοίνωσε την παραίτηση (λόγω συνταξιοδότησης) του Randal A. Nardone και την τοποθέτηση του Κωνσταντίνου (Dean) Ντακόλια ως νέου μη ανεξάρτητου director της εταιρίας. Στην ανακοίνωση παρατίθεται το βιογραφικό Ντακόλια ο οποίος είναι managing director στη Fortress και μέλος των επιτροπών διοίκησης και λειτουργίας τoυ αμερικανικού επενδυτικού ομίλου που διαχειρίζεται 44,4 δισ. δολάρια.
Εξειδικευμένη πλατφόρμα χρηματοδότησης και real estate
-Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η τοποθέτηση του κ. Ντακόλια στη διοίκηση της Eurocastle προσφέρει το εύρος της μεγάλης εμπειρίας του στις επενδύσεις και ειδικά τη βαθιά του γνώση της ελληνικής αγοράς, που είναι εξαιρετικά χρήσιμα ενόψει του επαναλανσαρίσματος των επενδυτικών δραστηριοτήτων της Eurocastle». Και η ανακοίνωση καταλήγει με λίγα λόγια για τη Eurocastle, όπου διαβάζουμε ότι «στις 8 Ιουλίου 2022 η εταιρία ανακοίνωσε την επανέναρξη των επενδυτικών της δραστηριοτήτων με στόχο να δημιουργήσει στη Νότια Ευρώπη μια εξειδικευμένη πλατφόρμα χρηματοδότησης και real estate». Πρόκειται για την ίδια δουλειά που πήγαν να κάνουν (αλλά απέτυχαν) προ ετών, Pillarstone και KKR, όταν είχαν αναλάβει τις εταιρίες FAMAR, NOTOS και Καλλιμάνης.
Επενδύουν στα ξενοδοχεία, όχι στα οινοποιεία
-Το περιβόητο χαρτοφυλάκιο Tethys, που περιλαμβάνει επισφαλείς απαιτήσεις από 75 ξενοδοχειακές μονάδες, με συνολικό άνοιγμα 291,4 εκατ. ευρώ, φαίνεται πως προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών. Αντιθέτως, τα δάνεια των υπερχρεωμένων οινοποιείων (μεταξύ αυτών και τα δάνεια του Σπυρόπουλου) αφήνουν μάλλον αδιάφορους τους εξειδικευμένους σε κόκκινα δάνεια και distressed καταστάσεις επενδυτές. Προς το παρόν, την κούρσα για τη διεκδίκηση των ξενοδοχειακών δανείων φαίνεται πως οδηγεί το Smerc του Νίκου Καραμούζη που συμμάχησε με τον εφοπλιστή Θανάση Λασκαρίδη. Επειδή όμως τα κυπριακά, ισραηλινά και αμερικανικά funds δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη, ο αγώνας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Κάτω τα χέρια από τον Καραπιάλη
-Τα σφυριά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών «πιάνουν» ακόμη και… θρύλους. Όπως ο Βασίλης Καραπιάλης, ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Καραπιάλης, παιδί φτωχής οικογένειας από τη Λάρισα, εκτός από την ΑΕΛ, άφησε εποχή για μια σχεδόν δεκαετία στον Ολυμπιακό, όπου μαζί με τον Δεληκάρη θεωρούνταν τα καλύτερα «δεκάρια» στην ιστορία του Θρύλου. Ακόμη και ως σήμερα αξιολογείται ανάμεσα στη «χρυσή λίστα» με τους καλύτερους παίκτες, μαζί με ονόματα όπως του Βασίλη Χατζηπαναγή και του Δημήτρη Σαραβάκου. Αφότου κρέμασε τα παπούτσια του το 2000, παρέμεινε στον Ολυμπιακό ως σκάουτερ και προπονητής της ομάδας Νέων, ενώ αργότερα δημιούργησε δικό του αθλητικό κέντρο στο Χαλάνδρι, το «Καραπιάλης Club», το οποίο έπαψε να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2019. Δυστυχώς ο σπουδαίος αυτός παίκτης, που έγραψε τη δική του ιστορία στα γήπεδα, βρίσκεται αντιμέτωπος με τους πλειστηριασμούς για ακίνητά του στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Συγκεκριμένα, το σφυρί έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει στις 22 Φεβρουαρίου 2023, με επισπεύδουσα την doValue για δύο διαμερίσματα και δύο θέσεις στάθμευσης, σε πολυκατοικία στη Λάρισα, που είχαν αγοραστεί το 1999. Τα διαμερίσματα εβδόμου ορόφου είναι 116,60 τ.μ., και 120,55 τ.μ. και βγαίνουν με τιμή εκκίνησης 125.000 ευρώ και 137.000 ευρώ, ενώ οι θέσεις στάθμευσης με 8.000 ευρώ η καθεμιά.
D-Day για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας…
-Αύριο Τετάρτη είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Το σχέδιο, που έχει ως ουσιαστικό στόχο την αναβίωση της ναυπηγικής βιομηχανίας μέσω της επανεκκίνησης, εξυγίανσης και αναβάθμισης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, προβλέπει μεταξύ άλλων άμεση επένδυση 100 εκατ. δολαρίων, δημιουργία 1.400 νέων θέσεων εργασίας στην επόμενη τριετία, επιπλέον έσοδα 1,1 δισ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) κατά τα επόμενα 25 έτη και ενίσχυση της οικονομίας με περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε εγχώριους προμηθευτές και την ελληνική βιομηχανία. Και επειδή ψήφιση νόμου που εξυγιαίνει γενικώς εταιρείες του Δημοσίου συνοδεύεται από κινητοποιήσεις, τη ίδια μέρα έξω από τη Βουλή είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση από διάφορα σωματεία που σε άπταιστη συνδικαλιστική διάλεκτο μιλούν για «έγκλημα» και «εκτρωματικό νομοσχέδιο».
…και την Πέμπτη οι υπογραφές για τη ΔΕΠΑ Υποδομών
-Μέσα στην εβδομάδα, την ερχόμενη Πέμπτη εκτός απροόπτου, πέφτουν οι υπογραφές για το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών στην ITALGAS. Οι επικεφαλής του ιταλικού ομίλου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία διανομής φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα και από τις μεγαλύτερες στην ΕΕ, αναμένονται στην Αθήνα για να μπει έτσι τέλος στο μίνι-σήριαλ και να κλείσει το deal των 733 εκατ. ευρώ, το οποίο εάν συνυπολογιστεί το ποσοστό της ΕΔΑ ΘΕΣΣ που θα περάσει στους Ιταλούς, μπορεί να ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ. Σημειώστε πως τα ΕΛΠΕ (οσονούπω HELLENiQ ENERGY) κατείχαν το 35% της ΔΕΠΑ Υποδομών (το υπόλοιπο 65% είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ), κατά συνέπεια θα εισπράξουν περί τα 256 εκατ. ευρώ, με περίπου 128 εκατ. να μοιράζονται ως έκτακτη διανομή/μέρισμα στους μετόχους.
Oι αγορές φοβούνται περισσότερο από τους πολίτες
-Όλοι λένε ότι προετοιμάζονται για έναν δύσκολο χειμώνα (τον δυσκολότερο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο). Όλοι το γράφουν, λίγοι το πιστεύουν. Όλοι έχουν μέσα τους την κρυφή ελπίδα πως κάτι θα συμβεί την τελευταία στιγμή και θα τη γλιτώσουμε όλοι μαζί. Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη, φέτος τον χειμώνα, θα περάσει μία ακόμη πανδημική κρίση, ανάλογη με αυτή του κορωνοϊού, αλλά με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τα καταστήματα θα κλείνουν νωρίς για να μην ξοδεύουν ρεύμα, οι πολίτες θα καταναλώνουν λιγότερα γιατί φοβούνται τον στασιμοπληθωρισμό, οι επιχειρήσεις θα επενδύουν λιγότερα γιατί δεν βλέπουν ανάπτυξη. Λιγότερα έσοδα για όλους, με περισσότερες βασικές δαπάνες διαβίωσης. Στο Χρηματιστήριο, καθώς έχουμε μπει στις τελευταίες συνεδριάσεις του Αυγούστου, όλοι οι θεσμικοί θέλουν να κλειδώσουν τις γλυκιές αποδόσεις των προηγούμενων εβδομάδων. Πωλούν για να γράψουν τα όποια κέρδη, αλλά δεν βρίσκουν αγοραστές, ιδιαίτερα χθες, που ήταν κλειστή η αγορά του Λονδίνου που συνήθως πραγματοποιεί το 70% των καθημερινών συναλλαγών στη Λεωφόρο Αθηνών. Σήμερα το Λονδίνο θα κάνει αποτίμηση του Jackson Hall, θα ασχοληθεί με τον θηριώδη πληθωρισμό στη Βρετανία, αύριο θα μάθει τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό (Αυγούστου) στην Ευρωζώνη και θα ξεκινήσουν τα στοιχήματα για το πόσο θα ανεβάσει τα επιτόκια η Λαγκάρντ στη συνεδρίαση της ΕΚΤ της 8ης Σεπτεμβρίου.
Περιμένοντας την 6η Σεπτεμβρίου της ΔΕΗ
-Δεν θα είναι εύκολο το ραντεβού της διοίκησης της ΔΕΗ, με τους αναλυτές και τους θεσμικούς επενδυτές το βράδυ της 6ης Σεπτεμβρίου. Νωρίτερα το πρωί, η ΔΕΗ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα εξαμήνου. Κατόπιν όμως, η διοίκηση θα πρέπει να εξηγήσει στους επενδυτές και τους αναλυτές πώς λειτουργεί το σύστημα Ιndexation και πώς επηρεάζεται η λειτουργική κερδοφορία της επιχείρησης, τώρα που το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί είδος πολυτελείας και όχι καθημερινότητας. Από την αρχή του χρόνου, η μετοχή της ΔΕΗ έχει χάσει το 43% της αξίας της.