-Χαίρετε, δεν έχω την αίσθηση ότι έχουν πάρει… αψήφιστα τις καταγγελίες του Ανδρουλάκη περί απόπειρας παρακολούθησης του κινητού του στο Μ.Μ. Αντιθέτως, έχουν ενοχληθεί σφόδρα που επιχειρείται έστω και μία απόπειρα (της οποίας τα στοιχεία με λεπτομέρεια δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα για την ώρα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ) παρακολούθησης να χρεωθεί στην κυβέρνηση. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση ζήτησε διά του αρμοδίου υπουργού Τσιάρα την κατά προτεραιότητα εξέταση της υπόθεσης από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, ο οποίος εικάζω ότι θα το αναθέσει σε εφέτη ανακριτή. «Ας ψάξουν όλα και όλους, πρόσωπα και εταιρείες μέχρι τέλους, αλλά δεν θα ανεχτούμε τέτοιες κατηγορίες». Νομίζω καλά κάνουν και ερευνούν τέτοιες καταγγελίες γιατί αφορούν δημόσια πρόσωπα. Όλες οι καταγγελίες για τόσο σημαίνοντα πρόσωπα θα πρέπει να διερευνώνται.
Λεφτά του Γιέιλ και του Πρίνστον στα ελληνικά κόκκινα δάνεια
-Πολλοί είδαν την ανακοίνωση για τη συμφωνία πώλησης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας στην Bracebridge Capital. Λίγοι, ωστόσο, συνέδεσαν την είδηση με τη Νάνσυ Ζίμμερμαν, εμβληματική φιγούρα της αμερικανικής επενδυτικής «βιομηχανίας» και πλουσιότερη γυναίκα ιδρύτρια hedge fund στις ΗΠΑ. Η Ζίμμερμαν συνίδρυσε το 1994 το Bracebridge Capital στη Βοστώνη, σήμερα έχει καταφέρει να διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 12 δισ. δολαρίων μεταξύ των οποίων του Γέιλ και του Πρίνστον (φανταστείτε τι θα άκουγε αν ποτέ γινόταν αυτό δυνατόν για τα ελληνικά πανεπιστήμια), παραμένει managing partner και η περιουσία της εκτιμάται λίγο κάτω από τα 800 εκατ. δολάρια. Η συμφωνία του Bracebridge Capital για το Frontier ΙΙ της ΕΤΕ είναι η πρώτη μεγάλη δουλειά στην Ελλάδα για το fund, το οποίο στο πρόσφατο παρελθόν έγινε ευρύτατα γνωστό από την τοποθέτησή του σε κρατικά ομόλογα της Αργεντινής, επένδυση που του εξασφάλισε 1,5 δισ. δολάρια με απόδοση 800%.Τέρμα η διαχείριση, πωλούνται επιχειρηματικά δάνεια 1,8 δισ.
-Στην αγορά των κόκκινων δανείων σημειώστε πως έρχεται νέα μεγάλη και ενδιαφέρουσα δουλειά. Ο λόγος για το project Solar που αποτελείται από επιχειρηματικά δάνεια ύψους 1,8 δισ. τα οποία ανήκουν και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Αρχικά, οι τράπεζες είχαν αποφασίσει να διατηρήσουν την ιδιοκτησία των συγκεκριμένων δανείων και από κοινού είχαν αναθέσει σε τρίτο τη διαχείρισή τους. Τώρα, η στρατηγική των τραπεζών άλλαξε και το συγκεκριμένο πακέτο θα τιτλοποιηθεί, δηλαδή θα πουληθεί.Σεπτέμβριο, το πράσινο φως των Δανών στους Στασινόπουλους
-Η κορυφαία στον κόσμο κατασκευάστρια εταιρεία υπεράκτιων αιολικών πάρκων, η Orsted από τη Δανία, έχει προγραμματίσει ειδική συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, τον Σεπτέμβριο, για να ληφθούν οι αποφάσεις που αφορούν τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας υποβρύχιων καλωδίων στις ΗΠΑ, από κοινού με τη Cenergy του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Αυτό σημαίνει ότι οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται για τον Σεπτέμβριο και δεν υπάρχει λόγος, μέσα στις ζέστες του Αυγούστου, να περιμένετε πάνω από το τερματικό.Πού το πάει ο Ολλανδός;
-Βιάζονται στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ να τελειώνουν με το ομόλογο των 670 εκατ. ευρώ που επιβαρύνει τον όμιλο κάθε χρόνο με πληρωμή τόκων ύψους 40 εκατ. ευρώ. Έτσι κατέθεσαν χθες πρόταση προς τους κατόχους ομολογιών για αγορά με μετρητά. Οι προσδοκίες στην αγορά ήταν ότι η διαδικασία θα ξεκινούσε κάπου προς το Φθινόπωρο και θα ολοκληρωνόταν τον Ιανουάριο '23, καθώς το πέναλτι που καλείται να πληρώσει ο εκδότης μειώνεται κάθε έτος. Όλα αυτά όμως διαψεύστηκαν, καθώς η διαδικασία ξεκίνησε και θα διαρκέσει έως τις 21 Σεπτεμβρίου με δυνατότητα παράτασης. Προσέξτε ότι για να φτάσουμε στην εξαγορά του ομολόγου χρειάστηκε να δοθεί μάχη και να προηγηθούν 6 δύσκολα και «αιματηρά» βήματα:1. Μπήκε η Reggenburg Invest στο μετοχικό κεφάλαιο, 2. Έδωσε το ενδιάμεσο δάνειο στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ για να αποφευχθεί η χρεοκοπία 3. Πραγματοποιήθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 4. Μηδενίστηκαν οι ζημίες του κατασκευαστικού κλάδου 5. Έγινε η είσοδος της Μότορ Οιλ και η έξοδος των Μπάκων, 6. Υποβλήθηκε και ολοκληρώθηκε η προαιρετική δημόσια πρόταση στους μετόχους.
-Η εξαγορά του ομολόγου γίνεται τώρα το έβδομο βήμα στη σειρά για την ανασυγκρότηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν τώρα, είναι πόσα βήματα ακόμη έχει στο μυαλό του ο Ολλανδός και κυρίως που οδηγεί, δηλαδή τι έχει σχεδιάσει, για την επόμενη ημέρα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ; Με την ευκαιρία σημειώστε ότι το ομόλογο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με την ανακοίνωση της πρότασης αγοράς με μετρητά, η τιμή του ανέβηκε στο 99 και είναι το μοναδικό ελληνικό εταιρικό ομόλογο που σημειώνει από την αρχή του έτους κέρδη 3%.
Ένα νέο ξενοδοχείο στη Φιλελλήνων
-Ένα ακόμη ξενοδοχείο σε διατηρητέο στη Φιλελλήνων; Η χρήση ξενοδοχείου στο διατηρητέο της επί της οδού Φιλελλήνων, στον αριθμό 20 δόθηκε με σχετική απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς. Το κτίριο, κηρυγμένο ως διατηρητέο από το 1992, βρίσκεται στην Πλάκα επί της οδού Φιλελλήνων 20 και Κυδαθηναίων και με τη σχετική απόφαση προστίθεται, πέραν των επιτρεπόμενων χρήσεων και η χρήση ξενοδοχείου. Τα ξενοδοχεία εξακολουθούν να αυξάνονται και να πληθύνονται στο κέντρο της Αθήνας με τους ξενοδόχους της πρωτεύουσας πάντως να κρατούν μικρό καλάθι ως προς τις φετινές τους επιδόσεις που είναι ακόμη σημαντικά μειωμένες έναντι του 2019 (αν και όχι σε επίπεδο τιμών δωματίων).-Αν και το δίμηνο Μαΐου- Ιουνίου είναι μήνες αιχμής για την Αθήνα, το πρώτο εξάμηνο έκλεισε με μείωση της τάξης του 21,7% στην πληρότητα, 15,5% στο Έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο και με θετική Μέση Τιμή Δωματίου κατά 7,9% έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2019. Το ερώτημα που θέτουν τώρα είναι τι θα γίνει από το φθινόπωρο - χειμώνα και κατά πόσο η ενεργειακή πενία ανά την Ευρώπη θα επηρεάσει τα εισοδήματα και πολύ περισσότερο τη διάθεση για ταξίδια, η οποία αυτό το καλοκαίρι, διεθνώς και μετά από τα δυόμιση χρόνια πανδημίας παραμένει παντού στο ζενίθ.