search icon

dark room

Ο Μητσοτάκης, η συγκυβέρνηση και το πρέσινγκ στον Ανδρουλάκη, το ραντεβού Σταϊκούρα-τραπεζιτών, η κατεδάφιση στο Ελληνικό και η ώρα της ΔΕΗ

  Χαίρετε, από τη χθεσινοβραδινή συνέντευξη Μητσοτάκη «μαζεύω» τις ειδήσεις και τα συμπεράσματα. Το… αστροναυτικό σενάριο για «πρώτες κάλπες Ιούλιο και δεύτερες Αύγουστο» τελείωσε και αν προστεθεί και η δήλωσή του περί «σεβασμού των Πανελληνίων» κλείδωσε η 21 Μαΐου – δεν υπάρχει άλλη ημερομηνία. Κατά τα άλλα, ήταν ξεκάθαρος και ρεαλιστής για την ουσία των […]

 

Χαίρετε, από τη χθεσινοβραδινή συνέντευξη Μητσοτάκη «μαζεύω» τις ειδήσεις και τα συμπεράσματα. Το… αστροναυτικό σενάριο για «πρώτες κάλπες Ιούλιο και δεύτερες Αύγουστο» τελείωσε και αν προστεθεί και η δήλωσή του περί «σεβασμού των Πανελληνίων» κλείδωσε η 21 Μαΐου – δεν υπάρχει άλλη ημερομηνία. Κατά τα άλλα, ήταν ξεκάθαρος και ρεαλιστής για την ουσία των εκλογών, άρχισε έστω και σε χαμηλούς τόνους να θέτει το βασικό δίλημμα: Αν δεν προκύψει αυτοδυναμία πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, από την ώρα που δεν… υπάρχει επαφή (ή χημεία, έστω) με τον μοναδικό πιθανό συγκυβερνήτη που είναι ο Ανδρουλάκης.

Πίεση

Ουσιαστικά ο Μητσοτάκης με την ατάκα του χθες «εδώ ζήτησα δυο φορές να συναντηθούμε και να γνωριστούμε με τον κ. Ανδρουλάκη όταν εξελέγη κι αυτός αρνήθηκε», επιχειρεί ταυτοχρόνως δυο πράγματα. Πρώτον, να πει στην κοινή γνώμη… ο άνθρωπος δεν συνεννοείται, άρα πώς θα κυβερνηθεί μαζί του η Ελλάδα. Δεύτερον, τον πιέζει να τοποθετηθεί από τώρα για το πώς θα… πολιτευτεί το ΠΑΣΟΚ, αν χρειαστεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι ότι πέταξε το μπαλάκι στον Ν.Α κι αυτός, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να μιλήσει.

Σταϊκούρας – τραπεζίτες σήμερα για τα επιτόκια

-Το 1968, όταν η πολιτιστική επανάσταση του Μάο ήταν στα ντουζένια της, ξεκίνησε το πρόγραμμα “κάτω στην ύπαιθρο”, όπου 10 εκατ. διανοούμενοι μεταφέρθηκαν σε αγροτικές περιοχές για να βιώσουν την εμπειρία της εργατικής ζωής, με τη βοήθεια και διαφόρων “σχολείων” στα στρατόπεδα αναμόρφωσης. Το θυμήθηκα επειδή σήμερα οι τραπεζίτες θα βιώσουν τη δική τους αναμόρφωση, καθώς κλήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών από τον Χρ. Σταϊκούρα προκειμένου να συζητήσουν για τα επιτόκια.

Υπ΄ ατμόν οι τράπεζες για stress tests και ICAAP

-Γενικά οι συστημικοί τραπεζίτες εκτός από τα επιτόκια έχουν αρκετούς πονοκεφάλους. Στις 28 Μαρτίου, δηλαδή την επόμενη Τρίτη, πρέπει να παραδώσουν στον επόπτη τη νέα δόση των στοιχείων για τα stress tests που είναι σε εξέλιξη. Παράλληλα, την επόμενη Παρασκευή 31 Μαρτίου καταθέτουν τα αποτελέσματα της εσωτερικής διαδικασίας επάρκειας κεφαλαίου (Internal Capital Adequacy Assessment Processes – ICAAP) την οποία η ΕΚΤ θεωρεί σημαντική άσκηση για τη διαχείριση κινδύνου. Το τελευταίο, θεωρητικά, μπορεί να επηρεάσει την αντιμετώπιση των αιτημάτων διανομής μερισμάτων.

Άνοδος μετά φόβου, Θεού και ομολόγων…

-Δεύτερη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση χθες στο Χρηματιστήριο αλλά με τον φόβο των «εκπλήξεων» από το εξωτερικό να καθορίζει τις εξελίξεις. Ο φόβος αποδεικνύεται από τον τζίρο που με δυσκολία ξεπέρασε στο τέλος της συνεδρίασης, τα 114 εκατ. ευρώ, χαμηλότερος από τον μέσο όρο του Μαρτίου (120 εκατ. Ευρώ) Οι τραπεζικές μετοχές πρωταγωνίστησαν σ’ αυτή την επίδειξη ισχύος και σταθερότητας (+4,38% για τον τραπεζικό δείκτη), γιατί εγκαίρως δημοσιοποίησαν, με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο, ότι έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα – έναντι των περισσότερων ευρωπαϊκών τραπεζών: περιορισμένη έκθεση σε ομόλογα. Το χαρτοφυλάκιο Ομολόγων «Held to maturity» (διακράτηση ως τη λήξη) στους ισολογισμούς των συστημικών τραπεζών δεν ξεπερνά συνολικά τα 40 δισ., δηλαδή η έκθεσή τους δεν ξεπερνά το 12% του ενεργητικού τους. Περίπου 8 στα 10 ομόλογα είναι κρατικές εκδόσεις, κυρίως του ελληνικού Δημοσίου. Με διευρυμένη καταθετική βάση και άντληση του συντριπτικού μέρους των καταθέσεων από προϊόντα ταμιευτηρίου και όψεως, το κόστος χρηματοδότησης (cost of funding) που υπολείπεται -μέχρι τώρα- των κουπονιών διαμορφώνεται σε επίπεδα καλύτερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αλλωστε, στο διάστημα των αναταράξεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη ούτε η αγορά χρέους (κρατικά ομόλογα) ούτε το ρίσκο κάλυψης επηρεάστηκαν ιδιαίτερα.

Η νεκρανάσταση της μετοχής του ΟΤΕ, τα πακέτα και η μετακόμιση

-Το 11ήμερο πτωτικό σερί του ΟΤΕ έλαβε τέλος και η μετοχή τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις έχει καταγράψει άνοδο 6%. Περιόρισε έτσι τη χασούρα αφού από τα 15,45 ευρώ, στα μέσα Φεβρουαρίου, έφθασε μέχρι και τα 12,70 ευρώ (-17,8%). Στον τίτλο φαίνεται να υπάρχει ξανά κινητικότητα και χθες άλλαξαν χέρια μετοχές που αντιστοιχούν στο 0,21% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ με τη μορφή πακέτου στο Χ.Α. Οι 935.026 μετοχές μεταβιβάστηκαν στην τιμή των 13,31 ευρώ, δηλαδή κάτω από το κλείσιμο των 13,46 ευρώ. Κινητικότητα όμως υπάρχει και στο Μέγαρο του ΟΤΕ καθώς τελειώνει σιγά σιγά η ολική ανακαίνιση της ναυαρχίδας του Ομίλου στο Μαρούσι, ώστε να υποδεχθεί και τους εργαζόμενους από το κτίριο στην Παιανία – που μέσα στο καλοκαίρι αδειάζει.

Η ώρα της ΔΕΗ

-Αύριο ανακοινώνει αποτελέσματα η ΔΕΗ και οι αναλυτές αναμένουν ένα πολύ δυνατό τελευταίο τρίμηνο και συνολικά επιδόσεις για την περυσινή χρήση πάνω από τις προβλέψεις. Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον και τις εκτιμήσεις για το 2023, αλλά και τα επόμενα βήματα μετά την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας. Ο Γ. Στάσσης, CEO, εκτίμησε σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές μετά το deal πως η εξαγορά θα ενισχύσει τη λειτουργική κερδοφορία κατά 30 – 35%, ενώ η ενίσχυση της παρουσίας στις ΑΠΕ αλλάζει και το επενδυτικό προφίλ της ΔΕΗ.

Τελική ευθεία για την πώληση του 50% της ΕNEL Ελλάδος

-Κι επειδή αναφέρθηκα στην ΕNEL θυμήθηκα να σημειώσω πως ο διαγωνισμός για την πώληση του 50% της ΕNEL Ελλάδος έχει μπει στην τελική ευθεία, όπως φαίνεται -μάλλον- με έναν μόνον ενδιαφερόμενο επενδυτή.

Οι προσδοκίες των μετόχων της ΤΙΤΑΝ

-Πριν από το άνοιγμα της χρηματιστηριακής συνεδρίασης ανακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματα 2022 ο ΤΙΤΑΝ, ενώ στις 4 το απόγευμα η διοίκηση θα παρουσιάσει τις προοπτικές του 2023. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τζίρος αυξήθηκε κατά 31% στα 2,25 δισ. ευρώ και η λειτουργική κερδοφορία αυξήθηκε κατά 21,8% στα 330 εκατ. ευρώ, ίσως και περισσότερα. Η αύξηση του τζίρου οφείλεται κυρίως στην αμερικανική και τη νοτιοευρωπαϊκή δραστηριότητα. Τα καλά αποτελέσματα επιτρέπουν στους μετόχους να προσδοκούν μέρισμα ανάλογο του περυσινού που ήταν 0,5 ευρώ ανά μετοχή.

Ο τυχερός Δ. Πολίτης και ο… κληρονόμος Ν. Θανόπουλος

Η Credit Suisse ήταν ιδιαίτερα δραστήρια στην ελληνική αγορά, στο κομμάτι των επενδύσεων σε ομόλογα και μετοχές. Ο σημερινός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης είχε πρωταγωνιστήσει στις χρηματιστηριακές εξελίξεις όταν ήταν επικεφαλής του Greek Desk της Credit Suisse στη Ζυρίχη. Το νέο αφεντικό της Credit Suisse είναι η UBS η οποία ήδη ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις επενδυτικές δραστηριότητες της εξαγορασθείσας ελβετικής τράπεζας. Αυτό σημαίνει ότι όλο το βάρος περνά στον Νάσο Θανόπουλο που εδώ και δύο μήνες έχει αναλάβει το Wealth Management της UBS. Υποθέτω βέβαια ότι ο ο Θανόπουλος, γνωστός στην ελληνική αγορά και από τη θητεία του στη Μοrgan Stanley, δεν θα ‘’κληρονομήσει’’ από τη Credit Suisse βαρύ πελατολόγιο, καθώς πολλοί Έλληνες πελάτες έχουν λακίσει.

Η Viva Wallet

-Αυτή τη χρονική περίοδο τα μεγάλα θύματα της τραπεζικής κρίσης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι οι νεοφυείς εταιρείες και οι λεγόμενες Fintech εταιρείες. Ευτυχώς η Viva Wallet, η πρώτη ευρωπαϊκή cloud-based Neobank του Χάρη Καρώνη, πρόλαβε και «παντρεύτηκε» με τη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ -την JP Morgan του Τζέιμι Ντίμον- και δεν θα έχει να ανησυχεί για το μέλλον της δραστηριότητάς της στην Ευρώπη.

Ο Κίμων Βολίκας αναλαμβάνει το ΤΕΚΑ

-Έναν άνθρωπο της αγοράς που γνωρίζει από διαχείριση κεφαλαίων επέλεξε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Παναγιώτης Τσακλόγλου για τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.). Με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου και για τα επόμενα 6 χρόνια ο Οικονομολόγος Κίμων Βολίκας, που ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Asset Management A.E.Δ.Α.Κ., ενώ από το 2011 μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2020 κατείχε τη θέση του Προέδρου της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, θα διαχειρίζεται τις εισφορές των νέων εργαζομένων για να πάρουν την επικουρική τους σύνταξη στο τέλος του εργασιακού τους βίου. Το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης είναι ΝΠΙΔ λειτουργεί με βάση τον νόμο 4826/2021. Αποτελεί μέρος του πρώτου πυλώνα του Ασφαλιστικού μας Συστήματος. Οι παροχές του ΤΕΚΑ συμπληρώνουν την κύρια σύνταξη. Οι εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη πιστώνονται στον ατομικό λογαριασμό του εργαζόμενου. Το κεφάλαιο με τις συσσωρευμένες εισφορές επενδύεται στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων ενώ οι αποδόσεις πιστώνονται και πάλι στον ατομικό λογαριασμό του ασφαλισμένου. Στο τέλος του εργασιακού βίου, το σωρευμένο κεφάλαιο, δηλαδή το άθροισμα εισφορών και αποδόσεων, μετατρέπεται σε ισόβια μηνιαία επικουρική σύνταξη.

Της… κατεδάφισης στο Ελληνικό

-Της… κατεδάφισης γίνεται το τελευταίο διάστημα στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, στο πλαίσιο του mega project για τη διαμόρφωση του νέου υπερτοπικού πόλου της Αττικής. Αυτό προκύπτει από σχετικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, στην οποία υπάγεται το Γραφείο Ελληνικού. Από εκεί λοιπόν εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες η λεγόμενη «διαπιστωτική πράξη» που αφορά την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών για την κατεδάφιση 107 κτιρίων στο σύνολό τους, «περιλαμβανομένων των πλακών επί εδάφους και της θεμελίωσής τους», αλλά και του περιμετρικού τοίχου της περίφραξης, «εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού του παραλιακού μετώπου Αγίου Κοσμά». Η συγκεκριμένη πράξη εκδόθηκε κατόπιν αίτησης της Avax, η οποία έχει αναλάβει το πρώτο μεγάλο πακέτο έργων υποδομής, ύψους 350 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την κατασκευή ενός εκτεταμένου οδικού δικτύου, την υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος και τη δημιουργία ανισόπεδου κόμβου, καθώς και την κατασκευή πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, δικτύων κοινής ωφέλειας για τα μελλοντικά κτίρια κ.ά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πρόδρομες εργασίες έχουν ξεκινήσει καιρό τώρα με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο του 2025. Ασφαλώς τόσο η Avax, όσο και οι άλλες μεγάλες εγχώριες κατασκευαστικές συμμετέχουν, μέσω κοινοπραξιών με ξένους ομίλους, στους διαγωνισμούς της Lamda Development για τη διεκδίκηση και των επόμενων μεγάλων έργων του project, όπως το εμπορικό κέντρο Vouliagmeni Mall Complex, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και η κατασκευή του πύργου μεικτής χρήσης πλησίον της Λ. Βουλιαγμένης.

Ποιος Ανδριανόπουλος;

-Κι αφού η κουβέντα ήρθε στο project του Ελληνικού, να σημειώσω πως όλη η αγορά αναρωτιέται ποιος είναι ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος που έχει αγοράσει μια από τις τριώροφες βίλες στο Ελληνικό και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συζητούσε χθες την έγκριση της προμελέτης. Το μυαλό των περισσότερων πήγε στον παλιό πολιτικό και υπουργό, αλλά τα στοιχήματα της στήλης είναι ότι πιθανότατα πρόκειται για τον ομογενή επιχειρηματία από την Αυστραλία, ιδιοκτήτη της ΑΑ HOLDINGS.

Περιμένοντας τις αποφάσεις της Fed

-Οι πρωτοετείς φοιτητές των οικονομικών σχολών μαθαίνουν την καμπύλη Phillips: Με απλά λόγια, για να ρίξεις τον πληθωρισμό, ανεβάζεις τα επιτόκια, μειώνεις τη ρευστότητα, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και την αύξηση της ανεργίας. Η μείωση της ποσότητας του χρήματος στην οικονομία, αυξάνει την ανεργία. Σήμερα, εκτός από τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών που συνεχίζουν να αυξάνονται (αύριο το βράδυ ώρα Ελλάδος ο Τζερόμ Πάουελ θα συνεχίσει το ανοδικό μοτίβο στις ΗΠΑ) ξεφύτρωσαν ξαφνικά και τα προβλήματα ρευστότητας των -μικρών, κυρίως- τραπεζών. Τα δάνεια θα χορηγούνται με το σταγονόμετρο και με αυστηρότερους όρους, τα Subordinated Bonds (Ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης) που χρησιμοποιούσαν οι τράπεζες για να αυξήσουν τη ρευστότητα έχουν χάσει την επενδυτική δημοφιλία τους. Το 2008 η κρίση της Lehman Brothers αφορούσε τα κεφάλαια των τραπεζών, το Ενεργητικό τους. Το 2023, η κρίση αφορά τις καταθέσεις των τραπεζών, το Παθητικό τους. Ο Αμερικανός κεντρικός Τραπεζίτης οφείλει να δώσει αύριο μια ικανοποιητική απάντηση σ’ αυτό το νέο πρόβλημα.

Ξεμύτισε η αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ

-Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στην αμερικανική αγορά, μειώνονταν διαρκώς για 12 διαδοχικούς μήνες. Είχαν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας, εξαιτίας κυρίως της απότομης αύξησης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Χθες ανακοινώθηκε ότι για πρώτη φορά μετά από 12 μήνες, οι μεταπωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν θεαματικά +14,5% τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2020. Για πρώτη φορά όμως μετά από 131 μήνες, η μέση τιμή μεταπώλησης μιας κατοικίας στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022, βάζοντας τέλος στο σερί της αδιάκοπης ανόδου των τιμών σε ετήσια βάση.

Exit mobile version