–Χαίρετε, η υπόθεση των Τεμπών δημιούργησε έντονα συναισθήματα και λειτούργησε ανακλαστικά στην άλλη μεγάλη εθνική τραγωδία, το Μάτι, για την οποία βγήκε απόφαση προχθές. Η κοινή γνώμη, τα social media, η γενική αίσθηση του κόσμου δεν είναι σε θέση να διακρίνει, με καθαρότητα σκέψης, τι ακριβώς συμβαίνει όταν υπάρχει αβάσταχτος ανθρώπινος πόνος. Ό,τι και να πούμε δεν πρόκειται να καταλάβει ότι οι δικαστές δεν έχουν κανένα συμφέρον να γλιτώσουν από τη φυλακή ούτε τους υπαίτιους στο Μάτι, ούτε εκείνους που θα δικαστούν για τα Τέμπη. Αν και εδώ να ξεχωρίσουμε ότι στην περίπτωση του Ματιού ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός διέπραξε σωρεία μοιραίων λαθών από το μεσημέρι που άρχισε η φωτιά έως αργά το βράδυ που δεν έστειλαν εγκαίρως ούτε πλοιάρια να μαζέψουν τον κόσμο από τις παραλίες. Ομως για να επανέλθουμε στη Δικαιοσύνη, οι δικαστές δικάζουν με βάση τους νόμους. Και οι ποινικοί κώδικες έως το 2019, του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές τις ποινές ορίζουν για το Μάτι, πώς να το κάνουμε δηλαδή. Αλλαξαν επί της σημερινής κυβέρνησης τρεις φορές, έγιναν πολύ πιο αυστηροί και σήμερα οι βασικοί υπαίτιοι αξιωματούχοι της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής θα εξέτιαν ποινές στη φυλακή. Κανείς δεν μπορεί να χαίρεται ή να πανηγυρίζει γι’ αυτά όλα, αλλά πάντως είναι αλήθειες.
Ανασχηματισμός γιοκ
-Κατά τα λοιπά, Μεγάλη Τετάρτη σήμερα και σιγά σιγά μπαίνουμε σε εορταστικό κλίμα, ο ίδιος ο Μητσοτάκης θα δουλέψει και αύριο έως το απόγευμα, κάποια ώρα θα πάει μού λένε και στην αγορά, το βράδυ στην Ιερά Μητρόπολη και μετά Μ. Παρασκευή στην Τήνο φυσικά, στη Μεγαλόχαρη, όπως πάντα για Επιτάφιο. Τώρα η πηγή μου, μου λέει ότι τα περί ανασχηματισμού για μετά τις εκλογές… δεν τα ακούει ακόμα, άλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι όταν το αποφασίζει είναι πάντα αιφνιδιαστικό και στοχευμένο, άρα δεν έχει κανένα νόημα να το συζητάμε από τώρα. Αν είναι να γίνει, θα γίνει και θα το μάθουμε στο τέλος.
Μ.Μ
-Εκεί που φαίνεται ότι πραγματικά δεν υπάρχει θέμα, ούτε για συζήτηση, είναι για το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κ.Μ θεωρεί απολύτως επιτυχημένη τη νέα δομή, τους διακριτούς ρόλους και τη συνεργασία Βορίδη, Σκέρτσου, Παύλου Μαρινάκη, Κουτνατζή και Ζωγράφου. Θεωρεί επίσης ότι έχει επέλθει ηρεμία μετά από καιρό στο πρωθυπουργικό γραφείο και «δέσιμο» μεταξύ τους, όπως επίσης θετική και πολύ χρήσιμη τη διακριτική παρουσία του Θωμά Βαρβιτσιώτη ο οποίος βέβαια ασχολείται με ζητήματα της προεκλογικής καμπάνιας.
Παραιτήθηκε ο Γ. Πάσχας από την Τράπεζα της Ελλάδος
Και ξεκινώ τα νέα της αγοράς με μια ενδιαφέρουσα είδηση: Παραιτήθηκε ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών της Τράπεζας Της Ελλάδος, Γ. Πάσχας. Η παραίτηση ήρθε για να περάσει η σκυτάλη στη νεότερη γενιά στελεχών της κεντρικής τράπεζας. Ο Διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας αναγνωρίζει την προσφορά που είχε ο Γ. Πάσχας στην τράπεζα, ειδικά κατά την περίοδο της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος. Σε περίπου 10 ημέρες θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της τράπεζας, το οποίο και θα ορίσει τον νέο Γενικό Διευθυντή Λειτουργιών.
Τσαμάζ – νέα καριέρα
-Λοιπόν, δύο μήνες έχει ακόμα στο τιμόνι τού ΟΤΕ ο Μιχάλης Τσαμάζ μέχρι να παραδώσει και προ ημερών οι συνάδελφοι αλλά και ανώτερα στελέχη της Deutche Telekom τού έκαναν προς τιμήν του ένα μεγάλο gala στην Κρακοβία με σμόκιν και τουαλέτες για τις κυρίες. Τον πείραζαν μάλιστα λέγοντάς του τι θα κάνει τώρα στον ελεύθερό του χρόνο, τα χόμπι του κ.λπ. Αμ δε, φαίνεται ότι ο Τσαμάζ -συνηθισμένος στην εργασία- δεν πρόκειται να κάνει τον συνταξιούχο, όχι ότι είναι κακό αυτό. Μαθαίνω ότι έχει δύο προτάσεις, μία από μία πολυεθνική και μία από εφοπλιστή που θέλει να βάλει καμιά δεκαριά τάνκερ στο αμερικανικό χρηματιστήριο και χρειάζεται το know how του έμπειρου μάνατζερ στις αγορές και τις τράπεζες.
Τι λέει το fund του καναλάρχη
-Εκ του fund του καναλάρχη που σας γράψαμε χθες λάβαμε τις εξής διευκρινίσεις: «Tο Fund δημιουργήθηκε από στελέχη του ομίλου και έκανε σοβαρές επενδύσεις που η απόδοσή τους κυμαίνεται σε 35% περίπου. Δεν τίθεται ωστόσο κανένα θέμα για εξαγορά από το fund εταιρείας καναλάρχη στα Βαλκάνια και σε ό,τι αφορά τον χρόνο επένδυσης αυτός έχει λήξει».
Η ΑΒΑΞ έχει μαντάτα από Λίβανο
-Μια πολύ παλιά ιστορία έρχεται ξανά στην επιφάνεια για την ΑΒΑΞ. Ο κατασκευαστικός όμιλος είχε προ δεκαετίας συμφωνήσει με την κυβέρνηση του Λιβάνου να αναλάβει το έργο Deir Aamar (Phase II) για την κατασκευή θερμικού σταθμού παραγωγής ενέργειας κοντά στην πόλη Τρίπολη. Στο έργο προϋπολογισμού 470 εκατ. δολαρίων υπήρξε εμπλοκή, η ΑΒΑΞ ήρθε σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση του Λιβάνου και το 2016 ο ελληνικός κατασκευαστικός όμιλος προσέφυγε στο Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών (το ICSID λειτουργεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας) για να πάρει τα λεφτά του ζητώντας αποζημίωση 370,6 εκατ. ευρώ. Πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία ενημερώθηκε πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαιτησίας και πλέον αναμένεται η έκδοση της επίσημης απόφασης. Στα οικονομικά στοιχεία του Ομίλου η εκτίμηση ανακτησιμότητας από τη διοίκηση είχε αρχικά περιοριστεί μόνο στο τιμολογημένο μέρος της απαίτησης, στα 51,8 εκατ. και στη συνέχεια έχει απομειωθεί σταδιακά, μέχρι τα 14,8 εκατ. στο τέλος του 2023.
O επενδυτής Tζουζέπε
-Πέρασε στα ψιλά αλλά ο Τζουζέπε Τζιάνο αύξησε τη συμμετοχή του στην εταιρεία πληροφορικής Dotsoft που μπήκε στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. τον περασμένο καλοκαίρι. Μετά την εισαγωγή της εταιρείας στο Χ.Α. κατείχε το 15,83% και πλέον ελέγχει ποσοστό 22,78%. Μεγαλύτερος μέτοχος παραμένει ο Αναστάσιος Μάνος με 50,10%.
Οι 300 (αρχαιολόγοι) της ΕΥΔΑΠ
-Μπορεί η κατανάλωση ρεύματος να μειώθηκε όπως έδειξαν τα στοιχεία Μαρτίου του ΑΔΜΗΕ, αλλά του νερού αυξήθηκε καθώς πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση της κατανάλωσης νερού της τάξης του 5%, ακριβώς λόγω των καιρικών συνθηκών. Κι επειδή η κουβέντα ήρθε στην ΕΥΔΑΠ, σημειώστε πως η συνέχεια που έχει στη διοίκηση η εταιρία με τον Χ. Σαχίνη φέρνει αποτελέσματα, καθώς σύμφωνα με σχετική έρευνα η συνολική ικανοποίηση των καταναλωτών από τις υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ σε σχέση με άλλες ΥΚΩ, είναι ανώτερη 14 έως και 22 ποσοστιαίες μονάδες. Η ΕΥΔΑΠ αυτήν την περίοδο, κυρίως λόγω των έργων που κάνει στην ανατολική Αττική, απασχολεί από το υπουργείο Πολιτισμού 130 αρχαιολόγους. Όταν τα έργα θα είναι σε πλήρη εξέλιξη ο αριθμός των αρχαιολόγων θα φτάσει τους 300!
Η βίλα Βγενόπουλου
-Tη 15η Μαΐου ξαναβγαίνει σε πλειστηριασμό -είναι διαφορετικός από τους άλλους, καθότι εκούσιος- η βίλα του εκλιπόντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εκάλη. Πρόκειται για διαδικασία που έχει κινηθεί με πρωτοβουλία των κληρονόμων του, δηλαδή της χήρας του Αρετής Σουβατζόγλου, καθώς και των δύο παιδιών του, της Μελίνας και του Φίλιππου Βγενόπουλου. Ο αρχικός εκούσιος πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί για έναν χρόνο πριν, τον Μάιο του 2023, αλλά ανεστάλη, ενώ το ίδιο συνέβη και τον περασμένο Νοέμβριο λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων. Τελικά βγήκε στο σφυρί στις 27 Μαρτίου 2024, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τώρα ο πλειστηριασμός θα επαναληφθεί στις 15 Μαΐου, αλλά μένει να φανεί εάν θα βρεθεί κάποιος που θα δώσει 4,2 εκατ. ευρώ για το σπάνιο ακίνητο. Υπενθυμίζεται ότι αυτό αναπτύσσεται σε οικόπεδο 3.533,41 τ.μ. και περιλαμβάνει, εκτός από πύργο βαυαρικού στυλ, παλαιά διώροφη οικία συνολικής επιφανείας 402,89 τ.μ., νεότερη διώροφη οικία επιφάνειας 573,71 τ.μ. και υπόγειο επιφάνειας 394,94 τ.μ., καθώς και εξωτερική πισίνα 134,28 τ.μ. Η βίλα εσωτερικά διαθέτει 7 υπνοδωμάτια (εκ των οποίων τα 2 master) πλέον των υπνοδωματίων προσωπικού, 3 σαλόνια και 2 τραπεζαρίες, επιπλέον 2 καθιστικά και 2 κουζίνες, 2 ανελκυστήρες, αλλά και 6 τζάκια.
Το κινέζικο Game of Thrones στον ΟΛΠ
-Σε μας τους απέξω, όλα αυτά μας φαίνονται κινέζικα. Στο εσωτερικό όμως του μεγαλομετόχου του ΟΛΠ οι αλλαγές φαίνεται πως έχουν ιδιαίτερη σημασία. Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς παραιτήθηκε ξαφνικά ο Εκτελεστικός Πρόεδρος Yu Zeng Gang αλλά και ο Διευθύνων Σύμβουλος Zhang An Ming. Στη θέση τους αστραπιαία τοποθετήθηκαν ο Lin Ji και ο Su Xudong αντίστοιχα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν πρόκειται για απλές αντικαταστάσεις προσώπων στις πιο κρίσιμες θέσεις του ΟΛΠ. Πριν από 9 ολόκληρα χρόνια, τον Νοέμβριο του 2015 είχε αποφασιστεί η συγχώνευση μεταξύ του Ομίλου Cosco και της China Shipping Group (CSG). Οι δύο αυτοί οργανισμοί ένωσαν τις δυνάμεις τους και ισχυροποίησαν τη θέση αλλά ουδέποτε ομογενοποιήθηκαν. Ακόμη και σήμερα μοιάζουν σαν να εκφράζουν δύο διαφορετικές φιλοσοφίες, δύο διαφορετικούς κόσμους. Εδώ στην Ελλάδα, οι παραιτηθέντες ήταν στελέχη του China Shipping Group. Αντιθέτως, οι διάδοχοί τους στην Προεδρία και στη θέση CEO, είναι στελέχη της «παλιάς» Cosco. Αυτοί λοιπόν αναλαμβάνουν, αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση των μετόχων, να υλοποιήσουν το master plan του ΟΛΠ για το οποίο είχαν δεσμευτεί από παλιά, τα στελέχη της Cosco. Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων και εξηγήσεων.
Αποχαιρετά και η REDS
-Σε έκτακτη γενική συνέλευση καλούνται οι μέτοχοι της REDS (πρώην Καμπάς) στις 22 Μαΐου. Μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης η διαγραφή του συνόλου των μετοχών της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών και η παροχή ειδικής εξουσιοδότησης για τις σχετικές διαδικασίες. Ήδη η μητρική Ελλάκτωρ, μετά την πρόταση που κατέθεσε για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της REDS που δεν κατείχε (με προσφερόμενο τίμημα τα 2,70 ευρώ ανά μετοχή), έχει συγκεντρώσει πάνω από το 96% της REDS.
Το Χρηματιστήριο και τα σενάρια για την Τράπεζα Κύπρου
-Κι αφού λέγαμε για τη REDS, είναι γνωστό πως το ισοζύγιο εισόδων-αποχωρήσεων από το χρηματιστηριακό ταμπλό, παρά την άνοδο του Γενικού Δείκτη και των τιμών των μετοχών, δεν είναι θετικό. Περισσότερες μετοχές διαγράφονται παρά προστίθενται και οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο της Πληροφορικής απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου προσπαθεί απεγνωσμένα να διευρύνει τον κύκλο των διαπραγματεύσιμων μετοχών, παράλληλα με τις κινήσεις αξιοπιστίας και αναβάθμισης του θεσμού. Γι’ αυτό τώρα τελευταία λέγεται στην αγορά πως η διοίκηση του ΧΑ έχει στρέψει την προσοχή της στην Τράπεζα Κύπρου. Οι μετοχές της Bank of Cyprus Holdings Public Limited Company διαπραγματεύονται σήμερα στο Χρηματιστήριο της Λευκωσίας αλλά και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η ιδέα που λέγεται ότι έπεσε στο τραπέζι είναι ένα «triple listing», δηλαδή η παράλληλη διαπραγμάτευση σε τρεις χρηματιστηριακές αγορές.
Το rebalancing του δείκτη – βιτρίνα του ΧΑ
-Ολοκληρώσαμε χρηματιστηριακά τον Απρίλιο και τα βλέμματα τώρα στρέφονται στο rebalancing του δείκτη – βιτρίνα του ΧΑ, τον FTSE 25. Από πλευράς κεφαλαιοποίησης τα στοιχήματα για ένταξη στον δείκτη είναι υπέρ δυο μετοχών: Του αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος που έκλεισε τον Απρίλιο με κεφαλαιοποίηση 2,449 δισ. ευρώ και της ΙΝΤΡΑΚΑΤ που μετά τις τελευταίες κινήσεις ξεχώρισε και κλείνει τον Απρίλιο με κεφαλαιοποίηση 866 εκατ. Βέβαια, με τους δείκτες ποτέ τα πράγματα δεν είναι απλά γιατί μετρούν και άλλες παράμετροι, όπως το free float κ.ά. Οπότε περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις.
Το Χρηματιστήριο είναι πιο κοντά στις 2.000 μονάδες απ’ ό,τι στις 1.000
-Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τον Απρίλιο στις 1.448 μονάδες με κέρδη μηνός +1,84% και απόδοση τετραμήνου +12%. Παρ’ όλα αυτά όλοι αισθάνονται ότι ο στόχος των 2.000 μονάδων είναι πολύ πιο κοντά από τον κίνδυνο διολίσθησης προς τις 1.000 μονάδες. Ουδείς μοιάζει να ανησυχεί με τις διακυμάνσεις του Δείκτη αυτές τις μέρες. Όλοι κινούνται αμυντικά και προσεκτικά με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές. Χθες, η αξία των συναλλαγών εκτοξεύθηκε στα 197,33 εκατ. ευρώ αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στα πακέτα αξίας 32,8 εκατ. που πέρασαν για την τοποθέτηση του 15% της Austriacard σε θεσμικά χαρτοφυλάκια. Ακόμη όμως και χωρίς το placement της Austriacard η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 164,5 εκατ.€ με 14,4 εκατ. σε άλλα πακέτα. Για μία ακόμη μέρα, οι τράπεζες δεν βοήθησαν τον Γενικό Δείκτη. Αντιθέτως, η στήριξη ήρθε από τη Helleniq Energy (+2,37%) την Aegean (+1,94%) και την Coca Cola (+0,93%).
Η Aegean θέλει να ξεπεράσει την Turkish Airlines στην εξυπηρέτηση
-Ένα υψηλότερο επίπεδο εξυπηρέτησης, σε συνδυασμό με τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα των υπηρεσιών και δρομολογίων θα προσπαθήσει να προσφέρει η Aegean Airlines για να κερδίσει μερίδια αγοράς στις νέες αγορές που ανοίγει στην Ινδία και την Αφρική. Ο αρχικός στόχος είναι να ξεπεράσει τις Τουρκικές Αερογραμμές οι οποίες -στηριζόμενες στο μεγάλο και σύγχρονο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης- αποτελούν σημαντικό παίκτη σ’ αυτές τις αγορές. Η Aegean θα προσπαθήσει να κερδίσει μερίδια βασισμένη στο επίπεδο της εξυπηρέτησης και στην ευκολότερη διασύνδεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, η Turkish Airlines έχει ένα κράτος πίσω της, οπότε οι προκλήσεις είναι πολλές.
Νέος ρόλος για ΤΑΙΠΕΔ
-Ανάμεσα στις τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τον δικαστικό χάρτη… δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη, η άλλη μια διεύρυνση του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ και συγκεκριμένα της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF). Μόνο που αυτή τη φορά η αρμοδιότητα αφορά τη συμμετοχή της μονάδας PPF σε τρίτες χώρες. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει να είναι παρόν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, όταν και εφόσον τελειώσει ο πόλεμος εκεί. Θα οργανώσει ως εθνικός φορέας την εσωτερική αγορά προκειμένου η Ελλάδα να έχει στιβαρή και οργανωμένη συμμετοχή στην επόμενη μέρα της Ουκρανίας. Η Ελλάδα δεν διέθετε μέχρι σήμερα ένα τέτοιον φορέα που να φροντίζει για τα εθνικά συμφέροντα στις χώρες που παρέχεται βοήθεια, όπως έχει κάνει η Γαλλία που έχει την Expertise France ή η Γερμανία με την GIZ.
Ουδείς συζητά για μείωση επιτοκίων στην Αμερική
-Ούτε ένας επενδυτής βάζει τα λεφτά του πλέον στην πιθανότητα μιας μικρής έστω μείωσης των επιτοκίων του δολαρίου, απόψε. Χθες, η Fed της Νέας Υόρκης δημοσίευσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός των μισθών παραμένει γύρω στο 5%. Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος του μακροπρόθεσμου στόχου 2% της Fed. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή είναι σταθερά ανοδικός για 2 συνεχόμενους μήνες. Η αμερικανική οικονομία καταγράφει 4 μήνες υψηλού πληθωρισμού. Οι θέσεις πλήρους απασχόλησης έχουν μειωθεί κατά περίπου 1,5 εκατομμύριο, ενώ αντίθετα δημιουργήθηκαν 1,9 εκατομμύρια θέσεις μερικής απασχόλησης μέσα σε έναν χρόνο. Οι Αμερικανοί δουλεύουν σε πολλές δουλειές για να τα βγάλουν πέρα. Ούτε όμως το αμερικανικό Δημόσιο τα πάει καλά. Το Δημοσιονομικό Έλλειμμα ξεπέρασε τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση, και το Δημόσιο Χρέος έφτασε τα 34,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η Γερμανία πλησιάζει αλλά δεν πέφτει σε ύφεση
-Η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, παρουσίασε -κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024- ρυθμό ανάπτυξης +0.2% του ΑΕΠ, αποφεύγοντας την τελευταία στιγμή της βαριές συζητήσεις για ύφεση (που ορίζεται από δύο διαδοχικά αρνητικά τρίμηνα). Βέβαια, αναθεωρήθηκε προς τα κάτω το τελευταία τρίμηνο του 2023 στο +0,5. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτή η αναιμική ανάπτυξη οφείλεται στην αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου στις κατασκευές και στη μικρή αλλά τελικά θετική επίδραση των εξαγωγών. Αντίθετα, σημειώθηκε μείωση στις δαπάνες τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών.