search icon

dark room

Ο Κασσελάκης, η Attica και οι επενδυτές, οι καναλάρχες, το Open και ο Σαββίδης, η παραμονή του Ζούλα και η τράμπα Κουβαρά, η μάχη για το Υπερταμείο

    –Χαίρετε, ελλείψει βαριάς πολιτικής ειδησεογραφίας, ο Κ.Μ είναι Αμερική και, τι στο καλό, μέσα Ιουλίου είμαστε, το πιο ενδιαφέρον θέμα των ημερών (από προχθές) είναι οι απανωτές επιθέσεις Κασσελάκη στην υπόθεση της Attica Bank και «πώς παίρνει η Thrivest (εταιρεία συμφερόντων Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου) το 51% της τράπεζας έχοντας δώσει πολύ λιγότερα λεφτά από τα […]

 

 

Χαίρετε, ελλείψει βαριάς πολιτικής ειδησεογραφίας, ο Κ.Μ είναι Αμερική και, τι στο καλό, μέσα Ιουλίου είμαστε, το πιο ενδιαφέρον θέμα των ημερών (από προχθές) είναι οι απανωτές επιθέσεις Κασσελάκη στην υπόθεση της Attica Bank και «πώς παίρνει η Thrivest (εταιρεία συμφερόντων Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου) το 51% της τράπεζας έχοντας δώσει πολύ λιγότερα λεφτά από τα 800 εκατ. ευρώ που έχει δαπανήσει το Δημόσιο. Πρώτον, έχω λοιπόν να παρατηρήσω τα εξής: Αυτό που ξέρω είναι ότι οι ιδιώτες επενδυτές έχουν δώσει περί τα 130 εκατ. ευρώ έως τώρα και έχουν υποσχεθεί στις Αρχές ότι θα βάλουν περί τα 200 εκατ. ευρώ ακόμα στην Attica, πάνω-κάτω δηλαδή περίπου 330 εκατ. ευρώ. Μένει λοιπόν να δούμε στο τέλος πόσα βάζει ο ιδιώτης σε σχέση με το Δημόσιο για να αποκτήσει το 51%. Αυτό που δεν κατάλαβα εγώ είναι τι προτείνει ο Κασσελάκης που ηγείται ενός κόμματος που επί των ημερών του ρήμαξε η Τράπεζα Αττικής. Να κρατικοποιηθεί; Να γίνει bail in; Να δώσουν παραπάνω οι ιδιώτες; Ειλικρινά ρωτάω και όχι ρητορικά. Γιατί ειδικά τα δύο πρώτα, κρατικοποίηση τράπεζας ή bail in μετά από δέκα χρόνια μνημόνια και κατάληξη (τότε) σε κρατικοποίηση και ιδιωτικοποίηση όλου του συστημικού τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει σήμερα. Δεύτερον, ακούω από μεγάλους επιχειρηματίες που μιλάνε δεξιά-αριστερά και ίσως και επηρεάζουν και την κρίση πολιτικών αρχηγών (τι ωραία που το θέτω…) να λένε ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος έκαναν δώρο μία τράπεζα στον Μπάκο και τους συνεταίρους του. Μάλιστα, μπορεί και να είναι φτηνή η επένδυση ή τζάμπα ή δώρο. Ερώτημα, γιατί δεν πήγαν και αυτοί να την πάρουν ή να μετέχουν ή να «μπούνε στο κόλπο», για να το πω σε απλά ελληνικά; Γιατί στην Ελλάδα είναι όλοι… μία οικογένεια, οπότε όλοι γνωρίζουν όλους. Και το «δώσε και μένα κάτι για να μη φωνάζω ή να μη σου χαλάσω τη δουλειά» έχει γίνει θεσμός ακλόνητος εδώ και μερικές δεκαετίες. Τρίτον, αν ο SSM σκεφτόταν έτσι όπως τα λέει ο Κασσελάκης (αν το λέει, γιατί δεν υπάρχει δια ταύτα) θα έπρεπε όλο το τραπεζικό σύστημα να είναι δημόσιο γιατί απλούστατα το ελληνικό κράτος έχει ξοδέψει περί τα 50 δισ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για να μη χρεοκοπήσουν. Έργο Βαρουφάκη-ΣΥΡΙΖΑ ήταν το θαύμα τού «αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες», για να μην ξεχνιόμαστε. Τέταρτον, κατά τα λοιπά οι Αρχές θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τις υποχρεώσεις των «νέων τραπεζιτών» και αν θα τις τηρήσουν, για να μην καταλήξουμε στα θαύματα των παλαιών τραπεζιτών… Αυτά τα ολίγα και βλέπουμε. Να σας πληροφορήσω επίσης ότι γίνονται κάποιες κινήσεις εκεχειρίας από χθες…

Μάλλον αύριο, μετά το κλείσιμο του ΧΑ

-Με την ευκαιρία ως προς τα τυπικά θέματα της Atticabank να προσθέσω πως δεν συνεδρίασε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ για τη συμφωνία μετόχων. Το ενδιαφέρον στρέφεται στη σημερινή ημέρα, αν και πηγές του ΤΧΣ θεωρούν πιθανότερο η συνεδρίαση του ΔΣ να γίνει αύριο Παρασκευή, μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου.

Κανάλια-Αναταραχές…

-Λοιπόν, ακούω μία ωραία φήμη ότι αυτές τις ημέρες που μιλάμε καναλάρχες συζητούν με Σαββίδη να μπουν στο Open και να τσοντάρουν κανένα τάληρο ευρώ (σε εκατομμύρια) ίσως και λιγότερα ο καθένας για να μείνει το Open «ως εστι και ευρίσκεται». Ο σκοπός είναι, πρώτον, να μην πουλήσει σε… ξένο άνθρωπο ο Σαββίδης και έχουμε και άλλο τεμάχισμα της πίτας με αποτέλεσμα να μεγαλώσουν οι ζημιές στα κανάλια και δεύτερον να… ρίχνουμε και καμία ψιλή όπου θέλουμε χωρίς να το χρεωνόμαστε… Λέγεται μάλιστα ότι έχει βρεθεί και πρόσωπο με εμπειρία να τρέξει το εγχείρημα, οικονομικά. Για να δούμε αν θα προχωρήσει, αν και οι κουβέντες γίνονται για να προχωρήσει, όμως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν είναι και τόσο εύκολοι στις συμφωνίες, ενώ είναι πολύ πιο γρήγοροι στις διαφωνίες. Εχετε δει κάτι παλιά γουέστερν πώς παίζουν πόκερ οι καουμπόηδες στο τραπέζι;

Από βδομάδα οι αλλαγές γενικών γραμματέων

-Σβήνουν-γράφουν στην κυβέρνηση με την… ησυχία της απουσίας Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ, καθώς εκκρεμούν κάποιες αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε γενικούς γραμματείς. Ο Άκης Σκέρτσος έχει ετοιμάσει μια πρώτη λίστα, η οποία είναι… δυναμική, δηλαδή εμπλουτίζεται περαιτέρω όσο περνούν οι μέρες. Αρκετοί που είναι χρόνια στις θέσεις τους “φλερτάρουν” με έξοδο, ενώ η μπάλα μπορεί να πάρει και κάποιους που τοποθετήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι. Πολύ πιθανό, πάντως, από την επόμενη εβδομάδα και με την επιστροφή Μητσοτάκη από Ουάσιγκτον-Νέα Υόρκη να ανακοινωθούν οι ανακατατάξεις.

Προς παραμονή Ζούλα στην ΕΡΤ

-Το τηλεοπτικό παζλ της επόμενης χρονιάς αρχίζει να συμπληρώνεται σιγά σιγά. Στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, πάντως, φαίνεται ότι πηγαίνουμε προς παραμονή του προέδρου Κωνσταντίνου Ζούλα, ο οποίος είναι σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου. Παρά τις βολές από τον ΣΥΡΙΖΑ, στο Μαξίμου υπάρχει καλή άποψη για την εμφάνιση της δημόσιας τηλεόρασης, αλλά και για το ERTFLIX, που δικαιώνει το ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλουν οι πολίτες. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται σε 15-20 μέρες, ενώ θα προχωρήσουν κι άλλες αλλαγές, π.χ. μια ρύθμιση για ανείσπρακτες οφειλές του ανταποδοτικού τέλους μέσω των παρόχων ηλεκτρισμού. Από εκεί και πέρα, στα σκαριά είναι και ευρύτερες αλλαγές στη λειτουργία της ΕΡΤ, όπως για παράδειγμα στο κεντρικό δελτίο, τα ηνία του οποίου αναμένεται να αναλάβει ο Απόστολος Μαγγηριάδης (τώρα έκανε ΠΣΚ), με τον Γιώργο Κουβαρά να παραμένει σε ρόλο σχολιαστή-εκπομπάρχη.

Οι συσχετισμοί της εξουσίας και η καρέκλα του Υπερταμείου

-Νομίζω (βασίμως) ότι το πιο ενδιαφέρον ματς που παίζεται αυτό το διάστημα στο παρασκήνιο της αγοράς, είναι ποιος θα αναλάβει την κορυφαία θέση στο Υπερταμείο, τον Φεβρουάριο που ολοκληρώνεται η θητεία του Γ. Δημητριάδη. Η στήλη είχε αναφερθεί προσφάτως κάνοντας λόγο για ένα “κλωτσοσκούφι” που ξεκίνησε. Επανέρχομαι όμως γιατί τα ονόματα που παίζουν, δηλαδή οι “υποψηφιότητες”, υποστηρίζονται ο καθένας ξεχωριστά από εξαιρετικά βαριά ονόματα, οπότε η τελική επιλογή αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον όσον αφορά τους συσχετισμούς της εξουσίας. Η θέση είναι ιδιαίτερα καλή από πλευράς απολαβών και ταυτόχρονα με την μετατροπή του Υπερταμείου σε κάτι σαν sovereign fund (βοηθά η Blackrock τη διαδικασία) όποιος καθίσει στην καρέκλα θα μπορεί να διαχειρίζεται αγοραπωλησίες περιουσιακών στοιχείων, deals, επενδύσεις κ.λπ.

Τρ. Πειραιώς: Κάλυψε τους στόχους των MREL για τον Δεκέμβριο του 2025

-Άμεσο και πολλαπλά θετικό αποτέλεσμα είχε η πρόσφατη αναβάθμιση της Τρ. Πειραιώς από την Moody’s σε investment grade. Δεν είναι μόνο η τεράστια ζήτηση ύψους 4,1 δισ. ευρώ που καταγράφηκε στο βιβλίο προσφορών από τους 200 και βάλε επενδυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το senior ομόλογο της τράπεζας το οποίο έκλεισε χθες, ή η μείωση του επιτοκίου στο 4,625%. Το σημαντικότερο είναι ότι αυτή η τεράστια ζήτηση επέτρεψε στην τράπεζα να αυξήσει το προσφερόμενο ποσό από 500 εκατ. ευρώ σε 650 εκατ. ευρώ και έτσι να πιάσει από τώρα τον στόχο για τον δείκτη MREL που έχει θέσει ο SSM στις τράπεζες για τον Δεκέμβριο του 2025. Είναι μάλιστα η πρώτη ελληνική τράπεζα που το πετυχαίνει. Για ακόμα μια φορά η ομάδα της Τρ. Πειραιώς τσεκάρισε ένα κουτάκι πολύ νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία. Μάλιστα, όπως πληροφορείται η στήλη, στο τέλος του 2024 ο δείκτης MREL της Τρ. Πειραιώς θα είναι πάνω από τον στόχο του SSM για το τέλος του 2025, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την κεφαλαιακή της βάση, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υλοποίηση της μερισματικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια που έχει ανακοινώσει.

Οι πρώτες «ζημιές» στην Αττική Οδό

-Πλουσιοπάροχο ήταν, όπως αναμενόταν, το 2023 για την Αττική Οδό Α.Ε., με τον τζίρο να αυξάνεται στα 215 εκατ. ευρώ από 197,3 εκατ. ευρώ το 2022 και τα καθαρά κέρδη σε 83,45 εκατ. έναντι 66,97 εκατ., κάτι που επέτρεψε, για μια ακόμη φορά, τη διανομή υψηλού μερίσματος προς τους βασικούς μετόχους (Άκτωρ Παραχωρήσεις-Άβαξ). Βέβαια, από τον ερχόμενο Οκτώβριο έχουμε «αλλαγή φρουράς», με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να αναλαμβάνει -το πότε θα γίνει αυτό, πρακτικά μένει να φανεί- τις τύχες του «χρυσού» αυτοκινητοδρόμου. Αν και κάπως «παράδοξο», έμαθα ότι η θυγατρική «Αττικές Διαδρομές», η οποία διαχειρίζεται τη λειτουργία του οδικού άξονα, στη χρήση του 2023 έγραψε ζημιές, για πρώτη φορά. Όλα όμως έχουν την εξήγησή τους. Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις «τον Οκτώβριο του 2023 ανακοινώθηκε Νέος προτιμητέος Ανάδοχος για το έργο της Αττικής Οδού. Η Εταιρεία, ενόψει της λήξης της υφιστάμενης Σύμβασης Παραχώρησης τον Οκτώβριο του 2024, αναγνώρισε τα δικαιούμενα ποσά αποζημίωσης των εργαζομένων της, σύμφωνα με την προϋπηρεσία τους, και προέβη σε σχετική πρόσθετη πρόβλεψη 10.916 εκατ. στις Οικονομικές Καταστάσεις του 2023. Για τον λόγο αυτόν στη χρήση του 2023, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρήσεις, κατέγραψε λογιστικές ζημιές προ φόρων 6.048 εκατ. ευρώ». Ακόμη τονίζεται ότι η «Αττικές Διαδρομές», αναγνωρίζοντας τη συμβολή και συνεργασία των εργαζομένων της όλα αυτά τα χρόνια για την ανάδειξη του έργου ως ένα από τα πλέον σημαντικότερα για την Αττική, αποφάσισε να τους καταβάλει μετά τη λήξη της Παραχώρησης τα δικαιούμενα ποσά σύμφωνα με την προϋπηρεσία τους». Σημειώνεται επιπλέον ότι «τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024 θα εξαρτηθούν από ενδεχόμενη παράταση στην τελική ημερομηνία λήξης της Σύμβασης Παραχώρησης και από την ενεργοποίηση της περιόδου Τ3». Η περίοδος Τ3 είναι η περίοδος εγγύησης του έργου, που ξεκινά από την επομένη της λήξης της παραχώρησης και διαρκεί δύο χρόνια. Η Αττικές Διαδρομές Α.Ε. απασχολεί 813 εργαζόμενους, ενώ κατά τη διάρκεια του 2023 πραγματοποιήθηκαν 115 προσλήψεις για την αντικατάσταση των εργαζομένων που αποχώρησαν από την εταιρεία. Πάντως, ο κύκλος εργασιών για το 2023 ήταν πεσμένος καθώς ανήλθε σε 48,085 εκατ. ευρώ, έναντι 67 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τον Ιούλιο του 2023 εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση η διανομή μερίσματος ύψους 5 εκατ. ευρώ «από τα φορολογημένα κέρδη της τρέχουσας και προηγουμένων χρήσεων».

Το Goodbye της REDEX στον Σταϊκούρα

-Σε διαδικασία εξόδου από το μεγάλο έργο για την κατασκευή του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Υποδομών στην οδό Πειραιώς βρίσκεται η REDEX του ομίλου Κοπελούζου. Η τεχνική εταιρεία συμμετέχει με 50% σε κοινοπραξία με την Ιντρακάτ που έχει ανακηρυχθεί από πέρσι το Φθινόπωρο προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό συνολικού ύψους 139 εκατομμυρίων ευρώ. Εδώ και λίγες εβδομάδες έχει γίνει γνωστό ότι η REDEX κάνει δεύτερες σκέψεις για τη συμμετοχή της στο έργο και έχει ξεκινήσει σχετική συζήτηση με το υπουργείο Υποδομών προκειμένου να συμφωνήσουν με βελούδινο τρόπο το… διαζύγιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εφόσον το υπουργείο δώσει το «πράσινο φως», πράγμα που θεωρείται και το πιθανότερο, τότε το 100% του έργου θα περάσει στην Ιντρακάτ. Ο διαγωνισμός έχει κι αυτός την ιστορία του αφού ουσιαστικά ξεκίνησε το 2021. Σε αυτόν εκδήλωσαν ενδιαφέρον τέσσερις εταιρείες αλλά τελικά τη μοναδική προσφορά στον διαγωνισμό κατέθεσε η κοινοπραξία Ιντρακάτ REDEX. Αν και δεν είναι πολύ συνηθισμένο να φεύγουν οι εταιρείες από έργα καθώς έχουμε συνηθίσει να τις βλέπουμε να μπαίνουν ακόμα και μετά από διαγωνιστικές διαδικασίες, υποθέτουμε ότι η REDEX θα έχει σοβαρούς λόγους για να απέχει από το έργο. Σημειωτέον ότι για τη REDEX ήταν η πρώτη φορά που κατέβηκε σε διαγωνισμό ΣΔΙΤ και αν έχουμε καταλάβει σωστά μάλλον θα το σκεφτεί πολύ καλά για να το ξανακάνει.

Ο servicer που μπαίνει στην αναχρηματοδότηση δανείων

-Όταν γεννήθηκε ο κλάδος των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, είχε πολυδιαφημιστεί η δυνατότητά τους να προχωρούν και σε αναχρηματοδότηση δανείων που αναδιαρθρώνονται. Όχι μόνον να ρυθμίζουν αλλά και να χρηματοδοτούν τα ρυθμισμένα δάνεια. Μέχρι σήμερα ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ servicer υπέβαλε στην Τράπεζα της Ελλάδος σχετικό αίτημα. Ίσως επειδή το απαραίτητο μετοχικό κεφάλαιο για μια εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις είναι μόλις 100.000 ευρώ αλλά για την αναχρηματοδότηση απαιτείται μετοχικό κεφάλαιο της τάξης των 4,5 εκατ. ευρώ. Φαίνεται όμως πως βρέθηκε ο… πρώτος γενναίος που θα τολμήσει να πάρει επάνω του (προς το παρόν ολόκληρη) αυτήν την αγορά. Η εταιρεία Pillarstone (KKR) θα υποβάλει σχετικό αίτημα. Η Pillarstone αποσύρθηκε από την Ελλάδα το 2019. Την Άδεια της Pillarstone ως servicer εξαγόρασε ομάδα στελεχών του τραπεζικού χώρου μεταξύ των οποίων και ο Άνθιμος Θωμόπουλος. Σημειώνεται πως ο Α. Θωμόπουλος είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Finance. Η τελευταία σε συνεργασία με την Arena Investors απέκτησε επίσης την άδεια λειτουργίας της εταιρείας χρηματοδοτικής μίσθωσης της Probank. Τώρα πια η Pillarstone θέλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τελική έξοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την οικονομία, παρέχοντας χρηματοδότηση σε δάνεια υπό εξυγίανση. Η εγκριτική διαδικασία για τη λειτουργία της Pillarstone ως αναχρηματοδότη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ο στόχος είναι, εντός του φθινοπώρου, η πλατφόρμα Pillarstone να αρχίσει να λειτουργεί -πιθανώς με νέο όνομα- σε μια κίνηση που θα επιτρέψει στους κατόχους επισφαλών απαιτήσεων να υποβάλουν αίτηση για νέα χρηματοδότηση. Πρώτο βήμα θα είναι η αναχρηματοδότηση στεγαστικών δανείων, δεδομένου ότι στις τιτλοποιήσεις «Ηρακλής» έχουν συμπεριληφθεί περίπου 200.000 ακίνητα που παρέχουν εξασφαλισμένο χρέος, ύψους 22 δισ. ευρώ.

Στο Χρηματιστήριο κόβουν μερίσματα και αναμένουν deals

-Jumbo, HelleniQ Energy και Piraeus έκοψαν χθες μερίσματα, με αποτέλεσμα λόγω βαρύτητας των συγκεκριμένων μετοχών στους δείκτες να επηρεαστεί η αγορά που έτσι κι αλλιώς έπειτα από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις αναζητούσε μια στάση. Το επόμενο διάστημα η αγορά αναμένεται να κινηθεί στο ίδιο μοτίβο, αν και πάντοτε υπάρχουν οι επιμέρους καταλύτες που μπορούν να οδηγήσουν το Χ.Α. υψηλότερα. Στις κουίντες της αγοράς δουλεύονται αρκετά deals, από την πληροφορική/τεχνολογία και το retail, μέχρι την ενέργεια και τη βιομηχανία, οπότε το βέβαιο είναι πως δεν θα πλήξουμε. Μην ξεχνάμε επίσης πως την ερχόμενη Παρασκευή 12 Ιουλίου η Scope Ratings θα ανακοινώσει την νέα αξιολόγησή της για το ελληνικό αξιόχρεο.

Σε υψηλό 24 και πλέον ετών η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

-Με τον… αέρα από την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Masdar αλλά και από το report της AXIA (έβαλε στόχο τα 27,40 ευρώ) η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έφθασε ξανά σε επίπεδα τιμών που είχε να δει από το 2000. Χθες έκλεισε στα 17,60 ευρώ και καταγράφει άνοδο 34% από την αρχή του χρόνου. Το deal που έφερε στο ταμείο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιπλέον ρευστότητα 900 εκατ. ευρώ θα επιτρέψει στον όμιλο να διεκδικήσει νέα έργα στις υποδομές και τις παραχωρήσεις στην Ελλάδα και εκτός συνόρων (λ.χ. στα Βαλκάνια), κάτι που ήδη αποτυπώνεται στη μετοχή.

Η στρατηγική του Απόστολου Βακάκη

-Η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω δύο μεγάλων πολεμικών συρράξεων και μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης. Ειδικά η ένταση στη Μέση Ανατολή αποδεικνύεται ότι προσλαμβάνει μόνιμα χαρακτηριστικά αλλά επιπλέον παγιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα οι οποίες επηρεάζουν το κόστος και τον χρόνο διακίνησης αγαθών και εμπορευμάτων. Ο επικεφαλής του Ομίλου JUMBO, παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να εμφανίζει αδιαλείπτως αύξηση τζίρου και κερδών, προειδοποιεί την αγορά ότι είναι λάθος να μετακυλίεται διαρκώς το αυξημένο κόστος στις πλάτες του καταναλωτή γιατί απλώς κάποια στιγμή ο καταναλωτής δεν θα αντέξει. Γι’ αυτό ανακοίνωσε ότι επιλέγει να περιορίσει τα αποθέματά του, να μην αγοράζει (να μην προμηθεύεται) προϊόντα σε τιμές που δεν αντιστοιχούν στη εισοδηματική κατάσταση των καταναλωτών. Κάτι ανάλογο είχε κάνει και στην περίοδο της πανδημίας του COVID, γεγονός που του απέφερε αύξηση των μεριδίων αγοράς.

Μπήκαν οι πρώτοι στο Fourlis Retail Hub, ακολουθεί το Πλαίσιο

-Ξεκινά σταδιακά η λειτουργία των νέων καταστημάτων στο Fourlis Retail Hub στο αεροδρόμιο. Πρακτικά το κατάστημα ΙΚΕΑ που υπήρχε μίκρυνε σε τετραγωνικά (με επίπτωση βέβαια στην εξυπηρέτηση στα ταμεία που χρειάζεται βελτίωση) και δημιουργήθηκε χώρος για να στεγαστούν νέες αλυσίδες. Ήδη ξεκίνησαν να λειτουργούν καταστήματα των Intersport και της Holland and Barrett, ενώ ετοιμάζεται ακόμη ένα της γνωστής αλυσίδας ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών Πλαίσιο, κατά το φθινόπωρο.

Η ΕΑΣ ενέκρινε την κοινοπραξία με τους Τσέχους

-Χθες το απόγευμα, γύρω στις 4, η Γενική Συνέλευση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (βασικός μέτοχος το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών) ψήφισε και ενέκρινε την πρόταση της διοίκησης Ν. Κωστόπουλου, για τη στρατηγική συνεργασία και τη σύσταση κοινοπραξίας με την MSM EXPORT s.r.o του τσεχικού ομίλου CSG (Czechoslovak Group) με πρώτο βήμα την παραγωγή βλημάτων 155 χιλιοστών. Η συνεργασία των ΕΑΣ με την MSM χρηματοδοτείται με 33 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Α.S.A.P., ενώ τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα τα καταβάλουν οι Τσέχοι. Τώρα που εγκρίθηκε επισήμως η στρατηγική συνεργασία με την CG, κάθε άλλη πρόταση μελλοντική ή παράλληλη πρόταση συνεργασίας με άλλον επιχειρηματικό όμιλο θα τίθεται προς έγκριση και στον στρατηγικό εταίρο.

Η Mediterra κάνει ΑΜΚ

-Οι μετοχές της εταιρείας Mediterra διαπραγματεύονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Για τις 5 Αυγούστου έχει συγκληθεί έκτακτη γενική στη Χίο, προκειμένου να εγκρίνουν αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, με έκδοση νέων μετοχών υπέρ των παλαιών μετόχων. Ποιοι είναι οι «παλαιοί μέτοχοι»; Την πλειοψηφία των μετοχών (51,04%) κατέχει η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Το 28,4% των μετοχών ανήκει στην εταιρεία ΖΑΙTECH η οποία ανήκει στην Attica Bank. Ένα μικρότερο ποσοστό της τάξης του 5% ανήκει στον ΚΟΡΡΕ, ενώ μεταξύ των σημαντικών μετόχων είναι και ο εφοπλιστής Γ. Προκοπίου.

Οι δυο ταχύτητες της Lavipharm

-Στη γενική συνέλευση της Lavipharm προκάλεσε εντύπωση αυτό που είπε ο Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου Β. Μπαλούμης, πως για να καταφέρει η εταιρεία να εμφανίσει λειτουργικό κέρδος της τάξης των 100.000 ευρώ στην Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιήσει πωλήσεις ύψους 600.000 ευρώ. Για το ίδιο κέρδος το εξωτερικό χρειάζεται μόλις 200.000 ευρώ τζίρο. Με την ευκαιρία σημειώστε πως για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια η Lavipharm προτίθεται να δώσει (του χρόνου) μέρισμα από τα κέρδη της χρήσης του 2024.

Exit mobile version