–Χαίρετε, ώρα με την ώρα τρέχουν οι εξελίξεις στο ρωσο-ουκρανικό, με την εικόνα να μεταβάλλεται συχνά και μέσα στο ίδιο οκτάωρο, κάτι καθόλου ασυνήθιστο βεβαίως σε τέτοιες καταστάσεις. Στην Αθήνα το παρακολουθούν όπως όλοι, αλλά από το Μ.Μ. γίνεται μία ιδιαίτερη προσέγγιση επί του θέματος «ειρηνικής εισβολής του Πούτιν σε ξένο έδαφος». Και τούτο διότι «μας θυμίζει τις ίδιες ενέργειες των Τούρκων στην Κύπρο, στα Κατεχόμενα». Ο Πούτιν αναγνωρίζει (μόνος του) την ανεξαρτησία των περιοχών που είναι έδαφος της Ουκρανίας, όπως έκανε και η Τουρκία στην Κύπρο το ’74, συνεπώς, τι να λέμε. Ας περιμένουμε όμως να δούμε την αντίδραση της Δύσης, γιατί οι Ρώσοι συμπεριφέρονται σαν να τους έχουν για πρωινό. Να το δούμε…
Ο μάνατζερ, ο αέρας και οι… λοξές ματιές
-Τώρα, στα καθ’ ημάς, χθες σας έγραφα ότι στο Μ.Μ. έχουν ένα παράπονο από τη διαχείριση της εικόνας της ΔΕΗ που «αυτοί λένε ότι οι αυξήσεις είναι περιορισμένες στο ρεύμα και ο κόσμος είναι στα κάγκελα, παρά το γεγονός ότι οι κρατικές επιδοτήσεις είναι τεράστιες». Επίσης, δεν τους άρεσε (στο Μ.Μ.) καθόλου το στυλάκι στελεχών της ΔΕΗ που διαλαλούν για τις τρομερές επενδύσεις του οργανισμού (7 δισ. ευρώ κ.λπ.) ενώ ο κόσμος πιέζεται από τους λογαριασμούς, έστω κι αν το φαινόμενο με τις τιμές της ενέργειας είναι διεθνές και συμβαίνει παντού. Καλά τώρα, θέλει και πολύ να καταλάβει κανείς ότι δώσανε πολύ αέρα στον μάνατζερ και κάποιος πρέπει να του κάνει μία… στάση;
«Αυξήστε τους μισθούς»
-Mίλησα και με άκρως έγκυρη (και αρμόδια) πηγή του Μ.Μ. για το παράπονο της Παπαστράτος, επειδή παρά τις παροχές δεν βρίσκει το κατάλληλο προσωπικό που αναζητά. «Είναι γεγονός», μου είπε η πηγή, «ότι παλιά όταν συναντούσες επιχειρηματίες που η γκρίνια τους αφορούσε τις μεταρρυθμίσεις και τη φορολογία, ενώ τώρα έχει μετατοπιστεί στην εύρεση εργατικού δυναμικού. Για αυτό και έχουμε εστιάσει στην ανισορροπία που προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία ενώ δείχνουν μείωση της ανεργίας, την ίδια στιγμή οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ παραμένουν αμετάβλητοι στο 1,1 εκατ. Eίναι ο λόγος που εστιάζουμε στη μεταρρύθμιση του Χατζηδάκη στο πλαίσιο λειτουργίας του ΟΑΕΔ – ώστε να μη λειτουργεί σαν παγίδα ανεργίας – και στο πλαίσιο κατάρτισης.».
-«Η απάντηση και συμβουλή προς τους επιχειρηματίες που αναζητούν κατάλληλο προσωπικό είναι: Αυξήστε τους μισθούς. Για αυτό κι εμείς κάνουμε την παρέμβαση με τη δεύτερη αύξηση του βασικού μισθού. Είναι άλλο να προσλαμβάνεις με την ανεργία στο 28% και άλλο με 12%. Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης επί του συνολικού πληθυσμού. Υπάρχουν “δεξαμενές” εργαζομένων στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν οι εργοδότες. Για παράδειγμα, οι γυναίκες. Αλλά για να απασχολείς μητέρες, γονείς κ.λπ. πρέπει να διαθέτεις παροχές φροντίδας. Για αυτό βάλαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης προγράμματα κινήτρων στις επιχειρήσεις για να δημιουργούν από κοινού βρεφονηπιακούς σταθμούς. Άλλη “δεξαμενή” που μπορούν να στραφούν είναι οι νέοι ή οι άνθρωποι ηλικίας 55 – 65 που κανείς δεν προσλαμβάνει ή και οι Έλληνες του εξωτερικού. Οι επιχειρήσεις πρέπει να αναπροσαρμόσουν κατάλληλα τη στρατηγική προσλήψεων γιατί αυτές οι συνθήκες θα έχουν χρονική διάρκεια. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να ξεδιαλύνει την κατάσταση και αυτό κάνουμε με τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ και του πλαισίου κατάρτισης. Να είναι η κατάρτιση πιο στενά συνδεδεμένη με την αγορά εργασίας, να γίνονται εξετάσεις μετά την κατάρτιση, να ελέγχουμε αν αυτός που του δώσαμε δεξιότητες μετά από 6 – 12 μήνες βρήκε δουλειά, έχει καλύτερο μισθό κ.λπ. Κι αν όχι, να κόβεται ο πάροχος από τη λίστα.».
Έρχεται το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ…
-Κάπου σε αυτό το σημείο η στήλη γύρισε τη συζήτηση προς τις τράπεζες και πληροφορήθηκε ότι είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για το ΤΧΣ, καθώς για τα πιο πολλά ζητήματα έχει επιτευχθεί πλέον συμφωνία με τους θεσμούς. Ίσως τελειώσουμε ακόμη και μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά κι αν όχι, δεν πρόκειται να τραβήξει περισσότερο από την πρώτη – δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου.
…Και τα έργα στο Ελληνικό
Ηγγικεν η ώρα και για τους δυο διαγωνισμούς (προϋπολογισμού περίπου 630 εκατ. ) που τρέχει η Lamda Development, αφενός για τα έργα υποδομών και, αφετέρου, για τον Πύργο στο Ελληνικό. Την περασμένη εβδομάδα ζητήθηκε από τις εταιρίες που συμμετέχουν στη διαδικασία βελτιωμένη πρόταση για το έργο των υποδομών (330 εκατ.) και τώρα ζητήθηκαν από τις κατασκευαστικές να καταθέσουν και κάποια πρόσθετα στοιχεία. Για τις υποδομές θα έχουμε τον ανάδοχο – μου λένε – μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες και αμέσως μετά θα ακολουθήσει ο ανάδοχος για την ανέγερση του Πύργου.
“Greece is on a roll!”
-Τι έγραψε ο Τιμόθεος (Τιμ) Χέτγκες, CEO της Deutsche Telekom στο LinkedIn για την επίσκεψή του στη χώρα μας; Ότι η Ελλάδα πάει… σφαίρα (παραφράζοντας το ”Greece is on a roll!”) όχι μόνο σε επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης και επενδύσεων, αλλά λόγω της θέλησης της χώρας για ένα νέο ξεκίνημα. «Εμείς οι Γερμανοί πρέπει να παραδειγματιστούμε από αυτό», έγραψε και αυτό είναι κάτι που δεν ακούς και διαβάζεις συχνά, πόσο μάλλον από τον επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς του πλανήτη.
-Όσο για τον λόγο της επίσκεψής του στην Αθήνα και της συνάντησης με τον Κ. Μητσοτάκη και τον Κ. Πιερρακάκη, αυτός δεν είναι γιατί τον ανησυχεί η… είσοδος νέων παικτών στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά, αλλά για κάτι πιο σημαντικό, όπως είπε, τη σημασία να καταστεί κυρίαρχη η Ευρώπη στη νέα ψηφιακή εποχή, να αποκτήσει μια ενιαία αγορά και πλαίσιο και να ενσωματώσει τη νέα πραγματικότητα που έρχεται, στην οποία η χώρα μας πρέπει να έχει θέση. Και αφού δήλωσε ξανά εντυπωσιασμένος με την πρόοδο που έχει γίνει, εκτίμησε ότι η Ελλάδα μελλοντικά δεν θα αποτελεί σημείο αναφοράς μόνον για διακοπές, αλλά ως παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού. Τώρα θα πείτε ότι πήρα την αγιαστούρα κι αποθεώνω Μητσοτάκη και Πιερρακάκη, αλλά αυτά ακριβώς έγραψε με τα χεράκια του ο CEO της Deutsche Telekom και δεν νομίζω ότι είχε καμιά ανάγκη να το κάνει…
Η ψύχραιμη Coca Cola
Χθες το πρωί στις 11 ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη της διοίκησης της Coca Cola HBC με τους αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2021. Περασμένες 12 το μεσημέρι, οι ερωτήσεις ήταν τόσες πολλές που η συζήτηση ακόμη να τελειώσει. Στο επίκεντρο αναλυτών και θεσμικών επενδυτών ήταν οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ρωσο-ουκρανική κρίση και οι κυρώσεις από τη Δύση στην εταιρεία. Στη Ρωσία η Coca Cola HBC λειτουργεί 10 εργοστάσια, απ’ τη Μόσχα ως το Βλαβιδοβοστόκ, έχει πάνω από 8.000 υπαλλήλους και οι ετήσιες πωλήσεις της εκεί είναι περίπου το 26% επί των συνολικών πωλήσεων των «αναδυόμενων αγορών» -όπως τουλάχιστον τις κατηγοριοποιεί η εταιρεία- και το 6% της κερδοφορίας, ενώ στην Ουκρανία τα μεγέθη είναι μικρότερα. Η απάντηση της διοίκησης πάντως ήταν ότι παρά την τεταμένη γεωπολιτική κατάσταση, ο κόσμος θα εξακολουθήσει να πίνει αναψυκτικά και νερό….. Πάντως, προς το παρόν η επίπτωση για την Coca Cola HBC δεν προέρχεται τόσο από ένα πιθανό φρένο στην κατανάλωση, κυρίως στην Ουκρανία, όσο η «αιμορραγία» απ’ τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες, λένε αναλυτές.
To τρίγωνο της συνδικαλιστικής αμαρτίας στον Πειραιά…
-Στην ιστορία αυτή μπλέκονται προσωπικές πολιτικές στρατηγικές, παιχνίδια συνδικαλιστικής εξουσίας και φυσικά… “εξυπηρετήσεις ημετέρων” προς όφελος… αριστερών ιδεολογιών. Στον Πειραιά, λοιπόν, έχουμε το εξής παράδοξο: Υπάρχει η Εστία των Ναυτικών. Υπάρχει ο Οίκος Ναύτου. Υπάρχει ο Ειδικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων ΕΛΟΕΝ. Υπάρχει και το Ασφαλιστικό Ταμείο των Ναυτικών, το ΝΑΤ. Η Εστία είναι ΝΠΙΔ. Πρόεδρος της Εστίας είναι ο…συνδικαλιστής Γραμματέας της ΠΝΟ ο οποίος -κατά σύμπτωση- είναι και αντιπρόεδρος στον ΕΛΟΕΝ. Οι εργαζόμενοι στην ΕΣΤΙΑ είναι ιδιωτικού δικαίου (και αμείβονται κατά το δοκούν). Η Εστία «δανείζει» εργαζόμενους στον ΕΛΟΕΝ (που είναι ΝΠΔΔ) αλλά αμείβονται ως ΝΠΙΔ.
-Υπάρχουν συνταξιούχοι συνδικαλιστές που εισπράττουν μισθό και σύνταξη μαζί και -κατά τη συνήθη συνδικαλιστική πρακτική- ο μπαμπάς διορίζει την κόρη και η κόρη το εγγόνι. Στην ερώτηση, ΑΝ όλη αυτή η δουλειά θα μπορούσε να γίνει με μια ηλεκτρονική πλατφόρμα του Πιερρακάκη και του ΝΑΤ, δηλαδή αν όλοι θα μπορούσαν να κάνουν κάτι πιο χρήσιμο κάτω από την ομπρέλα του αρχαιότερου Ασφαλιστικού Ταμείου της Ευρώπης, η απάντηση είναι: «Φυσικά ΝΑΙ, αλλά γιατί να χαλάσουμε τη δουλειά των φίλων μας;». Ο Κωστής Χατζηδάκης, ως υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αποφάσισε να παρέμβει. Στο λιμάνι όμως ισχύουν άλλοι νόμοι και άλλοι κανόνες. Η τροπολογία αποσύρθηκε «λόγω ισχυρών συνδικαλιστικών πιέσεων» στις οποίες κάποιοι άλλοι υπουργοί αποδεικνύονται περισσότερο ευάλωτοι. Και οι μισθοί τρέχουν. Όχι όμως για πολύ, αφού στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης 2.0 προβλέπονται «μαζικές ψηφιακές ενοποιήσεις και απλοποιήσεις φορέων» για να σταματήσει το πάρτι των ημετέρων αριστερών συνδικαλιστών…
To πρώτο φλερτ του Γιάννου Κοντόπουλου….
Δεν έχει καν καθίσει στην καρέκλα του (αν σας ενδιαφέρει, αναλαμβάνει επίσημα καθήκοντα στις 8 Μαρτίου) ο νέος CEO του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, Γιάννος Κοντόπουλος και θα βρεθεί αντιμέτωπος με το φλερτ ενός ξένου Χρηματιστηρίου που θέλει να συνάψει σοβαρή σχέση με το ΧΑ. Το ενδιαφέρον ακούω ότι έρχεται από Τελ Αβίβ μεριά κι η ιδέα της ισχυροποίησης του ΧΑ, ώστε να παίξει περιφερειακό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, είναι σχετικά ώριμη στη Λεωφόρο Αθηνών. Η Ελλάδα χρειάζεται μια σοβαρή χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η σημερινή κεφαλαιοποίηση των 71 δισ. ευρώ (με το ΑΕΠ στα 183 δισ. ) και τον ΟΤΕ μόνο του να αξίζει 8 δισ. και τον ΟΠΑΠ να αξίζει περίπου 5, είναι προφανής η ανάγκη για άμεσες κινήσεις διεύρυνσης. Άλλωστε, υπάρχει το χρυσό παράδειγμα του Χρηματιστηρίου της Σουηδίας που έχει εξελιχθεί σε «σκανδιναβική κεφαλαιαγορά». Η φρενίτιδα των σκανδιναβικών δημοσίων εγγραφών για την εισαγωγή μετοχών στο Σουηδικό Χρηματιστήριο το 2020 και το 2021 αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος, με ακόμη μεγαλύτερες συμφωνίες, περισσότερες κύριες εισαγωγές στην αγορά και διεθνείς επενδυτικές τράπεζες που αναζητούν ευκαιρίες στην περιοχή.