search icon

dark room

Ο Κ.Μ, ο Χάρης και ο Βοτανικός, ο Νίκος και… τα σαγόνια του Στουρνάρα, ο νόμος Δένδια για τα νοσοκομεία, το άγνωστο ακίνητο της Μυκόνου

  –Χαίρετε, το πνεύμα των Χριστουγέννων συνεχίστηκε και χθες στα πολιτικά μας, με τον Κ.Μ να υποδέχεται ζεστά τον δήμαρχο Χάρη μαζί με τον Χρήστο Πρωτόπαππα, αλλά και τους δικούς του Σκέρτσο και Λιβάνιο οι οποίοι φυσικά αποτελούν και μεταγραφές αεροδρομίου του πρωθυπουργού από το ΠΑΣΟΚ. Στη συνάντηση ήταν βέβαια και ο Μυλωνάκης με τη […]

 

Χαίρετε, το πνεύμα των Χριστουγέννων συνεχίστηκε και χθες στα πολιτικά μας, με τον Κ.Μ να υποδέχεται ζεστά τον δήμαρχο Χάρη μαζί με τον Χρήστο Πρωτόπαππα, αλλά και τους δικούς του Σκέρτσο και Λιβάνιο οι οποίοι φυσικά αποτελούν και μεταγραφές αεροδρομίου του πρωθυπουργού από το ΠΑΣΟΚ. Στη συνάντηση ήταν βέβαια και ο Μυλωνάκης με τη γ.γ. ΠΔΕ, κυρία Οικονόμου, για να είναι και κανένας νεοδημοκράτης. Αυτά βλέπει η Αφροδιτούλα και βγάζει γλώσσα για τους Πασόκους που… έχουν κατακλύσει τη ΝΔ, ενώ έπρεπε να τη ρώταγε ο Μητσοτάκης ποιον θα πάρει και ποιον όχι στο κόμμα και την κυβέρνηση.

Ο Ν.Α και τα… σαγόνια του Στουρνάρα!

-Τώρα, είπαμε για το πνεύμα των Χριστουγέννων, αλλά ο Νικόλας είναι Πασοκάρα και αυτό δεν αλλάζει ποτέ. Εξηγούμεθα, πριν από περίπου πέντε ημέρες το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε μια τροπολογία που πρότεινε την επιπλέον φορολόγηση των τραπεζών με 5%. Χθες, το ίδιο κόμμα κατέθεσε μια άλλη τροπολογία που δεν περιείχε την πρότασή του περί έξτρα φορολόγησης των τραπεζών (κάτι σαν να ξεχάστηκε αυτή;) και πρότεινε τη δραστική περικοπή των προμηθειών, μέτρο το οποίο έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση ότι θα εξαγγελθεί την Κυριακή από τον ίδιο τον Μητσοτάκη στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. Να ΄ταν αυτό, άντε, πάει κι έρχεται, αλλά στη χθεσινή τροπολογία του ο Νίκος ο αρχηγός μας το πήγε πιο κάτω ή μάλλον πιο πίσω 35 χρόνια. Πρότεινε τον διοικητικό καθορισμό των επιτοκίων δανεισμού, κάτι που ως γνωστόν απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα! Τώρα, δεν ξέρω αν αυτό το σκέφτηκε ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, που είναι και φίλος του πρόεδρου μας Ν.Α, αλλά πάντως φήμες λένε ότι ο νυν κεντρικός τραπεζίτης Στουρνάρας όταν είδε τη χθεσινή τροπολογία… του πέσανε τα σαγόνια!

Βοτανικός κ.λπ.

-Λοιπόν, εγώ έκανα ρεπορτάζ και στο Μ.Μ και στον δήμαρχο και μου είπαν ότι όντως το κλίμα ήταν καλό έως πολύ καλό μεταξύ τους, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει κανένας λόγος περί του αντιθέτου. Το βασικό θέμα απ’ ό,τι καταλαβαίνω είναι η Ανάπλαση του Βοτανικού για να αποκτήσει και η Πανάθα γήπεδο, το οποίο μεταξύ μας θα μπορούσε να είχε λήξει προ ετών, με μία ωραία ανακατασκευή της ιστορικής Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τότε, το 2019 η νέα κυβέρνηση και ο δήμος Αθηναίων είχε αυτό το φαραωνικό (σχετικά) έργο της διπλής Ανάπλασης ως όνειρο, το οποίο φυσικά ευχόμεθα να μην αποδειχθεί απατηλό γιατί όντως είναι δύσκολο. Πάντως και από τις δύο πλευρές χθες ειπώθηκε ότι θα γίνει και νομίζω ότι εφόσον δεσμεύτηκε ο Μητσοτάκης θα το κάνει. Κατά τα άλλα, μιλήσανε για το κυκλοφοριακό που αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα της Αθήνας. Ο Χάρης θέλει να κάνει δημοτική συγκοινωνία, δεν ξέρω πώς θα γίνει, αλλά ότι βοηθάει στην αποσυμφόρηση είναι καλό για την Αθήνα που έχει πήξει και θα κάνουμε δύσκολα Χριστούγεννα στους δρόμους. Είπαν γενικά και για άλλα θέματα, όπως η ασφάλεια στην πόλη, η δημιουργία νέων σχολείων κ.λπ. Η πηγή μου, μου είπε ότι «ο Δούκας έχει κατανοήσει πλήρως ότι για να πετύχει στον δήμο χρειάζεται απαραιτήτως όπως είναι δομημένο διοικητικά και νομικά το σύστημα να έχει μαζί του την κυβέρνηση, αλλά και την Περιφέρεια Αττικής. Και ο Μητσοτάκης δεν θέλει να αποτύχει ο δήμαρχος, όποιος κι αν είναι, γιατί πάντοτε σκέφτεται θεσμικά». Τώρα, αν γίνει και καμία ξεχωριστή πρωτοχρονιάτικη φιέστα μεταξύ Χαρδαλιά και Δούκα, ας είναι… Θυμίζει παλιές καλές εποχές που ο λαός πήγαινε την ίδια νύχτα σε δύο νυχτερινά κέντρα. Θα ξεκινήσει με Μποφίλιου πιο αριστερά στον Χάρη, μετά θα πάει στις Μέλισσες στου Νίκου, λίγα μέτρα πιο πάνω.

Οι συζητήσεις Αργυρού και Μητσοτάκη

-Στις Βρυξέλλες, όπου ήταν μαζί με τον Κωστή Χατζηδάκη για το Eurogroup, βρήκε η είδηση της προαγωγής σε διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού τον οικονομολόγο και πρόεδρο του ΣΟΕ Μιχάλη Αργυρού. Μάλιστα χθες, μετά το ECOFIN πήρε το τρένο από Βρυξέλλες για Λουξεμβούργο, όπου εδρεύει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο Αργυρού δεν είναι άγνωστος στη ΝΔ, άλλωστε είχε πάει εκεί μετά από πρόταση του Κωστή Χατζηδάκη το 2016 και έμεινε ως σύμβουλος Οικονομικών. Παράλληλα είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως μετριοπαθής Κεντροδεξιός, της “ορθόδοξης” προσέγγισης. Μαθαίνω, μάλιστα, ότι το τελευταίο διάστημα ο Κ.Μ συζητά μαζί του τις πρακτικές λεπτομέρειες της πρότασής του για “ευελιξία” στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για όσα κράτη-μέλη είναι high-spenders της άμυνας, όπως η Ελλάδα. Πρόκειται για την πρόταση που είχε εξηγήσει και κατ’ ιδίαν στον Μαρκ Ρούτε του ΝΑΤΟ όταν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα προ ημερών.

Το νομοσχέδιο Δένδια για τα στρατιωτικά νοσοκομεία

-Μετά τις χθεσινές “καρατομήσεις” των διοικητών στρατιωτικών νοσοκομείων και των υγειονομικών υπηρεσιών των Επιτελείων από τον Νίκο Δένδια και τον Α/ΓΕΕΘΑ Χούπη, η βασική τομή που ακολουθεί είναι το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Βρίσκεται ήδη στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, έχει εγκριθεί από το Υπουργικό του Οκτωβρίου (πέρασε κάτω από τα ραντάρ) και αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση τον Ιανουάριο. Μάλιστα, το νομοσχέδιο είχε ετοιμαστεί πριν έρθουν στο φως οι καταγγελίες που επιβεβαίωσαν το υπαρκτό πρόβλημα. Η “ταμπακέρα” είναι ότι θα εισαχθούν δείκτες ποιότητας των στρατιωτικών νοσοκομείων σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (Ο.ΔΙ.Π.Υ.Α.Ε.), με βάση τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα γίνουν οικονομικά αυτοτελή, ενώ επέρχονται και σημαντικές αλλαγές, όπως η Ίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης και Μονάδας Αντιμετώπισης Πολεμικού Τραύματος, η μείωση του χρόνου αναμονής για την έναρξη ιατρικής ειδικότητας, η αποζημίωση εφημεριών και νυχτερινής απασχόλησης, η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου νοσηλευτών, η ελεύθερη επιλογή ιδιώτη ιατρού κ.ά.

Ευρωπαϊκό “φρένο” στο άσυλο

-Μπορεί η οριστική απόφαση για τις διαδικασίες ασύλου που αφορούν τους Σύρους πολίτες να ληφθεί στο ΚΥΣΕΑ της Παρασκευής, όμως αυτές τις μέρες σιωπηρά έχουν παγώσει οι επιδόσεις ώριμων αποφάσεων. Δεν είναι ότι κάποιος δεν μπορεί να κάνει αίτηση ή αν έχει προγραμματισμένη συνέντευξη δεν θα την κάνει, αλλά αυτές τις μέρες δεν θα επιδοθούν άσυλα. Στις δομές της Ελλάδας βρίσκονται πάνω από 9.000 Σύροι, αλλά οι “ώριμες αποφάσεις” δεν είναι τόσες. Ουσιαστικά, η ελπίδα της Ευρώπης (και της Ελλάδας) είναι ότι αρκετοί Σύροι θα πάρουν μόνοι τους τον δρόμο της επιστροφής. Βεβαίως, το “πάγωμα” δεν αφορά όσους έχουν ήδη θετική απόφαση ασύλου.

Ο Κόκκαλης μετά τη Θρασκιά;

-Στη Βουλή τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν ποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει τη Ράνια Θρασκιά στην έξοδο το επόμενο διάστημα. Οι υποψίες στρέφονται στον Βασίλη Κόκκαλη από τη Λάρισα, η οποία είναι “πολυεδρική” και ένα μικρό κόμμα μπορεί να βγάλει έδρα στις εκλογές αν περάσει κάπως τον πήχη του 3%. Όσο για τον Γιώργο Γαβρήλο από την Αργολίδα (σας έχω μιλήσει για το δράμα των βουλευτών επαρχίας που δεν εκλέγονται ούτε με το τουφέκι, αν δεν είναι σε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα), δεν βιάζεται να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο προβληματισμένος και αν είναι.

Η μάχη για την καρέκλα στο Υπερταμείο

-Εδώ και λίγες ημέρες έχει βγει στον αέρα η προκήρυξη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο Υπερταμείο ή Growthfund αν προτιμάτε, το οποίο μεγαλώνει καθώς συγχωνεύεται και απορροφά το ΤΧΣ και το ΤΑΙΠΕΔ και προς τον επόμενο Απρίλιο – Μάιο μετατρέπεται και τυπικά σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο (sovereign fund). Τη διαδικασία «τρέχει» η γνωστή Stanton Chase και έχει δοθεί προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη θέση το αργότερο μέχρι την 11η Δεκεμβρίου 2024. Ο νυν CEO του Υπερταμείου Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, όπως δήλωσε χθες σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους, θα είναι υποψήφιος, όπως αναμένεται να είναι και ο Δημήτρης Πολίτης, νυν CEO του ΤΑΙΠΕΔ. Από εκεί και πέρα αρκετοί θεωρούν βέβαιο πως θα υπάρξουν και άλλες «δυνατές» υποψηφιότητες όπως και κάποιες όχι και τόσο δυνατές, με την τελική επιλογή να κάνει η Stanton Chase, η οποία και θα παραδώσει τη short list στον αρμόδιο υπουργό Κ. Χατζηδάκη. Το ΥΠΟΙΚ είναι ο μοναδικός μέτοχος του Υπερταμείου και ο υπουργός θα ενημερώσει για την επιλογή του νέου CEO από τους προτεινόμενους στη short list. Όπως καταλαβαίνετε η μάχη για την καρέκλα του ταμείου θα έχει πολλούς υποψηφίους και  αναμένεται σκληρή. Σημειώστε επίσης πως στο νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί, η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ θα παραμείνει αυτόνομη και την επόμενη ημέρα του Ταμείου. Και για τη θέση του Εντεταλμένου Συμβούλου του PPF θα υπάρξει προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης, με τον νυν επικεφαλής Παναγιώτη Σταμπουλίδη, να επιθυμεί να παραμείνει.

Ο διαχειριστικός έλεγχος στα ΕΛΤΑ και το… άγνωστο ακίνητο στη Μύκονο

-Με τα ΕΛΤΑ να προσπαθούν να ορθοποδήσουν, στην πολύπαθη και σοβαρά ζημιογόνα εταιρεία του Δημοσίου, είχε δοθεί εντολή να πραγματοποιηθεί διαχειριστικός έλεγχος για τα πεπραγμένα της διετίας 2021 – 2022. Ο έλεγχος είχε ανατεθεί στην Deloitte και η διοίκηση του Υπερταμείου (τα ΕΛΤΑ είναι θυγατρική τους) αποκάλυψε πως ολοκληρώθηκε χωρίς να έχουν προκύψει ευρήματα. Την ίδια στιγμή το συμμάζεμα των ΕΛΤΑ μόνο εύκολο δεν είναι. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων ο οργανισμός συνεχίζει να εμφανίζει ζημιές που το 2023 έφτασαν στα 7 εκατ. ευρώ προ φόρων (μειωμένες σε σχέση με τα 18 εκατ. ευρώ του 2022), ενώ τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά κατά 132 εκατ. ευρώ. Η νέα διοίκηση έχει εστιάσει σε τρεις τομείς, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, την ενδυνάμωση των εμπορικών δραστηριοτήτων και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας καθώς πολλά κτίρια που λειτουργούσαν ως ταχυδρομεία έκλεισαν. Όμως ειδικά στο κομμάτι των ακινήτων υπάρχει ακόμη δρόμος, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως ακίνητο του οργανισμού στη Μύκονο έφτασε να λειτουργεί ως κατάστημα από ιδιώτη, με τη διοίκηση των ΕΛΤΑ να μην έχει ιδέα για την… πρωτοβουλία αξιοποίησής του.

Οι επιδόσεις της Donkey Hotels της οικογένειας Ιωάννου

-Βελτιωμένες επιδόσεις κατέγραψε η Donkey Hotels, της οικογένειας Ιωάννου, κατά τη χρήση του 2023. Συγκεκριμένα, η εταιρεία που ελέγχει τα ξενοδοχεία Athenaeum Intercontinental, Semiramis, New Hotel, Periscope και Nous Santorini έκανε κύκλο εργασιών 49,61 εκατ. ευρώ, έναντι 37,11 εκατ. ευρώ το 2022 και το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημίες 294.514 ευρώ, έναντι ζημιών 1,75 εκατ. ευρώ, δηλαδή σαφώς μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία ήρθε σε συμφωνία με τις τράπεζες και οι αποπληρωμές συγκεκριμένων δανειακών υποχρεώσεων της ύψους 4,5 εκατ. μετατέθηκαν από το 2024 και έπειτα. Επιπρόσθετα, εντός του 2024 οι ομολογιούχοι άσκησαν το δικαίωμα μετατροπής του ομολογιακού δανείου των 8 εκατ. σε μετοχές, «αποδεικνύοντας έτσι έμπρακτα για πολλοστή φορά τη στήριξή τους στην εταιρεία», όπως αναφέρεται. Παράλληλα, τονίζεται ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα επέκτασης και εκσυγχρονισμού των ξενοδοχειακών μονάδων και εντός των χρήσεων 2022 και 2023 η εταιρεία προέβη σε αγορά κεφαλαιουχικού εξοπλισμού ύφους 16,9 εκατ. και έθεσε σε λειτουργία τις δύο νέες μονάδες στη Σαντορίνη. Ακόμη, καταγράφεται η ισχυρή πεποίθηση της διοίκησης ότι ο κύκλος εργασιών του 2024 θα είναι αισθητά αυξημένος σε σχέση με το 2023.

Ψηφιοποιούνται (επιτέλους) οι εξαλείψεις υποθηκών από στεγαστικά

-Όσοι έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο, βάζοντας υποθήκη στο ακίνητό τους, γνωρίζουν. Όταν και αφού έχουν αποπληρώσει το σύνολο του δανείου, μαζί με τους τόκους, η διαδικασία «εξάλειψης» δηλαδή το περιβόητο «χαρτί» ανάκτησης της απόλυτης ιδιοκτησίας του ακινήτου από την Τράπεζα, είναι μια χρονοβόρος, δαπανηρή και πραγματικά οδυνηρή διαδικασία πολύμηνης ταλαιπωρίας. Δεν αρκεί μια βεβαίωση της Τράπεζας. Πρέπει ο δικηγόρος να πάρει τα απαραίτητα νόμιμα δικαιολογητικά με το ιστορικό του δανείου, να τα καταθέσει στο δικαστήριο, να συμφωνήσει με τον δικηγόρο της τράπεζας, να οριστεί δικάσιμος, να βγει η απόφαση, να πάει η απόφαση στο Κτηματολόγιο και κάποια στιγμή να αποκτηθεί η ιδιοκτησία. Τώρα, γίνεται μια προσπάθεια όλα αυτά να τελειώσουν: Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με το Κτηματολόγιο και σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών δημιουργούν ηλεκτρονική πλατφόρμα με την οποία η ανωτέρω διαδικασία στο σύνολό της θα ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες μέρες, χωρίς την ταλαιπωρία του δανειολήπτη. Μακάρι…

Κατοχύρωση κερδών με χαμηλότερο τζίρο

-Στην πρώτη διορθωτική κίνηση του Χρηματιστηρίου μετά από 6 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις είχαμε αξία συναλλαγών στα 145,7 εκατ. ευρώ αλλά με πολλά πακέτα αξίας 18,65 εκατ. Ο Γενικός Δείκτης στάθηκε πάνω από τις 1.458 μονάδες με μικρές απώλειες -0,4%. Όσοι θέλουν να κατοχυρώσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους δεν έχουν άλλη επιλογή. Οι τράπεζες που κατέγραψαν άνοδο +13% στις προηγούμενες 6 συνεδριάσεις έχουν και τη μεγαλύτερη ρευστότητα από πλευράς διαθέσιμων μετοχών για αγορά και πώληση. Εκεί παίχθηκε και χθες το παιχνίδι της αγοράς και γι’ αυτό στον τραπεζικό κλάδο επικεντρώθηκαν πάνω από 90 εκατ. ευρώ της χθεσινής αξίας συναλλαγών. Η ΔΕΗ, η JUMBO, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η Cenergy έκλεισαν με θετικό πρόσημο, αλλά δεν βρήκαν στήριγμα από τις τράπεζες και τις άλλες βαριές μετοχές, αφού ούτε ο ΤΙΤΑΝ ούτε η Coca Cola έδειξαν διάθεση θετικού προσήμου.

Ένας καθηγητής στον ΟΣΕ

καθηγητής Γιώργος Ιωάννου επελέγη ως επικεφαλής (πρόεδρος του Δ.Σ.) του ΟΣΕ για να υλοποιήσει τη μεγάλη προσπάθεια ενοποίησης των εταιρειών σιδηροδρόμων και κυρίως να ξαναφέρει το τρένο στην καθημερινότητα των Ελλήνων. Ο κ. Ιωάννου είναι Καθηγητής Διοίκησης Παραγωγής και Επιχειρησιακών Διαδικασιών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών MBA International και Επικεφαλής του Κέντρου Επιχ. Διαδικασιών και Συστημάτων ERP στο Εργαστήριο Διοικητικής Επιστήμης. Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Συστημάτων του Virginia Tech, όπου διεύθυνε το Manufacturing Systems Integration Laboratory. Έχει λάβει Δίπλωμα Μηχανολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και M.Sc./DIC σε Βιομηχανική Ρομποτική/Αυτοματισμούς Παραγωγής από το Imperial College, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο.

Χρυσάφι και bitcoin οι πρωταθλητές του 2024

-Όποιος είχε την έμπνευση στην αρχή της χρονιάς να βάλει τα λεφτά του στο χρυσάφι, στο bitcoin και στον Δείκτη S&P 500 ταυτόχρονα, σήμερα απολαμβάνει πρωτοφανείς αποδόσεις. Για πρώτη φορά στην Ιστορία το χρυσάφι και ο βαρύς χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 καταγράφουν ταυτόχρονα κέρδη της τάξης του 30%. Το bitcoin εκτοξεύθηκε πάνω από τις 100.000 δολάρια την περασμένη εβδομάδα και τώρα διαπραγματεύεται πάνω από τις 96.000. Η συνολική αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων έχει σχεδόν διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια του έτους. Κάποια στιγμή έφτασε κοντά στα 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή όσο και η κεφαλαιοποίηση της Apple. Η τελευταία φορά που είδαμε την τιμή του χρυσού να καταγράφει κέρδη μεγαλύτερα του +30% σε έναν χρόνο, ήταν το 2010 αμέσως μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση της Lehman Brothers. Για το χρυσάφι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ποιος αγοράζει και τι. Οι κεντρικές τράπεζες συσσωρεύουν χρυσό με ρυθμό ρεκόρ, καθώς μόνον τον Οκτώβριο αγόρασαν 60 τόνους χρυσού. Η Ινδία αγόρασε 77 τόνους και η Τουρκία 72 τόνους χρυσού. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αγοράσει 694 τόνους χρυσού από την αρχή της χρονιάς. Η Κίνα σήμερα, κατέχει 193 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθέματα χρυσού. Τα αποθέματα χρυσού της Κίνας έχουν αυξηθεί κατά 10 εκατομμύρια ουγκιές τα τελευταία δύο χρόνια. Για το bitcoin τα στοιχεία για τις εξορύξεις και την αποταμίευση παραμένουν θολά και ανεπίσημα. Υπάρχει όμως μια προφανής επενδυτική δίψα και μια νέα αμερικανική κυβέρνηση που έχει επισήμως δηλώσει την πρόθεσή της να εντάξει το οικοσύστημα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στο χρηματοπιστωτικό mainstream, με θεσμική υιοθέτηση και ρύθμιση των καθημερινών πληρωμών.

Exit mobile version