search icon

dark room

Ο «i ρουφιάνος» της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η έξοδος στον ΑΔΜΗΕ, η κατάρρευση μιας επιχειρηματικής δυναστείας και τα… απόνερα ενός έρωτα!

  -Θα γίνει της μουρλής: Θα λυθούν λογαριασμοί και επιχειρηματικές βεντέτες, κάποιοι θα βγάλουν τα υπόγεια απωθημένα τους ενώ άλλοι θα βρουν ευκαιρία να ανταποδώσουν χτυπήματα. Όλα αυτά θα συμβούν με το ηλεκτρονικό – ψηφιακό υπερόπλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που σήμερα θα ανακοινώσει την εφαρμογή του ο Πρόεδρος της Γιάννης Λιανός. Στην Ελλάδα τέτοιες πρωτοβουλίες […]

 

-Θα γίνει της μουρλής: Θα λυθούν λογαριασμοί και επιχειρηματικές βεντέτες, κάποιοι θα βγάλουν τα υπόγεια απωθημένα τους ενώ άλλοι θα βρουν ευκαιρία να ανταποδώσουν χτυπήματα. Όλα αυτά θα συμβούν με το ηλεκτρονικό – ψηφιακό υπερόπλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που σήμερα θα ανακοινώσει την εφαρμογή του ο Πρόεδρος της Γιάννης Λιανός. Στην Ελλάδα τέτοιες πρωτοβουλίες συνήθως βαφτίζονται αβασάνιστα από τους δημοσιογράφους ηλεκτρονικός ρουφιάνος, αλλά εδώ πρόκειται για την ψηφιακή πλατφόρμα που χρησιμοποιεί η DG Comp και η Γερμανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

-Μια πλατφόρμα την οποία ανώνυμα θα χρησιμοποιούν οι πληροφοριοδότες για να κάνουν τις καταγγελίες τους. Θα πείτε «και λοιπόν;». Αφού και σήμερα γίνονται ανώνυμες καταγγελίες στην Επιτροπή; Τι αλλάζει; Η διαφορά, αγαπητοί μου -και ο λόγος που ο Λιανός διατηρεί μεγάλες προσδοκίες για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα- είναι ότι ο καταγγέλλων με μια κρυπτογραφική διαδικασία θα είναι ανώνυμος αλλά ταυτόχρονα θα έχει τη δυνατότητα να είναι on line με την Επιτροπή! Θα υπάρχει δηλαδή αμφίδρομη επικοινωνία με ταυτόχρονη διασφάλιση της ανωνυμίας όπου θα μπορούν να ζητούνται στοιχεία, περισσότερες πληροφορίες, κατευθύνσεις, να επανέρχεται με ερωτήματα η Επιτροπή, κ.λπ. Δεδομένου ότι είμαστε μικρή κοινωνία, ο Γ. Λιανός ελπίζει ότι το συγκεκριμένο σύστημα που όπως είπαμε κάνει ντεμπούτο σήμερα θα φέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από την παροχή ασυλίας έναντι στοιχείων, μέτρο που δούλεψε μόνον σε δύο περιπτώσεις.

-Δεν ξέρω αν η αιτία είναι το πρόσφατο black out στη μισή Αθήνα και στην Πελοπόννησο μετά την έκρηξη στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου στον Ασπρόπυργο, αλλά η στήλη πληροφορείται από την πιάτσα πως φεύγει στο τέλος του μήνα από τον ΑΔΜΗΕ ο Μαν. Μανουσάκης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες είναι σε εξέλιξη η αναζήτηση αντικαταστάτη του. Σημειώνεται ότι ο Μ. Μανουσάκης –στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Γ. Σταθάκη- είναι το μοναδικό στέλεχος που είχε διορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενεργειακή εταιρία και παραμένει στη θέση του.

-Όταν εμφανίζεται ένας επιτυχημένος και σοβαρός ξένος επενδυτής σε μια χώρα, είναι σίγουρο ότι ακολουθεί ένας ακόμη μεγαλύτερος. Στα πλαίσια αυτά οσονούπω σε δημοφιλή κλάδο αναμένεται κίνηση μεγάλου βεληνεκούς και μεγάλης σημασίας για την ελληνική οικονομία.

-Ακύρωσε χθες όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού του, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Do Value Θοδ. Καλαντώνης, επειδή ήρθε σε επαφή με κρούσμα COVID. Ευτυχώς όπως αναφέρουν νεότερες πληροφορίες ο άνθρωπος τη γλίτωσε και είναι υγιής σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τεστ που έκανε.

-Ο έρωτας δεν πρέπει να ανακατεύεται με τις δουλειές και τους λογαριασμούς λένε οι παλαιότεροι και αυτοί ξέρουν. Έλα όμως που όταν υπάρχουν λεφτά αυτά συμβαίνουν, έτσι κι έγινε, η πλοιοκτήτρια πήγαινε καλά και ο «γαμπρός» ο Βασιλάκης είχε ιδέες. Ιδέα στην ιδέα της πήρε μερικά εκατομμύρια δολάρια και όταν ήρθε η… κακιά η ώρα του χωρισμού (εδώ και έναν χρόνο) δεν της τα έδινε πίσω. Τι να σας πω εγώ, δικαστής δεν είμαι, αλλά βλέπω δικαστήρια.

-Σήκωσε το γάντι των Αγγελόπουλων ο Π. Μυλωνάς και η Εθνική με μια ανακοίνωση της έβγαλε τα άπλυτα της Χαλυβουργικής στη φόρα. Τα νούμερα καταλυτικά: σύνολο των υποχρεώσεων τον 12/2018 στα 562 εκατ, το φέσι στην ΕΤΕ ανέρχεται στο ποσό των 344 εκατ. ενώ η εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων στην Εθνική σταμάτησε τον 11/ 2015 και άλλα τέτοια ανάλογα. Εφόσον η εικόνα είναι αυτή που αναφέρει η ανακοίνωση, το μοναδικό για το οποίο μπορεί να κατηγορηθεί η διοίκηση της ΕΤΕ είναι ότι καθυστέρησε υπερβολικά να αντιδράσει σε μια αδιέξοδη και όπως το παρουσιάζει στην ανακοίνωση της νοσηρή κατάσταση. Υπερβολικά…

-Για σήμερα, Τετάρτη 10 Μαρτίου ήταν να χτυπήσει ένα «επώνυμο σφυρί» εκεί προς τα βόρεια προάστια, αλλά ελέω κορωνοϊού, αναβάλλεται. Ο λόγος για τον Αλέξανδρο Μαμιδάκη, της γνωστής κρητικής οικογένειας που είχε πριν χρόνια την πετρελαϊκή Jet Oil, αλλά και ξενοδοχεία στη Μεγαλόνησο. O Αλέξανδρος Mαμιδάκης εργάστηκε στην Jet Oil, περνώντας διαδοχικά από διάφορα πόστα για να φτάσει, στο τέλος, να κατέχει τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου. Mαζί με τον πατέρα του Nίκο Μαμιδάκη έκαναν τις τελευταίες προσπάθειες διάσωσης της εταιρείας εξετάζοντας την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

-Όταν ένας ισχυρός ξένος όμιλος έδειξε ενδιαφέρον άρχισε να διαγράφεται μια ελπίδα, -«στο εξωτερικό βλέπουμε την επόμενη μέρα να έχει ήλιο» είχε δηλώσει τότε ο Aλ. Mαμιδάκης-, η οποία όμως έσβησε καθώς οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε ναυάγιο. Έτσι η Mamidoil-Jet Oil πήγε στα βράχια, με την όλη υπόθεση να αποκτά τραγική διάσταση, όταν τον Ιούλιο του 2016, ο θείος του Κυριάκος Μαμιδάκης έβαλε με ένα περίστροφο τέλος στη ζωή του, μη αντέχοντας να βλέπει την οικονομική κατάρρευση του άλλοτε κραταιού πετρελαϊκού ομίλου, δημιούργημα του ίδιου και των αδελφών του, Γιώργου και Nίκου.

-H εταιρεία στη συνέχεια μπήκε στο άρθρο 99, με τις συνολικές υποχρεώσεις της να φτάνουν τα 314,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 184 εκατ. προς τις τράπεζες και μετά από μια σχετικά σύντομη διαδικασία κατέληξε στα χέρια της Cetracore, ευρωπαϊκού βραχίονα του ρωσικού κολοσσού Rosneft. Η Jet Oil μπορεί να διασώθηκε οικονομικά, όχι όμως και οι πρώην ιδιοκτήτες της. Έτσι, από το 2019 οι τράπεζες άρχισαν να κυνηγούν τον Αλέξανδρο Μαμιδάκη για κάποια δάνεια του παρελθόντος. Με αυτόν τον τρόπο κατέληξε στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ένα ακίνητο στην Πολιτεία, μια μεγάλη διώροφη μεζονέτα, με βοηθητικούς χώρους (αποθήκες και υπόγεια δεξαμενή νερού) και εξωτερική πισίνα, που βρίσκεται σε οικόπεδο «άρτιο και οικοδομήσιμο», έκτασης 903,90 τ.μ. Στα «βάρη» περιλαμβάνεται και προσημείωση υποθήκης για 2,73 εκατ. ευρώ υπέρ της Alpha Bank που προχώρησε σε κατάσχεση για χρέος 200.000 ευρώ από τον Μάρτιο του 2019. Έκτοτε το «σφυρί», -με πρώτη τιμή προσφοράς 1,1 εκατ. ευρώ-, πήγε κι ήρθε αρκετές φορές χωρίς τελικά να χτυπήσει. Έτσι έγινε και σήμερα λόγω της αναστολής των πλειστηριασμών…

Exit mobile version