–Χαίρετε, σήμερα σας μεταφέρω κλίμα από τη Βουλή που, λόγω προϋπολογισμού, ήταν χθες… πολύς κόσμος απ’ όλα τα κόμματα, κυρίως βέβαια βουλευτές της κυβέρνησης, όπου θέμα συζήτησης ήταν κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Τι επίδραση θα έχουν τα γεγονότα των Βρυξελλών με την Καϊλή και το Qatargate, από ό,τι μαθαίνω… κάτι βλέπουν οι δημοσκόποι, αλλά είναι ακόμα νωρίς να δούμε τη ζημιά αν δεν περάσουν δυο – τρεις εβδομάδες, ας πούμε οι γιορτές και μετά. Κυρίως όμως στα πηγαδάκια συζητιόταν αν όντως ο Ανδρουλάκης… ξαναέκανε στροφή και πάλι προς τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από αυτή τη δήλωση που κατέληγε ότι είναι χρέος του ΠΑΣΟΚ «…να στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση και να δημιουργήσει μια προοδευτική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή». Τώρα, οι περί τον Ανδρουλάκη, όταν τους ρωτάς τι εννοούσε ο ποιητής με αυτό το «προοδευτική διακυβέρνηση με τη ΝΔ στην αντιπολίτευση», σου απαντούν ότι «ο Νίκος δεν εννοούσε συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ», αλλά βεβαίως όλοι ομιλούμε την ελληνικήν οπότε αν δεν το εννοούσε έτσι ο αρχηγός, μάλλον δεν το διατύπωσε σωστά. Γιατί, απλούστατα, «προοδευτική» κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ και με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ γίνεται μόνο με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Ή όχι;
Ο Μητσοτάκης ανεβάζει τόνους…
-Δεν ξέρω πάντως αν όντως είναι λάθος διατύπωση του Ανδρουλάκη, αλλά στο Μ.Μ. θεωρούν ότι γενικώς τις τελευταίες ημέρες και ειδικά με το θέμα Καϊλή, στο ΠΑΣΟΚ, ακόμα και τα κεντρικά του στελέχη έχουν αλλάξει τόνους και «παίζουν ΣΥΡΙΖΑ», κάτι που φαίνεται να προέρχεται και από πεποίθηση του ίδιου του Μητσοτάκη ο οποίος επιτέθηκε δυο φορές στον Ανδρουλάκη από προχθές. Για τη δήλωση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ περί προοδευτικής κυβερνήσεως χωρίς τη ΝΔ, αλλά και για αυτό που είπε το Σάββατο ότι η Εύα ήταν ο Δούρειος Ίππος της ΝΔ.
Οι μυστικές συναντήσεις του Γ. Κοντόπουλου στο Λονδίνο
–Από το κακό στο χειρότερο πάνε οι σχέσεις του νέου Προέδρου του Χρηματιστηρίου Γιάννου Κοντόπουλου με τους χρηματιστές. Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα οι σχέσεις με τους χρηματιστές δεν ήταν ιδιαίτερα καλές, αλλά στο πρόσφατο road show του ΧΑ στο Λονδίνο η κατάσταση ξέφυγε. Η αιτία είναι ότι οι χρηματιστές πληροφορήθηκαν από τους μεγάλους ξένους πελάτες τους, πως ο Γιάννος τους συναντούσε (χωρίς οι ίδιοι να έχουν πάρει χαμπάρι) και τους προέτρεπε να γίνουν remote member του ΧΑ και συνεπώς να παραμερίσουν τους εγχώριους brokers, δηλαδή όλες τις μεγάλες ελληνικές χρηματιστηριακές που δουλεύουν με ξένους. Είναι περιττό να πούμε πως οι χρηματιστές διαφυλάσσουν πλήρως αυτές τις σχέσεις που συνήθως είναι προσωπικές, καθώς πάνω τους βασίζονται ολόκληροι τζίροι εταιριών. Οπότε, αυτές οι συναντήσεις του Κοντόπουλου και οι προτροπές για remote member θεωρήθηκαν από τους χρηματιστές unfair, μέχρι και ανήθικες, προκαλώντας την οργή τους.
Έξαλλοι οι Χρηματιστές με τον Πρόεδρο του ΧΑ
–Οι χρηματιστές έγιναν έξαλλοι με τον Πρόεδρο του ΧΑ κι έλεγαν πως τον έπιασαν να υπονομεύει τη βασική τους πελατεία. Ο Κοντόπουλος, από τη δική του πλευρά, προσπαθεί να ανταποκριθεί στην αποστολή του, δηλαδή να αναστήσει το Χρηματιστήριο. Είναι γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος του ΧΑ έχει καλή παρουσία στο εξωτερικό, είναι πειστικός στις παρουσιάσεις, δουλεύει πάνω στη στρατηγική του κ.λπ. κ.λπ. Ωστόσο, είναι δυνατόν ένας Πρόεδρος Χρηματιστηρίου να στρέφεται κατά των ίδιων των μελών του; Ο Κοντόπουλος ισχυρίζεται ότι τα remote members συνεχίζουν να δίνουν το 60% του τζίρου τους στις εγχώριες χρηματιστηριακές κι αν αυξήσει τον αριθμό τους θα φέρει επιπλέον τζίρο στο ΧΑ. Οι χρηματιστές θεωρούν (σ.σ. το θέτω κομψά) εκτός πραγματικότητας τον ισχυρισμό Κοντόπουλου και υποστηρίζουν ότι τα remote members δίνουν στους εγχώριους brokers το πολύ 15% του τζίρου τους. Τον κατηγορούν για τις συναντήσεις και τις προτροπές να γίνουν οι ξένοι θεσμικοί remote members και μιλούν για τεράστιο λάθος που απειλεί ευθέως την ύπαρξή τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να τον αντιμετωπίσουν.
Γιάννο, πάρτο αλλιώς, θα βρεις…
-Δεν ξέρω ποιος έχει δίκιο κι αν είναι 15% ή 60%, αλλά να προσπαθείς να αυξήσεις τον τζίρο του Χρηματιστηρίου διαλύοντας τις μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρίες που κάνουν τις περισσότερες συναλλαγές και κρατούν ζωντανό σήμερα το ΧΑ, δεν μου φαίνεται καθόλου λογικό. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι (αν είσαι πρόεδρος του ΧΑ) να αναπτύξεις την αγορά, όπως π.χ. ένταξη σε ένα μεγάλο χρηματιστηριακό σχήμα ή και συγχώνευσή του με άλλες περιφερειακές αγορές, κάποια ειδική κατηγορία εταιριών ή αγοράς κ.ά. Όμως το πραγματικό πρόβλημα του ΧΑ είναι ότι δεν έχει εταιρίες. Όταν υπάρχει προοπτική και κερδοφορία έρχεται η Fairfax, έρχεται η First Centier, έρχεται το CVC, έρχεται η Μacquarie, κι όποιος θέλεις έρχεται και, φυσικά, δεν χρειάζεται να τους κυνηγάς. Αν τρώγεσαι με τις χρηματιστηριακές εταιρίες για να αυξήσεις τον τζίρο της αγοράς προκοπή δεν κάνεις, ιδιαίτερα όταν στο ταμπλό οι επιλογές είναι ισχνές. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο πιο δυναμικοί κλάδοι της οικονομίας, ναυτιλία και τουρισμός, δεν εκπροσωπούνται στο ΧΑ. Για αυτό είναι καλύτερα ο Γιάννος να συνεχίσει τις προσπάθειες που ήδη κάνει για dual listing, να αναζητήσει νέα ΙΡΟ και ταυτόχρονα να αρχίσει να συμφιλιώνεται και με το ενδεχόμενο πως μπορεί και να έχει αναλάβει μια Mission Impossible.
Πάλι σενάρια για τον ΟΤΕ
-Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο μήνα ένας μεγάλος επενδυτής αποεπενδύει συστηματικά από τη μετοχή του ΟΤΕ. Αν σ’ αυτές τις πράξεις εμπλέκονταν η Deutsche Telekom (μέτοχος του 51%) ή κάποιο από τα γνωστά μεγάλα Fund που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά, θα το είχαμε μάθει. Οι συναλλαγές είναι πολλές και μεγάλες, θα υπήρχε υποχρεωτική ανακοίνωση. Επομένως, καλά είναι τα σενάρια για να περάσουμε τις γιορτινές μέρες, αλλά μέχρι εκεί…
Έρχονται αυξήσεις σε κινητά και σταθερά τηλέφωνα
-Και συνεχίζω με τις τηλεπικοινωνίες ερχόμενος στα δυσάρεσταμ καθώς θα πρέπει να περιμένετε, αργά ή γρήγορα, μέσα στο 2023 πάντως, να ανακινηθεί θέμα της αύξησης των τιμολογίων που πληρώνουμε για κινητό και σταθερό. Δεν είναι κάτι απλό, απαιτούνται σημαντικές και δύσκολες ζυμώσεις με όλους τους εμπλεκόμενους στην αγορά, τις εποπτικές αρχές και την κυβέρνηση. Ωστόσο, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι είναι αποφασισμένοι γιατί, όπως λένε, υφίστανται μεγάλες αυξήσεις λόγω ενέργειας, πληθωρισμού και μισθολογικού κόστους. Όπως εξηγούσε κορυφαίο στέλεχος τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, υπάρχουν ισχυρές ανατιμήσεις σε όλα τα υλικά που χρησιμοποιούν οι εταιρείες του κλάδου, φέρνοντας ως παράδειγμα το κόστος των οπτικών ινών που σε κάποιες περιπτώσεις έχει αυξηθεί έως και 80%.
ΟΤΕ και Vodafone, ένα φλερτ που δεν άνθησε
-Κι αφού είμαστε στις τηλεπικοινωνίες, θα προσθέσω ότι συνεχίζει να αναζητείται αγοραστής για την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του ΟΤΕ στη Ρουμανία. Μετά την πώληση στην Orange έναντι 268 εκατ. ευρώ της δραστηριότητας στη σταθερή τηλεφωνία, η Telekom Mobile Romania (TMR) παραμένει προς πώληση παρότι έχουν γίνει συζητήσεις με διάφορους ενδιαφερόμενους. Μεταξύ αυτών ήταν η United Group (στην Ελλάδα έχει εξαγοράσει τις Nova και WIND η συγχώνευση των οποίων ολοκληρώνεται) αλλά και η Vodafone Romania. Με την τελευταία οι συζητήσεις, αν και είχαν προχωρήσει, πλέον έχουν παγώσει, καθώς πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν πως στόχος του ΟΤΕ είναι να γίνει ένα swift and smooth transaction, κοινώς η TMR να πουληθεί χωρίς πολλές αδειοδοτικές καθυστερήσεις, κάτι που στην περίπτωση της Vodafone Romania δεν θα συνέβαινε αφού οι τοπικοί πάροχοι κινητής τηλεφωνίας θα μειώνονταν κατά ένας και θα απαιτείτο έγκριση από την DG Comp κ.ά.
ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Γυρίζει το καράβι
-Αποτελέσματα 9μήνου έβγαλε η κατασκευαστική εταιρία κι έχει ενδιαφέρον ότι στο Γ τρίμηνο δεν παρουσίασε ζημίες. Με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου των 100 εκατ. -που έχει δρομολογηθεί- είναι προφανές ότι η ΙΝΤΡΑΚΑΤ μπαίνει σε νέα και κερδοφόρο τροχιά.
Αερομαχία για τέσσερις στην Καλαμάτα
-Για τα μαρμαρένια αλώνια της Καλαμάτας λέγαμε τις προάλλες και πράγματι ισχυρά ονόματα αλλά και εκπλήξεις έκρυβε τελικά η κατάθεση των φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας. Εκτός από τα αναμενόμενα σχήματα των ΓΕΚΤΕΡΝΑ – GMR Airports και των Fraport AG – DELTA Airport Investments (Όμιλος Κοπελούζου) – Πηλέας (Όμιλος Κωνσταντακόπουλου ΤΕΜΕΣ), ενώ έχουμε την έκπληξη από τη Mytilineos που κατεβαίνει μαζί με την Corporation America Airports, ενώ παρουσία έχει και το σχήμα των Γάλλων της Egis Airport Operation με την Άκτωρ Παραχωρήσεις και την Aéroports de la Cote d’Azur. Η προεπιλογή των διαγωνιζομένων, που θα σημάνει την έναρξη της δεύτερης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας, αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί από το Υπερταμείο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023.
Οι επιστολές για την Τράπεζα Αττικής
-Αν ισχύουν αυτά που μου λένε, τότε ίσως υπάρχει ελπίδα. Ο λόγος για την Τράπεζα Αττικής και τις επιστολές δέσμευσης των μετόχων. “Πάρουμε δεν πάρουμε επιστολές, έχουμε ενδιαφέρον και από άλλους επενδυτές” λένε στην τράπεζα, δηλώνοντας πως προχωρούν κανονικά στην ΑΜΚ και μάλιστα στις 21/12/22 θα συζητήσουν τη διαχείριση των NPLs. Από την πλευρά της Ellington λένε ότι έστειλαν επιστολή δέσμευσης, προσθέτοντας πως η αμερικανική εταιρία διαχειρίζεται 13 δισ. δολάρια, έχει δύο εισηγμένες στο NYSE και την επιστολή ανάληψης δέσμευσης υπογράφει ανώτατο διοικητικό στέλεχος της Ellington και συγκεκριμένα ο Laurence Penn. Τότε, γιατί κυνηγιόμαστε, ρε παιδιά;
ΟΠΑΠ: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους
-Ευχάριστα εξέπληξε τους εργαζόμενους του ΟΠΑΠ ο Διευθύνων Σύμβουλος Γιαν Κάρας. Στις καθιερωμένες ευχές για τις γιορτές και τα ευχαριστήρια μηνύματα για την απόδοση των Διευθύνσεων, ανακοίνωσε ότι ο ΟΠΑΠ προσφέρει έκτακτη οικονομική ενίσχυση (με τη μορφή κάρτας καυσίμων και ticket restaurant), ώστε να βοηθήσει τους εργαζομένους να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος διαβίωσης που προκαλεί η πληθωριστική και ενεργειακή κρίση. Η έκτακτη ενίσχυση θα δοθεί σε περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους, δηλαδή στο 84% του προσωπικού. Ο ΟΠΑΠ είναι γνωστό ότι δεν φροντίζει μόνο τους μετόχους του, αλλά και στους ανθρώπους του.
Τα μυστήρια της βίλας Μεταξά
-Αποτελεί σίγουρα ένα από τα πιο ξεχωριστά ακίνητα της περιοχής του Σουνίου και το πιο κοντινό στον Ναό του Ποσειδώνα. Κουβαλάει, ωστόσο, μια περίεργη ιστορία η οποία «αγγίζει» και τη νομιμότητα της κατασκευής του. Ο λόγος για την περίφημη «βίλα Μεταξά» που αποτελεί μόνιμο «πελάτη» της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τα τελευταία χρόνια. Με αυτό το προνομιακό ακίνητο, που ήταν να βγει για πολλοστή φορά στο σφυρί σήμερα 16 Δεκεμβρίου, υπάρχει ένα μυστήριο, καθώς ο πλειστηριασμός πέρασε σε αναστολή. Αυτό σημαίνει ότι είτε ο οφειλέτης έκανε κάποια κίνηση προς την επισπεύδουσα Intrum προκειμένου να βρεθεί λύση, είτε προέκυψε κάποιος ενδιαφερόμενος επενδυτής. Στη δεύτερη περίπτωση το μυστήριο εντείνεται, γιατί προκύπτει το ερώτημα πώς ο πιθανός μνηστήρας δεν «χτύπησε» όταν το ακίνητο έβγαινε στα 6 εκατ. ευρώ και το «είδε» τώρα (εάν ισχύει αυτό το σενάριο) που η τιμή εκκίνησης, μετά από ανακοπή, διπλασιάστηκε στα 12 εκατ. ευρώ;
Ενα αυθαίρετο αξίας 12 εκατ. ευρώ
-Η πολύχρονη εμπλοκή με τους πλειστηριασμούς ξεκίνησε το 2014 και μετά το 2017 με τιμές πρώτης προσφοράς 2 εκατ. ευρώ και 5,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Ωστόσο, με τότε αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η τιμή είχε αυξηθεί στα 9 εκατ. ευρώ και στα 11 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Μετά από άγονους πλειστηριασμούς άρχισε να πέφτει. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε μειωθεί στα 6,8 εκατ. και τον Οκτώβριο του 2020 στα 6 εκατ. ευρώ. Για φέτος τον Οκτώβριο είχε υποχωρήσει λίγο παρακάτω, αλλά με νέα δικαστική απόφαση εκτοξεύθηκε στα 12 εκατ. ευρώ. Έτσι, στις 26 Οκτωβρίου το σφυρί με αυτή την τιμή ήταν άγονο και πήρε νέα ημερομηνία για σήμερα. Πρόκειται, πάντως, για ένα μοναδικής αισθητικής και σχεδιασμού ακίνητο, το οποίο ανήκε στον αρχιτέκτονα Nικόλαο Mεταξά, ιδιοκτήτη της εταιρείας Sunland Properties. Έχει οικόπεδο 7,3 στρέμματα και σε αυτό προϋπήρχε παλαιά οικία 93 τ.μ. η οποία στη συνέχεια «γιγαντώθηκε» με κτίσματα συνολικής επιφάνειας 480 τ.μ. και με πισίνα 175 τ.μ., η οποία μάλιστα διαθέτει ειδικό φωτισμό για τη νύχτα και μηχανισμό υπερχείλισης. Η τελευταία δικαστική απόφαση κάνει λόγο για «ένα ακίνητο μοναδικό ως προς τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική του και οικολογική δόμηση, τη θέση και τη θέα του, καθώς βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Ποσειδώνα και έχει πρόσωπο 123 μέτρων στον αιγιαλό και πέραν αυτού στη θάλασσα, με οπτική γωνία προς αυτήν που υπερβαίνει τις 180 μοίρες». Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, φαίνεται ότι αφορά τη νομιμότητα των κτισμάτων, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- λόγω της θέσης (πλησίον του αρχαιολογικού χώρου), οι πολεοδομικοί περιορισμοί επέτρεπαν την ύπαρξη μόνο ενός μικρού κτίσματος, όπως αυτό που προϋπήρχε της βίλας.
Η Κλουκίνας Λάππας απογοήτευσε τους φίλους της
-Στο 6μηνο κατέγραψε ζημίες 442.000 ευρώ. Στο 9μηνο οι ζημιές -προ φόρων- εκτοξεύθηκαν σε 855.000 ευρώ. Ο τζίρος, παρά τον πληθωρισμό και τη γενικότερη καταναλωτική φρενίτιδα, έπεσε κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA μειώθηκαν στο μισό (-47,5%). Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ εισπράττει και 2 εκατ. ευρώ που της επιδίκασε το Δικαστήριο για τη διαμάχη με το Ποσειδώνιο και τα ενοίκια των ακινήτων της ανεβαίνουν.