search icon

dark room

Ο ελαφρύς αναστεναγμός και οι ολιγάρχες, ο Ντίμον και η ελληνική οκταετία, η ΔΕΗ μετακομίζει (και βγάζει κέρδη 1,5 δισ. ευρώ), βρέχει εξώδικα στον Σφακιανάκη

  –Χαίρετε, καλή εβδομάδα – λευκή εβδομάδα με χιόνια, ας ευχηθούμε μόνο για χιονοπόλεμο και όχι με καταστροφές. Πριν πάμε στον Φεβρουάριο που έρχεται με σημαντικά γεγονότα, ένα σχόλιο για το εξοπλιστικό «πακέτο Μπλίνκεν» στην Ελλάδα. Φαίνεται ότι η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Μητσοτάκη στα Χανιά είχε ουσία και αποτέλεσμα, γιατί ναι […]

 

Χαίρετε, καλή εβδομάδα – λευκή εβδομάδα με χιόνια, ας ευχηθούμε μόνο για χιονοπόλεμο και όχι με καταστροφές. Πριν πάμε στον Φεβρουάριο που έρχεται με σημαντικά γεγονότα, ένα σχόλιο για το εξοπλιστικό «πακέτο Μπλίνκεν» στην Ελλάδα. Φαίνεται ότι η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Μητσοτάκη στα Χανιά είχε ουσία και αποτέλεσμα, γιατί ναι μεν στο πλαίσιο της (έστω και μερικής) εξομάλυνσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων οι γείτονες πήραν τα F-16 ή ό,τι άλλο τέλος πάντων, αλλά η ελληνική πλευρά -διαπραγματευόμενη με την καλή και σταθερή σχέση της με τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια- κέρδισε και αυτή όχι μόνο την αγορά των F-35, αλλά και ένα πολύ σημαντικό δωρεάν εξοπλιστικό πακέτο. Σε όλο αυτό το πρότζεκτ ας σημειωθεί ο ρόλος του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη που ήταν εξαιρετικά ενεργός υπέρ της Ελλάδας, από την επίσκεψη στα Χανιά, έως και την επιστολή Μπλίνκεν στον Μητσοτάκη.

Αντιπολίτευση

-Από την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο θέμα αυτό δεν μου έκανε εντύπωση ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι -ως συνήθως- αλλού, δεν ξέρει τι να πει, μιας και ο αρχηγός είναι μονίμως μπερδεμένος. Δεν μου έκανε εντύπωση επίσης η αμηχανία του ΠΑΣΟΚ και η μόνιμη «ξινίλα» του σε όλα, αλλά μου έκανε εκείνη της Νέας Αριστεράς που είναι ακριβώς ίδια με το ΚΚΕ («τα F-35 θα τα πληρώσει ο λαός, η Υγεία και η Παιδεία») και αρχίζω να πιστεύω ότι ως κόμμα θα έχει την ίδια τύχη με τον Λαφαζάνη.

Επιχειρηματίες και Μ.Μ

-Επειδή ακούω πολλά τελευταία για τις σχέσεις των κλασικών μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (και όχι μόνο) με την κυβέρνηση και κυρίως με τους αρμόδιους υπουργούς Σκυλακάκη, Σταϊκούρα κ.λπ., ρώτησα την πηγή μου στο Μ.Μ «τι γίνεται, πώς πάμε;». Η απάντηση ήρθε με ένα χαμόγελο και έναν ελαφρύ (σαν να ‘κουσα) αναστεναγμό: «Τι να γίνει, εσύ τι λες, όπως πάντα με τα πάνω και τα κάτω προχωράμε, υπάρχει μια συνεχής τριβή γιατί όλοι θέλουν κάτι παραπάνω και όλοι κοιτάνε λοξά τον ανταγωνιστή τους. Οσο μεγαλώνει η πίτα των έργων -και είναι τεράστια, λόγω RRF- τόσο πιο απαιτητικοί γίνονται» (λαίμαργοι, θα έλεγα εγώ). «Και εσείς πώς το χειρίζεστε;» ρώτησα… αφελώς. «Ο Μητσοτάκης, όπως ξέρεις, ακούει και ασχολείται με όλα επιμελώς γιατί θέλει αποτέλεσμα, θέλει να γίνονται τα έργα για να τα δούμε όλα -όσο το δυνατόν- στην ώρα τους, ελέγχει τους υπουργούς του, αλλά παραλογισμούς και υπερβολές δεν δέχεται από κανέναν.». Μάλιστα.

Καταλήψεις

-Στο Μ.Μ μαθαίνω ότι προβληματίζονται για τις καταλήψεις των πανεπιστημίων, ειδικά λόγω της εξεταστικής περιόδου που ξεκινάει σε λίγες ημέρες και… πλανάται μια συζήτηση «να μπούμε δυναμικά να τις σπάσουμε όλες με τα ΜΑΤ». Προσωπικά δεν το θεωρώ καλή ιδέα γιατί, πρώτον, δεν σπάνε τόσες καταλήψεις ταυτοχρόνως, αντιθέτως, ένα κεφάλι να σπάσει θα σου χαλάσει τη βιτρίνα άνευ λόγου. Οπως το παλιό (σοφό) ΠΑΣΟΚ ξεφούσκωνε τα λάστιχα στους αγρότες και τους χάλαγε τις πορείες επί Σημίτη (ιδέα Τσουκάτου) έτσι και τώρα υπάρχει η «αναίμακτη» λύση των ψηφιακών εξετάσεων από το σπίτι, όπως ακριβώς γινόταν επί covid. Θα είναι κρίμα να κάνει η κυβέρνηση το χατίρι του ΚΚΕ, αφού υπάρχει τρόπος να γίνουν χωρίς φασαρία οι εξετάσεις, άλλωστε ο νόμος για τα μη κρατικά ΑΕΙ θα έχει ψηφιστεί σε τρεις εβδομάδες και μαζί θα τελειώσει και το θέμα των καταλήψεων.

Οι χειρισμοί για τα μπλόκα

-Υπό κανονικές συνθήκες, στο Μαξίμου γίνεται μια τακτική σύσκεψη για την πορεία των έργων στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφές. Στη χθεσινή σύσκεψη, όμως, ο Μητσοτάκης ζήτησε να λάβει ενημέρωση για τα αγροτικά μπλόκα, καθώς η πρώτη εικόνα που είχε φτάσει στο Μαξίμου δεν ήταν απολύτως αντιπροσωπευτική της κατάστασης. Κρατήστε, πάντως, μικρό καλάθι για το τι μπορεί να έχουν λαμβάνειν οι αγρότες, καθώς το πρόβλημα είναι στην Ευρώπη, ως επί το πλείστον. Ο Χρυσοχοΐδης, από την άλλη, θα είναι ο άνθρωπος των επόμενων ημερών, καθώς θα πρέπει να κάνει χειρουργικές κινήσεις και να μην κλείσουν οι δρόμοι, χωρίς να ανοίξει μύτη. Ειδική πρόνοια υπάρχει στο μεταξύ και για την Agrotica που γίνεται σε λίγες μέρες στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στο Βελλίδειο, και ακούγεται ότι θα είναι… σημείο ραντεβού αγανακτισμένων.

Παπασταύρου

-Ενα νέο ξεκίνημα για τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις έχουμε φέτος, στις 4 Ιανουαρίου ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Nikolai Denkov ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης για το 2024 που επισκέφθηκε τον Μητσοτάκη στο Μ.Μ όπου -μεταξύ άλλων- συμφώνησαν να συσφίξουν τις ήδη στενές σχέσεις των δύο κρατών και να ορίσουν «σημεία επαφής», για να επιταχύνουν τη διμερή συνεργασία. Η ελληνική πλευρά επέλεξε τον Παπασταύρου και η βουλγαρική τον υπουργό Οικονομικών Assen Vassilev. Ο δικός μας υπουργός βρίσκεται σήμερα στη Σόφια, προσκεκλημένος από τον Vassilev προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η διμερής οικονομική συνεργασία και να διερευνηθούν νέοι άξονες συνεργασίας και σύνδεσης των δυο γειτονικών κρατών μέσα στον ευρωπαϊκό χάρτη.

Κεραμέως στο City

-Στο City του Λονδίνου θα βρεθεί την ερχόμενη Παρασκευή η Νίκη Κεραμέως. Η Υπουργός Εσωτερικών θα είναι η κεντρική ομιλητής στην εκδήλωση που διοργανώνει η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο με θέμα την ενημέρωση των μελών της εκεί διασποράς για το πώς μπορούν να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα με επιστολική ψήφο στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Την εκδήλωση υποστηρίζει ενεργά και η δραστήρια Greeks in the City Association (Ένωση Ελλήνων Επαγγελματιών Λονδίνου), με πρόεδρο τον Γρηγόρη Χατζηγρηγοριάδη.

Τζ. Ντίμον από Ν.Υ: Η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη 8 χρόνια μεταρρυθμίσεων

-Τώρα που τελείωσε το επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan στη Νέα Υόρκη (80 συνολικά ξένοι επενδυτές ήρθαν σε επαφή με τις ελληνικές εταιρίες) να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις που άφησε ο ισχυρότερος αμερικανός τραπεζίτης Tζ. Ντίμον. Καταρχάς, κάθισε 45 λεπτά περισσότερο από το πρόγραμμα, δείχνοντας ότι τον ενδιαφέρει αυτό που κάνει και δεν επικαλέστηκε, όπως ήταν εύκολο, φορτωμένο πρόγραμμα ώστε να τελειώνει μια ώρα νωρίτερα. Απαντούσε τα πάντα στο λεπτό και το ακροατήριο εντυπωσιάστηκε επειδή μιλάει για γεωπολιτική και εκλογές μέχρι πιστωτικές κάρτες και δίκτυα καταστημάτων σαν ειδικός. Από την όλη στάση του φάνηκε ότι είναι πολύ μπροστά στις εξελίξεις ενώ ο 67χρονος Ντίμον, που είναι και ο μακροβιότερος CEO της JP Morgan, ανέφερε στο ελληνικό κοινό τον Τάκη Γεωργακόπουλο, Head of Payments της JP Morgan, ένα πολλά υποσχόμενο κορυφαίο στέλεχος της αμερικανικής τράπεζας που μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στο μέλλον. Μιλώντας για την Ελλάδα, ο Ντίμον έδειξε πως πιστεύει πολύ στον Μητσοτάκη και τη μεταρρυθμιστική ατζέντα που προωθεί, τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχίσει την ίδια πορεία γιατί η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη 8 χρόνια προσήλωσης σε ένα πρόγραμμα αλλαγών. Στο γεύμα που δόθηκε στα πλαίσια του roadshow, τις περισσότερες ερωτήσεις στον Ντίμον δεν έθεσαν τόσο οι τραπεζίτες, αλλά κυρίως 6-7 επιχειρηματίες.

Δεν ενθουσιάστηκε ο Πόλσον

-Τα νεότερα από το μέτωπο της αποεπένδυσης του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς είναι (χωρίς να το έχουμε κλειδώσει) πως πηγαίνουμε για διάθεση του 20% έως 22%, από το σύνολο του 27% που κατέχει το ΤΧΣ. Η πώληση του 20% δεν ενθουσιάζει την πλευρά Πόλσον που διακαώς επιθυμεί την πλήρη αποεπένδυση, αλλά το 20% είναι ποσοστό που εγγυάται ότι Πειραιώς και ανάδοχοι μπορούν να “χτίσουν” στο ήμισυ της προσφοράς ένα βιβλίο με ισχυρούς μακροπρόθεσμους ξένους επενδυτές, οπότε -αν και δεν είναι ακόμη επίσημη η απόφαση για το 20%- δεν φαίνεται πιθανό να αλλάξει εύκολα. Τα αποτελέσματα της τράπεζας βγαίνουν 23/2, στη συνέχεια θα εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο και το πιθανότερο είναι η διαδικασία της προσφοράς των μετοχών να τρέξει την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου ή, αν παρουσιαστεί κάποια αναποδιά, τη δεύτερη εβδομάδα. Στις 31 Μαρτίου είναι το καθολικό Πάσχα και από τις 15/3 αναμένεται να ξεκινήσει μια κάποια χαλάρωση.

Στη Σφακιανάκης «βρέχει» εξώδικα, αγωγές και μηνύσεις

-Σοβαρά προβλήματα ακούω στην αγορά ότι συνεχίζει να συναντά η εξυγίανση της Σφακιανάκης. Αιτία είναι η δικαστική διαμάχη με επίκεντρο την εταιρία που μαίνεται (από το 2019) μεταξύ του μετόχου και CEO Σταύρου Τάκη και της πρώην συζύγου του Μιράντας-Ευστρατίας Σφακιακάκη. Οι πληροφορίες είναι ότι «βρέχει» εξώδικα, αγωγές και μηνύσεις, ενώ ο χρόνος εξαντλείται επικίνδυνα και το δάνειο της Σφακιανάκης λήγει τον Μάρτιο 2024 κι αν δεν ρυθμιστεί, πρέπει να αποπληρωθεί. Αν δεν βρεθεί κάποια λύση ως τότε στην ενδοοικογενειακή διαμάχη, ώστε να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες και να προχωρήσει η εξυγίανση, η Σφακιανάκης είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί ενώπιον δυσάρεστων, αναγκαστικών εξελίξεων.

Η ΔΕΗ μετακομίζει στη Χρήστου Λαδά…

-Μετά τη Eurobank, στο νέο «πράσινο» κτίριο της Σταδίου έρχεται μία ακόμη μεγάλη, «πράσινη» μετακόμιση, αυτή της ΔΕΗ. Αν και δεν του… φαίνεται αυτή τη στιγμή γιατί περιβάλλεται από σκαλωσιές, το πρώην κτίριο του ΔΟΛ στη Χρήστου Λαδά, στην «καρδιά» του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας, επιφάνειας 3.500 τ.μ., ιδιοκτησίας πλέον των Γερμανών επενδυτών της ehret+ klein, πρόκειται να παραδοθεί σε έναν μήνα περίπου από τώρα, από αρχές Μαρτίου, στη μισθώτρια ΔΕΗ. Το κτίριο μετατρέπεται από την Parostec -εταιρεία από την Πάρο που έχει συνασπιστεί με τους Γερμανούς και αρχίζει να αναπτύσσεται πλέον και στην Αθήνα- σε απολύτως «πράσινο» για να στεγάσει το project management της εμπορίας επιβεβαιώνοντας τη γενικότερη τάση από πλευράς των μεγάλων εταιρειών για μεταστέγαση σε εμβληματικά κτίρια, εφόσον αυτά συγκεντρώνουν βιοκλιματικά χαρακτηριστικά. Πολύ περισσότερο όταν αυτά είναι στο κέντρο και είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Εξ ου και το ενοίκιο ανά τ.μ. που μπορεί να είναι «τσουχτερό» μεν, ωστόσο αντισταθμίζεται και από τη μεγάλη μείωση κατά τουλάχιστον 50% των μηνιαίων λειτουργικών δαπανών που διασφαλίζουν αυτού του είδους τα κτίρια σε σύγκριση με άλλα. Ο Μίκαελ Ερετ και ο Στέφαν Κλάιν, έχοντας διαχειριστεί κάτω από την ομπρέλα της εταιρείας τους, ehret + klein, ακίνητα συνολικής αξίας ύψους 1,6 δισ. ευρώ στη χώρα τους, ήθελαν να κάνουν ηχηρό ξεκίνημα στην ελληνική αγορά, αγοράζοντας το πρώην κτίριο του ΔΟΛ και σκοπεύουν να συνεχίσουν, σε συνεργασία με την Parostec των Γιώργου Καγγέλη και Γιώργου Οικονομόπουλου. Οσο για την αξία του κτιρίου όπου έχουν επενδυθεί… κάμποσα εκατομμύρια, η αγορά τώρα, μετά τη μετατροπή του βάσει της διεθνούς πιστοποίησης αειφορίας BREEAM, το τοποθετεί στα πέριξ των 20 εκατ. ευρώ.

…και περνά σε νέα πίστα με λειτουργικά κέρδη 1,5 δισ. και μέρισμα

-Το επόμενο σημαντικό επενδυτικό ραντεβού για τη ΔΕΗ, μετά το πρόσφατο Capital Markets Day στο Λονδίνο, είναι σε ένα 40ήμερο περίπου, όταν θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023. Οι αναλυτές με βάση προκαταρκτικό guidance γνώριζαν πως η λειτουργική κερδοφορία για το 2023 αναμενόταν στα επίπεδα του 1,2 δισ. ευρώ (έναντι στόχου 1,1 δισ.) ωστόσο έπειτα από την εξαγορά της Enel Romania, το EBITDA του Ομίλου τοποθετείται στα 1,5 δισ. για το 2023 και από αυτή τη βάση θα κινηθεί προς τα 2,3 δισ. το 2026. Φυσικά τα μεγέθη εκτοξεύονται, το re-rating για την αποτίμηση της ΔΕΗ θα συνεχιστεί και ήδη η μετοχή της έχει συμπεριληφθεί στις κορυφαίες επιλογές των εγχώριων χρηματιστηριακών και των ξένων οίκων (15 ευρώ τη βλέπει ήδη η JPM, προ 20ημέρου πέρασε τα 12 ευρώ και στα 12,30 βρίσκεται σήμερα, με την κεφαλαιοποίηση στα 4,7 δισ.). Φέτος θα μοιραστεί μέρισμα -έπειτα από μια δεκαετία «ξηρασίας»- από τα κέρδη του 2023, ενώ μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις και με τον δανεισμό καθώς η διοίκηση στο Λονδίνο, σύμφωνα με report της Εuroxx, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναχρηματοδοτηθούν δύο ομόλογα λήξεως 2026 και 2028.

Νέες κινήσεις στα logistics από τη HIG

-Η HIG Capital προχωρά με γρήγορες κινήσεις προς τον στόχο δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού παίκτη στα logistics. Με πόλο την Ελλάδα και όχημα τη Streem Global, η HIG θέλει να δημιουργήσει έναν «διάδρομο» μεταφοράς προϊόντων από τον Πειραιά στην κεντρική Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, στελέχη της HIG τονίζουν πως πρόθεση του fund είναι η Streem Global να αποτελέσει έναν end-to-end πάροχο υπηρεσιών αποθήκευσης και μεταφοράς προϊόντων από και προς την Ευρώπη, με την Ελλάδα να αποτελεί την πύλη εισόδου. Ο διάδρομος αυτός, μέσω σειράς εξαγορών και εταιρικών κινήσεων, έχει πατήσει γερά στην Ελλάδα και μεσοπρόθεσμα έρχεται η σειρά νέων εξαγορών προς τον βορρά, με το βλέμμα αρχικά στη Σερβία και αλλού. Κομβικό ρόλο παίζουν βέβαια οι κινήσεις που έγιναν στην Ελλάδα, με το Hull Logistic Park που δημιουργείται στον Ασπρόπυργο (στο παλιό εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας) επένδυση 250 εκατ. ευρώ, την εξαγορά εννέα εταιρειών logistics μεταξύ των οποίων και η Ορφέας Βεϊνόγλου και πρόσφατα την απόκτηση εγκαταστάσεων σε ακίνητο 60.000 τ.μ. στη Β. Ελλάδα (ΒΙΠΕ Σίνδου).

Ετοιμάζεται η BSB για το Χρηματιστήριο

Φάκελο για εισαγωγή στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας ετοιμάζει, κατά πληροφορίες η εταιρεία ενδυμάτων BSB του Βασίλη και της Σοφίας Μπιθαρά. Η εταιρεία ανήκει στον Όμιλο B & F, αποτελείται από τη μητρική εταιρεία B & F ΑΒΕΕ Ενδυμάτων και τις θυγατρικές BSB FASHION S.A. (Ρουμανία), Bithagio Ltd (Κύπρο) και B&B Buildings Μονοπρόσωπη που δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση ακινήτων.

Το Υπερταμείο και οι εισπράξεις του

-Η διοίκηση του Υπερταμείου αναμένει την εισαγωγή του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο (που θα αποδίδει κάθε χρόνο σχεδόν το 100% των κερδών του σε μέρισμα) και την «αποζημίωση» (400 εκατ. ευρώ περίπου) που θα εισπράξει από την παραχώρηση των μετοχών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Κράτος. Το Υπερταμείο εισπράττει μερίσματα από τις 13 θυγατρικές του (τουλάχιστον για όσες από αυτές είναι σε θέση να καταβάλουν μέρισμα) αποδίδει ένα μέρος για την αποπληρωμή του Χρέους, ένα άλλο κομμάτι το συνεισφέρει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κρατά περίπου το 22,5% για τον εαυτό του ώστε να το επενδύσει. Τώρα που χάνει τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘΣ, το Υπερταμείο σοβαρά και αξιόλογου μεγέθους μερίσματα θα εισπράξει από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, ενώ φέτος θα πάρει για πρώτη φορά μετά από χρόνια μέρισμα και από τη ΔΕΗ. Μαζί όμως με την αποζημίωση για τα νερά και ενδεχομένως κάποιες καινούργιες δραστηριότητες (από τον τομέα της Άμυνας, μετά την καινούργια Ελληνο-Αμερικανική συμφωνία) το Υπερταμείο θα επιδιώξει να σχηματίσει ένα επενδυτικό κεφάλαιο το οποίο θα τοποθετήσει στις αγορές με τη βοήθεια της BlackRock. Αν μπορούσαν να τρέξουν ταχύτερα και τις εξωφρενικά χρονοβόρες προετοιμασίες για τις παραχωρήσεις των αεροδρομίων, ίσως να είχαν καταφέρει να συστήσουν το επενδυτικό κεφάλαιο νωρίτερα.

Περιμένοντας τη διόρθωση ανεβαίνει το Χρηματιστήριο

-Αύριο είναι η τελευταία μέρα κατά την οποία, όσοι θέλουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους από τα βαριά χαρτιά και να αντλήσουν ρευστότητα ώστε να συμμετάσχουν στη δημόσια εγγραφή του «Ελευθέριου Βενιζέλος», μπορούν να πουλήσουν (με το Τ+2 θα βάλουν τα λεφτά στο Αεροδρόμιο, την Πέμπτη). Επίσης, φτάσαμε στο τέλος ενός συναρπαστικού χρηματιστηριακού μήνα έχοντας ζήσει 18 συνεδριάσεις γεμάτες συγκινήσεις, διορθώσεις, εκπλήξεις και ενδιαφέρουσες συναλλαγές. Πολλοί πιστεύουν πως αυτή η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου προσφέρεται για μια «στάση», μια μικρή διόρθωση για να πάρει φόρα πάλι η αγορά. Άλλωστε μια στάση για να πάρει ανάσα ο Γενικός Δείκτης, προσφέρει την ευκαιρία στη μεσαία κεφαλαιοποίηση να καλύψει το έδαφος και να ανεβάσει τις αποτιμήσεις της σε επίπεδα ανάλογα της κίνησης του Γενικού Δείκτη. Γι’ αυτό είδαμε τον Δείκτη FTSE της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, την περασμένη εβδομάδα, να καταγράφει κέρδη + 3,90% και να βρίσκεται σε νέα υψηλά 14 ετών.

Τα επιτόκια της FED, η στατιστική και η Λερναία Ύδρα του Αμερικανικού Χρέους

-Την περασμένη Παρασκευή, η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε ομόλογα ύψους 47 δισ. δολαρίων. Από τον Ιούνιο του 2023, όταν οι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατέληξαν σε συμφωνία για την «οροφή του Χρέους», το συνολικό χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Από τον Οκτώβριο και μετά, το αμερικανικό δημόσιο δανείζεται 10 δισ. δολάρια ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. Από την άλλη πλευρά, οι υπερδανεισμένοι Αμερικανοί πολίτες και επιχειρήσεις στηρίζουν τις ελπίδες τους για μείωση των επιτοκίων του δολαρίου… στη στατιστική. Η στατιστική δείχνει ότι, κατά μέσο όρο, μεσολαβούν 8 μήνες μεταξύ της τελευταίας αύξησης των επιτοκίων της FED και της ανακοίνωσης της πρώτης μείωσης των επιτοκίων πάλι από τη FED. Η τελευταία αύξηση των επιτοκίων που ανακοίνωσε ο Πάουελ ήταν τον Ιούλιο του 2023, άρα τον Μάρτιο του 2024 συμπληρώνονται ακριβώς 8 μήνες. Την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα (ώρα ΗΠΑ) ο χρησμός του Αμερικανού Κεντρικού Τραπεζίτη θα δείξει αν οι -βασισμένες στη στατιστική- προσδοκίες των αγορών έχουν βάση…

Στη Γερμανία η άνοδος του DAX είναι υπόθεση 5 μετοχών

-Στο γερμανικό Χρηματιστήριο ο δείκτης DAX οδεύει ολοταχώς προς τις 17.000 μονάδες αδιαφορώντας για τις πρωτοφανείς κοινωνικές διαμαρτυρίες και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει τον τελευταίο χρόνο η πραγματική οικονομία. Μια προσεκτική ματιά ωστόσο δείχνει ότι 5 μετοχές του Δείκτη είναι αυτές που διαμορφώνουν την (πλασματική;) εικόνα: SAP, Siemens, Allianz, Munich Re και Deutsche Telekom προσφέρουν χρηματιστηριακές αποδόσεις πολύ μεγαλύτερες από τις υπόλοιπες μετοχές της γερμανικής αγοράς.

Exit mobile version