search icon

dark room

Ο Ευκλείδης… φεύγει, ο Διονύσης έρχεται, η Άκτωρ πήρε νέα δουλειά από το αεροδρόμιο, τα τρία κανάλια, η Klarna και η Dimand – Αντίο Κώστα

  –Χαίρετε, φαντάζομαι τα νέα του πρωθυπουργικού ταξιδιού της Αμερικής θα τα διαβάζετε στις κεντρικές στήλες των media, ή έστω την εικόνα στις τηλεοράσεις, παρασκήνιο θα μάθουμε αργότερα, τι διημείφθη πίσω από τις κλειστές πόρτες του White House ή του Blair House που φιλοξενήθηκε ο Μητσοτάκης. Στην Αθήνα διαπέρασε μια «κρύα φήμη» ότι… ο Μητσοτάκης […]

 

Χαίρετε, φαντάζομαι τα νέα του πρωθυπουργικού ταξιδιού της Αμερικής θα τα διαβάζετε στις κεντρικές στήλες των media, ή έστω την εικόνα στις τηλεοράσεις, παρασκήνιο θα μάθουμε αργότερα, τι διημείφθη πίσω από τις κλειστές πόρτες του White House ή του Blair House που φιλοξενήθηκε ο Μητσοτάκης. Στην Αθήνα διαπέρασε μια «κρύα φήμη» ότι… ο Μητσοτάκης έρχεται πίσω με τον ανασχηματισμό στο χέρι, αλλά εμένα αυτό δεν μου προκύπτει ακόμα και θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός θα έχει τόση δουλειά, τόση ένταση για την παρουσία του εκεί με τον POTUS, αλλά και την ομιλία του στο Κογκρέσο, που σιγά μη σκεφτεί τι θα κάνει στην Αθήνα όταν γυρίσει πίσω. Έχει χρόνο, άλλωστε, να το δει.

Το «new kid in town» του ΣΥΡΙΖΑ

-Πάμε τώρα λίγο στα συριζαϊκά, που δεν λέω ότι είμαι «εξπέρ», που λέγανε και παλιά, αλλά τα βασικά τα ξέρω. Λοιπόν, το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ο Τσίπρας «έσπασε την Ομπρέλα» κανονικά, και μάλιστα τον πολύ δημοφιλή στο εσωτερικό του κόμματος Τσακαλώτο. Η καλή εκδοχή για τον Ευκλείδη είναι ότι «είναι πολύ αστός γι’ αυτούς, δεν κάνει για τον ΣΥΡΙΖΑ και το βαθύ ΠΑΣΟΚ που μπήκε μέσα». Η κακή εκδοχή είναι ότι… πήρε το χρυσό βατόμουρο που θα έλεγε και η Σκάρλετ Γιόχανσον, της οποίας υπήρξε θαυμαστής ο πρώην υπουργός Οικονομικών, και οδεύει προς την αποστρατεία. Άρα, κέρδισε (το κόμμα του ο κ. 99%) Αλέξης Τσίπρας αλλά ε, εντάξει, μην τρελαίνεστε, δεν είδαμε και… καμία φρεσκαδούρα, με τον Παππά, τον Σπίρτζη και τον Τζανακόπουλο ή την Ξενογιαννακοπούλου. Σημειώστε τρία πράγματα, πρώτον το ψιλορίξιμο μεταξύ των τριών ανθυπομάδων του αρχηγού, την πρωτιά της Έφης Αχτσιόγλου που βέβαια κι αυτή δεν είναι κάτι πολύ φρέσκο (ξέρουμε την εικόνα της) και ένα «new kid in town» για εμάς τους άσχετους, τον Διονύση Τεμπονέρα, δικηγόρο, 40άρη, γλυκούλη και επικοινωνιακό (αυτόν, Αλέξη, να τον προσέχεις). Κλείνω με μια γενική παρατήρηση «τον λογαριασμό πίσω» στην κυβέρνηση δεν τον στέλνεις με 150.000 ψήφους, ήτοι 2,5%-3% του συνόλου του εκλογικού σώματος.

Πώς προχωρούν οι «Αστέρες Τρίπολης» στα τηλεοπτικά

-Με ρωτούν τι απέγιναν οι αγοραπωλησίες των τριών καναλιών από το δίδυμο Μπάκου-Καϋμενάκη. Για τα δύο περιφερειακά Kontra και Action 24 ακούω προχωράνε οι «Αστέρες Τρίπολης» και αν δεν συμβεί κάτι σοβαρό θα τα πάρουν, έχουν… δώσει λόγο άλλωστε γι’ αυτό. Για το Open δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι γιατί απλά ο Σαββίδης τους δουλεύει ψιλό γαζί δια του εκπροσώπου του, Νταβιντιάν. Ο Ιβάν περιμένει να δει αν… ο θείος Σαμ θα πατήσει το κουμπί με μια νέα λίστα sanctions κατά Ρώσων ολιγαρχών. Η γενική εντύπωση που αποκτώ είναι και μετά την πώληση του ποσοστού τους στον Ελλάκτωρα «δεν θα πεθάνουν κιόλας να μπούνε στα media». Απλά, τηρούν υποσχέσεις… Καλό είναι αυτό στη ζωή.

Μύκονος – Σαντορίνη: Άλλος πλανήτης, άλλη χώρα, άλλες τιμές

-Ότι πολλές δουλειές παγώνουν λόγω της γενικότερης κατάστασης είναι γνωστό. Αν εξαιρέσουμε ενέργεια, real estate, κόκκινα δάνεια και ξενοδοχεία που συνεχίζει να υπάρχει κινητικότητα, όλα τα άλλα deals -προς το παρόν, τουλάχιστον- μας τελείωσαν. Είναι όμως εντυπωσιακό ότι οι δουλειές στον ξενοδοχειακό τομέα συνεχίζονται σαν να μην έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο, τα επιτόκια, τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα στις τράπεζες να διαπιστώνουν πως παραμένει αλώβητη η ζήτηση για δάνεια των 5, 10 ή και 20 εκατ. κ.ο.κ. Ειδικά μάλιστα, για Μύκονο και Σαντορίνη, όπου μεγάλες διεθνείς αλυσίδες θέλουν να αποκτήσουν παρουσία, γίνονται αυτή την περίοδο συζητήσεις με τους ξενοδόχους να ζητάνε τιμήματα, ακόμη… και 20 φορές τα ΕBITDA. Κι ενώ τέτοιες οικονομικές απαιτήσεις είναι εκτός κάθε πραγματικότητας, είναι απορίας άξιο ότι οι μεγάλοι παίκτες -ενώ δεν κάνουν συμφωνίες, επειδή βρίσκουν υπερβολικά τα τιμήματα που ζητούν οι Έλληνες ξενοδόχοι- συνεχίζουν να διαπραγματεύονται μαζί τους.

Η ώρα της αλήθειας για την Attica Bank

-Στα πρόθυρα σημαντικών αλλαγών αλλά και της αποτύπωσης της πραγματικής εικόνας της τράπεζας βρίσκεται η Attica Bank. Συγκεκριμένα, είναι έτοιμο το νέο πενταετές επιχειρησιακό πλάνο της τράπεζας, το οποίο τις αμέσως επόμενες ημέρες θα τεθεί για έγκριση στο Δ.Σ. Μόλις το ΔΣ ανάψει πράσινο φως τότε μαζί με το κεφαλαιακό πλάνο της Attica Bank θα κατατεθούν στον επόπτη (δηλαδή, την ΤτΕ) για έγκριση. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνει η ΜcKinsey τη μελέτη της για τη διακυβέρνηση της τράπεζας, το διοικητικό μοντέλο που πρέπει να υιοθετήσει κ.λπ., ενώ μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα και η ΕΥ παραδίδει το σχέδιο για τις περικοπές λειτουργικών δαπανών στην τράπεζα. Όσον αφορά τις τιτλοποιήσεις, την προσεχή Παρασκευή οι σύμβουλοι παραδίδουν στην DBRS τα στοιχεία από όλα τα χαρτοφυλάκια προκειμένου να γίνει το prerating.

Στην ΑΚΤΩΡ τα φωτοβολταϊκά του «Ελ. Βενιζέλος»

-Εντός των επόμενων ημερών, η εταιρεία ΑΚΤΩΡ (o κατασκευαστικός βραχίονας της ΕΛΛΑΚΤΩΡ) θα ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής, για την εγκατάσταση 35.000 φωτοβολταϊκών πλαισίων σε μια έκταση 200 στρεμμάτων, από την οποία το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας ελπίζει να αντλεί το 30% των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια. Πόση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνει το Αεροδρόμιο; Ούτε λίγο, ούτε πολύ 60.000 ΜWH ετησίως. Γι’ αυτό άλλωστε, ο ΔΑΑ ενδιαφέρεται σφόδρα και συμμετέχει ενεργά στη δημόσια διαβούλευση για το νέο νομοσχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση, που περιγράφει για πρώτη φορά τη δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Dimand δεν κάνει πίσω

-Η είσοδος της Dimand στο Ελληνικό Χρηματιστήριο θα γίνει μέσα στον Ιούνιο, παρά την παγκόσμια χρηματιστηριακή αναταραχή και το αρνητικό κλίμα. Το Ενημερωτικό Δελτίο εγκρίνεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τις αμέσως επόμενες μέρες και αμέσως μετά, η Dimand, η μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική εταιρεία ανάπτυξης στο real estate, (developer), του Δημήτρη Ανδριόπουλου, θα επιδιώξει να σηκώσει 100 εκατ. ευρώ από την αγορά, και να εισαγάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Κύριοι ανάδοχοι είναι Alpha Bank και Eurobank ενώ το σχήμα θα εμπλουτιστεί, πιθανόν με Εθνική και Πειραιώς. Η Dimand έχει σοβαρές στρατηγικές συνεργασίες τόσο με την EBRD όσο και με το δυναμικό HIG Fund και τα μεγαλεπήβολα αναπτυξιακά της σχέδια ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Η ΑΒΑΞ (αντίθετα από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ) είναι cool για την Αττική Οδό

-Αποτελεί κοινό μυστικό, ότι η 25ετής παράταση της παραχώρησης για τη διαχείριση της Αττικής Οδού αποτελεί «μητέρα όλων των μαχών» για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Είναι το αναγκαίο οξυγόνο και τροφοδότης ρευστότητας για τα υπόλοιπα σχέδια του Ομίλου. Ο συνεταίρος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ωστόσο, στην κοινοπραξία που σήμερα διαχειρίζεται την Αττική Οδό, η ΑΒΑΞ, δεν φαίνεται να δείχνει το ίδιο πάθος και την ίδια διάθεση «να τα δώσει όλα» για να πάρει τη δουλειά. Επισήμως, η ερμηνεία που δίνεται είναι ότι το έργο πλέον δεν έχει μεγάλο «κατασκευαστικό ενδιαφέρον».

ΟΤΕ: Δεν παίζει δημόσια πρόταση

-Μπορεί το ποσοστό της Deutsche Telecom να έφθασε στο 50% των δικαιωμάτων ψήφου του ΟΤΕ, ωστόσο ζητήματα υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης και άλλων σεναρίων που προέκυψαν λόγω της αύξησης της συμμετοχής της, δεν υπάρχουν. Το ποσοστό των Γερμανών ενισχύεται «παθητικά», καθώς ο ΟΤΕ προχωρά συστηματικά στην ακύρωση των ιδίων μετοχών που αποκτά μέσω του σχετικού πλάνου share buyback. Έτσι, από το 46,9% στο τέλος του 2020, η DT έφθασε ήδη το 50%. Και έπεται συνέχεια.

Ο επόμενος ελληνικός μονόκερος

Blueground, που θεωρείται από πολλούς ως ο… επόμενος ελληνικός «μονόκερος», εισέρχεται σε άλλη μια αγορά του εξωτερικού, συγκεκριμένα την ισπανική. Τι φέρνει το νέο εγχείρημα της νεοφυούς εταιρείας, που ξεκίνησε την πορεία της το 2013 από τις γειτονιές της Αθήνας με 100 διαμερίσματα; Η διαδικτυακή πλατφόρμα της Blueground διαθέτει ήδη 40 περίπου ακίνητα προς ενοικίαση σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη, 25 και 15 αντίστοιχα και επιδιώκει να προσθέσει συνολικά στο χαρτοφυλάκιό της ως το τέλος του έτους 300 ποιοτικές κατοικίες, σε προνομιακές περιοχές. Παράλληλα, διερευνά το ενδεχόμενο επέκτασής της και σε άλλες πόλεις, όπως οι Μάλαγα, Σεβίλλη, Γρανάδα, Μπιλμπάο και Βαλένθια. Το portfolio της Blueground φέρεται να ανέρχεται πλέον σε 7.000 διαμερίσματα, σε 21 πόλεις, με στόχο να αποκτήσει παρουσία σε 50 πόλεις έως το 2025.

H Klarna έρχεται Αθήνα με δυο deals (το ένα είναι η Aegean)

-Είχαμε αναφερθεί εγκαίρως στην επικείμενη άφιξη τής -μεγαλύτερης ίσως στον κόσμο- νεοφυούς fintech εταιρείας, της Klarna, στην Αθήνα. Η σουηδική fintech startup, με κεφαλαιοποίηση ήδη στα 60 δισ. ευρώ, ειδικεύεται στις υπηρεσίες χρηματοδότησης αγορών. Είναι το μοντέλο «Buy Now, Pay Later» («BNPL») που προσφέρει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να αγοράσει προϊόντα με δόσεις απευθείας στο e-shop, ή το κατάστημα χωρίς πιστωτική κάρτα ή δάνεια από τράπεζα. O πρώτος μεγάλος πελάτης της Klarna στην Ελλάδα ήταν η Aegean Airlines που προσέφερε την υπηρεσία BNPL αποκλειστικά στους αλλοδαπούς πελάτες της. Ο ελληνικής καταγωγής, εκ Σουηδίας ορμώμενος, συνιδρυτής της Klarna κατάφερε να κλείσει στη χώρα μας, έναν ακόμη -πολύ μεγάλο- πελάτη, αντίστοιχου μεγέθους με την Aegean. Γι’ αυτό ανοίγει γραφεία και στην Αθήνα….

ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ενεργειακό χαρτοφυλάκιο – ΒΙΟΧΑΛΚΟ και placement

-Στη στήλη δεν αρέσουν οι κομπασμοί, ούτε και υποφέρει από κάποιο σύμπλεγμα ανωτερότητας. Για αυτό και αποφεύγουμε την περιαυτολογία καθώς οι περισσότεροι του κλάδου μας την ίδια δουλειά κάνουμε, με τις καλές και κακές μας στιγμές, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες. Ωστόσο, προσπαθούμε πάντα να έχουμε κάποιες πρωτογενείς ειδήσεις και αυτό μας ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό. Πρόσφατα παραδείγματα οι διαπραγματεύσεις ΙΝΤΡΑΚΑΤ – BC Partners που διαβάσατε στο «Dark Room» στις 13 Μαΐου και το placement (που παλεύουν έναν χρόνο τώρα) του 20% της ΒΙΟΧΑΛΚΟ που διαβάσατε στις 12 Μαΐου. Και, κυρίως, στη σωστή τους διάσταση: Η πρώτη συζητά και η δεύτερη το παλεύει. Στο μεταξύ, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ -λόγω δημοσιευμάτων- ανακοίνωσε πως «είναι σε επαφή με διεθνή επενδυτικά κεφάλαια για την από κοινού ανάπτυξη (co-development) του ενεργειακού χαρτοφυλακίου της».

Έφυγε ένας από εμάς

-Αυτή τη φορά τα νέα που μας ήρθαν εντελώς ξαφνικά ήταν πολύ πιο άσχημα, ασήκωτα θα έλεγα, λίγες μόνο ημέρες μετά τον θάνατο του Νίκου Νικολάου. Ο Κώστας Τσαούσης, ένας από εμάς, έφυγε από τη ζωή στα 62 του χρόνια. Με τον Κώστα ξεκινήσαμε μαζί τη δημοσιογραφία -εκείνος από την Αυγή – και συναντηθήκαμε πολλές φορές στο ίδιο γραφείο στην Καθημερινή, στο Βήμα, στο Πρώτο Θέμα, εδώ στο Newmoney. Ήταν ένας από τους καλύτερους της γενιάς των οικονομικών συντακτών που (υπό τον Νίκο Νικολάου) δημιούργησαν τα «σομόν φύλλα» της Καθημερινής και μετά του Βήματος, έμαθαν στο ευρύ κοινό τα «επιχειρηματικά πορτρέτα» με γραφή αλά Vanity Fair, τα business stories, τη μοντέρνα -δια της ανάδειξης του προσώπου- οικονομική δημοσιογραφία.

-Φιλότεχνος, μορφωμένος πραγματικά, άριστος χειριστής της γλώσσας, τσουχτερός στο χειρόγραφό του, καλοφαγάς και μπριόζος, εκδηλωτικός κι ανοιχτόκαρδος με τους φίλους του. Θα τον δούμε όλοι εμείς που ζήσαμε μια ολόκληρη γλυκιά κι ανέμελη «δημοσιογραφική ζωή» για τελευταία φορά στη γειτονιά του, την Πέμπτη, στις 11.30 στο νεκροταφείο Καλλιθέας, για να τον αποχαιρετίσουμε.

Exit mobile version