–Χαίρετε, πράσινη ημέρα σήμερα για την κυβέρνηση λόγω Χάλκης, για να γράψουμε και τίποτα πιο ευχάριστο, γιατί με τα κρούσματα της πανδημίας (θα επανέλθω, μη νομίζετε) μας έχει μαυρίσει η ψυχή. Λοιπόν, από το πρωί βρίσκεται στο πανέμορφο νησί της Χάλκης ο πρωθυπουργός με ένα σχετικώς μικρό κυβερνητικό επιτελείο (Υπ. Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας, γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου – που είναι και η οργανωτική ψυχή της εκδήλωσης) και τον Γάλλο Πρέσβη, Patrick Maissonnave. Μαζί τους και πολλοί εκπρόσωποι εταιρειών που συμμετέχουν στη δημιουργία της Χάλκης ως πρώτου οικολογικού νησιού (Gr- Eco island) όπως η ΔΕΗ, ο όμιλος Συγγελίδη/Citroen, η ΑΚUΟ Energy Greece, η ΟΜΕΧΟΜ/Vinci Energies, Vodafone Ελλάδας, και ALD Automotive. Όλοι θα μεταφερθούν αεροπορικώς στη Ρόδο με το αεροσκάφος Airbus A320 neo της Aegean που είναι επίσης οικολογικό. Στο νησάκι η παραγωγή ενέργειας θα γίνεται από τον τοπικό φωτοβολταϊκό σταθμό και έτσι θα είναι και οικολογικό και δωρεάν για τους κατοίκους, ενώ τα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν θα είναι ηλεκτρικά Citroen και το καραβάκι που θα πηγαίνει το καλοκαίρι τους τουρίστες για μπάνιο (χορηγία της Παπαστράτος) επίσης «πράσινο». Υ.Γ.: Συγγνώμη για τις λεπτομέρειες, αλλά η στήλη είναι και eco-friendly, οπότε θεώρησε υποχρέωσή της να σας τα αναφέρει όλα αυτά τα ωραία.
-Λοιπόν, πάμε τώρα στα τρέχοντα, να δηλώσω ευθαρσώς ότι (για μία φορά) συμφωνώ απολύτως με την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για τα rapid test στις εκκλησίες, αλλά συμφωνώ και με την πίεση – παράκληση (διαλέξτε ό,τι από τα δύο θέλετε) που έφαγε ο Ιερώνυμος (μου λένε από τον ίδιο τον Μητσοτάκη) να προτρέψει εντέλει η Ιερά Σύνοδος το χριστεπώνυμο πλήθος να υποβληθεί σε rapid test πριν εκκλησιαστεί. Τι να το κάνει όμως ο… έρημος ο Τσίπρας το σωστό που είπε όταν, 24 ώρες μετά, βγήκε ο Πολάκης και, ως άλλος Φάουτσι, συνέστησε να πάνε να εμβολιαστούν οι άνω των 65 ετών; Τον ακύρωσε στο άψε – σβήσε…
-Το είπε ο γάτος του Μ.Μ. (Peanut είναι ο σκύλος, ε…) «για καθίστε να αρχίσει να μιλάει ο ΓΑΠ δημοσίως, για να δούμε τι θα λέει και πώς θα το λέει, μην έχουμε καμία έκπληξη».
-Σήμερα είναι η κρίσιμη ημέρα για την Τράπεζα Αττικής, καθώς θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις για την ΑΜΚ. Η συνεδρίαση του ΔΣ παραμένει ανοικτή από την Τετάρτη και σήμερα τυπικά θα ολοκληρωθεί. ‘Η, για να είμαστε πιο σωστοί και ακριβείς, πρέπει να ολοκληρωθεί. Η γραμμή που κατεβαίνει είναι “τελειώνετε, επιτέλους” γιατί συμβαίνει κάτι οξύμωρο: Ποτέ μέχρι τώρα τόσοι ισχυροί άνθρωποι δεν ασχολήθηκαν τόσο πολύ, με μια τόσο μικρή τράπεζα. Τα μεγέθη της τράπεζας είναι αστεία, αλλά νυχθημερόν ασχολείται όλο το σύστημα με το πώς θα λύσει το μπλεγμένο κουβάρι της Αtticabank. Έχουν πέσει από πάνω και προσπαθούν να βρουν λύση Τράπεζα της Ελλάδος, ΤΧΣ, όλοι οι σύμβουλοι, χώρια φυσικά τους θεσμούς, τα κυβερνητικά στελέχη και οπωσδήποτε το ΥΠΟΙΚ.
-Η είδηση είναι ότι μετά την πρόταση ΤΜΕΔΕ – Εllington έχουμε και νέα πρόταση από J C Flowers-BAIN. Υπάρχουν και άλλες, αλλά αυτές οι δύο είναι οι σοβαρές και συζητήσιμες. Το ζητούμενο σήμερα, είναι να αποφασίσει το ΔΣ της τράπεζας να δεχθεί μια ιδιωτική λύση. Το πρόβλημα όμως -συνοπτικά- περιγράφεται ως εξής: Υπάρχουν προτάσεις, αλλά δεν υπάρχει χρόνος. Γιατί υπάρχουν οι επόπτες που βλέπουν τον χρόνο να εξαντλείται και κάνουν την πίεσή τους αισθητή, ενώ ταυτόχρονα το ΤΧΣ (ο βασικός μέτοχος της Αtticabank) αντιστέκεται, επικαλούμενο τις δικές του διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν, επιχείρημα στο οποίο πράγματι έχει δίκιο.
-Ο συγκερασμός όλου αυτού του συνονθυλεύματος, υπό το βλέμμα της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι το ζητούμενο για να τελειώνει το σήριαλ της Αtticabank. Δηλαδή, μια εξαιρετικά δύσκολη νομικο-οικονομο-τεχνική ισορροπία μεταξύ θεσμών, ΥΠΟΙΚ, ΤτΕ, ΤΧΣ, DG Comp, μετόχων, ταμείων και δεν συμμαζεύεται. Έπειτα από όλα αυτά τι πρέπει να περιμένουμε από το σημερινό ΔΣ; Δεδομένου ότι ο χρόνος εξαντλήθηκε και φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι οι αποφάσεις υπακούουν στην κοινή λογική, σήμερα θα πρέπει να αποφασιστεί η ΑΜΚ των 240 εκατ. από τους παλιούς μετόχους (ΤΧΣ, ΕΦΚΑ, ΤΜΕΔΕ) με όρους που θα επιτρέπουν, αν τα βρουν τις επόμενες ημέρες, με κάποιον από τους δύο ιδιώτες να συμμετάσχει και αυτός στην αύξηση. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα εξυγίανσης της Atticabank, θα μετρηθεί η περίμετρος της τρύπας και θα ακολουθήσει το δεύτερο και οριστικό βήμα, πιθανότατα με την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού.
–Δεκαέξι ενημερωτικά δελτία για αυξήσεις κεφαλαίου και εκδόσεις ομολόγων έχει εγκρίνει μέσα στη φετινή χρονιά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με αποτέλεσμα ισάριθμες εταιρίες να αντλήσουν από την αγορά κεφάλαια ύψους 4,8 δισ. ευρώ, όπως είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Β. Λαζαράκου, μιλώντας στο Τhessaloniki Summit. Η επίδοση σημαίνει ότι φέτος ενέκριναν ένα ενημερωτικό δελτίο σχεδόν κάθε δυόμιση εβδομάδες! Η Πρόεδρος, σε ανάρτησή της στο Linkendin, ευχαρίστησε για αυτήν την εντυπωσιακή επίδοση τα στελέχη της Επιτροπής Ελένη Βόκου, Ελενα Αγριμάκη, Αριστομένη Γιαννόπουλο, Δημ. Παππαιωάννου, Νικ. Παπαδήμο και Νικ. Γεραντώνη.
– Αυτή τη φορά οι Porsche, τα Range Rover και οι γυαλιστερές Louboutin των εκπροσώπων της «αγίας οικογένειας» δεν εμφανίστηκαν στα γραφεία της Folli Follie στον Άγιο Στέφανο, αλλά ούτε και αυτοί που μέχρι χθες παρίσταναν… τον Κινέζο. Οι Κουτσολιούτσοι, που επί μήνες μπλόκαραν την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης, είχαν αποκλειστεί με δικαστική απόφαση από την ψηφοφορία και στη χθεσινή γενική συνέλευση η ειδική εντολοδόχος, που όρισε το δικαστήριο, άσκησε το δικαίωμα παράστασης και ψήφου συναινώντας στην έγκριση του σχεδίου και φέρνοντας πιο κοντά την αλλαγή σελίδας. Το πολύ ενδιαφέρον ήταν πως και άλλοι μέτοχοι μέσω της στάσης τους -ή, καλύτερα, της αποχής τους- είχαν μπλοκάρει την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης.
-Μεταξύ αυτών και η Fosun (αλλά και η JP Morgan) που επίσης παρακάμφθηκαν δια της ειδικής εντολοδόχου. Κοινώς, τα λεφτά που έβαλαν στη Folli «γράφτηκαν στο χιόνι». Και δεν ήταν και λίγα αφού οι Κινέζοι έριξαν περίπου 150 εκατ. ευρώ στην εταιρεία των Κουτσολιούτσων, καθώς είχαν το 16% της εταιρείας. Μιλάμε για Κινέζους με φέσι, αλλά φυσικά ούτε κουβέντα για τα όσα έλεγε ο Haolei Zhang, ο άνθρωπος της Fosun στην Ελλάδα και μέλος στο ΔΣ της Folli Follie, στην κατάθεση που έδωσε στον ειδικό ανακριτή μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, τότε που αισθάνονταν εξαπατημένοι και επιφυλάσσονταν για μηνύσεις.
–Πού το πάνε οι Μπάκοι; Είναι μέτοχοι σε μια μεγάλη εταιρεία όπως ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά από τον Φεβρουάριο του 2021 έχουν στείλει δεκάδες εξώδικα στη διοίκηση, έχουν πάει -τουλάχιστον- τέσσερις φορές στα δικαστήρια (και τα έχουν χάσει πανηγυρικά) ενώ ταυτόχρονα η στάση τους προκαλεί φημολογίες στην αγορά για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, την ώρα που η εταιρία μπαίνει στον δρόμο της ανάκαμψης. Το αστείο είναι ότι την ίδια στιγμή οι Μπάκοι ζητούν να τους αντιμετωπίζουν ως επενδυτές. Σε ποια χώρα του πολιτισμένου τμήματος του πλανήτη;
-Η στήλη έχει πληροφορηθεί ενδιαφέρουσες εξελίξεις γύρω από την τύχη του μεγάλου ακινήτου του πρακτορείου Τύπου «Ευρώπη», το οποίο, ως γνωστόν, ανήκε στο παρελθόν στην οικογένεια Μπόμπολα, αλλά ακολούθησε την τύχη των υπόλοιπων εκδοτικών δραστηριοτήτων της (Πήγασος κ.λπ.). Το ακίνητο που βρίσκεται στην Παιανία έχει κατασχεθεί λόγω χρεών από την Εθνική Τράπεζα που παλεύει να το πουλήσει, χωρίς αποτέλεσμα. Όπως μαθαίνω, όμως, στις 22 Οκτωβρίου το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έδωσε το «πράσινο φως» για τη μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς από τα 7,2 εκατ. ευρώ, στα 5,8 εκατ. ευρώ. Ενέκρινε, δηλαδή -μια που έχουμε μπει και στην περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων- ένα discount ύψους 1,4 εκατ. ευρώ…
-Με αυτήν την τιμή εκκίνησης θα γίνει ο νέος πλειστηριασμός που έχει προγραμματιστεί για τις 26 Νοεμβρίου. Θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι αρχικά το σφυρί είχε προγραμματιστεί για τις 20 Ιανουαρίου 2021, αλλά πήρε αναβολή λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. Ακολούθησε ο πλειστηριασμός στις 21 Ιουλίου που ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών και ένας ακόμη στις 29 Σεπτεμβρίου που και αυτός κατέληξε άγονος. Με το δεδομένο των δύο συνεχόμενων άγονων πλειστηριασμών η Εθνική Τράπεζα προσέφυγε στο δικαστήριο ζητώντας μείωση της τιμής.
-Τώρα, όσον αφορά το ακίνητο, το οικόπεδο στη θέση Πούσι Χατζή της Παιανίας, έχει συνολική έκταση 17.491,31 τ.μ. και το κτήριο που έχει ανεγερθεί συνολική επιφάνεια 12.754,79 τ.μ. Το κτήριο χαρακτηρίζεται «καλής ποιότητας κατασκευής», αλλά κατά την αυτοψία «διαπιστώθηκαν λιμνάζοντα ύδατα στο χαμηλό επίπεδο της ράμπας πρόσβασης στο υπόγειο και σε τμήμα του υπογείου επιπέδου» καθώς και ότι «ολόκληρος ο μηχανολογικός εξοπλισμός και οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις έχουν αφαιρεθεί (δεν υπάρχουν), ενώ στους εσωτερικούς χώρους των γραφείων υπάρχουν εκτεταμένες φθορές και βανδαλισμοί»… Όσο για βάρη, υπάρχει υποθήκη υπέρ της Εθνικής Τράπεζας (από τον Απρίλιο του 2009) για ποσό 6,6 εκατ. ευρώ και άλλη μια υποθήκη (από τον Ιούνιο του 2019) για ποσό 4,77 εκατ. ευρώ, ενώ η κατάσχεση έγινε τον Ιούνιο του 2020 για 300.000 ευρώ που είναι, βέβαια, μέρος της συνολικής απαίτησης…