–Χαίρετε, λοιπόν έχουν γραφτεί πολλά, για το ποιος ή ποια θα αναλάβει τη δουλειά του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά τη διάρκεια των εκλογών, για δημοσιογράφους, για πρόσωπα – εκπλήξεις κ.λπ., αλλά φαίνεται ότι τίποτα απ’ όλα αυτά, εντέλει, δεν πρόκειται να συμβεί. Ο Γιάννης Οικονόμου μάλλον δεν θα είναι στη θέση αυτή, αφού κι ο ίδιος προτιμάει να πάει στην εκλογική του περιφέρεια, τη Φθιώτιδα, και η πηγή μου λέει ότι «ο Μητσοτάκης μάλλον θα προτιμήσει κάποιον από εδώ, το Μ.Μ ίσως μια εσωτερική λύση». Γνωρίζοντας το στυλ του Πρωθυπουργού (που απέχει εντυπωσιασμών) θα έλεγα ότι μου φαίνεται λογικό να επιλέξει κάποιον από μέσα, αλλά ας περιμένουμε.
Τα Γλυπτά και ο πανικός…
-Το άλλο θέμα των ημερών είναι βέβαια η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα (by the way, που έλεγε και ο Κίμωνας, λέγονται και Μάρμαρα, αφήστε τις υπερβολές «γιατί τα έγραψε έτσι σε δήλωσή του ο Τσίπρας»). Τεράστια αγωνία στον ΣΥΡΙΖΑ… μη τυχόν και γίνει η στραβή και τα φέρει ο Μητσοτάκης στην Αθήνα, άναρθρες κραυγές ότι «δεχόμαστε να τα δανειστούμε, ενώ είναι δικά μας» κ.λπ., ενώ βέβαια ούτε αυτό έχει δεχτεί η ελληνική πλευρά. Ρώτησα την ΠΗΓΗ -με κεφαλαία- και μου απάντησε ευθέως: «Έχουμε μπει σε μια μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση εδώ και καιρό, αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμα, γράψτο -αν θες- να το δουν και στον ΣΥΡΙΖΑ να μην ανησυχούν και να μην… καρφώνονται, δεν πρόκειται να υπάρξει λύση τους επόμενους μήνες, άρα πριν από τις εκλογές. Δεν παίζουμε προεκλογικά με το θέμα αυτό». Για να το λέει αυτός, έτσι θα είναι, δύσκολο έργο να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο, αλλά μην το δένετε και κόμπο, γιατί ακριβώς το low profile που κρατάει πάντα σε θέματα, ενίοτε όταν… του βγαίνουν, τον ωφελούν διπλά. Δηλαδή, τι πιστεύουν στην αντιπολίτευση, ότι αν προσγειωθεί ένα αεροπλάνο με τα Γλυπτά και αυτά πάνε μετά Βαΐων και Κλάδων στον Παρθενώνα, ο κόσμος θα ρωτάει… «ναι, αλλά πώς τα φέρατε κι αν γυρίσουν πίσω σε 10-20 χρόνια, κ.λπ., κ.λπ.;». Θέλει προσοχή ο χειρισμός.
Το ΔΣ του ΤΧΣ ανάβει πράσινο φως για αποεπένδυση από τις τράπεζες
-Αρκετά μέχρι εδώ, πολύ το ρίξαμε στο σορολόπ -που έλεγαν κι οι παλιοί- με τις γιορτές, καιρός τώρα να συμμαζευτούμε για να κάνουμε και καμιά δουλειά. Και ξεκινώ με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που Τρίτη -Τετάρτη θα συνεδριάσει το ΔΣ προκειμένου να εγκρίνει τη στρατηγική αποεπενδυσης από τις τράπεζες που έχει εγκρίνει το ΥΠΟΙΚ. Γενικότερα η στήλη θα έλεγε να μην περιμένετε μεγάλες εκπλήξεις. Οι ανακοινώσεις για την αποεπένδυση δεν θα περιλαμβάνουν κάποια σειρά. Δηλαδή, ποια τράπεζα θα είναι πρώτη, ποια δεύτερη στις διαδικασίες κοκ, για προφανείς λόγους, καθώς ήδη σε μια περίπτωση εδώ και καιρό έχουν αναπτυχθεί στο ΧΑ κερδοσκοπικές δυνάμεις που ποντάρουν στην περαιτέρω άνοδο τραπεζικής μετοχής. Επίσης, λάβετε υπόψη ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε κινήσεις πριν από τον Μάρτιο. Καθώς στο τέλος Φεβρουαρίου οι τράπεζες θα βγάλουν τα αποτελέσματά τους για το 2022 και πάνω σε αυτά θα συνταχθεί ένα συνοπτικό δελτίο με τα οικονομικά στοιχεία κάθε τράπεζας, που θα αποσταλεί σε δυνητικούς επενδυτές. Ταυτόχρονα, πρέπει οι σύμβουλοι του ΤΧΣ να επανέλθουν σε PIF και ION για να διαπιστώσουν αν υφίσταται ακόμη το ενδιαφέρον από την πλευρά τους, αν αυτό το ενδιαφέρον συναρτάται με όρους και προϋποθέσεις (στην περίπτωση της ΙΟΝ φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιοι αστερίσκοι) και εφόσον οι απαντήσεις τους είναι θετικές, να ερωτηθούν αν θα δέχονταν να συμμετάσχουν σε διεθνή ανταγωνιστική διαδικασία. Ολα αυτά ως τον Μάρτιο. Μετά, Απρίλιο, έχουμε τις εκλογές…
Περιμένοντας τον Αρειο Πάγο
-Δεν μπορώ να αντιληφθώ την αισιοδοξία των servicers ότι στις 23 Ιανουαρίου που συνεδριάζει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα ξεκαθαρίσει εάν νομιμοποιούνται ή όχι οι εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δανείων να κάνουν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds. Οι προσδοκίες είναι ότι η Ολομέλεια θα επικυρώσει ή θα ανατρέψει την αρχική απόφαση που δεν επιτρέπει τους πλειστηριασμούς από τους servicers και, συνεπώς, το θέμα θα ξεδιαλύνει. Η στήλη θα εκπλαγεί αν στις 23 Ιανουαρίου έχουμε έναν “χρησμό” του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα λύσει το ζήτημα και βάζει τα στοιχήματά της στην κατεύθυνση μιας δεύτερης συνεδρίασης, μιας αναβολής της συζήτησης ή κάποιου άλλου ανάλογου σεναρίου που θα παρατείνει το σημερινό status quo.
O ΟΤΕ (μετά τις πληρωμές, ασφάλειες, πληροφορική και delivery) μπαίνει στο real estate development*
-Στον ΟΤΕ έχουν βάλει μπροστά το σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων του ομίλου μέσω της OTE Estate, αποφάσισαν όμως να δουν και λίγο πιο μακριά. Η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της ΟΤΕ Estate στο τέλος του 2021 ανήλθε στα 920 εκατ. ευρώ, μέσα στο 2022 αυξήθηκε και εάν η εταιρεία ήταν ΑΕΕΑΠ θα συγκαταλεγόταν στις μεγάλες του κλάδου. Συνολικά, διαθέτει 2.300 ιδιοκτησίες, όμως 400 από αυτές αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% της εύλογης αξίας του χαρτοφυλακίου της. Τα τελευταία χρόνια η ΟΤΕ Estate έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία σε επίπεδο project management έχοντας τρέξει σημαντικά έργα, τρία από τα οποία ξεχωρίζουν: η ανακαίνιση του Διοικητικού Μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι, ένα πολύ απαιτητικό εγχείρημα καθώς πραγματοποιείται με το κτίριο να είναι ταυτόχρονα πλήρως λειτουργικό στους ορόφους που δεν ανακαινίζονται, το ΥΜΑ-ΝΥΜΑ στην οδό Πατησίων (το νεοκλασικό ιστορικό Υπεραστικό Μέγαρο για τους παλαιότερους) και το ακίνητο των 4.600 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή που πήρε και πιστοποιητικό BREEAM. Τώρα, στον ΟΤΕ θα επιδιώξουν σταδιακά να βγουν στην αγορά και να κυνηγήσουν νέα έργα και συμβόλαια μέσω της OTE Estate, δηλαδή να αναλάβουν για τρίτους περισσότερα μεγάλα έργα αναβαθμίσεων – ανακαινίσεων ακινήτων, υλοποιώντας έτσι και τη στρατηγική αναζήτησης νέων πηγών εσόδων που έχει θέσει η διοίκηση του Ομίλου για όλες τις θυγατρικές του.
*Αφήστε, ρε παιδιά, να κάνει και κάποιος άλλος καμιά δουλειά
Το ΠΛΑΙΣΙΟ οδεύει προς τη λύση ενός Private Equity
– Η οικογένεια Γεράρδου αποχωρεί από το Χρηματιστήριο με το κεφάλι ψηλά. Στη δύσκολη και ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά του λιανεμπορίου ηλεκτρικών συσκευών, το Πλαίσιο κατάφερε όχι μόνον να επιβιώσει με τα ισχνά περιθώρια κέρδους και τα αυξημένα κόστη, αλλά και να διανέμει σταθερά μέρισμα ακόμη και μέσα στα σκοτάδια της κρίσης. Να θυμηθούμε τον Γ. Στρούτση της Ηλεκτρονικής Αθηνών που έριξε λευκή πετσέτα και τη γαλλική FNAC που έφυγε νύχτα από την Ελλάδα. Οι περισσότεροι απ’ όσους επιβιώνουν ακόμη στον κλάδο, γράφουν ζημιές, ακόμη και από το επίπεδο των EBITDA. To Xρηματιστήριο έδωσε αρκετά στους Γεράρδους, αυτοί όμως δεν έδωσαν στην κεφαλαιαγορά μας. Τώρα (όλα δείχνουν πως) οδεύουν προς τη λύση ενός Private Equity Fund που (ελπίζουν πως) θα τους δώσει τις υπεραξίες που (θεωρούν ότι) δικαιούνται…
Το Ιατρικό Κέντρο δεν ετοιμάζει βαλίτσες (να φύγει από το ΧΑ)
-Παρά το γεγονός ότι ο Βασίλης Αποστολόπουλος δείχνει να συμμερίζεται τις απόψεις του Γιώργου Γεράρδου όσον αφορά την αξία και τα οφέλη από τη συμμετοχή του στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, απόψεις που πιθανώς τροφοδότησαν τις έντονες φημολογίες πως ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το ΧΑ, το Ιατρικό Κέντρο δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον δρόμο του Πλαισίου. Θα συνεχίσει στο χρηματιστηριακό ταμπλό, περιμένοντας την επενδυτική βαθμίδα και την ανάταξη της ελληνικής αγοράς. Η έντονα ανοδική κίνηση της μετοχής και οι αυξημένες συναλλαγές των τελευταίων ημερών αποδίδονται (μάλλον, μην το δέσετε) σε κινήσεις θεσμικών χαρτοφυλακίων. Σήμερα, το ΙΑΤΡΙΚΟ Κέντρο αξίζει στο Χρηματιστήριο, λιγότερο από 150 εκατ. ευρώ.
Γιατί ο Ευτύχης αγοράζει οικόπεδα στην Ασωπία Βοιωτίας
-Στην τουριστική αξιοποίηση της Sportsland της Βοιωτίας έχει στρέψει την προσοχή και τις προσωπικές του επενδύσεις, τον τελευταίο καιρό, ο Ευτύχης Βασιλάκης. Η αποτίμηση της Aegean πλησιάζει το μισό δισεκατομμύριο (το 37% είναι δικό του) ενώ σε νέα ύψη πετά και η Autohellas που επίσης αξίζει 500 εκατ. ευρώ (το 60% είναι δικό του). Ο Ευτύχης Βασιλάκης έχει επενδύσει στην εισηγμένη Lamda Development, έχει δημιουργήσει κοινά επενδυτικά σχήματα με τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο και τις αδελφές Σμπώκου, με στόχο πάντα την τουριστική ανάπτυξη. Στη Βοιωτία έχει επεξεργαστεί ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα φέρει κάτι καινούργιο στην τουριστική μας αγορά. Αγοράζει συστηματικά αγροτεμάχια στην περιοχή Ασωπίας, προκειμένου να μπορέσει στο μέλλον να προχωρήσει στην εγκατάσταση αθλητικών εγκαταστάσεων κάθε είδους. Τεχνογνωσία διαθέτει σίγουρα, αλλά και ικανό συνεταίρο: τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο…
Το αέριο πέφτει, η ΔΕΗ ανεβαίνει και οι ξένοι θεσμικοί περιμένουν τις εκλογές
-Με την τιμή του Φυσικού Αερίου (TTF) περίπου στα 67 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα από την εποχή της έναρξης του πολέμου, η μετοχή της ΔΕΗ παίρνει βαθιές ανάσες, ξεπέρασε τα 2,6 δισ. ευρώ και οργανώνει τις βαλκανικές της επενδύσεις. Το μοναδικό θέμα συζήτησης στους ξένους θεσμικούς επενδυτές για τη ΔΕΗ είναι οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εξαγγέλλει κρατικοποίηση της ΔΕΗ και πολύ βαριά φορολογία στην κερδοφορία της.
Ανεβαίνει ο πήχης των προσδοκιών για το μέρισμα του ΟΠΑΠ
-Τελικά, η betano αξίζει 74,2 εκατ. ευρώ (δηλαδή, περισσότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών) και μαζί με το earn out scheme ανεβάζει ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες για τη διανομή μεγαλύτερου μερίσματος. Τώρα, οι αναλυτές ανεβάζουν το ύψος των προσδοκώμενων EBITDA για το 2022 στα 750 εκατ. ευρώ, γεγονός που προοιωνίζεται υψηλότερο προς διανομή μέρισμα από τον ΟΠΑΠ.
Η AS Company σε νέες περιπέτειες
-Η AS Company είναι μια εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία που πουλά παιδικά παιχνίδια. Η διοίκησή της είτε αποφάσισε να κάνει ένα άνοιγμα σε νέες αγορές, είτε ακόμη πιθανόν να μην πολυπιστεύει στις προοπτικές του κλάδου και αποφάσισε να επενδύσει 1 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα της εταιρείας για να αγοράσει οικόπεδο 30.000 τετραγωνικών μέτρων στο Λασίθι. Το ακίνητο προορίζεται για «τουριστική αξιοποίηση» και δεν θα αξιοποιηθεί για να πουλά η AS Company περισσότερα παιχνίδια. Προφανώς, κάποια στιγμή, η διοίκηση θα ενημερώσει τους μετόχους της για τη νέα δραστηριότητα και τις προοπτικές της τουριστικής επένδυσης. Στο μεταξύ, ορισμένοι διαμαρτύρονται ότι ως τότε το ταμείο της AS Company χρησιμοποιείται σαν προσωπικό πορτοφόλι. Αλλά εδώ που τα λέμε, ποιος ασχολείται σήμερα μόνον με παιχνίδια; Άλλωστε κι η Jumbo από τα παιχνίδια ξεκίνησε, για να εξελιχθεί με τη σημερινή της μορφή.
Μετοχικές ανακατατάξεις στη ΒΙΣ
-Στη ΒΙΣ της οικογένειας Φιλίππου είχαμε σημαντικές μετοχικές αλλαγές εν μέσω αύξησης κεφαλαίου. Ο Γιάννης Φιλίππου, μέσω της κοινής επενδυτικής μερίδας (του ίδιου και της συζύγου του Βασιλικής Φιλίππου) μεταβίβασε το 10,918 % της εταιρείας που κατείχε και πλέον η Hellenic Quality Foods κατέχει ποσοστό 85,73%. Η συναλλαγή έγινε την πρώτη ημέρα (4/1) έναρξης της περιόδου άσκησης και διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης. Την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 17/1, λήγει η περίοδος άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης και του δικαιώματος προεγγραφής και μερικές ημέρες αργότερα μέτοχοι και αγορά θα διαπιστώσουν εάν ήταν επιτυχής η ΑΜΚ, ύψους 2,4 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να εξοφληθούν οφειλές σε προμηθευτές, πιστωτές, Δημόσιο, μισθούς και ο βασικός μέτοχος που εξυπηρέτησε με δάνεια και προκαταβολές την εισηγμένη.