-Χαίρετε, εγώ τώρα για χθες τι να σας πω, το θέμα που απόλαυσα πραγματικά ήταν η επίσκεψη του Ευαγγελάτου στο νέο σπιτικό του Στέφανου στο Κολωνάκι (δική μας επιτυχία ήταν αυτό, έτσι;). Τι ωραίο και κομψό σπίτι, φωτεινά χαμόγελα και elegant style από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, τι να του πει τώρα ο άλλος, ο «θυμωμένος αρχηγός» Νίκος με εκείνο το κακομοίρικο TikTok με τους χοχλιούς μπουμπουριστούς… Ο ένας πολεμάει με μπαζούκας και ο άλλος με το νεροπίστολο ο φουκαράς, άσε που έχει και τις Μιλένες με τις Νάντιες να τον εκθέτουν.

Γκάλοπ

-By the way (που λέει και ο Κίμων Κουλούρης) πήρα και ρώτησα την πολύ δυνατή δημοσκοπική πηγή μου τι λένε οι δικές τους έρευνες που τρέχουν τώρα και μου είπε ότι η ΝΔ είναι περί το 32%-33%, (ακόμα και στην πιο... δύσκολη Β. Ελλάδα δεν πέφτει κάτω από 29%), ο Στέφανος μπορεί και να πιάσει Τσίπρα, είναι σαφές ότι έχει πάρει τα πάνω του και πάει για 17% και ο Ν.Α. στριφογυρίζει στο 13%. Μην τον φτάσει και ο Βελόπουλος και έχουμε δράματα…

Ευρωβουλευτές

-«Δεν έχει αποφασίσει ακόμα ο Κ.Μ. για τον Μπελέρη» ήταν η απάντηση που πήρα, αλλά πάντως η πηγή μου μού επιβεβαίωσε ότι χθες τουλάχιστον το βαρομετρικό ήταν χαμηλό για τον δήμαρχο Χειμάρρας. Αντιθέτως, μου είπε η ίδια πηγή ότι μάλλον το βαρομετρικό για την Ελεωνόρα Μελέτη ήταν καλό χθες. Με πήρε και ένας φίλος του τραγουδιστή Χαρούλη και μου είπε «παιδιά, μην μας παιδεύετε, ούτε θέλουμε, ούτε μας είπαν να γίνει ευρωβουλευτής ο Χαρούλης». Εντάξει, το καταλάβαμε.

Έκλεισε το deal της Κασσιόπης στην Κέρκυρα

-Η συμφωνία υπογράφηκε, τα λεφτά πέρασαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι επίσημες ανακοινώσεις δεν θα αργήσουν. Η μεγάλη έκταση των 438 στρεμμάτων που βρίσκεται στην Κασσιόπη της Κέρκυρας μετά τις άκαρπες πολυετείς προσπάθειες αξιοποίησής της από το αμερικανικό fund NCH Capital, τελικά αλλάζει ιδιοκτήτη. Η εταιρεία του Ελληνοαμερικανού επενδυτή Τζον Κάλαμος, Calamos Investments, στην οποία διευθύνων σύμβουλος είναι ο Τζον Κουδούνης, κατέβαλε 32 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει την ιδιοκτησία της Κασσιόπης την οποία είχε αγοράσει η NCH Capital από το ΤΑΙΠΕΔ στην πρώτη του -τότε- ιδιωτικοποίηση με σκοπό την απομείωση του Δημοσίου Χρέους. Η NCH Capital φαίνεται πως αποχωρεί και αποεπενδύει καθώς εγκαταλείπει όλες τις θέσεις της στη βαλκανική χερσόνησο. Αντιθέτως, η Calamos Investments -που διαχειρίζεται περισσότερα από 35 δισ. δολάρια- επιμένει στην Ελλάδα. Αφού δεν κατάφερε να αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική, ο Τζον Κουδούνης έκλεισε μια συμφωνία με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την οικογένειά του, δημιουργώντας την Calamos Antetokounmpo Global Sustainable Equity Funds, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται σήμερα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η τρίτη λοιπόν «ελληνική προσπάθεια» της Calamos Investments αφορά τα φιλόδοξα -και πλήρως αδειοδοτημένα, έτοιμα προς υλοποίηση- σχέδια για την αξιοποίηση της Κασσιόπης με τουριστικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Η Prodea θέλει τον πύργο της στο Ελληνικό

-Πολύ διακριτικά, η LAMDA Development τρέχει αυτό το διάστημα έναν διαγωνισμό για πωλήσεις οικοπέδων στο Ελληνικό που βρίσκονται πίσω από τη γειτονιά little Athens. Το project έχει την επωνυμία Sunrise, η χρήση είναι οικιστική και ο αγοραστής έχει τη δυνατότητα να δώσει προσφορά είτε για κάθε οικόπεδο ξεχωριστά, είτε και για τα πέντε συνολικά. Το ενδιαφέρον είναι ότι για ένα από τα πέντε οικόπεδα ο ιδιοκτήτης του έχει τη δυνατότητα να οικοδομήσει πύργο με ανώτατο ύψος 50 μέτρα. Για τα υπόλοιπα τέσσερα κτίρια το ύψος δεν θα υπερβαίνει τα 15 μέτρα. Συνολικά και στα πέντε οικόπεδα, η δόμηση δεν θα υπερβεί τα 50.000 τμ. και όπως είπαμε μόνον για κατοικίες. «Παρών» στον διαγωνισμό έχει δώσει η Prodea, η οποία -κατά πληροφορίες- ενδιαφέρεται κυρίως για τον πύργο των 50 μέτρων, καθώς δίνει βάρος στον τομέα της κατοικίας για μεσαία εισοδήματα, τόσο σε Βόρεια όσο και σε Νότια προάστια. Οι πύργοι είναι στο πλαίσιο της δυνατότητας για συγκεκριμένα, ψηλά κτίρια εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, με βάση τον σχεδιασμό που έχει εγκριθεί και δημοσιευθεί σε ΦΕΚ.

Oh mon amour ecoute moi ή το γράμμα των Γάλλων στον ΑΔΜΗΕ

-Αναρωτιούνται πολλοί ποιος είναι ο λόγος της άμεσης ανταπόκρισης του ΑΔΜΗΕ την περασμένη Δευτέρα στις εκκλήσεις των ρυθμιστικών αρχών της Ελλάδας και της Κύπρου να παραδώσει τη σύμβαση παραχώρησης με το Euroasia που αφορά το έργο Αττική-Κύπρος-Ισραήλ. Θέμα το οποίο είχαν σηκώσει οι δυο Αρχές και έθεταν ως προϋπόθεση προκειμένου να τον αναδείξουν ως project promoter (Φορέα υλοποίησης) του μεγάλου καλωδίου. Πέρα από τις πιέσεις που ασκήθηκαν από πολλές πλευρές για να πειστεί ο Διαχειριστής να δώσει τα αναγκαία στοιχεία, υπήρξε και ένα γράμμα τις προηγούμενες μέρες προς τις ρυθμιστικές αρχές, το οποίο χτυπούσε καμπανάκι για τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχει το έργο. Πρόκειται για την επιστολή που απέστειλε προς τους ρυθμιστές των δύο χωρών η γαλλική εταιρεία Nexans που έχει τη σύμβαση με τα καλώδια και υπογράφει ο COO Mathias Bruneau, με την οποία ζητούσε να κλείσουν οι εκκρεμότητες του έργου ώστε να οριστικοποιηθεί η μεθοδολογία εσόδων και αμοιβών και ο ΑΔΜΗΕ να εξασφαλίσει τις αναγκαίες ροές και να την πληρώσει. Οι Γάλλοι υπογράμμιζαν στην επιστολή τους ότι αν ο ΑΔΜΗΕ δεν είναι σε θέση να καταβάλλει τις δόσεις που προβλέπει η συμφωνία, θα αναγκαστούν να αναστείλουν τις εργασίες, ενέργεια μάλιστα που πριν από λίγες ημέρες θεωρούσαν αναπόφευκτη υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Παρατηρώντας τις εξελίξεις θα λέγαμε ότι πρόκειται για το δέντρο και όχι για το δάσος του έργου, που ξεπεράστηκε με την αποστολή των σχετικών εγγράφων, όχι όμως και η απειλή για το καλώδιο που έρχεται από τους αδερφούς μας Κύπριους. Οι τελευταίοι δυσκολεύονται ακόμη να πειστούν για το έργο και καθυστερούν να πάρουν την επενδυτική απόφαση για τη συμμετοχή τους στο μεγάλο project, περιμένοντας τη νέα μελέτη κόστους-οφέλους.

Το mea culpa του Γουάτσα και η Ελλάδα

Χθες 11/4 είχαμε και την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Fairfax Capital που πραγματοποιήθηκε στο Roy Thomson Hall, στο Τορόντο. Πρόκειται για ένα event στο οποίο προσκαλούνται και οι επικεφαλής και τα στελέχη των ελληνικών εταιρειών στις οποίες έχει επενδύσει η Fairfax, με τον Πρεμ Γουάτσα να κάνει τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και να δίνει το στίγμα για την επόμενη. Οι μέτοχοι είχαν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι καθώς στο γράμμα που κάθε χρόνο στέλνει ο επικεφαλής της Fairfax ανέφερε πως το 2023 ήταν με απόσταση η καλύτερη χρονιά στην ιστορία της εταιρείας, με τα καθαρά κέρδη να ξεπερνούν τα 4,4 δισ. δολάρια, ποσό-ρεκόρ στα 38 χρόνια δραστηριότητας της Fairfax. Το book value της μετοχής αυξήθηκε κατά 25% και έφθασε τα 940 δολάρια ανά μετοχή, ενώ ο Γουάτσα ανέφερε πως την τελευταία τριετία η αξία της μετοχής τριπλασιάστηκε. Στις γραπτές αναφορές του επικεφαλής της Fairfax προς τους μετόχους δεν έλειπε φυσικά η Ελλάδα, με τον Γουάτσα να υπογραμμίζει τo εξαιρετικό 2023 που πραγματοποίησε η ελληνική οικονομία και οι θετικές προοπτικές που διαθέτει. Για τη Eurobank και τον Φ. Καραβία στην ενημέρωση προς τους μετόχους τονίζεται στη στρατηγική κίνηση της εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο και στην πρόθεση της Εurobank για διανομή μερίσματος. Αντίστοιχα, για την Grivalia Properties σημειώνεται το άνοιγμα του One&Only Aesthesis στη Γλυφάδα (στα εγκαίνια του οποίου παραβρέθηκε) και στα σχέδια για το άνοιγμα άλλων πέντε πολυτελών ξενοδοχείων. Αυτό πάντως που ξεχώρισε ήταν το μεγάλο mea culpa, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, για την απόφαση του Γουάτσα να επενδύσει πριν από πολλά χρόνια στην Blackberry. H επένδυση της Fairfax στον άλλοτε πρωτοπόρο τεχνολογικό κολοσσό, που έχασε τη μάχη των smartphones από την Αpple και τους Κινέζους ανταγωνιστές της, δεν απέδωσε, το αντίθετο, έφερε ζημιές, αναγκάζοντας τον Γουάτσα να παραδεχθεί το λάθος και να δεσμευτεί πως μάλλον δεν θα αποκτήσει ποσοστό ξανά σε τεχνολογική εταιρεία.

Όταν η ΕΥΔΑΠ στέλνει την μπάλα στην εξέδρα

-Δεν ξέρω αν αυτά που έλεγε για το μέλλον της ΕΥΔΑΠ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Χάρης Σαχίνης, ήταν πράγματι σημαντικά. Στην ΕΥΔΑΠ υπήρξε μια αλλαγή αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων -τελείως αδιάφορη εξέλιξη για όλους εμάς- καθώς πριν από λίγους μήνες, η ΕΥΔΑΠ πέρασε από το Υπουργείο Υποδομών στην εποπτεία του Υπουργείου Ενέργειας. Αυτές τις μέρες, σε σχέδιο νόμου του Θεόδωρου Σκυλακάκη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, προβλέπεται ότι η ΕΥΔΑΠ αναλαμβάνει ρόλο σε ολόκληρη την επικράτεια προκειμένου να συμβάλλει στη βέλτιστη χρήση του νερού ειδικά τώρα, σε μια εποχή που ο κίνδυνος λειψυδρίας εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένος. Ο υπουργός Ενέργειας αποφάσισε να αξιοποιήσει σε μέγιστο βαθμό την τεχνογνωσία της ΕΥΔΑΠ κι έτσι η εταιρεία βρίσκει νέο πεδίο δραστηριότητας και ανάπτυξης, κάτι που ανέμεναν καιρό τώρα και οι μέτοχοί της. Όλα αυτά καλά είναι, αλλά αν ο Σαχίνης έλεγε στους Δελφούς πόσοι σωλήνες της ΕΥΔΑΠ σκάνε κάθε ημέρα, θα τους άφηνε όλους άναυδους. Μου φαίνεται πιο λογικό οι Σκυλακάκης και Σαχίνης, πριν ασχοληθούν με τη βέλτιστη χρήση του νερού, να ασχοληθούν με το πεπαλαιωμένο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, με σωλήνες από το 1950 που ανατινάζονται από την πίεση. Πράγματι αναγνωρίζω στην ΕΥΔΑΠ ότι αντιδρά με όρους ιδιωτικού τομέα όσον αφορά τις επισκευές. Αλλά αυτό δεν αρκεί, γιατί όταν χάνεις νερό στην περιοχή που υδροδοτείς, τι θα προσφέρεις στις άλλες περιοχές; Η ανανέωση και συντήρηση του δικτύου προηγείται και μετά έρχονται οι μεγαλεπήβολοι και φιλόδοξοι στόχοι. Αυτά και δεν ανοίγω το κεφάλαιο του μεγαλομετόχου της ΕΥΔΑΠ Τζον Πόλσον, για να μη χαλάσουμε (περισσότερο) τις καρδιές μας.

ΕΥΑΘ: Μη μου τηλεφωνήσεις, δεν θα είμαι εκεί

-Oι Θεσσαλονικείς συχνά προσάπτουν διάφορα στο «Κράτος των Αθηνών», αλλά στην περίπτωση των εισηγμένων εταιρειών καλό είναι να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία με το επενδυτικό κοινό. Πριν από λίγες μέρες, Παρασκευή μεσημέρι, η διοίκηση της ΕΥΑΘ αποφάσισε να ενημερώσει τους αναλυτές και τους διαχειριστές κεφαλαίων για τα αποτελέσματα του 2023 αλλά και τις προοπτικές της φετινής χρονιάς. Πολλά ειπώθηκαν σ’ αυτήν τη συνάντηση, αλλά φαίνεται πως δεν θα τα μάθουμε ποτέ. Η ενημέρωση αφορούσε μόνον αναλυτές της Θεσσαλονίκης και δεν υπήρχε διαδικτυακή ή έστω τηλεφωνική δυνατότητα παρακολούθησης της εκδήλωσης. Υπήρξε μια ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΥΑΘ -περίπου 500 λέξεις- η οποία απλώς επαναλάμβανε τα μεγέθη που ανακοινώθηκαν. Όσοι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με την Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Μετόχων της ΕΥΑΘ, στο τηλέφωνο 2310-966864, άκουσαν με έκπληξη την Cosmote να τους ενημερώνει ότι «ο αριθμός δεν αντιστοιχεί σε κάποιον συνδρομητή της Cosmote».

Κινέζικα

-Επειδή πολλά λέγονται τελευταία για τους ελέγχους των ευρωπαϊκών υπηρεσιών, σημειώστε πως τα όσα μετέδωσε το Bloomberg για την Επίτροπο Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ και τις δηλώσεις της σχετικά με έναρξη έρευνας για κινεζική εμπλοκή σε αιολικά πάρκα σε Ισπανία, Ελλάδα, Γαλλία, Ρουμανία, και Βουλγαρία, ελάχιστα έως καθόλου αγγίζουν τη χώρα μας. Οι υπηρεσίες της ΕΕ θα αξιολογήσουν κατά πόσο οι ξένες επιδοτήσεις επιτρέπουν στις κινέζικες εταιρείες να υποβάλλουν υπερβολικά συμφέρουσες προσφορές σε δημόσιους διαγωνισμούς που διεξάγονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή προστίμων και στο πάγωμα επιχειρηματικών κινήσεων. Ωστόσο, όπως εξήγησε πηγή από την ελληνική αγορά της αιολικής ενέργειας, η έρευνα αφορά προμηθευτές εξοπλισμού και όχι παραγωγούς. Μάλιστα, η πηγή συμπλήρωσε πως η μόνη εταιρία που κάνει αυτή τη δουλειά στην Ελλάδα είναι η Gold Wind που έχει 20MW, δηλαδή το 3,8 ο/οο της αγοράς.

Επιχειρηματικές εκπλήξεις για το Λιμάνι του Λαυρίου

-Σ’ έναν μήνα από σήμερα, για την ακρίβεια στις 15 Μαΐου, λήγει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών από επενδυτές που θέλουν να διαχειριστούν το λιμάνι του Λαυρίου. Για την ακρίβεια πωλούνται οι μετοχές για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού (τουλάχιστον 50% συν μία μετοχή) στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου. Η «Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου A.E.» (ΟΛΛ Α.Ε.) έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων του Λιμένα Λαυρίου, μέχρι το 2062. Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον, από εταιρείες κρουαζιέρας, εταιρείες ακτοπλοΐας αλλά και Port Operators. Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη του διαγωνισμού θα αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή του Λαυρίου.

Η Τουρκία κερδίζει μερίδια στον Τουρισμό Υγείας

-Για την Ελλάδα αποτελεί έναν φιλόδοξο στόχο. Για την Τουρκία είναι πλέον καθημερινότητα. Η Τουρκία αναρριχήθηκε στην 7η θέση παγκοσμίως, στον «Tουρισμό Yγείας» για το 2023 αποκομίζοντας έσοδα 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από τις εξαγωγές υπηρεσιών υγείας σημείωσαν αξιοσημείωτη αύξηση από 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σε 2,3 δισ. δολ. το 2023. Τη χώρα επισκέφθηκαν 1,4 εκατομμύρια τουριστών υγείας, με τους περισσότερους να προέρχονται από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και τη Μέση Ανατολή.

Θα μάθουμε να ζούμε με το ακριβό χρήμα

-Σιγά σιγά όλοι προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα των υψηλών τιμών και των εισοδημάτων που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την ακρίβεια. Ένα από τα μεγέθη που παρακολουθεί πολύ προσεκτικά η αμερικανική κεντρική τράπεζα είναι ο πληθωρισμός των βασικών υπηρεσιών, εξαιρουμένης της στέγασης. Στη FED τον αποκαλούν SuperCore Inflation και ο δείκτης αυτός μετρά πόσο ακριβαίνουν οι υπηρεσίες, ανεξάρτητα από τις τιμές των προϊόντων. Τον Μάρτιο, ο SuperCore Inflation έτρεχε με ρυθμό +0,7% από μήνα σε μήνα κι αυτό ήταν το μεγαλύτερο άλμα από τον Σεπτέμβριο του 2022. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός SuperCore τρέχει με ρυθμό +5% (!) κι αυτή η αύξηση είναι η υψηλότερη από τον Απρίλιο του 2023. Στο μεταξύ, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξάνεται για 2 συνεχόμενους μήνες, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2023. Επομένως, η αύξηση των πραγματικών μισθών είναι και πάλι αρνητική.

Ρεκόρ πτωχεύσεων στη Γερμανία

-Τα λεφτά από τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις της πανδημίας τελείωσαν. Ο μεγάλος πελάτης, η Κίνα, έχει τα δικά του προβλήματα να αντιμετωπίσει και η εσωτερική αγορά της Γερμανίας περνά τη δική της κρίση λόγω της ακρίβειας. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των πτωχεύσεων εταιρειών σημείωσε νέο ρεκόρ τον Μάρτιο. Σύμφωνα με το ινστιτούτο IWH econ, ο αριθμός των πτωχεύσεων εταιρικών σχέσεων και εταιρειών στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 9% σε μηνιαία βάση. Πτώχευσαν 1.297 εταιρείες μόνον τον Μάρτιο. Ο αριθμός αυτός είναι 35% υψηλότερος από τον Μάρτιο του 2023 και 30% πάνω από τον μέσο όρο Μαρτίου για την περίοδο 2016-2019, δηλαδή πριν από την πανδημία.