-Χαίρετε, από τις πιο low profile επίσημες επισκέψεις που έγιναν ποτέ στην Αθήνα ήταν αυτή του Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, γνωστού ως «MBS». Ο Σαουδάραβας διάδοχος, αφού προχθές ξεναγήθηκε από τον Μητσοτάκη και τη Μενδώνη στην Ακρόπολη στη συνέχεια έφαγε στο εστιατόριο του Μουσείου γεύμα στο οποίο έδωσαν το παρών και αρκετοί επιχειρηματίες. Γενικώς είχε  κάτι σαν ιδιωτικό πρόγραμμα και είδε Ελληνα επιχειρηματία (καναλάρχη, για την ακρίβεια) -με τον οποίον διατηρεί καλές σχέσεις- και πρωθυπουργούς βαλκανικών χωρών, ίσως και κάποιους ακόμα (που, για την ώρα, δεν έμαθα) και πήρε μεσημεριανό στο Four Seasons με τον πρωθυπουργό, πριν αναχωρήσει. Φυσικά, υπεγράφησαν ιδιωτικές συμφωνίες με εταιρείες και κρατικά μνημόνια συνεργασίας, όπως διαβάσατε και αλλού.

Κοιτάζει το Ελληνικό;

-Αν ενδιαφέρεται για κανένα mega project στην Ελλάδα δεν είμαι βέβαιος, πάντως έχω ακούει ότι θα τον ενδιέφερε το project του Ελληνικού -υπό προϋποθέσεις- μάλιστα οι «ξερόλες» λένε και ποσό, περί τα 4 δισ. δολάρια. Φήμες, έτσι; Μην το δένετε…

Τελικά, έμειναν με τις προθέσεις

-Από την επίσκεψη της σαουδαραβικής αποστολής στην Αθήνα, οι δυο πιο σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες είναι αυτές του Μυτιληναίου και του Προκοπίου. Αυτά επί της ουσίας, γιατί η στήλη εστίασε στην αναφορά για τα MoU που υποτίθεται θα υπέγραφε η Saudi Interhealth Company με τις Eurobank/DoValue για το Ερασίνειο και την Τράπεζα Πειραιώς για το Ντυνάν. Oι σχετικές αναφορές για τη Saudi Interhealth Company όχι μόνον περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των συμφωνιών που θα υπογράφονταν, αλλά συνοδεύονταν και από ποσά. Συγκεκριμένα, η Saudi Interhealth Company υπολόγιζε 150 εκατ. για το Ντυνάν, ενώ για το Ερασίνειο 15 εκατ. για την αγορά του ακινήτου και 120 εκατ. για εξοπλισμό και λειτουργία του ογκολογικού νοσοκομείου. Τελικά, όμως, η συμφωνία που έκανε η Τράπεζα Πειραιώς για το Ντυνάν με τη Euromedicα/Faralon τους πρόλαβε και ανέτρεψε στο παρά πέντε τον σχεδιασμό. Οι Σαουδάραβες, στο μεταξύ, είχαν δώσει στο υπουργείο Ανάπτυξης το πρόγραμμα όπου περιλαμβάνονταν οι συγκεκριμένες συναντήσεις - υπογραφές MoU, ενώ τελικά οι άνθρωποι της Saudi Interhealth Company ούτε καν ήρθαν στην Αθήνα, καθώς τα δεδομένα είχαν αλλάξει δραστικά. Αυτό εξηγεί γιατί οι δύο τράπεζες δεν είχαν ιδέα για κάποια συνάντηση, κι εμείς ας κρατήσουμε ότι -σε επίπεδο προθέσεων, τουλάχιστον- υπάρχει ένα σαουδαραβικό ενδιαφέρον για τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας. Αυτά…

Η μοναδική αμυντική συμφωνία με τον MBS

-Σημειώστε πως η μοναδική ελληνική εταιρεία που υπέγραψε αμυντική συμφωνία με τον MBS, ήταν η Theon Sensors. H εταιρεία του Κριστιάν Χατζημηνά, για τα επόμενα 4 χρόνια και έναντι αμοιβής 80 εκατομμυρίων ευρώ, θα προσφέρει τεχνογνωσία και υπηρεσίες στην κρατική εταιρεία σαουδαραβική εταιρεία NCMS ώστε να παράγουν από κοινού Συστήματα Νυχτερινής Όρασης για την Άμυνα και την Ασφάλεια.

Follow the money

-Η ρήση του τίτλου στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται κυρίως στην πολιτική κι από όσους ασχολούνται με την ερευνητική δημοσιογραφία. Η στήλη ουδεμία σχέση έχει με τα ανωτέρω, απλώς προσπαθεί να παρακολουθεί πώς κινούνται τα δισεκατομμύρια, που εδώ που τα λέμε δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολη δουλειά σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα. Σας έλεγα λοιπόν χθες ότι τα παιδιά του CVC γλυκοκοιτάζουν τη ΔΕΗ κι έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα. Ζωηρό όμως εμφανίζεται και το έτερο private equity που έκανε αισθητή με εξαγορές την παρουσία του στην Ελλάδα, το BC Partners. Συγκεκριμένα, ακούω ότι ο Νίκος Σταθόπουλος είναι τελευταία κοντά στον όμιλο Βαρδινογιάννη και δεν αναφέρομαι σε κοινωνικής φύσης προσέγγιση. Θέλω να είμαι ειλικρινής και δηλώνω ότι δεν γνωρίζω για ποια δουλειά συζητούν, αλλά οφείλω να υπενθυμίσω ότι από το BC Partners είχαν συζητήσεις για να αγοράσουν τον ενεργειακό κλάδο της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, προσπάθεια που τελικά δεν ευδοκίμησε, καθώς πουλήθηκε όλη η εταιρία.

Νερό κι αλάτι Ολλανδού - Μπάκων

-Σήμερα πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που θα επισφραγίσει τυπικά (αλλά και ουσιαστικά) τη λήξη του επιχειρηματικού πολέμου Ολλανδών - Μπάκων. Οι μέτοχοι του κατασκευαστικού ομίλου θα εγκρίνουν το κλείσιμο της παρελθούσας χρήσης, ανοίγοντας μια νέα σελίδα για τον όμιλο.

Περιμένετε εξελίξεις στον ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ

Henry Holterman της Reggeborgh INVEST αύξησε το ποσοστό του στον ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ στο 46%, δείχνοντας εμπράκτως την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές, αλλά ταυτόχρονα μείωσε το free float της μετοχής κάτω από το 14%. Οι κανονισμοί του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς είναι πολύ συγκεκριμένοι και αυστηροί για τις μετοχές που μετέχουν σε Δείκτες: Οι μετοχές σε ελεύθερη διασπορά πρέπει τουλάχιστον να αντιστοιχούν στο 15% του μετοχικού κεφαλαίου. Επομένως, ο Holterman σύντομα θα «διασπείρει» το ποσοστό που μόλις αγόρασε από τη δημόσια πρόταση. Απολύτως κερδισμένοι μάλλον θα βγουν οι ομολογιούχοι του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ οι οποίοι περιμένουν τη διοίκηση να προχωρήσει σε ανάκληση του ομολόγου των 600 εκατ. ευρώ, για να πετύχει καλύτερους όρους αναχρηματοδότησης. Οι σημερινοί ομολογιούχοι θα πάρουν νωρίτερα τα λεφτά τους και μ’ ένα σχετικό μικρό δωράκι (premium).

Δρομολογημένη

-Η θέση μου είναι δύσκολη και δεν μπορώ να επεκταθώ, αλλά η πώληση της ΤΕΝΕΡΓΑ από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι δρομολογημένη. Απλώς, αυτές οι δουλειές δεν γίνονται σε δημοσιογραφικούς χρόνους. Μπορεί να έχουμε νέα αυτήν την Παρασκευή, μπορεί την επόμενη ή τη μεθεπόμενη κοκ.

Προχωρεί το deal Attica Group - ΑΝΕΚ

-Μπαίνει εμπρός το deal της ANEK με την Attica Group και σε αυτό αποδίδεται το χθεσινό +12.5% της MIG. Στην αγορά λένε για έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΑΝΕΚ τον Σεπτέμβριο να μετοχοποιηθούν τα δάνεια και γενικότερα να εγκριθούν οι σχετικές διαδικασίες. Ωρίμασαν οι συνθήκες

Ο τραγέλαφος του πολέμου

-Ήρθε και η έκθεση του ΔΝΤ να διαπιστώσει αυτό που όλοι ξέρουμε από καιρό. Δεν μπορείς να κάνεις πόλεμο με κάποιον και την ίδια στιγμή να αγοράζεις τα προϊόντα του. Οι αναλυτές του ΔΝΤ διαπίστωσαν ότι ο πόλεμος και οι κυρώσεις προκάλεσαν πολύ μικρότερη ζημιά στο ρωσικό ΑΕΠ και στο ρούβλι απ’ ό,τι περίμεναν οι Ευρωπαίοι. Ταυτόχρονα, οι κυρώσεις των Ευρωπαίων έπληξαν κυρίως την ευρωπαϊκή οικονομία και βύθισαν το Ευρώ.

Επενδυτική παράκρουση

-Στις αγορές του εξωτερικού ο φόβος έχει παγώσει τα πάντα. Όλοι προεξοφλούν τα χειρότερα γεωπολιτικά και επιτοκιακά σενάρια, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα που δημοσιοποιούν οι μεγάλες εταιρείες δείχνουν ανάπτυξη και υγεία. Ο Δείκτης Φόβου στα υψηλά του. Στην Ελλάδα, κυριαρχεί η ψευδαίσθηση του πλούτου. Το χρήμα από τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία ρέει άφθονο και η μαύρη οικονομία κάνει πάρτι. Πρώτη φορά κυκλοφορεί τόσο πολύ ρευστό στην αγορά. Το ελληνικό 10ετές ομόλογο, με επιτόκιο 3,02%, είναι πολύ καλύτερο από το ιταλικό 3,36%, ενώ το γερμανικό ομόλογο οδεύει προς τη μονάδα (προς το παρόν, 0,95%). Οι 3μηνες προθεσμιακές καταθέσεις, για πρώτη φορά, προσφέρουν απόδοση και για πρώτη φορά οι μερισματικές αποδόσεις εισηγμένων εταιρειών της τάξης του 3% και 4% δεν θεωρούνται πλέον ελκυστικές.