–Χαίρετε, προχθές το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, τουλάχιστον όπως το διαπιστώνουμε εμείς παρατηρώντας τα «νούμερα» στα sites, σχεδόν μονοπώλησε το ψηφιακό «wallet» (ταυτότητα και δίπλωμα στο κινητό σου). Είχαμε βέβαια και πολλές διαμαρτυρίες, όχι γιατί δεν δούλευε το σύστημα, αλλά περισσότερο από την αδημονία του κόσμου να «μπει» στην εφαρμογή. Κάτι που δεν γινόταν πριν από τις 6 το απόγευμα (ώρα έναρξης του app) και μόνο όσων το μητρώο τελείωνε σε 1, γιατί αλλιώς θα κράσαρε, αλλά αυτά δεν τα γνώριζαν αρκετοί πολίτες. Το λέω γιατί όντως ο κόσμος διψάει για «μικρά πράγματα» που όμως τον ταλαιπωρούσαν και τον ταλαιπωρούν δεκάδες χρόνια τώρα και χαίρεται να τα βλέπει να λύνονται. By the way, όπως έλεγε και ο αξέχαστος (καλά να είναι) Κίμων Κουλούρης, αυτόπτης μάρτυς της εκδηλώσεως, παρουσία Μητσοτάκη, άκουσε υψηλόβαθμο παράγοντα να σχολιάζει υποτιμητικά το «wallet», λέγοντας «αυτά δεν αφορούν τους ψηφοφόρους μας, είναι μόνο για πιτσιρίκια» και κάτι τέτοια που δείχνουν, μετά συγχωρήσεως, ότι και η Ν.Δ. έχει πολύ σαβούρα μέσα. Μα πολύ…
Ο λύκος (Σωκράτης) κι αν εγέρασε
-Χθες ανακοινώθηκε ότι η Intralot απέκτησε το 33,23% της Intralot US πληρώνοντας στους σημερινούς κατόχους 3,65 ευρώ ανά μετοχή. Η ανακοίνωση δεν μας διαφωτίζει ιδιαίτερα, αλλά ένας καλός άνθρωπος μου εξήγησε τι κάνει ο Κόκκαλης και οφείλω να αναγνωρίσω τις ιδιαίτερες επιχειρηματικές ικανότητες του ανδρός, που αποδεικνύει εμπράκτως πως ο λύκος κι αν εγέρασε… Παρακολουθήστε λοιπόν σε αδρές γραμμές τι έκανε ο Κόκκαλης κι έσωσε από τη χρεοκοπία το μαγαζί του: Η Intralot US έχει ΕΒΙDTA 120 εκατ. Aποκτώντας το 33,2% και τα 120 εκατ. περνούν στον ισολογισμό της Intralot. Τα 120 εκατ. επί 8,5 (που είναι πολλαπλασιαστής για τις αποτιμήσεις των εταιριών gaming) μας κάνει μια δυνητική αποτίμηση 1.020 εκατ. Η Ιntralot χρωστάει 580 εκατ. κι έχει περίπου 70-80 εκατ. στο ταμείο. Αν διαιρέσουμε τον νέο αριθμό των μετοχών με τα περίπου 500 εκατ. της αποτίμησης που απομένουν, καταλήγουμε ότι η τιμή της μετοχής είναι στην περιοχή του 1,4 ευρώ, όταν διαπραγματεύεται στα 0,69.
-Αυτή η δημιουργία δυνητικής υπεραξίας εξηγεί γιατί η αύξηση κεφαλαίου της Ιntralot σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε με προδιαγραφές διαμορφωμένες έτσι ώστε να μη συμμετάσχουν πολλοί επενδυτές στην αύξηση κεφαλαίου, αφού έγινε στο 0,58 με τη μετοχή στο ταμπλό να είναι χαμηλότερα, κάπου στο 0,52. Θα μου πεις, υπάρχει πάντα το ρίσκο ο Κόκκαλης με τους νέους συνεταίρους του στην Ιntralot να βγάλουν τη μετοχή από το ΧΑ, ώστε να καρπωθούν όλη την υπεραξία. Στο μυαλό του Κόκκαλη δεν είμαι, αλλά μάλλον δεν πρέπει να παίζει τέτοιο σενάριο, αφού στην αύξηση συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος Κ. Αντωνόπουλος. Πάντως, η ουσία είναι ότι ο Κόκκαλης κατάφερε να βγάλει την Ιntralot από την εντατική όπου νοσηλευόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με όλη την αγορά έξω από την εντατική να συζητά πότε θα επέλθει το μοιραίο.
Λούβαρης και υιός στο σφυρί
-Κι αφού το έφερε η ημέρα, σήμερα η στήλη να ξεκινήσει από τις παλιές επιχειρηματικές ΕΣΣΟ, συνεχίζω με άλλες παλιοσειρές του ελληνικού επιχειρείν, αλλά -δυστυχώς- όχι με ένα εξίσου επιτυχημένο παράδειγμα. Λοιπόν, στις 21 Σεπτεμβρίου το σφυρί των πλειστηριασμών θα χτυπήσει για τη βίλα της οικογένειας Λούβαρη στην Εκάλη. Ο πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την Intrum, στρέφεται κατά του Αλέξανδρου Λούβαρη και του πατέρα του Γιώργου Λούβαρη. Τώρα, για τον Γιώργο Λούβαρη δεν χρειάζεται να φρεσκάρω τη μνήμη σας. Αρκεί κωδικοποιημένα να αναφέρω ότι υπήρξε φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, στενός συνεργάτης του Σ. Κόκκαλη (σε ηγετικές θέσεις της ΠΑΕ Ολυμπιακός, επί εποχής Κόκκαλη), ενώ το όνομά του ενεπλάκη στο σκάνδαλο Κοσκωτά, για το οποίο και αθωώθηκε, αλλά και σε εκείνο για τις προμήθειες των πυραύλων «Μάτζικ 2» από την Πολεμική Αεροπορία, για το οποίο επίσης αθωώθηκε από το Εφετείο. Ο Αλέξανδρος Λούβαρης, ο οποίος υπήρξε παντρεμένος μια περίοδο με τη Χρυσάνθη Ντάφλα, εμφανίζεται ως πολυπράγμων επιχειρηματίας. Πριν από την κρίση είχε ανοίξει μαζί με συνεταίρους κατάστημα της τουρκικής αλυσίδας εστιατορίων κεμπάπ, Tike, στην Κηφισιά, μετά το εστιατόριο-μπαρ «Faro Capo», ενώ σήμερα δηλώνει CEO στην Alpha net consultants Ltd, Co-founder & Vice President στη Mercato Blockchain AG, CEO στην Adventus P.C. Holdings, αλλά και ιδιοκτήτης της Namdo trading Ltd. Τώρα, τι κάνουν όλες αυτές οι εταιρίες, θα σας γελάσω.
-Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι το ακίνητο της Εκάλης, στο οποίο κατοικούν ο Αλέξανδρος και ο Γιώργος Λούβαρης, κουβαλάει υποθήκες από το μακρινό 1990, αλλά και πέντε κατασχέσεις (από ΙΚΑ, Εφορίες κ.λπ.), με την τελευταία στις 10 Φεβρουαρίου 2022, για 200.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης), που οδηγεί και στο φθινοπωρινό σφυρί. Τι αφορά αυτό; Ένα οικόπεδο 1.406,41 τ.μ. επί της οδού Νίρας, στο οποίο έχει ανεγερθεί πολυτελής κατοικία (μεζονέτα) από το 1983 που αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, α΄ όροφο και δώμα, με συνολική επιφάνεια 539 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 990.000 ευρώ. Από την εξωτερική αυτοψία που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι η μεζονέτα βρίσκεται σε καλή κατάσταση από πλευράς συντήρησης. Δεν ισχύει το ίδιο για την πισίνα των 50 τ.μ. που υπάρχει στον περιβάλλοντα χώρο, η οποία -από τις φωτό που συνοδεύουν την έκθεση πλειστηριασμού- φαίνεται εγκαταλελειμμένη.
Τα δύο deals σε χυμούς και αναψυκτικά…
-Χθες το μεσημέρι, λίγο μετά τη μία, υπογράφηκε από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και τον Απόστολο Ταμβακάκη η εξαγορά της εταιρείας «Ελληνικοί Χυμοί», με καταγωγή από τη Λάρισα. Η υπογραφή της συμφωνίας καθυστέρησε λίγο αφού ανακοινώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Έπρεπε όμως πρώτα να δημιουργηθεί η εταιρεία Juice Invest AE, με μετόχους την BESPOKE, τη holding εταιρεία που έχει δημιουργήσει ο Σπ. Θεοδωρόπουλος (67.5%) και το fund EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη (32,5%). Η Juice Invest εξαγόρασε την «Ελληνικοί Χυμοί» (Viva, Bello κ.λπ.) απαλλαγμένη από τις δανειακές υποχρεώσεις και με κέρδη της τάξης των 4 εκατ. ευρώ. Τώρα, με τους νέους στρατηγικούς επενδυτές στο μετοχικό κεφάλαιο και τις απαραίτητες επιθετικές κινήσεις, η νέα εταιρεία αποκτά άλλες προοπτικές. Εντελώς συμπτωματικά, η υπογραφή της συμφωνίας έγινε την ημέρα που οι όμιλοι ΧΗΤΟΣ και GREEN COLA ανακοίνωσαν τη σύσταση κοινής εταιρείας, της «GREEN BEVERAGES GROUP PLC», με έδρα το Λονδίνο, για να κατακτήσουν μαζί τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού.
…ενώ έρχεται και τρίτο deal (που ψήνει η IDEAL)
-Aν o Λάμπρος Παπακωνσταντίνου καταφέρει να κλείσει τη συμφωνία με την Coca Cola για την πώληση της Three Cents, θα έχει πετύχει πραγματικό hat trick. Η Three Cents δεν έχει δική της παραγωγική μονάδα. Νοικιάζει τις εγκαταστάσεις και το εμφιαλωτήριο στο οποίο παράγονται τα premium mixers ποτά, με τη δική της συνταγή. Η Three Cents πουλά τη συνταγή, την τεχνογνωσία και την αγορά που έχει δημιουργήσει, στον γίγαντα εμφιαλωτή Coca Cola που προσθέτει ένα ακόμη δυναμικό προϊόν στη φαρέτρα του. Για όλα αυτά η Ideal φιλοδοξεί να εισπράξει αρκετά εκατομμύρια ευρώ για να επικεντρωθεί στο άλλο κομμάτι του Ομίλου, την Πληροφορική, με την εξαγορά και τη δημόσια πρόταση της Byte και τον γάμο με τις υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας Adacom και Netbull. Η Ideal θα έχει τον Βυτογιάννη στην Ελλάδα και την Coleous στη Νότια Αφρική (καπάκια αναψυκτικών με ετήσια έσοδα κοντά στα 80 εκατ.) και θα χρησιμοποιεί την Byte ως αιχμή του δόρατος για τις νέες δουλειές.
Στη Μύκονο ξοδεύουν σαν να μην υπάρχει αύριο
-Κι όσο τα κορόιδα δουλεύουν στους 38 βαθμούς της Αθήνας, στη Μύκονο το γλέντι συνεχίζεται με απίστευτους λογαριασμούς σε μπαρ και εστιατόρια του νησιού, ένας άτυπος διαγωνισμός χοντρών πορτοφολιών. Επιχειρηματίες που πούλησαν ένα ακίνητο σε premium τοποθεσία, εισέπραξαν πολλά, ξεχρέωσαν τα δάνειά τους και τώρα επιδεικνύουν τα λεφτά που τους έμειναν. Στη Μύκονο αποενοχοποιήθηκε η επίδειξη του πλούτου. Μερικοί έφεραν στην Ελλάδα λεφτά που είχαν κρύψει στο εξωτερικό κατά τη μνημονιακή περίοδο. Η Ιστορία, όμως, μας διδάσκει: Όταν η κατανάλωση ξεφεύγει και γίνεται προκλητική, τότε -στην αμέσως επόμενη περίοδο- έρχεται μια καταιγίδα για να ξαναμπούν πάλι τα κεφάλια μέσα. Αντίστοιχα φαινόμενα καταναλωτικής υπερβολής παρατηρούμε σε πολλές οικονομίες. Μένει να δούμε αν η Ιστορία επαναλαμβάνεται…
Αtticabank: Όλα παίζουν…
-Τα ευχάριστα νέα για την Αtticabank είναι ότι πλέον όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές (μέτοχοι, Ταμεία, επόπτες, Ellington και λοιπές δυνάμεις) είναι με θετική διάθεση γύρω από ένα τραπέζι κι αναζητούν κοινή λύση στο αδιέξοδο. Τα άσχημα νέα είναι ότι έχουν μια πολύ δύσκολη άσκηση να λύσουν: Στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου το ΤΧΣ εισέφερε 151 εκατ., το ΤΜΕΔΕ 35 εκατ. και η Ellington 24 εκατ. Είχε συμφωνηθεί να ακολουθήσει αύξηση κεφαλαίου κατά 365 εκατ. η οποία όπως δεν καλύπτει τις ανάγκες των τιτλοποιήσεων, καθώς οι εκτιμήσεις είναι ότι θα απαιτηθεί ποσό 600 έως 700 εκατ. Επόπτες και μέτοχοι καλούνται τώρα να προσδιορίσουν το ακριβές ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της Αtticabank ώστε να προχωρήσει η αύξηση. Αν αποχωρήσει η Ellington τότε τίθεται ζήτημα state aid, οπότε θα πρέπει να αναζητηθεί νέος ιδιώτης επενδυτής. Ταυτόχρονα το ΤΧΣ μετά την αλλαγή της νομοθεσίας είναι υποχρεωμένο να κινηθεί με κριτήριο την προστασία ή βελτίωση της υφιστάμενης συμμετοχής στην Αtticabank. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να μη γίνουν τιτλοποιήσεις και τα κόκκινα δάνεια να πουληθούν απευθείας στην αγορά, ώστε να μειωθεί το ύψος των κεφαλαίων. Όλα παίζουν…
Άνοιξε την πόρτα για το ΧΑ, η Optima Bank
-Όταν ξεκίνησε το εγχείρημα, πολλοί έσπευσαν να προδικάσουν το αρνητικό αποτέλεσμα. Η μικρή Optima Bank όμως βρίσκει τον βηματισμό της και βλέπει με αξιώσεις την είσοδό της στο Χρηματιστήριο. Πέρυσι, ολόκληρη τη χρονιά, παρουσίασε κέρδη 16 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 6 περίπου προήλθαν από τη συναλλαγή με τα φωτοβολταϊκά. Φέτος, στο πρώτο εξάμηνο, τα κέρδη της Οptima Bank -από αμιγώς τραπεζικές εργασίες– έφτασαν τα 15 εκατ. ευρώ και έπεται συνέχεια.
To ελληνικό μουσικό δαιμόνιο και η Warner/Chappell
-Ο κ. Στέφανος Γκάνος ήταν ένας νέος άνθρωπος που αγαπούσε τη μουσική. Το 2006 έκανε το χόμπι επάγγελμα. Δημιούργησε στην αρχή ένα μικρό studio και κατόπιν μια ολόκληρη επιχείρηση, τη Musu, που προσφέρει υπηρεσίες που σχετίζονται με όλο το φάσμα της μουσικής δημιουργίας: Μουσικές εκδόσεις, προσαρμοσμένη μουσική δημιουργίας, σχεδιασμός ήχου, συμβουλές όσο αφορά στην αδειοδότηση πνευματικών δικαιωμάτων, αντιπροσώπευση Ελλήνων δημιουργών στο εξωτερικό αλλά και ξένων δημιουργών στην Ελλάδα. Ξαφνικά, έρχεται ένας κολοσσός της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας, με χιλιάδες δικαιώματα καλλιτεχνών και κλείνει συμφωνία με τη Μusu Group για να αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα το μοναδικό ρεπερτόριο της.
-Η Warner Chappell Music είναι ο παγκόσμιος εκδοτικός βραχίονας μουσικής της Warner Music Group, με ιστορία πάνω από 200 χρόνια και γραφεία σε περισσότερες από 20 χώρες στον κόσμο. Διαχειρίζεται πνευματικά δικαιώματα συνθετών και στιχουργών σε όλο τον κόσμο ανάμεσά τους των George Michael, Led Zeppelin, Madonna, Quincy Jones, Ramones, Tones and I, Cole Porter, George Gershwin, Duran Duran, Gamble and Huff, Grateful Dead, Kool & the Gang, David Byrne, Santana, Bruno Mars, Savage Garden, Muse, Katy Perry, Ministry, Nina Simone, Pantera, Aloe Blacc, Dr.Dre, James Brown κ.λπ. Αυτή η συνεργασία της Warner με τη Musu ανοίγει νέους ορίζοντες για διαφημιστικές εταιρίες, διαφημιζόμενους, κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές στην Ελλάδα.