-Χαίρετε, μερικές παρατηρήσεις στον απόηχο του «ντιμπέι», καταρχήν η τηλεθέασή του ήταν καλή, το είδαν περίπου 2 εκατ. πολίτες, για πόση ώρα δεν είναι ευκρινές, αλλά πάντως έριξαν μία ματιά στις συζητήσεις των αρχηγών. Σε σύνολο περίπου 4 εκατ. ανθρώπων που είχαν ανοιχτές τις τηλεοράσεις τους, το να τους δουν οι μισοί δεν είναι και άσχημα, περίπου ίδια ήταν τα ποσοστά και το 2019.

Μητσοτάκης – Υποκλοπές

-Αρκετά ειπώθηκαν χθες για το αν έκανε καλά ο Μητσοτάκης που είπε σκάνδαλο τις υποκλοπές και τόνισε ότι ο Ανδρουλάκης δεν εμπλέκεται σε εθνική υπόθεση. Εγώ έχω να πω τα εξής. Πρώτον, έχετε την εντύπωση ότι για… μη σκάνδαλο απομακρύνεις όσους θεωρείς θεσμικά υπεύθυνους για μία υπόθεση όπως των υποκλοπών; Αρα γιατί ο Μητσοτάκης -και μάλιστα 10 μήνες μετά και ενώ η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη, έχουν γίνει επιτροπές στη Βουλή και έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, για να θωρακίσει το σύστημα προκειμένου να μην ξαναγίνει- να φοβηθεί να το αποκαλέσει λάθος ή σκάνδαλο ή όπως αλλιώς θέλει; Φαίνεται, ακούγεται (και είναι) ειλικρινές και ευθύ. Δεύτερον, αντιθέτως με όσα εκτιμώνται θεωρώ ότι ο Μητσοτάκης με τη δήλωσή του ότι ο Ανδρουλάκης δεν εμπλεκόταν σε θέματα κατασκοπείας, κ.λπ. ώστε να παρακολουθηθεί, όχι μόνο δεν κλείνει την πόρτα στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, αλλά αν χρειαστεί (που δεν το βλέπω) την ανοίγει διάπλατα, μεταθέτοντας το πρόβλημα στον ίδιο τον Ανδρουλάκη. Μπορεί δηλαδή αν χρειαστεί να συγκυβερνήσουν να του πει ότι «εγώ παραδέχτηκα το λάθος, ξεκαθάρισα ότι δεν είσαι… πράκτορας (όχι ότι το είχε ισχυριστεί ποτέ) ή δεν έχεις κάνει κάτι εθνικά επιζήμιο και φυσικά παρέπεμψα την υπόθεση στη Δικαιοσύνη». Πιο ξεκάθαρη δήλωση δεν υπάρχει, εκτός αν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θέλει να πάει σπίτι του ο Μητσοτάκης για να ησυχάσει, αυτό όμως το κρίνουν οι πολίτες σε λίγες μέρες.

Ανδρουλάκης

-Αντιθέτως, ο Ανδρουλάκης χθες κατά τη γνώμη μου έκανε κάτι πρωτοφανές στη σύγχρονη ιστορία παρόμοιων τηλεοπτικών debates στον πολιτισμένο Δυτικό κόσμο. Απέφυγε -δημοσίως, τουλάχιστον- να χαιρετήσει τους δύο βασικούς πολιτικούς του αντιπάλους, που… τυχαίνει να είναι ο πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ας σημειωθεί ότι Μητσοτάκης και Τσίπρας, έστω και… μετρημένα, αντάλλαξαν χειραψίες, χαμόγελα και είχαν μία ανθρώπινη επαφή. Ο συμβολισμός του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ «δεν σας δίνω ούτε το χέρι δημοσίως» δεν ξέρω τι σημαίνει, ειλικρινά. Πάντως, για να μην το έχει κάνει ποτέ πουθενά κανείς στον πολιτισμένο κόσμο δεν μου μοιάζει καλή ιδέα. Αλλά αυτό είναι δικό του θέμα και θα φανεί… στο χειροκρότημα.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος σήμερα οι servicers

-Σε σύσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν κληθεί σήμερα οι εκπρόσωποι των servicers. Η κεντρική τράπεζα θέλει να συζητήσει με τους servicers όλο το πλαίσιο που αφορά την εξυπηρέτηση των δανειοληπτών, τους τρόπους επικοινωνίας, τα παράπονα που υπάρχουν και πώς μπορούν να διευθετηθούν κ.λπ.

Η Εθνική Τράπεζα, τα σχέδια, οι προτάσεις για placement και... η κατανόηση

-Δύο μέρες μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, η διοίκηση της Εθνικής ανακοινώνει τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2023 και αμέσως μετά ακολουθεί η συνάντηση με τους αναλυτές. Η συγκεκριμένη συζήτηση παρουσιάζει ενδιαφέρον γιατί σε χρηματιστηριακά γραφεία συζητούν πως στην τιμή των 5,2 και 5,3 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής μοιάζει να ψάχνει ευκαιρία για ένα μεγάλο placement σε σοβαρά θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού. Βέβαια, απορώ πώς σοβαροί χρηματιστές κάνουν τέτοιες συζητήσεις καθώς σε προεκλογική περίοδο, εγχειρήματα όπως ένα placement στην ΕΤΕ είναι εκτός τόπου, χρόνου και πραγματικότητας. Άλλωστε η διοίκηση της Εθνικής είχε προτείνει πριν από λίγους μήνες να γίνει placement ενός μικρού, μονοψήφιου, ποσοστού και η πρόταση έγινε δεκτή με κατανόηση και παρέμεινε στη σφαίρα της κατανόησης.

Στα δυο για το Βενιζέλος

-Έγραφα τις προάλλες για τον αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος (ΕΛ. ΒΕΛ.) και τις δυσκολίες που συναντούν τα σχέδια να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να μην προλάβουν τη δημόσια εγγραφή για το 30% των μετοχών του ΔΑΑ που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το ΤΑΙΠΕΔ, μέσα στο έτος. Το σχόλιο έφερε την αντίδραση κυβερνητικών παραγόντων που υποστήριξαν πως δεν ισχύει και η εισαγωγή στο ΧΑ θα γίνει το 2023 και μάλιστα πριν από το τέλος του χρόνου. Οι ίδιες πηγές απέδωσαν την καθυστέρηση στο ότι προέκυψαν οι εκλογές, προσέθεσαν πως υπάρχει πλέον συμφωνία μετόχων και η εισαγωγή θα γίνει μέσα στο 2023. Προφανώς οι άνθρωποι γνωρίζουν καλύτερα, αλλά η στήλη θα επιμείνει ότι μέτοχοι του ΕΛ. ΒΕΛ. εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες και ενστάσεις για τη fast track εισαγωγή στο ΧΑ. Οπότε μέχρι να υπάρξει συγκερασμός απόψεων δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις για τον χρόνο εισαγωγής, αλλά είναι βέβαιο ότι το ΕΛ. ΒΕΛ θα περάσει από... λακκούβες μέχρι να φθάσει στο Χρηματιστήριο.

Το οικονομικό κατεστημένο αλλάζει

-Στην Ελλάδα μας αρέσει ιδιαίτερα να μιλάμε για το οικονομικό κατεστημένο, αλλά η αλήθεια είναι ότι η χώρα παρουσιάζει υψηλή κινητικότητα και δραστικό μετασχηματισμό των επιχειρηματικών δυνάμεων. Σκεφθείτε για παράδειγμα ότι αυτήν την περίοδο παρακολουθούμε να αναδιαρθρώνονται εκ βάθρων και να αλλάζουν προσανατολισμούς δύο μεγάλοι όμιλοι που πρωταγωνίστησαν στην οικονομική ζωή των τελευταίων δεκαετιών. Η ΙΝΤΡΑΚΟΜ ρευστοποιεί μεθοδικά τις συμμετοχές και μετατρέπεται σε εταιρία επενδύσεων ή κάτι τέτοιο. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αποχωρίζεται τη μια μετά την άλλη, θυγατρικές και δραστηριότητες που στο παρελθόν την οδήγησαν στην κορυφή. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο όμιλοι εδραιώθηκαν στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι παίρνοντας δουλειές από το Δημόσιο.

Η Intracom ολοκληρώνει το deal για την Κλουκίνας - Λάππας

-Κι αφού ήρθε η συζήτηση στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ να αναφέρουμε πως μετά τις υπογραφές με τους Ισραηλινούς για την πώληση της Intracom Defense, προχωρούν στην ολοκλήρωση της συναλλαγής για την απόκτηση του 74% της Κλουκίνας – Λάππας (ΚΛΜ). Το deal είχε ανακοινωθεί προ τριμήνου και υπογράφηκε δεσμευτικό μνημόνιο με τα μέλη της οικογένειας Λάππα. Τώρα λοιπόν αναμένονται άμεσα και οι τελικές υπογραφές. Σημειώνεται πως η Intracom θα αξιοποιήσει την Κλουκίνας – Λάππας για την είσοδο της θυγατρικής της Intracom Properties στο Χρηματιστήριο και ως τώρα έχει αποκτήσει μόνον το 26% της εταιρείας από τη συμμετοχή του μετόχου Λ. Σπεντζάρη. Με τη μεταβίβαση του ποσοστού της οικογένειας Λάππα, θα ακολουθήσει και η υποχρεωτική δημόσια πρόταση από την Intracom.

Η κληρονομιά του Δοξιάδη και το στολίδι του Φέσσα

-Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον Κωνσταντίνο Δοξιάδη από το έργο του ως πρωτοπόρου αρχιτέκτονα και πολεοδόμου. Υπήρξε όμως και ένας από τους πρώτους που αντελήφθησαν τη σημασία των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Πίσω στο μακρινό 1964 ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης ίδρυσε με τη μορφή ΕΠΕ την «Ηλεκτρονικοί Διερευνηταί Δοξιάδη – Κέντρον Μελετών και Υπολογισμών «ως αντιπρόσωπος της αμερικανικής SPERRY UNIVAC», ένα από τα μεγάλο ονόματα της εποχής. Το 1970 μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία, το 1988 μετονομάζεται σε «UNISYS» και δέκα χρόνια αργότερα σε Unisystems, ενώ το 2006 θα εξαγοραστεί (συγκεκριμένα το ποσοστό του Απόστολου Δοξιάδη, γιου του Κωνσταντίνου) από την Quest Group του Θ. Φέσσα. Την εταιρεία λοιπόν αυτή χαρακτήρισε «στολίδι» ο Θόδωρος Φέσσας, βασικός μέτοχος του ομίλου Quest, σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους.

Με τζίρο 300 εκατ. σε 20 χώρες κι ούτε σκέψη για Χρηματιστήριο

-Και επειδή τα γραπτά μένουν, κατά την ανακοίνωση της εξαγοράς ο Φέσσας είχε δηλώσει πως «πρόκειται για μια καλή εταιρεία που θα γίνει περισσότερο αποδοτική με τη συμβολή της τεχνογνωσίας της Info-Quest», όπως και συνέβη αφού η Unisystems έχει σήμερα θυγατρικές σε 5 χώρες και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 20 χώρες στην Ευρώπη, με στόχο το 2026 να πραγματοποιεί τζίρο 300 εκατ. ευρώ. Ο Θ. Φέσσας εκτίμησε επίσης πως η αγορά της πληροφορικής θα γνωρίσει έντονη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και θα μεγαλώσει σημαντικά, με τον CEO Γιάννη Λουμάκη να επισημαίνει το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργαζόμενων στον κλάδο, κάτι που φρενάρει την εταιρεία από το να πάρει περισσότερα έργα. Παρά τη μεγάλη ανάπτυξη πάντως ο Φέσσας ανέφερε πως δεν υπάρχει ορατό ενδεχόμενο επιστροφής της Unisystems στο Χρηματιστήριο από το οποίο και είχε διαγραφεί το 2008.

Τι κάνουν 90 φοιτητές του Harvard στην Αθήνα

-Να σταθούμε σε μια θετική και ευχάριστη είδηση από την αγορά. Τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται στην Αθήνα (και θα παραμείνουν ακόμη περίπου για ένα δεκαήμερο) 90 φοιτητές του Harvard Business School. Στα πλαίσια της εκπαίδευσής τους στο Πανεπιστήμιο, χωρίστηκαν σε ομάδες και κάθε ομάδα κάνει ένα διαφορετικό project σε μια μεγάλη ελληνική εταιρία. Οι ομάδες έχουν εγκατασταθεί σε καμιά δεκαριά ελληνικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων Εurobank, Εθνική Τράπεζα, Κωτσόβολος, efood κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, το να γίνονται οι μεγάλες ελληνικές εταιρίες το πεδίο όπου εκπαιδεύονται οι φοιτητές ενός από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, είναι μια εξέλιξη με θετικό πρόσημο για όλη την ελληνική αγορά.

Ο Ρέτσος φεύγει, ο Παράσχης έρχεται

-Τέλος εποχής στον ΣETE όπου ο πρόεδρος Γιάννης Ρέτσος (και διευθύνων σύμβουλος των Electra Hotels) ολοκληρώνει τη δεύτερη θητεία του στον Σύνδεσμο στις 31 Μαΐου οπότε πραγματοποιείται η γενική συνέλευση για την εκλογή του νέου προέδρου, με προτεινόμενο τον Γιάννη Παράσχη, διευθύνοντα σύμβουλο της Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών. Κάνοντας χθες τον απολογισμό - σε φιλική συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους - ο Γ. Ρέτσος χαρακτήρισε ως την πιο δύσκολη περίοδο αυτήν του κορωνοϊού «ήταν μία πρωτόγνωρη άσκηση που εκ των υστέρων βλέπουμε ότι ήταν τρομερά θετική για τον κλάδο» και δεύτερη πιο δύσκολη την περίοδο 2011- 2012 της μεγάλης κρίσης του ελληνικού τουρισμού, όπου φλεγόταν -στην κυριολεξία- η Αθήνα - για όποιους δε θυμούνται διήρκεσε από το 2008 έως το 2012 για να ξεκινήσει η άνοδος το 2013. Ο Γ. Ρέτσος κλείνοντας τον κύκλο στον ΣΕΤΕ θα ρίξει όλο το βάρος στη δουλειά του, ως διευθύνων σύμβουλος των Electra Hotels, καθώς είναι στα σκαριά ένα project για νέο 5άστερο στη Θεσσαλονίκη, ενώ σχεδιάζεται και η ανακαίνιση του ξενοδοχείου στην Ερμού.

Κλείδωσε ο κατασκευαστής για το μεγάλο project της Aegean

-Στο αμέσως επόμενο διάστημα, εντός του μήνα, αναμένεται να γίνει γνωστός ο ανάδοχος που θα αναλάβει την πρώτη φάση κατασκευής του σύγχρονου Κέντρου Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων και του πρώτου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στη χώρα μας, επένδυση που υλοποιούν από κοινού η AEGEAN και η καναδική CAE. Το project βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, έχει υλοποιηθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή του αναδόχου (με σημαντικό ενδιαφέρον από γνωστές κατασκευαστικές εταιρείες) και σύντομα θα επισημοποιηθεί το όνομα του αναδόχου. Ωστόσο, επειδή τα έργα θα έχουν... ουρά όπως λέγεται, κοινώς το κατασκευαστικό έργο που θα υλοποιηθεί στις νέες εγκαταστάσεις της τεχνικής βάσης της AEGEAN στο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι μεγάλο, η κατασκευαστική αγορά αναμένει και δεύτερη φάση στο έργο. Σημειώστε πως η δημιουργία του νέου Εκπαιδευτικού Κέντρου της AEGEAN και της CAE εντάσσεται στη συνολική επένδυση της εταιρείας, ύψους 140 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου οικοσυστήματος για την αερομεταφορά στην Ελλάδα και την ανάδειξη της χώρας ως αεροπορικού κόμβου στη ΝΑ Ευρώπη.

Η Wood στο Καβούρι και η UBS στη “Μ. Βρετανία” μελετούν τον πολιτικό κύκλο

-Τα περισσότερα στελέχη των χρηματιστηριακών και επενδυτικών εταιρειών πέρασαν τη μέρα τους χθες στο Καβούρι, εκεί όπου η Wood & Company από το Nové Město της Τσεχίας, έδειξε πόσο καλά ενημερωμένη είναι για την ελληνική κεφαλαιαγορά και πόσο πιστεύει στις προοπτικές της. Στο κέντρο της Αθήνας, στη Μεγάλη Βρετανία, η ελβετική UBS συγκέντρωσε ορισμένους από τους μεγαλύτερους πελάτες της και αφού τους ανέλυσε τη διεθνή κατάσταση των αγορών και της οικονομίας, κατέληξε ότι πολλές ευκαιρίες υπάρχουν κι εδώ στην Ελλάδα «εάν κι εφόσον συνεχιστεί ο ομαλός πολιτικός κύκλος…».

Πάει, χάλασε και ο Μπάφετ...

-Είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής όλων των εποχών και τη στρατηγική του ακολουθούν χιλιάδες επενδυτές σε όλον τον κόσμο, ενώ διδάσκεται σε εξειδικευμένες σχολές. H Berksire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ ανακοίνωσε ότι έχει στο χαρτοφυλάκιό της 103 δισ. δολάρια σε βραχυπρόθεσμους τίτλους του Αμερικανικού Δημοσίου (έντοκα γραμμάτια). Δηλαδή, με τα επιτόκια του δολαρίου πάνω από το 5%, ο Μπάφετ αποκάλυψε ότι φέτος θα κερδίσει πολύ περισσότερα από τα money markets, από τα λειτουργικά κέρδη των μεγαλύτερων εισηγμένων και παραγωγικών επιχειρήσεων στη Wall Street.