–Χαίρετε, καλό μήνα και φυσικά… καλό καλοκαίρι, αν και χειμώνιασε για το τριήμερο, πλην όμως ο καιρός ξαναφτιάχνει οσονούπω. Την Παρασκευή που μας πέρασε ο πρωθυπουργός έκλεισε θεωρητικώς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με την αναφορά του στο υπουργικό συμβούλιο και τα καρφιά του σε περιφερόμενους – ανά τις εκλογικές περιφέρειές τους -υπουργούς. Αυτό λογικά σημαίνει ότι τώρα ο Μητσοτάκης μπορεί να κάνει ανασχηματισμό διότι κατά κοινή ομολογία η κυβέρνηση χρειάζεται ένα ρετουσαρισματάκι. Λένε ότι το σκέφτεται για μέσα στον μήνα, αλλά κάποιος που (τον) ξέρει καλά, μου είπε «ο Μητσοτάκης μπορεί να λέει, να λέει και να ξαναλέει, αλλά έχει τον δικό του τρόπο σκέψης και μέτρησης. Ούτε ο Οκτώβριος ως ημερομηνία κάλπης έχει τελειώσει οριστικά, ούτε καν η υπόθεση εκλογικού νόμου. Ας καθαρίσουμε με την ακρίβεια, ας δούμε το καλοκαίρι πώς θα πάει και βλέπουμε. Πάντως, το πιο πιθανό είναι και ο ανασχηματισμός να γίνει, και στο τέλος να πάει. Σημείωσε επίσης την ανάγκη στροφής της κυβέρνησης προς το κέντρο, την οποία την επισημαίνουν όλοι στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Να δούμε τα πρόσωπα…».
To… check-in της Attica Group στην Τήνο
–Κινητικότης real estate στην Τήνο. Πουλήθηκε το κλασικό Tinos Beach, ξενοδοχείο 400 κλινών (που είχε χτιστεί επί χούντας και ανήκε έως τώρα στον εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνο) στο Attica Group της MIG. Μου λένε περί τα 6,5 εκατ. ευρώ. Σημειώστε πως η Attica έχει συστήσει την Attica Blue Hospitality, 100% θυγατρική της και έχει ήδη αγοράσει ένα ακόμη ξενοδοχείο, το Naxos Resort Beach Hotel, κάνοντας άνοιγμα στον τομέα του hospitality για να αναζητήσει συνέργειες και να βελτιώσει τη λειτουργική της κερδοφορία.
Όλοι οι δρόμοι σήμερα οδηγούν στην Αλεξανδρούπολη
-Σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και το επίκεντρο του ενεργειακού ενδιαφέροντος στην Ευρώπη πέφτουν πάνω στην Αλεξανδρούπολη. Εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU Αλεξανδρούπολης) που υλοποιεί η Gastrade, με την παρουσία όχι μόνον του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και πολλών ακόμη επισήμων, όπως του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, των πρωθυπουργών Βουλγαρίας και Β. Μακεδονίας, του προέδρου της Σερβίας και των υπουργών Ενέργειας των 4 χωρών. Στόχος όλων των ενδιαφερομένων (και είναι πολλοί), να τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο Σταθμός LNG από του χρόνου και να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης και των Βαλκανίων από τη Ρωσία.
Sell in May and go away…
…έλεγαν οι παλιοί της χρηματιστηριακής μας αγοράς. Όμως ο φετινός Μάιος είναι πλήρης γεωπολιτικών και επιτοκιακών εξελίξεων, με πολλά σημαντικά εταιρικά γεγονότα και εκπλήξεις. Στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμη περισσότερες από 30 εισηγμένες που δεν έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, ενώ στο εξωτερικό οι νευρικές αγορές αντιδρούν βίαια σε κάθε «έκπληξη» (όπως π.χ. τα αποτελέσματα του Netflix, της Amazon κ.λπ.
Παραδοσιακά, στις διεθνείς αγορές, ο Απρίλιος είναι ο καλύτερος μήνας του έτους από πλευράς συνδυαστικών αποδόσεων (χρήματος και κεφαλαίου). Φέτος ο πόλεμος, η ακρίβεια, η ακινησία στα λιμάνια και ο φόβος για το cost of funding έχουν όλα μαζί και ταυτοχρόνως, γκρεμίσει τις αποδόσεις του Απριλίου και οδηγεί σε δύσκολες σκέψεις για τον Μάιο… Φωτεινή εξαίρεση -μέχρι σήμερα- είναι ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ξεκίνησε την Πρωταπριλιά από τις 857 μονάδες και τώρα μετά την Πρωτομαγιά πλατσουρίζει στα γάργαρα νερά των 922 μονάδων, παρά τις όποιες βίαιες διορθώσεις. Τετάρτη περιμένουμε τον χρησμό της FED, μαζί με μια νέα αύξηση επιτοκίων και κατόπιν την αντίδραση των υπολοίπων κεντρικών τραπεζών.
Ο αρχιτέκτονας του Frontier
-Από το υγρό Λονδίνο θα ήθελα να επισημάνω τα εύσημα που απέδωσαν οι διάφοροι σύμβουλοι στο project Frontier της Εθνικής Τράπεζας και στον αρχιτέκτονα του συγκεκριμένου έργου Κώστα Αδαμόπουλο, Βοηθό Γενικό Διευθυντή και Επικεφαλής Στρατηγικών Συναλλαγών της ΕΤΕ. To Frontier όντως έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση στους κύκλους της αγοράς, επειδή επρόκειτο για μία μεγάλη συναλλαγή πώλησης NPLs, η οποία ενίσχυσε κεφαλαιακά την Εθνική Τράπεζα αντί να της «κάψει» σημαντικά κεφάλαια, όπως συνέβη σε τόσες άλλες ανάλογες περιπτώσεις στην Ευρώπη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν ότι κέρδισε την πρώτη θέση στο βραβείο “NPL Deal of the Year” για το 2022, στα Πανευρωπαϊκά Βραβεία Τιτλοποιήσεων που διεξήχθησαν από τη Clobal Capital. Σε μία εντυπωσιακή εκδήλωση στη βρετανική πρωτεύουσα, το βραβείο παρέλαβε για λογαριασμό της ΕΤΕ ο Κώστας Αδαμόπουλος, ο οποίος μου φαίνεται ότι αποτελεί το κρυφό «υπερόπλο» του Παύλου Μυλωνά, διότι, όπως πληροφορούμαι, είναι με πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα σε όλα τα κρίσιμα και μεγάλα projects. Από το πιο σημαντικό και ευαίσθητο για την τράπεζα, εκείνο της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, έως τις επιτυχημένες πωλήσεις πάνω από 10 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη στρατηγική συνεργασία με την EVO Payments.
Μεγάλες κόντρες στο διαγωνισμό για τα ακίνητα
-Έντονο ενδιαφέρον, παρά τις ενστάσεις που έχουν καταγραφεί στην αγορά, προσελκύει ο διαγωνισμός για την απόκτηση της άδειας του ειδικού φορέα που θα αποκτήσει και θα επαναμισθώσει τα ακίνητα των «κόκκινων» δανειοληπτών που δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους. Στον διαγωνισμό για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης των υποθηκευμένων ακινήτων, φαίνεται πως σχεδιάζουν να συμμετάσχουν όλοι οι servicers (οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων) είτε μεμονωμένα είτε σε κοινοπραξίες.
– Σε λίγες μέρες δημοσιεύεται η προκήρυξη (με σύμβουλο τη Morgan Stanley) και στο Υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν ότι ο Φορέας θα λειτουργεί σε 15 μήνες μετά την ανάθεση… Πρωταγωνιστές του διαγωνισμού θα είναι σίγουρα η doValue, η Intrum και η Cepal και η Qquant. Σίγουρα όμως θα χρειαστούν και τη συνδρομή επενδυτικών κεφαλαίων από τα εξειδικευμένα funds… To καυτό θέμα που ακόμη συζητά με τις Βρυξέλλες το Υπουργείο Οικονομικών είναι η δυνατότητα παροχής εγγυήσεων από το ελληνικό Δημόσιο, για τα «κόκκινα» δάνεια και τα ακίνητα που θα πάρει στα χέρια του ο ιδιώτης που θα συστήσει και θα διευθύνει τον Οργανισμό. Περιμένοντας τον χρησμό των Βρυξελλών, διαμορφώνεται το κείμενο του διαγωνισμού…
Η Τράπεζα Αττικής έμεινε από… καύσιμα
-Το διάβασα στα social όπου έγινε μια σχετική αναστάτωση και αρχικά δεν το πίστεψα, μέχρι που το επιβεβαίωσα: η Τράπεζα Αττικής είναι η μόνη «μεγάλη» τράπεζα που δεν έχει κάνει σύμβαση για το fuel pass και δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα. Δηλαδή, αν κάποιος είναι πελάτης της συγκεκριμένης τράπεζας θα πρέπει να αναζητήσει διαφορετικό τρόπο ή άλλη τράπεζα για να λάβει το επίδομα καυσίμων που δικαιούται. Σιγά, θα πει κάποιος, πόσοι είναι αυτοί που συναλλάσσονται μόνο με την Αττικής. Δεν είναι, όμως αυτό το θέμα, αλλά κατά πόσον μια τράπεζα είναι πράγματι τράπεζα για το κοινό… Κατά τα άλλα, η Attica Bank δημοσιεύει σήμερα οικονομικά αποτελέσματα για το 2021 και αναμένονται ζημιές για δεύτερη συνεχόμενη χρήση (περί τα 100 εκατ. ευρώ) κάτι που θα ενεργοποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο για την αναβαλλόμενη φορολογία.
Η ελληνική start up που «σήκωσε» 100 εκατ. ευρώ
-Μετά την Blueground που σήκωσε 150 εκατ. ευρώ και τώρα ετοιμάζεται για δημόσια εγγραφή σε μεγάλη χρηματιστηριακή αγορά με αποτίμηση έως και 2 δισ. δολάρια, η «μικρή» Spotawheel, μια ελληνικότατη πλατφόρμα που διευκολύνει τη διαδικασία αγοράς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με ασφάλεια, κατάφερε να σηκώσει από τις αγορές 100 εκατ. ευρώ. Στόχος της Spotawheel (Χάρης Αρβανίτης, Χρήστος Ζης και Κυριάκος Αγαδάκος) είναι να εξελιχθεί σε «Amazon των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων». Ήδη δραστηριοποιείται όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στην Πολωνία και τη Ρουμανία, με στόχο να επεκταθεί σε 6 ακόμη χώρες. Αυτά βλέπουν οι Έλληνες start uppers και ονειρεύονται…
Επενδύσεις και εξαγορές «τρέχει» η Sunlight
-Η Sunlight ξεκίνησε το στρατηγικό της πλάνο που προβλέπει συνολικές επενδύσεις 560 εκατ. ευρώ για νέες επεκτάσεις σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική όπου λειτουργεί εργοστάσιο. Οι επενδύσεις αυτές προορίζονται για αναβάθμιση εξοπλισμού και μηχανημάτων, θέσεις εργασίας αλλά υπήρχε έντονη η αίσθηση ότι θα περιλαμβάνονταν και εξαγορές. Η εταιρεία αποθήκευσης ενέργειας, έχοντας ανακοινώσει πρόσφατα και τη νέα σύνθεση του ΔΣ, προχώρησε ήδη στην εξαγορά του 80% της ιταλικής PBM, που θεωρείται leader στα συστήματα φόρτισης στην Ευρώπη ενώ αναμένονται και άλλες κινήσεις. Το καλοκαίρι θα βρει τη Sunlight πιο κοντά και στην έγκριση της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να υλοποιήσει μία ακόμη μεγαλύτερη επένδυση στη Βόρεια Ελλάδα.
Τα 3Β πάνε Yabanaki
-Πυρετός επικρατεί στο Δημαρχιακό Μέγαρο των 3Β (Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη), για την αξιοποίηση της γνωστής πλαζ Yabanaki. Ο Δήμος 3Β ενδιαφέρεται -κυρίως- για την αξιοποίηση του διπλανού οικοπέδου που είναι ολόκληρο δικό του, αλλά φαίνεται πως έχει συνεννοηθεί με τη διοίκηση της ΕΤΑΔ που έχει την πλαζ Yabanaki που κατεβαίνει με μία νέα πρόταση που -κατά τα φαινόμενα- αφήνει όλες τις πλευρές (ιδιοκτήτες, γείτονες και υποψήφιους επενδυτές) ικανοποιημένες. Είναι προφανές ότι για την πλαζ Yabanaki υπάρχει πραγματικό επενδυτικό (και αθλητικό) ενδιαφέρον…
Οι Άραβες της Μίλαν
-Η ιστορική Μίλαν είναι πολύ κοντά να αλλάξει χέρια και να περάσει σε αραβικά κεφάλαια. Το κολοσσιαίου μεγέθους Investcorp του Μπαχρέιν με υπό διαχείριση κεφάλαια 40 δισ. δολάρια εκτός απροόπτου δρομολογεί την αγορά του ιταλικού συλλόγου, έχοντας ολοκληρώσει και το due diligence. Στο σχήμα των αγοραστών μάλιστα θα εισέλθουν και άλλοι επενδυτές, από τη Σ. Αραβία και το Κατάρ. Η Investcorp στο χαρτοφυλάκιο της οποίας βρίσκονται εταιρείες όπως η γνωστή στους aficionados της μόδας Corneliani και παλαιότερα η Gucci, έχει υλοποιήσει δεκάδες επενδύσεις στην Ιταλία. Τώρα συζητά με τη σημερινή ιδιοκτήτρια της Μίλαν, τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο Elliott Management Corporation (ο Μπερλουσκόνι είχε πουλήσει από το 2016…) με βάση μια αποτίμηση περίπου 1,18 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των υποχρεώσεων της Μίλαν που φέτος κλείνει τη χρονιά με ζημιά 60 εκατ. ευρώ. Σημειώστε πως μεγαλύτερος μέτοχος της Investcorp είναι η Mubadala Investment Company, η εταιρεία στρατηγικών επενδύσεων του Αμπου Ντάμπι, που έχει αποκτήσει (μαζί με την Amerra Capital) τον έλεγχο της AVRAMAR όπως ονομάζεται το σχήμα που δημιουργήθηκε από την ενοποίηση των Νηρέα, Σελόντα και Ανδρομέδα, ενώ μέσω της Masdar υλοποιεί και ενεργειακή επένδυση στη χώρα μας.
Οι αλλαγές στο Υπερταμείο
–Αλλαγές είχαμε τις τελευταίες μέρες στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, δηλαδή το ευρύτερα γνωστό και ως Υπερταμείο. Όπως μαθαίνω στις αρχές Απριλίου έληξε η θητεία ως μη εκτελεστικού μέλους της Ηρούς Αθανασίου, -παλαιότερα «σιδηράς κυρίας» της πολυεθνικής Unilever στην Ελλάδα-, με αποτέλεσμα το Δ.Σ. να μείνει με 7 από 8 μέλη. Στο μεταξύ παραιτήθηκε και η Μ. Νιφόρου λόγω χρονικών περιορισμών από τις ανειλημμένες επαγγελματικές της υποχρεώσεις.
-Έτσι, το Εποπτικό Συμβούλιο προς αντικατάσταση της τελευταίας αποφάσισε την εκλογή και το διορισμό ως νέου ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους του Δημήτρη Μακαβού. Ο κ. Μακαβός έχει διατελέσει ανώτερο διοικητικό στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρείες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική και σήμερα είναι περιφερειακός διευθυντής της “Chipita” για την αγορά της Ρωσίας και των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Προηγουμένως, είχε θητεύσει σε διάφορες θέσεις στην Coca-Cola Τρία Έψιλον στην Ελλάδα και τη Ρωσία. Τώρα το Δ.Σ. της ΕΕΣΥΠ έγινε και πάλι οκταμελές, με Πρόεδρο τον Κ. Δερδεμέζη, Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Γρ. Δημητριάδη, αν. Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Στ. Γιουρέλη και μέλη τους Ι. Καμπούρη-Μόννας, Θ. Κυριακόπουλο, Σπ. Λορεντζιάδη, Ι. Αιβάζη και Δ. Μακαβό.