–Χαίρετε, νέο πολιτικό τοπίο δημιούργησε η κατηγορηματική δήλωση Μητσοτάκη -«εκλογές έχουμε στο τέλος»- άσε που πρέπει να ήταν και το πιο χαλαρό Σ/Κ του καλοκαιριού για υπουργούς και βουλευτές, αλλά και βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων. Κάτι σαν λήξη συναγερμού… Η συνέχεια, βέβαια, για το κυβερνητικό επιτελείο θα έχει πολύ καρδιοχτύπι, αφού ο πρωθυπουργός μάξιμουμ σ’ έναν μήνα θα κάνει ανασχηματισμό. Ασφαλώς όσο το αργεί, τόσο θα δέχεται πιέσεις για πρόσωπα, κάτι που φυσικά συμβαίνει πάντα και σε κάθε επικεφαλής κυβερνήσεως. Ο χρόνος πάντα βάζει… νερό στο κρασί.
Έξαλλοι στην Ένωση Εφοπλιστών
-Έξαλλοι είναι μαθαίνω στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών με τον “συνάδελφό” τους Μπακολίτσα, γιατί του καταλογίζουν inside information στην απόκτηση κτιρίου στον Πειραιά, κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού. Ήξερε ο ζαβολιάρης;
Τι είδε το Capital Group στην Alpha Bank
-«Όταν το αίμα ρέει στους δρόμους είναι η ώρα να αγοράσεις», λένε οι επαγγελματίες της αγοράς, παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Rothschild. Αυτό έκανε το Capital Group που εκμεταλλεύτηκε τη μεγάλη πτώση των τελευταίων 2 εβδομάδων και μάζεψε ποσοστό μεγαλύτερο του 5% στην Alpha Bank, κόντρα στην οικονομική αβεβαιότητα και το γενικότερο σκηνικό. Το Capital Group, ένας από τους 2-3 μεγαλύτερους ενεργούς θεσμικούς επενδυτές παγκοσμίως, διακρίνει στην Ελλάδα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε ανάπτυξη, αλλά και ευκαιρίες που δημιουργεί για τη χώρα αυτή η κρίση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της Alpha Bank έχει κλείσει τις εκκρεμότητες με τα προβληματικά δάνεια και ταυτόχρονα δημιουργεί προϋποθέσεις ισχυρής κερδοφορίας με διανομή μερίσματος. Η είσοδος του Capital αμέσως αποτυπώθηκε στο ταμπλό, καθώς τις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή έχει ενισχυθεί σωρευτικά κατά 9,5%.
Ιούλιος χωρίς τον Andrea Enria
-O επόπτης από τη Φρανκφούρτη δεν θα έρθει τελικά αύριο στην Αθήνα όπως ήταν προγραμματισμένο, επικαλούμενος λόγους υγείας. Ακόμη δεν είναι σίγουρη η ημερομηνία της επόμενης προγραμματισμένης επίσκεψης του επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Andrea Enria, με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και τις διοικήσεις των τραπεζών…
Τα χρυσά ακίνητα του ΟΤΕ
–Εκτιμητή για τα ακίνητά του ψάχνει ο ΟΤΕ. Έως τις 18 Ιουλίου ‘’τρέχει’’ η προθεσμία για τον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η OTEestate, θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΟΤΕ, για την ανάδειξη εκτιμητή του χαρτοφυλακίου ακίνητης περιουσίας. Στο αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η παροχή εκτιμητικών υπηρεσιών για την αποτίμηση του συνόλου του χαρτοφυλακίου ακίνητης περιουσίας της OTEestate, με τις προσφορές να υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι την άλλη Δευτέρα 18/7. Η ακίνητη περιουσία της OTEestate περιλαμβάνει 2.289 ιδιοκτησίες, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών οικοπέδων/γηπέδων, καθώς και μεγάλο αριθμό κτιρίων ανά την Ελλάδα. Για να καταλάβετε, η πιο πρόσφατη αποτίμηση των ακινήτων της OTEestate ανεβάζει την αξία τους στα 920 εκατ. ευρώ.
Ραντεβού τον Σεπτέμβρη για τους Κουτσολιούτσους
-Και εκεί που περπατάς αμέριμνος στην Oxford Street, στην αρχή του δρόμου προς την πλευρά του Marble Arch, εκεί, στον αριθμό 493, βλέπεις θεόκλειστο και κατασκονισμένο το πάλαι πότε ένδοξο (έκανε από τους μεγαλύτερους τζίρους) κατάστημα της Folli Follie στο Λονδίνο. Τόσο καιρό μετά το σκάσιμο της φούσκας των Κουτσολιούτσων, παραμένει ξενοίκιαστο – παρότι σε εξαιρετικά προνομιακή θέση και με πολύ μεγάλη επιφάνεια – αφού τα μπλεξίματα με τη βρετανική θυγατρική που το μίσθωνε δεν έχουν τελειώσει. Όσο για τους Κουτσολιούτσους, το όμορφο καλοκαιράκι είναι μπροστά και ελεύθεροι να κινούνται εντός Αττικής είναι (καλά, μην παίρνετε όρκο ότι δεν πάνε και παραπέρα), αφού η δίκη για το μεγάλο σκάνδαλο λόγω των συνεχών αναβολών (εξαιτίας αποχής των δικηγόρων) θα ξεκινήσει ξανά στις 19 Σεπτεμβρίου.
Το μπάσιμο του Καράτζη (και) στην ακτοπλοΐα
-Ο Όμιλος Καράτζη, μετά τον τουρισμό με το συγκρότημα των “Nana Hotels”, την ενέργεια (ΑΠΕ) και τις αεροπορικές πτήσεις με την Panellenic Private Aviation, εισέρχεται και στη ναυτιλία, όπου -σύμφωνα με πληροφορίες- εστιάζει στην αυξανόμενη ζήτηση για τη γραμμή Ηράκλειο-Σαντορίνη. Η στήλη μαθαίνει ότι ο όμιλος έχει ήδη προχωρήσει στην εξαγορά πλοίου χωρητικότητας 750 επιβατών και 180 αυτοκινήτων, έναντι 5 εκατ. ευρώ, ποντάροντας στις ημερήσιες κρουαζιέρες στη γραμμή Ηράκλειο-Σαντορίνη, που οι ξένοι τουρίστες τη θέλουν σαν τρελοί. Η Καράτζης αποφάσισε πρόσφατα να χορηγήσει την ειδική άδεια για την παροχή εγγύησης προς την Alpha Bank υπέρ της ναυτικής εταιρείας «ΟΡΑΪΖΟΝ ΣΙ ΛΑΪΝΣ Ν.Ε.», η οποία αποτελεί συνδεδεμένο μέρος με την εταιρεία, μέχρι του ποσού των 4,5 εκατ. ευρώ προς εξασφάλιση των απαιτήσεων της τράπεζας από μια νέα σύμβαση αλληλόχρεου λογαριασμού.
Η EDF και οι Αμερικανοί επενδυτές της ΔΕΗ
-Η «γαλλική ΔΕΗ», η EDF, είναι η κορυφαία εταιρεία παροχής ενέργειας της Γαλλίας και είναι απολύτως εξαρτημένη από την πυρηνική παραγωγή και την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Η EDF ανήκει κατά 84% στο γαλλικό κράτος γιατί κανείς δεν παίζει με την πυρηνική ενέργεια. Η EDF αντί να βγάλει κέρδη 5 δισ. ευρώ φέτος θα δείξει ζημιές 2 δισ. ευρώ. Ο Πρόεδρος Μακρόν, σε μια στοχευμένη πολιτική πρωτοβουλία, με δεδομένο το δύσκολο για τον ίδιο κλίμα μετά τις εκλογές, αποφάσισε ότι κοστίζει λιγότερο στο κράτος η ολοκληρωτική κρατικοποίηση της EDF. Όμως οι Αμερικανοί επενδυτές δεν καταλαβαίνουν από τέτοιες ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες. Βλέπουν λ.χ. την EDF να χρειάζεται 40 δισ. και τη γερμανική Uniper να χρειάζεται άλλα 10 δισ. για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Έβλεπαν και τη ΔΕΗ να μοιράζει τα φετινά κέρδη στους πελάτες της, άκουσαν και για τη φορολογία 100% των υπερκερδών, γι’ αυτό αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη μετοχή που αγόρασαν πριν από λίγους μήνες στα 9 ευρώ και σήμερα διαπραγματεύεται στα 5 ευρώ. Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ ΔΕΗ και EDF είναι τεράστιες. Η ΔΕΗ επενδύει σε ΑΠΕ, το κράτος ελέγχει μόνο το 34%, το ταμείο της είναι γεμάτο και το σχέδιο ανάπτυξης στις γύρω περιοχές είναι φιλόδοξο αλλά στέρεο. Η ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη είναι συστημικό asset. Χρειάζεται ειδική μεταχείριση. Όπως και οι τράπεζες…
Η Ευρώπη Ασφαλιστική και ο Νίκος Μακρόπουλος
-Τον πλήρη έλεγχο -ποσοστό 100%- της Ασφαλιστικής εταιρείας Ευρώπη έχει ανακτήσει ο ιδρυτής της και βασικός μέτοχος Νίκος Μακρόπουλος, μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της ασφαλιστικής μας αγοράς. Πριν από λίγες μέρες, ο Νίκος Μακρόπουλος εξαγόρασε τα τελευταία μερίδια της εταιρείας του από την Εθνική Ασφαλιστική. Η Ευρώπη Ασφαλιστική παρουσιάζει απόδοση ιδίων κεφαλαίων της τάξης του 35% ετησίως και η διαδοχή της είναι γένους θηλυκού. Η κόρη του Νίκου Μακρόπουλου, Λαβίνια, μετά τις σπουδές της στο King’s College και την Οξφόρδη, κάνει την πρακτική της στη Swiss Re ώστε να αναλάβει τα ηνία της εταιρείας, μετά τον πατέρα της, που ακόμη δείχνει εξαιρετικά δραστήριος.
Η ΕΤΑΔ αλλάζει το χαρτοφυλάκιο της
-Μέχρι πρόσφατα, το 80% των ακινήτων που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ είχε επενδυθεί σε τουριστικές χρήσεις. Η διοίκηση του Στ. Βλαστού εγκαίρως αποφάσισε να αλλάξει το μείγμα. Το Δ.Σ. της ΕΤΑΔ πήρε την απόφαση, κάποιες μεγάλες εκτάσεις γης -στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα- να ενοικιαστούν στη γαλλική TOTAL για να αναπτυχθούν φωτοβολταϊκά πάρκα. Τα ακίνητα της ΕΤΑΔ πλέον αξιοποιούνται για logistics, ΑΠΕ, αλλά και νέου τύπου αγροτικές καλλιέργειες αυξημένης παραγωγικότητας.
Αποκαλυπτήρια στη Νέα Υόρκη, αισιοδοξία στην Αθήνα
-Μεθαύριο Τετάρτη ανακοινώνεται η θλιβερή πορεία του πληθωρισμού στην πιο ανταγωνιστική οικονομία του πλανήτη, την αμερικανική. Αμέσως μετά ξεκινά η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων, με την PepsiCo να δείχνει τις αντοχές του πολυμήχανου Αμερικανού καταναλωτή, την JP Morgan και τη Μorgan Stanley να αποκαλύπτουν πώς αντιδρούν οι τράπεζες στα νέα επιτόκια της FED και την επιβεβαίωση να έρχεται την Παρασκευή με τα αποτελέσματα της Citi και της Wells Fargo. Στην από ‘δω πλευρά του Ατλαντικού, η Γερμανία υποφέρει, η Γαλλία προσπαθεί να λύσει το πολιτικό της πρόβλημα, η Ιταλία παίρνει πρωτοβουλίες και η… Ελλάδα δείχνει εντυπωσιακές αντοχές, όχι μόνο με την κατανάλωση των επιδομάτων και τα εφοπλιστικά κεφάλαια αλλά, κυρίως, με αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών. Όσοι βάλλουν εναντίον της ελληνικής Οικονομίας, αντιμετωπίζοντας με «τρόμο» το τελευταίο τρίμηνο του έτους, απλώς εξυπηρετούν μικροκομματικούς στόχους. Το ελληνικό ΑΕΠ θα ξεπεράσει τα 204 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία των πρώτων 200 ημερών του έτους…